Άρθρο 52 – Τροποποίηση άρθρου 26 του ν. 4427/2016 – Σύσταση ν.π.δ.δ. με την επωνυμία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας»

1. Ο τίτλος του άρθρου 26 του ν. 4427/2016 αντικαθίσταται ως εξής: «Σύσταση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» – Έδρα – Σκοπός – Δομή»
2. Η παρ. 1 του άρθρου 26 του ν. 4427/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου με την επωνυμία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» (Υ.Π.Α.), και για τις διεθνείς σχέσεις «Civil Aviation Service» (C.A.S.), το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Σκοπός της Υ.Π.Α. είναι η οργάνωση και ανάπτυξη των υπηρεσιών αεροναυτιλίας και η διαχείριση και λειτουργία αεροδρομίων και υδατοδρομίων. Έδρα της Υ.Π.Α. ορίζεται ο Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος.»
3. Η παρ. 2 του άρθρου 26 του ν. 4427/2016 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η Υ.Π.Α. έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και καταρτίζει και εκτελεί δικό της προϋπολογισμό σύμφωνα με τα οριζόμενα στον παρόντα νόμο και τις εκάστοτε εφαρμοζόμενες διατάξεις περί λογιστικού των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου.»
4. Στην παρ. 3 του άρθρου 26 του ν. 4427/2016 προστίθεται περ. ζ’ ως εξής:
«ζ. Η Σχολή Πολιτικής Αεροπορίας.»

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:37 | ΘΕΟΦΙΛΟΣ

    Μηπως ο Υπουργός θα πρέπει να σκεφτεί την λύση η ΥΠΑ να γινόταν μια «Αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία» κάτω από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου?
    Ετσι θα εξασφαλιζόταν η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια μιας Υπηρεσίας τόσο κρίσιμης για τα εθνικά συμφέροντα (αμφισβήτηση εναέριου χώρου από την Τουρκία). Η σύσταση ΝΠΔΔ είναι το ένα βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση της Υπηρεσίας και συνεπώς το χάσιμο του πλήρη ελέγχου από το Κράτος.
    Με εκτίμηση,
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφαλείας Εναέριας Κυκλοφορίας
    ΑΤΣΕΠ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:08 | Εύα Κόντου

    Καλημέρα σας
    Όπως πολλοί συνάδελφοι έχουν ήδη επισημάνει, το ΝΠΔΔ είναι το πρώτο βήμα για τη μερική και σταδιακά την ολοκληρωτική παραχώρηση της ΥΠΑ σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η χρονική συγκυρία που επιλέγεται, με δεδομένη την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας από τους γείτονες, εντείνει την ανησυχία μας. Η δημόσια ΥΠΑ, εκτός από πυλώνας του τουρισμού και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας, είναι και βασικός πυλώνας εθνικής ασφάλειας, που είναι αδιανόητο να ελέγχεται από κέντρα που δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον.
    Η απαίτηση για διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια μπορεί κάλλιστα να ικανοποιηθεί διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα.
    Ευχαριστώ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 10:44 | Kalogiratos Andreas

    Στην παρούσα δύσκολη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την ασφάλεια και την ακεραιότητα της χώρας μας, λόγο την κλιμακούμενης απειλής στα ανατολικά σύνορα μας, δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος αλλά και τρόπος (η προσθήκη ενός άρθρου σε νομοσχέδιο για την ΑΠΑ), να προβείτε σε αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ.
    Λόγοι εθνικής ασφάλειας και δημοσίου συμφέροντος επιβάλουν να παραμείνει η ΥΠΑ μία αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία και με την δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας.
    Το θέμα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και χειρισμών και δεν χρειάζονται αιφνιδιασμοί και βιασύνες.
    Η αλλαγή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ θα δημιουργήσει περισσότερα θέματα από αυτά που προσδοκάτε ότι θα λύσει.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 09:40 | Χρήστος Σκοτάδης

    Αναρωτιόμαστε μετά γιατί έχει ανοίξει τελευταία η όρεξη του ανατολικού μας γείτονα και έχει αυξήσει τόσο πολύ την επιθετικότητά του. Όμως κι εμείς στη θέση του πιθανόν, εάν βλέπαμε να έκανε όλα όσα εμείς παραδίδουμε, θα κάναμε τα ίδια με αυτόν και ίσως περισσότερα.

    Παραχωρήσαμε την επίγεια εξυπηρέτηση και τα τεράστια έσοδά της επειδή δήθεν δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Είναι λέει κακός διαχειριστής το Δημόσιο. Και αυτό περιέργως συμβαίνει μόνο με το Ελληνικό Δημόσιο. Δεν συμβαίνει με το Γερμανικό δημόσιο, δεν συμβαίνει με το Κινεζικό, δεν συμβαίνει με το Τουρκικό, αλλά ούτε και με το Σουηδικό, Ελβετικό, Καναδικό, Αυστραλιανό, Ισραηλινό κλπ…
    Αν όμως πράγματι ισχύει αυτό με το Ελληνικό Δημόσιο, ποιος είναι άραγε υπεύθυνος για αυτό που συμβαίνει; Μήπως αυτοί που όλα τα χρόνια το έχουν στα χέρια τους;…
    Και αφού παραχωρήσαμε την επίγεια εξυπηρέτηση, μαζί με τα τεράστια ξαναλέω έσοδά της, τώρα θέλουμε να ανοίξουμε και την κερκόπορτα της εναέριας εξυπηρέτησης. Που σημαίνει ακόμα περισσότερη απώλεια εσόδων για το Ελληνικό Δημόσιο Ταμείο και διοχέτευση αυτών προς κάποιες εταιρείες, ξένες βέβαια, όπου από πίσω είναι όμως, άλλα πιο ικανά φαίνεται ξένα Δημόσια από το Ελληνικό…

    Σε μία χώρα όμως σαν την δική μας που δεν είναι Λουξεμβούργο, ούτε Ελβετία το να σκοπεύεις να παραχωρήσεις για άπειρα χρόνια την εναέρια εξυπηρέτηση που σημαίνει γνωρίζεις ό.τι πετάει και μιλάει στο Ελληνικό FIR είναι κάτι άλλο…
    Φοβάμαι πως σιγά – σιγά όλα γίνονται πολύ εύκολα πλέον για τον αχόρταγο γείτονα εξ ανατολάς.

    Όσο για την δήθεν ανεξάρτητη ΑΠΑ που δήθεν επιβάλλεται έξωθεν, ας μην κοροϊδευόμαστε, η μόνη πραγματική ανάγκη ύπαρξης της κάθε πραγματικά ή δήθεν ανεξάρτητης αρχής, κυρίως και συνήθως είναι, όταν ένα έθνος θέλει να παραδώσει κάτι νευραλγικό σε ιδιώτες προκειμένου να μπορεί έστω να διατηρήσει έναν υποτυπώδες ελάχιστο έλεγχο.

    Και βέβαια ο κάθε Ιδιώτης είναι ικανός μόνο για τα Ίδια συμφέροντά του και όχι για τα Κοινά συμφέροντα τα οποία χρειάζονται άλλες αρετές, γι’ αυτό άλλωστε οι ένδοξοι πρόγονοί μας τους απαξίωναν, το αντίθετο δηλαδή με το σήμερα, όλα ανάποδα…
    Ίσως αυτός και ο λόγος που αντί να ανεβαίνουμε, κατεβαίνουμε…

    Σε περιβάλλον και νοοτροπία – ιδεολογία – ιδεοληψία όπου οτιδήποτε Δημόσιο πρέπει να απαξιωθεί όσο φιλότιμο, εργατικότητα, ικανότητα, αυταπάρνηση να υπάρχει από το Προσωπικό, η δουλειά δεν θα γίνεται όπως πρέπει, και πάντα θα πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο όσο το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι…

    Τα κάστρα πέφτουν από «μέσα».

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 09:51 | Γ.Κ.

    Το CIVIL AVIATION SERVICE (C.A.S.)δηλαδή παροχέας αεροναυτιλιακών υπηρεσιών δεν μπορεί να ανταγωνίζεται τους ιδιώτες ως δημόσιο αν δεν είναι υπηρεσία που να ανήκει στον ιδιωτικό τομέα.Η ίδια υπηρεσία (Entreprise)υπάρχει στην Γαλλία από το 2016 με έδρα την Τουλούζη (www.france aviation civile services) και παρέχει υπηρεσίες σε χώρες όπως Ινδονησία, Κογκό, Σουδάν, Σαουδική Αραβία, Βολιβία,Κολομβία. Η εν λόγω εταιρεία βασίζεται στην Direction Generale d’Αviation Civile (dgac.fr) και στην Ecole Nationale de l’Aviation Civile (enac.fr)που είναι καθαρό δημόσιο.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 08:17 | Χρυσάνθη Σιδηρά

    Λαμβάνοντας υπόψη ότι:
    1. σύμφωνα με το άρθρο 28 της Συνθήκης του Σικάγο, η παροχή Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας είναι υποχρέωση του Κράτους
    (“It is a State’s task to provide, in its territory, airports, radio services, meteorological services and other air navigation facilities to facilitate international air navigation, in accordance with the standards and practices recommended or established from time to time, pursuant to this Convention”),
    2. οι Υπηρεσίες Αεροναυτιλίας αποτελούν μέρος των κρίσιμων υποδομών μιας χώρας,
    3. η πανδημία covid-19 απέδειξε εκ νέου την σπουδαιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και των υποδομών,
    4. η Διεθνής Ομοσπονδία Μεταφορών έχει εκφράσει ανησυχία σχετικά με την βιωσιμότητα των Παρόχων Αεροναυτιλίας που εξαρτώνται από τα αεροπορικά τέλη,
    https://www.itfglobal.org/en/news/major-new-ansp-research-forthcoming-international-federations
    5. η αεροπορική κίνηση έχει μειωθεί σε δραματικά επίπεδα ενώ οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αναφέρουν ανάκαμψή της σε προ-covid επίπεδα μετά το 2024
    https://airlines.iata.org/analysis/traffic-recovery-slower-than-expected
    6. πλέον ακόμα και αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως αιτούνται κρατικών ενισχύσεων,
    https://www.insider.gr/epiheiriseis/toyrismos/136491/aroma-kratikopoiiseon-se-polles-aeroporikes-etaireies

