Άρθρο 2 Κατηγορίες και ορισμοί

1. Εμπορευματικές μεταφορές στο πλαίσιο του παρόντος νόμου νοούνται οι διενεργούμενες μεταφορές εμπορευμάτων και κινητών εν γένει πραγμάτων με φορτηγά δημόσιας χρήσης («Φ.Δ.Χ.») αυτοκίνητα και με την καταβολή κομίστρου. Οι εμπορευματικές μεταφορές διακρίνονται σε:
α. Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα μικτού βάρους πάνω από 8.001 χιλιόγραμμα, από την ημεδαπή προς την αλλοδαπή και αντίστροφα. Διεθνείς μεταφορές δύναται να εκτελέσουν, εκτός από τις μεταφορικές εταιρείες που θα συσταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μεταφορικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διενεργούν είτε εθνικές είτε διεθνείς μεταφορές.
β. Εθνικές εμπορευματικές μεταφορές οι οποίες διενεργούνται με ΦΔ.Χ. αυτοκίνητα μικτού βάρους από 8.001 χιλιόγραμμα, εντός της χώρας. Εθνικές μεταφορές δύνανται να εκτελέσουν εκτός από τις μεταφορικές εταιρείες που θα συσταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μεταφορικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διενεργούν είτε εθνικές είτε διεθνείς μεταφορές.
γ. Νομαρχιακές εμπορευματικές μεταφορές οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 8.000 χιλιόγραμμα, εντός του νομού που έχουν έδρα. Νομαρχιακές μεταφορές δύνανται να εκτελέσουν εκτός από τις μεταφορικές εταιρείες που θα συσταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μεταφορικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διενεργούν νομαρχιακές μεταφορές.
δ. Ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών προϊόντων οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα, μικτού βάρους μέχρι 8.000 χιλιόγραμμα για την εκτέλεση νομαρχιακών μεταφορών και μικτού βάρους πάνω από 8.001 χιλιόγραμμα για την εκτέλεση εθνικών και διεθνών μεταφορών, ειδικά διασκευασμένα σε βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών καυσίμων και θερμής ασφάλτου. Ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών προϊόντων δύνανται να εκτελέσουν, εκτός από τις μεταφορικές εταιρείες που θα συσταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου, μεταφορικές επιχειρήσεις οι οποίες κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος διενεργούν ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών προϊόντων είτε εθνικές είτε διεθνείς μεταφορές.
2. Μεταφορικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο του παρόντος νόμου νοούνται:
α. Οι κεκτημένες νομική προσωπικότητα, εμπορικές εταιρείες οιασδήποτε μορφής συμπεριλαμβανομένων και των Ιδιότυπων Μεταφορικών Εταιρειών που προβλέπονται από τις διατάξεις του ν. 383/76, οι οποίες πληρούν τις προυποθέσεις του Π.Δ. 346/2001 (ΦΕΚ Α’ 233) και στις οποίες έχει εισφερθεί η κυριότητα ή η χρήση Φ.Δ.Χ..
β. Οι ατομικές επιχειρήσεις καθώς και οι εν κοινωνία δικαιώματος συνιδιοκτήτες Φ.Δ.Χ., οι οποίοι ασκούν ενιαία επιχείρηση μεταφοράς.
3. Μεταφορέας στο πλαίσιο του παρόντος νόμου νοείται η επιχείρηση που εκτελεί μεταφορές εμπορευμάτων και κινητών εν γένει πραγμάτων με Φ.Δ.Χ. και με την καταβολή κομίστρου και εφόσον πληροί τις προϋποθέσεις της Οδηγίας 74/561/ΕΟΚ της 12ης Νοεμβρίου 1974 «Περί προσβάσεως στο επάγγελμα του μεταφορέα εμπορευμάτων στον τομέα των εσωτερικών και διεθνών οδικών μεταφορών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
4. Οι διεθνείς, εθνικές, νομαρχιακές και ειδικές εμπορευματικές μεταφορές διενεργούνται αποκλειστικά από τις μεταφορικές επιχειρήσεις, που λειτουργούν κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος καθώς και από τις μεταφορικές εταιρείες που συνιστώνται κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 6 του παρόντος, δύναται να τροποποιείται ή να επεκτείνεται το μεταφορικό έργο κάθε κατηγορίας οχήματος, ως προς την περιοχή κυκλοφορίας τους.
5. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, Φ.Δ.Χ. που κυκλοφόρησαν με τις διατάξεις του Ν.Δ. 531/70 (ΦΕΚ Α’ 101) και του Ν. 1073/80 (ΦΕΚ Α’ 214) εξακολουθούν να διατηρούν το οικείο μεταφορικό έργο και το μικτό βάρος των αυτοκινήτων τους.

  • 3 Μαΐου 2010, 15:29 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

    Προς
    1.- Τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτριο Ρέππα.
    2.- Τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών και Μεταφορών κ. Θεοχάρη Τσιόκα.
    ΑΘΗΝΑ

    Θέμα: Παρατηρήσεις – προσθήκες στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για τις εμπορευματικές μεταφορές.

    Λαβόντες υπόψιν το κείμενο του σχεδίου νόμου για τις εμπορευματικές μεταφορές που τέθηκε προς διαβούλευση μετά την δημοσίευση του στην ιστοσελίδα του Υπουργείου, καταθέτουμε δια του παρόντος τις παρατηρήσεις και τις προτάσεις μας για προσθήκες στο σχέδιο νόμου με σκοπό την μέγιστη δυνατή βελτίωση του περιεχομένου του.
    Θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι ο κλάδος μας είναι ο μόνος μεταξύ όλων των Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων, ο οποίος ανέκαθεν ήταν απελευθερωμένος ως προς την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας καθώς δυνάμει των υπ’ αριθμών Β3/38763/2223/1983 (ΦΕΚ Β΄ 663/1983) εν αρχή και Β3/30129/2476/2005 (ΦΕΚ Β΄ 725/ 2005) εν συνεχεία, αποφάσεων του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών, λειτουργούσε και εξακολουθεί ανελλιπώς μέχρι σήμερα να λειτουργεί σε κάθε νομό της χώρας, επιτροπή αρμόδια για την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας Δ.Χ. βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων.
    Η λειτουργία των εν λόγω Επιτροπών στις κατά τόπους Νομαρχίες αποδείχθηκε κεφαλαιώδους σημασίας λόγω της ιδιαιτερότητος του επαγγέλματος μας, το οποίο αφενός μεν άπτεται της δημόσιας υγιεινής και είναι αναγκαία και απαραίτητη η διαρκής και ακώλυτη παροχή των υπηρεσιών μας, αφετέρου δε καθημερινά φθίνει λόγω της συνεχούς επεκτάσεως του αποχετευτικού δικτύου και της σύνδεσης του με τους σταθμούς βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων. Σε όλο το χρονικό διάστημα της λειτουργίας των Επιτροπών έχουν εκδοθεί νέες άδειες κυκλοφορίας Δ.Χ. βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων, ενώ σε διάφορους νομούς αλλά και σε νομούς της χώρας που δεν υπάρχει πλέον μεταφορικό έργο λόγω ολοκλήρωσης του αποχετευτικού δικτύου έχει επιτραπεί η μετατροπή των Δ.Χ. βυτιοφόρων μεταφοράς λυμάτων σε Δ.Χ. φορτηγά κοινού φόρτου. Εννοείται φυσικά ότι στον κλάδο μας ουδέποτε ίσχυσαν αγορανομικώς καθοριζόμενα κόμιστρα και τον ανταγωνισμό μεταξύ των μελών μας θα τον χαρακτηρίζαμε αδυσώπητο.
    Θεωρούμε κατόπιν των ανωτέρω ότι θα πρέπει τα Δ.Χ. βυτιοφόρα αυτοκίνητα μεταφοράς λυμάτων να διατηρήσουν με τον νέο νόμο το μεταφορικό έργο τους και το δικαίωμα κυκλοφορίας τους εντός των νομών της έδρας τους, καθεστώς που ισχύει σήμερα και καθορίζεται από την υπ’ αριθμόν Β3/30129/2476/2005 (ΦΕΚ Β΄725/2005) απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η εν λόγω ρύθμιση θα πρέπει να περιληφθεί στο σχέδιο νόμου με προσθήκη σχετικής διάταξης όμοιας με αυτή που περιλήφθηκε στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 του σχεδίου νόμου για τα Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα του νδ. 531/1970 και ν.1073/1980. Η υπ’ αριθμόν Β3/30129/2476/2005 (ΦΕΚ Β΄ 725/ 2005) απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ και μετά την ψήφιση του νέου νόμου, η δε Επιτροπή της ως άνω Υπουργικής Αποφάσεως θα πρέπει να εξακολουθήσει να υφίσταται γνωμοδοτούσα προς την Επιτροπή Οδικών Μεταφορών του άρθρου 6 του σχεδίου νόμου, δεδομένου ότι για την έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν οι επικρατούσες συνθήκες σε κάθε νομό της χώρας.
    Επίσης θα πρέπει να παραμείνει σε ισχύ η υπ’ αριθμόν Β2/7309/ 1751/1-4-1992 (ΦΕΚ Β΄217/1992) απόφαση του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών προς αντιμετώπιση του προβλήματος των Δ.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς λυμάτων, τα οποία εδρεύουν σε περιοχές – Νομούς της Χώρας όπου ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό δίκτυο και απέμειναν χωρίς μεταφορικό έργο, καθώς θεωρούμε απολύτως βέβαιο ότι όλα τα μέλη μας αργά ή γρήγορα θα αναγκαστούν να κάνουν χρήση των διατάξεων της ως άνω Υπουργικής Αποφάσεως και θα εγκαταλείψουν το επάγγελμα μας, το οποίο κάποια μέρα θα εκλείψει οριστικά. Περαιτέρω δε η ως άνω υπουργική απόφαση έχει ιδιαίτερη σημασία στην παρεμπόδιση ιδιοκτητών Δ.Χ. βυτιοφόρων αυτοκινήτων μεταφοράς λυμάτων να εγκαταλείψουν πρόωρα το επάγγελμα και να στραφούν στις μεταφορές κοινών φορτίων, στερώντας ολόκληρους νομούς από τις υπηρεσίες τους.
    Κατόπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι η μοναδική παρέμβαση στο σχέδιο νόμου πρέπει να γίνει στην παράγραφο 5 του άρθρου 2 ως εξής:
    «Άρθρο 2
    1…….
    2.
    3.
    4.
    5. Κατ’ εξαίρεση των διατάξεων του παρόντος άρθρου, Φ.Δ.Χ. που κυκλοφόρησαν με τις διατάξεις του ΝΔ. 531/70 (ΦΕΚ Α΄ 101) και του Ν.1073/80 (ΦΕΚ Α΄ 214) καθώς και τα ήδη κυκλοφορούντα Δ.Χ. βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων εξακολουθούν να διατηρούν το οικείο μεταφορικό έργο και το μικτό βάρος των αυτοκινήτων τους, των υπ’ αριθμών Β3/30129/2476/2005 (ΦΕΚ Β΄725/2005) Β2/7309/ 1751/1-4-1992 (ΦΕΚ Β΄217/1992) αποφάσεων του Υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών παραμενουσών σε ισχύ και μετά την ψήφιση του παρόντος νόμου.»
    Θεωρούμε ότι με την παρούσα προσθήκη στο σχέδιο νόμου καλύπτεται πλήρως η στόχευση του σχεδίου νόμου όπως αυτή προσδιορίζεται στην παράγραφο 2 του άρθρου 1, ήτοι η προστασία του δημοσίου συμφέροντος, η παροχή βέλτιστων υπηρεσιών και η τήρηση των κανόνων υγιούς ανταγωνισμού, αναφορικά με τον κλάδο μας, ο οποίος ως προαναφέραμε ανέκαθεν ήταν ελεύθερος στην έκδοση νέων αδειών κυκλοφορίας και στα κόμιστρα.
    Θεσσαλονίκη 28-4-2010
    Μετά τιμής
    Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου
    Ο Πρόεδρος Ο Γεν. Γραμματέας

    ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΑΤΣΑΟΥΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΝΕΛΗΣ

  • 3 Μαΐου 2010, 06:45 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΚΡ.ΦΔΧ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ

    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΚΡ. ΦΔΧ ΝΟΜΟΥ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
    ΕΔΡΑ-ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΚ.30100 ΤΑΧΥΔΡ.ΘΥΡΙΔΑ 50
    email: fdx.agrinio@gmail.com
    ΑΓΡΙΝΙΟ 3-5-2010 ΑΡ..ΠΡΩΤ ( 316)
    ΘΕΜΑ..ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

    ΚΥΡΙΟΙ…Ο κλαδος μας ,των νομαρχιακων ΦΔΧ τα τελευταια 30 χρονια δραστηριοποιειται στην αστικη μεταφορα και ΟΧΙ μονο…Αλλα και στην εθνικη μεταφορα..ΔΙΟΤΙ εθνικη μεταφορα ειναι η οικοσκευη για ολη την Ελλαδα,εθνικη μεταφορα ειναι η μεταφορα εμπορευματων,μεσα στο νομο,και στον ομορο νομο..
    Ειμαστε κατοχοι ΦΔΧ .με καρτα οδικου μεταφορεα εθνικων μεταφορων,,με εισφορες δυσβαστακτες στον ΟΑΕΕ,,,φορολογικα ελεγχομενοι,,,,ΚΑΙ μας απαγορευετε να δουλεψουμε,,,ΑΛΛΑ οι υποχρεωσεις ,υποχρεωσεις απεναντι στο κρατος..Την στιγμη που ο Βουλγαρος,ο Αλβανος,οΡουμανος,ο ιταλος,και ολοι τις Ε.Ε. Διενεργουν εσωτερικες μεταφορες στην χωρα…Και εμας μας φερεστε σαν Β κατηγοριας μεταφορεις.ΟΤΑΝ τα νομαρχιακα αποτελουν το 40% των ΦΔΧ..περιπου 13.500 φορτηγα και ειμαστε καταδικασμενοι εδω και 30 χρονια,Να μην βγουμε εκτος νομου και του ομορου . Πρεπει να δωθει ενα τελος σε αυτο το παραλογο και αναχρονιστηκο καθεστως..
    ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΕΣΜΙΟΙ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑΝ..
    Μας θελετε ευρωπαιους και ανταγωνιστικους….ΠΩΣ ΟΜΩΣ;;;Με χερια και ποδια δεμενα;;;
    ΚΑΤΟΠΙΝ ΑΥΤΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ
    1)Αρση ολων των γεωγραφικων περιορισμων.Ελευθερη διακινηση στη χωρα
    (ειμαστε υποτιθετε ευρωπαιοι πολιτες,πουθενα στην Ε.Ε. δεν υπαρχουν αυτοι οι περιορισμοι
    αφηστε μας να δουλεψουμε ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΣ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ να μεταφερουμε παντου εμπορευματα..να δουλεψουμε ΝΟΜΙΜΑ σαν ΦΔΧ που ειμαστε εδω και 30 ΧΡΟΝΙΑ.)
    2)Ενοποιηση των νομαρχιακων αδειων 1073/80 και 531/70
    (δεν βρισκουμε το λογο να υπαρχουν αυτες οι 2 κατηγοριες ΦΔΧ)
    3)Τοναζ μεχρι 15.000 kgr μικτο βαρος οχηματος
    (Οι μεταφορικες αναγκες της αγορας πριν 10-20-30 χρονια ηταν για αυτο το τοναζ.Οι εποχες αλλαξαν,οπως και τα βαρη των εμπορευματων,των αγροτικων προιοντων,ακομη και της οικοσκευης…Η κατηγορια μας ειναι μεχρι τα 8.000 κιλα ..απο 8.001 μεχρι τα 15.000 κιλα δεν υπαρχουν ΦΔΧ να καλυψουν ΕΠΑΡΚΩΣ την ψαλιδα..ειναι ελαχιστο το ποσοστο αυτων των ΦΔΧ ..λιγα ειναι 18.000 και τα περισσοτερα ειναι 26.000-40.000.κιλα.)
    4)Δυνατοτητα αγορας τοναζ μεχρι τα 15.000 κιλα,αναλογα με τις επαγγελματικες αναγκες του καθε αυτοκινητιστη..
    (Πηγαινοντας το τοναζ στα 15.000 κιλα μην νομισετε οτι ολα τα νομαρχιακα θα τρεξουν να γινουν 15.000 μικτοβαρες..μεγαλο ποσοστο θα μεινει ως εχει γιατι πρεπει να κινουνται μεσα στους δημους που εχουν ορια στο βαρος ..Αυτοι που εχουν αναγκη αυξηση τοναζ να μπορουν να το αγορασουν να δουλεψουν ΝΟΜΙΜΑ…)
    5)ΒΡΕΙΤΕ την χρυση τομη στο θεμα των εταιριων.
    (συσταση μικρων μεταφορικων απο 2 εως 5 μεμονωμενους αυτοκινητιστες
    να μην παθουμε οπως τα μπακαλικα με τα μεγαλα super market και ΑΦΑΝΙΣΤΟΥΜΕ
    τελειως)
    Αυτα κυριοι ειναι τα βασικοτερα προβληματα μας
    Ελπιζουμε να σκυψετε πανω σε αυτα με αληθινη διαθεση επιλυσης..
    Δε ζηταμε παραλογα ουτε απραγματοποιητα πραγματα..
    ΑΚΟΜΗ πρεπει να ξερετε οτι αιτηματα μας ειναι ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΚΑΙΡΩΝ για να μπορεσουμε να ανταπεξελθουμε στους δυσκολους καιρους που ερχονται.ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ . ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

