Άρθρο 30: Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών

1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄).

2. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), είτε δια των οργάνων της ή με συνεργεία που έχουν ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτήν, υποχρεούται να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία:
α) αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, ετησίως σε ποσοστό 20% τουλάχιστον των αδειοδοτημένων από την Ε.Ε.Τ.Τ. κεραιών, που λειτουργούν εντός σχεδίου πόλεως,
β) κατόπιν αίτησης εκ μέρους της Ε.Ε.Τ.Τ. ή οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, που έχει έννομο συμφέρον, εντός είκοσι εργάσιμων ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή η Ε.Ε.Α.Ε. υποχρεούται να γνωστοποιεί αμέσως τα αποτελέσματα του ελέγχου στον αιτούντα και στον κάτοχο της κατασκευής κεραίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Α.Ε., καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας των μετρήσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

3. Η αίτηση υποβάλλεται απευθείας στην Ε.Ε.Α.Ε. και συνοδεύεται από την καταβολή σχετικού παραβόλου, το ύψος του οποίου ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% του ποσού της παρ. 5. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δημοσιεύονται άμεσα στον ιστοχώρο της Ε.Ε.Α.Ε. και συγκεντρωτικά ανά έτος.

4. Σε περίπτωση διαπίστωσης υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εφαρμόζονται οι κυρώσεις που προβλέπει η υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 (ΦΕΚ 1105 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών αυτών μπορεί να τροποποιείται η άνω απόφαση.

5. Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης οι κάτοχοι αδειοδοτημένων κεραιών προκαταβάλλουν στην Ε.Ε.Α.Ε. ετήσιο τέλος ύψους 200 ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε κατασκευής κεραίας ως προς την τήρηση των ορίων ακτινοβολίας. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού , η οποία εκδίδεται εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος μετά από γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε., καθορίζονται όλα τα θέματα τα σχετικά με την επιβολή και είσπραξη του τέλους.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η ειδική διαδικασία αδειοδότησης στην οποία υπάγεται η εγκατάσταση τυποποιημένων κατασκευών κεραιών.

7. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, κυρώνονται τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα για την εγκατάσταση κεραιών:
α) Σε πυλώνες ισχυρών ρευμάτων.
β) Σε πυλώνες φωτισμού.
γ) Κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.
δ) Εντός εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

8.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του ν. 2801/00. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Από τη δημοσίευση του παρόντος, απαγορεύεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας, για την οποία δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Ε.Ε.Α.Ε. μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό, στους οποίους τα όρια έκθεσης υπερβαίνουν το 70% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2−4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού.

10. Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2−4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού.

11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι παραμεθόριες ζώνες της χώρας, των οποίων η πλήρης κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία. Για τις ζώνες αυτές, η έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας της παρ. 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 χορηγείται από τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

12. Πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα, επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας, δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής κεραίας, εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής ή την ασφάλεια του κτιρίου, και υπό την προϋπόθεση, ότι το κτίριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας ή ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στην διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαιρέτου τμήματος του κτιρίου.

13. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση, που χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την παρ. 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000.

14. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 20KW και συνοδευτικών αυτών έργων (οικίσκοι κ.λπ.) που προορίζονται να υποστηρίξουν κατασκευές κεραιών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των εν λόγω συστημάτων ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

15. Στις δημιουργούμενες ως άνω εγκαταστάσεις λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης του κοινού που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού για θέματα της Ε.Ε.Α.Ε.. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, και μέχρι της καθ’ οιονδήποτε τρόπο τροποποιήσεως ή ανακλήσεώς της, εφαρμόζεται η υπ’ αριθ. 53571/3839/6.9.2000 κοινή υπουργική απόφαση «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά».

16. Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των εγκατεστημένων κεραιών, υποχρεούνται, να αποφανθούν αιτιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ανάκλησης της απάντησης ή άρνησης αποδοχής των δικαιολογητικών, ο κύριος της εγκατάστασης δικαιούται να προσφύγει στον Περιφερειάρχη, ο οποίος κρίνει επί της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας των πράξεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και εκδίδει ή απορρίπτει οριστικά την αιτούμενη έγκριση εντός τριάντα ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου. Αν ανακληθεί η απάντηση, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 267/1998 (ΦΕΚ 195 Α΄). Κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη χωρεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου τριμελούς Διοικητικού Εφετείου σύμφωνα με την περ. 1θ΄ του άρθρου 1 του ν. 2944/2001 (ΦΕΚ 222 Α΄), η οποία εκδικάζεται εντός ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσής της και εκδίδεται απόφαση εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκδίκασή της. Αναβολή της συζητήσεως είναι δυνατή μόνο μία φορά και για σπουδαίο λόγο, ο δε επαναπροσδιορισμός της δίκης δεν δύναται να απέχει περισσότερο από ένα μήνα από την αρχική δικάσιμο, εκτός κι αν υφίσταται περίπτωση συνεκδίκασης περισσότερων προσφυγών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, προσβάλλονται, με έφεση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η έφεση εκδικάζεται εντός τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσής της.

