Άρθρο 43 – Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 – Δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού

Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 (A’ 16) αντικαθίσταται και η παρ. 3 διαμορφώνεται ως εξής:
«3. Οι δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού καθορίζονται και καταβάλλονται μηνιαία ως κίνητρο βελτίωσης των παρεχομένων υπηρεσιών, μείωσης των καθυστερήσεων, αύξησης της χωρητικότητας του συστήματος και της εναέριας κίνησης ως κάτωθι:
α. Για τον κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας ΠΕ2, καθώς και στους Ι.Δ.Α.Χ. που ανήκουν στον Κλάδο των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και κατέχουν τις αντίστοιχες ειδικότητες των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 44% εκ των ως άνω μηνιαίων αποδόσεων. Αναδρομικά από 1.5.2019 και έως την πλήρη εφαρμογή των Κεφαλαίων Α` και Β` του ν. 4427/2016 (Α` 13) εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα κατειλημμένων οργανικών θέσεων έτους 2018 προς το σύνολο των οργανικών θέσεων του κλάδου έτους 2018 σε ίσα μερίσματα, προσαυξημένα κατά 20% για τους ελεγκτές της ειδικότητας Radar, στους ελεγκτές ειδικότητας Αεροδρομίου, Προσέγγισης και Περιοχής, υπό την προϋπόθεση πραγματικής άσκησης της ειδικότητάς τους.
Η πραγματική άσκηση της ειδικότητας αποδεικνύεται δια της υλοποίησης των μηνιαίων προγραμμάτων εργασίας στις ως άνω θέσεις ή δια των αναγκαίων ωρών τουλάχιστον 180 στον αριθμό ετησίως για τη διατήρηση της σχετικής ειδικότητας σύμφωνα και με τις οικείες διατάξεις και προγραμματισμένες τουλάχιστον κατά 50% στους θερινούς μήνες Ιουνίου έως Σεπτεμβρίου εκάστου έτους ομοίως ενσωματωμένες στα ως άνω μηνιαία προγράμματα εργασίας πιστοποιουμένων ως προς την υλοποίηση με απόφαση του Διοικητή της Υ.Π.Α..
Στους υπαλλήλους του Κλάδου Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας οι οποίοι είναι αποσπασμένοι στις Μόνιμες Ελληνικές Αντιπροσωπείες στην Ε.Ε. και στον ICAO, καταβάλλονται τα αντίστοιχα μερίσματα της ειδικότητας που κατείχαν χωρίς άλλη προϋπόθεση.
β. Για τον κλάδο των Ηλεκτρονικών Μηχανικών Ασφάλειας Εναέριας Κυκλοφορίας (ΠΕ/ΤΕ Ηλεκτρονικών ΑΤSΕΡ), δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 20% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται στους υπηρετούντες κατόχους άδειας κατά τον ΕΚ 373/2017 και τις εθνικές κείμενες διατάξεις, το προκύπτον από το κλάσμα των κατειλημμένων από υπηρετούντες κατόχους άδειας οργανικών θέσεων προς το σύνολο των κατειλημμένων οργανικών θέσεων, σε ίσα μερίσματα.
Στο προσωπικό του κλάδου που δεν πληροί τις προϋποθέσεις της κατοχής άδειας και της πραγματικής άσκησης του έργου και των δικαιωμάτων της, καταβάλλεται μέρισμα έως 75% του αντίστοιχου μερίσματος των κατόχων άδειας, το οποίο καλύπτεται από τα ως άνω αδιάθετα ποσά».
γ. Για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3, δύναται να καταβληθεί έως 4% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα των κατηλειμμένων οργανικών θέσεων προς το σύνολο των οργανικών θέσεων του κλάδου με πραγματική απασχόληση σε θέσεις εργασίας ΑFΙS, κεντρικού συστήματος ΑFTΝ αμιγώς Αεροναυτικών Επικοινωνιών και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΕΕΚΕ κατά παρέκκλιση του παρόντος οργανισμού της ΥΠΑ σε θέσεις ΝΟΤΑΜ & Reporting office, τουλάχιστον 60 φυλακών ετήσιο και προγραμματισμένες κατά 40% για τους θερινούς μήνες Ιουνίου – Σεπτεμβρίου αποδεικνυομένων δια της υλοποίησης των σχετικών προγραμμάτων εργασίας πιστοποιουμένων με σχετική απόφαση του διοικητού της ΥΠΑ.
δ. Για τους λοιπούς κλάδους της Υ.Π.Α. δύναται να καταβληθεί έως ποσοστό 25% εκ των ως άνω αποδόσεων. Εκ του ποσού αυτού καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα των κατειλημμένων οργανικών θέσεων προς το σύνολο των οργανικών θέσεων των κλάδων αυτών. Στην κατηγορία αυτή μεταπίπτει μηνιαία και το προσωπικό των περιπτώσεων α` και γ` που δεν πληροί μηνιαία τις προϋποθέσεις του κλάδου του για πραγματική άσκηση εργασίας, ως άνω περιγράφεται, της σχετικής δαπάνης καλυπτομένης από τα αδιάθετα ποσά των περιπτώσεων α` και γ`, αντιστοίχως, καθώς και το προσωπικό ΕΣΙΔ, του αριθμού των κατειλημμένων και του συνόλου των οργανικών θέσεων, καθώς και του αντίστοιχου κλάσματος αναλόγως τροποποιουμένου.
Το ως άνω ποσό καταβάλλεται σε ίσα μερίσματα προσαυξημένα κατά 40% για τους κλάδους ΠΕ και πτυχιούχους Ανωτάτων Σχολών ΕΣΙΔ, κατά 20% για τους κλάδους ΤΕ εισέτι προσαυξανόμενο για τους ΠΕ-ΤΕ κατά επιπλέον 40% για τους κατόχους πτυχίου επιμελητού πτήσεων με πραγματική απασχόληση σε θέσεις εργασίας εποπτείας και διαχείρισης των χώρων αεροστάθμευσης των αεροδρομίων τουλάχιστον των αυτών φυλακών ως της υποπαραγράφου γ ομοίως προγραμματισμένων, αποδεικνυομένων και πιστοποιουμένων, και για τους κατέχοντες θέση Αερολιμενάρχη προσαυξάνεται κατά 100% εφόσον ανήκουν σε κλάδους της παρούσας υποπαραγράφου.
Με την επιφύλαξη της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 34α ν. 2682/1999, προϋπόθεση για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων των άρθρων 34 και 34α του ν. 2682/1999 για όλες τις κατηγορίες υπαλλήλων της Υ.Π.Α., κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, αποτελεί η αξιολόγηση των επιδόσεων της Υ.Π.Α., ως φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αναφορικά με την επίτευξη των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων, της βελτίωσης της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και η επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων αυτών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. Σε περίπτωση κατά την οποία δεν καταβάλλεται, κατόπιν της ανωτέρω διαδικασίας, το σύνολο των αποζημιώσεων, τα αδιάθετα ποσά διατίθενται στο αποθεματικό της Υ.Π.Α.. Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κατόπιν εισήγησης του Διοικητή της Α.Π.Α. μετά από διαβούλευση με την αρμόδια Υπηρεσία της Υ.Π.Α., καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την ανωτέρω αναφερόμενη διαδικασία αξιολόγησης και οι όροι και λοιπά ειδικότερα ζητήματα για την καταβολή των σχετικών ποσών.».

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 13:08 | Γιαννης Αντωνιου

    Δλδ, ενω αιφνιδιαστικα τα καλοκαιρια δημιουργουνται καθυστερησεις με λογο «νεφελωδη» (και μολις μας κανουν τα χατηρια συμπτωματικα ολα πανε ρολοι) μετα απορουμε γιατι υπαρχουν στοχοι κτλ. Ολοι ειναι χαζοι (ΣΕΤΕ) κ εμεις οι ξυπνιοι.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:32 | Μαργαρίτα Μαστορή

    Πολλοί ΕΕΚ εργαζόμαστε σε περιφερειακά αεροδρόμια προβληματικά από την κατασκευή τους, με ελλιπείς ως ανύπαρκτες υποδομές και μονίμως υποστελεχωμένα. Ως επιχειρησιακοί υπάλληλοι πρώτης γραμμής πρέπει να καλύψουμε και να «κρύψουμε» όλα τα προβλήματα και τις αδυναμίες του συστήματος, για να ενισχύσουμε τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας μας. Ο αγώνας που κάνουμε είναι καταρχήν για να επιτύχουμε την ασφάλεια των πτήσεων, κάτι που με τα μέσα που (δε) διαθέτουμε, δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Όποιος λοιπόν θέλει να μας θέσει στόχους επίδοσης για να εξασφαλίσουμε την αμοιβή που επάξια δικαιούμαστε, ας έρθει μια βάρδια του Αυγούστου να δει πώς είναι, όταν η οθόνη του ραντάρ είναι γεμάτη στόχους, που αντιστοιχούν σε εκατοντάδες ψυχές και που ξαφνικά εξαφανίζονται και η οθόνη «μαυρίζει», γιατί ο εξοπλισμός είναι απαρχαιωμένος και δεν έχουμε ανταλλακτικά… Μετά από είκοσι χρόνια υπηρεσίας αυτό που ειλικρινά δεν μπορώ άλλο να ανεχτώ είναι η ισοπέδωση και η απαξίωση του έργου μας.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 12:19 | Markouris

