- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 02 Ορισμοί

1. Ο καταδυτικός τουρισμός είναι ειδική μορφή τουρισμού, η οποία περιλαμβάνει υποβρύχια περιήγηση σε κάθε υδάτινη περιοχή της ελληνικής επικράτειας συμπεριλαμβανομένων των θαλασσών, των προστατευμένων υποθαλάσσιων χώρων, των καταδυτικών πάρκων και των επισκέψιμων ενάλιων αρχαιολογικών χώρων, ναυαγίων νεότερων ή μεγαλύτερων των 50 ετών από τη βύθισή τους (μνημεία) και των ελεύθερων τεχνητών υποβρύχιων αξιοθέατων. Οι υδάτινες περιοχές επιλέγονται από τους επισκέπτες-τουρίστες, που συνδυάζουν τις διακοπές τους με ατομικές ή οργανωμένες καταδύσεις με συγκεκριμένο εξοπλισμό και τεχνικές, καθώς και με την εκμάθηση ή την καθοδήγηση κατάδυσης ή με την περιήγηση επιφανείας με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkelling) με σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.

2. Το Συμβούλιο Καταδυτικού Τουρισμού είναι μόνιμο συμβουλευτικό όργανο που αναφέρεται στον Υπουργό Τουρισμού και στελεχώνεται από επιστήμονες με γνώση και εμπειρία σε ζητήματα που άπτονται του καταδυτικού τουρισμού, στελέχη των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Τουρισμού, από έναν (1) πάροχο καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής εγγεγραμμένο στο μητρώο του άρθρου 8 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273), καθώς και κατά περίπτωση από έναν υπάλληλο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
4. Ο πάροχος καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής είναι το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που παρέχει υπηρεσίες εκπαίδευσης αυτοδυτών, σύμφωνα με το πιστοποιημένο πρόγραμμα εκπαίδευσης οργανισμού από τον οποίο έχει εξουσιοδοτηθεί, ή οργανωμένης – καθοδηγούμενης κατάδυσης ή και εκμίσθωσης καταδυτικού εξοπλισμού, κατά την έννοια του άρθρου 6 του ν. 3409/2005 (Α΄ 273).
5. Αξιοθέατα καταδυτικού τουρισμού αποτελούν τα υποθαλάσσια αξιοθέατα που ευρίσκονται ή κατασκευάζονται εντός της ελληνικής επικράτειας και μπορούν να αξιοποιηθούν ως πόλοι έλξης τουριστών που ταξιδεύουν στο πλαίσιο του καταδυτικού τουρισμού, όπως είναι οι Επισκέψιμοι Ενάλιοι Αρχαιολογικοί Χώροι (EEAX), τα Νεότερα Ναυάγια, τα Ελεύθερα Τεχνητά Υποβρύχια Αξιοθέατα και τα Καταδυτικά Πάρκα.
6. Εθνικό δίκτυο καταδυτικών αξιοθεάτων αποτελεί το σύνολο των οργανωμένων επισκέψιμων υποθαλάσσιων αξιοθεάτων του καταδυτικού τουρισμού της Χώρας.
7. Ως είδη καταδυτικού τουρισμού νοούνται ιδίως η αυτόνομη ή καθοδηγούμενη κατάδυση, η ελεύθερη κατάδυση, η περιήγηση επιφανείας και παρατήρηση του βυθού με μάσκα και αναπνευστήρα (snorkeling), η καταδυτική κρουαζιέρα (live aboard), η υποθαλάσσια περιήγηση με σκάφη υποβρύχιας περιήγησης, η παρατήρηση του βυθού με πλοία διαφανούς πυθμένα (glass bottom σκάφη) ή με άλλα τεχνικά μέσα, έχοντας ως σκοπό την εξερεύνηση του υποβρύχιου βυθού με τους ζώντες οργανισμούς και την υποθαλάσσια γεωμορφολογία του για λόγους αναψυχής, άσκησης και απόκτησης γνώσεων και εμπειριών.