<< Βιογραφικά


photograph
Όνομα: Ανδρέας
Επώνυμο: Ανδρεαδάκης
Όνομα Πατρός: Δημήτριος
Ημ/νια Γέννησης: 15/12/1950
Ιστοσελίδα: http://www.hydro.ntua.gr/labs/sanitary/CVS/Andreadakis.htm

Εκπαίδευση:
Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Τομέας Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος - Σχολή Πολιτικών Μηχανικών).

Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγειονομικής Τεχνολογίας του ΕΜΠ.

Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος “Επιστήμη και Τεχνολογία Υδατικών Πόρων”.

Διευθυντής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος κατά τις περιόδους 1996-98 και 2003-2005.

Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΕΜΠ (1973), MSc in Environmental Control Engineering and Resources Utilisation απο το Πανεπιστήμιο Strathclyde της Μ Βρετανίας (1975) και διδάκτωρ από το ίδιο Πανεπιστήμιο (1978). Συγγραφέας 150 επιστημονικών εργασιών, δημοσιευμένων σε διεθνή περιοδικά και Πρακτικά Διεθνών Συνεδρίων με κρίση, 30 κεφαλαίων σε 14 βιβλία, 5 βιβλίων και άνω των 80 ερευνητικών εκθέσεων.

Επαγγελματική Δραστηριότητα:
Διδάσκει ως Καθηγητής στο ΕΜΠ προπτυχιακά και μεταπτυχιακά μαθήματα στα γνωστικά αντικείμενα της διαχείρισης των υδατικών πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και σε θέματα επεξεργασίας και αξιοποίησης λυμάτων, ιλύος και στερεών αποβλήτων και έχει δώσει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό ως προσκεκλημένος ομιλητής. Συμμετέχει από το 2000 στις εκπαιδευτικές διαδικασίες του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου.

Είναι κριτής ερευνητικών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και κριτής άρθρων του Επιστημονικού περιοδικού που εκδίδει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχ/κών, της Επιστ. Έκδοσης ΤΕΕ, του περιοδικού Υδρο-οικονομία και πολλών διεθνών περιοδικών (Water Science and Technology, Water Research, Marine Chemistry, Global Nest, Water Research Management κα).

Έχει συμμετάσχει στην οργάνωση και εκτέλεση περισσότερων από 60 ερευνητικών προγραμμάτων σχετικών με την διαχείριση υδατικών πόρων, την επεξεργασία και διάθεση λυμάτων, την επεξεργασία νερού, την διαχείριση στερεών αποβλήτων, τη μαθηματική προσομοίωση ρύπων σε επιφανειακούς αποδέκτες, καθώς και με θέματα επαναχρησιμοποίησης λυμάτων και ιλύος, τα οποία χρηματοδοτούνται ή χρηματοδοτήθηκαν από εκτός Ε.Μ.Π. ελληνικούς δημόσιους φορείς η την Ε.Ε, στα περισσότερα δε από αυτά ήταν ο επιστημονικός υπεύθυνος.

Παράλληλα με την πανεπιστημιακή του δραστηριότητα από το 1980 μέχρι σήμερα έχει αναπτύξει σημαντική μελετητική δραστηριότητα σε περισσότερα από 150 προβλήματα εφαρμογής που έχουν σχέση με τη διαχείριση υδατικών πόρων, τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αποχέτευση ομβρίων και ακαθάρτων, την επεξεργασία, διάθεση και επαναχρησιμοποίηση λυμάτων και ιλύος, την επεξεργασία φυσικού νερού και τη διαχείριση απορριμμάτων σε πολλές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων ελληνικών πόλεων (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Βόλος, Ρόδος).
Διετέλεσε Σύμβουλος του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΠΑΝ, της ΕΥΔΑΠ του ΟΑΘ, του Τμήματος Ανάπτυξης Υδάτων της Κύπρου καθώς και διαφόρων ΔΕΥΑ, σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη διαχείριση υδατικών πόρων και ειδικότερα θέματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων και ιλύος.

Εθνικός εκπρόσωπος (εμπειρογνώμων) στην Ευρωπαϊκή ομάδα Στρατηγικού Συντονισμού για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΕ), την περίοδο 2000-2003, εμπειρογνώμων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα υδάτινου περιβάλλοντος και επεξεργασίας λυμάτων, εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (2003) και εμπειρογνώμων της UNEP σε θέματα υδάτινης ρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Από το 1988 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Governing Board) της Διεθνούς Ένωσης Υδάτων (International Water Association-IWA) και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής IWA. Μέλος της δωδεκαμελούς Τεχνικής και Επιστημονικής Επιτροπής της IWA (Scientific and Technical Committee) την περίοδο 1996-1999. Πρόεδρος της ομάδας ειδικών για την Προεπεξεργασία Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων (Chairman of Specialist Group on Pretreatment of Industrial Wastewaters) την περίοδο 1996-2006. Έχει διοργανώσει 3 Διεθνή Συνέδρια της IWA στη Ελλάδα.