17. Για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών ακολουθούνται τα εξής:

Α. Πριν την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας ή τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο, μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Ο ολοκληρωμένος φάκελος χαρακτηρίζεται ως πλήρης, εφόσον περιλαμβάνει τις κάτωθι αιτήσεις/μελέτες:
α) Αίτηση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σχετικά με την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
β) Αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή αποδεικτικό νόμιμης χρήσης των συχνοτήτων εκπομπής και λήψης όπως αναφορά σχετικών Αποφάσεων χορήγησης δικαιωμάτων της Ε.Ε.Τ.Τ. ή αναφορά σε διατάξεις εξαίρεσης από την εν λόγω υποχρέωση, στις οποίες υπάγεται ο αιτών.

γ) Μελέτη Ραδιοεκπομπών για την έκδοση Θετικής Γνωμάτευσης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση αίτηση υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
ε) Μελέτη για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.
στ) Αιτήσεις που πιθανόν απαιτούνται κατά περίπτωση
ζ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 για την πληρότητα του φακέλου.

Κατά την υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου στο ΣΗΛΥΑ, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται στην καταβολή διοικητικού τέλους, το ύψος του οποίου ορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ.. Στο ως άνω διοικητικό τέλος ενσωματώνονται όλα τα τυχόν τέλη που καταβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στις αρμόδιες υπηρεσίες που εξετάζουν τις μελέτες/αιτήσεις. Οι υπογράφοντες τις μελέτες/αιτήσεις ευθύνονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι υπογράφοντες τις μελέτες τεχνικοί πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και την ευθύνη για το περιεχόμενο των μελετών τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργών, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται θέματα διαδικασιών και εφαρμογής του ΣΗΛΥΑ, ως και κάθε σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης οι αιτήσεις/μελέτες εξετάζονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες παράλληλα, ανεξάρτητα και χωρίς να προαπαιτείται η έγκριση ή η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία του ΣΗΛΥΑ, καθώς και κάθε θέμα αρμοδιότητάς της Ε.Ε.Τ.Τ. σχετικό με την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών στα πλαίσια του παρόντος.
Β. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω διαδικτυακής πρόσβασης στο ΣΗΛΥΑ, μέσα σε τέσσερις μήνες από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου του ανωτέρω στοιχείου Α, οφείλουν να ελέγξουν τα θέματα της αρμοδιότητάς τους και να ενημερώνουν το ΣΗΛΥΑ:
α) για την έκδοση των εγκρίσεών τους ή
β) για την ύπαρξη τυπικών ελλείψεων ή λαθών στις κατατεθειμένες αιτήσεις/μελέτες, προκειμένου αυτές να συμπληρωθούν/διορθωθούν ή
γ) για την αιτιολογημένη απόρριψη των κατατεθειμένων αιτήσεων/μελετών.

Γ. Η Ε.Ε.Τ.Τ., μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου του ανωτέρω στοιχείου Α :
α) εκδίδει Άδεια Κατασκευής Κεραίας, εφόσον έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προβαίνει στη δημοσιοποίηση στον οικείο δικτυακό τόπο του περιεχομένου του ολοκληρωμένου φακέλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω στοιχείο Α.
β) εκδίδει Πιστοποιητικό Πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου και προβαίνει στη δημοσιοποίηση στον οικείο δικτυακό τόπο του περιεχομένου του ολοκληρωμένου φακέλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω στοιχείο Α, κατόπιν ελέγχου πληρότητας και με την προϋπόθεση σύμφωνης γνώμης της ΕΕΑΕ και της ΥΠΑ, καθώς και χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων από την Ε.Ε.Τ.Τ.. Το εν λόγω Πιστοποιητικό καταργείται όταν εκδοθεί η κατά το παρόν στοιχείο Γ, σημείο α’, Άδεια Κατασκευής Κεραίας.
γ) απορρίπτει την αίτηση σε περίπτωση που υπάρχει τουλάχιστον μία οριστική αιτιολογημένη απόρριψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δ. Η Ε.Ε.Τ.Τ. με τη βοήθεια γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος (GIS) δημοσιοποιεί τις κατασκευές κεραιών για τις οποίες έχει εκδοθεί Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή Πιστοποιητικό Πληρότητας καθώς και όλες τις σχετικές εγκρίσεις με τα σχετικά συμπεράσματα των μελετών.

