Άρθρο 18 Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. -Τροποποίηση του άρθρου 40 του Κ.Ο.Κ.

 

Στο άρθρο 40 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), α) ο τίτλος του άρθρου τροποποιείται, β) η παρ. 6 αναριθμείται σε 12, γ) οι παρ. 1 έως 5 τροποποιούνται, δ) προστίθενται παρ. 6 έως 11 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:

«Άρθρο 40
Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο.

1. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται:
α) Να ρυμουλκούνται από άλλο όχημα.
β) Nα ρυμουλκούν ή ωθούν διάφορα αντικείμενα. Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι οδηγοί ποδηλάτων.
γ) Να μεταφέρουν αντικείμενα, τα οποία εμποδίζουν την οδήγηση του οχήματός τους ή εκθέτουν σε κίνδυνο τους λοιπούς χρήστες της οδού.
δ) Nα κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα. Κατ΄ εξαίρεση οδηγοί ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. επιτρέπεται να κινούνται ανά δύο παράλληλα.
ε) Να σύρουν μαζί τους ζώα δεμένα με λουρί.
στ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει ακουστικά που έχουν συνδεθεί με φορητά ραδιόφωνα, μαγνητόφωνα και άλλες παρεμφερείς ηχητικές συσκευές. Από τη διάταξη αυτή εξαιρούνται ακουστικά και κεφαλόφωνα ανοικτής ακρόασης φορητών συσκευών ραδιοεπικοινωνίας, που χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία σε μικρή απόσταση μεταξύ των οδηγών, ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και Ε.Π.Η.Ο. ή μεταξύ των οδηγών των οχημάτων αυτών και σταθμών βάσης ή άλλων κινητών σταθμών ραδιοδικτύων, καθώς επίσης και μεταξύ των οδηγών εκπαιδευτικών μοτοποδηλάτων και μοτοσικλετών και των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων κατά τις φάσεις της εκπαίδευσης ή της εξέτασης των υποψηφίων οδηγών.
ζ) Να χρησιμοποιούν εν κινήσει κινητό τηλέφωνο, το οποίο δεν είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση.

2. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται, όταν οδηγούν, να κρατούν το τιμόνι (εφόσον υπάρχει) και με τα δύο τους χέρια, εκτός αν δίνουν σήμα σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα.
3. Οι οδηγοί ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να κατεβαίνουν από αυτά και να τα οδηγούν βαδίζοντας, όταν δημιουργείται εμπόδιο ή κίνδυνος για την κυκλοφορία των πεζών.
4. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη σε ποδήλατο που έχει δύο ζεύγη ποδοστροφάλων και διαθέτει, από κατασκευή, μόνιμο πρόσθετο κάθισμα, ως και σε μοτοποδήλατο, που διαθέτει, από κατασκευή, προσαρμοσμένο σταθερό πρόσθετο κάθισμα. Οι οδηγοί μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων επιτρέπεται να μεταφέρουν επιβάτη μόνο μέσα στο ειδικό καλάθι, αν υπάρχει για τον σκοπό αυτό και σε πρόσθετο κάθισμα, το οποίο είναι σταθερά προσαρμοσμένο, από κατασκευή, πίσω ή δίπλα από τη θέση του οδηγού.
5. Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος.
6. Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό από όλες τις κατευθύνσεις.
7. Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. πρέπει να έχουν συμπληρώσει για τα οχήματα της περ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 2 την ηλικία των δώδεκα (12) ετών και για τα οχήματα της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 την ηλικία των δεκαπέντε (15) ετών.
8. Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δώδεκα (12) ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι (16) ετών.
9. Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.
10. Οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. και των ποδηλάτων, εφόσον το όχημά τους δεν διαθέτει δείκτες κατεύθυνσης, οφείλουν πριν την αλλαγή κατεύθυνσης να δώσουν με το χέρι τους την κατάλληλη προειδοποίηση σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 21.
11. Σε όσες περιπτώσεις σύμφωνα με το παρόν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. και ποδηλάτων οφείλουν σε κάθε περίπτωση, να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη με τους πεζούς, να μην τους παρενοχλούν και να τους παραχωρούν προτεραιότητα.
12. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, πλην των περ. στ` και ζ’ της παρ. 1, στις οποίες ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103».

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:16 | Αντώνης Σγουρινάκης

    /για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:39 | Ανδρέας Μουζάκης

    Δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η μεταφορά σκύλων σε εξωτερικές μονάδες στο πίσω μέρους του αυτοκινήτου. Τα συγκεκριμένα κιβώτια δεν έχουν ηχομόνωση και οι κραδασμοί εντός αυτών είναι εντονότεροι. Σημαντικότερο πρόβλημα όλων της συγκεκριμένης τακτικής είναι η εμφάνιση της οπισθέλκουσας δύναμης που δημιουργείται με την κίνηση του οχήματος. Εν ολίγοις η οπισθέλκουσα δύναμη στροβιλίζει τα καυσαέρια έλκοντάς τα πίσω από το όχημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως τα σκυλιά βρίσκονται σε συνεχή εκθεση καυσαέριων ρύπων καθόλη τη διάρκεια κίνησης ενός οχήματος. Τέλος, σε αντίθεση με ότι έχει σχολιαστεί από άλλους ιδιώτες η παροχή νερού και φαγητού εν κινήσει, εντός των συγκεκριμένων κιβωτίων, δεν είναι εφικτή, όπως επίσης δεν είναι θεμιτή για λόγους ναυτίας. Άρα σαν επιχείρημα υπέρ της χρήσης των κιβωτίων για τη μεταφορά κυνηγόσκυλων δεν ευσταθεί.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:31 | Costas Terzopoulos

    Η επικεφαλίδα του Άρθρου 18 δεν περιλαμβάνει τα Ποδήλατα, αν και οι παράγραφοί το περιλαμβάνουν.

    παρ 1) Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται:
    δ) Nα κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα. Κατ΄ εξαίρεση οδηγοί ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. επιτρέπεται να κινούνται ανά δύο παράλληλα.
    ΧΩΡΙΣ ΑΛΛΑΓΗ: ΟΡΘΑ επιτρέπεται για τους ποδηλάτες να κινούνται ανά δύο παράλληλα 1ον για λόγους ασφάλειας (ορατότητα, επικίνδυνη προσπέραση μηχανοκίνητου στην ίδια λωρίδα), 2ον επειδή το ποδήλατο οφείλει να είναι ένα ανθρώπινο κοινωνικό μέσο (πατέρας-παιδί, φίλες, συνάδελφοι, ζευγάρι..) ώστε να ανταγωνίζεται τα μηχανοκίνητα που έχουν ούτως ή άλλως αυτή την δυνατότητα της κοινωνικής επαφής.

    παρ 4) ΠΡΟΣΘΗΚΗ να επιτρέπεται η μεταφορά σε ποδήλατο παιδιού σε ειδικό κάθισμα.

    παρ 5) Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος.
    ΑΦΑΙΡΕΣΗ της παραγράφου διότι στην λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων, μπορεί να υπάρχουν: 1ον σταθμευμενα ή κινούμενα οχήματα, 2ον πεζοί/κατοικίδια, 3ον εμπόδια/πινακίδες/υπόνομοι/σχάρες απορροης, 4ον κακό οδόστρωμα, λακούβες, πλημμύρα, γυαλια. Ο ποδηλάτης επειδή κινείται κατά προτεραιότητα με γνώμονα την δική του ασφάλεια λόγω ευαλωτότητας, θεωρούμε πως εύλογα μόνο δεν θα χρησιμοποιούσε την ειδική λωρίδα κυκλοφορίας για το ποδήλατο.

    παρ 8. Οι οδηγοί των ποδηλάτων που δεν έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δώδεκα (12) ετών και κινούνται σε οδικό δίκτυο που προορίζεται για την κυκλοφορία μηχανοκίνητων οχημάτων πρέπει να συνοδεύονται από άτομα που έχουν συμπληρώσει την ηλικία των δεκαέξι (16) ετών.
    ΚΑΤΑΡΗΓΗΣΗ: Θεωρούμε τεράστιο λάθος να απαγορευτεί η κίνηση με ποδήλατο σε μικρά παιδιά ειδικά σε τοπικούς οδούς σε γειτονιές απαξιώνοντας την ποδηλατική παιδεία που πρέπει να προωθηθεί από το σχολείο.
    Προτείνουμε συχνά μαθήματα ποδηλασίας και κυκλοφοριακής αγωγής, δράσεις ώστε τα παιδιά να μετακινούνται με ποδήλατο στα σχολεία, ασφαλείς υποδομές γύρω από τα σχολεία, ποδηλατόδρομοι, ανισόπεδες διαβάσεις, 10χλμ/ω όριο ταχύτητας για μηχανοκίνητα κ.α.