  • 2 Μαΐου 2010, 18:53 | ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Δ.Χ. – Ν.Δ. 531/70

    ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
    ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ
    ΦΟΡΤΗΓΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ Δ.Χ. – Ν.Δ. 531/70
    ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1982
    ΕΔΡΑ: ΠΕΙΡΑΙΑΣ

    Οδός: Γούναρη 21-23
    4ος όροφος Γραφ.15-16
    FAX – ΤΗΛ : 4226869
    Αριθ.Πρωτ.30 Πειραιάς,30/04/2010

    ΠΡΟΣ : YΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
    Υπουργό κο Ρέππα Δημήτριο
    Γενικό Γραμματέα κο Τσιόκα Θεοχάρη

    ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΔΙΚΕΣ
    ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

    Με σκοπό την προστασία του γενικού συμφέροντος, την παροχή βέλτιστων υπηρεσιών στον τομέα αυτό και την τήρηση των κανόνων του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς καμία διάκριση μεταξύ των Μεταφορέων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως προς την πρόσβαση στην αγορά των οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών.

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Πριν λίγες ημέρες μας δόθηκε το σχέδιο νόμου για τις εμπορευματικές μεταφορές και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δεν μας έχετε συμπεριλάβει στο σχέδιο νόμου, σαν να μην υπάρχουμε.
    Όπως γνωρίζετε και σας το επισημάναμε αρκετές φορές, είμαστε ιδιοκτήτες Φ.Δ.Χ. με τις διατάξεις του Ν.Δ. 531/70 10 τόνων μικτό. Το μεταφορικό μας έργο σήμερα είναι εντός νομού και όμορου νομού.
    Με το νέο Νόμο χορηγούνται νέες άδειες όλων των κατηγοριών, που σημαίνει ότι θα εκτελούν μεταφορικό έργο νομαρχιακών, εθνικών και διεθνών μεταφορών καταβάλλοντας ειδική εισφορά κατά την έκδοσή τους ίσης αξίας με τα υπάρχοντα Φ.Δ.Χ. που κυκλοφόρησαν με τις διατάξεις του Ν.Δ. 531/70 10 τόνων μικτό και με το Ν. 1073/80 8 τόνων μικτό, ενώ οι άδειες των εν λόγω διατάξεων δεν έχουν το δικαίωμα εκτέλεσης του ίδιου μεταφορικού έργου, με αποτέλεσμα οι μεταφορικές εταιρίες που υπάρχουν ή θα δημιουργηθούν να επιλέγουν τις νέες άδειες που δεν έχουν περιορισμό κυκλοφορίας.
    Με το νέο Νόμο, οι άδειές μας απαξιώνονται και δεν είναι ανταγωνιστικές – δεν έχουν παρών ούτε μέλλον.
    Πάγιο και σταθερό αίτημα του κλάδου μας αποτελεί η δημιουργία μιας κατηγορίας
    μεταφορών που θα χαρακτηρίζεται ως «μεταφορά μικροφορτίων», με δικαίωμα κυκλοφορίας σε όλη την επικράτεια στην οποία θα ενταχθούν τα οχήματά μας.
    Είναι γνωστό άλλωστε μεταξύ των μεταφορέων, ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλη ζήτηση για διακίνηση φορτίων με οχήματα μικτού βάρους 10-15 τόνων.

    ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ

    ‘Αρθρο 2 «κατηγορίες και ορισμοί»

    Στο εν λόγω άρθρο θα πρέπει να προστεθεί 5η κατηγορία μεταφοράς μικροφορτίων, ως εξής:

    1.Eμπορευματικές μεταφορές

    Α) Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές ………………….
    Β) Εθνικές εμπορευματικές μεταφορές …………………..
    Γ) Νομαρχιακές εμπορευματικές μεταφορές …………….
    Δ) Ειδικές εμπορευματικές μεταφορές ……………………

    Ε) Μεταφορές μικροφορτίων οι οποίες διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. μικτού βάρους από 10 έως 15 τόνους εντός της επικράτειας.

    Μεταφορές μικροφορτίων δύναται να εκτελέσουν εκτός από τις μεταφορικές εταιρίες που υπάρχουν ή θα συσταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου και τα Φ.Δ.Χ. των διατάξεων του Ν.Δ. 531/1970 (ΦΕΚ Α’ 101).

    Στην παράγραφο 4, θα πρέπει να τεθεί η εξής διευκρίνιση:

    «Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μετά από σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής του άρθρου 6 του παρόντος δύναται να τροποποιείται ή να επεκτείνεται το μεταφορικό έργο κάθε κατηγορίας οχήματος ως προς την περιοχή κυκλοφορίας τους και το μικτό βάρος τους, μη εξαιρουμένων των Φ.Δ.Χ. που κυκλοφόρησαν με τις διατάξεις του Ν.Δ. 531/1970 (ΦΕΚ Α’ 101), καταβάλλοντας την ειδική εισφορά που απαιτείται για κάθε επιπλέον τόνο.»

    Πέραν των ως άνω αλλαγών, θεωρούμε ότι θα πρέπει να οριστεί με σαφήνεια στο νέο Νόμο ότι στις ήδη συσταθείσες εταιρίες και σε όσες συσταθούν μετά την ψήφιση του νέου Νόμου, θα δύνανται να εντάσσονται Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών (νομαρχιακών, εθνικών, διεθνών, μεταφοράς μικροφορτίων) εξέλιξη που θα βοηθήσει στην ανάπτυξη των μεταφορικών εταιριών, οι οποίες θα δύνανται να αναλαμβάνουν πάσης φύσεως μεταφορικό έργο.
    Επίσης. θεωρούμε ότι θα πρέπει στο σχέδιο νόμου να υπάρξει διάκριση και διευκρίνιση ότι οι νέες άδειες Εθνικών και Διεθνών Μεταφορών που θα χορηγούνται με το νέο Νόμο θα πρέπει να ξεκινούν από μικτό βάρος 15001 χιλιόγραμμα και άνω ώστε να καταστεί σαφής η διάκριση από τα Φ.Δ.Χ. Νομαρχιακών Μεταφορών και Μεταφοράς Μικροφορτίων.
    Κλείνοντας, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι δεν περιλήφθηκε στο σχέδιο νόμου καμία ρύθμιση που να αφορά τα Ιδιωτικής Χρήσης Φορτηγά Αυτοκίνητα.
    Είναι γνωστό ότι υπάρχει μεγάλη παρανομία από την χρήση των Ι.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων και είναι άδικο να ορίζεται ειδική εισφορά για την χορήγηση Δ.Χ. αδειών κυκλοφορίας φορτηγών αυτοκινήτων και να παραλείπονται τα Ιδιωτικής Χρήσεως Φορτηγά Αυτοκίνητα, τα οποία σήμερα χορηγούνται με την καταβολή αστείων χρηματικών ποσών.

    Κύριε Υπουργέ, με τις προτάσεις μας συνεισφέρουμε στην διαβούλευση που ξεκίνησε γύρω από το σχέδιο νόμου, το οποίο θεωρούμε ότι με τις ανωτέρω προσθήκες θα δώσει νέα πνοή στις παρακμάζουσες οδικές εμπορευματικές μεταφορές της Χώρας.

