Ολοκλήρωση Δημόσιας Διαβούλευσης

Σήμερα την 25η Απριλίου 2014, έληξε η δημόσια διαβούλευση αναφορικά με την «Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας, την περίοδο 2014-2020», η οποία εκπονήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.
Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους συμμετέχοντες φορείς και πολίτες για την κατάθεση των απόψεων και προτάσεών τους και την πολύτιμη συνεισφορά τους. Τα σχόλια και οι προτάσεις σας θα ληφθούν υπόψη προς το σκοπό της διαμόρφωσης του τελικού κειμένου.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ

Δημόσια διαβούλευση στη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας, την περίοδο 2014-2020.

Η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θέτει σε Δημόσια διαβούλευση τη Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη της χώρας, την περίοδο 2014-2020.
Σε ένα αποφασιστικό σημείο των διαπραγματεύσεων για τις στρατηγικές και τα προγράμματα που εξυπηρετούν το αναπτυξιακό όραμα του νέου ΕΣΠΑ, θέτουμε σήμερα σε δημόσια διαβούλευση την Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη. Η στρατηγική της χώρας, δεν μπορεί παρά να είναι προϊόν εκτενούς συζήτησης με εταίρους από την αγορά και φορείς με γνώσεις και εμπειρία. Η στρατηγική που θέτουμε σε διαβούλευση, δεν σχεδιάστηκε εν κενώ για μια άλλη χώρα. Αξιολογήθηκαν σοβαρά τα μαθήματα από την έως σήμερα εμπειρία και ελήφθησαν υπόψη οι τάσεις της τεχνολογίας πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών την επόμενη, τουλάχιστον επταετία, τις δρομολογημένες κρίσιμες ψηφιακές επενδύσεις και την ανάγκη να χτίσουμε πάνω σε αυτές, το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και την ανάγκη σύγκλισης των επενδύσεων σε λίγους, μετρήσιμους στόχους που εξυπηρετούν ένα ξεκάθαρο, κοινό όραμα καθώς και μια γρήγορα εξελισσόμενη πραγματικότητα που επιβάλει σε κάθε στρατηγική να είναι ανθεκτική και συνάμα, φιλόδοξα ρεαλιστική με βιώσιμα αποτελέσματα.
Η στρατηγική έχει επίκεντρο τον πολίτη και την επιχείρηση και για πρώτη φορά, σταματά η «από μέσα προς τα έξω» λογική σχεδιασμού της νέας γενιάς επενδύσεων. Οι νέες υπηρεσίες και εφαρμογές που εντάσσονται στους επιλεγμένους τομείς παρέμβασης δίνουν νόημα στο πώς θα ζούμε καλύτερα, στο πώς θα επιχειρούμε εύκολα και ανταγωνιστικά, στο πώς ενισχύουμε την κοινωνική συνοχή και στο πώς, θα δημιουργήσουμε καλύτερες και προπαντός διατηρήσιμες θέσεις εργασίας που απαντούν στις νέες προκλήσεις.
Η στρατηγική θέτει το ρόλο του κράτους ως διευκολυντή της αναπτυξιακής διαδικασίας. Σημασία έχει ποιες συμμαχίες χτίζουμε, πώς εδραιώνουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επιχειρηματικού κόσμου και θέτουμε σε κίνηση υγιή αντανακλαστικά και φρέσκες ιδέες.
Στο κείμενο που παρουσιάζεται απαντάται το γιατί συνεχίζουμε να επενδύουμε στην ψηφιακή οικονομία της Ελλάδας, γιατί πιστεύουμε ότι αξίζει να προσπαθήσουμε, πώς θα φτάσουμε εκεί που οραματιζόμαστε, και πώς η στρατηγική μας θα είναι ανθεκτική, αναγνωρίζοντας τα λάθη του παρελθόντος, και δημιουργώντας ένα σταθερό πλαίσιο όπου οι επενδύσεις μπορούν να «πιάσουν τόπο».
Το στρατηγικό πλαίσιο πολιτικής για την ψηφιακή ανάπτυξη επιδιώκει την ενεργοποίηση προσιτών, ποιοτικών και διαλειτουργικών υπηρεσιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι οποίες ενεργοποιούνται και υποστηρίζονται από τις ΤΠΕ.
Προσβλέπει ακόμα στην αύξηση της χρήσης των ΤΠΕ από πολίτες, συμπεριλαμβανομένων μειονεκτούντων ομάδων του πληθυσμού, από επιχειρήσεις και τη δημόσια διοίκηση, ενισχύοντας εξωστρεφείς πρωτοβουλίες, προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης εγχώριας ψηφιακής προστιθέμενης αξίας. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην αξιοποίηση των ΤΠΕ ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, στην υγεία, στον τουρισμό, στο περιβάλλον.
Το πλαίσιο στοχεύει στο να αναδείξει τον τομέα Ψηφιακής Οικονομίας (ηλεκτρονικές επικοινωνίες και ΤΠΕ) σε βασικό αναπτυξιακό πυλώνα, ο οποίος θα συνεισφέρει στην ανάπτυξη της χώρας, ενισχύοντας την καινοτομία, την εξωστρέφεια της εγχώριας ψηφιακής παραγωγής και την εισροή ξένων επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα, ενώ αναμένεται να αντιμετωπίσει και να καλύψει τις ανάγκες και προκλήσεις του τομέα ΤΠΕ και να συμβάλει άμεσα στην αύξηση των ποσοστών επίδοσης στους επιμέρους στόχους που τίθενται από το Ψηφιακό Βαθμολόγιο.
Η Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη γεννήθηκε μέσα από μια ευρεία διαβούλευση με τους κύριους συντελεστές της αγοράς και κοινωνικούς εταίρους και έτσι περιλαμβάνει την εποικοδομητική κριτική τους, με γνώμονα το εφικτό της επίτευξης και τον ρεαλισμό, και για αυτό τους ευχαριστούμε.
Το κείμενο στρατηγικής απαντάει και στην επίτευξη των προϋποθέσεων (ex ante coniditionalities) για το ΕΣΠΑ 2014-2020.
Μετά το τέλος της δημόσιας ανοικτής διαβούλευσης, η Στρατηγική για την Ψηφιακή Ανάπτυξη φιλοδοξούμε να γίνει εργαλείο έμπνευσης, κοινού προσανατολισμού και στέρεων κατευθύνσεων, ικανών να εδραιώσουν τη χώρα ψηλά στην παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής οικονομίας, και να ανατρέψουν στερεότυπα που δεν μας επιτρέπουν ως σήμερα να φτάσουμε στο μέγιστο των ικανοτήτων μας.

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΩΝ
ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗΣ
 H διαβούλευση παρατείνεται μέχρι  24 Απριλίου 2014.