    συνεπάγεται ότι η μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ και η αποκοπή της από το στενό Δημόσιο θα είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και επισφαλής για την βιωσιμότητα των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.
    Πέρα των ανωτέρω, οι Υπηρεσίες Αεροναυτιλίας είναι στενά συνδεδεμένες με τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο κατά αρμοδιότητα στην κατάρτιση και εκτέλεση απόρρητων σχεδίων επιχειρήσεων αεράμυνας και Έρευνας και Διάσωσης, όποτε απαιτείται. Ειδικά στην παρούσα χρονική στιγμή, με τις τουρκικές προκλήσεις να κλιμακώνονται, η συνεργασία ΥΠΑ-ΓΕΑ και ΥΠΕΞ είναι πιο απαραίτητη από ποτέ.
    Σε κάθε περίπτωση, οι Υπηρεσίες Αεροναυτιλίας διέπονται από τα προβλεπόμενα στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς (EU 373/2017, EU 317/2019). Σύμφωνα λοιπόν με τους Κανονισμούς, όλες οι αλλαγές που σχεδιάζονται και αφορούν τη λειτουργία της Αεροναυτιλίας υποχρεωτικά υπόκεινται σε Αξιολόγηση Ασφαλείας (Safety Risk Assessment) προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εν λόγω αλλαγές δεν θα έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των πτήσεων. Η διαδικασία αυτή προηγείται πάντα της όποιας αλλαγής. Αστοχία της διαδικασίας ενδέχεται να οδηγήσει σε άρση της πιστοποίησης των Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.
    Με εκτίμηση,
    Χρυσάνθη Σιδηρά
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 04:18 | Κλεάνθης Ακριβόπουλος

    Η τροποποίηση του άρθρου 26 του Ν.4427/2016 που μετατρέπει την (Δημόσια) Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε Ν.Π.Δ.Δ. δεν έχει γίνει εμπεριστατωμένα.

    Από ιδρύσεώς της η Υ.Π.Α παρέχει υπηρεσίες αεροναυτιλίας υψηλού επιπέδου (διαχείριση εναέριου χώρου, διαχείριση συστημάτων και υποδομών αεροναυτιλίας, έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας, κ.ά…) έχοντας πάντα ως γνώμονα το εθνικό συμφέρον και την ασφάλεια των πτήσεων/επιβατών. Συνεισφέρει τόσο στην εθνική ασφάλεια μέσω της συνεργασίας της με την πολεμική αεροπορία όσο και στην εθνική οικονομία, όντας αναπόσπαστο κομμάτι του τουρισμού.

    Είθισται όμως τα Ν.Π.Δ.Δ. να αποτελούν το προστάδιο των Ν.Π.Ι.Δ και μετέπειτα Α.Ε. και φαίνεται η πορεία της Υ.Π.Α. να είναι αυτή διότι στο παρόν σχέδιο νόμου δεν εξασφαλίζεται η οικονομική βιωσιμότητα του εγχειρήματος. Την ώρα που τα ιδιωτικά αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρίες ζητάνε κρατική ενίσχυση, δεν θα πρέπει να ανοίγεται ο δρόμος για ιδιωτικοποίηση και του ευαίσθητου/κρίσιμου χώρου των υπηρεσιών αεροναυτιλίας, που συμβάλλει στις αερομεταφορές και διασφαλίζει την ασφάλεια του ελληνικού εναέριου χώρου.

    Μετά τιμής

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 02:02 | Ηλίας Λαρχανίδης

    Το ΝΠΔΔ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να το ΝΠΙΔ και την πραγματοποίηση της μεταφοράς του ελέγχου του εναέριου χώρου σε ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί αν θα βάλει την υπογραφή της και θα μείνει στην ιστορία σαν εκείνη που θα παραδώσει έναν πόρο στρατηγικής σημασίας σε ειδικά συμφέροντα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η ΥΠΑ είναι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να παραμείνει αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 00:53 | Ευάγγελος Καλλιτσης

    Η μετατροπή της ΥΠΑ από υπηρεσία του αμιγώς δημοσίου τομέα σε ΝΠΔΔ θα δημιουργήσει ποικίλες αρνητικές συνέπειες τις οποίες είναι βέβαιο ότι όσοι τις εισηγήθηκαν δεν τις έλαβαν υπόψη είτε ακουσίως, δηλαδή λόγω άγνοιας (αντιγράφοντας μοντέλα παρόχων άλλων χωρών με διαφορετικές όμως δομές και οικονομίες), είτε εκουσίως δηλαδή παροδήγησαν το Υπουργείο σκοπίμως εξυπηρετώντας αλλότρια προς το εθνικό συμφέρον σχέδια.

    Διότι μετά την αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ και την διάσπαση της σε ΑΠΑ-ΥΠΑ, η ιδιαίτερη συνεργασία με το ΓΕΑ θα πρέπει εκ των πραγμάτων να τεθεί υπό νέους όρους και περιορισμούς που άλλοτε θα αναβάλουν και άλλοτε θα εμποδίζουν ολοσχερώς την ομαλή λειτουργία μεταξύ των δύο νευραλγικών αυτών Εθνικών Υπηρεσιών.
    ΥΠΑ και ΓΕΑ ανέκαθεν αντάλλαζαν απευθείας υλικό, τεχνικό εξοπλισμό καθώς και πληροφορίες δεδομένου ότι και οι δύο Υπηρεσίες ανήκαν στον ίδιο αυστηρά στενό δημόσιο τομέα. Οι νέες συνθήκες όμως θα οδηγήσουν σε αναγκαστική μεταβολή των όρων συνεργασίας καθώς το ΓΕΑ θα συνεχίσει να ανήκει στο στενό δημόσιο τομέα υπό την άμεση διοίκηση του Κράτους ενώ η διασπασμένη σε ΑΠΑ-ΥΠΑ Υπηρεσία είτε ως ΝΠΔΔ (οιωνεί εταιρεία) είτε ως ανεξάρτητη αρχή ΔΕΝ θα διοικείται πλεον άμεσα από το Κράτος αλλάζοντας έτσι άρδην τις βάσεις της συνεργασίας σε όρους ασφάλειας αλλά και αμεσότητας στην συνεργασία.

    Όσον αφορά σε οικονομικό επίπεδο, η επιχειρούμενη αλλαγή νομικής μορφής και η εφαρμοζόμενη με αυτό τον τρόπο αυτοτέλεια της υπηρεσίας σε συνάρτηση με την αποκοπή της από τον πυρήνα του Δημοσίου, θα αναγκάσει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο λογιστικό της Υπηρεσίας που θα οδηγήσουν τόσο την ίδια την Υπηρεσία όσο και την Κυβέρνηση σε πραγματικά πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

    Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω την υποχρέωση του ΝΠΔΔ για κατάρτιση και δημοσίευση ισολογισμού χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη το ότι η εν λόγω Υπηρεσία παρέχει, κατόπιν πολιτικής βούλησης και σχετικών συμβάσεων, δωρεάν έργο χωρίς να έχει κανένα οικονομικό αντιστάθμισμα, (βλπ π.χ. δωρεάν παροχή των Υπηρεσιών της σε ιδιωτικά αεροδρόμια κ.ο.κ.), οδηγώντας την νέα αυτή νομική μορφή σε εγγενή αδιέξοδα, ελλειμματικούς προϋπολογισμούς…και τελικά βορά σε ξένα και αλλότρια προς την χώρα και την οικονομία συμφέροντα…

    Υπό τη σκιά λοιπόν της τρέχουσας συγκυρίας, οικονομικής (βλπ covid-19) και εθνικής (πολύ σοβαρή εν εξελίξει κρίση με την γείτονα χώρα Τουρκία)
    η τυχόν έγκριση της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης που οδηγεί σε αλλαγή της νομικής μορφής της Υπηρεσίας δεν θέτει μόνο την Υπηρεσία σε σοβαρούς βραχυπρόσθεσμους κίνδυνους αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα οδηγεί σε πολλαπλά οικονομικά και επιχειρησιακά αδιέξοδα τόσο την Υπηρεσία όσο και το Κράτος.

    Παρακαλώ την ηγεσία του Υπουργείου μας να επανεξετάσει το ζήτημα της αλλαγής της νομικής μορφής και να αποσύρει το εν λόγω άρθρο καθώς και τα σχετικά με αυτό.

    Δρ. Ευάγγελος Καλλίτσης
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας κυκλοφορίας.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 23:07 | Καραγιάννης Γεώργιος

    Δεν αντιλαμβάνομαι ειλικρινά τους λόγους για τους οποίους κρίνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή απαραίτητη η αλλαγή της νομικής μορφής μιας κερδοφόρας υπηρεσίας, ζωτικής σημασίας για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.

    Η οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια μπορεί κάλλιστα να διασφαλιστεί και στο ήδη υφιστάμενο πλαίσιο με την απαραίτητη πολιτική βούληση, γεγονός που θα εξασφαλίσει στο μέγιστο βαθμό τη συνέχιση της παροχής υπηρεσιών υψηλού επιπέδου σε έναν τομέα κρίσιμο για τη χώρα σε όλα τα επίπεδα.

    Δυστυχώς, το σύνολο σχεδόν των άρθρων του νομοσχεδίου δημιουργεί μια λογική βεβαιότητα πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η σταδιακή μετάβαση της υπηρεσίας σε εταιρεία με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πτήσεων, την εύρυθμη λειτουργία των αεροδρομίων και το κόστος ακόμη των υπηρεσιών Αεροναυτιλίας.

    Εν κατακλείδι, ζητώ λαμβάνοντας υπ’όψιν τις σοβαρές αντιρρήσεις εκείνων που εργάζονται στην υπηρεσία και πάντα με κύριο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον να αναθεωρήσετε. Χρήσιμο θα είναι ίσως να επαναξιολογήσετε την ορθότητα πιθανών εισηγήσεων άλλων φορέων με διαφορετικά συμφέροντα (όπως του ΣΕΤΕ π.χ., βλέπετε σχόλιο στο άρθρο 2 του νομοσχεδίου).