    Εντολή Διοικητικού Συμβουλίου

    Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας
    Α/Α

    Ντάλλας Φώτιος Παναγιώτης Κασσαγιάνης

  • 2 Μαΐου 2010, 15:16 | Λιόντος Νίκος

    Ειμε Αυτοκινητιστης απο το 1983
    Ειμε Προεδρος του Σωματειου Αυτοκινητιστων Φ.Δ.Χ με εδρα το Δίστομο και Προεδρος του Συνεταιρισμου Αυτοκινητιστων Φ.Δ.Χ με εδρα το Δίστομο
    Στο ΑΡΘΡΟ 2ον Να καταργηθει η (δ κατηγορια) ειδικη μεταφορα πετρελαιοειδων προιοντων και να δυμπεριληφθει στης τρις προηγουμενες κατηγοριες

  • ΘΕΜΑ: ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΦΟΡΕΣ

    Αρθρο 2:
    Κατά την άποψή μας θα πρέπει να υπάρχει αναφορά σε όλες τις κατηγορίες των επικίνδυνων για τη μεταφορά φορτίων , οι επιχειρήσεις που θα σχοληθούν με αυτά θα πρέπει να εκπληρούν πρόσθετες απαιτήσεις. Οπου αναφέρεται η κατηγορία των πετρελαιοειδών , θα πρέπει να είναι γενικευμένη για όλες τις κατηγορίες των ευφλέκτων (κλάση 3 του ADR) ,καθώς και σε μη εύφλεκτα προϊόντα όπως οι μεθυλεστέρες των λαδιών (βιοντήζελ) που μπορούν να μεταφέρονται από οχήματα της κλάσης 3.
    Π.Σκαρλάτος Γενικός Δ/ντής
    ΣΕΧΒ

  • 30 Απριλίου 2010, 19:11 | ΦΟΡΤΣΕΡΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΔΙΑΘΕΤΩ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΦΔΧ ΑΠΟ ΕΠΑΡΧΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΩ ΟΤΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΦΟΡΤΗΓΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΕΞΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ.ΕΤΣΙ ΔΙΕΡΩΤΩΜΑΙ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΕΚΦΕΡΩ ΑΠΟΨΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΔΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΕΦΟΣΟΝ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΜΕ ΚΡΑΤΑ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΜΟΥ.Ο ΚΛΑΔΟΣ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙ ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΔΙΟΓΚΩΘΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.Η ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΜΑΣ ΘΑ ΣΗΜΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟΥ ΜΑΣ ΕΡΓΟΥ.ΕΛΠΙΖΩ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΞΑΙΡΕΙ.

  • 30 Απριλίου 2010, 09:33 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

    Αθήνα, 30-4-2010

    Προς:
    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ

    κ. ΥΠΟΥΡΓΟΝ
    κ. ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΝ
    κ. ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ Δ/ΝΣΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

    ΑΠΟΨΕΙΣ- ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

    Του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΩΝ ΒΥΤΙΟΦΟΡΩΝ
    ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
    που εδρεύει στη Μεταμόρφωση Αττικής (13ο χλμ. Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας.τηλ. 210 2829153, ΦΑΞ: 210 2829398) και εκπροσωπείται νόμιμα.

    ΘΕΜΑ: ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ»

    Αξιότιμοι
    κ. Υπουργέ,
    κ. Υφυπουργέ ,
    κ. Γεν. Γραμματέα,

    Στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «ΟΔΙΚΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ», με το οποίο προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για τις οδικές και εμπορευματικές μεταφορές και τα φορτηγά αυτοκίνητα δημόσιας χρήσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες για το άνοιγμα των χαρακτηριζομένων ως «κλειστών» επαγγελμάτων, αναφέρουμε τα εξής:

    Από το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου με τίτλο «Κατηγορίες και ορισμοί» με το οποίο ορίζεται η διάκριση των εμπορευματικών μεταφορών σε:
    α) Διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές, β) Εθνικές εμπορευματικές μεταφορές, γ) Νομαρχιακές εμπορευματικές μεταφορές και δ) Ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών, και παράλληλα προσδιορίζονται τα Φ.Δ.Χ. αυτοκίνητα, και οι μεταφορικές εταιρείες που θα τις διενεργούν, είναι προφανές ότι εκ παραδρομής δεν έχει συμπεριληφθεί στην κατηγορία των Νομαρχιακών εμπορευματικών μεταφορών ο κλάδος των βυτιοφόρων Δ.Χ. ειδικών μεταφορών – μεταφοράς λυμάτων .
    Οι Νομαρχιακές ειδικές μεταφορές λυμάτων διενεργούνται με Φ.Δ.Χ. βυτιοφόρα αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 40.000 χιλιόγραμμα, εντός του Νομού που έχουν έδρα και έως σήμερα, για τυχόν χορήγηση νέων αδειών της κατηγορίας αυτής ισχύει το ΦΕΚ αρ. φύλλου 725/30-5-2005 περί «διαδικασίας χορηγήσεως αδειών κυκλοφορίας βυτιοφόρων αυτοκινήτων δημοσίας χρήσεως».

    Ειδικότερα , στο Νομό Αττικής που διενεργούν μεταφορές λυμάτων τα Δ.Χ. βυτιοφόρα του Σωματείου μας, το έργο έχει μειωθεί σημαντικά λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κεντρικού αποχετευτικού δικτύου και της κατασκευής νέων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού (στους αμέσως προσεχείς μήνες θα τεθούν σε λειτουργία οι Βιολογικοί Καθαρισμοί Θριασίου και Μαρκοπούλου, θα παραδοθεί ο Παρακηφίσιος αγωγός λυμάτων κλπ) και πολύ σύντομα προβλέπεται η συρρίκνωση και τελικά η εξαφάνιση του Κλάδου αυτού.
    Σήμερα ο ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του Κλάδου είναι ανηλεής.
    Είμαστε επαγγελματικός Κλάδος με Τιμολόγια Παροχής Υπηρεσιών, δεν έχουμε καθορισμένο Κρατικό Τιμολόγιο, και εργαζόμαστε σε συνθήκες εξοντωτικού ελεύθερου ανταγωνισμού της αγοράς. Επομένως δεν επιβαρύνουμε το κοινωνικό σύνολο με «κλειστές τιμές» . Αντίθετα, έχει το κοινό απεριόριστη δυνατότητα επιλογής επαγγελματιών και τιμών.

    Τα ήδη κυκλοφορούντα στον εν λόγω Νομό βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων όχι μόνον επαρκούν για την εκτέλεση του υπάρχοντος έργου, αλλά έχουν καταδικαστεί σε ανεργία, για τον επιπρόσθετο λόγω ότι Δ.Χ. βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων διαθέτουν και οι Δήμοι: Λαυρίου (2 οχήματα), Ραφήνας, Αίγινας, Βιλίων, Σπετσών, Ελευσίνας, Μάνδρας κλπ, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ανταγωνιστικά προς εμάς.
    Συνεπώς, τυχόν απελευθέρωση των ειδικών μεταφορών λυμάτων και χορήγηση νέων αδειών κυκλοφορίας Νομαρχιακών βυτιοφόρων θα έχει βέβαιη και άμεση συνέπεια την οικονομική καταστροφή μας.
    Η έλλειψη έργου στον κλάδο μας έχει ενισχύσει και εξασφαλίσει προ πολλού χρόνου την ανταγωνιστικότητα για καλύτερες υπηρεσίες και τιμές.
    ΄Ετσι είναι αναγκαίο να περιληφθεί στο νομοσχέδιο διάταξη που θα απαγορεύει ρητά τη χορήγηση νέων αδειών νομαρχιακών βυτιοφόρων λυμάτων δημοσίας χρήσεως.

    Τέλος σας γνωρίζουμε ότι συμφωνούμε με τη σύσταση μεταφορικών εταιρειών, αφού θα παρασχεθεί ικανή προθεσμία, όχι συντομότερη των πέντε(5) ετών, για τη σωστή οργάνωσή μας στο νέο καθεστώς.

  • Άρθρο 2
    Παραγρ.1 περίπτ. γ’
    Θεωρούμε ότι θα πρέπει να καταργηθεί ο διαχωρισμός μεταξύ εθνικών και νομαρχιακών / περιφερειακών (ενόψει της επικείμενης διοικητικής αλλαγής) μεταφορών. Αντίθετα καλώς διατηρείται ο διαχωρισμός για τις ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών προϊόντων.
    Σε περίπτωση διατήρησης των Νομαρχιακών εμπορευματικών μεταφορών πρέπει να διευκρινισθεί τι θα ισχύει ενόψει της εφαρμογής του Προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» με την κατάργηση των Νομαρχιών και την συγχώνευσή τους σε Περιφέρειες.
    Παραγρ.2.
    Διατηρείται το υφιστάμενο καθεστώς για τις ΙΜΕ, σύμφωνα με το Νόμο 383/76 ενώ το παρόν νομοσχέδιο, στο άρθρο 15, ορίζει ότι καταργείται ο εν λόγω Νόμος. Συγχρόνως προβλέπεται η ίδρυση μεταφορικών εταιρειών Α.Ε. και Ε.Π.Ε. με νομική προσωπικότητα και ευθύνες, ενώ είναι γνωστό ότι οι ΙΜΕ, ως νομικά πρόσωπα, ουδεμία ευθύνη φέρουν σε περίπτωση ελλειμμάτων ή ζημιών κατά τη μεταφορά.
    Παραγρ.5.
    Παρατηρούμε ότι διατηρείται η δαιδαλώδης, κατακερματισμένη και αναχρονιστική νομοθεσία περί του καθεστώτος των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, με την διατήρηση σε ισχύ των διατάξεων του Ν.Δ. 531/1970 και 1073/1980 περί ζωήλατων και τρικύκλων οχημάτων αντιστοίχως.