    παρ 9) Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο.
    ΑΦΑΙΡΕΣΗ όλης της παραγράφου για το κράνος επειδή η σύσταση δεν είναι ρόλος του ΚΟΚ, αλλά εκπαίδευσης/ενημέρωσης. Ορθώς δεν είναι υποχρεωτική από τους ποδηλάτες η χρήση κράνους, όπως άλλωστε είναι η πάγια τεκμηριωμένη επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας (ECF) και τηρούν οι χώρες της Ε.Ε για την αύξηση της χρήσης της ποδηλασίας μετακίνησης που τελικά αυξάνει την συνολική ασφάλεια των μετακινήσεων, με τεράστια διαφορά οφέλους/κινδύνων. Αναλυτικές η θέση της ECF, η επιστημονική τεκμηρίωση και η δική μας θέση εδώ: https://www.gymnosophy.gr/2020/11/no-bicycle-helmet-ecf.html

    παρ 12) Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, πλην των περ. στ` και ζ’ της παρ. 1, στις οποίες ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103».
    ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ για τους ποδηλάτες σε 40€, για όλες τις περιπτώσεις, διότι ο κίνδυνος που προκαλούν σε σχέση με παραβάσεις μηχανοκίνητων είναι συντριπτικά χαμηλότερος και δεν υπάρχει αναλογικότητα των ποινών. Μάλιστα στην χρήση κινητού/ηχητικής συσκευής η αντίστοιχη παράβαση στα μηχανοκίνητα είναι μόνο 50€ ενώ στους ποδηλάτες 150€!.
    Επιπλέον η εύνοια της ποδηλασίας ως μέσου μετακίνησης προέχει για την αύξηση συνολικά της ασφάλειας όπως δείχνει και η παρακάτω σπουδαία επιστημονική μελέτη:
    Scofflaw bicycling: Illegal but rational – Journal of Transport and Land Use
    doi.org/10.5198/jtlu.2017.871

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:46 | Ελισσάβετ Τζαμαλή

    Το σύρσιμο ζώου ειναι κακοποίηση και πρέπει να τιμωρείται ως κακοποίηση και όχι με 80 ευρώ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 17:56 | Θωμάς

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΩΝ στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων δίπλα ή επάνω από την εξάτμιση. Συνιστά εξόφθαλμη κακοποίηση βάσει ν. 4039/2012, διαδικασία που προκαλεί μεγάλο στρες στα ζώα, έκθεση σε καυσαέρια και καιρικές συνθήκες, άμεσο κίνδυνο θανάτου των ζώων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά και πρόκλησης υλικών ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο.Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:45 | Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων

    Είναι σκόπιμο να θεσμοθετηθεί διαδικασία πιστοποίησης χρήσης ΕΠΗΟ και ποδηλάτων για ηλικίες κάτω των 18 ετών, που να προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση και αξιολόγηση στα σχολεία από καθηγητές και από εξειδικευμένο προσωπικό εκπαιδευτών οδήγησης. Δύναται να δίνονται πιστοποιητικά χρήσης για ηλικίες άνω των 12 ετών και άνω των 15 ετών ως δύο διαφορετικές κατηγορίες πιστοποίησης. Το παραπάνω θα έχει πολλαπλές ωφέλειες ως προς την κυκλοφοριακή αγωγή των μαθητών και την εκπαίδευση τους στον ΚΟΚ. Η οδήγηση στον δρόμο των οχημάτων της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 προϋποθέτει την γνώση των κανόνων του ΚΟΚ.

    Τα όρια ηλικίας 12 και 15 ετών σε ορισμένες περιπτώσεις πόλεων (που είτε δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την διασφάλιση της οδικής ασφάλειας των χρηστών είτε παρουσιάζουν μεγάλο δείκτη ατυχημάτων πεζών και ποδηλάτων) κρίνονται χαμηλά. Να εξεταστεί αν ο κάθε Δήμος θα μπορεί ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες να επιβάλλει υψηλότερα όρια ηλικίας (με απόφαση δημοτικού συμβουλίου και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) όπως και αντίστοιχα μέτρα περιορισμού της χρήσης με ταυτόχρονα την υποχρέωση του Δήμου για άρση των περιοριστικών μέτρων σε χρονικό διάστημα εντός π.χ. 5 ετών όπου και θα έχει μεριμνήσει για την εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων οδικής ασφάλειας.

    Επιπρόσθετα να εξεταστεί η υποχρεωτική χρήση κράνους στο οδικό δίκτυο που δεν ανήκει σε περιοχές που έχουν σημανθεί ώς ήπιας κυκλοφορίας. Οι δήμοι θα πρέπει να οριοθετήσουν τις περιοχές ήπιας κυκλοφορίας, να δημιουργήσουν άξονες και διαδρομές ήπιας κυκλοφορίας ( χαμηλές ταχύτητες και χαμηλοί κυκλοφοριακοί φόρτοι).

    Επίσης προτείνουμε να προστεθεί η σύσταση προς τους οδηγούς των ποδηλάτων και των ΕΠΗΟ να επιλέγουν διαδρομές μέσω περιοχών ήπιας κυκλοφορίας και μέσω τοπικού οδικού δικτύου, όποτε αυτό είναι εφικτό. Η συγκεκριμένη συμπλήρωση προϋποθέτει ότι Θα πρέπει σε όλους τους δήμους να ιεραρχηθεί το υφιστάμενο οδικό δίκτυο σε αρτηρίες (πρωτεύουσες – δευτερεύουσες), Συλλεκτήριοι ( πρωτεύουσες – δευτερεύουσες) και τοπικές οδοί. Σε όλο το τοπικό δίκτυο και στις συλλεκτήριες να θεσπιστεί όριο ταχύτητας 30 χλμ ώρα (εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από σήμανση του ΚΟΚ.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:25 | Xριστινα-Αννα Γολικιδη

    Κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:24 | Δημητρης μπινιαριδης

    Η μετακινηση των κυνηγετικων σκυλων εντος κυτιου, καλυπτει ολες τις αναγκες ασφαλειας κ υγιεινης των ζωων. Ειναι απολυτα ασφαλης, καθως δεν ερχεται το ζωο σε επαφη με τις καιρικες συνθηκες κ προστατευεται απο το καταλληλα κατασκευασμενο κυτιο. Συναφως δυναται να σιτιζεται κ να εχει προσβαση σε νερο κ φως καθ ολη τη διαρκεια του ταξιδιου,καθως οπως αναφερθηκε πληρουν ολες τις προυποθεσεις ασφαλειας κ ευζωιας

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 16:41 | ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

    Φυσικά και θα πρέπει να επιτρέπεται η μεταφορά κυνηγόσκυλων με όλους τους κανόνες ασφαλείας δηλαδή με αξιοπρεπείς και ασφαλή κουτιά μεταφοράς . Όσο επικίνδυνα είναι εξωτερικά άλλο τόσο καί η εσωτερική μεταφορά σκύλων φανταστείτε κάποιον που έχει 2- η 3 σκυλιά μέσα στον θάλαμο των επιβατών .Τα σκυλια μέσα στα αυτοκίνητά δεν δένονται κύριοι και είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα προκαλέσουν περισσότερα ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ .Σαν πρόεδρος του κυνηγετικού συλλόγου Κατερίνης ο οποίος έχω την εκπροσώπηση 1.500 ενεργώ μελών του συλλόγου σας ζητάμε για την ασφάλεια των ανθρώπων πρώτα απ’όλα να κάνετε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΆ τα κλουβιά μεταφοράς γενικός σε όλους τους κατόχους ζώων συντροφιάς που διαθέτουν ΙΧ

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 15:57 | Σταματίνα Σταματάκου

    Ελλάδα 2020 και επιχειρείτε να επιτρέψετε στους κυνηγούς ξανά τη δυνατότητα να βάζουν τα ταλαίπωρα τα κυνηγόσκυλα μέσα σε ακατάλληλα κλουβιά εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο πάνω από την εξάτομης η του αυτοκινήτου; Πέρασε ο πολιτισμός από πάνω μας και δε μας ακούμπησε.

    Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 15:33 | Ζάχος

    Οι κυνηγοί διατείνονται ότι μπορούν να μεταφέρουν νόμιμα «φορτία» σε κουτιά στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Επειδή οι σκύλοι δεν είναι «φορτία» να απαγορευτεί τώρα ρητά η μεταφορά τους σε κουτιά κρεμασμένα έξω από τον χώρο επιβατών.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 14:42 | Σοφία Μυστρίδου

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΩΝ στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων δίπλα ή επάνω από την εξάτμιση. Συνιστά εξόφθαλμη κακοποίηση βάσει ν. 4039/2012, διαδικασία που προκαλεί μεγάλο στρες στα ζώα, έκθεση σε καυσαέρια και καιρικές συνθήκες, άμεσο κίνδυνο θανάτου των ζώων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά και πρόκλησης υλικών ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο.Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 13:14 | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΣΤΙΚΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ

    Άρθρο 18

    Παρ. 1β: Υποστηρίζουμε αυτή τη διάταξη καθώς με αυτή νομιμοποιείται η ρυμούλκηση καροτσιών για μικρά παιδιά και έτσι διευκολύνεται η μετακίνηση οικογενειών με το ποδήλατο.
    Παρ. 1δ: Είμαστε θετικοί και στηρίζουμε την πρωτοβουλία για τη νομιμοποίηση της παράλληλης κίνησης μέχρι δύο ποδηλάτων, μέτρο το οποίο ενισχύει την ασφάλεια των ποδηλατών καθώς υποχρεώνει, εκ των πραγμάτων, τα αυτοκίνητα να αλλάξουν λωρίδα αν πρέπει να προσπεράσουν. Με την κίνηση ‘κατά μόνας’ ο οδηγός αυτοκινήτου, πολλές φορές, επιχειρώντας προσπέραση του ποδηλάτου και παραμένοντας στη λωρίδα έρχεται σε πολύ κοντινή απόσταση από το ποδήλατο (πολύ κάτω από το όριο ασφαλείας των 1,5 μέτρων) διακυβεύοντας την ασφάλεια του ποδηλάτη. Επίσης με παράλληλη κίνηση η μετακίνηση με ποδήλατο γίνεται σαφώς πιο ευχάριστη και λιγότερο «αθλητική». Επισημαίνουμε ότι όταν ο αριθμός των ποδηλατών που μετακινείται είναι μεγάλος η διάρκεια του προσπεράσματος είναι μικρότερος.
    Παρ. 4: Προτείνουμε να μπορεί να μεταφερθεί νόμιμα και δεύτερο άτομο (βρέφος η μικρό παιδί) και στο ποδήλατο εφοδιασμένο με μη μόνιμο πρόσθετο κάθισμα ειδικής προδιαγραφής για τη μεταφορά βρέφους ή μικρού παιδιού, γεγονός το οποίο είναι άλλωστε μία πραγματικότητα με σχετικά καθίσματα ειδικών προδιαγραφών που επιτρέπονται σε όλο τον κόσμο.
    Παρ. 5: Προτείνουμε να δίνεται η δυνατότητα χρήσης της οδού παρά την ύπαρξη ποδηλατόδρομου/ποδηλατολωρίδας αν αυτό απαιτείται για την ασφάλεια του ποδηλάτη και στην περίπτωση πχ που υπάρχει παρανόμως σταθμευμένο όχημα επί του ποδηλατοδρόμου ή άλλο εμπόδιο.
    Παρ. 6: Ορθά δεν υποχρεούνται οι ποδηλάτες να φέρουν αντανακλαστικά ενδύματα τη νύχτα, αλλά αρκούν τα φώτα που – υποχρεωτικά – φέρουν τα ποδήλατα. Λένε πως τα ενδύματα υψηλής ορατότητας κάνουν τους ανθρώπους που ποδηλατούν πιο εμφανείς στον δρόμο και κατά συνέπεια πιο ασφαλείς. Τα στοιχειά όμως δεν το αποδεικνύουν. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα ενδύματα υψηλής ορατότητας έχουν λίγη έως καθόλου επίδραση στην ασφάλεια των ποδηλατών ή στην συμπεριφορά των οδηγών προς τους ποδηλάτες. Επιπλέον, είναι πιθανόν τα ενδύματα αυτά να δυσκολέψουν την ορατότητα – έχουν υπάρξει περιπτώσεις που τα υψηλής ορατότητας ενδύματα έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανή αίτια οδικών θανάτων. Αντί να εστιάζουμε, λοιπόν, στο να φοράνε οι άνθρωποι ενδύματα υψηλής ορατότητας όταν ποδηλατούν ή περπατάνε, θα πρέπει να σχεδιάζουμε δρόμους και λωρίδες που θα δημιουργούς ασφάλεια στους χρήστες τους, σε όλη τη διάρκεια που κινούνται εντός τους.
    Παρ. 8 Διαφωνούμε με τη συγκεκριμένη διάταξη και ζητούμε την κατάργησή της. Θεωρούμε πως ένα τέτοιο μέτρο αγνοεί τις συνθήκες που ισχύουν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπου δρόμοι με χαμηλό κυκλοφοριακό φορτίο μπορούν να είναι ασφαλείς για την κίνηση παιδιών και ιδίως για μικρές αποστάσεις, καθώς και τη δυνατότητα των γονιών ενός παιδιού να κρίνουν σε ποια ηλικία αυτό έχει την απαιτούμενη γνώση και ωριμότητα για να κινηθεί με τη δέουσα προσοχή. Φοβούμαστε επίσης ότι, σε περιπτώσεις συγκρούσεων μεταξύ μηχανοκίνητων οχημάτων και μικρών παιδιών που ποδηλατούν, το βάρος θα πέσει στη νομιμότητα ή μη της κίνησης του παιδιού και λιγότερο στην προσοχή ή αμέλεια που επέδειξε ο οδηγός του οχήματος. Μια τέτοια μετακύλιση της ευθύνης από τους ενήλικες οδηγούς στα παιδιά θα συμβάλει στην ατιμωρησία των πρώτων, κάτι που θεωρούμε ανεπίτρεπτο. Η ασφάλεια των παιδιών μπορεί να επιτευχθεί πολύ πιο αποτελεσματικά αν το κράτος ενθαρρύνει τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, καθώς και τη μείωση του ορίου ταχύτητας σε κατοικημένες ζώνες στα 30 χλμ./ώρα, που έχουμε προτείνει στο άρθρο 16 του παρόντος, ούτως ώστε οι τροχαίες συγκρούσεις να μειωθούν σε συχνότητα και σοβαρότητα χωρίς να περιοριστεί η κινητικότητα των παιδιών, που είναι πολύτιμη για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή τους.
    Παρ. 9: Είναι αποδεδειγμένο πως το κράνος από μόνο του δεν έχει ιδιαίτερα αποτελέσματα στην συνολική ποδηλατική ασφάλεια. Χώρες με υποχρεωτικούς νόμους για το κράνος ή με υψηλά ποσοστά χρήσης κράνους δεν παρουσιάζουν μείωση των τραυματισμών στο κεφάλι (ή σε τραυματισμούς γενικά) σε σύγκριση με χώρες ή περιοχές που δεν ισχύουν ανάλογοι νόμοι. Όπου έχουν σχεδιαστεί σωστοί δρόμοι, η ποδηλατική μετακίνηση είναι μια ασφαλής δραστηριότητα, που σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, σαν να ήσουν μέσα σε αυτοκίνητο ή μέσα σε λεωφορείο ή σαν να περπατάς ! Η καλή ποιότητα των ποδηλατικών υποδομών έχει καλύτερη και θετικότερη επίδραση στα ποσοστά ποδηλατικής ασφάλειας από την χρήση προστατευτικού εξοπλισμού. Αντιθέτως σε μερικά μέρη του κόσμου, το περιβάλλον είναι τόσο «εχθρικό» προς τους ποδηλάτες που πολλοί από αυτούς ίσως και να αισθάνονται ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να φορούν κράνος ακόμα κι αν αυτό είναι η ελάχιστη προστασία που μπορούν να εξασφαλίσουν για τον εαυτό τους. Μάλιστα, το υψηλό ποσοστό χρήσης κράνους δείχνει στην πραγματικότητα ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν αποτύχει να σχεδιάσουν κατάλληλες ποδηλατικές υποδομές. Η υποχρεωτική χρήση κράνους έχει αποδειχτεί ότι έχει αρνητικό αντίκτυπο: αποθαρρύνει τους ανθρώπους από το να κάνουν ποδήλατο, μειώνοντας έτσι το κοινωνικό όφελος που προκύπτει από έναν υγιέστερο και πιο ενεργό πληθυσμό. Θα πρέπει, λοιπόν, το κράνος και/ή οποιαδήποτε άλλη μορφή προστατευτικού εξοπλισμού να είναι προσωπική επιλογή. Κατά συνέπεια επικροτούμε την προσέγγιση του νομοσχεδίου και συντασσόμαστε στη σύσταση και όχι στην καθολική υποχρέωση. Αυτή άλλωστε είναι και η θέση της European Cyclists’ Federation – της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδηλατιστών (ecf.com). Οι Κάτω Χώρες, που είναι οι ασφαλέστερες χώρες στον κόσμο για ποδήλατο και έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό χρηστών ποδηλάτου, έχουν παράλληλα το μικρότερο ποσοστό χρήσης κράνους. Όποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για την ασφάλεια του ποδηλάτη, ας ενδιαφερθεί πρώτα απ´όλα για την κατασκευή ποδηλατικών υποδομών !
    Παρ. 11: Επικροτούμε τη θέσπιση κανόνων για την κίνηση ποδηλάτων από κοινού μαζί με πεζούς που είναι μία πραγματικότητα σε πολλούς πεζόδρομους.