    Άρθρο 43, παρ. α. » ……..καταβάλλεται το προκύπτον από το κλάσμα των κατειλημμένων από υπηρετούντες κατόχους άδειας οργανικών θέσεων προς το σύνολο των κατειλημμένων οργανικών θέσεων , σε ίσα μερίσματα, προσαυξημένα….».
    Η διατύπωση της παραγράφου θα πρέπει να αλλάξει ως άνω. Θα πρέπει και στον κλάδο των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας να ισχύει ο ίδιος τρόπος προσδιορισμού με αυτόν των ηλεκτρονικών.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:48 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ Σ

    Είναι προφανής ο στόχος αυτού του άρθρου.
    Όμως ο έλεγχος εναέριας κυκλοφόριας δημιουργήθηκε για την εξασφάλιση της ασφάλειας των αερομεταφορών.Πόσο εύκολα αυτό κινδυνεύει, όταν συνδέσεις αμοιβή με εξυπηρέτηση ολοένα αυξανόμενου όγκου κυκλοφορίας ,ανεξαρτήτως συνθηκών.
    Μια τέτοια λογιστική ρύθμιση «γραφιάδων» δημιουργεί προυποθέσεις γαι να βρεθούν «άλλοι στο χώμα και άλλοι στη φυλακή» και σε σίγουρη υποβάθμιση
    της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:18 | Λ Κυρ

    Η, δια της ψήφισης του παρόντος, διατήρηση ή πιθανή μεταβολή (για τέταρτη φορά την τελευταία διετία!) των μεγίστων ποσοστών εκ των αποδόσεων είναι αδύνατον να αξιολογηθεί, ως προς τις επιπτώσεις της, καθώς κρίσιμες λεπτομέρειες όπως η ακριβής δομή και ο αριθμός του προσωπικού της διαχωρισμένης ΥΠΑ δεν αποτελεί αντικείμενο του παρόντος σχεδίου νόμου.

    Επιπρόσθετα προτείνεται, επί του τροποποιούμενου άρθρου 34 του ν.2682/1999, η απαλοιφή του τελευταίου εδαφίου της περ. α της παραγράφου 1 καθώς οι αναφερόμενες αποσπάσεις υπαλλήλων αφορούν πια σε προσωπικό της ΑΠΑ.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 11:27 | Αγγέλης Ευάγγελος

    Στο άρθρο 43 ,περ. δ), η τελευταία παράγραφος πρέπει να διαγραφεί καθολικώς. Τα ποσά που αντιστοιχούν στο άρθρο 34 και 34α του ν.2682/99 αποτελούν αποδοχές, δηλώνονται συνεπώς στο μισθολογικό κόστος στο σχέδιο επιδόσεων και κατόπιν εγκρίσεώς του κλειδώνει για την περίοδο αναφοράς. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να τίθενται υπό αίρεση, προϋπόθεση δηλ. καταβολής τους να είναι η επίτευξη των στόχων από τους ΕΕΚ καθώς και όλων των υπολοίπων από την ΥΠΑ ( περιβάλλον, επενδύσεις κλπ). Μόνο το κίνητρο απόδοσης (bonus ) μπορεί να γίνει αντικείμενο ελέγχου και αξιολόγησης εκ μέρους της ΑΠΑ, σύμφωνα με το άρθρο 11 του Ε.Ε. 2019/317. Υπάρχει κατάφωρη παραβίαση των υπερκείμενων ευρωπαϊκών κανονισμών. Αυτές οι αποδοχές αντιστοιχούν στο 70% των μηνιαίων αποδοχών των συναδέλφων του παρόχου αεροναυτιλίας. Δημιουργεί ένα ασταθές εργασιακό περιβάλλον πράγμα το οποίο δε συνάδει με την ασφάλεια των πτήσεων.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 10:36 | Δ.Κ.Π.

    Το άρθρο 43 σύμφωνα με το οποίο η καταβολή όλων των αποζημιώσεων των άρθρων 34 και 34α του ν 2682/99 τίθενται υπο την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας. Είναι καταχρηστικό και ανούσιο οι θεσμοθετημένες αποζημιώσεις χρόνων να εξαρτώνται πλέον απο την επίτευξη ανέφικτων στόχων , που καλούνται να επιτύχουν μόνο οι επιχειρησιακοί Ε.Ε.Κ. που θα ανήκουν στο Ν.Π.Δ.Δ. (Υ.Π.Α.) και που έχουν τεθεί απο μη επιχειρησιακούς υπαλλήλους μιας άλλης ανεξάρτητης αρχής (Α.Π.Α.). Το αποτέλεσμα θα είναι αξεπέραστη δυσλειτουργία ενός συστήματος που έχει στηρίξει τη χώρα με υπερβάλλοντα ζήλο και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες σε χρόνια οικονομικής κρίσης που μόνη ελπίδα ανάκαμψης είναι η τουριστική βιομηχανία.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 10:21 | Δ.Κ.Π.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας, ως υπάλληλοι οι οποίοι πληρώνονται βάσει των επιδόσεων τους, και η μισθοδοσία τους είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανταποδοτική της παραγωγικότητας τους , θα αξιολογούνται από υπαλλήλους γραφείου, χωρίς στόχους επιδόσεων και μετρήσιμη παραγωγικότητα, οι οποίοι είτε είναι παραγωγικοί είτε όχι θα πληρώνονται από χρήματα που απόρρεουν από το έργο που παράγεται από τους Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας. Οι Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας θα αντιμετωπίζονται με μεταβαλλόμενα οικονομικά κριτήρια απόδοσης, κάποιοι άλλοι θα πληρώνονται ανεξαρτήτως αποτελέσματος χώρις να έχουν άμεση σχέση με το έργο που παραγέται.
    Επιπλέον το σχέδιο επιδόσεων συντάσεται από την οικονομική υπηρεσία της Α.Π.Α., χωρίς να έχει γνώσεις χωριτικότητας, παραγωγικότητας οι οποίοι μάλιστα είναι στόχοι των οποιλων η εκπλήρωση του δεν εξαρτάται μόνο από τους επιχειρησιακούς ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας. Οι στρεβλώσεις που θα δημιουργηθούν θα είναι τεράστιες και η μελλοντικλη δυσλειτουργία αναπόφευκτη.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:59 | R.K.

    Όπως έχει αναφερθεί, στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου τίθενται πλέον όλες οι αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34α του ν.2682/99 υπό την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων.
    Δεν διασφαλίζεται από πουθενά η θέσπιση ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης και σχεδίου επιδόσεων με κριτήρια αντικειμενικά και, κυρίως, κατά τρόπο αμερόληπτο, με κίνδυνο να τίθενται στόχοι οι οποίοι, στην πράξη, θα είναι αδύνατον να επιτευχθούν.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 08:39 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠ. (ΕΕΚ)

    Όπως είναι γνωστό η υπηρεσία αυτή είναι στελεχωμένη με πάρα πολύ εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό σε όλους τους κλάδους κυρίως λόγω της σημαντικότητας του αεροπορικού έργου τόσο για την οικονομία της χώρας όσο και για την εθνική ασφάλεια. Οι υπάλληλοι αυτοί έχουν αποδεχθεί εδώ και αρκετά χρόνια να εργάζονται σε υψηλό επίπεδο σε στρεσογόνες συνθήκες (π.χ. ΕΕΚ) , χωρίς ρεπό, καλοκαιρινές άδειες κλπ όπως αυτά απολαμβάνουν οι λοιποί δημόσιοι και μη υπάλληλοι ανά την υφήλιο. Σημειώστε δε πως μέχρι σήμερα το παρεχόμενο έργο της ΥΠΑ κρίνεται επιτυχημένο λόγω των υπαλλήλων της. Αυτό που επιτυγχάνει το συγκεκριμένο άρθρο είναι η δημιουργία ενός επιπρόσθετου και μεγάλου άγχους στους ήδη επιβαρυμένους υπαλλήλους και έτσι επακόλουθα διακυβεύεται η εύρυθμη λειτουργία και η ασφάλεια των πτήσεων. Δεν θα πρέπει με τίποτα να γίνει σύνδεση του ειδικού επιδόματος με το performance plan το οποίο μάλιστα θα έχει καταρτιστεί από υπαλλήλους (της ΑΠΑ) χωρίς εμπειρία εργασίας σε τέτοιες συνθήκες όπως οι προαναφερθείσες.
    Γιάννης Μπουτζικούδης

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 02:22 | Μαρία Δουλγεράκη

    Είναι ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ η συσχέτιση του μισθού των επιχειρησιακών ΕΕΚ με την επίτευξη στόχων που τίθονται από ανθρώπους που μπορεί να μην έχουν καν σχέση με το αντικείμενο και που σίγουρα δεν ξέρουν τι απαιτείται για να επιτευχθεί οτιδήποτε στην Ελληνική πραγματικότητα της εργασίας μας. Η έννοια του «κυνηγιού» στόχων, αν μπορώ να το ονομάσω έτσι, αρμόζει σε κάποιο πιθανό μπόνους. ΌΧΙ στο μισθό σου κάθε μήνα. Αν αυτό κινδυνεύει, πιθανόν να οδηγηθείς δυστυχώς σε προσπάθειες για εξασφάλισή του με τυχόν επισφαλείς τρόπους και αποτελέσματα που όλοι απευχόμαστε.

