Άρθρο 15 Διαδικασία πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών

 

1. Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι υπεύθυνες για τον προγραμματισμό της πρακτικής δοκιμασίας, αφού προσκομισθεί το Δ.Ε.Ε. του υποψηφίου από τον ίδιο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό του και εφόσον αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο η καταβολή του προβλεπόμενου ποσού για την πρακτική δοκιμασία.

2. Η διενέργεια της πρακτικής δοκιμασίας όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψήφιων οδηγών και οδηγών γίνεται αποκλειστικά με τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες των σχολών οδηγών, με εξαίρεση τους οδηγούς του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (A’ 101), οι οποίοι εξετάζονται με τα δικά τους οχήματα.

3. Η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων οδηγών και οδηγών γίνεται σε εκπαιδευτικό́ όχημα της κατηγορίας για την οποία ο εξεταζόμενος έχει ζητήσει την άδεια οδήγησης, με την υποχρεωτική́ παρουσία εκπαιδευτή που έχει την κατάλληλη άδεια για τον σκοπό́ αυτό́.

4. Η πρακτική δοκιμασία όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης διενεργείται από έναν εξεταστή. Κατά τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, παρίστανται μέσα στο όχημα ο εξεταστής, η θέση του οποίου βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και ο εκπαιδευτής του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, η θέση του οποίου βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος. Η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών και οδηγών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων πραγματοποιείται με τον υποψήφιο να επιβαίνει μόνος του επί της εκπαιδευτικής μοτοσικλέτας ή του εκπαιδευτικού μοτοποδηλάτου, ακολουθούμενος από εκπαιδευτικό όχημα.

5. Η πρακτική δοκιμασία υποψηφίου οδηγού και οδηγού, όπως και η πρακτική εκπαίδευσή του, γίνονται σε αστικές οδούς στις οποίες παρουσιάζονται βαθμοί δυσκολίας και συνθήκες παρόμοιες με αυτές που συναντά κάθε οδηγός. Επίσης, εφόσον είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται οδοί εκτός κατοικημένων περιοχών, οδοί ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομοι.
6. Πριν την έναρξη της πρακτικής δοκιμασίας, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί έχουν το δικαίωμα ελεύθερης οδήγησης έως πέντε (5) λεπτών χωρίς να υπόκεινται σε αξιολόγηση, εφόσον το επιθυμούν. Ο χρόνος ελεύθερης οδήγησης προσμετράται στον συνολικό χρόνο διεξαγωγής της πρακτικής δοκιμασίας.
7. Οι οδηγίες και οι παρατηρήσεις του εξεταστή πρέπει να δίδονται με τρόπο ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητές από τους υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς.
8. Οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί που είναι κωφοί ή βαρήκοοι κατόπιν σχετικής δήλωσής τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν διερμηνέα ελληνικής νοηματικής γλώσσας ή χειλεανάγνωσης, η δαπάνη του οποίου βαρύνει τον ίδιο τον εξεταζόμενο. Ο διερμηνέας που προσέρχεται στον χώρο της πρακτικής δοκιμασίας με μέριμνα του εξεταζόμενου, διαθέτει σχετική πιστοποίηση από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας ή το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ή το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, την οποία και επιδεικνύει στον εξεταστή.
9. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία του εξεταστή με τον υποψήφιο οδηγό ή οδηγό στην ελληνική γλώσσα και εφόσον ο υποψήφιος οδηγός ή οδηγός δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να έχει προσέλθει μαζί του πιστοποιημένος διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ο υποψήφιος δύναται να κάνει χρήση της Υπηρεσίας Εξ Αποστάσεως Διερμηνείας ή Χειλεανάγνωσης του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών μέσω βιντεοκλήσης, πριν της έναρξη της πορείας. Διαφορετικά, ο εξεταστής δεν διενεργεί την εξέταση.
10. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής δοκιμασίας χορηγούνται η προσωρινή άδεια οδήγησης σύμφωνα με τα άρθρα 42 έως 47 του ν. 4663/2020 (Α’ 30) και στη συνέχεια η άδεια οδήγησης για την κατηγορία την οποία έχει ζητήσει ο ενδιαφερόμενος.

