- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 23 Σκοπός

1. Σκοπός του ΦΕΣΤΙΒΑΛ είναι η διάδοση της κινηματογραφικής τέχνης και η ανάδειξη της πόλης της Θεσσαλονίκης ως τόπου συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών με το ελληνικό κοινό και συγχρόνως η ανάδειξή της ως τόπου αγοράς και διάθεσης ταινιών.

2. Στο πλαίσιο του σκοπού του το ΦΕΣΤΙΒΑΛ αναπτύσσει κάθε είδους δραστηριότητα σχετικά με την κινηματογραφική τέχνη στην Ελλάδα και το εξωτερικό, συνεργαζόμενο με καλλιτεχνικούς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού, με όρους και συμφωνίες που καταρτίζονται κατά περίπτωση, διοργανώνει και συμμετέχει στη διοργάνωση κάθε είδους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, διαλέξεων, εκθέσεων, σεμιναρίων και συζητήσεων και γενικά πνευματικών εκδηλώσεων, προβαίνει, είτε μόνο του είτε σε συνεργασία με οποιονδήποτε τρόπο με τρίτους, στην εγγραφή και αναπαραγωγή κάθε είδους εκδηλώσεών του σε ήχο ή ήχο και εικόνα, καθώς και στην έκδοση βιβλίων, περιοδικών και εντύπων.

3. Ειδικότερα το ΦΕΣΤΙΒΑΛ στο πλαίσιο του σκοπού του και σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, αναλαμβάνει ιδίως:

α.   Τη διοργάνωση ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ στη Θεσσαλονίκη με κινηματογραφικές ταινίες Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλον τον κόσμο, στο πλαίσιο του οποίου απονέμει τα βραβεία «ΧΡΥΣΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» και «ΑΡΓΥΡΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ».

β.   Τη διοργάνωση ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ στη Θεσσαλονίκη με ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) Ελλήνων και ξένων δημιουργών από όλον τον κόσμο.

γ.   Τη διοργάνωση προβολής κινηματογραφικών ταινιών που πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 4 και 5 του παρόντος Νόμου.

δ.   Τη διοργάνωση αγοράς (market) κινηματογραφικών ταινιών.

ε.   Την προώθηση των προγραμμάτων του ΦΕΣΤΙΒΑΛ και των παράλληλων εκδηλώσεών του και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

στ. Την πραγματοποίηση αφιερωμάτων (εκδόσεις, προβολές, διαλέξεις) σε σκηνοθέτες, ηθοποιούς, τεχνικούς, κινηματογραφικά κινήματα, εθνικές κινηματογραφίες.

ζ.   Την ευθύνη για τη λειτουργία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

η.   Τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προώθηση των σκοπών του.

θ.   Την ανάπτυξη  κάθε δραστηριότητας συναφούς με τους σκοπούς του.