Ε. Ο κάτοχος, μετά την έκδοση της Άδειας Κατασκευής Κεραίας ή του Πιστοποιητικού Πληρότητας, δύναται να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας και οφείλει παράλληλα:
α) Να κοινοποιεί την Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή το Πιστοποιητικό Πληρότητας στον αρμόδιο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού της θέσης εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας.
β) Να έχει αναρτημένη κοντά στη βάση της κεραίας ευανάγνωστη πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, στην οποία θα αναγράφονται η επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο του κατόχου και ο μοναδικός Αριθμός είτε της Άδειας είτε του Πιστοποιητικού Πληρότητας.
Η σύνδεση της κατασκευής κεραίας με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας επιτρέπεται εφόσον η συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας διαθέτει Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή Πιστοποιητικό Πληρότητας.

ΣΤ. Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. το Πιστοποιητικό Πληρότητας ανακαλείται εάν απορριφθεί τουλάχιστον μία εκ των αιτήσεων/μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στον κάτοχο, ο οποίος οφείλει να προβεί σε άμεση αποξήλωση της συγκεκριμένης κατασκευής κεραίας.

Ζ. Μέχρι τη λειτουργία του ΣΗΛΥΑ, όσον αφορά τις υποβαλλόμενες μετά τη δημοσίευση του παρόντος αιτήσεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος ως εξής:
α) ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει την αντίστοιχη αίτηση/μελέτη σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και να κοινοποιήσει στην Ε.Ε.Τ.Τ. τα αποδεικτικά παραλαβής των σχετικών αιτήσεων/μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
β) Οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα σε τέσσερις μήνες από την αποδεδειγμένη παραλαβή των σχετικών αιτήσεων/μελετών, οφείλουν να ελέγξουν τα θέματα αρμοδιότητάς τους και να ενημερώσουν εγγράφως την Ε.Ε.Τ.Τ. και τον ενδιαφερόμενο:
αα) για την έκδοση των εγκρίσεών τους ή
ββ) για την ύπαρξη τυπικών ελλείψεων ή λαθών στις κατατεθειμένες αιτήσεις/μελέτες , προκειμένου αυτές να συμπληρωθούν/διορθωθούν ή
γγ) για την αιτιολογημένη απόρριψη των κατατεθειμένων αιτήσεων/μελετών.

γ) Η Ε.Ε.Τ.Τ., μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας αίτησης/μελέτης, προβαίνει στις ενέργειες που αναφέρονται στο ανωτέρω στοιχείο Γ.

18. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων. Υφιστάμενες κατασκευές κεραιών επί των ανωτέρω κτιρίων απομακρύνονται εντός διαστήματος έξι (6) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος.

19. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κυρώνονται τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα ή, εν ελλείψει αυτών, σε εθνικά και αφορούν:
α. Τυποποιημένες κατασκευές κεραιών.
β. Την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα μεταξύ των κατασκευών κεραιών και άλλων γειτονικών ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.
γ. Άλλες συναφείς με τις παραπάνω δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ή υλικά.

20. Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ανατίθεται σε Οργανισμούς Τυποποίησης το έργο της ανωτέρω τυποποίησης. Το κόστος του έργου μπορεί να βαρύνει το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ. της παραγράφου 6 του άρθρου 75.

21. Στην περ. Α΄ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2801/2000, αντί της άδειας του οικείου Νομάρχη, απαιτείται η άδεια του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας.

22. Πάρκα κεραιών λειτουργούν μόνο με προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας των Πάρκων, οι διαχειριστές των Πάρκων Κεραιών εφόσον η παρουσία τους κρίνεται σκόπιμη, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι διαχειριστές, η διαδικασία εγκατάστασης κεραιών, οι δικαιούχοι εγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης στο Πάρκο Κεραιών υφιστάμενων κεραιών.

23. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται οι κατηγορίες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο έλεγχος και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε σχετικό θέμα, για τις κατασκευές κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης, των οποίων η συνολική ενεργός ισοτροπική ακτινοβολούμενη ισχύς (eirp) δεν υπερβαίνει τα 164 W ή, ειδικά για τις μικροκυματικές ζεύξεις, η ισχύς εξόδου πομπού δεν υπερβαίνει το 1 W. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 1 παρ. 2Α του ν.2801/2000 και του παρόντος νόμου, όπως ισχύουν. Οι λοιπές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 2Α του ν.2801/2000 και στον παρόντα νόμο, όπως εκάστοτε ισχύουν, παραμένουν επίσης σε ισχύ.

  • Η Υπηρεσία Ραδιοερασιτέχνη έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για την προσφορά της στο κοινωνικό σύνολο και στην πρόοδο της επιστήμης.

    Είναι ο μοναδικός χώρος πειραματισμού εκτός των εργαστηρίων Πανεπιστημιακών -Τεχνολογικών Ιδρυμάτων που επιτρέπεται παγκοσμίως ο πειραματισμός στον χώρο των τηλεπικοινωνιών.