    Η μηνιαία αποζημίωση είναι ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ότι αφορά την πραγματική εξυπηρέτηση που παρείχες, τη δουλειά σου και όχι τον στόχο που φαντάστηκε κάποιος άλλος.

    Επίσης είναι ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ η συσχέτιση των μηνιαίων αποζημιώσεων μας με ένα Σχέδιο Επιδόσεων που πιθανώς να περιλαμβάνει απο την πλευρά της ΥΠΑ επενδύσεις,ίσως προσλήψεις προσωπικού ή αγορά εξοπλισμού καθώς οι επιχειρησιακοί ελεγκτές δεν έχουμε κάποιο έλεγχο ή ευθύνη για αύτες τις αποφάσεις και την υλοποίησή τους.

    Ως άνθρωπος που αγαπάω τη δουλειά μου και που δίνω την ψυχή μου κάθε καλοκαίρι (αλλά και κάθε χειμώνα, γιορτές, νύχτες κλπ) ζητώ, ή μάλλον απαιτώ, την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου και την αποζημίωσή μου για το πραγματικό έργο που παράγω.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 02:24 | ΧΡΗΣΤΟΣ Ε.Ε.Κ

    Eνα αν οχι επικινδυνο, σιγουρα αδικο αρθρο.Θιγει σε μεγαλο βαθμο τα (δικαιως) κεκτημενα ετων των Ε.Ε.Κ καθως κ των υπολοιπων κλαδων της ΥΠΑ, συνδεοντας σημαντικο μερος των αποδοχων με επιτευξη «θολων» στοχων κ οδηγει σε σταδιακη υποβαθμιση των υπηρεσιων τους κ απαξιωση της ιδιας της ΥΠΑ. Θεωρω πως οι συντακτες οφειλουν να αφουγκραστουν τις αντιδρασεις κ να σεβαστουν τους εργαζομενους στην πρωτη γραμμη του ιδιαιτερα νευραλγικου τομεα της αεροναυτιλιας που στηριζει οΥσιαστικα την μονη παραγωγικη βιομηχανια(τουρισμος) της χωρας μας.
    Ευχαριστω

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 01:23 | ΣαΠα.

    Είναι ευκαιρία η αδικία κατά των ΙΔΑΧ που μας ταλαιπωρεί για 10 χρόνια να διορθωθεί. Είναι ευκαιρία ο νομοθέτης να κάνει το αυτονόητο και έστω μετά από 10 χρόνια να διορθώσει την άδικη μεταχείριση.
    Είναι αυτονόητο εργαζόμενοι με τα ΙΔΙΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ, που προσφέρουν το ΙΔΙΟ έργο ποσοτικά και ποιοτικά στον ΙΔΙΟ εργοδότη (ΥΠΑ) να αμείβονται ισόποσα.
    Είναι ευκαιρία ο νομοθέτης να κάνει το αυτονόητο και να μείνει στην ιστορία. Είναι ευκαιρία ο νομοθέτης να μνημονεύεται στον μέλλον σαν δίκαιος.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 00:26 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΕΡΖΗΣ

    Προσέξτε τι γράφει στο τέλος της παραγράφου :
    «προϋπόθεση για την καταβολή του συνόλου των αποζημιώσεων»
    «η αξιολόγηση των επιδόσεων της Υ.Π.Α., ως φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας, από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας αναφορικά με την επίτευξη των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας,
    1) της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων,
    2) της βελτίωσης της εναέριας κυκλοφορίας, καθώς και
    3) η επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων αυτών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας.»
    Ο Νομοθέτης οφείλει να γνωρίζει ότι το Σχέδιο Επιδόσεων εξαρτάται από τους στόχους που θέτει ο ίδιος (!), από την διαθεσιμότητα του Προσωπικού, την διαθεσιμότητα των μέσων και του εξοπλισμού κλπ. Δηλαδή από δεδομένα για τα οποία οι ΕΕΚ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ !!!
    Είναι προφανές ότι η παράγραφος αυτή έχει τεθεί «εκ του πονηρού» και από τον μόνο που έχει «κοντόφθαλμο συμφέρον».
    Είναι και προσβλητική! Υπονοεί ότι οι ΕΕΚ δεν κάνουν το καλύτερο δυνατόν μέχρι σήμερα με τα διαθέσιμα μέσα και Προσωπικό και κατά συνέπεια πρέπει να τους δώσουμε «καρότο»!!!
    Και αυτό υποστηρίζεται από την Πολιτεία ; Δηλαδή, αν οι στόχοι που τίθενται αυθαίρετα από την ΑΠΑ δεν είναι δυνατόν να επιτευχθούν από το υπάρχον Προσωπικό και τα διαθέσιμα μέσα, ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ; ΕΝΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΕΕΚ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΤΗΣΕΩΝ για να μπορέσουν να πετύχουν τους αυθαίρετους στόχους και έτσι μόνο να λάβουν το μισθό τους ;
    Θα πρέπει να ξέρει όμως ότι όλα αυτά που ζητάει είναι έωλα, επικίνδυνα και εκθέτουν το Υπουργείο. Και ενδεχομένως μπορούν να προσβληθούν νομικά.
    Επίσης, θα πρέπει να κατανοήσει έγκαιρα ο κάθε ενδιαφερόμενος είτε λέγεται Γιωργάκης, Θανασάκης ή Βασιλάκης ότι είναι προς το συμφέρον του να έχει τους εργαζόμενους που στηρίζουν με τη ψυχή τους την Εναέρια Κυκλοφορία με το μέρος του, και όχι απέναντί του.

  • 9 Σεπτεμβρίου 2020, 00:12 | Γιώργος Π.

    Το Σχέδιο επιδόσεων περιέχει και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για να υλοποιηθεί. Για το θέμα των καθυστερήσεων λόγω εναέριας κυκλοφορίας (που είναι το βασικό ζητούμενο)προβλέπει δεσμεύσεις για επίτευξη στόχου καθυστερήσεων αλλά προβλέπει και συγκεκριμένο αριθμό υπηρετούντων επιχειρησιακών ελεγκτών . Όταν λοιπόν το τελευταίο σχέδιο που κατατέθηκε προβλέπει αριθμό υπηρετούντων στο Κέντρο Ελέγχου Περιοχής 285 ελεγκτών και ο πραγματικός αριθμός είναι 170 , ποιος ευθύνεται που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος καθυστερήσεων; Σύμφωνα με αυτά που προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο τιμωρούνται οι 170 ελεγκτές που δεν μπόρεσαν να κάνουν την δουλειά των 285 και όχι μόνον αυτοί αλλά και όλοι οι υπάλληλοι της ΥΠΑ.Είναι η πολλοστή φορά που τροποποιείται το άρθρο 34 , μόνο και μόνο για να προστεθεί μία παράλογη απαίτηση από τους υπαλλήλους της ΥΠΑ. Προτείνω να αφαιρεθεί το αχρείαστο αυτό άρθρο

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 23:46 | Βραχωρίτη Α.

    Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου, τίθενται πλέον όλες οι αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34α του ν.2682/99 υπό την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων. Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών. Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!! Το 70% των αποδοχών του ΕΕΚ τίθεται σε βάση κινήτρου γεγονός που αντίκειται στους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς και δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα ασφάλειας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 23:44 | Ανθή Παλαιολογοπουλου ελεγκτής Περιοχής Αθηνών και Μακεδονίας

    Οι Ε.Ε.Κ.καλούνται να κυνηγάνε ένα σχέδιο επιδόσεων που θα έχει φτιαχτεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν όλα τα επιχειρησιακά δεδομένα (προσωπικό, κατασταση συστημάτων, Πολεμική αεροπορία κλπ)
    Οι στόχοι πρέπει να σχεδιάζονται μόνο από τον Έλεγχο Ε.Κ.και να αλλάξει η ποσόστωση στις αποζημιώσεις αντί να είναι υπό αίρεση.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 22:19 | ΤS

    Το επίδομα του νόμου 2682 δίνεται στους εργαζόμενους της ΥΠΑ ως αποζημίωση για την ιδιαίτερη φύση της δουλειάς!Οποιαδήποτε σύνδεση με capacity, performance plan η επίτευξη στόχων το μετατρέπει σε bonus, γεγονός που δημιουργεί μεγάλο κίνδυνο στην ασφάλεια των πτήσεων καθώς οι ελεγκτές κυνηγώντας τους στοχους για την μείωση των καθυστερησεων είναι ευκολότερο να κάνουν λάθη που αφορούν την ασφάλεια των πτήσεων.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 22:06 | Εμμ. Καλλιουδάκης

    Θα ήταν καλύτερο να εντάσσονταν τα επιδόματα σε ένα σταθερό ποσό, όπως είναι και στο εξωτερικό και όχι να παίζουμε με τα λεπτά καθυστερήσεων και όλους τους στόχους που μπορεί να έχει η ΥΠΑ. Δηλαδή η ΥΑ θα τα ζητάει και στο τέλος θα τα επιστρέφει αν δεν πιάσει τους στόχους; Τους στόχους που μελλοντικά θα θέτει η ΑΠΑ, αυστηρά τεχνοκρατικά, αδιαφορώντας για την πραγματική κατάσταση εξοπλισμού, προσωπικού κλπ στην ΥΠΑ;

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 21:19 | Α.Κ. Ελεγκτής Εναέριας Κυκλοφορίας