  • 29 Απριλίου 2010, 11:00 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΕΤΡΑΚΑΚΙΣ

    « δ. Ειδικές μεταφορές πετρελαιοειδών προϊόντων ….. »
    προτεινόμενη αναδιατύπωση
    « δ. Ειδικές μεταφορές επικινδύνων εμπορευμάτων (συμφωνίας ADR)…..»

  • Κύριοι
    στίς ειδικές μεταφορές

    και γιά την μεταφορά του μεθυλεστέρα λιπαρών οξέων (fame).
    επειδή τα βιοκαύσιμα ανήκουν στίς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι
    νέα προιόντα, καί προφανώς δέν υπήρχαν το 1979 πού υπεγράφη η 330/79
    απόφαση, γιά την μή μετατροπή σε βυτιοφόρα υγρών καυσίμων όπιασδήποτε
    κατηγορίας ΦΔΧ αυτοκινήτων.

    Εμείς προτείνουμε να γίνει νέα κατήγορία.
    (υγρών & αερίων ανανεώσημων πηγών ενέργειας)
    όπου εκεί θα περιλαμβάνεται και το (βιοντήζελ)και να το μεταφέρουν όλα τα ΔΧ.φορτηγά, μέ βυτία πού έχουν τίς προδιαγραφές του A.D.R. της κλάσης 1. η 3.αναλόγως.

    και όσον αφορά τίς ώς άνω προδιαγραφές πρέπει να τίς έχουν όχι
    γιατί είναι εύλεκτον η επικίνδυνο το προιόν ,αλλά διότι επιβάλλεται
    γιά την είσοδο των αυτοκινήτων στα δυιλιστήρια .

  • Ξεκινώντας με το άρθρο 2 «Κατηγορίες και Ορισμοί» στην πα-ράγραφο 1 υπό τον τίτλο «Εμπορευματικές Μεταφορές» θα πρέπει να υπάρξει σαφής νομοθετικός διαχωρισμός και εννοιολογική διάκριση μεταξύ των εμπορευματικών μεταφορών των διενεργούμενων δια δημοσίας χρήσεως φορτηγών αυτοκινήτων έναντι κομίστρου και των μεταφορών που διενεργούνται με ιδιωτικής χρήσεως φορτηγά αυτοκίνητα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών της επιχείρησης ή του επαγγέλματος του ιδιοκτήτη τους, άνευ άμεσης ή έμμεσης ή καθ’ οιονδήποτε τρόπο είσπραξης κομίστρου, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν. 1959/1991.
    Στις υποπεριπτώσεις 1α και 1β του άρθρου 2 παρ. 1 υπό τους τίτλους «Διεθνείς Εμπορευματικές Μεταφορές» και «Εθνικές Εμπορευματικές Μεταφορές» θα πρέπει να καταστεί σαφής η ουσιαστική κατάργηση της διάκρισης που ίσχυε με το παλαιό νομοθετικό καθεστώς δεδομένου ότι από την γραμματική ερμηνεία των εν λόγω υποπαραγράφων καθίσταται σαφές ότι είναι δυνατή η ελεύθερη «εμπλοκή» του ενός κλάδου στο έργο του άλλου κλάδου μεταφοράς.
    Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2 υπό τον τίτλο «Μεταφορικές Επιχειρήσεις» και στην παράγραφο 3 του ιδίου άρθρου υπό τον τίτλο «Μεταφορέας» παρατηρείται μια διάθεση εννοιολογικής συσκότισης σε δύο έννοιες απολύτως ξεκάθαρες. Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι ως μεταφορικές επιχειρήσεις νοούνται όλες οι επιχειρήσεις που είτε διαθέτουν ιδιόκτητα Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα είτε τους έχουν εισφερθεί κατά χρήση ή εκμετάλλευση είτε κατέχουν δια μισθώσεως Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα. Κατόπιν αυτής της διευκρινήσεως θα πρέπει να ακολουθήσει ο διαχωρισμός των επιχειρήσεων: α) σε νομικά πρόσωπα ήτοι σε εμπορικές εταιρείες με νομική προσωπικότητα στις οποίες αυτονόητο είναι ότι συμπεριλαμβάνονται και οι Ιδιότυπες Μεταφορικές Εταιρείες (ΙΜΕ-ΕΠΕ) δεδομένου ότι διαθέτουν νομική προσωπικότητα) β) σε φυσικά πρόσωπα άλλως ατομικές επιχειρήσεις (μεμονωμένοι μεταφορείς) και γ) σε οιονεί νομικά πρόσωπα άλλως κοινωνίες δικαιώματος (συνιδιοκτησίες επί Δ.Χ. φορτηγών αυτοκινήτων).
    Με απόλυτη σαφήνεια θα πρέπει να διευκρινιστεί στο σχέδιο νόμου ότι «Μεταφορέας» είναι η επιχείρηση (φυσικό ή νομικό πρόσωπο) που είτε διαθέτει ιδιόκτητα Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα ή αν πρόκειται για νομικό πρόσωπο του έχουν εισφερθεί κατά χρήση ή εκμετάλλευση Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα (περίπτωση ΙΜΕ-ΕΠΕ) ή κατέχει δια μισθώσεως με τους όρους του πδ 91/88 Δ.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα και παράλληλα συντρέχουν στο πρόσωπο της οι προϋποθέσεις της Οδηγίας 74/561//ΕΟΚ/12-11-1974 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα.
    Με την ανωτέρω διευκρίνιση θεωρούμε ότι θα υπάρξει για πρώτη φορά σ’ ένα σύγχρονο νομοθέτημα, μια ξεκάθαρη διάκριση της έννοιας του «Μεταφορέα» από τις έννοιες του «Πράκτορα Μεταφορών», του «Διαμεταφορέα» και γενικώς των ενδιάμεσων και μεσαζόντων της μεταφοράς. Θεωρούμε ότι το ξεκαθάρισμα των ρόλων που αποτελεί χρόνιο αίτημα του κλάδου θα πρέπει να ξεκινήσει από τις ξεκάθαρες εννοιολογικές προσεγγίσεις της κάθε δραστηριότητας, είναι δε πιο επίκαιρο από ποτέ το αίτημα του κλάδου να κατοχυρωθεί με νόμο ότι μεταφορέας είναι αυτός που εκτελεί με το Δ.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο του την ανατεθείσα μεταφορά, όλοι δε οι υπόλοιποι μη κάτοχοι ή ιδιοκτήτες Δ.Χ. φορτηγών είναι μεσάζοντες άλλως πράκτο-ρες μεταφορών.
    Τέλος θεωρούμε ότι η προβλεπόμενη εκ της παραγράφου 4 δυνατότητα – αρμοδιότητα του εκάστοτε Υπουργού Μεταφορών να τροποποιεί (έστω και με σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής) το μεταφορικό έργο κάθε κατηγορίας οχήματος αλλά και την περιοχή κυκλοφορίας του, είναι κάτι που θα πρέπει να αποκλειστεί άλλως να τεθεί υπό σαφείς και ξεκάθαρες νομικές προϋποθέσεις. Καθένας μπορεί να αντιληφθεί ότι μελλοντικές Υπουργικές Αποφάσεις δυνάμει της σχετικής νομοθετικής εξουσιοδότησης, θα δημιουργήσουν δυσάρεστες καταστάσεις στον κλάδο και θα διασπάσουν την ενότητα του, αφού θα θέσουν διάφορες κατηγορίες μεταφορέων αντιμέτωπες.

  • 28 Απριλίου 2010, 12:03 | Πανουτσόπουλος

    Κύριε Υπουργέ,

    Μέσα στο πλαίσιο της πρότασης σας του Σχεδίου Νόμου με θέμα «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές», να μεριμνήσετε για την τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 19 του Ν. 3534/2007, έτσι ώστε να αποσαφηνιστεί η έννοια της έδρας των αυτοκινήτων Φ.Δ.Χ. του Ν. 1073/80, δεδομένου ότι το ισχύον νομικό πλαίσιο δεν την προσδιορίζει με σαφήνεια. Πρότασή μας είναι ότι ως έδρα των αυτοκινήτων Φ.Δ.Χ. του Ν. 1073/80 να ορίζεται ο Νομός ή η Περιφέρεια, δεδομένου της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης του «Προγράμματος Καλλικράτης»

  • 27 Απριλίου 2010, 19:33 | D.G

    ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΙΔΗ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΤΟΝΑΖ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ.Η ΑΞΙΑ ΠΟΥ ΠΟΥΛΑΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΗΣ ΑΔΕΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΙΤΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ.