    Παγκοσμίου φήμης επιστήμονες, όπως οι John Krauss, Hidetsugu Yagi, Shintaro Uda, με αντικείμενο μελέτης τους τις κεραίες, έχουν δώσει τις γνώσεις τους για τις κατασκευές κεραιών όντας και οι ίδιοι Ραδιοερασιτέχνες. Οι κεραίες τους είναι καθολικά αναγνωρίσιμες. Η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα όμως, βασιζόμενη στο στοιχείο του πειραματισμού εξέλιξε και εξελίσσει τους τύπους κεραιών των επιστημόνων αλλά και εφευρίσκει νέους. Είναι ο σύνδεσμος της εξέλιξης της επιστήμης εκτός των χώρων των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

    Την προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών στην εξέλιξη της επιστήμης μπορεί να την διαπιστώσει κανείς και από την υποχρέωση των αστροναυτών να είναι κάτοχοι ραδιοερασιτεχνικού διπλώματος. Γιατί εκεί που οι κρατικοί σταθμοί τηλεπικοινωνιών μπορεί να σιωπήσουν, οι ανά τον κόσμο Ραδιοερασιτέχνες με τις κεραίες τους μπορούν να τους ακούσουν.

    Η προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών δεν σταματά όμως εκεί. Σε περιπτώσεις καταστροφών των κρατικών δικτύων επικοινωνίας, δύναται να αντικαταστήσουν τις επικοινωνίες.

    Επομένως δεν είναι δυνατών να χρειάζεται άδεια για την κατασκευή της κεραίας του. Ακυρώνει όλα τα παραπάνω.

    Συνεπώς, η παράγραφος 8 θεωρούμε ότι πρέπει να παραληφθεί.

  • 16 Μαρτίου 2012, 12:24 | ΚΑΜΠΑΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ SV7GBR

    1. Διαβάζοντας την αιτιολογική έκθεση και ειδικότερα το τμήμα που αφορά το άρθρο 30, αλλά και το άρθρο 01 (Πεδίο Εφαρμογής) του υπόψη νομοσχεδίου αδυνατώ να κατανοήσω και να συνδέσω με το όλο νομοσχέδιο την παράγραφο 8. Θέλω καλόπιστα να πιστεύω ότι αποτελεί ένα κοινό λάθος του συντάκτη στη χρήση της μεθόδου αντιγραφή-επικόλληση. Ως τέτοιο λοιπόν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί και να εξαλειφθεί η συγκεκριμένη παράγραφος.

    2. Λόγω του ότι σε αυτή τη χρονική περίοδο που διανύουμε η Πατρίδα και ο Ελληνισμός ανεβαίνει αυτόν τον ανήφορο που βιώνεται από όλους μας, προβληματίζομαι για τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις κατά το τελευταίο έτος στο πλαίσιο της ραδιοερασιτεχνικής δραστηριότητας. Μήπως φαντάζεται κανείς ότι στον ραδιοερασιτέχνη οφείλεται η δυσμενής κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος;

    3. Θέλω να πιστεύω ότι η ηγεσία του Υπουργείου θα προβεί στην διαγραφή της παραγράφου 8 του άρθρου 30 προλαμβάνοντας έτσι ένα ακόμη πλήγμα σε αυτή την δραστηριότητα που σε κάθε περίπτωση αποκλειστικά ερασιτεχνική είναι και δεν σχετίζεται κατά κανένα τρόπο με συναφείς δραστηριότητες επαγγελματικού όμως χαρακτήρα, τις οποίες το υπόψη νομοσχέδιο επιχειρεί να ρυθμίσει.

    4. Τέλος συμφωνώ απόλυτα με την θέση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και επισυνάπτω το κείμενό της ώς έχει:

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 16 Μαρτίου 2012, 12:11 | Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Δωδεκανήσου

    ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΩΝ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