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 23:07 | Ιωάννης Τορούνογλου

    Η αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ είναι τουλάχιστον επικίνδυνη με το σκεπτικό ότι η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ αποτελεί ένα βήμα προς την ιδιωτικοποίησή της.

    Η νέα νομική μορφή προκαλεί ανησυχία στους εργαζόμενους για την βιωσιμότητα χωρίς πόρους από τακτικό προϋπολογισμό. Ειδικά λόγω των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω της πανδημίας, υπάρχει σημαντική μείωση των εσόδων από τα τέλη Αεροναυτιλίας και Αερολιμένων. Έτσι το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι επισφαλές για το μέλλον της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και για το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων. Η έλλειψη οικονομικών πόρων μπορεί να επιταχύνει την πορεία της προς ιδιωτικοποίηση και να ακολουθήσει ένα ακόμα ξεπούλημα.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Εθνικής Ασφάλειας αφού οι δραστηριότητές της βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Ραντάρ, Ραδιοβοηθήματα, συστήματα Επικοινωνίας τα οποία είναι περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού κράτους αποτελούν κομμάτι της Εθνικής Άμυνας της χώρας σε περίπτωση πολέμου. Ειδικά στην δύσκολή περίοδο που διανύουμε και στην ένταση που επικρατεί με την Τουρκία είναι αδιανόητο να ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση του Ελληνικού FIR.

    Επιπλέον η ΥΠΑ συνδέεται και με την Εθνική Οικονομία αφού εξυπηρετεί τον Τουρισμό που αποτελεί την βαριά βιομηχανίας της χώρας μας. Είναι αδιανόητο ένας ιδιώτης να κατευθύνει τον τουρισμό με βάση τα δικά του συμφέροντά. Αυξομειώνωντας τέλη, υποβαθμίζοντας ή αναβαθμίζοντας περιοχές, ενας ιδιώτης θα μπορεί να χειραγωγήσει την τουριστική κίνηση.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το στενό πυρήνα του Δημοσίου. Η επαύξηση της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας με σκοπό τον εκσυγχρονισμό της πρέπει να επιτευχθεί με άλλους τρόπους. Η μετατροπή της σε Γενική Γραμματεία είναι μια λύση που ακούγεται χρόνια.

    Επιβάλλονται επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, νέα συστήματα αεροναυτιλίας, υποστήριξη σε ανταλλακτικά, εκπαιδεύσεις προσωπικού χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες για τις εγκρίσεις δαπανών.

    Επιβάλλεται η οικονομική αυτοτέλεια της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας. Να μπορεί η νέα ΥΠΑ να διαχειριστεί τους δικούς της οικονομικούς της πόρους, με συνοπτικές διαδικασίες. Να διατηρεί τα συστήματά της σε άριστη επιχειρησιακή λειτουργία και άρτια εκπαιδευμένο το προσωπικό της, διατηρόντας την ασφάλεια των πτήσεων στην κορυφή και συμβάλοντας στην Εθνική ασφάλεια της χώρας.

    Η νέα ΥΠΑ πρέπει είναι μία αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία με δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας για να επιτυγχάνει την μεγίστη αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα που όλοι επιθυμούμε.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 22:56 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΟΥΛΑΚΗΣ

    Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
    Το νομοσχέδιο που προωθείτε αποκόπτει την ΥΠΑ από το Ελληνικό Δημόσιο και δημιουργεί ένα αυτοτελές νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ), στο οποίο δεν αναθέτει μόνο αρμοδιότητες παρόχου υπηρεσιών αεροναυτιλίας, όπως και θα έπρεπε αλλά δυστυχώς επιβαρύνει με πλήθος άλλων αρμοδιότήτων, δαπανηρών για το κράτος, όπως η διαχείριση αεροδρομίων και υδατοδρομίων.
    Αποτελεί δε το Δούρειο Ίππο αλλά και τον προάγγελο ιδιωτικοποίησης, διότι έτσι όπως συστήνεται το νέο αυτό νομικό πρόσωπο θα μπορεί να παραχωρήσει στο μέλλον, την εκτέλεση μέρους των λειτουργιών του σε ιδιώτες και ανοίγεται ο δρόμος, σε επόμενη φάση προς περαιτέρω μετατροπή σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.
    Αυτές οι ενέργειες υπονομεύουν την εργασιακή και μισθολογική ασφάλειά μας, ενώ απειλούν ακόμα και την επιβίωσή μας στην Υπηρεσία, που τόσα χρόνια , με υψηλότατο αίσθημα καθήκοντος και αυταπάρνησης υπηρετούμε.
    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία, καθώς για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Συμφέροντος παραμένει στενά στο Δημόσιο.
    Είναι “ καταδικασμένη “ να παραμένει στην τωρινή της μορφή και σύσταση από ιδρύσεώς της, λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα εθνικά της θέματα, πόσο μάλλον τις μέρες αυτές που οι γείτονές μας κλιμακώνουν και εντατικοποιούν τις προκλήσεις τους. Οποιαδήποτε κίνηση διάσπασης της Υπηρεσίας από τον κρατικό ιστό, τώρα, θα έθετε σε κίνδυνο τη λειτουργία της και την ασφάλεια της Χώρας. Μην είστε εσείς αυτοί που θα πάρετε ένα τόσο μεγάλο ιστορικά ρίσκο με απρόβλεπτες συνέπειες. Η Ελλάδα δεν είναι Λουξεμβούργο, ούτε Ολλανδία, ούτε Δανία, απειλείται διαρκώς η εθνική της κυριαρχία και δέχεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια προκλήσεις.
    Το σχέδιο νόμου που προωθείτε σε μία δύσκολη ιστορικά στιγμή, ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης, σε μια υπηρεσία την οποία έχουν αποφανθεί πολλές φορές στο παρελθόν τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης της Χώρας μας ως προς τους λόγους που πρέπει να είναι αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία και όχι εξαρτώμενη από άλλους μη ελεγχόμενους παράγοντες.
    Η ΥΠΑ πρέπει να παραμείνει αυτοτελής δημόσια υπηρεσία με οικονομική αυτοτέλεια.
    Σας ευχαριστώ πολύ
    Μετά τιμής
    Κων/νος Σουλάκης
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας
    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ/ΗΛ/Β)

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:57 | Δημήτρης Γαλάνης

    Η σημερινή ΥΠΑ καταργείται και συστήνεται ΝΠΔΔ. Ανοίγει ο δρόμος για μετάβαση σε ΝΠΙΔ. Όταν γίνει αυτό, ο manager της ΥΠΑ θα μπορεί να προσλαμβάνει όποιον θέλει, όποτε θέλει και να του δίνει ό,τι μισθό θέλει. Αντίστοιχα, έναν υπάλληλο που έχει προσληφθεί παλιότερα με αξιοκρατικό διαγωνισμό ΑΣΕΠ, μπορεί να του κόψει το μισθό ή ακόμα χειρότερα να τον απολύσει. Ναι ή όχι;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:57 | LO

    Η μετατροπή σε ΝΠΔΔ αποτελεί ουσιαστικά την αρχή για το διαμελισμό ενός κερδοφόρου κλάδου και την υπακοή σε μια γενικευμένη τάση ιδιωτικοποίησης πανευρωπαϊκά. Ανοίγει ο δρόμος για μια επικείμενη αλλαγή σε ΝΠΙΔ. Όλο αυτό απειλεί την εργασιακή υπόσταση των εργαζόμενων του κλάδου καθώς και της ίδιας της ΥΠΑ.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:37 | Εμμανουήλ Φουτούλης

    Με το παρόν άρθρο δημιουργείται ένα κλίμα εργασιακής αβεβαιότητας σε όλους τους εργαζομένους της ΥΠΑ αφού πολύ εύκολα και γρήγορα από ΝΠΔΔ μπορεί να γίνει ΝΠΙΔ και υπάρχουν πολλά παραδείγματα υπηρεσιών του Δημοσίου που μετατράπηκαν εν μια νυκτί σε ΝΠΙΔ. Οι βασικοί λόγοι που πρέπει η ΥΠΑ να παραμείνει καθαρά στον Αμιγώς Δημόσιο τομέα είναι:
    1)Είναι τελείως άκαιρο όταν γνωρίζετε πολύ καλά την κρίση με την Τουρκία όπου η ΥΠΑ έχει άριστη συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία τόσο σε θέματα συντονισμού όσο και σε θέματα παροχής δεδομένων Ραντάρ που είναι απαραίτητα για την διασφάλιση της ακεραιότητας του Ελληνικού FIR. Με το σκεπτικό του άρθρου ας κάνουμε ΝΠΔΔ και την Αστυνομία και τον Στρατό και την Πυροσβεστική. Η ΥΠΑ είναι η μοναδική υπηρεσία του δημοσίου, πέραν από τα σώματα ασφαλείας, που οι υπάλληλοί της μετακινούνται με φύλλα πορείας.
    2) Στην εποχή του COVID19 όλες οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας πτώχευσαν αφού είχαν ως βασικό τους έσοδο τα τέλη διαδρομής και αναγκάστηκαν τα κράτη να τις επιδοτήσουν με τεράστια κονδύλια. Πώς είναι δυνατόν να έχει οικονομική αυτοτέλεια η ΥΠΑ όταν έχει τόσο μειωμένα έσοδα και τα υπόλοιπα αεροδρόμια του δημοσίου που διαχειρίζεται είναι σχεδόν παθητικά; Εάν γίνει ΝΠΔΔ θα φανεί ότι είναι μια Υπηρεσία με παθητικό οικονομικό και τότε με την σύμφωνη κοινή γνώμη θα πουληθεί.

