- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 57 Προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης του Υπουργείου Τουρισμού

 

1. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να σχεδιάζει και να διοργανώνει προγράμματα επαγγελματικής επιμόρφωσης ή κατάρτισης, σε θέματα του τουριστικού τομέα και σε ειδικές μορφές τουρισμού.
2. Οι ειδικότητες, τα θεματικά αντικείμενα, η τοπική εμβέλεια εφαρμογής, το πρόγραμμα σπουδών, η διάρκεια των προγραμμάτων σε ώρες, ο αριθμός, τα κριτήρια και η επιλογή επιμορφούμενων-καταρτιζόμενων, οι τυχόν συνεργαζόμενοι φορείς, οι τυχόν οικονομικές ενισχύσεις σε επιμορφούμενους-καταρτιζόμενους, ο τρόπος υλοποίησης και διδασκαλίας, καθώς και οι όροι παρακολούθησης, αξιολόγησης και επιτυχούς ολοκλήρωσης, οι δομές υλοποίησης καθώς και οι όροι και η διαδικασία επιλογής αυτών, τα θέματα διδασκόντων, η ανάλογη εφαρμογή για τα προγράμματα αυτά διατάξεων του κεφαλαίου Β’ του ν. 1077/1980 (Α’ 225) και της παρ. 3 του άρθρου 33 του ν. 3105/2003 (Α’ 29), όπως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια, ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Τουρισμού.
3. Η ολοκλήρωση των ως άνω προγραμμάτων, οδηγεί στη χορήγηση τίτλου πιστοποιητικού ή βεβαίωσης παρακολούθησης.
4. Τα προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης υλοποιούνται από εκπαιδευτικές μονάδες ή εκπαιδευτικές δομές του Υπουργείου Τουρισμού ή και από άλλες δομές, δημόσιες ή ιδιωτικές, με τις οποίες συνάπτονται σχετικές συμβάσεις ή μνημόνια συνεργασίας που ρυθμίζουν τους όρους αυτής. Όταν τα προγράμματα αυτά υλοποιούνται από Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, δύνανται να πιστοποιούνται από τον ΕΟΠΠΕΠ κατά ανάλογη εφαρμογή της διαδικασίας του άρθρου 57 του ν. 4763/2020 (Α’ 254). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Τουρισμού ρυθμίζονται η διαδικασία, οι όροι και κάθε αναγκαίο ζήτημα για την πιστοποίηση αυτή.
5. Το Υπουργείο Τουρισμού δύναται να προβαίνει σε προγραμματισμένες ή έκτακτες επιθεωρήσεις των όρων και της ποιότητας, παροχής μάθησης, στις δομές υλοποίησης των προγραμμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις προηγούμενες παραγράφους.6. Η χρηματοδότηση των προγραμμάτων του παρόντος μπορεί να γίνει από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς πόρους ή προγράμματα, καθώς και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Τουρισμού.
7. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του Υπουργείου Τουρισμού δύναται να προσλαμβάνεται για κάθε πρόγραμμα επιμόρφωσης και κατάρτισης ωρομίσθιο εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διδασκαλία των προβλεπόμενων μαθημάτων. Η πρόσληψη του προσωπικού αυτού γίνεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Με όμοια απόφαση δύναται να προσλαμβάνεται, για μερική ή πλήρη απασχόληση, το αναγκαίο για την υποστήριξη των ανωτέρω προγραμμάτων διοικητικό προσωπικό με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.
8. Κάθε έτος το Τμήμα Σχεδιασμού Τουριστικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού διαμορφώνει την ετήσια στρατηγική προγραμματισμού των προγραμμάτων αυτών.
9. Τα προγράμματα της παρ. 1 δύνανται να σχεδιάζονται και να διοργανώνεται σε συνεργασία του Υπουργείου Τουρισμού με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ρυθμίζονται τα ειδικότερα θέματα που είναι αναγκαία για την εφαρμογή του παρόντος, συμπεριλαμβανομένων και των ειδικότερων ζητημάτων ως προς την αναλογική εφαρμογή του άρθρου 16 του ν. 1077/1980 (Α’ 225).