    Εδώ και χρόνια στην περιοχή μας (και όχι μόνο) γίνεται μια δυναμική και συνεχής κινητοποίηση πολιτών για την απομάκρυνση κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικημένες περιοχές. Η τοποθέτηση καμουφλαρισμένων κεραιών σε ελάχιστη απόσταση από κατοικίες ανυποψίαστων πολιτών είναι πλέον σύνηθες φαινόμενο που προκαλεί και προσβάλλει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα και συνταγματικά κατοχυρωμένες αξίες.
    Παράλληλα είναι μια πραγματικότητα η αδυναμία των πολιτών να υπερασπισθούν τα δικαιώματά τους απέναντι στις αυθαιρεσίες των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Οι δυνατότητες για απομάκρυνση των παράνομων κεραιών είναι πρακτικά ανύπαρκτες. Και αυτό γιατί το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο κάλυπτε απροκάλυπτα τις εταιρίες, πέραν των όποιων αδυναμιών της δημόσιας διοίκησης.
    Θεωρούμε ότι και το νέο υπό δημόσια διαβούλευση νομοσχέδιο υπερασπίζεται ουσιαστικά τα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών σε βάρος της υγείας και της ποιότητας ζωής του πολίτη.
    Πως γίνεται σύμφωνα με την κειμένη νομοθεσία (απόφαση 81839/ΣΤ1/ΦΕΚ 1150B/2006 Υπουργού Παιδείας, παρ. 3) ένας χώρος να κρίνεται ακατάλληλος για την ανέγερση σχολείου αν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από τoν χώρο αυτό είναι εγκατεστημένη κεραία κινητής τηλεφωνίας, όταν με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο οποιοσδήποτε μπορεί να τοποθετήσει οπουδήποτε κεραία εκτός από την ταράτσα (!) ενός υφιστάμενου σχολείου.
    Η αντίφαση αυτή είναι μια απτή απόδειξη του προσανατολισμού του νομοσχεδίου υπέρ των εταιριών κινητής τηλεφωνίας. Είναι απίστευτο πως μια κεραία που πρόλαβε να εγκατασταθεί δίπλα σε προβλεπόμενο από το σχέδιο πόλης σχολικό χώρο, να καταργεί το δικαίωμα των πολιτών για απόκτηση σχολείου! Η εκπαίδευση, οι πολίτες και η υγεία τους μπαίνουν κυριολεκτικά σε δεύτερη μοίρα.
    Τo νέο θεσμικό πλαίσιο πρέπει να άρει αυτές τις αδυναμίες και αντιφάσεις και να είναι πιο αποτελεσματικό στην όποια παραβατικότητα. Προτείνουμε τα εξής:
    α) Πρέπει να υπάρχει κατ’ αρχή συνολικός και ολοκληρωμένος σχεδιασμός σχετικά με την τοποθέτηση κεραιών στα αστικά κέντρα με τη συμμετοχή πολεοδόμων και άλλων εξειδικευμένων επιστημόνων προκειμένου να διασφαλίζεται η υγεία του κοινωνικού συνόλου σε κάθε περίπτωση. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να καθοριστούν οι ελάχιστες αποστάσεις κεραιών κινητής τηλεφωνίας από κατοικίες, σχολεία και άλλες κρίσιμες αστικές χρήσεις.
    β) Οι διαδικασίες αδειοδοτήσεων να είναι αυστηρές και τον τελικό λόγο να έχουν τοπικές υπηρεσίες και συγκεκριμένα να εκδίδονται μέσω των Δήμων.
    γ) Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί η δυνατότητα έγκυρων μετρήσεων από ειδικά κλιμάκια δήμων, περιφέρειας, αστυνομίας αλλά και ιδιωτικά εργαστήρια αλλά και να εγκαθίστανται με έξοδα των εταιρειών μόνιμοι σταθμοί μέτρησης κοντά σε κάθε υφιστάμενη ή νέα κεραία, για να ελέγχεται και η ένταση εκπομπής.
    δ) Σε περιπτώσεις τέλος παραβίασης της νομοθεσίας. θα πρέπει να κινούνται αυτεπάγγελτα και άμεσα οι διαδικασίες αναστολής της λειτουργίας και απομάκρυνσης της κεραίας και παράλληλα να επιβάλλονται οι αντίστοιχες ποινές στους ιδιοκτήτες και τις εταιρείες σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

    Εκ’ μέρους του Δ.Σ.

    Η Πρόεδρος
    Ιωάννου Μαρία

    Η Αντιπρόεδρος
    Μωραϊτου Παρασκευή

  • 16 Μαρτίου 2012, 12:32 | OTE A.E.