    Είναι απαράδεκτο τα επιδόματα των ΕΕΚ να εξαρτώνται από «1) την επίτευξη των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, 2)τη τήρηση του Σχεδίου Επιδόσεων, 3)τη βελτίωση της εναέριας κυκλοφορίας, 4)καθώς και από την επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων αυτών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας. ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ να αποδεχτούμε ως δίκαιο ένας γραφειοκράτης διοικητικός υπάλληλος της ΑΠΑ να εγκρίνει από την ασφάλεια του γραφείου του τις επιχειρησιακές επιδόσεις των ΕΕΚ και, ενώ εκείνος θα παίρνει το μισθό του, βρέξει χιονίσει, ο μισθός του ελεγκτή να κρίνεται από την επίτευξη των στόχων αυτών!!! Και μάλιστα οι στόχοι αυτοί μπορεί να μην αφορούν καν άμεσα το έργο του ελεγκτή!!! Πρέπει να διορθωθεί άμεσα η αδικία αυτή καθώς υπονομεύεται και υποβαθμίζεται η συνολική προσφορά ενός σπουδαίου κλάδου, του σημαντικότερου στην ΥΠΑ, που όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ενίσχυση και βελτίωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 21:13 | Ελενη Παυλάκου-Τσιλιβαράκη

    Άρθρο 43 – Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 – Δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού, 3.γ : ‘Για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ3-ΤΕ3, δύναται να καταβληθεί …….’’
    Επίσης, προτείνω :
    1. Να αντικατασταθεί η λέξη Τηλεπικοινωνιακών με ‘…Πληροφοριών Πτήσεων…’’ διότι ήδη έχει αλλάξει.
    2. Να προστεθεί , μετά τον κλάδο ………..ΠΕ-ΤΕ ‘’….. και στους Ι.Δ.Α.Χ. που ανήκουν στον κλάδο των Πληροφοριών Πτήσης-ΠΠ και κατέχουν τις αντίστοιχες ειδικότητες των ΠΠ…..’’
    Ένα δίκαιο αίτημα των συναδέλφων ΙΔΑΧ, με τις ίδιες ειδικότητες και θέσεις εργασίας/αρμοδιότητες αλλά με μικρότερες αποδοχές έναντι των συναδέλφων τους στον ίδιο κλάδο. Το ίδιο θέμα έχει ήδη ρυθμιστεί για τον κλάδο των ΕΕΚ.
    3. Η διατύπωση ‘’…και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Συμβουλίου της ΕΕΕΚΕ …’’ θα πρέπει να διαγραφεί διότι δεν είναι δυνατόν ένας Σύλλογος εργαζομένων να έχει Κανονιστικές/Ρυθμιστικές αρμοδιότητες!!!!!

    Ευχαριστώ πολύ
    Ελένη Παυλάκου-Τσιλιβαράκη

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 20:59 | ΣΑΡΡΗ ΣΤΕΛΛΑ

    Δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις από την πλευρά του υπουργού απέναντι σε έναν κλάδο, τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιακών/AFISO, οι οποίοι κάτω από αντίξοες συνθήκες άνοιξαν και λειτουργούν όλα τα επαρχιακά αεροδρόμια της χώρας τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν μονοπρόσωπα, που εργάσθηκαν και εργάζονται ακόμη και σήμερα 15 ώρες την ημέρα ασταμάτητα και που παρέχουν υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας σε όλα τα ακριτικά νησιά.
    Προσωπικά δεν μπορώ να δεχτώ αυτήν την αδικία και το μόνο που αισθάνομαι είναι απέραντη λύπη και ντροπή!!!!
    Παρακαλώ για άρση της κατάφωρης αυτής αδικίας και επαναφορά του επιδόματος από το 4% στο 6% .(άρθρο 43.γ)

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 20:35 | ΤΣΑΒΑΛΟΣ ΘΩΜΑΣ

    1. Ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιακών ΠΕ/ΤΕ/ΙΔΑΧ (μετονομασθείς προσφάτως σε AFISO) είναι ιδρυτικός κλάδος της Αεροναυτιλίας και οι υπάλληλοι Τηλεπικοινωνιακοί/AFISO υπηρετούν σε όλους τους αερολιμένες όπου παρέχονται υπηρεσίες AFIS, με έργο AFIS (αλλά και στους αερολιμένες όπου παρέχονται υπηρεσίες εναέριας κυκλοφορίας) με έργο AIS/ATS Reporting office, Com Ops (Notam (αεροπορικές αγγελίες)–σχέδια πτήσης – επικοινωνίες κλπ) ΑRΟ και COM ops . Επίσης διασφαλίζουν την λειτουργία του Κέντρου Γενικών Εκπομπών (μεταξύ αερολιμένων, πτήσεων, Υπηρεσιών, Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιακών και Επιχειρησιακών Κέντρων, κλπ) αλλά και του Κέντρου Σταθερών Αεροναυτικών Τηλεπικοινωνιών της ΥΠΑ. Ιδιαίτερα στους αερολιμένες AFIS παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά τους από φιλότιμο κι ενδιαφέρον καλύπτουν έργο κι άλλων κλάδων όπως Αερολιμενικά, E.E.Κ. διοικητικά, οικονομικά, εισπράξεις τελών, ΠΣΕΑ, θέματα ασφαλείας (αφού στα περισσότερα είναι ο μοναδικός υπηρετών), κάτι που έχει αναγνωριστεί από τις Διοικήσεις της ΥΠΑ. Εν τούτοις κι αντί να δοθεί μια αύξηση του ποσοστού σε 10% νομοθετείται πάλι μια αδικία κι άνιση μεταχείριση μειώνοντας στην αναδιανομή των ποσοστών του άρθρο 34 του Ν.2682/1999,απο το ήδη μικρό ποσοστό μας του 6% σε 4%, παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δεσμεύσεις του K.Υπουργού περί άρσης της αδικίας.
    Επιπλέον πρέπει να σταματήσει η διάκριση εις βάρος των ΙΔΑΧ.

    Παρακαλώ όπως στο άρθρο 43 παρ.
    α) ν αλλάξει η διατύπωση από ΤηλεπικοινωνιακοίΠΕ3-ΤΕ3 σε «Κλάδο Πληροφοριών Πτήσεων(AFISO) ΠΕ-ΤΕ καθώς και στους Ι.Δ.Α.Χ. που ανήκουν
    στον Κλάδο AFISO»
    β) να διαγράφει η διατύπωση …και κατόπιν σύμφωνης γνώμης του ΔΣ των ΕΕΕΚΕ (καθώς έχει εκπέσει με δικαστική απόφαση)
    γ) το ποσοστό 4%, να επανέλθει στο αρχικό 6% (σύμφωνα και με την δέσμευση του Υπουργού)

    2.Είναι περίεργη κι ανησυχητική η διατύπωση περί καταβολής του επιδόματος κατόπιν της επίτευξης των στόχων και του σχεδίου επιδοσεων της ΥΠΑ απο την ΑΠΑ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 19:51 | Ελενη Παυλάκου-Τσιλιβαράκη

    άρθρο 43 – Τροποποίηση του άρθρου 34 του ν. 2682/1999 – Δαπάνες αποζημίωσης του προσωπικού

    Εργάζομαι στον κλάδο ΠΠ-AFISO (πρώην Τηλεπικοινωνιακών). Κατόπιν των σχετικών δηλώσεων και δέσμευσης του αρμοδίου Υπουργού αναμέναμε σε αυτό το νομοσχέδιο και σε αυτό το άρθρο να προβλέπεται η επαναφορά του ποσοστού της αποζημίωσης του Eurocontrol, το οποίο αφαιρέθηκε από εμάς και δόθηκε σε έναν άλλο κλάδο.

    Η απουσία αυτής της αποκατάστασης δηλαδή της επιστροφής στην κανονικότητα μας προκαλεί μεγάλη έκπληξη αλλά και δυσαρέσκεια βλέποντας τα εισοδήματα μας να μειώνονται χωρίς να έχει αλλάξει κάτι στο έργο μας που να παραπέμπει σε αυτή την εξέλιξη.

    Είμαστε και συνεχίζουμε να είμαστε ένας από τους βασικούς κλάδους της ΥΠΑ, της Αεροναυτιλίας που στελεχώνουμε ΟΛΟΥΣ τους αερολιμένες της χώρας. Το αντικείμενο μας προβλέπεται στην Ευρώπη αλλά και σε όλο τον κόσμο και μάλιστα με μία αυξητική τάση δημιουργίας αεροδρομίων AFIS.

    Συνεχίζουμε να στελεχώνουμε ακόμη και σε μεγάλες ηλικίες και μακριά από τις οικογένειες μας τα αεροδρόμια όλης της χώρας, που δεν έχουν μόνιμο προσωπικό ή χρειάζονται ενίσχυση, για να υποστηρίξουμε την ΥΠΑ. Τις περισσότερες φορές λειτουργούμε τον αερολιμένα μόνο με έναν οδηγό, εκτελώντας ΟΛΕΣ τις ειδικότητες Αεροναυτιλίας και Αεροδρομίου, που απαιτούνται για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του, με αυξημένο φόρτο εργασίας (Fatigue) και με ότι αυτό συνεπάγεται.