  • Σε γενικές γραμμές το σχέδιο νόμου κινείτε προς την σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο ως εκπαιδευτής οδήγησης θέλω να εκφράσω κάποιες ενστάσεις αλλά και κάποιες προτάσεις που έχω για την οδική ασφάλεια.
    Θα πρέπει άμεσα και υποχρεωτικά να ενταχτεί το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Ως πολιτεία έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση προκειμένου να περιορίσουμε την αιματοχυσία στους ελληνικούς δρόμους να επενδύσουμε στον παράγοντα άνθρωπο. Είτε ως πεζό είτε ως οδηγό.
    Διαμορφώνοντας ένα τέτοιο σύστημα το οποίο θα αποτρέπει κάθε είδους προσπάθεια παρανομίας.

    Να είναι σε όλες τις κατηγορίες αδειών οδήγησης (εκτός της ΑΜ)υποχρεωτική η εκπαίδευση τόσο σε οδούς με υψηλό όριο ταχύτητας, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας.

    Άμεση δημιουργία ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΞΕΤΑΣΤΩΝ. Με αυτόν τον τρόπο θα εξειδικεύσουμε τους εξεταστές σε ένα και μόνο αντικείμενο, αυτό των πρακτικών εξετάσεων. Με τους κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου και την κατάλληλη εκπαίδευση το σώμα εξεταστών πολύ γρήγορα θα αποκτήσει όλες αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να φέρει εις πέρας αυτό το δύσκολο και απαιτητικό έργο. Το σώμα των εξεταστών θα ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με τις εξετάσεις. Οι εξετάσεις θα πραγματοποιούνται μέσα στο οκτάωρο με μια ώρα διάλλειμα.

    Eεκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα. Λαμβάνοντας υπόψιν όλους τους ελέγχους που θα διενεργούνται πριν από την έναρξη των πρακτικών εξετάσεων αλλά και την χρήση κάμερας με ήχο και εικόνα η οποία θα καταγράφει όλο το εσωτερικό του οχήματος, θεωρώ πως η τοποθέτηση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα δεν έχει κανένα μα κανένα νόημα. Αντίθετα θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα λύσει. Με δεδομένο τον μεγάλο αριθμό τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά και την απαράδεκτη οδηγική μας συμπροφορά, εκτιμώ πως η θέση του εκπαιδευτή ΔΕΝ μπορεί και δεν πρέπει να είναι πουθενά αλλού από μπροστά.

    Αυστηρότερες επίσης θα πρέπει να γίνουν οι κυρώσεις σε όλους τους εμπλεκομένους της διαδικασίας χορήγησης διπλωμάτων οδήγησης. Αναστολή της άδειας λειτουργίας σχολής οδηγών σε αυτόν που θα έχει αποδεδειγμένα παραβατικη συμπεριφορά και παρα πολύ αυστηρές κυρώσεις έως και απόλυση από τον δημόσιο τομέα στον υπάλληλο εξεταστή ο οποίος θα παραβεί την νομοθεσία.

    Αγαπάμε το επάγγελμα μας!!! Βοηθήστε μας να το κάνουμε καλύτερο!!!