    Στην παράγραφο 9 προς αποφυγήν παρερμηνειών αναφορικά με τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της διαδικασίας αδειοδότησης του άρθρου 30 του ν.4053/2012 ή/και του άρθρου 1 παρ.παρ.2Α του ν.2801/2000, προτείνεται η προσθήκη της ακόλουθης διατύπωσης στην αρχή της παραγράφου : «Με την επιφύλαξη των περιπτώσεων κατασκευών κεραιών για τις οποίες δεν απαιτείται εκπόνηση μελέτης ραδιοκεμποπών,».
    Στην παράγραφο 12 προτείνεται η διαγραφή της ακόλουθης πρότασης στο τέλος της παραγράφου «εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαιρέτου τμήματος του κτιρίου». Θεωρούμε επίσης, ότι είναι αναγκαία η προσθήκη της ακόλουθης διατύπωσης, μετά το τέλος της παραγράφου, καθώς μετά την ψήφιση του Ν. 4014/12 οι πολεοδομικές Υπηρεσίες και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ θέτουν ως προϋπόθεση τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων ανεξάρτητα εάν επηρεάζουν την κατασκευή κεραίας.
    «Επιτρέπεται η εγκατάσταση κεραίας σε ακίνητα με Πολεοδομικές παραβάσεις εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την ασφάλεια του κτηρίου, η κεραία τοποθετείται σε νόμιμο τμήμα του κτηρίου ή σε τμήμα που έχει ενταχθεί στην διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης και υπό την προϋπόθεση ότι το κτήριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας.»
    Στην παράγραφο 13 προτείνεται η προσθήκη στο τέλος της παραγράφου της ακόλουθης διατύπωσης : «Μέχρι την έκδοση της απόφασης αυτής εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 24 Α του ν. 2075/2992 (ΦΕΚ 129 Α΄)», ώστε να μην υπάρχει κενό μέχρι την έκδοση της προβλεπόμενης απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
    Στην παράγραφο 16 θεωρούμε ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη της δίμηνης προθεσμίας εντός της οποίας οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των εγκατεστημένων κεραιών, υποχρεούνται, να αποφανθούν αιτιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών. Για το λόγο αυτό προτείνεται η επαναφορά της σχετικής διατύπωσης του άρθρου 30 παρ.16 του ν.3431/2006 (η οποία και διατηρήθηκε δυνάμει του νέου ν.4053/2012) και η αντικατάσταση της παρ. 16 ως εξής:
    «Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες, στις οποίες κατατίθε¬νται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτη¬σης των εγκατεστημένων κεραιών, υποχρεούνται, εντός δύο μηνών από της υποβολής τους, να αποφανθούν αι¬τιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών. Σε περίπτωση άπρακτης παρόδου του ανωτέρω διαστήματος θεωρείται ότι έχει χορηγηθεί η πολεοδομική έγκριση και ο σταθμός δύναται να ηλεκτροδοτηθεί μετά από υποβολή σχετικής υπεύθυνης δήλωσης προς την ηλεκτρική εταιρεία η οποία θα συνοδεύεται με τον αριθμό πρωτοκόλλου κατάθεσης του φακέλου στην Πολεοδομική Υπηρεσία. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ανάκλησης της απάντησης ή άρνησης αποδοχής των δικαιολογητικών από την Πολεοδομική Υπηρεσία, ο κύριος της εγκατάστασης δικαιού¬ται να προσφύγει στον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο οποίος κρίνει επί της ουσιαστικής και τυπικής νο¬μιμότητας των πράξεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και εκδίδει ή απορρίπτει οριστικά την αιτού¬μενη έγκριση εντός τριάντα ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου.
    Αν ανακληθεί η απάντηση, μέχρι να εκδοθεί η απόφα¬ση επί της προσφυγής δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 267/1998 (ΦΕΚ 195 Α’).
    Κατά της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης χωρεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου τριμελούς Διοικητικού Εφετείου σύμ¬φωνα με την περ. 1Θ’ του άρθρου 1 του ν. 2944/2001 (ΦΕΚ 222 Α’), η οποία εκδικάζεται εντός ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσης της και εκδίδεται απόφαση εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκδίκαση της. Αναβολή της συζητήσεως είναι δυνατή μόνο μία φορά και για σπουδαίο λόγο, ο δε επαναπροσδιορισμός της δίκης δεν δύναται να απέχει περισσότερο από ένα μήνα από την αρχική δικάσιμο, εκτός κι αν υφίσταται περίπτωση συνεκδίκασης περισσότερων προσφυγών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, προσβάλλονται, με έφεση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις ισχύ¬ουσες διατάξεις. Η έφεση εκδικάζεται εντός τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσης της”.
    Στην παράγραφο 17 στοιχείο Α προτείνεται η προσθήκη της ακόλουθης διατύπωσης, με την οποία επιχειρείται η επίλυση του προβλήματος της δευτερογενούς αδειοδότησης του δικτύου:
    “Σε περίπτωση τροποποίησης υφιστάμενης κατασκευής κεραίας η οποία δεν διαθέτει άδεια από την ΕΕΤΤ, η άδεια θα εκδίδεται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που ίσχυε πριν από τη θέση σε ισχύ του Ν. 4053/12, ταυτόχρονα με τη άδεια του υφιστάμενου σταθμού. Στην περίπτωση αυτή το σύνολο της εγκατάστασης εμπίπτει διατάξεις του άρθρου 31 του νόμου 4053/2012, υπό την προϋπόθεση ότι για τις νέες εγκαταστάσεις έχει εκδοθεί νέα γνωμάτευση από την ΕΕΑΕ. και έχει υποβληθεί στην ΕΕΤΤ.”
    «Σε περίπτωση τροποποίησης υφιστάμενης κατασκευής κεραίας η οποία διαθέτει άδεια από την ΕΕΤΤ, η άδεια θα εκδίδεται με την διαδικασία της παραγράφου 13 του άρθρου 29 ν.4053/2012.»
    Στην παράγραφο 22 εδάφιο β προτείνεται η προσθήκη προθεσμίας για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης, με την προσθήκη της διατύπωσης «εντός έξι (6) μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος», μετά την υφιστάμενη διατύπωση «μετά από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ.»