    Η ΥΠΑ διαθέτει ένα άρτια εκπαιδευμένο και υψηλού επιπέδου προσωπικό που προσφέρει υπηρεσίες στην εθνική ασφάλεια της χώρας. Χρειάζεται πολιτική βούληση και σωστή συνεργασία των οικονομικών υπηρεσιών της ΥΠΑ με του Υπουργείου για την γρήγορη έγκριση – προώθηση των μετακινήσεων και των δαπανών για ανταλλακτικά αξίας μερικών δεκάδων ή και εκατοντάδων ευρώ, από τα οποία εξαρτώνται ολόκληρα ηλεκτρονικά συστήματα αεροναυτιλίας που διασφαλίζουν την εύρυθμη και πάνω από όλα ασφαλή διακίνηση επιβατών μέσα στο FIR της Ελλάδας.
    Ας προστατέψουμε το Ελληνικό FIR να παραμείνει υπό την καθαρά Ελληνική δημόσια διαχείριση. Ας μην επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος και ας μάθουμε από αυτά. H λύση για Γενική Γραμματεία στο Υπουργείο Μεταφορών είναι κάτι το οποίο μπορεί να είναι βιώσιμο και αποδεκτό από όλους.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:15 | Γάκος Αντωνιος

    Στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής (Η.Π.Α) η FAA (αντίστοιχη ΥΠΑ) ανήκει στο στενό δημόσιο τομέα.
    Έγιναν πολλές μελέτες και έρευνες για την απεμπλοκή ,της FAA ,από το κράτος αλλά όλοι κατέληγαν και καταλήγουν , στο ίδιο συμπέρασμα ότι για λόγους δημοσίου συμφέροντος και ασφάλειας πρέπει να παραμείνει ομοσπονδιακή υπηρεσία.
    Στην Ελλάδα ,λόγο των όμορων κρατών και της επιθετικότητας της Τουρκίας και για λόγους ,που δεν πρέπει να αναφερθούν δημόσια, είναι επιτακτική ανάγκη να μείνει η υπηρεσία στο στενό δημόσιο.
    Το πρόβλημα της οικονομικής ανεξαρτησίας και ευελιξίας μπορεί να λυθεί με άλλους τρόπους.
    Η αλλαγή του πάροχου αεροναυτιλίας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, θα οδηγήσει σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε αδυναμία απορρόφησης οικονομικών πόρων που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

    Επίσης λόγοι safety πρέπει εμποδίσουν την αλλαγή της σχέση μεταξύ του κράτους και της ΥΠΑ.
    Σε ένα αεροπορικό ατύχημα , ας θυμηθούμε όλοι το ατύχημα στο Uberlingen το 2002 , θα πρέπει να καταβληθούν υπέρογκα χρηματικά ποσά που θα δημιουργούσαν πρόβλημα σε μια ΥΠΑ με μορφή ΝΠΔΔ.

    Θα ήθελα να θυμίσω την απάντηση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ,σε επίκαιρη ερώτηση στην βουλή πριν από λίγα χρόνια, για τo ενδιαφέρον της Γερμανίας σχετικά με την διαχείριση του ελλαδικού εναερίου χώρου.
    Η απόφαση της σημερινής κυβέρνησης πρέπει να είναι η διατήρηση του ελέγχου του εναέριου χώρου της Ελλάδας υπό δημόσια διαχείριση και η οριστική διαγραφή των διακινούμενων σεναρίων περί ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης του εναέριου χώρου.
    Με το παρών νομοσχέδιο θα πρέπει να ανατραπεί το καθεστώς κακοδιαχείρισης ,να εξασφαλιστούν πόροι για τον εκσυγχρονισμό της αεροναυτιλίας και να επιτευχθεί ορθολογικός εκσυγχρονισμός των δομών, που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση πόρων.
    Η βέλτιστη λύση αυτή την στιγμή για την μορφή της ΥΠΑ πρέπει να αναζητηθεί στην αντίστοιχη ΥΠΑ της Γαλλίας (DGAC)
    Κλείνοντας ,θα ήθελα να αναφερθώ στις άοκνες προσπάθειες των εργαζομένων της ΥΠΑ που με πενιχρά μέσα, δεν επέτρεψαν να εκτεθεί η υπηρεσία , ακόμα και μεσούσης της οικονομικής κρίσης.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 18:05 | Χρηστος Φ.

    Ως ΕΕΚ αισθάνομαι υπερηφάνεια που υπηρετώ σε μια Δημόσια Υπηρεσία κερδοφόρα και με ευθύνη εθνική! Το ΝΠΔΔ αποτελεί υποβαθμιση και προιδεάζει για την εμπλοκή ιδιωτών στο έργο της με αμφίβολους πλέον στόχους και εξελίξεις.
    Θεωρώ ότι η καλύτερη λύση είναι η αμιγώς δημόσια υπηρεσία με οικονομική αυτοτέλεια για την εύρυθμη ανάπτυξη και λειτουργία της.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 16:36 | ΠΑΣΧΑΛΗΣ ΘΩΜΑΣ

    Ως ηλεκτρονικός μηχανικός Εναερίου Κυκλοφορίας, ως δημόσιος υπάλληλος και κυρίως ως ελεύθερος πολίτης εναντιώνομαι απολύτως σε οποιοδήποτε σχέδιο ιδιωτικοποιήσεως περιουσιακού στοιχείου της πατρίδος, δεδομένου ότι πραγματικός ιδιοκτήτης κάθε τέτοιου στοιχείου είναι η επόμενη γενιά Ελλήνων. Σε αυτήν είμαστε υποχρεωμένοι να παραδώσουμε τη δημόσια περιουσία, καθαρή και επαυξημένη. Το παρόν νομοσχέδιο, κατά την γνώμη μου, στόχο έχει την μεσοπρόθεσμη ιδιωτικοποίηση της Παροχής Υπηρεσιών Αεροναυτιλίας. Προτείνω, στους φίλους συναδέλφους, οι οποίοι συμμερίζονται παρόμοιες ιδέες, να περιφρονήσουν εμπράκτως όσους εμπλέκονται στο εν λόγω νομοθέτημα.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 14:19 | ΚΡΣ

    Καλησπέρα, ως Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) θα ήθελα να παραθέσω την άποψή μου σχετικά με την μετατροπή καθεστώτος της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ.
    Αρχικά, σε προσωπικό επίπεδο, λόγω της πίεσης που έχει η καθημερινή βάρδια ενός ΕΕΚ, ένα από τα μείζονα ζητήματα είναι η ασφάλεια και η ψυχική ηρεμία του εκάστοτε υπαλλήλου. Η εργασία του ΕΕΚ αμείβεται έτσι, ώστε να ανταποκρίνεται στην καθημερινή πίεση και το άγχος όπως και στην τεράστια ευθύνη που αναλαμβάνει για οποιοδήποτε λάθος συμβεί. Ένας ΕΕΚ, το μόνο που δεν χρειάζεται είναι η εργασιακή αβεβαιότητα και το επιπλέον άγχος, αν θα παραμείνει στην θέση του ή όχι. Είναι πράγματα που μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένες επιδόσεις των ΕΕΚ με αποτέλεσμα την μη ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων. Θεωρώ λοιπόν, εξαιρετικής σημασίας το γεγονός ενός προδρόμου ιδιωτικοποίησης (το ΝΠΔΔ σε μια νύχτα μπορεί να γίνει ΝΠΙΔ).
    Επιπρόσθετα, σε εθνικό επίπεδο, θεωρώ πως η μετατροπή μιας υπηρεσίας όπως η ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ, (με άμεσο κίνδυνο την μετατροπή σε κάποια χρόνια σε ΝΠΙΔ) εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, όπου συνεχώς τίθενται ζητήματα σχετικά με τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, πιστεύω πως η προοπτική της κατεύθυνσης προς ιδιωτικοποίηση μόνο θετική δεν φαντάζει. Με την ίδια λογική, γιατί δεν γίνεται ΝΠΔΔ η αστυνομία, ο στρατός και οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας; Η ανεξαρτησία ενός ιδιώτη να διαχειρίζεται αυθαίρετα τον ελληνικό εναέριο χώρο δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σίγουρα δεν μπορεί να εγγυηθεί από κανέναν η σωστή και ολοκληρωμένη αξιολόγηση και επίβλεψη μιας τέτοιας κατάστασης.
    Κλείνοντας, καλώ τους συναδέλφους μου ΕΕΚ να εκφραστούν σχετικά με το πολύ σημαντικό αυτό ζήτημα που θέτει στον αέρα την εργασιακή μας ασφάλεια και το εργασιακό μας μέλλον.
    Με εκτίμηση,
    ΚΡΣ , Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 13:30 | Βασίλης Νικολόπουλος

    Η μετατροπή ενός προσοδοφόρου για το κράτος Οργανισμού (Authority) οποίος συνεισφέρει τόσο στον τουρισμό όσο και στην ασφάλεια της χώρας μέσω των συνεργασιών με τις υπηρεσίες ασφαλείας του κράτους (ΠΑ, ΓΕΑ, Αστυνομία κλπ), σε μια υπηρεσία (service) δεν προβάλει σαν ιδανική εξέλιξη. Προφανώς δρομολογείται διαμελισμός και μετατροπή σε ΝΠΙΔ ή και τελικά ΑΕ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κρατικά έσοδα και τις θέσεις εργασίας δίχως να έχουν προηγηθεί αναλογιστικές μελέτες.
    Η παροχή υπηρεσιών αεροναυτιλίας πρέπει να είναι σύμφωνη με τα υψηλά επίπεδα ασφαλείας που απαιτούνται και επιβάλλονται από τους διεθνείς οργανισμούς (ICAO, EASA) και δεν θα πρέπει να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις εταιρίες, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο την ασφάλεια του εθνικού εναέριου χώρου όσο και τα κρατικά έσοδα των τελών υπέρπτησης και χρήσης αεροδρομίων.
    Οι συνολικές επενδύσεις που έχουν γίνει σε συστήματα αεροναυτιλίας και εγκαταστάσεις σε όλη την χώρα, καθώς και του τεχνικού και επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού δεν θα έπρεπε να προωθούνται προς παραχώρηση αλλά προς περαιτέρω ανάπτυξη και εμπλουτισμό, σύμφωνα πάντα με υψηλά πρότυπα που επιβάλλονται από τους διεθνείς οργανισμούς, έτσι ώστε σαν χώρα να μπορούμε να απαιτήσουμε ακόμη μεγαλύτερα κέρδη τελών διέλευσης/χρήσης αεροδρομίων. Αν είναι κάτι επικερδές δεν το υποβαθμίζεις και δεν το χαρίζεις αλλά φροντίζεις να το αναπτύξεις και να το ενδυναμώσεις ακόμη περισσότερο.
    Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην προχωρήσει η μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ αλλά να προωθηθεί η μορφή της Γενικής Γραμματείας έτσι ώστε να μπορεί άμεσα να ανταποκρίνεται ταχύτατα στις τεχνολογικές και οικονομικές απαιτήσεις και να αποτελλέσει έναν ακόμη τομέα εισροής εσόδων για το κράτος.
    Με εκτίμηση

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:11 | Γεωργαράς Σπύρος

    Η μετατροπή της Υπηρεσίας (μιας Δημόσιας Υπηρεσίας) σε ΝΠΔΔ αποτελεί έμμεση ιδιωτικοποίησή της, κυρίως λόγω της τάσης που επικρατεί πανευρωπαϊκά, αλλά και των πιέσεων που έχουν κατά το παρελθόν ασκηθεί στη χώρα προς τούτο.