  • 25 Μαΐου 2021, 00:27 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ

    Το σχέδιο νόμου έχει θετικά και αρνητικά στοιχεία, όπως και σημεία που πρέπει να διευκρινιστούν. Ξεκινώντας από το τελευταίο θα πρέπει να διευκρινιστεί η διαδικασία της πρακτικής εξέτασης για ανθρώπους με προβλήματα ακοής όπως και ότι αφορά τη φάση «πορεία χωρίς καθοδήγηση» κατά την εξέταση οδήγησης.Στα θετικά είναι η αναβάθμιση των θεωρητικών μαθημάτων και εξετάσεων,η καθιέρωση ελάχιστης τιμής και η συμμετοχή ιδιωτών στο μητρώο εξεταστών αλλά με τη σωστή αμοιβή. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να τονίσω ότι μόνο ο έμπειρος εκπαιδευτής με τις γνώσεις του (τεχνική οδήγησης,ΚΟΚ,μηχανολογία,ψυχολογία μαθητή-υποψηφίου) μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξετάσεων. Ίσως η καθιέρωση υποχρεωτικών επαναληπτικών μαθημάτων σε περίπτωση αποτυχημένης προσπάθειας στις εξετάσεις να «αναγκάσει» τους υποψήφιους σε καλύτερη προετοιμασία.Το κυρίως αρνητικό στοιχείο είναι η τοποθέτηση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα.Όταν ο τωρινός Υπουργός,τότε τομεάρχης Μεταφορών και Υποδομών δήλωνε ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να βρίσκεται στη «φυσική» του θέση για λόγους ασφαλείας.. έρχεται σε αντίθεση με την πρόθεση του νομοσχεδίου. Ο εκπαιδευτής είναι αυτός που μπορεί να εξασφαλίσει την ασφάλεια της διαδικασίας και να αποτρέψει τυχών ατυχήματα,βάση των γνώσεων και της εμπειρίας του. Επίσης γνωρίζει πως αντιδρά ο υποψήφιος σε δύσκολες συνθήκες και προλαμβάνει επικίνδυνες καταστάσεις,οπότε η παρουσία του είναι ουσιαστική και όχι απλά για ψυχολογική υποστήριξη του υποψηφίου. Με την ανούσια μετακίνησή του δημιουργούνται ασφαλιστικά προβλήματα και δεν ξεκαθαρίζεται ποιος θα έχει την ευθύνη σε ατύχημα ή δυστύχημα,ποιος θα αποζημιώσει ζημιές και το χαμένο εισόδημα μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών. Όσο καλή προετοιμασία να έχει κάποιος..πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους και ο κακός υπολογισμός. Λάθη γίνονται και σε ελεγχόμενο περιβάλλον,πόσο μάλλον στο δρόμο που αλλάζουν συνεχώς τα δεδομένα.Άρα είναι βάσιμες οι αντιδράσεις για την αλλαγή της θέσης του εκπαιδευτή και όπως ανέφερα «ανούσια» αφού θα υπάρχει κάμερα καταγραφής του χώρου εντός και εκτός οχήματος,σε συνδυασμό με την ηχητική ειδοποίηση σε περίπτωση παρέμβασης στα πεντάλ και τους εποπτικούς μηχανισμούς εξασφαλίζεται η διαφάνεια όπως αναφέρεται σε άρθρο του σχεδίου. Οπότε με τη χρήση της κάμερας και τον εκπαιδευτή στη θέση του συνοδηγού εξασφαλίζεται η διαφάνεια και η ασφάλεια της διαδικασίας.Ότι σε κάποιες χώρες εξετάζονται οι υποψήφιοι όπως η πρόταση του σχεδίου δεν είναι η δικαιολογία για να εφαρμοστεί γιατί υπάρχουν άλλες χώρες που έχουν την ίδια διαδικασία με την τωρινή μας και άλλες χώρες που έχουν κάτι διαφορετικό.. η επιλογή πρέπει να βασίζεται στην παδεία,νοοτροπία και υποδομές κάθε χώρας και όχι δήθεν ότι επιβάλλεται από την Ευρώπη. Σας καλώ να βγάλετε το «αγκάθι» με το πίσω κάθισμα και θα είναι όλα καλά.

  • 24 Μαΐου 2021, 22:44 | ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

    Κ. Υπουργέ συμφωνούμε σε Ολα αλλά να μας λύσετε και το θέμα που προκύπτει σε περίπτωση ατυχήματος…. Ποιος θα αποζημιώσει την περιουσία του εκπαιδευτή έαν γίνει ένα ατύχημα με υλικές ζημιές ίσως και τραυματισμό??? Θα μου πείτε ότι αν δεν είναι έτοιμος ο μαθητής να μην δώσει εξετάσεις… Συμφωνούμε αλλά τον παράγοντα του στρες δεν μπορεί να τον ελέγξει κάνεις σε μια εξετάση… Καλό είναι αφού προσπαθείτε για κάτι καλύτερο από τους προηγούμενους να ακούσετε και λίγο τους ειδικούς στο θέμα εκπαίδευσης για να υπάρχει κάτι διαχρονικό και όχι πρόχειρο…

  • 24 Μαΐου 2021, 19:19 | Γαλανοματης Γιαννης

    Καλησπέρα.. Πρέπει να πω πως παρακολούθησα
    Προσεκτικά αυτά που είπε ο Κ Μαριτσας και αυτά που αναγράφονται στο νέο νομοσχέδιο.. Υπάρχουν επιτέλους σωστά πράγματα όπως καμερουλες στις θεωρητικές εξετάσεις και κάμερες στο πρακτικό κομμάτι..αν και Αυστραλός αυτά που ειπώθηκαν ότι στην Μ Βρετανία έχουν τους λιγότερους θανάτους THEREFORE αυτό το σύστημα πρέπει να εφαρμόσουμε δεν με βρίσκει θετικό.. Άλλο Αγγλία (όσον αφορά το οδικό περιβάλλον, νο; οτροπία, ΑΣΤΥΝΌΜΕΥΣΗ και πολλα πολλά άλλα,κι άλλο η πονεμένη Ελλάδα..Αν η πρόθεση του νομοσχεδίου είναι η πάταξη της διαφθοράς τότε ΟΚ.. Ομως δεν βλέπω τέτοια πρόθεση.. Όπως οι φαρμακοποιοί δίνουν σελφ τεστ δωρεάν για λογαριασμο της κυβέρνησης και απασχολουνται οι υπάλληλοι του ιδιώτη έτσι κι εμείς θα κάνουμε εξετάσεις με δικά μας οχήματα χωρίς να παριστανται ουσιαστικά οι δασκαλοι. Πίσω στο άρθρο 15 λοιπον απλά μη εφαρμόσιμη στην παρούσα φάση και εάν ο εκπαιδευτής πρέπει να λείπει από το όχημα τότε να λείπει με οχήματα δικά ΣΑΣ..πάντως το ατύχημα δεν το γλυτώνουμε,και φυσικά θα την πληρώσει είτε ο πολίτης είτε ο εκπαιδευτής με το όχημα του.. Ευχαριστώ πολυ