    ΠΡΟΤΑΣΗ
    Άρθρο 18 Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. -Τροποποίηση του άρθρου 40 του Κ.Ο.Κ.
    Στο άρθρο 40 του ν. 2696/1999 (Α’ 57), α) ο τίτλος του άρθρου τροποποιείται, β) η παρ. 6 αναριθμείται σε 12, γ) οι παρ. 1 έως 5 τροποποιούνται, δ) προστίθενται παρ. 6 έως 11 και το άρθρο διαμορφώνεται ως εξής:
    «Άρθρο 40
    Ειδικοί κανόνες για τους οδηγούς ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών, τρίτροχων οχημάτων και Ε.Π.Η.Ο.
    1β) Nα ρυμουλκούν ή ωθούν διάφορα αντικείμενα. Εξαιρούνται της απαγόρευσης οι οδηγοί ποδηλάτων. (όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο)
    1δ) Nα κινούνται ανά δύο ή και πλείονες παράλληλα. Κατ΄ εξαίρεση οδηγοί ποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. επιτρέπεται να κινούνται ανά δύο παράλληλα. (όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο)
    4. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη σε ποδήλατο που έχει δύο ζεύγη ποδοστροφάλων και διαθέτει, από κατασκευή, μόνιμο πρόσθετο κάθισμα, ως και σε μοτοποδήλατο, που διαθέτει, από κατασκευή, προσαρμοσμένο σταθερό πρόσθετο κάθισμα. Επίσης επιτρέπεται η μεταφορά επιπλέον ατόμων και σε ποδήλατο εφοδιασμένο με μη μόνιμο πρόσθετο κάθισμα ειδικής προδιαγραφής για τη μεταφορά βρέφους ή μικρού παιδιού. Οι οδηγοί μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων επιτρέπεται να μεταφέρουν επιβάτη μόνο μέσα στο ειδικό καλάθι, αν υπάρχει για τον σκοπό αυτό και σε πρόσθετο κάθισμα, το οποίο είναι σταθερά προσαρμοσμένο, από κατασκευή, πίσω ή δίπλα από τη θέση του οδηγού.
    5. Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος, εκτός αν αυτό απαιτείται για την ασφάλειά τους.
    6. Κατά τη νύκτα, οι οδηγοί των Ε.Π.Η.Ο. υποχρεούνται να φορούν αντανακλαστικό εξοπλισμό ορατό από όλες τις κατευθύνσεις. (όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο)
    9. Οι οδηγοί των ποδηλάτων και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2 συστήνεται να φορούν εγκεκριμένου τύπου προστατευτικό κράνος, κανονικά δεμένο. (όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο)
    11. Σε όσες περιπτώσεις σύμφωνα με το παρόν επιτρέπεται η κυκλοφορία σε χώρους που κυκλοφορούν πεζοί, οι οδηγοί Ε.Π.Η.Ο. και ποδηλάτων οφείλουν σε κάθε περίπτωση, να κινούνται με ταχύτητα ανάλογη με τους πεζούς, να μην τους παρενοχλούν και να τους παραχωρούν προτεραιότητα. (όπως προτείνεται στο νομοσχέδιο)

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 11:44 | Ελευθερία

    κατάργηση των των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο.Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 11:40 | Φωτεινή

    Να απαγορευτεί άμεσα η χρήση των μεταφορικών κουτιών των κυνηγιών. Είναι επικίνδυνα και για τους υπόλοιπους οδηγούς αλλά και για τα σκυλιά. Αυτή η πρακτική συνιστά κακοποίηση ζώου και δεν τη συναντάμε πουθενά αλλού στην Ευρώπη.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 11:39 | Σπυρη

    Την καταργηση των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο. το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 11:47 | Αναστασιος

    Κατάργηση των των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο. το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 11:38 | Νικήτας Κουρεμετης

    Ζητάω την κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος που ήδη απαγορεύεται από τον κοκ, αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο αλλά και σε πεζους, ειδικότερα παιδιων λόγω του ύψους τοποθέτησης των κλουβιων. Η νομοθεσία ήδη υποχρεώνει την μεταφορά των ζώων εντός του οχήματος αλλιώς θεωρείται κακοποιηση

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:39 | Κατερίνα Γαλάνη

    Kατάργηση των των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλη αιτία θανάτου των κυνηγόσκυλων. Επιτέλους να σταματήσει, είναι ΒΑΣΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ και προκαλούν. ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΘΟΥΝ τα διοικητικά πρόστιμα για τα ζώα. Δεν υπακούμε στα λόμπυ των κυνηγών. Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη ορισμός κακοποίησης του ζώου συντροφιάς που πρόσφατα ψηφίστηκε κακούργημα και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας. Πρέπει να ακολουθήσετε την ίδια κατεύθυνση. Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν και όχι να δράτε με γνώμονα την προστασία των κυνηγών και των διαρκών βασανισμών των ζώων που έχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:56 | Έλενα Αρετάκη

    Αν θέλουμε κάποια στιγμή να γίνουμε ευρωπαική χώρα είναι αναγκαία η απαγόρευση των κλουβιων. Αποτελούν κακοποίηση. Ειναι αδιανοητο το κράτος να νομιμοποιει την κακοποιηση ζωων.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:00 | Νατάσα

    Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:33 | ΓΙΩΡΓΟΣ

    την κατάργηση των των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο. το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 10:30 | Εύη

    κατάργηση των των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΞΑΤΜΙΣΕΙΣ, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο.Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:09 | Άγγελος Ανδρουλιδάκης

    ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΛΟΥΒΙΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΚΥΛΩΝ στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων δίπλα ή επάνω από την εξάτμιση. Συνιστά εξόφθαλμη κακοποίηση βάσει ν. 4039/2012, διαδικασία που προκαλεί μεγάλο στρες στα ζώα, έκθεση σε καυσαέρια και καιρικές συνθήκες, άμεσο κίνδυνο θανάτου των ζώων σε περίπτωση τροχαίου ατυχήματος, αλλά και πρόκλησης υλικών ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο.

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:10 | Νίκος Πετρίδης

    Με το ποδήλατο αναπτύσσει κανείς εύκολα (νεαρές ηλικίες 15-45 ετών) ταχύτητες και άνω των 25χλμ, π.χ. 30, 40 ακόμη και 50 χλμ.
    Αν δε έχει κανείς ηλεκτρικό ποδήλατο, εύκολα φτάνει τα 25χλμ/ω και μετά με την πρόσθετη μυική δύναμη τα ξεπερνά.
    Με το ποδήλατο για να αλλάξει κανείς λωρίδα (από μια δεξιά λωρίδα για να στρίψει αριστερά), πρέπει να γυρίσει το κεφάλι πίσω για έλεγχο και να σηκώσει το αριστερό χέρι (να το πάρει από το τιμόνι) να δηλώσει την αλλαγή. Κάντε εικόνα αυτό π.χ. στην Υμηττού.
    Ειδικά αν είναι και βράδυ…αν είναι και τυπικός, θα το κάνει έχοντας πίσω του ένα μικρό φωτάκι να τον διακρίνουν.

    Στο ποδήλατο η Πολιτεία κρίνει το κράνος να είναι προαιρετικό (το κράνος συνίσταται και δεν είναι υποχρεωτικό).