  • Κάθε εγκατάσταση κατασκευής κεραίας είτε απαιτείται είτε δεν απαιτείται άδεια πρέπει να πληροί όλες τις απαιτήσεις των συναφών Ευρωπαϊκών Οδηγιών για τα βιομηχανικά προϊόντα οι οποίες έχουν κυρωθεί και ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία (ηλεκτρική ασφάλεια, ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα, στατική επάρκεια, διάθεση αποβλήτων κλ.π). Οι κατασκευές πρέπει να διαθέτουν τεχνικό φάκελο στον οποίο να τεκμηριώνεται η απαιτούμενη συμμόρφωση σύμφωνα με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες.
    Διαπιστώσαμε ότι το Υπουργείο σας έχει εκδώσει απόφαση με την οποία ΣΥΝΙΣΤΑΤΑΙ η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις για την ηλεκτρική ασφάλεια και τη στατική επάρκεια που αποτελεί απαράδεκτη απόκλιση από τους γενικά αποδεκτούς νόμους του Κράτους. Την έκδοση της απόφασης αυτής καταγγείλαμε πριν από πολλούς μήνες χωρίς μέχρι σήμερα να ειδοποιηθούμε ότι τροποποιήθηκε η απόφαση αυτή.
    Η διαδικασία αδειοδότησης κατασκευών κεραιών μέσω του ΣΗΛΥΑ είναι διαβλητή διότι δεν θεσπίζονται κριτήρια πληρότητας, αποδοχής ή έγκρισης των μελετών, ούτε καν σε σχέση με τις εφαρμοζόμενες Ευρωπαϊκές Οδηγίες, απλά μεταφέρεται η ευθύνη για το περιεχόμενο στο μελετητή όποιο και αν είναι αυτό.
    Πρέπει να προβλεφθεί διάταξη με την οποία να καθοριστούν διαδικασίες για την προστασία του κοινού από την ακτινοβολία που προέρχεται από κεραίες δορυφορικής εκπομπής που τοποθετούνται στις ταράτσες. Το γεγονός ότι οι κεραίες μπορεί να εκπέμπουν με ισχύ κατώτερη των 164 W που καθορίζεται στην ΚΥΑ 53571/3839/6.9.2000 (ΦΕΚ 1105 Β΄) ως κανονιστικό όριο για την εκπόνηση μελέτης δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιβάλλον χώρος γύρω από τη κεραία στον οποίο η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπερβαίνει τα όρια που καθορίζονται στην Υπουργική απόφαση. Προτείνουμε για κάθε τέτοια εγκατάσταση να καθορίζεται από τεχνικό που να έχει όχι μόνο πιστοποιημένα προσόντα αλλά τα τυπικά προσόντα που προβλέπονται από τον Νόμο και την εκάστοτε Νομοθεσία, η απόσταση στην οποία η πρόσβαση του κοινού είναι ασφαλής λόγω ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας.
    Η διάταξη της παραγράφου 4 είναι εσφαλμένη διότι δεν προσδιορίζεται σε ποιο σημείο διαπιστώνεται η υπέρβαση των ορίων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας ούτε με ποια διαδικασία προσδιορίζεται εκείνος ο οποίος συμβάλλει περισσότερο στη δημιουργία του πέραν του ορίου ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Όσο απομακρυνόμαστε από μία κεραία, το ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που οφείλεται σ’ αυτήν μειώνεται. Ομοίως δεν έχει τεχνικά νόημα η ύπαρξη διαφορετικών ορίων ανάλογα με το αν για την κεραία απαιτείται ή όχι άδεια ή αν υπάρχει γειτνίαση με σχολεία, γηροκομεία κ.λπ. διότι εισάγονται με αυτόν τον τρόπο διακρίσεις στον πληθυσμό.
    Η μόνη λύση στο πρόβλημα είναι η πρόβλεψη εγκατάστασης σε όλες τις κεραίες που χρησιμοποιούνται για εμπορικά δίκτυα και έχουν ισχύ εκπομπής πάνω από κάποιο όριο, διάταξης περιορισμού της εκπομπής και συνεχούς καταγραφής της εκπεμπόμενης ισχύος που να συνδέεται με το Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων.

    ΠΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΗΛΙΑΣ

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ

  • 16 Μαρτίου 2012, 10:48 | Φωκά Λευκή

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Συμφωνώ με το Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών την εξαίρεση των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Ελπίζω να είναι η τελευταία ενασχόλησή σας με τους Ραδιοερασιτέχνες.