  • 24 Μαΐου 2021, 18:31 | ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

    Δύο απλές και σύντομες ερωτήσεις Κύριε Υπουργέ.
    1. Γιατί αφού ακολουθείτε τις οδηγίες του Ιταλού συμβούλου για το νέο νομοσχέδιο που έχετε προς διαβούλευση, ΔΕΝ απορείτε, γιατί στην χώρα του ΔΕΝ εφαρμόζεται κατά τον ίδιο τρόπο????
    2. Για ποιόν σκοπό όταν ήσασταν αντιπολίτευση,παρουσιαστήκατε στο Κοινοβούλιο ως υπέρμαχος και αρωγός του κλάδου μας, διαφωνόντας ριζικά με τον Ν.4599,του τότε Υπουργού, και τώρα από τον θώκο του Υπουργού Μεταφορών ,κατασκευάσατε ένα καινοτόμο και πολύ καλό ως προς την πλειονότητα των αρθρων του νομοσχέδιο,που αγγίζει την διαφάνεια, ψστόσο όμως αυτό το νομοσχέδιο υποβαθμίζει και μειώνει τον εκπαιδευτή, τοποθετώντας τον στο πίσω κάθισμα την ώρα της πρακτικής εξέτασης,και όχι στην φυσική του θέση, αυτή του συνοδηγού.
    ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΨΑΜΕ……..
    ΣΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΘΗΚΑΜΕ……
    ΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΑΜΕ…..

    ΜΑΣ ΠΡΟΔΩΣΑΤΕ!!!!!!!!!!!!!!!!

  • 24 Μαΐου 2021, 17:35 | Αναστάσιος

    Είμαι σχετικά νέος στο επάγγελμα σαν εκπαιδευτής οδηγών. Είχα άλλες ιδέες στην προσπάθεια μου να αποκτήσω το πτυχίο μου και να κάτσω στην δεξιά θέση του αυτοκίνητου σαν δάσκαλος αλλά αλλιώς τα είδα από εκεί. Το σύστημα δεν αφήνει πολλά περιθώρια ή το ακολουθάς ή σε πετάει έξω. Οι δε περισσότεροι πελάτες δεν θέλουν να μάθουν να οδηγούν ,θέλουν να ψωνίσουν το δίπλωμα στην καλύτερη τιμή της αγοράς. Την ημέρα των εξετάσεων το άγχος μας είναι εάν θα τύχουμε βολικά σε επιτροπή, και να μην ξεχάσουμε να βγούμε φωτογραφία με τους μαθητές για τα sosial media. Υπάρχουν και εξαιρέσεις και για τους μεν και για τους δεν.

    Όσο αφορά τα πρακτικά μαθήματα και τις εξετάσεις προτείνω

    1)Στην κατηγορία Β αύξηση των πρακτικών υποχρεωτικών μαθήματων σε 30 ,γιατί είναι μια κατηγορία που έρχεται σε πρώτη επαφή ο πολίτης με όχημα και παρουσιάζει τα περισσότερα ατυχήματα στους δρόμους. Εδώ κατά βάσει εξοικειώνετε να οδηγεί και να συμπεριφέρεται στους δημοσίους δρόμους.

    2)Κατώτατη ελάχιστη τιμή πώλησης των διπλωμάτων ανά κατηγορία , με εμφανείς διαδικασία , ούτως ώστε ο πελάτης να απαιτεί τα μαθήματα επειδή τα πλήρωσε και ο εκπαιδευτής να πληρώνετε σωστά για αυτά που του προσφέρει.

