- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 22 Νομική Μορφή

1. Το λειτουργούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 2557/1997 Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου υπό την επωνυμία «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ» (εφεξής «ΦΕΣΤΙΒΑΛ»), διέπεται στο εξής από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

2. Η επωνυμία του ΦΕΣΤΙΒΑΛ στην ελληνική είναι «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», η δε ξενόγλωσση «THESSALONIKI FILM FESTIVAL». Απαγορεύεται η χρησιμοποίηση της εν λόγω επωνυμίας ως επωνυμίας, σήματος ή διακριτικού τίτλου από οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

3. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διέπεται από το ιδιωτικό δίκαιο και από τις διατάξεις του παρόντος νόμου, και εποπτεύεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού.

4. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ απολαμβάνει όλων των διοικητικών και δικαστικών ατελειών, καθώς και όλων των δικονομικών και ουσιαστικών προνομίων του Δημοσίου.

5. Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ στεγάζεται στους χώρους του παλιού κινηματογράφου «Ολύμπιον». Το «Ολύμπιον» όταν δεν χρησιμοποιείται για τις ανάγκες του Φεστιβάλ, μπορεί να χρησιμοποιείται και για την εμπορική εκμετάλλευσή του ως κινηματογράφου απευθείας ή μέσω αναδόχου.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Πολιτισμού και Τουρισμού και Οικονομικών που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως εγκρίνεται ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Με τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας καθορίζεται κατά κλάδο και ειδικότητα ο αριθμός των θέσεων του προσωπικού, η διαδικασία πρόσληψης και τα προσόντα κατά ειδικότητα, οι αρμοδιότητες των οργάνων της διοίκησης, η κατανομή των αρμοδιοτήτων του προσωπικού και η υπηρεσιακή του κατάσταση, τα κριτήρια καθορισμού του ύψους των αποδοχών του, οι πειθαρχικές εξουσίες, τα πειθαρχικά παραπτώματα και οι ποινές, και ρυθμίζεται γενικά κάθε θέμα που αφορά την οργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ.