Άρθρο 30: Ρυθμίσεις σχετικά με την εγκατάσταση κεραιών

1. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄).

2. Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.), είτε δια των οργάνων της ή με συνεργεία που έχουν ειδικά προς τούτο εξουσιοδοτηθεί από αυτήν, υποχρεούται να ελέγχει την τήρηση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κάθε κεραία:
α) αυτεπαγγέλτως και κατά τρόπο δειγματοληπτικό, ετησίως σε ποσοστό 20% τουλάχιστον των αδειοδοτημένων από την Ε.Ε.Τ.Τ. κεραιών, που λειτουργούν εντός σχεδίου πόλεως,
β) κατόπιν αίτησης εκ μέρους της Ε.Ε.Τ.Τ. ή οποιουδήποτε φυσικού ή νομικού προσώπου, που έχει έννομο συμφέρον, εντός είκοσι εργάσιμων ημερών από την υποβολή του σχετικού αιτήματος. Στην περίπτωση αυτή η Ε.Ε.Α.Ε. υποχρεούται να γνωστοποιεί αμέσως τα αποτελέσματα του ελέγχου στον αιτούντα και στον κάτοχο της κατασκευής κεραίας. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Α.Ε., καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας των μετρήσεων και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια.

3. Η αίτηση υποβάλλεται απευθείας στην Ε.Ε.Α.Ε. και συνοδεύεται από την καταβολή σχετικού παραβόλου, το ύψος του οποίου ρυθμίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού και δεν μπορεί να υπερβαίνει το 80% του ποσού της παρ. 5. Τα αποτελέσματα των ελέγχων ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας δημοσιεύονται άμεσα στον ιστοχώρο της Ε.Ε.Α.Ε. και συγκεντρωτικά ανά έτος.

4. Σε περίπτωση διαπίστωσης υπέρβασης των επιτρεπόμενων ορίων εκπεμπόμενης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, εφαρμόζονται οι κυρώσεις που προβλέπει η υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 (ΦΕΚ 1105 Β΄) κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού. Με κοινή απόφαση των Υπουργών αυτών μπορεί να τροποποιείται η άνω απόφαση.

5. Για τους σκοπούς της παρούσας διάταξης οι κάτοχοι αδειοδοτημένων κεραιών προκαταβάλλουν στην Ε.Ε.Α.Ε. ετήσιο τέλος ύψους 200 ευρώ για την εγκατάσταση και λειτουργία κάθε κατασκευής κεραίας ως προς την τήρηση των ορίων ακτινοβολίας. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού , η οποία εκδίδεται εντός έξι μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος μετά από γνώμη της Ε.Ε.Α.Ε., καθορίζονται όλα τα θέματα τα σχετικά με την επιβολή και είσπραξη του τέλους.

6. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζεται η ειδική διαδικασία αδειοδότησης στην οποία υπάγεται η εγκατάσταση τυποποιημένων κατασκευών κεραιών.

7. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών, κυρώνονται τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε εθνικά, ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα για την εγκατάσταση κεραιών:
α) Σε πυλώνες ισχυρών ρευμάτων.
β) Σε πυλώνες φωτισμού.
γ) Κατά μήκος των σιδηροδρομικών γραμμών.
δ) Εντός εγκαταστάσεων των Ενόπλων Δυνάμεων.

8.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του ν. 2801/00. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

9. Από τη δημοσίευση του παρόντος, απαγορεύεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας, για την οποία δεν έχει υποβληθεί και εγκριθεί από την Ε.Ε.Α.Ε. μελέτη που αποδεικνύει ότι δεν υπάρχουν χώροι γύρω από την κεραία ελεύθερα προσπελάσιμοι από το γενικό πληθυσμό, στους οποίους τα όρια έκθεσης υπερβαίνουν το 70% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2−4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού.

10. Σε περίπτωση εγκατάστασης κατασκευής κεραίας σε απόσταση μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών που καθορίζονται στα άρθρα 2−4 της υπ’ αριθμ. 53571/3839/6.9.2000 κοινής υπουργικής απόφασης ή στην εκάστοτε ισχύουσα αντίστοιχη κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και του εκάστοτε αρμόδιου για την Ε.Ε.Α.Ε Υπουργού.

11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Εθνικής Άμυνας καθορίζονται οι παραμεθόριες ζώνες της χώρας, των οποίων η πλήρης κάλυψη από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας κρίνεται ως εθνικά αναγκαία. Για τις ζώνες αυτές, η έγκριση της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας της παρ. 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000 χορηγείται από τη Γενική Διεύθυνση Πολεοδομίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

12. Πολεοδομικές παραβάσεις σε ακίνητα, επί των οποίων ήδη υφίσταται κατασκευή κεραίας, δεν θίγουν τη νομιμότητα της άδειας της κατασκευής κεραίας, εφόσον οι παραβάσεις δεν αφορούν την κεραία ή τον οικίσκο αυτής ή την ασφάλεια του κτιρίου, και υπό την προϋπόθεση, ότι το κτίριο ή το δώμα, επί του οποίου τοποθετείται η κεραία, δεν στερείται πολεοδομικής άδειας ή ότι αυτό δεν έχει ενταχθεί στην διαδικασία «Ρύθμισης αυθαιρέτων σε συνάρτηση με δημιουργία περιβαλλοντικού ισοζυγίου» με την καταβολή ειδικού προστίμου διατήρησης, εφόσον στην τελευταία αυτή περίπτωση η κατασκευή κεραίας δεν εδράζεται επί του αυθαιρέτου τμήματος του κτιρίου.

13. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων κεραιών και συναφών κατασκευών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας, αλλά έγκριση, που χορηγείται από την αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία, ύστερα από έλεγχο των δικαιολογητικών που καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σύμφωνα με την παρ. 2Η του άρθρου 1 του ν. 2801/2000.

14. Για την τοποθέτηση εγκαταστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος μέχρι 20KW και συνοδευτικών αυτών έργων (οικίσκοι κ.λπ.) που προορίζονται να υποστηρίξουν κατασκευές κεραιών δεν απαιτείται η έκδοση οικοδομικής άδειας. Οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τοποθέτηση των εν λόγω συστημάτων ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

15. Στις δημιουργούμενες ως άνω εγκαταστάσεις λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης του κοινού που καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, καθώς και του εκάστοτε αρμόδιου Υπουργού για θέματα της Ε.Ε.Α.Ε.. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος, και μέχρι της καθ’ οιονδήποτε τρόπο τροποποιήσεως ή ανακλήσεώς της, εφαρμόζεται η υπ’ αριθ. 53571/3839/6.9.2000 κοινή υπουργική απόφαση «Μέτρα προφύλαξης του κοινού από τη λειτουργία κεραιών εγκατεστημένων στην ξηρά».

16. Οι Πολεοδομικές Υπηρεσίες στις οποίες κατατίθενται τα δικαιολογητικά για την έγκριση της τοποθέτησης των εγκατεστημένων κεραιών, υποχρεούνται, να αποφανθούν αιτιολογημένα επί της νομιμότητας και καταλληλότητας αυτών. Σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ανάκλησης της απάντησης ή άρνησης αποδοχής των δικαιολογητικών, ο κύριος της εγκατάστασης δικαιούται να προσφύγει στον Περιφερειάρχη, ο οποίος κρίνει επί της ουσιαστικής και τυπικής νομιμότητας των πράξεων της αρμόδιας Πολεοδομικής Υπηρεσίας και εκδίδει ή απορρίπτει οριστικά την αιτούμενη έγκριση εντός τριάντα ημερών από την κατάθεση πλήρους φακέλου. Αν ανακληθεί η απάντηση, μέχρι να εκδοθεί η απόφαση επί της προσφυγής δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του π.δ. 267/1998 (ΦΕΚ 195 Α΄). Κατά της απόφασης του Περιφερειάρχη χωρεί αίτηση ακυρώσεως ενώπιον του κατά τόπον αρμόδιου τριμελούς Διοικητικού Εφετείου σύμφωνα με την περ. 1θ΄ του άρθρου 1 του ν. 2944/2001 (ΦΕΚ 222 Α΄), η οποία εκδικάζεται εντός ενός μηνός από την ημέρα κατάθεσής της και εκδίδεται απόφαση εντός προθεσμίας δύο μηνών από την εκδίκασή της. Αναβολή της συζητήσεως είναι δυνατή μόνο μία φορά και για σπουδαίο λόγο, ο δε επαναπροσδιορισμός της δίκης δεν δύναται να απέχει περισσότερο από ένα μήνα από την αρχική δικάσιμο, εκτός κι αν υφίσταται περίπτωση συνεκδίκασης περισσότερων προσφυγών. Οι αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου, που εκδίδονται σύμφωνα με τον παρόντα νόμο, προσβάλλονται, με έφεση, ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Η έφεση εκδικάζεται εντός τριμήνου από την ημερομηνία κατάθεσής της.

17. Για την αδειοδότηση κατασκευών κεραιών ακολουθούνται τα εξής:

Α. Πριν την εγκατάσταση κατασκευής κεραίας ή τροποποίηση υφιστάμενης κατασκευής κεραίας, ο ενδιαφερόμενος υποβάλλει ολοκληρωμένο φάκελο, μέσω Συστήματος Ηλεκτρονικής Υποβολής Αιτήσεων (ΣΗΛΥΑ). Ο ολοκληρωμένος φάκελος χαρακτηρίζεται ως πλήρης, εφόσον περιλαμβάνει τις κάτωθι αιτήσεις/μελέτες:
α) Αίτηση προς την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σχετικά με την ασφάλεια της αεροπλοΐας.
β) Αίτηση για χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων ή αποδεικτικό νόμιμης χρήσης των συχνοτήτων εκπομπής και λήψης όπως αναφορά σχετικών Αποφάσεων χορήγησης δικαιωμάτων της Ε.Ε.Τ.Τ. ή αναφορά σε διατάξεις εξαίρεσης από την εν λόγω υποχρέωση, στις οποίες υπάγεται ο αιτών.

γ) Μελέτη Ραδιοεκπομπών για την έκδοση Θετικής Γνωμάτευσης της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ).
δ) Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή κατά περίπτωση αίτηση υπαγωγής στις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί περιβαλλοντικής αδειοδότησης.
ε) Μελέτη για την τοποθέτηση των σχετικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις κείμενες πολεοδομικές διατάξεις.
στ) Αιτήσεις που πιθανόν απαιτούνται κατά περίπτωση
ζ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν 1599/86 για την πληρότητα του φακέλου.

Κατά την υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου στο ΣΗΛΥΑ, ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται στην καταβολή διοικητικού τέλους, το ύψος του οποίου ορίζεται από την Ε.Ε.Τ.Τ.. Στο ως άνω διοικητικό τέλος ενσωματώνονται όλα τα τυχόν τέλη που καταβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο στις αρμόδιες υπηρεσίες που εξετάζουν τις μελέτες/αιτήσεις. Οι υπογράφοντες τις μελέτες/αιτήσεις ευθύνονται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Οι υπογράφοντες τις μελέτες τεχνικοί πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα προσόντα και την ευθύνη για το περιεχόμενο των μελετών τους σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις .

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και των κατά περίπτωση συναρμοδίων Υπουργών, που εκδίδεται εντός έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος, ρυθμίζονται θέματα διαδικασιών και εφαρμογής του ΣΗΛΥΑ, ως και κάθε σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης οι αιτήσεις/μελέτες εξετάζονται από τις κατά περίπτωση αρμόδιες υπηρεσίες παράλληλα, ανεξάρτητα και χωρίς να προαπαιτείται η έγκριση ή η σύμφωνη γνώμη των υπολοίπων αρμοδίων υπηρεσιών, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. που εκδίδεται εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος ρυθμίζεται κάθε θέμα σχετικό με τη λειτουργία του ΣΗΛΥΑ, καθώς και κάθε θέμα αρμοδιότητάς της Ε.Ε.Τ.Τ. σχετικό με την αδειοδότηση των κατασκευών κεραιών στα πλαίσια του παρόντος.
Β. Οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσω διαδικτυακής πρόσβασης στο ΣΗΛΥΑ, μέσα σε τέσσερις μήνες από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου του ανωτέρω στοιχείου Α, οφείλουν να ελέγξουν τα θέματα της αρμοδιότητάς τους και να ενημερώνουν το ΣΗΛΥΑ:
α) για την έκδοση των εγκρίσεών τους ή
β) για την ύπαρξη τυπικών ελλείψεων ή λαθών στις κατατεθειμένες αιτήσεις/μελέτες, προκειμένου αυτές να συμπληρωθούν/διορθωθούν ή
γ) για την αιτιολογημένη απόρριψη των κατατεθειμένων αιτήσεων/μελετών.

Γ. Η Ε.Ε.Τ.Τ., μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ηλεκτρονική υποβολή του ολοκληρωμένου φακέλου του ανωτέρω στοιχείου Α :
α) εκδίδει Άδεια Κατασκευής Κεραίας, εφόσον έχουν εκδοθεί όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες και προβαίνει στη δημοσιοποίηση στον οικείο δικτυακό τόπο του περιεχομένου του ολοκληρωμένου φακέλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω στοιχείο Α.
β) εκδίδει Πιστοποιητικό Πληρότητας του υποβληθέντος φακέλου και προβαίνει στη δημοσιοποίηση στον οικείο δικτυακό τόπο του περιεχομένου του ολοκληρωμένου φακέλου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ανωτέρω στοιχείο Α, κατόπιν ελέγχου πληρότητας και με την προϋπόθεση σύμφωνης γνώμης της ΕΕΑΕ και της ΥΠΑ, καθώς και χορήγησης δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων από την Ε.Ε.Τ.Τ.. Το εν λόγω Πιστοποιητικό καταργείται όταν εκδοθεί η κατά το παρόν στοιχείο Γ, σημείο α’, Άδεια Κατασκευής Κεραίας.
γ) απορρίπτει την αίτηση σε περίπτωση που υπάρχει τουλάχιστον μία οριστική αιτιολογημένη απόρριψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.

Δ. Η Ε.Ε.Τ.Τ. με τη βοήθεια γεωγραφικού πληροφοριακού συστήματος (GIS) δημοσιοποιεί τις κατασκευές κεραιών για τις οποίες έχει εκδοθεί Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή Πιστοποιητικό Πληρότητας καθώς και όλες τις σχετικές εγκρίσεις με τα σχετικά συμπεράσματα των μελετών.

Ε. Ο κάτοχος, μετά την έκδοση της Άδειας Κατασκευής Κεραίας ή του Πιστοποιητικού Πληρότητας, δύναται να προβεί στην εγκατάσταση και λειτουργία της κατασκευής κεραίας και οφείλει παράλληλα:
α) Να κοινοποιεί την Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή το Πιστοποιητικό Πληρότητας στον αρμόδιο Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού της θέσης εγκατάστασης της κατασκευής κεραίας.
β) Να έχει αναρτημένη κοντά στη βάση της κεραίας ευανάγνωστη πινακίδα ανεξίτηλης γραφής, στην οποία θα αναγράφονται η επωνυμία ή το ονοματεπώνυμο του κατόχου και ο μοναδικός Αριθμός είτε της Άδειας είτε του Πιστοποιητικού Πληρότητας.
Η σύνδεση της κατασκευής κεραίας με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας επιτρέπεται εφόσον η συγκεκριμένη κατασκευή κεραίας διαθέτει Άδεια Κατασκευής Κεραίας ή Πιστοποιητικό Πληρότητας.

ΣΤ. Με απόφαση της Ε.Ε.Τ.Τ. το Πιστοποιητικό Πληρότητας ανακαλείται εάν απορριφθεί τουλάχιστον μία εκ των αιτήσεων/μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες. Η απόφαση αυτή κοινοποιείται στον κάτοχο, ο οποίος οφείλει να προβεί σε άμεση αποξήλωση της συγκεκριμένης κατασκευής κεραίας.

Ζ. Μέχρι τη λειτουργία του ΣΗΛΥΑ, όσον αφορά τις υποβαλλόμενες μετά τη δημοσίευση του παρόντος αιτήσεις, εφαρμόζονται οι διατάξεις του παρόντος ως εξής:
α) ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να υποβάλει την αντίστοιχη αίτηση/μελέτη σε κάθε αρμόδια υπηρεσία και να κοινοποιήσει στην Ε.Ε.Τ.Τ. τα αποδεικτικά παραλαβής των σχετικών αιτήσεων/μελετών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
β) Οι αρμόδιες υπηρεσίες, μέσα σε τέσσερις μήνες από την αποδεδειγμένη παραλαβή των σχετικών αιτήσεων/μελετών, οφείλουν να ελέγξουν τα θέματα αρμοδιότητάς τους και να ενημερώσουν εγγράφως την Ε.Ε.Τ.Τ. και τον ενδιαφερόμενο:
αα) για την έκδοση των εγκρίσεών τους ή
ββ) για την ύπαρξη τυπικών ελλείψεων ή λαθών στις κατατεθειμένες αιτήσεις/μελέτες , προκειμένου αυτές να συμπληρωθούν/διορθωθούν ή
γγ) για την αιτιολογημένη απόρριψη των κατατεθειμένων αιτήσεων/μελετών.

γ) Η Ε.Ε.Τ.Τ., μετά την πάροδο τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία παραλαβής της τελευταίας αίτησης/μελέτης, προβαίνει στις ενέργειες που αναφέρονται στο ανωτέρω στοιχείο Γ.

18. Δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση κατασκευής κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτιριακές εγκαταστάσεις βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων. Υφιστάμενες κατασκευές κεραιών επί των ανωτέρω κτιρίων απομακρύνονται εντός διαστήματος έξι (6) μηνών από τη θέση σε ισχύ του παρόντος.

19. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κυρώνονται τεχνικοί κανονισμοί που βασίζονται σε ευρωπαϊκά ή διεθνή πρότυπα ή, εν ελλείψει αυτών, σε εθνικά και αφορούν:
α. Τυποποιημένες κατασκευές κεραιών.
β. Την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα μεταξύ των κατασκευών κεραιών και άλλων γειτονικών ηλεκτρονικών εγκαταστάσεων.
γ. Άλλες συναφείς με τις παραπάνω δραστηριότητες, εγκαταστάσεις ή υλικά.

20. Με αποφάσεις του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μπορεί να ανατίθεται σε Οργανισμούς Τυποποίησης το έργο της ανωτέρω τυποποίησης. Το κόστος του έργου μπορεί να βαρύνει το αποθεματικό της Ε.Ε.Τ.Τ. της παραγράφου 6 του άρθρου 75.

21. Στην περ. Α΄ της παρ. 4 του άρθρου 1 του ν. 2801/2000, αντί της άδειας του οικείου Νομάρχη, απαιτείται η άδεια του Περιφερειάρχη της οικείας Περιφέρειας.

22. Πάρκα κεραιών λειτουργούν μόνο με προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Με Απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από γνώμη της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται ο τρόπος λειτουργίας των Πάρκων, οι διαχειριστές των Πάρκων Κεραιών εφόσον η παρουσία τους κρίνεται σκόπιμη, οι υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν οι διαχειριστές, η διαδικασία εγκατάστασης κεραιών, οι δικαιούχοι εγκατάστασης και το χρονοδιάγραμμα μετακίνησης στο Πάρκο Κεραιών υφιστάμενων κεραιών.

23. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται οι κατηγορίες, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι προδιαγραφές λειτουργίας, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, ο έλεγχος και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε σχετικό θέμα, για τις κατασκευές κεραιών χαμηλής ηλεκτρομαγνητικής περιβαλλοντικής όχλησης, των οποίων η συνολική ενεργός ισοτροπική ακτινοβολούμενη ισχύς (eirp) δεν υπερβαίνει τα 164 W ή, ειδικά για τις μικροκυματικές ζεύξεις, η ισχύς εξόδου πομπού δεν υπερβαίνει το 1 W. Οι εγκαταστάσεις αυτές εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 1 παρ. 2Α του ν.2801/2000 και του παρόντος νόμου, όπως ισχύουν. Οι λοιπές εξαιρέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 1 παρ. 2Α του ν.2801/2000 και στον παρόντα νόμο, όπως εκάστοτε ισχύουν, παραμένουν επίσης σε ισχύ.

  • 15 Μαρτίου 2012, 19:34 | SV1EIW

    Αξιότιμε Κύριοι,

    Πέρυσι και με πρωτοβουλία του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων εκσυγχρονίσθηκε η ραδιοερασιτεχνική νομοθεσία (Υ.Α. 38200/1136 Φ.Ε.Κ. 1969/2-9-11) κατά τα ευρωπαικά πρότυπα.
    Μάλιστα σε ορισμένα θέματα (π.χ. όπως οι εξετάσεις ραδιοερασιτεχνών κλπ.) πιστεύουμε ότι έχει ξεπεράσει αρκετές ευρωπαικές χώρες.
    Η ραδιοερασιτεχνική κοινότητα των πάνω από 6.000 Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών αλλά και των εν δυνάμει νέων συναδέλφων, έχει ήδη αναγνωρίσει την προσφορά του Υπουργείου στον ραδιοερασιτεχνικο τομέα.
    Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως, παρατηρούμε μια παράξενη και ακατανόητη αλλαγή που προωθείται και μας κάνει όλους μας να προβληματιζόμαστε.

    Μετά από ανάγνωση της παραγ. 2 του άρθρου 1 και της παραγ. 1 του άρθρου 30 οι οποίες σαφώς εξαιρούν τους αδειοδοτημένους ραδιοερασιτέχνες σχετικά με τα κεραίες που χρησιμοποιούν, ξαφνικά εμφανίζετε η παράγραφος 8 του Άρθρου 30 με διατύπωση που εξομοιώνει τον Ραδιοερασιτέχνη στο ίδιο επίπεδο με ιδιώτες, εταιρείες, ραδιοφωνία η τηλεόραση, κινητές τηλεφωνίες η οτιδήποτε άλλο έχει εμπορική χρήση, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού.

    Οι αδειοδοτημένοι ραδιοερασιτέχνες, που κανένα εμπορικό όφελος δε έχουν , και που αποκτούν την άδεια τους κατόπιν αυστηρών εξετάσεων στα θέματα κανονισμών και ασφάλειας και των σχετικών με αυτά τεχνικών παραμέτρων, σίγουρα έχουν τις γνώσεις και την ικανότητα να εγκαθιστούν και να ελέγχουν τις κεραίες και τις παραμέτρους εκπομπής των σταθμών τους και φυσικά υπόκεινται στον έλεγχο της Ε.Ε.Τ.Τ. για παρεμβολές και υπέρβαση των ορίων.
    Αυτή η πραγματικότητα έχει αποτυπωθεί στις σχετικές διατάξεις νόμων και κανονισμών που καθορίζουν την λειτουργία των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών ασυρμάτου και δεν απαιτούν προέγκριση για την εγκατάσταση των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών.

    Πιστεύω ότι πρόκειται περί λάθους, και ίσως οι υπάλληλοι που συνέταξαν αυτό το άρθρο, εκ παραδρομής δεν πρόσεξαν στην διατύπωση του.
    Επειδή σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων, η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

  • 15 Μαρτίου 2012, 19:56 | ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ sv8jvs

    ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 18:04 | Γιώργος Γυφτάκης SV1PAQ

    Συμφωνώ με τις απόψεις του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.
    «ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.»

  • 15 Μαρτίου 2012, 18:42 | ΠΑΝΑΓΑΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ SV1QOQ

    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!Ως εκ τούτου νομιζω οτι απαιτειται η ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • ΜΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ

    Εφόσον δεν υπάρχει σκοπιμότητα στις ενέργειες παρακαλούμε όπως λάβεται γνώση της υπάρχουσας ισχύουσας νομοθεσίας και καλέστε τουσ εκπροσώπους των σωματειων μας ώστε να βγεί ένας σωστόπ νομοθετικό πλαίσιο για την επιβίωση την διάδοση και προφύλαξη απο ΑΝΙΔΕΟΥΣ εισηγητές του ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ.

    1. Ν.2801 3-3-2000
    2. Ν.3431 3-2-2006 (ΆΡΘΡΟ 1 Παρ.2)
    3. ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΑΣΥΡΜΑΤΟΥ
    ΦΕΚ 1969Β/2011 άρθρα 17 και 18.

    Όπως πολύ σωστά πράξατε στο ΦΕΚ 1105/Β άρθρο 8 όπου διευκρινίσατε ότι «αφορά εγκατεστημένες κεραίες στην ξηρά σταθμών ραδιοεπικοινωνιών των οποίων ΟΙ ΚΑΤΟΧΟΙ είναι ραδιοφωνικοί ή τηλεοπτικοί σταθμοί ή εταιρίες που προσφέρουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στο κοινό»
    και να συμπληρώσουμε εμείς ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ.
    ΚΑΤΙ τέτοιο ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ να πράξεται και τώρα στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου κάνοντας αντίγραφη και επικόλληση της συγκεκριμένης παραγράφου.

  • Zητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    H φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη,και επιβεβαιώνει ότι οι ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ ή ΕΙΝΑΙ ΜΗ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΚΕΡΑΙΩΝ σε όλες του τις διαστάσεις ή ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΕΣΚΕΜΜΕΝΑ με την εκ νέου εμφάνιση του ιδίου άρθρου.
    Με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    ΜΗΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΕΙΤΑΙ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΥ

  • 15 Μαρτίου 2012, 16:34 | Χαρίκλεια Πίττα sv1gzq

    Συμφωνώ με τις απόψεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και στη
    ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παραγραφο 8 του αρθρου 30 του παροντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:03 | Κωνσταντίνα Τζήλιου

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ Σ.Ε.Ρ

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:57 | Ευστάθιος Μαλιάκης

    Συμφωνώ απόλυτα με τη θέση της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών, όπως αυτή έχει ήδη επισημανθεί πολλές φορές στη παρούσα διαβούλευση.
    Επιπλέον, κατά τη προσωπική μου άποψη, οι κεραίες των Σταθμών της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη σαφώς θα πρέπει να εξαιρεθούν από το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου για τους εξής λόγους:
    1) Ένα από τα κυριότερα aspects του Ραδιοερασιτεχνισμού είναι ο πειραματισμός, οι δοκιμές και οι ιδιοκατασκευές, άλλες φορές επιτυχημένες και άλλες αποτυχημένες. Αυτό δεν μπορεί να καλουπωθεί ή να περιοριστεί νομοθετικά.
    2) Οι Σταθμοί της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη δεν έχουν κανένα εμπορικό όφελος, δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό και όλα τα έξοδα για τη λειτουργία, συντήρηση και αναβάθμισή τους καλύπτονται από τον ιδιοκτήτη αδειούχο Ραδιοερασιτέχνη και μόνο.
    3) Πρέπει να σημειωθεί ότι οι κεραίες των Σταθμών της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, για ένα δεδομένο χρονικό διάστημα λειτουργίας του Σταθμού, κατά μέσο όρο λειτουργούν σε κατάσταση λήψης το 90-95% του χρόνου και σε κατάσταση εκπομπής το υπόλοιπο 5-10% του χρόνου. Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει κατανοήσει αυτό.
    4) Οι διαδικασίες που αναφέρονται στο παρόν σχέδιο Νόμου, δηλαδή, υποβολή φακέλου με ένα σημαντικό αριθμό δικαιολογητικών και εγγράφων, τα οποία πολλές φορές είναι δύσκολο και κοστοβόρο/χρονοβόρο να τα συγκεντρώσεις, αναμονή έγκρισης πληρότητας φακέλου και δικαιολογητικών, ενημέρωση τοπικών Ο.Τ.Α. κτλ, παραπέμπουν σε διαδικασία που ακολουθεί κάποιος ο οποίος ξεκινά μια επιχείρηση ή ένα μαγαζί. Οι Ραδιοερασιτέχνες δεν έχουν μαγαζί, δεν βγάζουν κέρδος, αλλά, πέρα από την τεράστια κοινωνική προσφορά τους, όποτε τους ζητηθεί, μέσα από την ενασχόλησή τους με τον Ραδιοερασιτεχνισμό εξευγενίζονται, επιμορφώνονται, αλληλοεκπαιδεύονται και αποτελούν επένδυση και διαφήμιση του Κράτους.
    5) Ο έλεγχος των εγκαταστάσεων των Σταθμών της Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη (ενδεχομένως από την ΕΕΤΤ) είναι κάτι που με βρίσκει σύμφωνο, ξεφεύγει όμως από τα στενά όρια που θέτει το παρόν σχέδιο Νόμου. Η ΕΕΤΤ και το ΥΥΜΔ έχουν στη διάθεσή τους όλα τα στοιχεία των νόμιμα αδειοδοτημένων Σταθμών Υπηρεσίας Ραδιοερασιτέχνη, συνεπώς οποτεδήποτε είναι επιθυμητό, μπορούν δειγματολειπτικά να διενεργήσουν προληπτικούς ελέγχους.

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:36 | Ιουλία Φωκά

    Συμφωνώ με τις απόψεις του Συλλόγου Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών.

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:35 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ(SV1HAK)

    Συμφωνώ απολύτως με τις θέσεις και τα σχόλια της Ε.Ε.Ρ. με το υπό διαβούλευση ζήτημα και παρακαλώ πολύ για τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Μετά τιμής
    Γιώργος Παπανικολάου
    π.ΔΗΜ.ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ

  • 15 Μαρτίου 2012, 15:47 | Λεωνίδας Μπαϊρακτάρης sv1oca

    Συμφωνώ με το Σύλλογο Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών και προσυπογράφω στη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 14:00 | HELLAS SAT

    Σχετικά με την οριζόμενη στην παράγραφο 8 του άρθρου 30 ΚΥΑ, σημειώνουμε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να εξαιρέσει από τη διαδικασία αδειοδότησης και κατ’ επέκταση από την υποχρέωση υποβολής των αντίστοιχων ετήσιων τελών, τα προαναφερθέντα χαμηλής ισχύος δορυφορικά τερματικά [VSAT / LEST (low emitting satellite terminal)].

  • 15 Μαρτίου 2012, 12:19 | Πετρος Αρβανίτης SV1OBP

    Συμφωνώ απολύτως με το σχόλιο της 15 Μαρτίου 2012, 00:35 του
    SV9DJV. ΙΕΡΕΩΣ Ευαγγελου Μηλολιδακη
    ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΚΑΤΩΤΕΡΩ:
    Ζητώ ως εκ τούτου τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Ο κ. Μηλολιδάκης έγραψε:
    κ.Υπουργε διαβαζοντας τον παρακατω νομο παρατηρησα οτι φασκει και αντιφασκει ως προς το θεμα που αφορα τις κεραιες των ραδιοερασιτεχνικων σταθμων. Οι ραδιοερασιτεχνες δεν ειναι επαγγελματιες που εκμεταλευονται τις συχνοτητες, μαλιστα δε προσφερουν δωρεαν υπηρεσια στο κρατος οταν χρειαστει προσφεροντας τα ραδιοερ/κα μηχανηματα τους που εχουν αγορασει με δικατους χρηματα και εχουν τοποθετησει με κοπο για να ανταποκρινονται στο χομπυ μας και σε καθε αναγκη του κρατους μας. Για τον λόγο αυτο σας παρακαλω οπως διευθετηθει το ολον θεμα ως πρεπει και αρμοζει.
    Με ραδιοερασιτεχνικους χερετισμους (73)
    ———————————————————————
    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 11:52 | ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗΣ

    ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΛΑΘΟΣ ΠΙΣΤΕΥΩ !!!
    ΓΙΑΤΙ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΕΣ ΜΕΡΕΣ ΨΗΦΙΣΤΗΚΕ Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΥΤΟΝ (Ν4053/2012). ΤΩΡΑ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ Η ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ ΑΥΤΗ ΠΟΥ ΒΓΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ Ν 4053/2012 ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ .
    ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑ ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΕΣ ΟΙ ΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΣΤΑΘΗΚΕ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΚΟΙΝΟΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΟΠΩΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ-ΣΕΙΣΜΟΥΣ. ΟΛΟΙ ΟΙ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΟΥ ΦΘΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ 6000 ΑΔΕΙΟΥΧΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ.
    ΕΑΝ ΟΜΩΣ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΑΠΕΥΧΟΜΑΣΤΕ. ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Σ Η ΣΤΙΣ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ ΚΕΡΑΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ.

    ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ

  • 15 Μαρτίου 2012, 11:38 | ΑΓΗΣ

    Ραδιοερασιτεχνικές πειραματικές κεραίες,δηλωμένων βάσεων,αδειούχων ραδιοερασιτεχνών,είναι εύκολο να ελεγχθούν από τις αρμόδιες υπάρχουσες υπηρεσίες.Ένα νέο μέτρο με τόση γραφειοκρατία καί ταλαιπωρία θα απετρέψει πολλούς συναδέλφους στό να συνεχίσουν τίς προσπάθειές τους.Σέ συνάρτηση μέ την οικονομική δαπάνη πού ελάχιστοι από εμάς μπορούν νά καλύψουν,γίνεται νομίζω προσπάθεια να παρομοιάσουμε τόν ραδιοερασιτεχνισμό με τα ενδιαφέροντα προυχόντων.Είναι δίκαιο καί αναγκαίο να εξαιρεθούν οι ραδιοερασιτέχνες από τή παράγραφο 8 τού άρθρου 30 τού παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 09:19 | ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΚΑΡΟΛΟΣ SV8JVJ

    Μετα την ανάγνωση και της παραγ. 2 του άρθρου 1 και της παραγ. 1 του άρθρου 30 οι οποίες ΣΑΦΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ (και καλώς πράττουν) ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ οτι η παράγραφος 8 του Αρθρου 30 εκ παραδρομής έχει διατύπωση που θέτει τον Ραδιοερασιτέχνη στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που κάνει εμπορική χρήση της κεραίας. Δεν θα αναφέρω ποία είναι η προσφορά του Ραδιοερασιτέχνη στην Επιστήμη και την Κοινωνία , διότι αυτό είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες που κατα καιρούς δούλεψαν μαζί μας σε στιγμές οδύνης της πατρίδας απο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Θα αναφέρω όμως το γεγονός οτι η προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών και γίνεται ΠΑΝΤΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και η τεχνική υποδομή τους είναι πάντα στήν διάθεση της Πολιτείας, η οποία έχει ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ να μην εγείρει εμπόδια στην εξάπλωση του Ραδιοερασιτεχνισμού.
    Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι ο Ραδιοερασιτεχνισμός αναγνώριζεται στο πρόσωπο του IARU απο τον ΟΗΕ.
    θΈΛΩ ΝΑ ΠΙΣΤΕΎΩ ότι οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί που συνέταξαν το αρθρο 30 μάλλον εξ αμελειας δεν πρόσεξαν την διατύπωση του , που φάσκει και αντιφάσκει και εμμέσως βάζει τις βάσεις για δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εξάπλωση του ραδιοερασιτεχνισμού.

  • 15 Μαρτίου 2012, 07:49 | ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

    ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΑ ΤΗΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΗΣ Ε.Ε.Ρ.

  • 15 Μαρτίου 2012, 00:35 | SV9DJV. ΙΕΡΕΥΣ Ευαγγελος Μηλολιδακης

    κ.Υπουργε διαβαζοντας τον παρακατο νομο παρατηρισα οτι φασκει και αντιφασκει ως προς το θεμα που αφορα τις κεραιες των ραδιοερασιτεχνικων σταθμων,οι ραδιοερασιτεχνες δεν ειναι επαγγελματιες που εκμεταλευοντε τις συχνοτιτες, μαλιστα δε προσφερουν δωρεαν υπηρεσια στο κρατος οταν χριαστει προσφεροντας τα ραδιοερ/κα μιχανιματα τους που εχουν αγορασει με δικατους χρηματα και εχουν τοποθετισει με κοπο για να ανταποκρινοντε στο χομπυ μας και σε καθε αναγκη του κρατους μας γιαυτο σας παρακαλω οπως διευθετηθει το ολον θεμα ως πρεπει και αρμοζει.
    Με ραδιοερασιτεχνικους χερετισμους (73)
    ———————————————————————
    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 15 Μαρτίου 2012, 00:33 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΣΣΩΤΑΚΗΣ SV9OFV

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):
    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»
    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.
    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.
    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 14 Μαρτίου 2012, 23:35 | ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΤΣΙΛΑΣ SV3ISD

    Δεν γνωρίζω αν συμπεριλάβατε στην αλλαγή που θέλετε να φέρεται στο νόμο περί κεραιών (παρά την εκτενή προηγούμενη διαβούλευση) με αγαθό σκοπό.

    Να με συγχωρέσετε για την έκφραση μου αλλά αρχίζω και πιστεύω ότι δεν μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδουριών άχυρο.

    Δεν νομίζω να πιστεύετε ότι 6.000 ραδιοερασιτέχνες (αδειούχοι ….άρα ξέρουν ….η μήπως όχι ; ) θέλουν να βλάψουν του εαυτούς τους, την οικογένεια τους , τα παιδιά τους και τους φίλους τους .

    Κατανοώ ότι μπορεί να μην έχετε την κατάλληλη υποδομή και προσωπικό ώστε να πράξετε το καλύτερο δυνατό , η λύση όμως είναι απλούστατη , εφαρμόστε αυτά που ισχύουν σε χώρες της Ε.Ε. και μη προσπαθείτε να γίνεται βασιλικότεροι του βασιλέως.

    Συνομοσιολογικά προσπαθώ να μην σκεφτώ, αλλά ……… εκεί με οδηγείτε.

    Υγ. Στην Ελλάδα όσες φορές και να ρίξεις το ζάρι εξάρα δεν θα δεις (αφορά τους θνητούς)

    Ευχαριστώ.

  • 14 Μαρτίου 2012, 22:11 | ΑΛΕΞΗΣ ΜΟΥΡΑΣ SV3EXW

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:

    « Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη, καθώς και της υπηρεσίας ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB)……»

    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης):

    « Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄)»

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .

    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:

    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.

    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!

    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες

    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.

    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 14 Μαρτίου 2012, 21:09 | Παρόγλου Γεώργιος Πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ.

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή. Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου. Μετά τιμής ο SV1NZA Παρόγλου Γεώργιος Πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ.

  • 14 Μαρτίου 2012, 21:55 | Παρόγλου Γεώργιος Πολιτευτής ΛΑ.Ο.Σ.

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή. Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 14 Μαρτίου 2012, 21:41 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΩΝ

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
    «Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη, καθώς και της υπηρεσίας ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB)……»

    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης):
    « Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄)»

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες ο Σύλλογος Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Εκ μέρους του Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος
    Κράλογλου Κωνσταντίνος

  • 14 Μαρτίου 2012, 19:13 | Παναγιώτης Χριστόπουλος / sv1acw

    Για να μην χάνεται η μπάλα…

    amateur service: A radiocommunication service for the purpose of selftraining, intercommunication and technical investigations carried out by amateurs, that is, by duly authorized persons interested in radio technique solely with a personal aim and without pecuniary interest.

    Κάποιοι, πολλές δεκαετίες πριν, μάλλον σοφότεροι από εμάς, αναγνώρισαν και κατέγραψαν την υπηρεσία ραδιοερασιτέχνη σε διεθνή νομοθεσία που έχει προσυπογράψει και η χώρα μας.

    Καλούνται λοιπόν οι νεώτεροι νομοθέτες, να μην παλινδρομούν στα απανωτά σχέδια νόμων, αλλά να ευθυγραμίζουν τις προτάσεις τους με το πνεύμα των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας.

    Τέλος, προσυπογράφω τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 14 Μαρτίου 2012, 17:51 | ΦΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΠΟΥΛΟΣ SV3ICK

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 14 Μαρτίου 2012, 17:14 | Φώτης Παπαδέλλης SV8ING

    Κύριοι
    Θα ηθελα να πω ότι αν συμπεριλαβετε τις ραδιοερασιτεχνικές κεραιες,σε αυτες που χρειαζονται αδεια,τοτε θα στεψετε την πλειονοτητα των ραδιοερασιτενχων στην παρανομια.Το κοστος εκδοσης αδειας,το τερας της γραφειοκρατειας θα αποτρεψουν και τον πιο καλοπροαίρετο.
    Αλλα το πιο σημαντικο στην υποθεση ειναι οτι ο ραδιοερασιτεχνισμος ειναι χομπυ πειραματισμου.Κεραιες στηνουμε και ξεστηνουμε όλη την ώρα.Ειναι φυση αδυνατο για καθε κεραια που κανουμε να παιρνουμε αδεια.
    Οι ραδιοερασιτεχνικες κεραιες ΠΡΕΠΕΙ να εξαιρεθουν.

  • 14 Μαρτίου 2012, 16:36 | Βασίλης Γκέβρος (SV7KDO)

    Συμφωνω και επαυξανω στα παρακατω (διατυπωμενα απο την Ενωση Ελληνων Ραδιοερασιτεχνων):

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
    « Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη, καθώς και της υπηρεσίας ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB)……»

    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης):
    « Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄)»

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΤΙΣ ΚΕΡΑΙΕΣ ΜΑΣ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΑ ΛΥΣΕΤΕ!

  • 14 Μαρτίου 2012, 16:33 | Μπακρατσάς Κωνσταντίνος sv7dho

    Ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες.
    Η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

  • 14 Μαρτίου 2012, 15:34 | Κων/νος Μαρινελης sv7bot

    Αξιότιμοι Κύριοι,
    Όσον αφορά της ρυθμίσεις σχετικά με της κεραίες ραδιοερασιτεχνών παρατηρώ ότι:
    1. Οι εισηγητές του νέου Ν.3431 δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αντίστοιχη διεθνή πρακτική όπως εφαρμόζετε στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως.
    2. Ομοίως απέφυγαν να έρθουν σε επαφή με τα αρμόδια ραδιοερασιτεχνικά σωματεία. Εάν το έκαναν ευχαρίστως θα τους είχε παρασχεθεί κάθε σχετική πληροφορία.
    3. Μόλις μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της παρούσας διαβούλευσης, με το Φ.Ε.Κ. 44 είχε δημοσιευθεί ο Ν. 4055 που προέβαινε ήδη σε αλλαγές του παρόντος νόμου. Φαίνεται ότι και αυτό το αγνοούσαν ή δεν συντονίσθηκαν με τους συντάκτες του Ν.4055.Είμαι της γνώμης ότι κατά τη σύνταξη των νόμων του κράτους χρειάζεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αρμοδίους φορείς. Προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα.
    Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πράγματα:Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
    « Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη, καθώς και της υπηρεσίας ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB)……» Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης):
    « Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄)»Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:«Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή. Δεν κατανοώ άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.Ως εκ τούτου ζητώ τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Με εκτίμηση.

  • Παρακαλώ εξετάστε την περίπτωση να εξαιρεθούν οι ραδιοερασιτενικές κατασκευές από τον συγκεκριμένο νόμο!

    Η όποια δήλωση ή αδειοδότηση ραδιοερασιτεχνικών κεραιών και γενικά μηχανημάτων, είναι μια ανέφικτη και ουτοπική πρόταση που δεν μπορεί παρά μόνον να έγινε από πλήρως άσχετα με το αντικείμενο άτομα.

    Η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού είναι ο πειραματισμός, πράγμα που διαρκώς μεταλλάσει τα μήκη και τις ακτινοβολίες των κεραιών, πάντα μέσα στα επιτρεπόμενα πλαίσια. Ο ραδιοερασιτέχνης όλη του τη ζωή βρίσκεται με το κατσαβίδι στο χέρι και τροποποιεί τα μηχανήματά του. Επομένως ένα έντυπο δήλωσης ή ένας έλεγχος της ραδιοερασιτεχικής κεραίας από οποιονδήποτε φορέα δεν μπορεί να έχει καμία βαρύτητα αφού την επομένη ημέρα λόγω πειραματισμού του ραδιοερασιτέχνη τα δεδομένα θα έχουν αλλάξει, καθιστώντας έτσι όλους τους ραδιοερασιτέχνες παράνομους!
    Παράνομους όχι γιατί οι ραδιοερασιτέχνες έχουν τέτοια πρόθεση ή κακό ήθος, αλλά διότι είναι τέτοια η φύση του νόμου που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν. Ως παράδειγμα αναφέρω πώς αν κάποιος άσχετος με τον τρόπο που λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, θεσπίσει νόμο όπου οι πολίτες απαγορεύονται να αναπνέουν, τότε όλοι οι πολίτες θα γίνουν παράνομοι!
    Με το νόμο που προσπαθούν κάποιοι να περάσουν, απλά κόβουν την ανάσα στους ραδιοερασιτέχνες, οδηγώντας έτσι τον Ελληνικό ραδιοερασιτεχνισμό στον μαρασμό και τον θάνατο. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από άλλα κράτη.

    Κατανοούμε ότι η πολιτεία χρειάζεται χρήματα και είναι λογικό να μεθοδεύει τρόπους για να τα εισπράξει, αλλά ας βρει έναν άλλο τρόπο για αυτό, δίχως να ενοχοποιεί αθώους πολίτες.

    Προτείνω λοιπόν όσον αφορά στις κατασκευές ραδιοερασιτεχνών η νομοθεσία να παραμείνει ως έχει.

    Ευχαριστώ.
    Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος.

  • 14 Μαρτίου 2012, 08:55 | Α.Κ.

    Στην παράγραφο 10 »…μέχρι 300 μέτρων από την περίμετρο κτιριακών εγκαταστάσεων βρεφονηπιακών σταθμών, σχολείων, γηροκομείων και νοσοκομείων, τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών…» πρακτικά δεν μπορεί να ελεγθεί απο ΚΑΝΕΝΑΝ.Σοβαρότερο πιστεύω θα πρέπει να καθοριστεί οτι τα όρια έκθεσης του κοινού απαγορεύεται να υπερβαίνουν το 60% των τιμών ΠΑΝΤΟΥ.
    Άλλη πρόταση για να μπορεί να ελεγθεί κάτι?! σε συνεργσια με τα αρμόδια υπουργεία που είναι υπευθυνα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς,σχολεία,γηροκομεία και νοσοκομεία ,να δωθεί κατάλογος με τις αντίστοιχες περιμέτρους?? των κτιριακών εγκαταστάσεων των παραπάνω ,ωστε να ορίζεται ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ για το ποιες εγκαταστάσεις μιλάμε.
    Η παράγραφος 18 είναι περιττή ,καθώς απο τον Ν3431/άρθρο 31/παραγρ21
    θεωρητικά όλες οι υφιστάσμενες εγκαταστασεις κεραιών που βρίσκονται στα κτίρια που αναφέρει θα έπρεπε να έχουν απομακρυνθεί με το πέρας 6μηνου απο την εφαρμογή του Νόμου ,δηλαδή απο τις 3/8/2006 Εκτώς και αν πάλι δεν ξέρουμε απο ποιά ακριβώς κτίρια πρέπει να αποκρυνθούν (αν υπήρχαν) οι κεραίες.

  • 14 Μαρτίου 2012, 00:51 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΔΑΛΑΚΟΣ

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.

    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης).

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών.

    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού.

    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες.

    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών.

    Με τιμή
    Παναγιώτης Δαλάκος Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ
    Αδειούχος Ραδιοερασιτέχνης με διακριτικό κλήσης SV1GRD

  • 13 Μαρτίου 2012, 23:37 | ΠΕΤΡΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ SV1CEL

    Μετα την ανάγνωση και της παραγ. 2 του άρθρου 1 και της παραγ. 1 του άρθρου 30 οι οποίες ΣΑΦΩΣ ΕΞΑΙΡΟΥΝ ΤΟΝ ΡΑΔΙΟΕΡΑΣΙΤΕΧΝΗ (και καλώς πράττουν) ΣΥΝΑΓΕΤΑΙ οτι η παράγραφος 8 του Αρθρου 30 εκ παραδρομής έχει διατύπωση που θέτει τον Ραδιοερασιτέχνη στο ίδιο επίπεδο με εκείνον που κάνει εμπορική χρήση της κεραίας. Δεν θα αναφέρω ποία είναι η προσφορά του Ραδιοερασιτέχνη στην Επιστήμη και την Κοινωνία , διότι αυτό είναι γνωστό σε όλους τους αρμόδιους κρατικούς παράγοντες που κατα καιρούς δούλεψαν μαζί μας σε στιγμές οδύνης της πατρίδας απο μεγάλες φυσικές καταστροφές. Θα αναφέρω όμως το γεγονός οτι η προσφορά των Ραδιοερασιτεχνών και γίνεται ΠΑΝΤΑ με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και η τεχνική υποδομή τους είναι πάντα στήν διάθεση της Πολιτείας, η οποία έχει ΜΕΓΙΣΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ να μην εγείρει εμπόδια στην εξάπλωση του Ραδιοερασιτεχνισμού.Δεν είναι τυχαίο το γεγονός οτι ο Ραδιοερασιτεχνισμός αναγνώριζεται στο πρόσωπο του IARU απο τον ΟΗΕ.Οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί που συνέταξαν το αρθρο 30 μάλλον εξ αμελειας δεν πρόσεξαν την διατύπωση του , που εμμέσως βάζει τισ βάσεις για δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην εξάπλωση του ραδιοερασιτεχνισμού.

  • 13 Μαρτίου 2012, 22:18 | ΒΑΚΙΡΤΖΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 13 Μαρτίου 2012, 22:41 | Γιάννης Μακρής

    Οι ραδιοερασιτέχνες ανήκουν σε ειδική κατηγορία. Ειναι μη εμπορική/μη κερδοσκοπική, ως απο τον νόμο ορίζεται, υπηρεσία, που σκοπευει στον επιστημονικό πειραματισμό και αυτοδιδασκαλία, στην μελέτη των φυσικών φαινομένων που διέπουν την ασύρματη μετάδοση πληροφορίας, αλλά όχι μόνο αυτό.

    Οι ραδιοερασιτέχνες αποσπουν συνεχώς ευσημα για τις τεχνικές τους δυνατότητες στην άμεση αποκατάσταση των τηλεπικοινωνιών τόσο σε πεδίο ασκήσεων, όσο και σε πραγματικά γεγονότα.

    Η συμμετοχή των Ελλήνων ραδιοερασιτεχνών σε διεθνους εμβέλειας ασκήσεις με κορυφαία αποτελέσματα, πιστοποιεί την αναγκαιότητα των ως τμήμα του κρατικου μηχανισμού αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, και μάλιστα με επίσημα κρατικά έγγραφα.

    Η αναγκαιότητα αυτή ειναι βασισμένη στο οτι οι ραδιοερασιτέχνες δεν βασίζουν την επικοινωνία σε υφιστάμενες υποδομές, αλλά αντι αυτου δημιουργουν και εξελίσσουν ολοκληρωμένα συστήματα τηλεπικοινωνιών, εντελώς αυτόνομα απο πλευράς δικτυακής υποδομής ακόμα και αυτόνομα οσον αφορά την ενέργεια που τα τροφοδοτεί.

    Ομως, η αναγκη διαθεσιμότητας, εξέλιξης και συνεχους αρτιότητας αυτών των συστημάτων, προυποθέτει οτι ο ραδιοερασιτέχνης δύναται να εξελίσσει μέσω δοκιμών ολοένα και πιό αποδοτικά συστήματα επικοινωνίας, και επικοινωνία χωρίς την συμμετοχή των εμπορικών δικτύων γίνεται μόνο διαμέσου ΚΕΡΑΙΩΝ.

    για τους άνω λόγους,

    Οι Ελληνες ραδιοερασιτέχνες ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 13 Μαρτίου 2012, 21:15 | ΤΖΑΝΕΤΕΑΣ ΣΩΤΗΡΗΣ (SV3OQJ)

    Μας κάνουν τη ζωή μας δύσκολη, δεν μας αφήνουν να χαρούμε το Χόμπι μας ελεύθερα κι απλά. Ποίο κακό προέκυψε από τις Κεραίες των Ραδιοερασιτεχνών μέχρι σήμερα; κανένα φυσικά. Ούτε και σε εμάς τους ίδιους προέκυψε κάποιο πρόβλημα υγείας από την ακτινοβολούμενη ενέργεια από τις Κεραίες μας κι ας είμαστε τόσο κοντά σ’ αυτές. Ούτε Σχολεία ή άλλα Δημόσια Κτίρια υπάρχουν στους περισσότερους Ραδιοερασιτέχνες τόσο κοντά στα σπίτια μας ώστε να δημιουργείται υποτίθεται πρόβλημα επιρρεασμού Ακτινοβολίας των υπαρχόντων μέσα σε αυτά. Είμαστε γνώστες της κατασκευής της Κεραίας μας (ενός απλού Διπόλου δηλ.), της αβλαβούς Ακτινοβολίας του και της ασφαλούς κατασκευής του, έχοντες και την ασύγκριτη ικανοποίηση της ιδιοκατασκευής μας, ωφελούμενοι και από το χαμηλό κόστος κατασκευής του. Αδυνατούμε Οικονομικά οι πιό πολλοί νομίζω Ραδιοερασιτέχνες να προβούμε σε αγορές Τυποποιημένων Κεραιών για τους Ερ. Ραδιοσταθμούς μας, καθώς και της καταβολές Παραβόλων ή άλλων Δικαιολογητικών τα οποία Κοστίζουν φυσικά. Νομίζω στο θέμα των Ραδιοερασητεχνικών Κεραιών το Υπουργείο ΥΠ/ΜΕΤ. κόλλησε στο Γράμμα του Νόμου, το οποίο είναι και παραμένει σχεδόν πάντα θεωρητικό. Το μείζον δε θέμα για μια Ραδιοερασιτεχνική Κεραία είναι η ασφάλεια στην κατασκευή της, αφού τα 400 watts σαν ανώτερη επιτρεπώμενη ισχύς στα Βραχέα μέχρι σήμερα δεν είναι ικανά να βλάψουν κανένα ακόμα κι όταν αυτός στέκεται κάτω απ’ την Κεραία πολύ κοντά.
    Είμαστε Ραδιοερασιτέχνες , δεν είμαστε επαγγελματικοί Ραδιοσταθμοί, γιαυτό έχουμε το δικαίωμα του πειραματισμού και των απλών, αλλά νόμιμων, εξαρτημάτων κατασκευής και εξοπλισμού του Ραδιοσταθμού μας. Ένα απλό Χόμπι εξασκούμε, λίγων λεπτών ανά ημέρα, μηδαμινών για να βλάψουν κάποιον ανησυχητικά.
    Το Υπουργείο ΥΠ/ΜΕΤ ας μας ενθαρρύνει και ας μας συμπαραστέκεται στο Χόμπι μας, αντί να μας δεσμεύει-περιορίζει Νομοθετικά , γιατί η προσφορά μας στο Κοινωνικό Σύνολο είναι πάντα αλληλέγγυα και συμπαράστασης όταν απαιτηθεί.

  • 13 Μαρτίου 2012, 21:34 | SK

    http://www.verena.gr/content/%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%85%CF%80%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%BF%CF%8D-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AC-%CE%BF-%CE%B4%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%BF%CF%82-%CF%81%CF%8C%CE%B4%CE%BF%CF%85-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B5%CF%81%CE%B1%CE%AF%CE%B5%CF%82-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%82

    Παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος ζητά ο δήμαρχος Ρόδου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας

    Submitted by verena on Tue, 13/03/2012 – 13:09

    Θέμα: Θεσμικό πλαίσιο αδειοδότησης και λειτουργίας κεραιών κινητής τηλεφωνίας
    Σχετ.: α) Το με αριθμ. πρωτ. 433/27.7.2011 έγγραφό σας
    β) Η υπ’ αριθμ. 3/31-1-2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ρόδου

    Κύριε Υπουργέ,
    με έντονη ανησυχία παρακολουθούμε την συνεχή και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κεραιών σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους, πολλές φορές πολύ κοντά σε χώρους συγκέντρωσης κοινού (σχολεία, κ.λ.π.).
    Η τοπική κοινωνία ανάστατη, αναγκάζεται με δικές της πρωτοβουλίες (συγκεντρώσεις/παραστάσεις στον εισαγγελέα, ασφαλιστικά μέτρα, κ.α.) να απαιτεί άμεσα να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία και κυρίως των μαθητών.
    Το Δημοτικό Συμβούλιο σε πρόσφατη διεξοδική του συζήτηση, ομόφωνα αποφάσισε να παρέμβει στο θέμα, με συγκεκριμένες ενέργειες, που περιγράφουμε στη συνημμένη απόφαση, δηλαδή:
    1) Να γίνει άμεση καταγραφή αδειοδοτημένων και μη κεραιών με βάση την γνώση των Υπηρεσιών μας και τις καταγγελίες ανώνυμες και επώνυμες των συμπολιτών μας.
    2) Να λειτουργήσει στη Δημοτική Αστυνομία τηλεφωνικό κέντρο το οποίο εντός μηνός να συγκεντρώσει το σύνολο των καταγγελιών, να διεξάγει πρόχειρη αυτοψία για την εικόνα του σημείου και της περιοχής και να διαβιβάσει εντός της ίδιας προθεσμίας τα στοιχεία στην Πολεοδομική Υπηρεσία και στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Ρόδου.
    3) Οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου το αργότερο μέχρι 31/03/2012, να έχουν ολοκληρώσει τις ενέργειες τους και να διερευνήσουν τις απαραίτητες ενέργειες για την καθαίρεση των κεραιών.
    4) Για το σύνολο των περιπτώσεων η Νομική Υπηρεσία το αργότερο εντός τριών (3) μηνών, να καταθέσει όλα τα ένδικα μέσα, για να ληφθούν οι νόμιμες δικαστικές αποφάσεις για την καθαίρεση των κεραιών.
    5) Τη σύσταση Συνεργείου από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και οποιασδήποτε άλλης αρμόδιας Υπηρεσίας, για την καθαίρεση των κεραιών.
    6) Εντός έξι (6) μηνών, οι αρμόδιες Πολεοδομικές και Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, καθώς και η Νομική Υπηρεσία να καταθέσουν πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για χωροθέτηση πάρκου κεραιών σε κάθε Δημοτική Ενότητα εκτός οικιστικού ιστού.
    7) Να διερευνηθούν μέσω των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, τα σημεία στα οποία είναι τοποθετημένες οι κεραίες.
    8) Τη συμμετοχή της Ρόδου στο «Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικής Ακτινοβολίας», που έχει σαν αντικείμενο την ανάπτυξη ενός συστήματος, μέσα από το οποίο θα καταστεί δυνατή η διαρκής μέτρηση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο του συνόλου των επιπέδων των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, που οφείλονται στο σύνολο των σταθμών κεραιών κάθε είδους. Παράλληλα, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα μέσω του διαδικτυακού τόπου, που θα δημιουργηθεί, να έχει πρόσβαση στις μετρήσεις των τιμών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, που θα καταγράφονται από τους σταθμούς μέτρησης.
    9) Τη διοργάνωση από το Δήμο Ρόδου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Ημερίδας για την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και την αποστολή μέσω λογαριασμού της ΔΕΥΑΡ, σχετικού φυλλαδίου.

    Προς υλοποίηση της παραπάνω απόφασης και πιστεύοντας στην καλή και διάφανη συνεργασία για την πράγματι αναγκαία και χρήσιμη λειτουργία της κινητής τηλεφωνίας, καλέσαμε τις εταιρείες σε συζήτηση όλου του θέματος προς εξεύρεση λύσεων (χωροθέτηση κεραιών, κλπ).
    Δυστυχώς όμως καμία εταιρία παρευρέθη και ούτε καν απάντησε.
    Επιτρέψτε μου να σας καταθέσω την άποψη, ότι νοιώθουν «κράτος εν κράτη», μελετώντας όλο το θεσμικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα με ευθύνη βέβαια του Υπουργείου σας.
    Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το υπ΄ αριθμόν α σχετικό έγγραφο σας, όπου πλέον η αρμοδιότητα αυτή ανήκει αποκλειστικά στην κεντρική Διεύθυνση σας (ΔΟΚΚ), επικαλούμενοι εθνικούς λόγους για τις παραμεθόριες περιοχές, και που η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συμβάλει κατά την άποψη σας.

    Κύριε Υπουργέ
    Αντιλαμβανόμαστε ότι η αρχή της εγγύτητας θα επέβαλλε την αποκέντρωση και την οποία θέλουμε να πιστεύουμε ήρθε να υπηρετήσει ο «Καλλικράτης». Δυστυχώς όμως, δεν είναι ακόμη στην αντίληψη των κεντρικών υπηρεσιών.
    Οι πολίτες απαιτούν θέματα που άπτονται της καθημερινής τους ασφάλειας-υγείας και γενικότερα της ζωής τους στη πόλη, να βρίσκουν επίλυση στον ΟΤΑ και όχι να παραπέμπονται σε κεντρικές υπηρεσίες και να απογοητεύονται στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

    Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

    ΣΤΑΘΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΝΑΣ

    Εσωτερική Διανομή :
    1. Τμήμα Δημάρχου
    2. Γραφείο Αντιδημάρχου κ. Μ. Σαββή
    3. Δ/νση Πολεοδομικών Εφαρμογών
    4. Αρχείο Πρωτοκόλλου

  • 13 Μαρτίου 2012, 20:46 | SV2GWY Demetrius

    Ελπίζω να είναι η τελευταία ενασχόλησή σας με τους Ραδιοερασιτέχνες.

    Μία Αγγλική παροίμία λέει: «κάτι που δουλεύει, ΔΕΝ το πειράζεις», αλλά και πάλι αν χρειάζεται «πείραγμα», φρόνιμο είναι να ακολουθήσετε την «πεπατημένη» των ήδη ανεπτυγμένων και πολιτισμένων κρατών που ήδη έχουν ανακαλύψει τη φωτιά και τον τροχό.

    Το σχόλιό μου ταυτίζεται απόλυτα στις απόψεις της Ένωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών (Ε.Ε.Ρ.) και αφορά το συγκεκριμένο άρθρο 30 και παράγραφο 8.

    Σε αυτό έχει αντιγραφεί με την πανεύκολη τακτική “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»

    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .

    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι μπορούν και ούτε πρέπει να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες.

    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να ΕΞΑΙΡΕΘΟΥΝ ΡΗΤΑ οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Από την προ-προηγούμενη διαβούλευση για Ρ/Ε θέματα (Αύγουστος 2010) παρατηρώ ένα στενό μαρκάρισμα έως «διωγμό» προς τους Ρ/Ε με αρκετά «τάκλιν» που αποδίδω σε άμεσα (παράβολα, μελέτες κλπ) και έμμεσα (VDSL) οικονομικά οφέλη από ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ και ΜΗ Κερδοσκοπικά Σωματεία προς τα Κρατικά Ταμεία.

    Παγκοσμίως, οι Ρ/Ε υποστηρίζονται από την Πολιτεία για να επιστραφεί σαν ΕΘΕΛΝΟΝΤΙΚΗ και ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗ προς το ΚΟΙΝΟ ΚΑΛΟ.

    73

    de SV2GWY / Demetrius

    ΥΓ: 73 = Ραδιοερασιτεχνικός χαιρετισμός

  • Αξιότιμοι Κύριοι,
    Όσον αφορά της ρυθμίσεις σχετικά με της κεραίες ραδιοερασιτεχνών παρατηρώ ότι:
    1. Οι εισηγητές του νέου Ν.3431 δεν έλαβαν καθόλου υπόψη τους την αντίστοιχη διεθνή πρακτική όπως εφαρμόζετε στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και παγκοσμίως.
    2. Ομοίως απέφυγαν να έρθουν σε επαφή με τα αρμόδια ραδιοερασιτεχνικά σωματεία. Εάν το έκαναν ευχαρίστως θα τους είχε παρασχεθεί κάθε σχετική πληροφορία.
    3. Μόλις μία ημέρα πριν την ανακοίνωση της παρούσας διαβούλευσης, με το Φ.Ε.Κ. 44 είχε δημοσιευθεί ο Ν. 4055 που προέβαινε ήδη σε αλλαγές του παρόντος νόμου. Φαίνεται ότι και αυτό το αγνοούσαν ή δεν συντονίσθηκαν με τους συντάκτες του Ν.4055.

    Είμαι της γνώμης ότι κατά τη σύνταξη των νόμων του κράτους χρειάζεται οι αρμόδιες υπηρεσίες να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους, όσο και με τους αρμοδίους φορείς. Προκειμένου να μην δημιουργούνται προβλήματα.
    Ας δούμε όμως αναλυτικά τα πράγματα:

    Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών. Συγκεκριμένα αναφέρεται:
    « Στις διατάξεις του παρόντος νόμου δεν εμπίπτουν τα κρατικά δίκτυα ηλεκτρονικών επικοινωνιών, τα δίκτυα και οι μεμονωμένοι σταθμοί ραδιοεπικοινωνιών της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη, της υπηρεσίας ραδιοερασιτέχνη μέσω δορυφόρου και όσα χρησιμοποιούνται αποκλειστικώς για πειραματικούς ή ερευνητικούς σκοπούς και για επίδειξη, καθώς και της υπηρεσίας ζώνης συχνοτήτων πολιτών (CB)……»

    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/… εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης):
    « Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου εφαρμόζονται στις κατασκευές κεραιών για τις οποίες απαιτείται άδεια σύμφωνα με το στοιχείο Α΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2801/2000 (ΦΕΚ 46 Α΄)»

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012, χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο, και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κατόπιν εισήγησης της Ε.Ε.Τ.Τ., καθορίζονται και ρυθμίζονται οι κατασκευές κεραιών και σταθμών εκπομπής και λήψης ραδιοσημάτων που εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης του άρθρου 30 του παρόντος νόμου ή/και του άρθρου 1 παρ. 2Α του Ν. 2801/2000. Οι ρυθμίσεις αφορούν την κατηγοριοποίηση των κεραιών και σταθμών, τους όρους, τις προϋποθέσεις και τις προδιαγραφές εγκατάστασης και λειτουργίας, τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά, τον έλεγχο αυτών από τις αρμόδιες υπηρεσίες και τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων, ως και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.»
    Η παράγραφος αυτή, δηλαδή, ορίζει την Ε.Ε.Τ.Τ. ως αρμόδιο φορέα, ο οποίος με εισήγηση του, που θα συνυπογραφεί από τα υπουργεία ΥΥΜΔ και Περιβάλλοντος, θα καθορίζει και θα ρυθμίζει τις κατασκευές κεραιών που εξαιρούνται της αδειοδότησης από τον νόμο 2801/2000, δηλαδή των Ραδιοερασιτεχνών, των Ένοπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος, των Υπουργείων, των Πρεσβειών και των Διπλωματικών Αποστολών .
    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η μη κερδοσκοπική μας ενασχόληση με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική προσφορά μας στο κοινωνικό σύνολο σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Μπορεί οι ανησυχίες μας να είναι υπερβολικές, και το ευχόμαστε, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εκπλήξεων.
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοώ άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητώ τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Με εκτίμηση.

  • 13 Μαρτίου 2012, 18:42 | Νίκος

    Η κά παρακάτω μάλλον δεν ξέρει πόσο σημαντικές είναι οι κεραίες για την παροχή της επικοινωνίας. Μέχρι τώρα αυτό το θέμα του περιορισμού και ξήλωμα των κεραιών, έβαζαν φρένο στις επικοινωνίες. Θα περιορίσουμε τις τηλεποικινωνίες επειδή μερικοί έχουν τριτοκοσμικές αντιλήψεις????

  • Στο άρθρο 1 παράγραφος 2 αναφέρεται ρητά ότι ο νόμος αυτός ΔΕΝ ΑΦΟΡΑ τους σταθμούς των ραδιοερασιτεχνών.
    Στο άρθρο 30 παράγραφος 1 αναφέρεται ότι το άρθρο αυτό αφορά κατασκευές κεραιών, για τις οποίες ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ (δηλαδή δεν αφορά κατασκευές κεραιών, που με τον Ν. 2801/2000 εξαιρούνται από τη διαδικασία αδειοδότησης, όπως οι κεραίες των ραδιοερασιτεχνικών σταθμών):

    Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στο άρθρο 30 η παράγραφος 8 έχει αντιγραφεί “copy / paste” από το κείμενο προς διαβούλευση του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου 4053/2012 (χωρίς να περιληφθεί στο τελικό ψηφισθέν κείμενο) και η οποία «φάσκει και αντιφάσκει» με τα παραπάνω άρθρα αλλά και με τις σχετικές διατάξεις του Ν. 4053:

    Σε παρέμβασή μας προς τους κ.κ. Βουλευτές – Μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής σχετικά με τον – τότε – προς συζήτηση Ν. 4053 είχαμε αναφέρει τα εξής:
    «Σε ό,τι αφορά τους ραδιοερασιτέχνες η Ένωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών παρατηρεί με ανησυχία, σε συνδυασμό και με πληροφορίες που έχει, το γεγονός ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι, ακόμα και στο καθ’ ύλη αρμόδιο Υπουργείο (ΥΥΜΔ), είναι μη γνώστες του θέματος των ραδιοερασιτεχνικών κεραιών σε όλες του τις διαστάσεις. Το γεγονός αυτό εγκυμονεί τον κίνδυνο να θεσμοθετηθούν κανόνες και διατάξεις που θα είναι μη ρεαλιστικοί, υπερβολικοί αλλά και ενδεχομένως κοστοβόροι για το σύνολο του Ραδιοερασιτεχνικού κόσμου, που όπως αναφέραμε, ήδη αριθμεί πάνω από 6000 αδειούχους.
    Επιπλέον, η φιλοσοφία για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος των κεραιών πάσης φύσεως είναι λανθασμένη, γιατί, όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, με τις διατάξεις αυτές εξομοιώνονται οι ραδιοερασιτεχνικοί σταθμοί με την ραδιοφωνία, τηλεόραση ή τις κινητές τηλεφωνίες, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επιστημονική έρευνα και ο πειραματισμός, που είναι η φύση του ραδιοερασιτεχνισμού, η ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΜΑΣ ΕΝΑΣΧΟΛΗΣΗ με το αντικείμενο αυτό αλλά και η σημαντική ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.
    Οι ραδιοερασιτεχνικές κεραίες δεν είναι δυνατόν να κατηγοριοποιηθούν και να υπόκεινται σε προϋποθέσεις και προδιαγραφές εγκατάστασης, διότι έτσι αφαιρείται το στοιχείο της επιστημονικής έρευνας και του πειραματισμού!
    Επί πλέον δεν είναι δυνατόν να υποστηρίζεις επικοινωνίες σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών όταν απειλείται η ανθρώπινη ζωή και περιουσία και για «αισθητικούς» λόγους να μειώνεις δραστικά τις επικοινωνιακές σου δυνατότητες
    Για τους λόγους αυτούς η παράγραφος αυτή που προστίθεται, πρέπει να περιοριστεί μόνο σε εκείνες τις κατασκευές κεραιών, στις οποίες είναι απολύτως απαραίτητη η εφαρμογή της και οι οποίες χρησιμοποιούνται για την παροχή εμπορικών υπηρεσιών, δηλαδή οι αναφερόμενες μόνο στα εδάφια στ) και ζ) του ν.2801/2000 και να εξαιρεθούν ρητά οι ραδιοερασιτεχνικές κατασκευές κεραιών!»

    Ο Υπουργός ΥΜΔ κος Βορίδης πείσθηκε από τα επιχειρήματά μας και απέσυρε την επίμαχη παράγραφο κατά τη συζήτηση του Ν4053/2012 στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και ο νόμος ψηφίστηκε από την ολομέλεια χωρίς την παράγραφο αυτή.

    Δεν κατανοούμε, άρα, την επανεισαγωγή του κειμένου αυτού σε νέο νόμο, αφού δεν έχει αλλάξει τίποτα από την ημέρα που ψηφίστηκε ο Ν 4053/2012.

    Ως εκ τούτου ζητούμε τη ΡΗΤΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ραδιοερασιτεχνικών κατασκευών κεραιών από την παράγραφο 8 του άρθρου 30 του παρόντος σχεδίου νόμου.

  • 12 Μαρτίου 2012, 09:31 | Κουντούρη Θεμελίνα

    Γιατί η εμμονή αυτή μόνο με τα σχολεία; Ποιά η προστασία του παιδιού που κοιμάται στο σπίτι του στα 10-20μ. από μια κεραία, η οποία μάλιστα τοπποθετήθηκε μετά τη γέννηση του; Θα εκθέτατε το παιδί σας σε μια τέτοια κατάσταση;

    Είναι γεγονός, όπως αναφέρθηκε ότι στο σχολείο τα παιδιά περνούν περίπου 1000 ώρες ετησίως, ενώ στο σπίτι τις υπόλοιπες 6500 ώρες ετησίως!

    Να θεσπιστεί ελάχιστη απόσταση τουλάχιστον 50μ. από υφιστάμενη κατοικία.

  • 10 Μαρτίου 2012, 15:29 | Παπασωτηρίου Αλέξιος

    Παράγραφοι 10 και 18:

    Είναι τουλάχιστον εξωφρενικό να ενσωματώνονται σε νομοθετήματα τέτοιες διατάξεις που μοναδικό γνώμονα έχουν τον λαϊκισμό.

    Κύριοι, τα όρια έκθεσης των ανθρώπων στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που όριζε η ΚΥΑ 53571/3839 και τροποποίησε ο Ν3431 είναι ασφαλή, ναι ή όχι;

    Αν είναι ασφαλή, προφανώς είναι ασφαλή και για τους παιδικούς σταθμούς, τα σχολεία και τα νοσοκομεία.
    Αν δεν είναι ασφαλή, γιατί κάνετε διάκριση μεταξύ των παιδιών που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και των παιδιών που μένουν στο σπίτι;

    Αν λοιπόν επιστημονικές μελέτες και έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι ασφαλή τα ισχύοντα όρια έκθεσης, τροποποιήστε τις προβλέψεις του Ν3431 επί το ασφαλέστερον. Δεν έχει κανένα νόημα να προστατεύουμε τα παιδιά μέσα στους παιδικούς σταθμούς και να τα εκθέτουμε σε επικίνδυνες ακτινοβολίες έξω από αυτούς. Τονίζω, βέβαια, αν είναι όντως επικίνδυνες.

    Συμπερασματικά, οι εν λόγω παράγραφοι υπάρχουν καθαρά για λόγους λαϊκισμού και όχι για λόγους ουσίας.
    Η ύπαρξή τους προκαλεί βλάβη, διότι υποβάλει στην κοινωνία μία ψευδή υπόθεση ως νομικό και επιστημονικό δεδομένο.

  • 10 Μαρτίου 2012, 10:27 | Κωνσταντίνος Φρυδάς

    Παράγραφος 17

    Παρά τις εξαγγελίες για μείωση της γραφειοκρατίας, αυξάνεται η διαδικασία αδειοδότησης των κατασκευών κεραιών, όσον αφορά τον αριθμό των αιτήσεων, εγκρίσεων και μελετών και συνεπώς και το κόστος. Το ΣΗΛΥΑ απλά θα επιταχύνει τη σημερινή, απαράδεκτη, χρονική διάρκεια της αδειοδότησης.
    Η μεγαλύτερη καθυστέρηση (έως και πλέον των δύο ετών) παρατηρείται στην έγκριση των περιβαλλοντικών μελετών, σαν επακόλουθο και της απουσίας του κατάλληλου επιστημονικού δυναμικού σε θέματα διάδοσης των ραδιοκυμάτων.
    Ως γνωστόν, μια κατασκευή κεραίας, εκτός από την ηλεκτρομαγνητική “όχληση”, ίσως και την αισθητική, δεν επηρεάζει περαιτέρω το περιβάλλον.
    Επίσης, η μόνη αρμόδια υπηρεσία, κατάλληλα στελεχωμένη και εξοπλισμένη, για την προστασία των πολιτών από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, είναι το Γραφείο μη Ιοντιζουσών Ακτινοβολιών της ΕΕΑΕ.

    Πρόταση
    1. Η έκδοση θετικής γνωμάτευσης της ΕΕΑΕ για μια κατασκευή κεραίας, να κοινοποιείται στην αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος για την αυτόματη έγκριση, αφού ακόμη και οι θέσεις των κατασκευών κεραιών είναι αυστηρά μοναδικές.
    2. Η έγκριση της ΥΠΑ να γίνεται υπηρεσιακά από την ΕΕΤΤ, αφού οι μεν συχνότητες είναι εκχωρημένες από την ΕΕΤΤ και άρα δεν συντρέχει θέμα παρεμβολών στην αεροπλοΐα, οι δε θέσεις των κατασκευών κεραιών είναι σε γνωστά “πάρκα κεραιών”, ή στις οροφές κτηρίων.

  • 8 Μαρτίου 2012, 19:29 | Κωνσταντίνος Φρυδάς

    Παρατήρηση 1
    Τα όρια έκθεσης των ανθρώπων στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία θεσπίστηκαν το 2000 από την ΚΥΑ 53571/3839, σύμφωνα με κοινοτικές οδηγίες. Ο Νόμος 3431, το 2006, μείωσε επί το αυστηρότερο, τα όρια έκθεσης κατά 30%. Έκτοτε, ισχύει η μείωση των ορίων κατά 30% για κάθε κατασκευή κεραίας.
    Συνεπώς, η μείωση των ορίων κατά 40%, των κατασκευών κεραιών σε απόσταση 300m από σχολεία κ.ά, στην πράξη είναι μόλις 10% αυστηρότερη από τις κατασκευές κεραιών σε απόσταση μεγαλύτερη των 300m.

    Παρατήρηση 2
    Επειδή η ένταση των ηλεκτρομαγνητικών πεδίων μειώνεται με το τετράγωνο της απόστασης από την πηγή ακτινοβολίας, μόνο στα πρώτα δεκάδες μέτρα από το κεραιοσύστημα, η ένταση των πεδίων μπορεί να δημιουργήσει υπερβάσεις των ορίων.

    Παρατήρηση 3
    Τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία των ραδιοκυμάτων δεν είναι ραδιενέργεια, είναι μη ιοντίζουσα ακτινοβολία και η έκθεση των ανθρώπων σε αυτά τα πεδία προκαλεί θέρμανση του σώματος, όπως αντίστοιχα η ηλιακή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Το γήϊνο μαγνητικό πεδίο μας προστατεύει από την βλαβερή κοσμική ακτινοβολία.

    Πρόταση
    1. Να απαγορευτεί η εγκατάσταση κατασκευών κεραιών ευρυεκπομπής, όπως κινητής τηλεφωνίας, σε απόσταση 50m από την περίμετρο σχολείων κ.ά.
    2. Μείωση των ορίων κατά 50% από τα όρια της ΚΥΑ 53571/3839, των κατασκευών κεραιών σε απόσταση από 50m έως 100m από σχολεία κ.ά.
    3. Μείωση των ορίων κατά 40% από τα όρια της ΚΥΑ 53571/3839, των κατασκευών κεραιών σε απόσταση από 100m έως 200m από σχολεία κ.ά.

  • 7 Μαρτίου 2012, 21:19 | Μάγος Κυριάκος

    Θέτω τα εξής ερωτήματα:

    Ποιά η διαφορά του να έχεις κεραία πάνω σε σχολείο (απαγορεύεται) ή να την έχεις ακριβώς έξω από την περίφραξη του σχολείου (επιτρέπεται με εκπομπή στα 60% της επιτρεπόμενης ισχύος-άρθρο 10); Δηλαδή από το 0 στο 60% για μερικά μόλις μέτρα οι κεραίες γίνονται βλαβερές; Οι μικρότερες κεραίες έχουν εμβέλεια 1 χιλιόμετρο και πάνω.
    Ποιά η προστασία του πολίτη που έχει το παιδί του να ζει και να κοιμάται στα 10μ. από μια κεραία???? Υπενθυμίζω ότι στο σχολείο τα παιδιά περνούν 6 περίπου ώρες 5 μέρες τη βδμάδα, 8 μηνες το χρόνο (περίπου 1000 ώρες ετησίως), ενώ στο σπίτι τις υπόλοιπες, δηλ. περίπου 6500 ώρες ετησίως!!!!!!!!!!! Δηλαδή η κεραία από πάνω του είναι βλαβερή για 1000 ώρες έκθεσης, ενώ η άλλη δίπλα του αβλαβής για 6500 ώρες έκθεσης… Για το παιδί αυτό 60% δεν υπάρχει;;; (Οσοι γνωρίζουν τεχνικά τη διαφορά του πάνω με το δίπλα είναι πλέον σίγουροι για την ιδιότητα του συγγραφέα του νομοσχεδίου.
    Τα νομοσχέδια οφείλουν κατά το Σύνταγμα να προστατεύουν πρώτιστα την υγεια και τον πολίτη πολύ δε περισσότερο τα παιδιά.
    Τα πιστοποιητικά για την αδειοδότηση μιας κεραίας, (η οποία μπορεί να …φυτρώσει κατα βούληση των εταιρειών ΠΑΝΤΟΥ) ειναι τουλάχιστον «υποτυπώδη». Θέμα λίγων ωρών μελετητικά για μιά εταιρεία, και ένας μηχανικός (σχεδόν οποιασδήποτε ειδικότητας, που θα αγνοεί τις προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας περί καρκνογενέσεων για μερικές εκατοντάδες ευρώ). Έχετε ιδέα τι ζητούν από τους απλούς πολίτες για την έκδοση μιας απλής οικοδομικής άδειας;
    Γιατί άραγε δεν προβλέπεται η έκδοση οικοδομικής άδειας παρά μόνο μια απλή έγκριση για μια τέτοια ηλεκτροδοτούμενη κατασκευή, αφού απαιτείται η κατασκευή ολόκληρου οικίσκου με τα μηχανήματα; Δεν υπερβαίνουν συνήθως οι κατασκευές αυτές το μέγιστο ύψος της οικοδομής; Ο απλός πολίτης δεν πρέπει να είναι καθόλα νόμιμος στην οικοδομή του (με σχετική βεβαίωση μηχανικού) για να προβεί ακόμα και σε αγοραπωλησία ακινήτου; Γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και για τις κεραίες; Γιατί ένα σπίτι που κατασκευάστηκε ως κατοικία (ιδιωτικός χαρακτήρας και πολλές φορές σε περιοχές αμιγούς κατοικίας) μπορεί να να φιλοξενεί χωρίς οικοδομική άδεια μια χρήση που απευθύνεται στο κοινό όπως η κεραία, επηρεάζοντας τους περιοίκους και μάλιστα την υγεία τους; Όταν την ίδια στιγμή για να μετατρέψεις μια κατοικία σε άλλη χρήση θα πρεπει να προβείς σε πλήθος γραφειοκρατικών ενεργειών;
    Και μετά από όλες αυτές τις διευκολύνσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας για αδειοδότηση, ποιά η διαδικασία για να διαμαρτυρηθείς για την εγκατάσταση μιας κεραίας; Διαβάστε το άρθρο 16 για να …ευθυμήσετε… Μια απορία μόνο. Ποιάς ειδικότητας και πόσο άμεμπτος μπορεί να είναι ένας Περιφεριάρχης (που προστατεύεται από άσυλίες κλπκλπ) για να κρίνει ένα τέτοιο ζήτημα οσάν δικαστής και τι άραγε θα επιλέξει (η πλειονότητα αυτών, όπως η ΠΕΙΡΑ μας έχει διδάξει- δες καταπατήσεις αιγιαλού και δασών από ξενοδόχους) όταν στη ζυγαριά βάλεις έναν απλό πολίτη και μια εταιρεία όπως π.χ. η COSMOTE που έχει σήμερα (Σεπτέμβριος 2011) πελατειακή βάση που ανέρχεται σε 7,9 εκατομμύρια ανθρώπους (πηγή http://www.cosmote.gr). Βάλτε ενδεικτικά μόνο 5 ευρώ/μήνα μέσο κέρδος από τον καθένα για να καταλάβετε για τί μέγεθος μιλάμε.
    Τι ρόλο παίζει η Τοπική Αυτοδιοικηση σ’ αυτή την ιστορία; Τι εξουσια έχει ένας δήμος να καθορίζει θέσεις, να κάνει μελέτες για την ορθολογική διαχείριση πόρων, ενέργειας και δικτύων και εντέλει να προστατεύει τον πολίτη του; Να διαλέγει τις ορθολογικότερες θέσεις βάσει σχεδιασμού που βασίζεται στο κοινό καλό και όχι στα συμφέρντα των εταιρειών και στην άγνοια (αν όχι ελαστική συνείδηση) όσων τις φιλοξενούν; Είμαι σε θέση να γνωριζω ότι πόλεις ευρωπαικές όπως αυτή της Βιέννης, του Straslound του Εδιμβούργου και πολλών πολλών άλλων, αλλά και …τριτοκοσμικές, όπως αυτές της Λατινικής Αμερικης, π.χ. πόλη του Μεξικό, έχουν καταρτίσει τέτοιες μελέτες και διαχειρίζονται και τα δίκτυα με βάση μια γενικότερη χάραξη. Στην Ελλάδα, όπου βρούμε οικονομικά αδύμαμο (ή φιλοχρήματο), ηθικά ανάλγητο και τεχνικά ακατάρτιστο Έλληνα, βάζουμε και μια κεραία και μετά τρέχουν οι γείτονες απροστάτευτοι. Πολλοί αναγκάζονται να πάρουν το νόμο στα χέρια τους.
    Σε μια χώρα που σχέδια τύπου Καλλικράτης εφαρμόζονται σε Δήμους, σχολεία, νοσοκομεία κλπ με επώδυνες αλλά αναγκαίες (όπως λέγεται) αλαγές, γιατί δεν ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΚΑΝ στο υπό διαβούλεση νομοσχέδιο η χωροταξική μελέτη σε επίπεδο κάθε δήμου, για την τοποθέτση κεραιών, ώστε να ξέρει ο κάθε ιδιοκτήτης, ενοικιαστής, επιχειρηματίας κλπ, που θα αγοράσει σπίτι, που θα ανοίξει βρεφονηπιακό σταθμό, ή άλλη επιχείρηση; Αν οι μελέτες αυτές γίνουν σε συνεργασία με τις εταιρείες σε 1 μήνα το πολύ θα είναι έτοιμες για όλη την Ελλάδα.
    Έχετε διερωτηθεί σε τι κατάσταση έρχονται όσοι πολίτες επένδυσαν σε μια περιοχή (έχτισαν ή αγόρασαν ένα σπίτι, έστησαν μια επιχείρηση) και ξαφνικά ξεφύτρωσε μια κεραία σε απόσταση αναπνοής; Ποιός είναι υπεύθυνος για τις οικονομικές επιπτώσεις σ’ τους του ανθρώπους; Πως είναι δυνατόν να υποβάλλεται ένα νομοσχέδιο χωρίς τέτοιες προβλέψεις;
    Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλαδας, ως ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της πολιτείας, έχει γνωμοδοτήσει για το συγκεριμένο νομοσχέδιο;
    Τέλος, θεωρειτε ότι οποιαδήποτε εταιρεία θα σεβαστεί τα όρια ακτινοβολίας π.χ. την πρωτοχρονιά ή όποτε έχει υπερβολική ζήτηση η συγκεκριμένη κεραία; Ποτέ δεν απορρίπτεται κλήση λόγω φόρτου. Το παιδί όμως εκτίθεται σε ανεπανόρθωτη επιβάρυνση της υγείας του χωρίς ΚΑΝ να το γνωρίζει, χωρίς ΚΑΝ να μπορερί να αντιδράσει.

    Το νομοσχέδιο σ’ αυτή τη μορφή αποτελεί CASUS BELLI για πολλούς πολίτες. Στοιχειώδη ζητήματα ευθυξίας επιβάλλουν την προστασία τους. Σε μια πολύ δύσκολή συγκυρία για τη χώρα και τους Έλληνες πολίτες δείξτε ότι ενδιαφέρεστε τουλάχιστον για την υγεία μας.

  • 7 Μαρτίου 2012, 17:46 | ZKZ

    Οι πολεοδομικές υπηρεσίες ονομάζονται πλέον υπηρεσίες δόμησης (Ν4030/11)

  • 7 Μαρτίου 2012, 14:31 | Δρ Γεώργιος Γιαννιτσιώτης

    Η ψηφιακή υπογραφή αποτελεί προϋπόθεση αποτελεσματικής λειτουργίας του ΣΗΛΥΑ. Επίσης, πρέπει οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες να αποκτήσουν την αναγκαία υποδομή και να λειτουργούν στο θέμα των αδειοδοτήσεων πλήρως ηλεκτρονικά (χαρτί τέλος!)