  • 27 Απριλίου 2010, 18:16 | ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΓΕΙΑ ΣΑΣ… ΔΙΑΘΕΤΩ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΦΔΧ ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ…ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟΙ ΜΟΥ,ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ..ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ.ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΔΕΝ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑΠΑΓΙΑ ΕΞΟΔΑ ΜΑΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΣΥΝΕΧΩΣ..ΑΝ ΚΙΝΗΘΟΥΜΕ ΕΚΤΟΣ ΟΜΟΡΟΥ ΝΟΜΟΥ,ΠΡΕΠΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ..1η ΑΔΙΚΙΑ..2η ΑΔΙΚΙΑ ΟΧΙ ΦΟΡΤΙΟ ΣΤΟ ΓΥΡΙΣΜΟ….ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ?????ΚΛΕΒΩ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΑ ΕΘΝΙΚΩΝ???ΤΑ ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΜΕ ΠΙΝΑΚΙΔΕΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ-ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ-ΒΕΛΓΙΟΥ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ,ΟΤΑΝ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΦΟΡΤΩΝΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ…ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΕΝΟΧΛΟΥΝ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΦΠΑ–ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ—ΑΣΦΑΛΕΙΑ—ΟΑΕΕ….ΟΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΕ ΓΙΑ ΦΔΧ…..ΠΗΓΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΚΑΙ ΓΥΡΙΖΟΥΜΕ ΜΕ 1.500 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ….ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ…ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΤΗΝ ΑΔΙΚΙΑ.ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ 15.000 ΦΔΧ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ.ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΟ 50% ΤΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΑΦΗΝΕΤΕ ΕΤΣΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 35 ΧΡΟΝΙΑ…ΜΑΣ ΘΕΛΕΤΕ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΩΣΕΙΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ,ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΤΟ 1940….ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΤΕ ΜΑΣ..ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ..ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ..

  • 27 Απριλίου 2010, 18:19 | ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΜΑΝΟΥΣΙΑΔΗΣ

    ΔΟΥΛΕΥΩ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΧΩ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΤΑΝ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΑΜΤΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΛΙΓΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΠΗΡΑ ΕΝΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ Φ.Δ.Χ 7,490 ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΧΙ 8000 KG ΕΨΑΧΝΑ ΝΑ ΒΡΩ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΕΤΑΙΡΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΖΩΜΟΥΝ ΜΑΤΑΙΑ ΟΙ ΠΟΡΤΕΣ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΒΡΗΚΑ ΕΝΤΕΛΗ ΜΙΑ ΤΗΝ ΕΙΧΕ ΑΛΒΑΝΟΣ ΚΑΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΠΙ ΤΗΣ ΦΟΡΤΟΤΙΚΗΣ Η ΟΠΟΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΙ ΕΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ Φ.Π.Α ΟΤΑΝ ΜΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΕ 3-4 ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ 140 ΕΥΡΩ ΕΚ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΤΑ 60-70 ΕΥΡΩ ΗΘΕΛΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΤΟ ΕΒΑΛΑ ΣΕ ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΣΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΝΩ 2 ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΑΝ ΤΑ ΚΑΝΩ ΣΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ 80 ΕΥΡΩ ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΤΟ ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΚΡΙΒΟ.ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΧΩΡΑ ΚΥΡΙΟΙ ………..
    ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΟΤΑΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΠΩΣ ΤΗ ΛΕΝΕ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙ ΑΝ ΑΠΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΣΕ ΝΟΜΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ ΓΙΑ ΕΥΡΕΣΗ ΚΑΛΥΤΕΡΗΣ ΖΩΗΣ ΙΣΩΣ …..ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΕΧΤΗΚΑΤΕ ΝΑ ΕΙΣΤΑΙ ΚΑΛΑ ……….

  • 26 Απριλίου 2010, 19:37 | ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Γεια σας συναδελφοι,ειμαι και εγω ιδιοκτητης Φ.Δ.Χ νομαρχιακο και διαβαζωντας αυτην την διαβουλευση,διερωτηθηκα, εχω φορτηγο δ.χ η δεν εχω?
    Τι ειδους απελευθερωση ειναι αυτη? δηλαδη οι 14,000 συναδελφοι νομαρχιακων δ.χ θα ειναι οι σημαδεμενοι? οι μεταφορεις β διαλογης?
    Ποιος ειναι αυτος που θα δινει για παραδειγμα 30,000 euro (υπολογισμος
    βαση τιμης τοναζ που περιγραφει η διαβουλευση)για να αγορασει μια αδεια νομαρχιακη, ενω δινοντας 4,000 euro επιπλεον θα μπορει να παρει μια αδεια 10τονων και να την κανει οτι θελει με οσο τοναζ θελει.
    Πως γινεται να λετε οτι απο 8001 KG θεωρηται κεφαλη, και τα καραγωγεικα
    που εχουν 10τονες αδειες να λετε εκτος, πως?
    Και λυπαμαι γιατι μαθαινω πως η διαβουλευση αυτη πηγαζει απο σωματεια
    και την ιδια την συνομοσπονδια φορτηγων Ελλαδος, ΜΑΛΛΩΝ καποιοι συναδελφοι δεν μας θεωρουν ισοτιμους,μονο στις απεργιες μας θυμουνται
    και μας στεινουν πρωτους στην εθνικη οδο. Εκει, ειμαστε συναδελφοι, για
    την απελευθερωση ειμαστε οι παρεισακτοι. Παραλληλα ολοι οι κοινοτικοι
    εταιροι και μη, που θα δημιουργησουν τυχον μεταφορικες θα ειναι απολυτως αποδεκτες,
    Κλεινοντας για να μην κουραζω…..θα ηθελα να παρακαλεσω αν,καποιοι
    κυριοι του υπουργειου μεταφορων μπαινουν στον κοπο να διαβασουν τα οσα
    γραφονται, να ΜΗΝ επιτρεψουν σε καποιους κυριους που επιβουλευονται την
    νομαρχιακη μεταφορα να την αφανισουν,και μαζι να αφανισουν και χιλιαδες
    σοβαρους επαγγελματιες, που επιτελουν ενα πολυ-πολυ σοβαρο εργο.
    Εγω ενα πραγμα ξερω, οτι εχω αδεια φορτηγου δημοσιας χρησης,και οτι η
    απελευθερωση του επαγγελματος γινεται ακριβως για να καταργηθουν οι
    ετικετες {ψυγειολ,βυτιο,νομαρχιακο,κλπ. ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝΑΖ. Σας ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

  • Κύριοι εδώ κατατίθεται ένα νομοσχέδιο για τις μεταφορές.
    η μία Υπουργική απόφαση:
    όταν αναφέρεται στις ειδικές μεταφορές και μάλιστα στα πετραιλεοειδή
    (ειδικά διασκευασμέα σε βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και θερμής ασφάλτου)
    Αυτά είναι μόνο πετραιλεοειδή: τα βυτιοφόρα χημικών υγρών δέν είναι
    πετραιλεοειδή γιατί δεν αναφαίρονται:

    ΖΗΤΟΥΜΕ:

    Να γίνει ειδική κατηγορία πετραιλαιοειδών που να περιλαμβάνονται
    μέσα όλλα τα πετραιλεοειδή (υγρά καύσιμα άσφαλτος & χημικά υγρά)

  • 25 Απριλίου 2010, 23:37 | Τάκης Ιωάννου

    Αξιότιμοι κύριοι,

    Τόσο από τους ορισμούς όσο και από την διαδικασία αδειοδότησης λείπει η πρόνοια για ένα σημαντικό ζήτημα που αφορά το, κατά την ταπεινή μου άποψη, ειδικό μεταφορικό έργο αποβλήτων, επικινδύνων ή μη. Αποτελούν κομμάτι της πράσινης οικονομίας και διέπονται από νομοθεσία (13588/727/2006, 50910 / 2003, ADR, Προεδρικά διατάγματα για την εναλλακτική διαχείριση ρευμάτων αποβλήτων(π.χ. 82/2004, 116/2004)) η οποία προβλέπει δραστηριότητα συλλογής και μεταφοράς με αυστηρούς όρους και περιβαλλοντική ασφάλιση. Στο παρελθόν το πλαίσιο αδειοδότησης και ταξινόμησης φορτηγών οχημάτων υπήρξε πηγή στρεβλώσεων και δυσλειτουργίας στον κρίσιμο αυτό τομέα, καθότι δημιούργησε αδικαιολόγητες αντιφάσεις και περιορισμούς.
    Αν μη τι άλλο θα έπρεπε να υπάρχει μνεία για το έργο που αφορά στη μεταφορά αποβλήτων καθώς και σχετική μέριμνα και ευελιξία σε ότι αφορά γεωγραφικά όρια και μικτό βάρος εμπορευματικών μεταφορών που αφορούν απόβλητα.

