- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 14 Τροποποίηση άρθρου 10 του ν. 3409/2005

 

Η παράγραφος 1 του άρθρου 10 του ν. 3409/2005 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. (α) Κάτοχοι επί δύο τουλάχιστον χρόνια άδειας χειριστή ταχύπλοου σκάφους ή άδειας διακυβέρνησης ιδιωτικού πλοίου αναψυχής επιτρέπεται να κυβερνούν επιβατικά πλοία ή μικρά σκάφη, ολικού μήκους μέχρι δώδεκα μέτρων, αποκλειστικά για τη μεταφορά αυτοδυτών, δυτών ελεύθερης κατάδυσης και συμμετεχόντων σε οργανωμένη συνοδευόμενη περιήγηση επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) καθώς και εξοπλισμού καταδύσεων, εφόσον δεν απομακρύνονται από τις ακτές σε απόσταση μεγαλύτερη των έξι (6) ναυτικών μιλίων. Περιορισμός απόστασης από το σημείο εκκίνησης δεν υφίσταται, αρκεί το σκάφος να μην υπερβαίνει την απόσταση των έξι (6) ναυτικών μιλίων από οποιαδήποτε ξηρά. Στα σκάφη, που χρησιμοποιούνται από τους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών για τη μεταφορά των ως άνω προσώπων – πελατών τους, επιτρέπεται να μεταφέρονται, χωρίς αντίτιμο για τη μεταφορά, και επιβάτες που συνοδεύουν τους ανωτέρω, πελάτες των παρόχων. Ο αριθμός των επιβαινόντων στα ανωτέρω καταδυτικά σκάφη θα καθορίζεται βάσει των προδιαγραφών του κατασκευαστή και θα αναγράφεται αναλόγως στην επαγγελματική άδεια εκτέλεσης. Κατά την κατάδυση αυτοδυτών, δυτών ελεύθερης κατάδυσης και συμμετεχόντων σε οργανωμένη συνοδευόμενη περιήγηση επιφανείας και παρατήρησης του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling) θα πρέπει να παραμένει στο σκάφος και συνοδός των επιβατών που δεν συμμετέχουν στην κατάδυση.
(β) Τα καταδυτικά σκάφη και τα πλοία αναψυχής, όπου παρέχονται υπηρεσίες καταδύσεων αναψυχής, όπως και τα καταδυτικά σκάφη διαμονής και διανυκτέρευσης, επιτρέπεται να φέρουν και να χρησιμοποιούν και κατά την διάρκεια των πλόων σε κατάλληλα διαμορφωμένο χωριστό τμήμα τους εγκαταστάσεις πλήρωσης φιαλών καταδύσεων και φύλαξης του καταδυτικού εξοπλισμού τηρώντας τις διατάξεις ασφαλείας, που ισχύουν και για την αντίστοιχη χερσαία δραστηριότητα. Επίσης πρέπει να διαθέτουν:
i. τα προβλεπόμενα για την κατηγορία τους εφόδια, φαρμακείο με το απαραίτητο φαρμακευτικό και επιδεσμικό υλικό,
ii. υποχρεωτικά μία φιάλη παροχής ιατρικού οξυγόνου με μάσκα και ένα πτυσσόμενο φορείο για τη μεταφορά τυχών τραυματιών,
iii. προστατευτικό κλωβό του έλικα (προπέλα) του πλοίου/σκάφους για την αποφυγή ατυχημάτων,
iv. πλατφόρμα ή κλίμακα ανόδου των αυτοδυτών από τη θάλασσα και
v. κατάλληλους χώρους ασφαλούς τοποθέτησης του μεταφερόμενου καταδυτικού εξοπλισμού, χωρίς επικίνδυνη έκθεσή του σε ηλιακή ακτινοβολία ή εστίες θέρμανσης και χωρίς να επηρεάζεται η ευστάθεια του σκάφους.