    Η εκχώρηση της διαχείρισης της αεροναυτιλίας (κρατική κυριαρχία) και των εναπομείναντων σε κρατικό έλεγχο αεροδρομίων και υδατοδρομίων (υποδομές) σε μια-κάποια-τυχαία ιδιωτική εταιρία (γιατί για αυτό μιλάμε πλέον) μειώνει δραματικά την δυνατότητα αποτελεσματικής αποτροπής της Τουρκίας από τα όποια σχέδιά της, και θέτει θέμα εθνικής ασφαλείας.

    Μα το ευρωπαϊκό δίκαιο… η διεθνής πρακτική… θα μου πει κάποιος. Ναι, αυτά φτιάχτηκαν από χώρες και για χώρες που δεν γειτονεύουν με την Τουρκία.

    Πέραν αυτού, η έλλειψη μελέτης βιωσιμότητας του νέου σχήματος που ως βασικό πόρο θα έχει τα τέλη που αποδίδονται μέσω του EUROCONTROL, σε μια εποχή που λόγω COVID-19 αυτά είναι ιδιαιτέρως μειωμένα και δεν υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον τους, θέτει εν αμφιβόλω την βιωσιμότητα, αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητα της νέας ΥΠΑ.

    Η βέλτιστη λύση είναι μία αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία με την δυνατότητα οικονομικής αυτοτέλειας.

    Ευχαριστώ

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:18 | Κωνσταντίνος Μαύρος

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί εδώ και δεκαετίες πυλώνα (οικονομικό, εθνικό και γεωστρατηγικό) της χώρας μας αφού διαχειρίζεται τον Εθνικό Εναέριο χώρο σε συνεργασία με την Πολεμική Αεροπορία. Είναι σημαντικό να παραμείνει υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο το FIR Αθηνών δεδομένης της ασύδοτης τουρκικής προκλητικότητας.
    Δεδεμένου των εσόδων της Υ.Π.Α. ( με μοναδική εξαίρεση την περίοδο της κρίσης του κορονοιού) θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι και λύσεις νομοθετικού περιεχομένου, ώστε να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια χωρίς την μετατροπή της σε Ν.Π.Δ.Δ..

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 12:42 | Γιώργος Σταυρινουδης

    Η ΥΠΑ θα πρέπει να παραμείνει στο στενό δημόσιο τομέα για λόγους εθνικής ασφάλειας! Φαντάζεστε στις μέρες μας με τόσες τουρκικές παραβιάσεις τον έλεγχο να είχε ιδιώτης ή κάτι ενδιάμεσο; Η πολεμική μας αεροπορία από ποιόν θα περνει άδεια να πετάξει, με ποιον θα μιλάει στον αέρα;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:59 | Ευάγγελος

    Μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ, πολύ περισσότερο σε αυτή τη χρονική συγκυρία που ο κλάδος βιώνει πρωτοφανείς καταστάσεις, ισοδυναμεί με απαξίωση και εκχώρηση της σε ιδιώτες. Το ερώτημα είναι γιατί μία υπηρεσία που προσφέρει τόσα στο Ελληνικό Δημόσιο και είναι επανδρωμένη με εξειδικευμένο προσωπικό να γίνει θυσία για να ικανοποιηθούν οι (νεο)φιλελεύθερες φαντασιώσεις μιας κυβέρνησης;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:25 | Σ. Γ.

    Το ΝΠΔΔ ανοίγει διάπλατα την πόρτα για να το ΝΠΙΔ και την πραγματοποίηση της μεταφοράς του ελέγχου του εναέριου χώρου σε ιδιώτες και ιδιωτικά συμφέροντα.
    Η κυβέρνηση πρέπει να αναλογιστεί αν θα βάλει την υπογραφή της και θα μείνει στην ιστορία σαν εκείνη που θα παραδώσει έναν πόρο στρατηγικής σημασίας σε ειδικά συμφέροντα και μεγάλες αεροπορικές εταιρείες. Η ΥΠΑ είναι η υπηρεσία που διαχειρίζεται τον Εθνικό Εναέριο Χώρο και την ασφάλεια των πτήσεων. Αυτό και μόνο αρκεί για να παραμείνει αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 11:20 | Χρήστος Πιτσικάς

    Η Ν.Δ.Π.Δ. είναι προάγγελος ιδιωτικοποίησης και κινδυνεύει η μονιμότητα καθώς και τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματά μας. Είναι πολύ εύκολο και πολύ απλό μετά από αυτό να πάμε στο επόμενο στάδιο που είναι το Ν.Δ.Ι.Δ. Ανοίγει ο ασκός του Αιόλου. Αναστατώθηκε ο κλάδος χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και αυτό δείχνει ότι δεν υπάρχει αγνή πρόθεση. Ο σκοπός ήταν να βρεθούμε προ τετελεσμένου, αφού η συντριπτική πλειοψηφία επιθυμεί να παραμείνει στο δημόσιο. Ο εναέριος χώρος δε μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί σε εταιρεία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:56 | Δημήτριος Ρούσσος

    Υπηρετώντας στην ΥΠΑ ως Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναερίου Κυκλοφορίας επι 25 χρόνια, έχω βιώσει εποχές με επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό, νέα συστήματα αεροναυτιλίας, υποστήριξη σε υλικά κλπ. Όλα αυτά κάτω από το σημερινό της χαρακτήρα, του στενού Δημοσίου. Με την πάροδο του χρόνου, οι διαδικασίες για τις εγκρίσεις δαπανών, ακόμα και για ευτελούς αξίας ανταλλακτικά, αναγκαία όμως για τη διατήρηση των συστημάτων μας σε επιχειρησιακή λειτουργία, έγιναν τόσο χρονοβόρες, που πραγματικά η ΥΠΑ δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει με το ποσοστό ασφαλείας που διέθετε και οι εργαζόμενοι ήταν τόσο περήφανοι για αυτό Δεν είναι δυνατόν να διαθέτουμε άρτια εκπαιδευμένο και υψηλού επιπέδου προσωπικό, να προσφέρει υπηρεσίες στην εθνική ασφάλεια της χώρας και να το οποίο να μην μπορεί να αποδώσει επειδή λείπουν ανταλλακτικά αξίας μερικών εκατοντάδων ευρώ. . Δεν είναι ανάγκη λοιπόν να αλλάξει ο δημόσιος χαρακτήρας της σε ΝΠΔΔ, αλλά να δοθεί η δυνατότητα να μπορεί να διαχειριστεί τους απαραίτητους πόρους που θα εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες, ύστερα από αιτιολογημένες εκθέσεις στόχων κάθε χρόνο. Πολιτική βούληση χρειάζεται και όχι αλλαγές στο νομικό της χαρακτήρα.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:09 | Παναγιωτίδης Θεόφιλος

    Ο πρόχειρος σχεδιασμός επί χάρτου δεν μπορεί να δημιουργήσει αποτελεσματική νέα Υπηρεσία.
    Πέραν των Διοικητικών παραμέτρων στις οποίες εντάσσονται η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ κλπ, μείζονος σημασίας παράμετρος είναι και το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κομμάτι, ιδίως όταν μιλάμε για αυτοτέλεια της εταιρείας-υπηρεσίας.
    Για να υπάρξει ένα υγιές ξεκίνημα μιας νέας ΄΄εταιρείας΄΄ χρειάζονται ορισμένα βασικά, αρχικά, βήματα όπως είναι η ΑΠΟΓΡΑΦΗ και μία ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί, με σχετική ακρίβεια, ο χαρακτηρισμός του επιπέδου ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
    Οι δαπάνες μιας εταιρείας δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος. Είναι και το κόστος του εξοπλισμού της, πέραν των πάγιων εγκαταστάσεων. Αυτός διαχωρίζεται σε εκσυγχρονιστικό αρχικό κόστος, σε ετήσιο αποσβεστικό και σε λειτουργικό. Θα πρέπει, ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας της ‘’εταιρείας’’ να εξασφαλιστούν χρηματοδοτικές διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Διαφορετικά μιλάμε για ένα μετέωρο βήμα παλινδρόμησης και αναποτελεσματικής πορείας που θα ταλαιπωρήσει και το κράτος, με την υστέρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τους εργαζόμενους.
    Επομένως πέραν της πρόβλεψης για διανομή των εσόδων της ΄΄ εταιρείας ΄΄ σε μισθούς, καλό είναι να προβλεφθεί, και η ποσοστιαία εκ των εσόδων, χρηματοδότηση των υπολοίπων εξοπλιστικών και πάγιων αναγκών της, σε ετήσια και μακροπρόθεσμη βάση.
    Ο αποτελεσματικός εκσυγχρονισμός της νέας Υπηρεσίας μπορεί να υλοποιηθεί καλύτερα με δύο μέτρα. 1. Την αυτοτέλεια, διοικητική και οικονομική αλλά και 2. Τον συνεχή αδιάλειπτο ετήσιο οικονομικό έλεγχο από αδιάβλητους θεσμικούς, οικονομικούς και μη, φορείς.
    Νομίζω λοιπόν ότι η Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια εξυπηρετείται στο μέγιστο δυνατό βαθμό και διασφαλίζεται επίσης η εθνική ασφάλεια, με ένα σχήμα νομικό όπως μπορεί να είναι μια Ανεξάρτητη Δημόσια Υπηρεσία, χωρίς την ‘’αναταραχή΄΄ στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και με ισολογιστική οικονομική λογοδοσία του φορέα σε υπερκείμενο αδιάβλητο φορέα που θα καθοριστεί.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 09:20 | Κοντογιάννης Θεμιστοκλής

    Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας – > Έλεγχος – Υποστήριξη – Πιστοποίηση του εθνικού εναέριου χώρου.