    Ευχαριστώ

  • 25 Απριλίου 2010, 14:25 | ΑΒΤΖΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

    Λογο του μεγαλου αποβαρου που εχουν τα φορτηγα ψυγεια [κρεαταδικα]20.τονοι αντιμετοπιζουν προβλημα εναντι τον αλλον ψυγειων [φρουταδικα]17 τονοι. Η αυξηση του τοναζ κατα 4 τονοι θα μας εκανε ανταγωνιστικους απεναντι στα αλλοδαπα αυτοκινητα και ισοτιμη εναντι των φρουταδικων ψυγειων διεθνων μεταφορων

  • 25 Απριλίου 2010, 13:50 | Bezzi Salvatore

    Τα βυτιοφόρα ελαφρών χημικών υγρών που ανήκουν στην κατηγορία των πετρελαιοειδών έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν απο το εξωτερικό Μεθυλεστέρα λιπαρών οξέων στη χώρα μας ενω δεν τους επιτρέπεται η μεταφορά του προιόντος στο εσωτερικό της χώρας.
    Απαιτούμε την ρύθμιση του θέματος ώστε να μας επιτραπεί η μεταφορά του προιόντος τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό της χώρας μας.

  • 24 Απριλίου 2010, 21:40 | STAROYK

    ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ
    Δεν διευκρινίζετε σε πια κατηγορία ανήκουν βυτιοφόρα μεταφοράς λυμάτων γιατί είναι νομαρχιακά αλλά 25-40 τόνων και αν υπάγονται στη Διεθνή συμφωνία A.D.R.

  • 24 Απριλίου 2010, 07:58 | ΖΑΝΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΦΔΧ ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ…..ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΓΙΟΡΤΑΣΟΥΜΕ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ,ΚΑΙ ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ,ΚΑΙ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ,ΣΥΕΧΙΖΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΑΠΑΓΟΠΕΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΟΙΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ…….ΕΧΩ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ ΜΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ 20 ΠΡΙΝ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ…ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΟΙ ,ΚΑΙ Ο ΙΣΟΒΙΤΗΣ ΣΤΑ 15 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΖΕΤΑΙ…ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΟΠΩΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΑΝ ΝΟΘΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ… ΑΙΤΟΥΜΕ ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ..ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝΑΖ…ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 24 Απριλίου 2010, 00:12 | STAROYK

    ΠΑΡΑΤΗΣΗ
    Δεν διευκρινίζετε που ανήκουν τα Βυτιοφόρα Λυμάτων γιατί είναι Νομαρχιακά αλλά από 25 – 40 τόνων και αν υπάγονται στη διεθνή συμφωνία ADR

  • 23 Απριλίου 2010, 19:58 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΑΙΡΕΤΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ.ΟΜΩΣ ΣΤΟΥΣ ΔΥΣΚΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ ΠΟΥ ΖΟΥΜΕ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΙΣΤΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΙΩΣΕΙ ΤΙΣ ΤΙΜΗΣ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ,ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΜΑΙ.ΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΓΙΝΕΙ ΑΡΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ Δ.Χ. ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΔΙΟΤΙ ΤΟ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΘΑ ΕΧΕΙ ΦΟΡΤΙΟ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΟΠΟΤΕ Κ Η ΤΙΜΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΦΩΣ ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ.ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΘΕΣΩ ΚΑΙ ΑΛΙΩΣ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΣΟΝΟΜΟΙ ΚΑΙ ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ,ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΛΕΜΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟΝ ΟΤΙ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΙΘΕΙ ΕΚΤΟΣ ΝΟΜΟΥ;

  • 23 Απριλίου 2010, 14:22 | ΣΑΒΒΑΣ ΘΑΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΟΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΦΔΧ ΑΠΟ ΑΓΡΙΝΙΟ..ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΕΞΑΙΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΟΥ..ΗΔΗ ΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ ΕΧΟΥΝ ΕΧΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ.1)ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥΣ 2)ΤΟΝΑΖ…
    1)Π.Χ. ΜΙΚΡΑ ΦΟΡΤΙΑ ΠΕΡΑΝ ΤΟΥ ΟΜΟΡΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΕ.Η ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΜΕ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΗ,ΛΟΓΟ ΕΥΘΡΑΣΤΑ ΚΑΙ ΕΥΠΑΘΗ ΠΡΟΙΟΝΤΑ.ΑΥΤΟΣ Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΝΑΥΛΩΣΗ ΝΤΑΛΙΚΑ??
    ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ??2)
    Π.Χ.ΤΟΝΑΖ,,ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗ 4ΣΠΙΤΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3.000 ΚΙΛΑ.ΤΑ ΦΔΧ ΜΕΤΑ ΒΙΑΣ ΦΤΑΝΟΥΝ 3.000.ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ..
    ΑΚΟΜΗ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΙΚΡΕΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 3.000 ΚΙΛΑ ΣΕ ΦΟΡΤΙΟ…
    ΑΝ ΦΟΡΤΩΣΟΥΜΕ ΑΠΕΙΛΟΥΜΑΣΤΕ ΜΕ 1.500 ΕΥΡΩ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΘΕΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΔΑΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΑ..
    ΕΚΤΟΣ ΠΟΥ ΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ..
    ΑΙΤΗΜΑ ΔΙΚΟ ΜΟΥ..ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΑ..ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝΑΖ..
    ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΝΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΕΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΕΔΡΕΩΘΟΥΝ…………ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  • 23 Απριλίου 2010, 12:12 | Πανουργιας Ταξιάρχου

    Εγώ δεν είμαι μεταφορέας κι ίσως κάποια πράγματα δεν μπορώ να τα αντιληφθώ πολύ καλά όπως οι προλαλίσαντες. Ομως όταν λέμε απελευθέρωση της αγοράς εγώ αντιλαμβάνομαι ότι όλοι οι μεταφορείς μπορούνε να μεταφέρουν το έργο για το οποίο είναι ανταγωνιστικοί για τον πελάτη και ασφαλείς γι ατην οδική μεταφορά. Δεν μπορώ να καταλάβω πως απελευθερώνεται η αγορά όταν μπαίνουν περιορισμοί περιοχης λειτουργίας (νομαρχιακή, εθνική ή διεθνής).
    Εγώ πιστεύω ότι θα πρέπει να μπουν μόνο κανόνες που έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των μεταφορών αλλά και τις διασφάλισης της ποιότητας παροχής υπηρεσίας (ελάχιστες αποδεκτές υπηρεσίες) και από κεί και πέρα να λειτουργήσουν οι κανόνες της αγοράς για τα περαιτέρω…

    Επιπροσθέτως θεωρώ ότι είναι πολύ υψηλό το κόστος της νέας άδειας και δεν βλέπω πως αυτό θα βοηθήσει την αγορά όταν η τιμή έχει προσδοριστεί ουσιαστικά στα επίπεδα που ήταν διαμορφωμένη πρίν από 2 χρόνια που η αγορά ήταν σε άνοδο, σήμερα οι τιμές αυτές είναι υπερβολικές, για τις περισσότερες μεταφορές εκτός ίσως των πετρελαιοειδών… Εαν μείνουν έτσι τα πράγματα δεν βλέπουμε απελευθέρωση των μεταφορών αλλά μόνο φορολόγηση των μεταφορέων δεν βλέπω πρακτικά πως αυτό θα κάνει τις μεταφορές ανταγωνιστικότερες!!

    Ο μόνος τρόπος βελτίωσης της ποιότητας και του κόστους της μεταφοράς θα ήταν μέσω πραγματικά επενδυτικών σχεδίων με πραγματικές επιδοτήσεις για δημιουργία μεταφορικών εταιρειών (μεγάλων σχημάτων) και αντικατάσταση εξοπλισμού. Διότι όποιος ήθελε να κάνει εταιρεία μεταφορική μπορούμε να την κάνει και πρίν, το θέμα είναι με το νέο νομοθετικό καθεστώς να θεωρεί ότι έχει συμφέρον να συνεταιριστεί.

  • 23 Απριλίου 2010, 10:26 | ΦΟΥΡΤΟΥΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

    ΔΙΑΘΕΤΩ ΝΟΜΑΡΧΙΚΟ ΦΔΧ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ…ΣΥΜΦΟΝΩ ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΔΕΡΦΟ ΜΟΥ ΘΑΝΟ ΣΑΒΒΑ,,ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΩ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΚΑΙ ΣΑΣ ΚΟΥΡΑΖΩ..ΚΑΙ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΙΤΗΜΑ ΑΡΣΗ ΟΛΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ…ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΙΝΗΣΕΩΣ…..

  • 23 Απριλίου 2010, 08:31 | ΣΑΒΒΑΣ ΘΑΝΟΣ

    ΕΙΜΑΙ ιδιοκτητης και οδηγος νομαρχικου ΦΔΧ απο αγρινιο..Τα νομαρχιακα ΦΔΧ εχουν ηδη αρκετα προβληματα λειτουργιας,1)γεωγραφικους περιορισμους.π.χ.απο αγρινιο η την ναυπακτο απαγορευετε να φορτωσω να παω στον πυργο ενα μικρο φορτιο αγροτικα προιοντα..αποσταση 100χιλ.περιπου..αυτος ο παραγωγος πως θα τα μεταφερει;;θα ναυλωση νταλικα;;το ιδιο προς τα γιαννενα,ενας μικρος βιοτεχνης η ελευθερος επαγγελματιας.πως θα μεταφερουν τα εμπορευματα τους;;;2)τοναζ.τα περισοτερα νομαρχιακα ΦΔΧ εχουν ενα ωφελιμο απο 2.000 κιλα Εως 3.000 το ανωτερο..
    με το παραμικρο εισαι υπερβαρος……….π.χ.α) μετακομιση 4σπιτιου ξεπερνα 3.000 κιλα..πολλοι συναδερφοι μου αντιμετωπισαν προβλημα στον πειραια και σε αλλα λιμανια……..π.χ.2)αγροτικα προιοντα,πριν 40χρονια οι αγροτες ειχαν σοδεια 1.000-1.500 κιλα…σημερα οι περισοτεροι εχουν σοδεια πανω απο3.000..προβλημα υπερβαρου για τον ελεγχο,γιατι γραφει η αδεια 2.100 ωφελιμο και εσυ εχεις 2.800..γιατι σαν ΦΔΧ ειναι ασφαλεστατα για την κυκλοφορια στο δρομο..(αυτο οφειλετε στον περιορισμο του τοναζ που δεν δινει η ΠΟΛΙΤΕΙΑ,οχι σε εμας,,,ΑΚΟΜΗ αν φορτωσεις τα φορτια που ανεφερα πιο πανω και σε σταματησει το μικτο απειλησε με 1.536 ευρω προστιμο..που για να το πληρωσεις πρεπει να παρεις ΔΑΝΕΙΟ απο τραπεζα..και μην νομιζετε οτι αυτο γινετε συνεχεια,,ΛΟΓΟ ΚΡΙΣΗΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ..
    ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΙΔΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ Ο ΚΛΑΔΟΣ ΤΩΝ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΜΕΝΕΙ ΩΣ ΕΧΕΙ.ΚΑΚΩΣ..και εδρεωνεται στην χωρα μου καθε ξενη μεταφορικη και ξενος ευρωπαιος πολιτης..να κινηθει χωρις τους περιορισμους που εχω εγω..ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΕΙ….Η ΕΙΡΩΝΕΙΑ ΟΤΙ κατα τα αλλα η πολιτεια ΜΑΣ ΣΤΕΛΝΕΙ ΧΑΡΤΙΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥΜΕ………….ΑΚΟΜΗ βγειτε στην αγορα και δειτε φδχ..ειναι 95%πληρως εξοπλισμενα με γερανους-υδρυλ πορτες-ψυγεια-θαλαμους,για την καλυτερη εξυπηρετηση του πολιτη και των υπηρεσιων που παρεχουμε…χωρις επιδοτηση απο την πολιτεια,χωρις αναπτυξιακα προγραμματα….ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ…………..ΑΙΤΗΜΑ δικο μου ,και οπως θα δειτε μεχρι το τελος της διαβουλευσης,πολλων συναδερφων μου και ολοκληρων σωματειωνΕΙΔΙΚΑ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΝ,,,,,,ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ,ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΟΝΑΖ….ΑΡΣΗ ΓΕΝΙΚΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΩΝ ΦΔΧ..ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΜΕ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΑ ΙΣΟΥΣ ΟΡΟΥΣ,ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ…..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.-

  • 22 Απριλίου 2010, 21:04 | SV6GIB

    Χαίρεται!
    Συμφωνώντας με τον κ. Πανανακη Δημητρη, προτείνω στο μεταφορικό έργο των νομαρχιακών αδειών υφισταμένων και νέων να προστεθεί το δικαίωμα μεταφοράς από οποιοδήποτε σημείο του νομού της έδρας
    προς οποιοδήποτε σημείο των νομών της επικράτειας και αντιστρόφως , δηλαδή να απαγορεύονται οι μεταφορές που δεν έχουν σχέση με τον νομό της έδρας, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται οι πολίτες του κάθε νομού!
    Επίσης επειδή πλέον θα είναι εύκολη η πρόσβαση σε άδειες Δ.Χ. να απαγορευθεί πλήρως η μεταφορά για λογαριασμό τρίτων από Ι.Χ.Φ. όπως ταχυμεταφορές, εταιρείες οδικής βοήθειας, κ.λ.π.
    Ευχαριστώ!

  • Στις ειδικές μεταφορές που ανήκουν τα πετρελαιοειδή .
    Ανήκουν και τα ελαφρά χημικά της κλάσης 3 τού A.D.R.

    Γιατί ενώ στο νέο νομοσχέδιο επιτρέπεται σε μία νεοσυσταθήσα εταιρεία
    να αγοράζη από το κράτος καί άδειες βυτιοφόρων μεταφοράς πετρελαιοειδών.

    Στίς ήδη υπάρχουσες άδειες βυτιοφόρων μεταφοράς χημικών υγρών,
    δεν προβλέπει το νέο νομοσχέδιο, να μεταφέρουν και τα βυτιοφόρα χημικών υγρών γενικά πετρελαιοειδή.
    αφου και τα μεν καί τα δε ανήκουν στίς ειδικές μεταφορές είναιτο ίδια διασκεύασμένα καθώς επίσης ανήκουν στον A.D.R. στήν κλάση 3.

    Αλλωστε τώρα το νέο νομοσχέδιο μιλάει γιά απελευθέρωση για ανταγωνηστικότητα και για νέες ευκαιρίες πού δίνει στούς πολίτες.

    Ας δώσει τήν ευκαιρία και στα βυτιοφόρα χημικών υγρων.
    απλά πράγματα, στό (βυτιοφόρα διασκευασμένα μεταφοράς υγρών καυσίμων ασφάλτου και χημικών υγρών τής κλάσης 3 του A.D.R.ενιαίος τύπος να ανήκουν καί τα παλαιά και τα καινούργια.

    31 χρόνια περιμέναμε αυτό το νομοσχέδιο δέν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ

  • 22 Απριλίου 2010, 19:50 | Πανανακης Δημητρης

    Αν περιορισετε τα Νομαρχιακα αυτοκινητα μεσα στο νομο της εδρας τους ειναι σαν να τα καταργηται.Κανονικα θα επρεπε και αυτα με το υπαρχον τοναζ που εχουν να μπορουν να πανε σε οποιοδηποτε νομο της Ελλαδος.Υπαρχουν εταιρειες ή ανθρωποι που θελουν να στειλουν τα πραγματά τους με ενα αυτοκίνητο χωρις να φορτωθουν με αλλα εμπορευματα για διαφορυς λογους και αυτοι θα ειναι υποχρεομενοι να πληρώσουν πολυ περισοτερα χρηματα σε ενα μεγαλο φορτηγο για να τα μεταφέρει.Π.χ. εγω εχω ενα αυτοκινητο και μου λεει μια εμπορικη επιχειρηση να μεταφέρω δυο παλέτες κρύσταλλα του τονου στην χαλκιδικη σε ενα ξενοδοχειο.Δεν θελει να τα στειλει με πρακτορειο επειδη εχουν μεγαλη αξια και φοβαται μην σπασουν για τον ιδιο λογο δεν θελει να φορτωθουν και με αλλα εμπορευματα.Εγω εχω πολύ λιγοτερα έξοδα σε πετρέλαια και αναλώσιμα απο ενα φορτηγο μεγαλητερο αλλα με το περιορισμό του νόμου ο εμπορος θα πρεπει να πληρώσει περισότερα χρηματα για να τα στειλει και κατα συνέπεια και ο καταναλωτης.Οπότε θα ειχα να προτείνω ε΄λεύθερη μετακίνηση των νομαρχιακών αυτοκινήτων με εμπορεύσιμα προιόντα και ας γυρνάνε πίσω άνευ φορτίου αν και, αν γυρνούσαν με καποιο φορτιο το κοστος θα επεφτε περισοτερο και δεν θα χρειαζοταν να φευγουν νυχτα για να κανουν παρανομα την μεταφορα οπως συμβαινει, ισως , σε αρκετες περιπτώσεις.