  • 16 Μαρτίου 2012, 09:37 | SV1KYC

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΚΑΙ
    ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

  • 16 Μαρτίου 2012, 08:44 | SV1KYC

    Ζητούμε τη ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες.
    H φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    ZHTOYME ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 30 παραγραφου 8

  • 15 Μαρτίου 2012, 23:15 | Ξενοφών Λαμπίρης

    Έχω την αίσθηση ότι και στους Ραδιοερασιτέχνες όπως και σε άλλες δραστηριότητες της κοινωνίας μας ο στόχος είναι πρώτα εισπρακτικός και έπειτα αποτρεπτικός απέναντι σε παραβάσεις. Παράβολα και πρόστιμα μπας και ξεχρεώσουμε.. χωρίς ίχνος επαφής με τα ισχύοντα διεθνώς βάζοντας συνεχώς τρικλοποδιές σε όλες τις αγνές κοινωνικές δραστηριότητες όπως αυτές της υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, που είναι ένας χώρος με Ευαισθησία,Προσφορά στον συνάνθρωπο και Πειραματισμό στον τομέα της τεχνολογίας ΧΩΡΙΣ προσωπικό ή οικονομικό όφελος,βασικότατο στις μέρες που ζούμε.
    Τι πιο λογικό να φροντίζατε να ξηλώνατε πρώτα όλα τα ύποπτα «φουγάρα» και «τεπόζιτα» κινητής τηλεφωνίας έξω απο πολυσύχναστους κεντρικούς χώρους και πολυκαταστήματα … ??
    Ο Ραδιοερασιτέχνης δεν είναι ραδιοπειρατής, δεν εξυπηρετεί ούτε παρόχους κινητής τηλεφωνίας ούτε ραδιοτηλεοπτικά links (οι παραπάνω ξέρετε ότι εκπέμπουν 24 ώρες το 24ωρο), μπορεί να είναι 24 ώρες μπροστά στον σταθμό του ακροατής και να εκπέμψει 5 λεπτά και αυτό αν χρειαστεί και κυρίως δεν έχει ανάγκη να χαϊδέψει αυτιά εταιρειών για να σας πείσει ότι η ακτινοβολία στο φάσμα δραστηριότητάς του δεν βλάπτει την υγεία των συνανθρώπων μας.

    Ελπίζω να πρυτανεύσει και πάλι η ΛΟΓΙΚΗ.

    Φιλικά

    Ξενοφών Λαμπίρης,SV3BEF

  • 15 Μαρτίου 2012, 23:58 | ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ ΝΙΚΟΣ SV2DXG

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Ρ.

  • 15 Μαρτίου 2012, 23:43 | ΣΙΔΕΡΗΣ ΔΕΛΑΡΟΥΔΗΣ (SV4OZE)

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 23:09 | SV1EBS

    Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις της Ε.Ε.Ρ. και σας παρακαλώ για τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Θα μπορούσε κάποιος να σχηματίσει την εντύπωση ότι υπάρχει ένα μίσος εναντίων των Ραδιοερασιτεχνών, ότι δεν περνάει με το ένα νομοσχέδιο, επιβάλλεται να περαστεί με το άλλο, ακόμα και για λάθος πράγματα.

    3 Μαρτίου 2012, 17:53 | ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 22:47 | Stavros Katevatis SV0FM

    YOU ARE RESPONSIBLE FOR THE FUTURE OF THE GREEK RADIO AMATEURS

    ΕΙΣΤΕ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟN ΕΛΛΗΝΙNΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΩΝ

    το άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Member of RAAG

  • 15 Μαρτίου 2012, 21:27 | Κωνσταντίνος Κράλλης SV1XV

    Η προτεινόμενη παράγραφος 8 του συγκεκριμένου άρθρου αποτελεί μνημείο κακοδιοίκησης: εμφανής σκοπός της είναι να καταργήσει έμμεσα («από το παράθυρο» κατά το κοινώς λεγόμενο) τις διατάξεις του Ν. 2801 που προστατεύουν την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη από άσκοπους περιορισμούς, γραφεικοκρατικές αγκυλώσεις και έξοδα, τα οποία θα ισοδυναμούσαν με σχεδόν ολοκληρωτική απαγόρευση της.

    Η υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη παγκοσμίως δεν υπόκειται σε λεπτομερείς προδιαγραφές, χαρακτηριστικά κλπ. πέραν των απολύτως αναγκαίων και ο εξοπλισμός που κατασκευάζεται από ραδιοερασιτέχνες εξαιρείται από τις ευρωπαϊκές Οδηγίες Νέας Προσέγγισης, π.χ. 1999/5/EC. Προς τι λοιπόν η σπουδή κάθε 3 μήνες να εισάγεται στη Βουλή μιά παραλλαγή της εν λόγω διάταξης; Αν το Υπουργείο Μεταφορών ή η Ε.Ε.Τ.Τ. επιθυμούν διακαώς να καταργηθεί η ραδιοερασιτεχνική υπηρεσία στην Ελλάδα, ας έχουν το θάρρος να το πράξουν ευθέως.