    Επιπρόσθετα, κομμάτι του έργου μας αφορά στην παροχή υπηρεσιών COM/COM Ops που συνυπολογίζεται στην κοστολόγηση της ‘μονάδας’ δηλαδή συνεισφέρει στα έσοδα της υπηρεσίας.

    Για τους παραπάνω λόγους, πιστεύουμε ότι ο Υπουργός θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του τις οποίες με εμπιστοσύνη δεχτήκαμε.

    Ευχαριστώ πολύ
    Ελένη Παυλάκου-Τσιλιβαράκη

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 19:51 | Χριστος Χ.

    Το άρθρο πρέπε να διαγραφεί.
    Οι επιδόσεις είναι σχετκές με παράγοντες που δρουν πέρα από τις δυνατότητες των ελεγκτών.
    Κοινώς, φτιάχτε τα συστήματα και ελάτε να συζητήσουμε όποιες επιδόσεις θέλετε!

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 18:20 | ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΓΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΕΠ

    Στην τελευταία παράγραφο του άρθρου τίθενται υπό αίρεση το σύνολο των αποζημιώσεων των άρθρων 34 και 34α καθώς προϋποτίθεται η αξιολόγηση των επιδόσεων της ΥΠΑ, ως φορέα παροχής υπηρεσιών αεροναυτιλίας… από την ΑΠΑ όχι μόνο ως προς τη βελτίωση της εναέριας κυκλοφορίας αλλά και ως προς την «τήρηση του Σχεδίου Επιδόσεων» που αντικαθιστά το στόχο της καταβολής της αποζημίωσης που είναι «η μείωση των καθυστερήσεων», όπως αναφέρεται ρητά στην αρχή της παρ.3 που τροποποιείται.
    Είναι προφανές πως ο συντάκτης δεν λαμβάνει υπόψη το τι περιλαμβάνει ένα Σχέδιο Επιδόσεων, καθώς δεν περιλαμβάνει μόνο στόχους αλλά και τις προϋποθέσεις για την επίτευξή τους, που ξεφεύγουν από την προσπάθεια και την παραγωγικότητα των εργαζομένων σε περιπτώσεις ολιγωρίας για την επαρκή στελέχωση, τον εκσυγχρονισμό των υποδομών (συστήματα, ραντάρ) κλπ. Επιπροσθέτως, αντίκειται στα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 11 του ΕΕ 2019/317 που καθορίζει ρητά το καθεστώς κινήτρων σε συνάρτηση με τους στόχους της οικονομικής αποδοτικότητας και χωρητικότητας.
    Πρόταση : Διαγραφή του άρθρου .
    Επανεξέταση του θέματος των αποζημιώσεων όσον αφορά στην προσαρμογή των ποσοστών που αφορούν στο προσωπικό που συμμετέχει στη διαμόρφωση της τιμής μονάδας και της βάσης κόστους μετά την αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ και τη δημιουργία της ΑΠΑ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 18:05 | Σ. Σ.

    1. Για να υπάρχει λογική διασύνδεσης των αμοιβών των Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας (ΕΕΚ) με την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων απαιτείται πρωτίστως ένα «ολοκληρωμένο»/ «ρεαλιστικό» πλαίσιο που θα κάνει την επίτευξη των στόχων αυτών εφικτή. Δυστυχώς αυτό δεν προκύπτει από το παρόν άρθρο, ουτε και από το σύνολο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.
    2. Σύμφωνα με το ανωτέρω άρθρο οι στόχοι φαίνεται να καθορίζονται απο γραφειοκράτες της νέας προτεινόμενης υπηρεσίας (ΑΠΑ), πολλοί εκ των οποίων ισως να μη γνωρίζουν τι σημαίνει επιχειρησιακή λειτουργία Εναέριας Κυκλοφορίας.
    3. Το νομοσχέδιο αναφέρεται στο θέμα των αμοιβών με έναν ασύνδετο και ουτοπικό τρόπο, αγνοώντας παραλληλα και ταυτόχρονα άλλους ελλειματικούς τομείς, η αναβάθμιση των οποίών θα κρίνει το μέλλον και την πορεία της ενέριας κυκλοφορίας, δεδομενου ότι το πλαίσιο είναι πολυπαραγοντικό και πολυσύνθετο. Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, χρειάζεται:
    α)Αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας τα οποία σε πολλες περιπτώσεις είναι παρωχημένα και συνεχώς παρουσιάζουν βλάβες χωρίς να υπάρχουν όυτε καν ανταλλακτικά για την επισκευή τους και την ιδια στιγμή να ζητείται, ανεδαφικά, το μαξιμουμ της αποδοσης.
    β)Ανανέωση προσωπκού, το οποίο σε κάποιες μονάδες έχει μέσο όρο ηλικίας τα πενήντα έτη.

    Όταν λοιπόν έχει οργανωθεί, ένα πειστικά ολοκληρωμένο/ρεαλιστικό πλαίσιο, τότε να συζητήσουμε, με την επιβεβλημένη παρουσία και των ΕΕΚ, για τον τρόπο και τη διαμόρφωση των αμοιβών. Όταν όμως υπάρχουν τόσες πολλές ελλείψεις σε ένα πολυπαραγοντικό σύνολο είναι τουλάχιστον άδικο να ζητείται από επιχειρησιακούς ελεγκτές να υπερβάλλουν εαυτούς, κάτι που ούτως ή άλλως κάνουν εδώ και πολλά χρόνια, για να επιτύχουν άπιαστους στόχους την ίδια στιγμή που οι γραφειοκράτες δημόσιοι υπάλληλοι της ΑΠΑ χωρίς καμμιά προσπάθεια, όπως προκύπτει, θα καρπώνονται ακούραστα/αβίαστα τις αμοιβές και τα οφέλη.
    Όλα αυτά δε συνάδουν με τη λογική, όυτε με την ιδεολογική ταυτότητα μιας κυβέρνησης που στη θεωρία είναι εναντίον της δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας. Με το παρόν νομοσχέδιο μάλλον συνηγορεί υπέρ αυτής.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 18:20 | Ελευθερία Σκέτου

    Στο παρόν σχέδιο νόμου παρατηρεί κανείς ότι ενώ σύμφωνα με το άρθρο 4 σκοπός της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας είναι η εκτέλεση καθαρά καθηκόντων πιστοποίησης, εποπτείας και επιβολής στον τομέα των αερομεταφορών, της αεροναυτιλίας και των αερολιμένων και η εφαρμογή της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η τελευταία παράγραφος του άρθρου 43 αναφέρει ότι όλες οι αποζημιώσεις και τα επιδόματα των εργαζόμενων στην αεροναυτιλία, συνδέονται πλέον με την επίτευξη των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων καθώς και με την επιβεβαίωση της επίτευξης των στόχων αυτών από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας δίνοντάς της αρμοδιότητα η οποία όχι μόνο δε συνάδει με το σκοπό της και δεν αναφέρεται σε καμία από τις παραγράφους των αρμοδιοτήτων της του άρθρου 7, αλλά δίνει και σε μία αρχή εποπτικού και πιστοποιητικού χαρακτήρα, δυνατότητα οικονομικού ελέγχου και ρύθμισης του οργανισμού που καλείται να εποπτεύσει. Πρωτίστως λοιπόν, αναρωτιέται κανείς αν με το παρόν σχέδιο νόμου πραγματικά η σύνθεση και τα καθήκοντα της ΑΠΑ ακολουθούν τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς.
    Δευτερευόντως η στελέχωσή της με προσωπικό που στην πλειοψηφία του μοιάζει να στερείται εμπειρίας εργασίας αλλά και γνώσεων στους τομείς Αεροναυτιλίας ενέχει τον σοβαρότατο κίνδυνο η αξιολόγηση επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας και η επιβεβαίωση επίτευξης αυτών να είναι προσηλωμένη μόνο σε αριθμούς χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η πραγματικότητα, στην οποία υπεισέρχονται πολλές παράμετροι και ουκ ολίγοι αστάθμητοι παράγοντες.
    Θα πρέπει να τονιστεί το γεγονός ότι η καταβολή των εδώ και χρόνια θεσμοθετημένων αποζημιώσεων δε βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό φορολογείται δε με το παραπάνω, ενώ είναι το λιγότερο προκλητική η απόφαση η αποζημίωση των υπαλλήλων της ΑΠΑ (υπάλληλοι γραφείου) να μη συνδέεται με την επίτευξη των στόχων αλλά να καταβάλλεται ανεξαρτήτως.
    Εργαζόμενη ως ΕΕΚ σε περιφερειακό αεροδρόμιο τα τελευταία δεκαοχτώ χρόνια οι συνάδελφοι μου κι εγώ έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε πέρα από τον φόρτο εργασίας, ασυνήθεις καταστάσεις, παρέχοντας πάντα εξειδικευμένες υπηρεσίες για τις οποίες έχουμε άριστα εκπαιδευτεί και για τις οποίες συνεχίζουμε δια βίου να εκπαιδευόμαστε καθώς ο Έλεγχος Εναέριας Κυκλοφορίας αποτελεί ένα δυναμικότατο και συνεχώς εξελισσόμενο σύστημα. Πληρούμε όλα τα προσόντα τα οποία ορίζονται από του Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, εργαζόμαστε όμως καθημερινά, χωρίς αργίες και καλοκαίρια, χωρίς τη δυνατότητα να αφήσουμε το πόστο μας για κανένα λόγο και παρέχουμε υπηρεσίες χρησιμοποιώντας απαρχαιωμένα συστήματα και εξοπλισμό, σε συνθήκες εργασίας που κανένας ευρωπαίος συνάδελφος δε θα μπορούσε να διανοηθεί, βάζοντας παρόλα αυτά και διατηρώντας πολύ ψηλά τον πήχη της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών και της ασφάλειας των πτήσεων. Το συγκεκριμένο άρθρο του παρόντος σχεδίου νόμου πρόκειται να καταστρατηγήσει όλα αυτά τα οποία έχουν μέσα από ευρωπαϊκούς κανονισμούς θεσμοθετηθεί και να απαξιώσει τη φύση και το αντικείμενο της εργασίας μας, η οποία έτσι κι αλλιώς κοστολογείται και αμείβεται λιγότερο από την αντίστοιχη στην υπόλοιπη Ευρώπη.
    Μετά τιμής