Την περίοδο 1991-2001 ήταν μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ.

Κοινωνική Δραστηριότητα:
Σύμβουλος κατά τα τελευταία 20 χρόνια του ΥΠΕΧΩΔΕ, του ΥΠΑΝ, της ΕΥΔΑΠ του ΟΑΘ, καθώς και διαφόρων ΔΕΥΑ και Δήμων, σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον, τη διαχείριση υδατικών πόρων και ειδικότερα θέματα επεξεργασίας και επαναχρησιμοποίησης λυμάτων και ιλύος.

Προσκεκλημένος ομιλητής σε εκδηλώσεις επιστημονικών συλλόγων, φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης περιβαλλοντικών οργανώσεων κ.α (ΤΕΕ, ΣΠΜΕ, ΕΚΠΑΑ, Φορέας Κηφισού, ΠΑΚΟΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΔΕΥΑ, Ίδρυμα Γουλανδρή, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Τμήμα Ανάπτυξης Υδάτων Κύπρου κ.λ.π.) για θέματα περιβάλλοντος, υδατικών πόρων και διαχείρισης αποβλήτων.

Την περίοδο 2000-2003, Εθνικός Εκπρόσωπος (εμπειρογνώμων) στην Ευρωπαϊκή Ομάδα Στρατηγικού Συντονισμού (Strategic Coordination Group) για την εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Νερά (2000/60/ΕΕ).
Εμπειρογνώμων του ΥΠΕΧΩΔΕ σε θέματα υδάτινου περιβάλλοντος και επεξεργασίας λυμάτων. Εκπρόσωπος σε Ευρωπαϊκές Επιτροπές (περί αστικών αποβλήτων, περί ακτών κολύμβησης, περί επικίνδυνων ουσιών, περί ρύπανσης από νιτρικά) κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ (2003). Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων αυτών μεταξύ άλλων είχε την κύρια ευθύνη σύνταξης των εκθέσεων προς την ΕΕ για την εφαρμογή στην Ελλάδα της Οδηγίας 91/271 περί αστικών αποβλήτων και των προγραμμάτων μέτρων για την προστασία της Βεγορίτιδας και του Παγασητικού κόλπου, στο πλαίσιο της Οδηγίας 76/464 περί επικίνδυνων ουσιών.

Εμπειρογνώμων της UNEP σε θέματα υδάτινης ρύπανσης και διαχείρισης αποβλήτων.

Από το 1988 μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου (Governing Board) της Διεθνούς Ένωσης Υδάτων (International Water Association-IWA) και Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής IWA. Μέλος της δωδεκαμελούς Τεχνικής και Επιστημονικής Επιτροπής της IWA (Scientific and Technical Committee) την περίοδο 1996-1999. Πρόεδρος της ομάδας ειδικών για την Προεπεξεργασία Υγρών Βιομηχανικών Αποβλήτων (Chairman of Specialist Group on Pretreatment of Industrial Wastewaters) την περίοδο 1996-2006. Έχει διοργανώσει 3 Διεθνή Συνέδρια της IWA στη Ελλάδα.

Μέλος της Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΤΕΕ την περίοδο 1991-2001.

Μέλος της επιτροπής εργασίας για τη σύνταξη γνώμης πρωτοβουλίας της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδας (ΟΚΕ) για τους Υδατικούς Πόρους (2009).

Σύνταξη μελέτης του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Οδηγία Πλαίσιο 60/2000 για τη διαχείριση των Υδατικών Πόρων (2008).

Συμμετοχή σε διάσκεψη που διοργάνωσαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η WWF Ελλάς και το Συμβούλιο ΣΕΒ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με στόχο την εξαγωγή συμπερασμάτων για τις προϋποθέσεις για ένα αποτελεσματικό Υπουργείο Περιβάλλοντος (2008).

Αρθρογραφία σε ενημερωτικά περιοδικά και στον ημερήσιο τύπο για επίκαιρα θέματα περιβαλλοντικής πολιτικής, διαχείρισης υδατικών πόρων, ρύπανσης υδάτινου περιβάλλοντος και διαχείρισης αποβλήτων