    ΝΠΔΔ . . . ΝΠΙΔ . . . Εταιρεία .

    ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ Δ Ε Ν Μ Π Ο Ρ Ο Υ Ν ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ !

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 06:34 | ΕλένηΞεπαπαδάκου

    Θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από όλους ότι η ΥΠΑ δεν είναι απλώς άλλη μια «προβληματική δημόσια υπηρεσία-βαρίδι για το κράτος». Αντίθετα, η ΥΠΑ αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης διότι φέρνει έσοδα στο κράτος, συνεισφέροντας στον κρατικό προυπολογισμό με τα Τέλη Υπέρπτησης και τα Τέλη Χρήσης Αεροδρομίων, χαράσσει στρατηγική για τον ελληνικό εναέριο χώρο σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία, στηρίζει τον τουρισμό και όλα αυτά διατηρώντας πάντοτε υψηλά επίπεδα ασφάλειας.Είναι δε από τις ελάχιστες Υπηρεσίες που διατηρεί Σύστημα ολικής ποιότητας και οι διαδικασίες, τα συστήματα και το προσωπικό της επιθεωρούνται τακτικά από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (EASA). Η μετατροπή της σε ΝΠΔΔ δεν είναι συμφέρουσα λύση από καμία άποψη και κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας. Η οικονομική της αυτοτέλεια μπορεί να επιτευχθεί και με τη μορφή της Γενικής Γραμματείας.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 03:14 | ΡΩΜΝΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Αγαπητοί κύριοι,

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας από την ίδρυσή της έχει υπηρετήσει τον σκοπό της και τα συμφέροντα του Ελληνικού κράτους με ασφάλεια και με απόλυτη επιτυχία στο έργο της. Αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της Εθνικής Οικονομίας αφού είναι αναπόσπαστο κομμάτι της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας αλλά και της Εθνικής Ασφάλειας αφού οι δραστηριότητές της βρίσκονται σε άμεση και αγαστή συνεργασία με αυτές της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομακρυνθεί από το στενό πυρήνα του Δημοσίου. Η επαύξηση της διοικητικής και οικονομικής της αυτοτέλειας (όπως επικαλείσθε στην αιτιολογική σας έκθεση ) θα μπορούσε να επιτευχθεί και με άλλους τρόπους χωρίς να χάσει το στενό Δημόσιο χαρακτήρα της π.χ με μετατροπή της σε Γενική Γραμματεία.

    Μια τέτοια κίνηση όπως η προωθούμενη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ θα έθετε σε κίνδυνο την βιωσιμότητά της με την αποκοπή της από τους πόρους του τακτικού προϋπολογισμού, αφού σε περιπτώσεις όπως η παρούσα συγκυρία της πανδημίας τα έσοδά της είναι ελάχιστα. Το αποτέλεσμα αναπόφευκτα θα ήταν η πορεία της προς ιδιωτικοποίηση με συνέπεια την ιδιωτικοποίηση και την απώλεια διαχείρισης του Ελληνικού FIR… με ανυπολόγιστες και καταστροφικές συνέπειες για τη χώρα!

    Η Αεροναυτιλία, το άρτια εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της και τα συστήματά της ( Ραντάρ, Ραδιοβοηθήματα, συστήματα Επικοινωνίας και άλλα ) είναι και πρέπει να παραμείνουν περιουσία του Δημοσίου και του Ελληνικού κράτους.

    Η ΥΠΑ, τα Αεροδρόμια και τα συστήματα Αεροναυτιλίας αποτελούν σημαντικό κομμάτι της Εθνικής Άμυνας της χώρας σε περίπτωση πολέμου. Βλέποντας τις επιδιώξεις της Τουρκίας δυστυχώς το σενάριο του σύρραξης στο μέλλον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν η ΥΠΑ να παραμείνει στο στενό πυρήνα του Δημοσίου.

    Ας μην πέσετε λοιπόν στην παγίδα να ανοίξει η «πόρτα» για την πορεία προς την ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ μετατρέποντάς την σε ΝΠΔΔ!

    Με εκτίμηση

    Ρωμνιός Κωνσταντίνος

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 02:54 | K. Kazakos

    Κύριοι,

    Η σημερινή ΥΠΑ καταργείται και συστήνεται νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ). Όπως υπογραμμίζουν οι νομικοί μας σύμβουλοι, η μετάβαση σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) είναι πλέον εύκολη.

    Αλήθεια έχουμε λύσει θα θέματά μας με τους «φίλους» γείτονες?

    Αλήθεια η ασφάλεια των πτήσεων πόσο μπορεί να κρατηθεί εαν μπει στο παιχνίδι ο ιδιώτης?

    Η συνεργασία ΓΕΑ – ΥΠΑ στα θέματα Εθνικής Ασφαλείας πως θα γίνεται? Με όρους Management?

    Λύσαμε όλα τα Εθνικά μας θέματα και δεν το γνωρίζουμε???

    Σας ευχαριστώ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 23:49 | Teo Pane

    Δεν μπορεί να δημιουργηθεί νέα εταιρεία με ‘’σχεδιασμούς’’ πάνω σε μια κόλλα χαρτιού.
    Πέραν των Διοικητικών παραμέτρων στις οποίες εντάσσονται η ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ, ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ κλπ, μείζονος σημασίας παράμετρος είναι και το ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ κομμάτι, ιδίως όταν μιλάμε για αυτοτέλεια της εταιρείας-υπηρεσίας.
    Για να υπάρξει ένα υγιές ξεκίνημα μιας νέας ΄΄εταιρείας΄΄ χρειάζονται ορισμένα βασικά, αρχικά, βήματα όπως είναι η ΑΠΟΓΡΑΦΗ, μία ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ώστε να μπορέσει να προσδιοριστεί, με σχετική ακρίβεια, ο χαρακτηρισμός του επιπέδου ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑΣ.
    Οι δαπάνες μιας εταιρείας δεν είναι μόνο το μισθολογικό κόστος. Είναι και το κόστος του εξοπλισμού της, πέραν των πάγιων εγκαταστάσεων. Αυτός διαχωρίζεται σε εκσυγχρονιστικό αρχικό κόστος, σε ετήσιο αποσβεστικό και σε λειτουργικό. Θα πρέπει, ανάλογα με το επίπεδο βιωσιμότητας της ‘’εταιρείας’’ να εξασφαλιστούν χρηματοδοτικές διασφαλίσεις ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά της. Διαφορετικά μιλάμε για ένα μετέωρο βήμα παλινδρόμησης και αναποτελεσματικής πορείας που θα ταλαιπωρήσει και το κράτος, με την υστέρηση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά και τους εργαζόμενους.
    Επομένως πέραν της πρόβλεψης για διανομή των εσόδων της ΄΄εταιρείας΄΄ σε μισθούς, καλό είναι να προβλεφθεί, και ποσοστιαία εκ των εσόδων, η χρηματοδότηση των υπολοίπων εξοπλιστικών και πάγιων αναγκών της σε ετήσια και μακροπρόθεσμη βάση.
    Η Διοικητική και Οικονομική αυτοτέλεια μπορεί να διασφαλιστεί με την μορφή της Ανεξάρτητης Δημόσια Υπηρεσίας χωρίς την ‘’αναταραχή΄΄ στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων και με ισολογιστική οικονομική λογοδοσία του φορέα άμεσα στον Υπουργό.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 22:59 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΛΟΒΟΣ

    Δηλαδή επειδή κάποιοι έχουν «αυταπάτες» ότι ένα ΝΠΔΔ θα λύσει τα προβλήματα λειτουργίας της ΥΠΑ, πρέπει σώνει και καλά να πειραματιστούμε με τα ίδια αποτελέσματα, και μοναδική διαφορά την ανέλιξη συναδέλφων σε «θεσούλες» χωρίς αντικείμενο και ουσία.

    Πολλοί εξ ημών ονειρεύονται να γίνουν «Τσέοι». Ο Ελεγκτής βάρδιας θα πληρώσει το μάρμαρο…

    Εύκολα ένα ΝΠΔΔ γίνεται ΝΠΙΔ. Να δω τότε πώς θα συνεργάζεται ο «ιδιώτης» με την πολεμική αεροπορία σε περιπτώσεις εμπλοκών με τους γείτονες…

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 21:31 | ΝΙΚΟΣ ΕΕΚ

    ΔΙΑΦΩΝΩ.
    ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ, ΝΠΔΔ?
    ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΠΙΔ? ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΙ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ?
    ΠΟΙΟΣ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟ?

    ΚΑΜΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΒΑΡΔΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ, ΠΑΣΧΑ, ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΣΕ ΑΠΟΣΠΑΣΕΙΣ.
    ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥ Ο ΗΛΙΚΙΑΚΟΣ ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ ΤΑ 50!! ΔΗΛΑΔΗ ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ? ΟΤΙ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΩΡΑ ΚΑΙ ΘΑ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ?
    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΜΙΑ ΤΑΞΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΕΙΛΙΚΡΙΝΩΣ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 19:02 | Γιάννης Αργυρόπουλος

    Κάποια αγαθά/υπηρεσίες πρέπει να παραμένουν δημόσια πάση θυσία, είναι θέμα εθνικής ασφάλειας. Αν το παράδειγμα για να προχωρήσετε σε ιδιωτικοποίηση είναι το καθεστώς του παρόχου αεροναυτιλίας σε άλλες χώρες (ουσιαστικά αυτό γίνεται με το ΝΠΔΔ), αναρωτηθείτε την ιδιαιτερότητα κάθε χώρας και ποιους έχει γείτονες.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 19:15 | Γιώργος Κωνσταντίνου

    Ιδιοτικοποιήστε λοιπόν τον εναέριο χώρο και μετά η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, θα πρέπει να ζητάει την άδεια της εταιρείας ώστε να σηκώσει τα μαχητικά αεροσκάφη…

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 17:58 | Παναγιώτης Παπαδόπουλος

    Αγαπητοί νομοθέτες,

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας δεν είναι μια οποιαδήποτε υπηρεσία του κρατικού μηχανισμού. Αποτελεί έναν κρίσιμο πυλώνα της χώρας μας αφού διαχειρίζεται τον Εθνικό Εναέριο χώρο και την ασφάλεια των πτήσεων.

    Η επιχειρούμενη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ εγκυμονεί κινδύνους άμεσους και μακροχρόνιους αφού η χώρα έχει γείτονα την Τουρκία που επιβουλεύεται την ακεραιότητα της Ελλάδας καθημερινά.

    Εν ονόματι, οποιοδήποτε σχεδιασμών, κέρδους ή άλλων, αυτό είναι καταστροφικό για την ίδια την Πατρίδα μας. Η Ελλάδα δεν είναι Δανία, Σουηδία ή Πορτογαλία που δεν έχουν γείτονες που να την επιβουλεύονται.

    Ποιοι κίνδυνοι προκύπτουν από την μετατροπή της υπηρεσίας σε ΝΠΔΔ είναι προφανείς και δεν χρειάζεται να τους αναλύσουμε.

    Όπως δεν μπορούν να γίνουν ΝΠΔΔ υπηρεσίες όπως η Αστυνομία, το Λιμενικό, ο Ελληνικός Στρατός έτσι δεν μπορεί να γίνει και η ΥΠΑ.

    Η άποψή μου, είμαι σίγουρος εκφράζει ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων πολιτών. Θα πρέπει να αναθεωρήσετε το συγκεκριμένο άρθρο και να παραμείνει η ΥΠΑ στο ελληνικό κράτος ως Υπηρεσία και όχι ως εταιρεία.

    Οι εταιρείες δεν είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια της χώρας.

    Σας ευχαριστώ.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 16:55 | ΒΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Συμφωνα με το αιτιολογικό, η μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ γίνεται για την άρση του εμποδίου της οικονομικής αυτοτέλειας, που δεν υπάρχει σήμερα.
    Το διακύβευμα όμως είναι ανυπολόγιστο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου διαχείρισης του FIR Αθηνών από το ελληνικό κράτος και σύμφωνα με τη συνθήκη του Σικάγο, όποιος ελέγχει τον αέρα ελέγχει και τη θάλασσα. Δεν θα έχουμε δικαιοδοσία να κάνουμε ούτε διάσωση στο Αιγαίο. Ειδικά σε τέτοιυς καιρούς, με την Τουρκία να θέλει να ανατρέψει τη συνθήκη της Λωζάνης, το ελληνικό κράτος με τη συνεργασία ΥΠΑ – ΓΕΑ πρέπει να διαφυλάξει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στη διαχείριση του Εθνικού εναέριου χώρου.
    Οσον αφορά την απότελεσματικότητα, απόδωση και ανταγωνιστικότητα στην αεροπορική βιομηχανία, η ΥΠΑ είναι από τους πλέον βιώσιμους οργανισμούς γιατί το προσωπικό της εκπαιδεύεται και αξιολογείται διαρκώς μέσα στο έτος ώστε να παράγει υψηλής (μετρήσιμης) ακρίβειας έργο στους χρήστες του εθνικού εναέριου χώρου με πόρους που δεν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.
    Τέλος, η πρόσφατη πανδημία, ανέδειξε ότι όλα τα ιδιωτικού τύπου μικτά οικονομικά σχήματα οργανισμών, σε περιόδους κρίσης καταρρέουν (η Lufthansa ζήτησε στήριξη από Γερμανία, Αυστρία, Βέλγιο και Ολλανδία – σύνολο 4 κράτη – για να μην κηρύξει πτώχευση) και το Δημόσιο αποδεικνύεται ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ.
    Συνεπώς, είναι προς το συμφέρον κυρίως των χρηστών ΚΑΙ του ελληνικού κράτους να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου η ΥΠΑ και το εμπόδιο της οικονομικής αυτοτέλειας να αρθεί μέσα από το πλαίσιο μιας Γενικής Γραμματείας και επ’ ουδενί Νομικού Προσώπου.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 15:40 | ΒΑΣΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

    Συμφωνα με το αιτιολογικό, η μετατροπή της ΥΠΑ σε ΝΠΔΔ γίνεται για την άρση του εμποδίου της οικονομικής αυτοτέλειας, που δεν υπάρχει σήμερα.
    Το διακύβευμα όμως είναι ανυπολόγιστο, γιατί μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ελέγχου διαχείρισης του FIR Αθηνών από το ελληνικό κράτος και σύμφωνα με τη συνθήκη του Σικάγο, όποιος ελέγχει τον αέρα ελέγχει και τη θάλασσα. Δεν θα έχουμε δικαιοδοσία να κάνουμε ούτε διάσωση στο Αιγαίο. Ειδικά σε τέτοιυς καιρούς, με την Τουρκία να θέλει να ανατρέψει τη συνθήκη της Λωζάνης, το ελληνικό κράτος με τη συνεργασία ΥΠΑ – ΓΕΑ πρέπει να διαφυλάξει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στη διαχείριση του Εθνικού εναέριου χώρου.
    Οσον αφορά την απότελεσματικότητα, απόδωση και ανταγωνιστικότητα στην αεροπορική βιομηχανία, η ΥΠΑ είναι από τους πλέον βιώσιμους οργανισμούς γιατί το προσωπικό της εκπαιδεύεται και αξιολογείται διαρκώς μέσα στο έτος ώστε να παράγει υψηλής (μετρήσιμης) ακρίβειας έργο στους χρήστες του εθνικού εναέριου χώρου με πόρους που δεν επιβαρύνουν τον τακτικό προϋπολογισμό και τα Προγράμματα Δημοσίων Επενδύσεων.
    Συνεπώς, είναι προς το συμφέρον κυρίως των χρηστών ΚΑΙ του ελληνικού κράτους να παραμείνει στον έλεγχο του Δημοσίου η ΥΠΑ και το εμπόδιο της οικονομικής αυτοτέλειας να αρθεί μέσα από το πλαίσιο μιας Γενικής Γραμματείας και επουδενί Νομικού Προσώπου.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 14:53 | Αρβανιτίδης Γεώργιος

    Η σταδιακή αποσύνδεση της ΥΠΑ από το στενό δημόσιο τομέα με τη μετατροπή της σε ΝΠΔΔ και η σταδιακή εκχώρηση της διαχείρισης του FIR σε ιδιώτες, είναι επιζημια και επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα, ειδικά στις σημερινές δύσκολες εποχές

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 14:54 | Μιχάλης Κουγιούλης

    Λόγοι εθνικής ασφάλειας επιβάλουν να παραμείνει η ΥΠΑ ως έχει. Με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί και με τις σχέσεις μας με τους «απέναντι» να βρίσκονται στο κόκκινο, δεν είναι ώρα για πειράματα.

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 13:56 | Σπύρος Ζερβός

    Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται» αναμορφώνεται θεσμικά ο
    Πάροχος και επαυξάνεται η διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια, δια της υιοθέτησης νομικής μορφής Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) ενώ ταυτόχρονα,επιδιώκεται η περιχαράκωση του συστήματος είσπραξης και αξιοποίησης των τελών που αποδίδονται μέσω του EUROCONTROL ως βασικών πόρων του Παρόχου».

    Θεωρώ πως θα μπορούσαν να υπάρξουν βελτιώσεις ως προς το κομμάτι της οικονομικής αυτοτέλειας και ευελιξίας χωρίς την εκ θεμελίων αλλαγή της μορφής της ΥΠΑ .Η δε ισχυριζόμενη Διοικητική αυτοτέλεια , μιας Υπηρεσίας που με τη μορφή που υπάρχει χρόνια τώρα εξυπηρέτησε με ασφάλεια την Γενική Αεροπορία και υπήρξε πυλώνας της πρωτόγνωρης τουριστικής ανάπτυξης της τελευταίας δεκαετίας, πως ακριβώς θα προσφέρει βελτίωση ; Η ΥΠΑ αποδεδειγμένα λειτουργεί εύρυθμα και με μετρήσιμα αποτελέσματα . Υπάρχει ο Υπουργός , ο Διοικητής και οι Υποδιοικητές , σχήμα μικρό , ευέλικτο και οικονομικό . Από την άλλη, θα αφεθεί η διοίκηση και η διαχείριση του Ελληνικού FIR σε μια υπηρεσία που λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με την Πολεμική Αεροπορία σε ένα (ενδεχομένως και περισσότερα) πολυμελή Διοικητικά Συμβούλια και όργανα ; Με τι κριτήρια και σε τι χρόνους θα λαμβάνονται κρίσιμες για τα Εθνικά Συμφέροντα αποφάσεις ;

    Η ΥΠΑ δεν είναι ούτε Βιβλιοθήκη ούτε Πανεπιστήμιο ώστε να έχει μορφή ΝΠΔΔ . Αποτελεί βασικό εργαλείο Άμυνας σε καιρό πολέμου και Ανάπτυξης σε περίοδο ειρήνης και θα πρέπει να παραμείνει στον στενό πυρήνα του δημοσίου .