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 18:14 | ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΝΟΣ

    Όσον αφορά τη σύνδεση του συνόλου των αποζημιώσεων με την επίτευξη των ετήσιων στόχων, πέραν του αν αυτό είναι σύμφωνο ή όχι με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι συγκεκριμένες αποζημιώσεις αποτελούν υπερβολικά μεγάλο ποσοστό των αποδοχών των ΕΕΚ ώστε να τεθούν σε καθεστώς αίρεσης. Η δουλειά του ΕΕΚ είναι λεπτή και κρίσιμη και δε μπορεί να γίνεται υπο το άγχος επίτευξης στόχων. Ακόμα υπάρχει ο κίνδυνος η εν λόγω πίεση να καταλήξει σε επικίνδυνη μείωση των επιπέδων ασφαλείας των πτήσεων, και δεν βλέπω το λόγο οποιοσδήποτε νομοθετών να επιθυμεί να αναλάβει τέτοια ευθύνη.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 17:38 | Κ. Δαβή

    Με αυτό το άρθρο δείχνετε ότι δεν σας ενδιαφέρει η ασφάλεια των πτήσεων. Ζητάτε από τους Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να υπερβάλουν ευατό για να επιτύχουν τους στόχους που θα τους ορίζουν άτομα ενδεχομένως άσχετα με τον αεροπορικό αντικείμενο. Επίσης πως γίνεται οι αποζημιώσεις τον ΕΕΚ να εξαρτόνται από τον αν η ΥΠΑ θα καταφέρει να υλοποιήσει τις επενδύσεις, προσλήψεις, αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο της έχει ανατεθεί από το Σχέδιο Επιδόσεων;

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 16:59 | Χάρης

    Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι οι Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας, ως υπάλληλοι οι οποίοι πληρώνονται βάσει των επιδόσεων τους, και η μισθοδοσία τους είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος της ανταποδοτική της παραγωγικότητας τους , θα αξιολογούνται από υπαλλήλους γραφείου, χωρίς στόχους επιδόσεων και μετρήσιμη παραγωγικότητα, οι οποίοι είτε είναι παραγωγικοί είτε όχι θα πληρώνονται από χρήματα που παράγωνται από τους Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας. Ενώ λοιπόν οι Ελεγκτές Εναέριας κυκλοφορίας θα αντιμετωπίζονται με ιδωτικο-οικονομικά κριτήρια απόδοσης, κάποιοι άλλοι θα πληρώνονται ανεξαρτήτως αποτελέσματος.
    Επιπλέον το Performance plan συντάσεται από την οικονομική υπηρεσία της ΑΠΑ, χωρίς να έχει γνώσεις capacity, cost-efficiency, effectiveness κ.α. οι οποίοι μάλιστα είναι στόχοι που δεν εξαρτάται η εκπλήρωση τους μόνο από τους επιχειρησιακούς ελεγκτές.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 16:09 | Ολγα

    Αφορά το άρθρο 43 σύμφωνα με το οποίο η καταβολή όλων των αποζημιώσεων των άρθρων 34 και 34α του ν 2682/99 τίθενται υπο την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας. Είναι παράλογο και αδιανόητο οι θεσμοθετημένες αποζημιώσεις χρόνων να εξαρτώνται πλέον απο την επίτευξη ανέφικτων πολλές φορές στόχων , που καλούνται να επιτύχουν μόνο οι επιχειρησιακοί ΕΕΚ και που έχουν τεθεί απο μη επιχειρησιακούς υπαλλήλους μιας άλλης αρχής (ΑΠΑ).

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 15:14 | Εμμανουήλ Φουτούλης

    Σύμφωνα με το άρθρο 4 του παρόντος σχεδίου νόμου, η Α.Π.Α. ορίζεται ως «αρμόδια εθνική αρχή» και το έργο της είναι ξεκάθαρο με βάση το άρθρο 62 του Εκτελεστικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.U. Regulation 2018/1139) που ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες της (πιστοποίηση, εποπτεία και επιβολή) των αρμόδιων εθνικών αρχών.
    Πουθενά στην Ευρώπη δεν σχετίζεται η αντίστοιχη υπηρεσία με χρήματα από τα τέλη υπέρπτησης.
    Ως εκ τούτου, η Α.Π.Α. δεν μπορεί να έχει την οποιαδήποτε σχέση με θέματα που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων των υπαλλήλων της Υ.Π.Α.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:19 | Ελευθερια

    Καταστρατηγείται η συνταγματική αρχή ισοτητας των υπαλλήλων καθώς δημιουργείτε ελεγκτές δύο ταχυτήτων: τους ΕΕΚ της ΑΠΑ που θα απολαμβάνουν όλα τα προνόμια και τις αποζημιώσεις χωρίς να ασκούν την ειδικότητα του ελεγκτή,βολεμενοι με ασφάλεια στα γραφεία τους και ΕΕΚ της ΥΠΑ που θα ματώνουν και θα μοχθούν, ειδικά στις περιόδους αιχμής να πετύχουν τους στόχους .Ακούγεται δίκαιο και σώφρον αυτό?

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 14:07 | Π.Δ., ΕΕΚ

    Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου, τίθενται πλέον όλες οι αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34α του ν.2682/99 υπό την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της τήρησης του Σχεδίου Επιδόσεων. Ο Διοικητής της ΑΠΑ θα εισηγηθεί τη διαδικασία αξιολόγησης και τους όρους για την καταβολή των ποσών. Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας αντιστοιχούν, πρέπει οι ΕΕΚ να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (δηλαδή να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο Σχέδιο Επιδόσεων)!!!!!
    ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΡΥΘΜΙΣΗ. ΤΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΑΠΟΔΟΧΕΣ, ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΚΛΕΙΔΩΝΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΣΧΔΙΟΥ ΕΠΙΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΡΕΣΗ ΚΑΝΕΝΟΣ. Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΗ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΒΙΑΖΕΙ ΤΟΝ Ε.Ε 2019/317. ΤΑ ΜΟΝΑ ΠΟΣΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΛΕΓΧΕΙ Η ΑΠΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΣΤΟΧΟΥ ΤΗΣ ΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟΥΝ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 11 ΤΟΥ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ ΚΙΝΗΤΡΩΝ, ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩ ΑΛΛΑ ΜΕ BONUS H MALUS ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ.
    ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΟΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΝΑ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΕ ΑΚΑΘΟΡΙΣΤΟΥΣ ΕΤΗΣΙΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΕΝΙΚΩΣ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ (ΕΚΦΡΑΣΗ ΠΟΥ ΣΤΕΡΕΙΤΑΙ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ) ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΑΣΤΑΘΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΚΕΙΤΑΙ ΣΤΟ SAFETY.
    ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΧΡΟΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΙ ΜΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟΙΗΜΕΝΟ (ΛΑΘΟΣ ΚΛΑΔΟΙ, ΛΑΘΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΕΣ, ΑΤΥΧΕΙΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ (Π.Χ. ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ)

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 13:50 | Μαρία Κλ.

    Με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται η ισοπέδωση της λογικής, αφού κάποιοι γραφειοκράτες, ενδεχομένως και άσχετοι με το αεροπορικό αντικείμενο θα θέτουν στόχους, ενώ οι ΕΕΚ θα παλεύουν με τα παλιά συστήματα, τις ελλείψεις προσωπικού και την πλήρη ανοργανωσιά της υπα για να πετύχουν τους στόχους ώστε να πληρωθούν.. Εδώ μιλάμε για το έγκλημα του αιώνα. Δεν φτάνει που εμεις οι ΕΕΚ είμαστε οι χειρότερα αναλογικά αμοιβομενοι στην Ευρώπη, δεν φτάνει που κουβαλάμε στην αεροναυτιλία ένα σωρό άσχετους λουφαδόρους γραφειάκηδες βυσμάτα και αχρηστες ειδικότητες που παίρνουν euromoney στην πλάτη μας.. Γιατί η αμοιβή των κύριων της ΑΠΑ δεν συνδέεται επίσης με την επίτευξη των στόχων; Τουλάχιστον οι υπόλοιποι κλάδοι έχουν καταλάβει από πού τρώνε ψωμί.. έχουν καταλάβει ποιός αναλαμβάνει τις ευθύνες στη βάρδια, όταν αυτοί σερφαρουν ανετα στα γραφεία τους, πολλοί από τους οποίους περισσεύουν και ήδη έπρεπε να είχαν πάρει μετατάξεις για άλλους τομείς του δημοσίου.. Δεν βλέπω να προχωρήσει έτσι η κατάσταση. Στην χειρότερη εγώ και κάποιοι νέοι που έχουμε πολλά προσόντα θα την κάνουμε για εξωτερικό και βγάλτε τα πέρα μόνοι σας.. αιδώς Αργείοι..