    Ένα σκουτεράκι των 25χλμ/ω (δηλαδή το μοτοποδήλατο 25χλμ/ω),
    – που έχει ΚΟΦΤΗ στα 25χλμ/ω, δηλαδή έχει περιοριστή από το εργοστάσιο και δεν μπορεί να πάει πάνω από 25χλμ/ω , δηλαδή είναι ΠΙΟ αργό και από ποδήλατο (ή αλλιώς, δεν είναι πιο γρήγορο από ποδήλατο)
    – που διαθέτει κανονικά φώτα πορείας και πίσω φώτα, όπως όλα τα μοτοποδήλατα και μοτοσυκλέτες και αυτοκινητα.
    – που έχει φλας και καθρέπτες για να αλλάζεις λωρίδα με ασφάλεια
    – που δεν έχει ταχύτητες να αλλάζεις και να κουνιέσαι με τα πηδάλια, αλλά κάθεσαι στην σέλα αναπαυτικά, άνετα και σταθερά (τα πόδια δεν κουνιούνται).
    – που έχει φαρδιά ελαστικά , ενώ το ποδήλατο έχει πολύ λεπτά που μπορεί να μπουν ακόμη και στα αυλάκια του τραμ και να πέσεις

    Με ποια λογική, αυτό το κατά γενική ομολογία ασφαλέστερο όχημα από τα ποδήλατα, δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση χρήσης κράνους;
    Μάλλον το αντίθετο θα έπρεπε να ισχύει, στο ηλεκτρικό ποδήλατο να είναι υποχρεωτικό το κράνος και στο μοτοποδήλατο (που είναι ασφαλέστερο) να μην είναι υποχρεωτικό.

    Αλλά έστω ότι έκρινε τελικά η Πολιτεία στο ηλεκτρικό ποδήλατο να υπάρχει μόνο σύσταση για κράνος.
    Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για το ασφαλέστερο όχημα, μοτοποδήλατο των 25χλμ/ω, να μην ορίσει αντίστοιχα σύσταση για κράνος.

    Ειδικά αν δεν υπάρχει σήμερα έρευνα που να συγκρίνει τα ηλεκτρικά ποδήλατα με τα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω και να συμπεραίνει ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ασφαλέστερα από τα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω.

    Άλλη πρόταση θα ήταν, μόνο οι ανήλικοι χρήστες ηλεκτρικών ποδηλάτων 25χλμ/ω και μοτοποδηλάτων 25χλμ/ω να είναι υποχρεωμένοι να φορούν κράνος, εκτός αν έχουν επίσημη άδεια από έναν γονέα να μην φορούν (όπως υπάρχει σήμερα η άδεια του γονέα για να βγάλει άδεια σε μοτοποδήλατο) και οι ενήλικοι χρήστες ηλεκτρικών ποδηλάτων και μοτοποδηλάτων 25χλμ.ω να μην είναι υποχρεωμένοι (μόνο σύσταση για κράνος).

  • 4 Δεκεμβρίου 2020, 09:13 | ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΙΤΣΑΚΗς

    Ζητάω την κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πίσω μέρος του οχήματος, που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά από τροχαίο. Γιατί δεν τα βάζουν πάνω στην καρότσα αλλά πρέπει να κρέμονται πάνω από την εξάτμιση;

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 14:42 | Αλίν Πετράτου

    Για τα ποδήλατα (άρα και τα ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα 25χλμ/ω) το κράνος δεν θα είναι υποχρεωτικό.

    Τα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω είναι πολύ ασφαλέστερα από ότι τα ποδήλατα, γιατί :
    – έχουν φώτα (μόνιμα αναμμένα)
    – έχουν κόρνα
    – έχουν καθρέπτες
    – ο αναβάτης είναι σταθερός και έχει τα πόδια πάνω στο πάτωμα
    – δεν έχουν ταχύτητες και πολυπλοκότητα χειρισμού 18 ταχυτήτων όπως το ποδήλατα
    – δεν τρέχουν πάνω από 25χλμ/ω, ενώ τα ποδήλατα (και δει τα ηλεκτρικά) μπορούν με την μυική δύναμη να αναπτύσσουν ταχύτητα 30-50χλμ/ω

    Επομένως, εύλογο μου φαίνεται, στο ασφαλέστερο όχημα που είναι το μοτοποδήλατο 25χλμ/ω, που έχει και περιορισμό ηλικίας (ενώ το ποδήλατο οδηγείται χωρίς περιορισμό ηλικίας) και σε αυτό να είναι προαιρετική η χρήση του κράνους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 12:13 | Κλάδος Δικύκλων ΣΕΑΑ

    Σχετικά με τη διάταξη 7 θέλουμε να τονίσουμε πως τα μικρά όρια ηλικίας των Ε.Π.Η.Ο. ενισχύουν την ανάγκη για έναν περιοριστικό ορισμό τους που θα αποτρέψει την κυκλοφορία στην αγορά ακόμα περισσότερων παράτυπων οχημάτων χωρίς ταξινόμηση. Για αυτό και επιμένουμε στη διαγραφή της διάταξης (δ) από τον ορισμό των Ε.Π.Η.Ο.

    Σχετικά με τη διάταξη 9 προτείνουμε να γίνει υποχρεωτική η χρήση κράνους για τους οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. Επίσης προτείνουμε τα διοικητικά πρόστιμα ορίζονται ίδια για όλους τους οδηγούς οχημάτων, για τα οποία είναι υποχρεωτικό.

    Η χρήση κράνους είναι σημαντική γιατί μειώνει σε σημαντικό βαθμό τους κινδύνους στην υγεία του αναβάτη οποιουδήποτε οχήματος από πιθανή πτώση ή πρόσκρουση. Ειδικά τα Ε.Π.Η.Ο. έχουν το «μειονέκτημα» ότι είναι αθόρυβα γεγονός που τουλάχιστον αρχικά αναμένεται να περιορίζει την άμεση αντίληψη και έγκαιρη αντίδραση των υπολοίπων οδηγών. Επιπλέον οι μικρών διαστάσεων ρόδες τους τα καθιστά ιδιαίτερα «ευάλωτα» στις συνήθεις μικρές ανωμαλίες των δρόμων (μικρές λακκούβες, σχάρες υπονόμων). Δεδομένου ότι οι ηλικίες των χρηστών ξεκινούν από 12 ετών θεωρούμε επιβεβλημένη την υποχρέωση χρήσης κανονικού κράνους.

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:45 | Μαρία Μπαλιούσκα

    Τώρα που θα επιτρέπεται το σκουτεράκι 25χλμ/ω χωρίς δίπλωμα, θα ήθελα να αφήσω το αυτοκίνητο και να πηγαίνω στην δουλειά μου με ένα σκουτέρακι 25χλμ/ω, αλλά χωρίς να φορώ κράνος που χαλάει τα μαλλιά μου.
    Στο πατίνι δεν είναι υποχρεωτικό το κράνος, αλλά δεν θέλω να οδηγήσω πατίνι, το φοβάμαι να πρέπει να το οδηγώ όρθια, έχει πολύ μικρά ροδάκια και οι δρόμοι μας πολύ μεγάλες λακούβες (!), δεν έχει φλας και καθρέπτες για να αλλάξω με ασφάλεια λωρίδα.
    Παρακαλώ δώστε και στα μοτοποδήλατα 25χλμ/ω την δυνατότητα προαιρετικής χρήσης κράνους, όπως στα πατίνια.

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 10:50 | Νικόλαος Βούλγαρης

    Όπως για τα ηλεκτρικά ποδήλατα 25χλμ/ω και πατίνια η Πολιτεία συστήνει και δεν υποχρεώνει τη χρήση κράνους, παρακαλώ και προτείνω το ίδιο να ισχύσει και για τα μοτοποδήλατα έως 25χλμ/ω.

    Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν έχουν φλας, φώτα, κόρνες, καθρέπτες, τα δε πατίνια δεν έχουν τίποτα σχεδόν από παθητικά και ενεργητικά μέσα ασφαλείας και ο αναβάτης είναι όρθιος και ασταθής.

    Τα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω αντιθέτως, έχουν μέσα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας πολύ ανώτερα των πατινιών και ποδηλάτων, μεγάλη σέλα και ο αναβάτης κάθεται σταθερός σε αυτό με τα πόδια και χέρια να είναι πάντα στο πάτωμα και στο τιμόνι (είναι αυτόματα σκουτεράκια).

    Το μοτοποδήλατο 25χλμ/ω είναι και αυτό όχημα μικροκινητικότητας.
    Αν παραμείνει το κράνος υποχρεωτικό στα μοτοποδήλατα-σκουτεράκια 25χλμ/ω και στο πατίνι είναι προαιρετικό, είναι σαν να (προ)ωθείτε τον κόσμο να χρησιμοποιεί τα πιο επικίνδυνα πατίνια αντί των πλέον ασφαλών σκούτερ.

    Είναι απόλυτα λογικό το αίτημα και παρακαλώ να απαλλάξει το Υπουργείο τους Έλληνες και τις Ελληνίδες από την υποχρέωση κράνους στα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω, όπως εξάλλου το έχουν πράξει άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία εδώ και χρόνια.

    Νικόλαος Βούλγαρης

  • 3 Δεκεμβρίου 2020, 00:45 | ΠΑΣΕΕΕΔ

    Όσον αφορά το κράνος στα μοτοποδήλατα έως 25χλμ/ω, θα πρέπει η νομοθεσία να προβλέπει ό,τι προβλέπει για τα ηλεκτρικά ποδήλατα 25χλμ/ω και για τα ΕΠΗΟ (πατίνια) 25χλμ/ω και όχι να είναι περισσότερο περιοριστική, λαμβανομένου υπόψη ότι το μοτοποδήλατο έως 25χλμ/ω είναι το πλέον ασφαλέστερο όχημα από τα 3 προαναφερόμενα είδη οχημάτων.

    Εφόσον σύμφωνα με το παρόν άρθρο θεσπίζεται η προαιρετική χρήση κράνους για τα ποδήλατα και τα ΕΠΗΟ (πατίνια) έως 25χλμ/ω, τότε κατ’ αναλογία προαιρετική θα πρέπει να θεσπισθεί η χρήση κράνους και στα μοτοποδήλατα των 25χλμ/ω.

    ΠΑΣΕΕΕΔ
    Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εμπόρων, Εισαγωγέων & Επισκευαστών Δικύκλων

  • 2 Δεκεμβρίου 2020, 22:24 | Θεμιστοκλής Πούντζας

    Σχετικά με το άρθρο 40, παρ. 4. «Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους.». Πρέπει να προβλεφθεί η δυνατότητα μεταφοράς παιδιού σε ειδικό κάθισμα που προσαρμόζεται στο ποδήλατο η με ρυμουλκούμενο όχημα ειδικό για μεταφορά παιδιού.

    5. «Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος.». Προτείνω να προστεθεί «εκτός αν η λωρίδα είναι κατειλημμένη από εμπόδια ή σε περίπτωση προσπέρασης προπορευόμενου ποδηλάτου ή ΕΠΗΟ ή σε περίπτωση κίνησης ομάδας ποδηλατών με ταχύτητα άνω των 20χλμ/ώ ή σε περίπτωση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αριστερή στροφή». Προκειμένου περί ποδηλατόδρομων (όχι λωρίδων επί του οδοστρώματος) η υποχρεωτική χρήση αυτών δεν μπορεί να ισχύσει επειδή στην Ελλάδα καμία υποδομή για κίνηση ποδηλάτων (ποδηλατοδρόμοι ή ποδηλατικές λωρίδες) δεν έχει γίνει με τις προδιαγραφές ασφάλειας, πλάτους κλπ που προβλέπονται στις Τεχνικές Οδηγίες για Υποδομές Ποδηλάτων του Υπουργείου Υποδομών, (Νοέμβριος 2015), ούτε συντηρούνται, ούτε αστυνομεύονται (περίπτωση Θεσσαλονίκης, κ.ά.) γεγονός που καθιστά την υποχρεωτική χρήση αυτών επισφαλή. Κυρίως από ποδηλάτες που πρέπει να προσπεράσουν εμπόδια ή άλλους ποδηλάτες μικρότερης ταχύτητας ή αθλητές που βγαίνουν για ομαδική προπόνηση ή ακόμα και για ποδηλάτες που πρέπει να κάνουν αλλαγή πορείας για αριστερή στροφή.

  • 28 Νοεμβρίου 2020, 00:12 | Εργαζόμενος Αναβάτης

    Είμαι ιδιαίτερα ανακουφισμένος για την παράγραφο 9 του άρθρου. Ως καθημερινός χρήστης ΕΠΗΟ τα βρίσκω αρκετά ασφαλή λόγω των περιορισμών που έχουν ούτως ή άλλως (ταχύτητα το πολύ μέχρι 25km/h). Ειδικότερα για μένα αλλά και γενικότερα παρατηρώ ότι αποτελούν βασικό μέσο μετακίνησης από και προς την εργασία και για σύντομες μετακινήσεις. Ως εκ τούτου θεωρώ ότι η σύσταση για χρήση κράνους είναι επαρκής και πλήρως ορθή. Θα ήμουν εντελώς αντίθετος στην υποχρεωτική χρήση όμως καθώς θεωρώ ότι θα υπερέβαινε την αναλογικότητα του μέτρου και θα περιόριζε σημαντικά την προσβασιμότητα σε ΕΠΗΟ καθώς και την ελευθερία επιλογής του χρήστη. Η ασφάλεια πάντα είναι σημαντική αλλά δεν πρέπει χωρίς σαφή και επαρκή επιστημονικά δεδομένα να περιορίζουμε τη δυνατότητα του κάθε πολίτη (ή του εκάστοτε κηδεμόνα ενός μέλλοντος πολίτη) να εκτιμά την κάθε περίπτωση μετακίνησής και αναλόγως να αποφασίζει πότε απαιτείται και πότε όχι.
    Όλα είναι εν δυνάμει επικίνδυνα, ακόμα και το απλό περπάτημα. Αλλά το επίπεδο κινδύνου θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλο και παράλληλα τέτοιο που να μην μπορεί να απομειωθεί με άλλα μέτρα για να δικαιολογείται ο περιορισμός της ελευθερίας στην ατομική επιλογή και στην ατομική ευθύνη. Η δίωξη παιδιών που απλά βγήκαν για βόλτα με το ποδήλατο στη γειτονιά ή εργαζομένων που θέλουν να μετακινηθούν στο γραφείο τους χωρίς να κουβαλούν επιπλέον φόρτο εξοπλισμού ή να φτάνουν με «άσχημες κομμώσεις» θα είναι μια θλιβερή περίπτωση ευνομούμενης πολιτείας. Θεωρώ ότι οι εγγενείς περιορισμοί στη σχεδίαση των ΕΠΗΟ αλλά και τα συμπληρωματικά μέτρα και περιορισμοί του παρόντος νομοσχεδίου επαρκούν για να διασφαλίσουν το προσήκον επίπεδο ασφάλειας.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 12:28 | Μαρία Χριστίνα Παπαδοπουλου

    Απαγόρευση των κλουβιών για τη μεταφορά σκύλων στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων. Τα ζώα είναι εκτεθειμένα στις καιπου είναι δεμένα ή τοποθετημένα σε καρότσα ή στερεωμένα στην πίσω πόρτα των τζιπ. Πρόκειται για κακοποίηση και δεν συνάδει με την ευζωία των ζώων.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 11:16 | Αδέσποτοι Εθελοντές Λάρισας

    Να σας υπενθυμίσουμε ότι το σύρσιμο ζώου με λουρί αποτελεί κακοποίηση, για το οποίο υπάρχει ήδη νομοθεσια που προβλέπει πολύ αυστηρότερα πρόστιμα από αυτά που αναφέρετε εδώ στο σχέδιο νόμου.
    Αυτό που θα μπορούσατε να αναφέρετε αντ’αυτού, -όπως αναφέρθηκε ήδη από άλλους συμπολίτες μας στα σχόλια- είναι η απαγόρευση των κλουβιών για τη μεταφορά σκύλων στο πίσω μέρος των αυτοκινήτων. Τα ζώα είναι εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες αλλά και στο καυσαέριο από την εξάτμιση του αυτοκινήτου και κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους σε περίπτωση ατυχήματος. Δεν εννοείται να επιτρέπουμε να υποβάλλονται σε αυτό το μαρτύριο, ενώ έχουμε στα χέρια μας την επιλογή να διασφαλίσουμε την ευζωία τους.

  • 27 Νοεμβρίου 2020, 09:42 | ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΥ

    Θεωρώ επιτακτική την απαγόρευση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .

  • 26 Νοεμβρίου 2020, 21:58 | πανελλαδικη φιλοζωικη περιβαλλοντικη ομοσπονδια

    Σωστά μπαίνει στο σχέδιο νόμου η απαγόρευση να σύρουν ζώα με λουρί -να προστεθεί με λουρί ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο- διότι η κατάσταση αυτή συνιστά κακοποίηση του ζώου ,το οποίο εξαναγκάζεται σε κινήσεις που δεν χαρακτηρίζουν το είδος του .Πρέπει όμως να λάβετε οπωσδήποτε υπόψη σας ότι για την κακοποίηση ,στον ειδικό νόμο προστασίας των ζώων όπως τροποποιήθηκε , προβλέπεται ένα υπερπολλαπλάσιο διοικητικό πρόστιμο με το οποίο και θα πρέπει να συγχρονιστεί το παρόν , αφού δεν νοείται για το ίδιο θέμα να υπάρχουν δυο διοικητικά πρόστιμα .Γι αυτό θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία με το καθ ύλην αρμόδιο υπουργείο , το ΥΠΑΑΤ ώστε να μην υπάρχουν παρερμηνείες που θα τις «πληρώνουν » τα ζώα.

    Ως ο μεγαλύτερος φιλοζωικός εθελοντικός φορέας για τα ζώα στην χώρα μας και εκφράζοντας την θέση του φιλοζωικού κινήματος στην Ελλάδα ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ να προστεθεί στο παρόν υπό διαβούλευση νομοσχέδιο άρθρο που θα απαγορεύει τα οχήματα να έχουν στο πισω μερος τους προσδεδεμένα κουτιά ,που χρησιμοποιούν οι κυνηγοί για να βάζουν τα κυνηγόσκυλα γιατί αυτό σε ενδεχόμενη σύγκρουση μπορεί να αποβεί είτε μοιραίο για την ζωή τους ή να επιφέρουν βαρύτατους τραυματισμούς στα ζώα και υλικές ζημίες ή και σωματικές βλάβες στους επιβάτες των συγκρουσθέντων οχημάτων .

    Νατάσα Μπομπολάκη
    Πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 21:03 | Χάρης Τζώρτζης

    Ζητούμε την κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .
    «Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.»

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 17:54 | Φιλοζωικος όμιλος Σερρών

    Ζητούμε την κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .
    «Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.»

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 13:59 | Κωνσταντίνος Ντασκαγιάννης

    Κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .

    Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

  • 25 Νοεμβρίου 2020, 01:06 | Ρουλης

    Για τα E.Π.H.O θεωρω οτι πρεπει πρωτα να υπαρξουν υποδομες σε ολοκληρο το οδικο δικτυο και το κρανος προερετικο φυσικα κανεις για να βγει την βολτα του να ξεσκασκει δεν προκιται να βαλει εχω πανω απο 80000χλμ με ποδηλατο και πανω απο 5000χλμ με πατινι το βασικο θεωρω ειναι οι δρομοι και οι υποδομες , το αν εχει φλας κρανος κλπ κλπ τα θεωρω πρεπει να εξεταστει αργοτερα αφου υπαρξουν ολα τα θεμελια για σωστη μετακινηση.
    Ευχομαι αυτος που θα το εξετασει να μετακινηται με ποδηλατο η πατινι για να καταλαβει σωστα τι χρειαζετε . Ευχαριστω!

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 20:38 | Αγγελική Μπαρτσιώκα

    Να καταργηθούν τα κλουβιά των κυνηγών τα οποία είναι κρεμασμένα πάνω από την εξάτμιση του αυτοκινήτου. Είναι κίνδυνος για τα ζώα αλλά και γιατούς άλλους οδηγούς σε περίπτωση ατυχήματος.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 20:38 | Δημήτρης Καχριμανίδης

    1. Ε Π Η Ο . Το όριο ταυχτητας των 25 χιλιομετρων την ωρα είνα παρα πολυ χαμηλο . Οι οδηγοι ατυτοκινήτων θα προσπαθήσουν να προσπερασουν με κάθε δυνατο τρόπο . Έχοντας 1300 χιλιομετρα εμπειριας σας μιλάω εκ πειρας οτι θα σκοτωθεί κόσμος .
    2. Μας ζητήθηκε ακομα και απο τα χείλη του κυριου πρωθυπουργου να χρησιμοποιούμε ατομικά οχηματα με αφορμή την πανδημία . Αγοράστηκαν λοιπον απο ανθρώπους σα και μενα πατίνια που κοστίζουν αρκερτα χρηματα για το λόγο και μόνο οτι ειναι ασφαλέστερα λογο καλυτερων φρενων και της παρουσιας αναρτήσεων.Ξαφνικά λοιπον κάνωντας ακριβώς οτι μου ζητήθηκε με θέτομαι εκτως νόμου . 200 ευρω πρόστημο γιατι ειμαι ιδιοκτήτης οχήματος που μου ζητήσατε εμμέσως να χρησιμοποιω.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
    1 Διαχωρισμος ΕΠΗΟ σε 2 κατηγοριες .
    Εως 300 βαττ .. Και 300 Βατ και πανω .
    Εως 300 βατ ορια ταχυτητας 30 κμ/h Πληρης συμόρφωση με τον κώδικα οδικης κυκλοφορίας , ΟΧΙ παρουσια σε κεντρικους οπου υπαρχει επιλογη ποδηλατοδρομου, Και κρανος υποχρεωτικο.
    Απο 300 βαττ και πανω . Οριο ταχυτητας 45 Δίπλωμα μηχανης Ασφαλεια , Αδεια .
    Υποχρεωτική χρηση Ασφαλιστικων μετρων οδηγου, Πλήρης συμόρφωση με τον ΚΟΚ, και κίνηση σε οδόυς με όριο ταχυτητας τα 60 . Το σύστημα Οχημα /οδηγος Να εχει Φωτα πορειας ενδεικτικα φρένου , φλας ,Κόρνα.

    Μετα τιμης Δημητρης Καχριμανιδης …ένας καθ’ολα νόμιμος πολίτης πριν ψηφιστεί αυτος ο …..νόμος.
    Ελπιζω ολόψυχα ο εμπνευστης αυτου του νομοσχεδιου να εχει έστω και 1 μετρο εμπειριας σε ΕΠΗΟ.

  • 24 Νοεμβρίου 2020, 14:00 | maria houstoulalki

    ZHTAME την κατάργηση των κουτιών των κυνηγών στο πισω μερος του οχήματος ,που αποτελούν μεγάλο κινδυνο τραυματισμού ή και θανάτου των κυνηγόσκυλων αλλά και υλικών κυρίως ζημιών σε κατόχους αυτοκινήτων μετά απο τροχαίο .

    Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

    ζωφορος κρητης
    ιδρυτικο μελος ΠΦΠΟ

  • 23 Νοεμβρίου 2020, 11:46 | Γιώργος

    5. Σε οδούς, οι οποίες έχουν λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων, απαγορεύεται στους οδηγούς αυτών και των Ε.Π.Η.Ο. της περ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 2, να χρησιμοποιούν το υπόλοιπο του οδοστρώματος.

    Πρέπει να προστεθεί η επιπλέον προϋπόθεση ότι η λωρίδα κυκλοφορίας για την κίνηση ποδηλάτων ή μοτοποδηλάτων είναι ελεύθερη και ασφαλής. Κάποια στιγμή πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της και η πολιτεία. Δεν νοείται να απαγορεύεις στους χρήστες των οχημάτων αυτών τη χρήση δημόσιας οδού, όταν οι ποδηλατολωρίδες είναι κατειλημμένες από σταθμευμένα αυτοκίνητα ή υπάρχουν σταθμευμένα αυτοκίνητα ακριβώς δίπλα τους, με αποτέλεσμα οι αναβάτες να κινδυνεύουν από άνοιγμα πόρτας ή διάβαση πεζών ανάμεσα στα σταθμευμένα.

    Όσοι ερωτευμένοι με το αυτοκίνητό τους ζητούν άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες και υποχρεωτική ασφάλεια αστικής ευθύνης για τα ποδήλατα, καλά θα κάνουν να ρίξουν μια ματιά στο τι ισχύει σε πόλεις του εξωτερικού, που κατά τ’ άλλα όλοι θαυμάζουν για τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής που παρέχουν.
    Όλα τα παραπάνω μέτρα προβλέφθηκαν στις έννομες τάξεις λόγω του αυξημένου κινδύνου που προκαλεί η κυκλοφορία των μηχανοκίνητων ατυχημάτων, που κινούνται με πολύ μεγάλες ταχύτητες και έχουν τεράστιο όγκο και μάζα.

