- Υπουργείο Τουρισμού - http://www.opengov.gr/tourism -

Άρθρο 07: Παρατηρητήριο Τουρισμού

1. Συνιστάται στο Υπουργείο Τουρισμού Παρατηρητήριο Τουρισμού(εφεξής Παρατηρητήριο). Σκοπός του Παρατηρητηρίου είναι η αξιοποίηση των στοιχείων και πορισμάτων του Δορυφόρου Λογαριασμού Τουρισμού, η μελέτη της τουριστικής αγοράς και η παρουσίαση πορισμάτων, με στόχο την υποστήριξη τεκμηριωμένων επεμβάσεων για την εύρυθμη λειτουργία της και η πρόταση στοχευμένων μέτρων αναπτυξιακού χαρακτήρα στον τομέα του τουρισμού με στόχο την ανάδειξη όλων των θεματικών ενοτήτων του εγχώριου τουριστικού προϊόντος.
2. Το Παρατηρητήριο συγκροτείται με Απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και αποτελείται από τον Γενικό Διευθυντή Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης του Υπουργείου Τουρισμού, τον Γενικό Διευθυντή Επενδύσεων και Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού, δύο μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ή ΑΤΕΙ, έναν εκπρόσωπο της ΕΛΣΤΑΤ, ένα εκπρόσωπο που ορίζει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, έναν εκπρόσωπο που ορίζει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και δύο εμπειρογνώμονες εγνωσμένου κύρους. Με την ίδια απόφαση ορίζεται ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου και ο αναπληρωτής του.
3. Το Παρατηρητήριο υποστηρίζεται διοικητικά από την Γενική Διεύθυνση Τουριστικής Πολιτικής και Οργάνωσης στην οποία μπορεί να αποσπάται ή να μετατάσσεται εξειδικευμένο προσωπικό πανεπιστημιακής εκπαίδευσης από το Δημόσιο, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα με κοινή απόφαση του Υπουργού Τουρισμού και του κατά περίπτωση αρμοδίου Υπουργού κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.
4. Για την επίτευξη των σκοπών του το Παρατηρητήριο έχει πρόσβαση σε κάθε στοιχείο απαραίτητο και για τον σκοπό αυτό όλες οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ακώλυτη πρόσβαση του σε αρχεία και βάσεις δεδομένων και να παρέχουν κάθε αναγκαία συνδρομή και παροχή στοιχείων. Επίσης για την επίτευξη των σκοπών του το Παρατηρητήριο μπορεί να ζητά από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Τουρισμού την ανάθεση μελετών ή την ένταξη έργων και δράσεων στο ΕΣΠΑ ή σε άλλα προγράμματα ή πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.