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:47 | X.L.

    Με ποια λογική θα πρέπει οι αερολιμενικοί να απαρτίζουν την ΑΠΑ;
    Γιατί το υπουργείο δεν καλεί ανθρώπους ειδήμονες Έλληνες από το eurocontrol,την EASA και τον ICAO και να φτιάξουν μια ολιγομελή καλά αμειβόμενη υπηρεσία με διεθνή πρότυπα όπου θά προίσταται άνθρωπος διεθνούς κύρους ο οποίος έχει θητεύσει σε διεθνείς οργανισμούς; Νομίζω ότι το υπουργείο θα πρέπει να στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 12:31 | Νικολής

    Η κατάρτιση σχεδίου επιδόσεων από την ΑΠΑ για λογαριασμό της ΥΠΑ μοιάζει εντελώς αβάσιμη. Η ΑΠΑ φερεται να στελεχώνεται από ελάχιστο προσωπικό σχετικό με υπηρεσίες Αεροναυτιλίας και μοιάζει να στερείται σοβαρού υπόβαθρου ώστε να μπορεί να διαμορφώσει ένα τέτοιο σχέδιο συνδυάζοντας παραμέτρους όπως χωρητικότητα εναέριου χώρου, διαθέσιμου εξοπλισμού, επάρκεια και κατανομή προσωπικού αεροναυτιλίας στις διάφορες οργανικές μονάδες. Επίσης η επιβεβαίωση τήρησης ενός τέτοιο σχεδίου από έναν εξωτερικό παρατηρητή δε μπορεί να γίνεται κρίνοντας μόνο την εκπλήρωση αριθμητικών στόχων καθώς πρέπει να λαμβάνονται υπόψη περίοδοι κρίσης(γεωπολιτικής, οικονομικής, υγειονομικής όπως αυτές που βιώνουμε), καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, φυσικά φαινόμενα και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν συνεχώς την εναέρια κυκλοφορία.

    Ανεξαρτήτως βέβαια του ποιος είναι ο συντάκτης του σχεδίου επιδόσεων εξακολουθεί να είναι καταδικαστέα η αυτόματη σύνδεση της επίτευξης των στόχων με την καταβολή των εδώ και χρόνια θεσμοθετημένων αποζημιώσεων στο προσωπικό της ΥΠΑ. Φυσικά και αποτελεί παραλογισμό το να κινδυνεύουν να απωλέσουν τις συγκεκριμένες αμοιβές οι υπάλληλοι που καλούνται να εξυπηρετήσουν την εναέρια κυκλοφορία ανεξαρτήτως συνθηκών, ενώ το σύνολο της ΑΠΑ να τις δικαιούται βρέξει χιονίσει…

    Νίκος, ΕΕΚ

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 11:59 | Μάνια Κολοβού ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας

    Δεν μπορεί το επίδομα να συνδέεται με το performance plan που αφορά bonus.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 11:28 | Μάνια Κολοβού ελεγκτής εναερίου κυκλοφορίας

    Δεν μπορεί σε οποιαδήποτε υπηρεσία,να υπάρχουν ΕΕΚ με ειδικότητα εν ισχύ,χωρίς τις ίδιες υποχρεώσεις που απορρέουν απο αυτή.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 08:33 | Ευάγγελος Καλλίτσης

    Η μετατροπή της ΥΠΑ από υπηρεσία του αμιγώς δημοσίου τομέα σε ΝΠΔΔ θα δημιουργήσει ποικίλες αρνητικές συνέπειες τις οποίες είναι βέβαιο ότι όσοι τις εισηγήθηκαν δεν τις έλαβαν υπόψη είτε ακουσίως, δηλαδή λόγω άγνοιας (αντιγράφοντας μοντέλα παρόχων άλλων χωρών με διαφορετικές όμως δομές και οικονομίες), είτε εκουσίως δηλαδή παροδήγησαν το Υπουργείο σκοπίμως εξυπηρετώντας αλλότρια προς το εθνικό συμφέρον σχέδια.

    Διότι μετά την αλλαγή της νομικής μορφής της ΥΠΑ και την διάσπαση της σε ΑΠΑ-ΥΠΑ, η ιδιαίτερη συνεργασία με το ΓΕΑ θα πρέπει εκ των πραγμάτων να τεθεί υπό νέους όρους και περιορισμούς που άλλοτε θα αναβάλουν και άλλοτε θα εμποδίζουν ολοσχερώς την ομαλή λειτουργία μεταξύ των δύο νευραλγικών αυτών Εθνικών Υπηρεσιών.
    ΥΠΑ και ΓΕΑ ανέκαθεν αντάλλαζαν απευθείας υλικό, τεχνικό εξοπλισμό καθώς και πληροφορίες δεδομένου ότι και οι δύο Υπηρεσίες ανήκαν στον ίδιο αυστηρά στενό δημόσιο τομέα. Οι νέες συνθήκες όμως θα οδηγήσουν σε αναγκαστική μεταβολή των όρων συνεργασίας καθώς το ΓΕΑ θα συνεχίσει να ανήκει στο στενό δημόσιο τομέα υπό την άμεση διοίκηση του Κράτους ενώ η διασπασμένη σε ΑΠΑ-ΥΠΑ Υπηρεσία είτε ως ΝΠΔΔ (οιωνεί εταιρεία) είτε ως ανεξάρτητη αρχή ΔΕΝ θα διοικείται πλεον άμεσα από το Κράτος αλλάζοντας έτσι άρδην τις βάσεις της συνεργασίας σε όρους ασφάλειας αλλά και αμεσότητας στην συνεργασία.

    Όσον αφορά σε οικονομικό επίπεδο, η επιχειρούμενη αλλαγή νομικής μορφής και η εφαρμοζόμενη με αυτό τον τρόπο αυτοτέλεια της υπηρεσίας σε συνάρτηση με την αποκοπή της από τον πυρήνα του Δημοσίου, θα αναγκάσει να γίνουν μεγάλες αλλαγές στο λογιστικό της Υπηρεσίας που θα οδηγήσουν τόσο την ίδια την Υπηρεσία όσο και την Κυβέρνηση σε πραγματικά πρωτόγνωρες και απρόβλεπτες καταστάσεις.

    Ενδεικτικά θα μπορούσα να αναφέρω την υποχρέωση του ΝΠΔΔ για κατάρτιση και δημοσίευση ισολογισμού χωρίς να λαμβάνεται καθόλου υπόψη το ότι η εν λόγω Υπηρεσία παρέχει, κατόπιν πολιτικής βούλησης και σχετικών συμβάσεων, δωρεάν έργο χωρίς να έχει κανένα οικονομικό αντιστάθμισμα, (βλπ π.χ. δωρεάν παροχή των Υπηρεσιών της σε ιδιωτικά αεροδρόμια κ.ο.κ.), οδηγώντας την νέα αυτή νομική μορφή σε εγγενή αδιέξοδα, ελλειμματικούς προϋπολογισμούς…και τελικά βορά σε ξένα και αλλότρια προς την χώρα και την οικονομία συμφέροντα…

    Υπό τη σκιά λοιπόν της τρέχουσας συγκυρίας, οικονομικής (βλπ covid-19) και εθνικής (πολύ σοβαρή εν εξελίξει κρίση με την γείτονα χώρα Τουρκία)
    η τυχόν έγκριση της προτεινόμενης νομοθετικής ρύθμισης που οδηγεί σε αλλαγή της νομικής μορφής της Υπηρεσίας δεν θέτει μόνο την Υπηρεσία σε σοβαρούς βραχυπρόσθεσμους κίνδυνους αλλά κυρίως μακροπρόθεσμα οδηγεί σε πολλαπλά οικονομικά και επιχειρησιακά αδιέξοδα τόσο την Υπηρεσία όσο και το Κράτος.

    Παρακαλώ την ηγεσία του Υπουργείου μας να επανεξετάσει το ζήτημα της αλλαγής της νομικής μορφής και να αποσύρει το εν λόγω άρθρο καθώς και τα σχετικά με αυτό.

    Δρ. Ευάγγελος Καλλίτσης
    Ηλεκτρονικός Μηχανικός Ασφάλειας Εναέριας κυκλοφορίας.

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 04:27 | Κλεάνθης Ακριβόπουλος

    Δεν θα έπρεπε σε καμία περίπτωση μια εποπτική/πιστοποιητική αρχή να έχει τον οποιονδήποτε οικονομικό συσχετισμό με τον οργανισμό/αρχή/υπηρεσία που εποπτεύει.

    Κατά το άρθρο 4 του παρόντος σχεδίου νόμου, η Α.Π.Α. ορίζεται ως ΄΄αρμόδια εθνική αρχή΄΄ και το έργο της είναι ξεκάθαρο με βάση το άρθρο 62 του Εκτελεστικού Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (E.U. Regulation 2018/1139) που ορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες (πιστοποίηση, εποπτεία και επιβολή) των ΄΄αρμόδιων εθνικών αρχών΄΄.

