Άρθρο 06: Προδιαγραφές –έλεγχος κυκλοφορούντων σχολικών λεωφορείων όλων των κατηγοριών

1. Τα κυκλοφορούντα σχολικά όλων των κατηγοριών ελέγχονται στα πλαίσια του υποχρεωτικού περιοδικού τεχνικού ελέγχου από τα ΚΤΕΟ της χώρας.
Αναφορικά με τα συστήματα συγκράτησης, όπως παρακάτω :
1.1 Στα σχολικά νηπίων που φέρουν στην άδεια κυκλοφορίας την παρατήρηση της παραγράφου 3 του άρθρου 3 της παρούσας και στα σχολικά Αβάθμιας εκπαίδευσης που φέρουν την παρατήρηση της υποπαραγράφου 1.2.2 του παρόντος άρθρου, ελέγχονται οι ζώνες ασφαλείας και οι αγκυρώσεις τους, όπως και τα καθίσματα και οι αγκυρώσεις τους σύμφωνα με τα σημεία ελέγχου του Παραρτήματος ΙΙ Α του άρθρου 9 της παρούσας.
1.2 Σχολικά λεωφορεία μεταφοράς νηπίων και Αβάθμιας εκπαίδευσης που δεν εντάσσονται στην προηγούμενη υποπαράγραφο 1.1.
1.2.1 Μέχρι 12 μήνες από την ισχύ της παρούσας οι ζώνες ασφαλείας και οι αγκυρώσεις τους, όπως και τα καθίσματα και οι αγκυρώσεις τους ελέγχονται σύμφωνα με τα σημεία ελέγχου του Παραρτήματος ΙΙ Β του άρθρου 9 της παρούσας. Με αίτηση του ιδιοκτήτη του λεωφορείου ο έλεγχος μπορεί να διενεργείται με το Παράρτημα ΙΙ Α του άρθρου 9 της παρούσας και την αντίστοιχη παρατήρηση της υποπαραγράφου 1.2.2 στο ΔΤΕ. Στους διενεργούμενους περιοδικούς τεχνικούς ελέγχους μετά τo πέρας του 6μήνου από την ισχύ της παρούσας σύμφωνα με τα σημεία ελέγχου του Παραρτήματος ΙΙ Β τού άρθρου 9, θα περιορίζεται η ισχύς του εκδιδόμενου ΔΤΕ μέχρι την τέλος του 12ου μήνα από την ισχύ της παρούσας. Σε αυτά τα σχολικά λεωφορεία η ισχύς του ΔΤΕ, μπορεί να παραταθεί μέχρι την κανονική του διάρκεια με εκούσιο μερικό έλεγχο εφόσον το λεωφορείο ελεγχθεί επιτυχώς σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ Α του άρθρου 9 της παρούσας.
1.2.2 Μετά το πέρας των 12 μηνών από την ισχύ της παρούσας ο τεχνικός έλεγχος των κυκλοφορούντων σχολικών λεωφορείων θα διενεργείται αποκλειστικά με το Παράρτημα ΙΙ Α του άρθρου 9 της παρούσας. Στα εκδιδόμενα ΔΤΕ τίθεται η παρατήρηση «ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑΡΑΡΤ. ΙΙ Α ΤΗΣ …… (τίθεται ο αριθμός αυτής της απόφασης)».
1.3 Τα κυκλοφορούντα σχολικά Β’βάθμιας εκπαίδευσης είναι εφοδιασμένα με την βεβαίωση της παρ. 1β του άρθρου 3 της απόφασης 36144/3360/11 ή με ΔΤΕ με την παρατήρηση του άρθρου 1α της ίδιας απόφασης.
2. Σε όσες περιπτώσεις απαιτείται, από τις διατάξεις της παρούσας, έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας κυκλοφορούντος σχολικού λεωφορείου, ο αριθμός των καθημένων θα καθορίζεται από τις διατάξεις με τις οποίες ταξινομήθηκε (μόνο νηπίων – μόνο μαθητές Α΄βάθμιας εκπαιδ. ή Β΄βάθμιας εκπαιδ).

  • 9 Φεβρουαρίου 2012, 17:19 | Δημήτρης

    Nα τοποθετηθεί ειδική πινακίδα σε εμφανές σημείο του λεωφορείου που να περιέχει: α) τον αριθμό πλαισίου β) την ανώτατη ηλικία ηλικία των μεταφερομένων μαθητών ή νηπίων γ) το όριο ηλικίας του οχήματος που μπορεί να κυκλοφορεί δ)το ανώτατο όριο ηλικίας του οδηγού ε) το ανώτατο όριο ταχύτητας του οχήματος στ) Αν είναι σχολικό μεταφοράς αποκλειστικά νηπίων ή μαθητών πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή φροντιστηρίων κ.λπ. για να μπορούν εύκολα και γρήγορα να ελέγχονται τα λεωφορεία από τα ελεγκτικά όργανα και ενδεχομένως από τους γονείς.