    Αν έχουν τόσο μεγάλη ανησυχία για την οδική ασφάλεια, να δώσουν έμφαση στην τήρηση του ορίου των 50 χλμ/ώρα εντός των κατοικημένων περιοχών, το οποίο δεν το τηρεί ΚΑΝΕΝΑΣ, και όλα θα είναι καλύτερα!

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 22:27 | ΜΑΡΙΑ

    Ποδήλατα και Ε.Π.Η.Ο. δεν μπορούν να κυκλοφορούν μαζί με πεζούς σε χώρους όπως, πλατείες, πεζόδρομους και πεζοδρόμια. Ως τροχοφόρα οφείλουν να έχουν ταυτότητα (άδεια και πινακίδα), ικανότητα αποζημίωσης σε περίπτωση πρόκλησης ατυχήματος (ασφάλιση) και να ακολουθούν όλους τους κανόνες του Κ.Ο.Κ. (όρια ταχύτητας, προτεραιότητα σε διασταυρώσεις, μονόδρομοι, κράνος).

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 18:58 | Σωκ

    Σχετικά με το:
    12. Όποιος παραβαίνει τις διατάξεις του παρόντος άρθρου τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο ογδόντα (80,00) ευρώ, πλην των περ. στ` και ζ’ της παρ. 1, στις οποίες ο παραβάτης τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο εκατόν πενήντα (150,00) ευρώ και αφαίρεση επιτόπου της άδειας ικανότητας οδηγού για τριάντα (30) ημέρες, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία του άρθρου 103».

    Για τον παραπάνω λόγο, θα πρέπει όλα τα Ε.Π.Η.Ο. να συμπεριληφθούν στα οχήματα που οφείλουν να φέρουν άδεια και πινακίδα κυκλοφορίας. ΄
    Επίσης,λόγω του ότι θα απασχολούν κανονικά το οδικό δίκτυο της χώρας, οφείλουν να έχουν και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα κανονικά οχήματα, σε Τέλη Κυκλοφορίας καθώς και να φέρουν Άδεια Ικανότητας Οδηγήσεως. Ο λόγος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι εισπρακτικός, αλλά αποκλειστικά για τη δημιουργία νοοτροπίας ευθύνης ως προς τη κίνηση στο δημόσιο οδικό δίκτυο με ΕΠΗΟ.

    Σχετικά με το:
    4. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους. Κατ’ εξαίρεση, επιτρέπεται η μεταφορά ενός μόνο επιβάτη σε ποδήλατο που έχει δύο ζεύγη ποδοστροφάλων και διαθέτει, από κατασκευή, μόνιμο πρόσθετο κάθισμα, ως και σε μοτοποδήλατο, που διαθέτει, από κατασκευή, προσαρμοσμένο σταθερό πρόσθετο κάθισμα. Οι οδηγοί μοτοσικλετών και τρίτροχων οχημάτων επιτρέπεται να μεταφέρουν επιβάτη μόνο μέσα στο ειδικό καλάθι, αν υπάρχει για τον σκοπό αυτό και σε πρόσθετο κάθισμα, το οποίο είναι σταθερά προσαρμοσμένο, από κατασκευή, πίσω ή δίπλα από τη θέση του οδηγού.

    Πρόσθεση στις εξαιρέσεις για μεταφορά με παιδικό κάθισμα σε ποδήλατο και γενικότερο σε ΕΠΗΟ (πχ με μάρσιπο)

  • 22 Νοεμβρίου 2020, 12:56 | Ματθαίος

    Για το άρθρο 1 παρ. ε υπάρχει ήδη η έννοια της κακοποίησης του ζώου συντροφιάς η οποία είναι ήδη κακούργημα (διώκεται με 5-10 έτη φυλακής χωρίς αναστολή και ποινικό και διοικητικό πρόστιμο εξαιρετικά μεγαλύτερο από τα 80 ευρώ που προβλέπει το σχέδιο νόμου σας) Νομοθετώντας ευνοϊκότερες ρυθμίσεις από τις ήδη υπάρχουσες μόνο προβλήματα στην εφαρμογή των ποινών δημιουργείτε και δεν λύνετε κάτι. Οφείλετε να ενημερωθείτε από το αρμόδιο Υπουργείο (αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων) και να μνημονεύσετε τις ποινές που ήδη υπάρχουν.

    Επιπλέον, με αυτό το νόμο, δημιουργείται μία εξαιρετικά μεγάλη διάκριση ανάμεσα σε οδηγούς οχημάτων που έχουν πιστοποιηθεί να κυκλοφορούν σε ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ-δρόμους σε σχέση με οδηγούς οχημάτων που απλά κάνουν ότι τους βολεύει. (περνάνε κόκκινα φανάρια, οδηγούν ανάποδα, περνούν διασταυρώσεις χωρίς να ελέγξουν προτεραιότητες και πολλά ακόμα παραδείγματα από την καθημερινότητα που θα μπορούσαν να έχουν τραγικά αποτελέσματα)

    Επίσης δημιουργείται μία εξαιρετικά μεγάλη διάκριση σε σχέση με την αστική ευθύνη του ασφαλισμένου και του ανασφάλιστου Ε.Π.Η.Ο. ή ποδηλάτου.

    Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται καμία πρόβλεψη για ζημιές ή βλάβες που θα προκληθούν με υπαιτιότητα Ε.Π.Η.Ο. ή ποδηλάτου σε αυτοκίνητο ή πεζό, καθώς επίσης και τίποτα δεν διασφαλίζει τον οδηγό του οχήματος ή τον πεζό σε περίπτωση που το Ε.Π.Η.Ο. ή ποδήλατο, εγκαταλείψει τόπο ατυχήματος αφού δεν έχει διακριτικά (πινακίδες) και δεν υπάρχει τρόπος ανάκτησης των στοιχείων του σε αυτή την περίπτωση.

    Η δε κυκλοφορία ανηλίκων με τέτοια μέσα, σε αυτοκινητόδρομους, ανεξέλεγκτα από κηδεμόνες πρέπει να ποινικοποιηθεί.

    Η κυκλοφορία τους πάνω σε πεζοδρόμια, πεζόδρομους, πλατείες πρέπει να απαγορευτεί.

    Και τέλος, με την ευκαιρία αλλαγής του ΚΟΚ, απαγορέψτε τα κινητά σε ΠΕΖΟΥΣ την ώρα που κινούνται. Έχει καταντήσει ρουτίνα της καθημερινότητας ενός οδηγού, να νομίζει ότι παίζει βιντεοπαιχνίδια προσπαθώντας να αποφύγει βλαμμένους που βγαίνουν στον δρόμο διαβάζοντας το κινητό τους και χωρίς να έχουν ελέγξει για κινούμενο όχημα.

  • 21 Νοεμβρίου 2020, 22:49 | Κώστας

    Στις Πλατείες, στα πεζοδρόμια, στους πεζόδρομους στα πάρκα στα προαύλια των εκκλησιών και των σχολείων δεν πρέπει να επιτρέπεται η κυκλοφορία των ποδηλάτων, των μοτοποδηλάτων, των Ε.Π.Η.Ο και όλων των τροχοφόρων. Στους παραπάνω χώρους πρέπει να επιτρέπεται Μόνο στους πεζούς στους ΑΜΕΑ στους γονείς με το καρότσι του μωρού και τα πηδηματάκια μόνο των νηπίων. Η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων στους χώρους θα συνεχίσουν να δημιουργούν ατυχήματα ιδίως στους πεζόδρομος όταν βγάνει κάποιος ένα κατάστημα και μπροστά του συναντάει δίτροχο έστω με σχεδόν μηδενική ταχύτητα. Στα πάρκα μπορεί να δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος με την ανάλογη σήμανση. Στους παραπάνω χώρους θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη σήμανση ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των δίτροχων και των όλων των οχημάτων. Να επιτρέπεται στους παραπάνω χώρους ΜΟΝΟ στα ποδήλατα όταν ο ποδηλάτης είναι κάτω από το ποδήλατο.

  • 4. Οι οδηγοί ποδηλάτων, μοτοποδηλάτων και Ε.Π.Η.Ο. απαγορεύεται να μεταφέρουν επιβάτες στα οχήματά τους.
    Δεν υπάρχει πρόβλεψη για Παιδικό κάθισμα με μικτο βάρος (κάθισμα + παιδί) έως 25 κιλά