    Ως εκ τούτου, η Α.Π.Α. δεν δύναται να έχει την οποιαδήποτε σχέση με θέματα που αφορούν την καταβολή αποζημιώσεων των υπαλλήλων της Υ.Π.Α.

    Μετά τιμής

  • 8 Σεπτεμβρίου 2020, 02:09 | Ηλίας Λαρχανίδης

    Με ποια λογική να συνδέεται το σύνολο των χρημάτων που θα εισπρατουν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με στόχους τους οποίους θα θέτουν με αμφίβολης διαφάνειας τρόπο υπάλληλοι γραφείου της ΑΠΑ, οι οποίοι πιθανον να μην έχουν ιδέα για το πως βγαίνει η δουλειά τα καλοκαίρια. Και αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν,χωρις ευθύνη των ελεγκτών, ποσο άδικο να μην αποζημιωθούν υπάλληλοι που έχουν χρονια να πάρουν άδειες το καλοκαίρι και που κάνουν μια υπεύθυνη δουλειά υπό απαρχαιωμενες συνθήκες καθημερινά.20 χρονια ΕΕΚ μικροφωνου βλεπω χρηματα που προοριζονται για αυτους που δουλευουν αργιες Σαββατοκυριακα γιορτες νυχτερινα κτλ…και οι οποιοι δεν βαζουν σφραγιδες σε εγγραφα αλλα φροντιζουν με ασφαλεια ανθρωπινες ζωες που ταξιδευουν!Η απαξιωτική συμπεριφορά προς τους ΕΕΚ είναι φανερή αρκετά χρόνια τώρα σε ολα τα αεροδρόμια, κατι πρωτοφανές για ευρωπαϊκή χώρα!!! Αυτο το νομοσχέδιο είναι επακόλουθο των πολιτικών των τελευταίων χρόνων!!!

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 23:49 | Περικλής Κωτσίδης

    Το συγκεκριμένο αρθρο είναι εγκληματικού χαρακτήρα καθώς θέτει σε κίνδυνο την ίδια την ασφάλεια των πτήσεων.
    Όταν απαιτούνται συγκεκριμένοι στόχοι επιδόσεων, οι οποίοι ορίζονται από κάποιον που ενδεχομένως να μην έχει καμία σχέση με την αεροναυτιλια (Διοικητής ΑΠΑ), για την απόδοση των επιδοματων μας (Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας) που μέχρι τώρα κατειχαμε δικαίως, παρέχοντας τις εξαιρετικής σημασίας και κυρίως εξειδικευμένες υπηρεσίες μας, στους αεροναυτιλομένους, δημιουργείτε αυτομάτως μια νέα μορφή πίεσης στην ήδη αγχωτική φύση της δουλειάς μας. Να τονιστεί ότι τα εν λόγω επιδόματα δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 22:50 | ΖΗΝΩΝ

    Ο κλάδος των ΕΕΚ πρέπει να αποδεχθεί επιτέλους ότι οι ΕΚ(317/2019) ορίζουν ως στοχοθεσία επιπλέον 3 κριτήρια πέραν του capacity.
    Είναι υπεύθυνοι οι ελεγκτές για την επίτευξη του cost efficiency; Είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση της Πράσινης συμφωνίας και για τα περιβαλλοντικά πρότυπα; Είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό και υλοποίηση εκσυγχρονιστικών προγραμμάτων και για την ασφάλεια(safety) που αυτά προσδίδουν στην αεροναυτιλία;
    Η στοχοθεσία και η επίτευξη αυτής αφορά όλη την ΥΠΑ, επιχειρησιακούς δηλ ΕΕΚ μόνο κατά το κομμάτι που τους αναλογεί.
    Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να υλοποιήσει Ευρωπαϊκό κανονισμό.
    Σαφώς και δεν τον υλοποιεί εξ ολοκλήρου μιας και εμμένει ακόμα στο αναχρονιστικό νομικό πλαίσιο του 1999, δίνοντας τη μερίδα του λέοντος στους Ελεγκτές που δεν τους αναλογεί πλέον,
    Γιατί εμμένουν να σφετερίζονται και την συμβολή των λοιπών κλάδων;Oι λοιποί κλάδοι δεν είπαν ποτέ ότι συμβάλλουν στο capacity
    Με τέτοια νοοτροπία δεν είναι τυχαίο που οι ΕΕΚ της ΑΠΑ καπελώνουν τους ΕΕΚ της ΥΠΑ, δηλ εδώ καπελώνουν του κλάδου τους δεν θα καπελώσουν τους λοιπούς κλάδους ΥΠΑ;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 21:58 | Λεοντίδης Κωνσταντίνος

    Ο κατεξοχήν ιδρυτικός κλάδος της ΥΠΑ (πρώην Τηλεπικοινωνιακών και τώρα AFISO), έχοντας ακόμη και τώρα αδιάλειπτη και ουσιαστική παρουσία ΣΕ ΟΛΑ ανεξαιρέτως τα αεροδρόμια της χώρας, πολλά εκ των οποίων λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο από υπάλληλους του κλάδου αυτού, υφίσταται για μία ακόμη φορά καταφανή αδικία. Κάνοντας ταυτόχρονα πολλά αντικείμενα (πέραν των αμιγώς δικών τους που είναι COM/AFIS/AIS/ARO κλπ), άλλων κλάδων δηλαδή,όπως Αερολιμενικά,E.E.Κ. διοικητικά, οικονομικά, εισπράξεις τελών, ΠΣΕΑ, θέματα ασφαλείας ενίοτε δε και τεχνικά, οι υπάλληλοι αυτού του κλάδου, μόνο πίκρα, αδικία και απαξίωση μπορούν (μπορούμε) να αισθανόμαστε.
    Η μείωση της ποσόστωσης του επιδόματος Eurocontrol στο 4% , θα πρέπει να αναθεωρηθεί, αφού είναι καταφανές πως συντελείται μία τεράστια αδικία.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:29 | Δημήτρης Γαλάνης

    Στο τελευταίο εδάφιο του άρθρου τίθενται πλέον όλες οι αποζημιώσεις των άρθρων 34 και 34α του ν.2682/99, υπό την αίρεση της επίτευξης των ετήσιων στόχων εξυπηρέτησης της εναέριας κυκλοφορίας, αλλά και της τήρησης του σχεδίου επιδόσεων. Δηλαδή για να πάρουμε όλοι οι κλάδοι τις αποζημιώσεις που μας αντιστοιχούν, πρέπει οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας να επιτύχουν τους στόχους τους και η ΥΠΑ να τηρήσει να τηρήσει το Σχέδιο Επιδόσεων (να υλοποιήσει τις επενδύσεις, τις τυχόν προσλήψεις, την αγορά συστημάτων και ό,τι άλλο έχει δηλώσει στο σχέδιο επιδόσεων)!!! Καλό, ε;
    Οι επιχειρησιακοί υπάλληλοι πασχίζουν να πετύχουν ανέφικτους στόχους που έχουν θέσει μη επιχειρησιακοί υπάλληλοι, οι οποίοι τους ελέγχουν για την επίτευξη ή μη. Οι επιχειρησιακοί δεν λαμβάνουν την αποζημίωση Eurocontrol αφού δεν πέτυχαν τους στόχους, ενώ οι μη επιχειρησιακοί την λαμβάνουν βρέξει-χιονίσει!! Καλό, ε;

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:20 | Γιώργος Λ.

    Η αλήθεια είναι ότι περίμενα κάτι καλύτερο από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Είναι προφανές ότι δημιουργείται μια υπηρεσία βυσμάτων, η ΑΠΑ, που θα θέτει στόχους στους επιχειρησιακούς υπαλλήλους οι οποίοι θα παλεύουν με τα παλιά συστήματα και την αβεβαιότητα του εργασιακού περιβάλλοντοςγια να τους πιάσουν. Πραγματικά πρωτοποριακό!

    Η δίκη μου πρόταση: Αξιολόγηση σε όλο το προσωπικό της ΥΠΑ και μετατάξεις σε όσους δεν μπορούν ή σε όσους περισσεύουν, αναβάθμιση των συστημάτων αεροναυτιλίας, προσλήψεις εκεί που χρειάζονται και αν θέλετε κύριοι να βάλετε στόχους τότε και οι υπάλληλοι της ΑΠΑ να πληρώνονται ανάλογα με την επίτευξη των στόχων..

    Φιλικά.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 20:39 | LO

    Απλά απαράδεκτο να υπάρχει μια ΑΠΑ που θα θέτει και θα επικυρώνει στόχους ελεγκτών καθορίζοντας τις αποδοχές τους, ενώ η ίδια θα έχει εξασφαλίσει το κομμάτι της απο την πίτα βρέξει χιονίσει.

  • 7 Σεπτεμβρίου 2020, 17:55 | Χρηστος Φ.

    Επομένως μια ανεξάρτητη τεχνοκρατική ΑΠΑ θα καταθέτει ένα σχέδιο επιδόσεων για έναν εποπτευόμενο φορέα (ΥΠΑ)και στο τέλος θα κρίνει αν αξιζει ο κόπος της ΥΠΑ και κυρίως των ΕΕΚ να πληρωθεί. Η ΑΠΑ όμως θα εισπράξει ανεξαρτητως επιτευξης στόχου απο την ΥΠΑ τα χρηματα τα οποία η ΥΠΑ προσπάθησε να φέρει στο κράτος. ΑΔΙΚΟ τουλάχιστον….