    Για τα ανωτέρω ζητώ συνολικά την κατάργηση της προτεινόμενης τροποποίησης του άρθρου 26

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 13:10 | Περσεφόνη Τσεράμη

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποτελεί Αυτοτελή Δημόσια Υπηρεσία, για λόγους Εθνικής Ασφάλειας και Συμφέροντος και λειτουργεί με κανόνες δημοσίας τάξεως. Το εν λόγω Σχέδιο Νόμου , θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη Χώρα μας, σε μία δύσκολη ιστορικά στιγμή, με τις καθημερινές Τουρκικές προκλήσεις και ανοίγει το δρόμο της ιδιωτικοποίησης,  σε μια υπηρεσία την οποία έχουν αποφανθεί πολλές φορές στο παρελθόν τα ανώτατα όργανα της δικαιοσύνης της Χώρας μας ως προς τους λόγους που πρέπει να είναι αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία.
    Επίσης οι τρέχουσες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω πανδημίας (μείωση εσόδων από τέλη Αεροναυτιλιας και Αερολιμένων) , καθιστούν το συγκεκριμένο εγχείρημα επισφαλές τόσο για το μέλλον της ΥΠΑ, όσο και για το εργασιακό μέλλον των υπαλλήλων. 
     

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 00:33 | Κ. Καζάκος

    ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ

    ΝΠΔΔ = ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΜΕΣΗ

  • 6 Σεπτεμβρίου 2020, 00:12 | Π. Αντύπας

    Έχουμε στην ΕΛΛΑΔΑ πολλά ήδη ΝΠΔΔ τα οποία δυστυχώς έχουν μεγάλα προβλήματα στην οικονομική τους διαφάνεια!

    Προφανώς αυτά που ακούγονται ότι με το ΝΠΔΔ θα υπάρχει καλύτερη διαχείριση στην ΥΠΑ δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να τα πιστέψει!!

    Το μόνο σίγουρο είναι ότι με το ΝΠΔΔ ενεργοποιείται πιο εύκολα η διαδικασία της κινητικότητας!!

    Για σκεφτείτε μήπως η ΥΠΑ γινόταν μια «Αυτοτελής Δημόσια Υπηρεσία» κάτω από την Γενική Γραμματεία του Υπουργείου???

    Από την άλλη πιστεύετε αλήθεια ότι είναι εύκολο να καταμετρηθεί η περιουσία της ΥΠΑ τόσο εύκολα και να λειτουργήσει το ΝΠΔΔ???

  • 5 Σεπτεμβρίου 2020, 07:10 | Νίκος Αλεξανδράκης

    Ο Κος Σπίρτζης, πρώην υπουργός Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε δηλώσεις του το 2016 αποκάλυψε ότι υπήρχαν πιέσεις από Ευρώπη στην Ελλάδα ώστε να ιδιωτικοποιηθεί ο πάροχος αεροναυτιλίας και ότι τελικά αυτό απετράπει έπειτα από διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους. Αποκάλυψε επίσης και επεσήμανε/τόνισε ότι είναι σημαντικό να παραμείνει υπό δημόσιο κρατικό έλεγχο το FIR Αθηνών καθώς και ότι πολλά συμφέροντα και παρατάξεις έχουν στενοχωρηθεί που τελικά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε. Στην συνέχεια αποκάλυψε ότι υπήρχαν αιτήματα από υπηρεσίες άλλων χωρών να αναλάβουν τον έλεγχο τμήματος ή και όλου του FIR Αθηνών ή να συνδράμουν με την παροχή ξένων ελεγκτών τις υπηρεσίες της αεροναυτιλίας. Τέλος κατήγγειλε ότι πρόθεση των προηγούμενων κυβερνήσεων ήταν να ιδιωτικοποιήσουν, τόσο τον έλεγχο του εναέριου χώρου, όσο και τη διαχείριση όλων των αεροδρομίων της χώρας καθώς και ότι η ιδιωτικοποίηση του παρόχου αεροναυτιλίας στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών θα οδηγούσε σε εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων και σε απολύσεις εργαζομένων. Για ποίον λόγο προχωράει η κυβέρνηση στην έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΥΠΑ??? Ο έλεγχος του FIR Αθηνών και η ΥΠΑ πρέπει να παραμείνει στο δημόσιο και να είναι κρατική υπηρεσία. Το αντίθετο εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα ιδιωτών και άλλων κρατών!

    FIR Αθηνών, έλεγχος του εναέριου χώρου, αμφισβήτηση και παραβάσεις του FIR Αθηνών από την Τουρκία και ο κίνδυνος εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με την ιδιωτικοποίηση του ελέγχου κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

    Την 7η Δεκεμβρίου 1944 υπογράφηκε στο Σικάγο η Σύμβαση περί Διεθνούς Πολιτικής Αεροπορίας, που προέβλεπε την ίδρυση ενός Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO). O ICAO θέσπισε τα όρια των περιοχών ευθύνης για τον έλεγχο του εναερίου χώρου στις χώρες μέλη του (Flight Information Region-FIR). Το FIR Αθηνών οριοθετήθηκε στο πλαίσιο των περιοχικών συνδιασκέψεων αεροναυτιλίας Ευρώπης των ετών 1950, 1952 και 1958. Σύμφωνα με τους κανόνες του ICAO και τη διεθνή πρακτική, η Ελλάδα απαιτεί, για λόγους ασφάλειας των πολιτικών πτήσεων, όπως όλα τα αεροσκάφη, πολιτικά και στρατιωτικά, υποβάλουν σχέδια πτήσεως πριν από την είσοδό τους στο FIR Αθηνών. Παρά ταύτα, τον Αύγουστο του 1974, η Τουρκία αυθαίρετα εξέδωσε τη ΝΟΤΑΜ 714 («ειδοποίηση προς αεροναυτιλομένους») με την οποία προσπαθούσε να επεκτείνει τον χώρο της δικαιοδοσίας της μέχρι το μέσο του Αιγαίου εντός του FIR Αθηνών. Η Ελλάδα τότε κήρυξε το Αιγαίο επικίνδυνη περιοχή (NOTAM 1157). Η Άγκυρα, το 1980, και πάλι μονομερώς, ανακάλεσε τη ΝΟΤΑΜ 714 όταν διαπίστωσε ότι το μέτρο έβλαπτε τα συμφέροντά της και ιδίως τον τουρισμό της.

    Ωστόσο, η Τουρκία έκτοτε, με το επιχείρημα ότι η Σύμβαση του Σικάγο δεν αφορά στα κρατικά αεροσκάφη, σταθερά αρνείται να υποβάλει σχέδια πτήσεων για τις εισόδους των στρατιωτικών αεροσκαφών της εντός του FIR Αθηνών, διαπράττοντας, έτσι, πολυάριθμες παραβάσεις των κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας και δημιουργώντας κινδύνους για την ασφάλεια της πολιτικής αεροπορίας. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία εξαναγκάζεται να προβαίνει σε διαδικασίες αναγνώρισης των αγνώστων στις αρμόδιες αρχές εναέριας κυκλοφορίας ιχνών αεροσκαφών, που έχουν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να έχουν υποβάλει σχέδιο πτήσεως, καθώς και σε αναχαιτίσεις, όταν αυτά παραβιάζουν τον εθνικό μας εναέριο χώρο.

  • 4 Σεπτεμβρίου 2020, 14:05 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Η αυτοτελής δημόσια υπηρεσία «Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας» η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που θέλετε να καταργηθεί αφήνει κενό στην διαχείριση εθνικών θεμάτων Αεροναυτιλίας ,καθώς δεν είναι δυνατόν να διαβιβάζονται αρμοδιότητες Κυβέρνησης (-Υπουργού) σε ΔΣ έστω και ΝΠΔΔ ( πχ όπως επιλογή συστήματος Αεροναυτιλίας, οριοθέτηση αυτής, διέλευση και αεροδιάδρομοι κλπ κρίσιμα θέματα) .
    ( Σχετικό αρθ. 26 του ν 4427/16 και αρθ 53 του νόμου της διαβούλευσης.)
    Σεπτ. 04-09-2020
    Γεωργιος Παπαιωάννου
    Μ. 6978195085

  • 3 Σεπτεμβρίου 2020, 17:08 | Νικος Αλεξανδρακης

    Για ποιόν λόγο τροποποιείται η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) σε Νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ)?

    Η ΥΠΑ είναι μια καίρια και ειδικού χαρακτήρα υπηρεσία, πάροχος υπηρεσιών αεροναυτιλίας του FIR Αθηνών και για λόγους κυρίως Εθνικής ασφάλειας θα έπρεπε να είναι αμιγώς δημόσια υπηρεσία και όχι εταιρία. Σαν νέος σχετικά δημόσιος υπάλληλος αποφάσισα να δουλέψω στην ΥΠΑ γιατί ήταν μια καθαρά δημόσια υπηρεσία, αν ήξερα ότι η ΥΠΑ είναι ΝΠΔΔ δεν ξέρω αν θα αποφάσιζα τελικά να δουλέψω σε αυτήν εξαρχής.

    Έχουμε δει στο παρελθόν παραδείγματα οργανισμών του Δημοσίου κατά τα οποία πχ ένα ΝΠΔΔ γίνεται εν μια νυκτί ΝΠΙΔ και μετά πωλείται ολόκληρη σε ιδιώτη. Πως να μην υποθέσει κάποιος ότι ο λόγος που αλλάζει νομικό πρόσωπο η ΥΠΑ είναι αυτός ακριβώς?

  • 28 Αυγούστου 2020, 10:28 | ΔΑΜΙΑΝΟΣ ΒΟΥΛΓΑΡΗΣ

    Προσθήκη παραγράφου 5 :

    5. Το άρθρο 53 του ν. 4427/2016 τροποποιείται εξής:
    » Η Μονάδα Πτητικών Μέσων λειτουργεί σε επίπεδο
    Διεύθυνσης υπάγεται απευθείας στον Διοικητή και αποτελείται από τα κάτωθι τμήματα:»

    Τεκμηρίωση: Δεδομένου ότι η Μονάδα Πτητικών μέσων της ΥΠΑ έχει σκοπό την πιστοποίηση των Ραδιοναυτιλιακών βοηθημάτων του Εθνικού Εναερίου χώρου και κατά βάση αποτελεί τον ελεγκτικό μηχανισμό της ορθής λειτουργίας των συστημάτων Αεροναυτιλίας θα πρέπει να υπαχθεί απευθείας στον Διοικητή προκειμένου να διασφαλισθεί η σχέση ελεγκτή και ελεγχόμενου.