    3)Επιμόρφωση-αξιολόγηση των εκπαιδευτών ανά 5-ετια σε όλες ή στις κατηγορίες που τον ενδιαφέρει. Δεν μπορεί εκπαιδευτής που διδάσκει χρονιά π.χ. μόνο Β κατηγορία να έχει τα κριτήρια να διδάσκει και λεωφορείο ή μοτοσυκλέτα επειδή είναι δάσκαλος και πηρέ το πτυχίο πριν πολλά χρονιά. Τα κενά που δημιουργούνται είναι μεγάλα.

    4)Εφόσον κατά την πρακτική εξέταση καθίσουμε στο πίσω κάθισμα, ο εξεταστής θα πρέπει να υπέστη πολύ καλή εκπαίδευση στην χρήση και στην συμπεριφορά των πετάλ. Ναι ξέρει να οδηγεί αυτοκίνητο αλλά τα πετάλ δεν ανταποκρίνονται το ίδιο με του κατασκευαστή του οχήματος.

    5)Πλήρες Ασφαλιστικό πλαίσιο για κάλυψη ευθηνών, αποζημιώσεων σε περίπτωση ατυχήματος κατά την εξέταση.

  • 24 Μαΐου 2021, 15:43 | Κωνσταντίνος Καλφούντζος

    Θα συνταξιοδοτηθούν οι εκπαιδευτές οδηγών και μετά δεν θα υπάρχουν άλλοι νεώτεροι να συνεχίσουν το επάγγελμα.

    Εξετάσεις πιστοποίησης από τον ΕΟΠΠΕΠ δεν γίνονται. Τώρα θα δώσουν όσοι είχαν κοπεί σε κάποιο όχημα το 2018!!!

    Κόστος διετούς φοίτησης σε Ι.ΙΕΚ 5.500€
    Κόστος απόκτησης όλων των κατηγοριών οδήγησης και των ΠΕΙ > 2.500€

    Τις εξετάσεις που διενεργεί ο ΕΟΠΠΕΠ ο κ. Κεφαλογιάννης τις χαρακτήρισε «παρωχημένες».
    Για την ακρίβεια, αυτό που συμβαίνει είναι ότι καλείσαι να εξετάσεις γραπτώς σε πραγματα στα οποία έχεις ήδη εξεταστεί στο ΙΕΚ και στο Υπουργείο Μεταφορών.
    Μετά να εξεταστείς στην τεχνική διδασκαλίας, στην οποία έχεις ήδη εξεταστεί και τέλος
    Καλείσαι να εξεταστείς στην οδήγηση κάθε οχήματος! Εκεί κι αν έχεις εξεταστεί!

    Αν κοπείς σε κάποιο όχημα, δεν ξέρεις πότε θα ξαναδώσεις.

    Μιλάμε για διαδικασία η οποία μπορεί και να τραβήξει 4 χρόνια. Ούτε διδακτορικό δεν κάνει τόσο, πόσο μάλλον μία άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    Για την πρακτική εξέταση πρέπει να μισθώσεις εσύ ο ίδιος οχήματα, δεν στα παραχωρεί ο ΕΟΠΠΕΠ!

    +2.500€ τόσο ξεκινάει μαζί με τα σεμινάρια θεωρίας

    Από εκεί και πέρα είναι κι άλλα λεφτά γιατί κανείς δε ρισκάρει να κοπεί σε κάποια κατηγορία στο πρακτικό σκέλος, γιατί όπως προείπα, δεν ξέρεις πότε θα ξαναδώσεις!

    Να έρθουν άμεσα οι νέες προϋποθεσεις που έχουν εξαγγελθεί από το Φεβρουάριο, πουκαταργούν αυτόν τον τραγέλαφο.

    Έχω πτυχιο πανεπιστημίου, μεταπτυχιακό πηγα σε ΙΕΚ για να ακολουθήσω τεχνικό επάγγελμα με καλυτερη αποκατάσταση και δεν μπορώ να δουλέψω!

  • 24 Μαΐου 2021, 14:44 | Απόστολος

    Ναι φυσικά ο εκπαιδευτής όχι πίσω αλλά σπιτι του ασφαλισμένο 100τις 100 το όχημα την μέρα εξετάσεων με κόστος να βαραίνει τον εξεταζόμενο για μια μέρα έλεγχος από το υπουργείο η θεωρία και οι ώρες πρακτικής εκπαίδευσης μόνο τότε και ΜΟΝΟ θα έχουμε ασφαλή οδηγηση στους δρόμους και εμα επάγγελμα με αξιοπρέπεια που στις μέρες μας έχει πέσει στα τάρταρα

  • 24 Μαΐου 2021, 14:45 | Νεκτάριος Οίκουτας

    Κανένας δεν μπορεί να ξέρει και να υπολογίσει πως θα λειτουργήσει και αντιδράσει ο υποψήφιος κάτω από την πίεση και το στρες της εξέτασης όσο κακά και αν είναι προετοιμασμένος. Εκτός του ότι όταν ολοκληρώσει την υποχρεωτική του εκπαίδευση έχει το δικαίωμα, εφόσον το θελήσει ,να συμμετέχει στις εξετάσεις ακόμα και αν δεν είναι έτοιμος, αν του πω εγώ θα θεωρηθεί ότι το κάνω για παραπάνω μαθήματα και λεφτά, όποτε είμαι υποχρεωμένος να τον δηλώσω για εξετάσεις, αυτός που θα τον κρίνει είναι ο εξεταστής.
    Άρα δεν υπολογίζουμε στην άρτια εκπαίδευση δεν έχουν όλοι το γνώθι σαυτόν.
    Ο εξεταστής λοιπόν καλείται μετά το πέρας της εργασίας του να παρακολουθεί να καταγράφει να βιντεοσκοπεί και να μας έχει όλους ασφαλείς.
    Με ποιες οδηγικές ικανότητες ; Πόσοι από τους εξεταστές έχουν εμπειρία κύριος στα μεγάλα οχήματα ;
    Ποιος με εξασφαλίζει εμένα και μου εγγυάται για την περιουσία μου και την απώλεια πιθανών του εισοδήματος μου από ένα ενδεχόμενο ατύχημα ;
    Εκπαιδεύστε ικανούς εξεταστές πληρώστε τους καλά να είναι αποκλειστική εργασία τους με αυστηρές ποινές στις παραβάσεις καθήκοντος και εμείς θα κάνουμε την δουλειά μας.
    Ο εξεταστής θα κάθεται μπροστά σε αυτοκίνητο της υπηρεσίας του ασφαλισμένο από εσάς.

  • 24 Μαΐου 2021, 11:26 | Μιχαλης Λαζαριδης

    θα παραθεσω τις αποψεις μου με ερωτησεις:
    1) γιατι προσπαθειτε να αλλαξετε τη διαδικασια των εξετασεων ξεκινοντας απο το τελος, δλδ πρωτα τα ζητηματα δοκιμασιας προσοντων και συμπεριφορας και οχι εξ ολοκληρου το συστημα της εκπαιδευσης που ειναι και απαρχαιωμενο και διαβλητο…Σε 25 45λεπτα μπορει καταλληλα να προετοιμαστει ενας οδηγος?γιατι δεν τις αυξανετε?και γιατι δεν υπαρχει πλαφον οικονομικο ωστε να μην υφισταται αθεμιτος ανταγωνισμος?γιατι αυξανετε το παθητικο κοστος του διπλωματος με την αυξηση της ασφαλιστικης εισφορας?γιατι δεν αλλαζετε/εκσυχρονιζετε τα βιβλια η το λογισμικο για ηλεκτρονικη εξεταση (πχ συμβατοτητα με τα πιο προσφατα windows)?
    2) με τη σταση σας στοχοποιειτε τον εκπαιδευτη, ειδικα δε απο τη στιγμη που επιτασσετε ιδιωτικα οχηματα…γιατι δεν υιοθετειτε την πρακτικη στην Αγγλια οπου τα οχηματα ειναι υπηρεσιακα ? δεν εγινε αντιληπτο οτι σε περιπτωση ατυχηματος την ευθυνη φερει ο δασκαλος? και σε πειπτωση που ειναι αδυνατο να γινει αυτο ας κανουμε οτι ισχευσει στη Γερμανια
    επισης εχετε εκθεσει τον προεδρο της Π.Ο.Ε.Ο. ανεπανορθωτα καθως
    αλλα ειχατε υποσχεθει και αλλα κανετε.Εν τελει δημιουργειτε περισσοτερα προβληματα απο αυτα που προσπαθειτε να λυσετε. Ο κλαδος βαλλεται εδω και 3 χρονια λογω των απεργειων των εξεταστων, του νομοσχεδιου του Σπιρτζη τωρα και απο την πανδημια, σας παρακαλω να δωστε εφικτες λυσεις αμεσα που διασφαλιζουν τη διαφανεια και μην προκαλειτε συγχυση αδικως στο τοσο ταλαιπωρημενο κλαδο μας

  • 24 Μαΐου 2021, 00:22 | ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ

    Κ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΑΝ ΦΥΓΕΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΑΤΥΧΗΜΑ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ ΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑΝΑΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΦΤΑΙΕΙ ?
    ΕΙΝΑΙ ΓΕΛΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΓΧΟΥΣ ΝΑ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΖΩΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.

    ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΛΕΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΧΩΡΙΣ ΚΙΝΗΣΗ
    ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ
    ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΜΠΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΟ
    ΠΟΤΕ ΣΕ ΠΥΚΝΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ
    ΟΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟΣ ΔΑΣΚΑΛΟΣ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΡΟΜΟΥ
    ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΙΣΘΗΡΕΣ ΚΑΤΗΦΟΡΕΣ ΒΑΖΩ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΔΥΝΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΑΣΕΙ ΤΟ ΑΒS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΟΥΝ ΤΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
    Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΣΕ ΟΛΙΣΘΗΡΗ ΑΣΦΑΛΤΟ ΒΡΕΓΜΕΝΗ ΜΕ ΠΑΛΙΑ Κ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ
    ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥΘΕΝΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
    ΒΛΕΠΩ ΜΟΝΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΕ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ
    ΑΓΧΟΣ ΣΕ ΜΑΘΗΤΗ ΕΞΕΤΑΣΤΗ ΚΑΙ ΔΑΣΚΑΛΟ ΛΟΓΟ ΟΧΙ ΕΜΠΕΙΡΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΤΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΛΑΘΟΥΣ ΜΑΘΗΤΗ ΑΠΟ ΑΓΧΟΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
    ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΠΟΛΥ ΝΑ ΣΑΣ ΒΟΗΘΗΣΩ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΣΑΣ ΝΑ ΒΕΛΤΙΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ

  • 23 Μαΐου 2021, 22:54 | Χαράλαμπος

    Κατά την διάρκεια της εξέτασης η απόδοση των υποψηφίων οδηγών μειώνεται λόγω της ψυχολογικής πίεσης που επιφέρει η διαδικασία. Έχοντας δίπλα τους έναν άνθρωπο που βλέπουν πρώτη φορά και τους κρίνει το παραπάνω φαινόμενο θα ενταθεί με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι υποψήφιοι όχι λόγω έλλειψης προσόντων ή γνώσεων αλλά λόγω υπέρμετρου άγχους.

  • 23 Μαΐου 2021, 22:48 | ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΗΛΙΑΔΗΣ

    Κύριε Υπουργέ του ΥΜΕ, ανεβάσατε προς διαβούλευση ένα σχέδιο νόμου, το οποίο εν κατακλείδι έχει σκοπό την αναβάθμιση της εκπαίδευσης, της εξέτασης αλλά και της οδικής ασφαλείας των υποψηφίων οδηγών και οδηγών της χώρας. Έχει στόχο την αξιοκρατία και την διαφάνεια.
    Θα σας θυμίσω όμως, ότι και ο προηγούμενος νόμος, ο 4599, της προηγούμενης Κυβέρνησης, όπου εσείς πετάξατε στα σκουπίδια και δεν το κρύβω ότι ήταν και με την προτροπή του Κλάδου των Εκπαιδευτών, ήταν προς αυτή την κατεύθυνση ,εκτός από τρία προβλήματα – αγκάθια για τον Κλάδο μου, όπως τα ονομάζω.
    Ναι κύριε Υπουργέ, έως τώρα φαίνεται ότι καταλάβατε τουλάχιστον τα δυο από τα προβλήματα. Συγκεκριμένα είναι αδύνατη η Αδιάλειπτη λήψη 5G καθώς και να έχει ευθύνη ο εκπαιδευτής για την Αδιάλειπτη διαδικτυακή μετάδοση της κάμερας. Το τρίτο αγκάθι που αφορά στην θέση του εκπαιδευτή στο αυτοκίνητο την ώρα της πρακτικής εξέτασης, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε νομοθετήσει την ώρα της πρακτικής εξέτασης στον αστικό ιστό να γίνεται εναλλαγή του εκπαιδευτή και την ώρα των ελιγμών στον ελεγχόμενο χώρο ο υποψήφιος μόνος του.
    Η σημερινή λοιπόν Κυβέρνηση τότε ως αντιπολίτευση, διαλαλούσε και δήλωνε παντού – και εντός Βουλής – ότι δεν είναι δυνατόν ο εκπαιδευτής να μην είναι στην θέση του και επιπλέον δεν είναι δυνατόν να του επιτάσσουν το όχημα ιδιοκτησίας του!
    Σήμερα λοιπόν εσείς λέτε ότι ο εκπαιδευτής μέσα στον αστικό ιστό (που ξέρετε τι συνεπάγεται αυτό), την ώρα της πρακτικής εξέτασης θα είναι στο πίσω κάθισμα!
    Τα ερωτήματα πολλά και οι απορίες πολλές χωρίς ξεκάθαρες απαντήσεις. Το λέω αυτό διότι και σε ημερίδα που έλαβε μέρος ο Διευθυντής του Υφυπουργού σας, κ. Μαρίτσας, στις 22/5/21 για την οδική ασφάλεια, σε συγκεκριμένη σχετική ερώτηση απάντησε ότι «δεν είναι θέμα διαφάνειας αλλά θέμα ψυχολογίας»! Επίσης στην επιμονή του συντονιστή του πάνελ που σας έκανε την ερώτηση, όπου να σημειωθεί ότι δεν ήταν εκπαιδευτής, απάντησε ότι είναι πρόταση μίας ΜΚΟ και ενός Ιταλού εκπαιδευτή! Στην προσπάθεια της ΜΚΟ να απαντήσει, παρουσία του Διευθυντή του Υφυπουργού σας, κ. Μαρίτσα, ειπώθηκε ότι το εφάρμοσαν στην Πορτογαλία! Να πείτε λοιπόν σε αυτούς ότι, εμείς εδώ οι Έλληνες εργαζόμενοι δεν θέλουμε να έχουμε πρότυπο τους Πορτογάλους, αλλά τους Ιταλούς και τους Γερμανούς! Επίσης να πείτε στον Ιταλό εκπαιδευτή γιατί δεν το εφαρμόζει αυτό το σύστημα στην Ιταλία;
    Όποιο σεμινάριο ή εκπαίδευση κάνει ο εξεταστής, είναι ανέφικτο να αποκτήσει την εμπειρία των χιλιάδων ωρών που έχει ο εκπαιδευτής από την θέση του συνοδηγού, ακόμη και όσο αφορά στην ψυχοσύνθεση του υποψηφίου! Θα γίνουν ατυχήματα και θα έχουμε ακόμη και νεκρούς! Μόνο στην Αττική κάθε μεσημέρι θα κινούνται 700-800 εκπαιδευτικά, χωρίς ασφάλεια για τους χρήστες του οδικού δικτύου. Ας αφήσουμε στην άκρη την «καραμέλα» περί καλής και κακής εκπαίδευσης! Αν ήταν όλοι τόσο καλοί οδηγοί, με τόσα χρόνια οδήγησης δεν θα υπήρχαν ατυχήματα ούτε δυστυχήματα! Ξεχάστε τον αγγελικά πλασμένο κόσμο! Έχετε βρει ασφαλιστικό προϊόν να καλύπτει το όχημα ενώ οδηγεί υποψήφιος; και με τι κόστος; Αυτά τα προβλήματα υπήρχαν και στον προηγούμενο νόμο, τον 4599/19, όπου επαναλαμβάνω εσείς πετάξατε στα σκουπίδια αποκαλώντας τον γονατογράφημα!
    Έχετε φτιάξει ένα καλό νομοσχέδιο, έχει μέσα προτάσεις του Κλάδου μου, όπου τουλάχιστον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια έχουμε παραθέσει στις εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες!
    Προχωρήστε στην εφαρμογή και αφήστε τον εκπαιδευτή στην φυσική του θέση, δεν είναι αυτός το πρόβλημα! Άλλωστε υπάρχει κάμερα που καταγράφει τα πάντα και εξασφαλίζει την διαφάνεια.

  • 23 Μαΐου 2021, 20:08 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΖΑΧΑΡΑΤΟΣ

    Κε Υπουργέ,Κε Υφυπουργέ .Για μια ακόμα φορά όπως και επι Σύριζα ο Εκπαιδευτής χτυπιέται με ένα Νομοσχέδιο για σχηματισμό εντυπώσεων ότι καταπολεμείται η διαφθορά!!!Το εκπαιδευτικό όχημα αποκτήθηκε με αγώνα και ιδρώτα ετών στους δρόμους ,δεν χαρίστηκε απο το κράτος!!!Η πλειοψηφία των Εκπαιδευτών πασχίζει για την βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας διδάσκοντας τον Κ.Ο.Κ σε θεωρητικό και Πρακτικό επίπεδο.Σε όλους εμάς τους επαγγελματίες Εκπαιδευτές φαίνεται το πίσω κάθισμα αστείο !!!Να κάνουμε τι στο πίσω κάθισμα ;Να βλέπουμε με σφιγμένα δόντια εναν αγχομένο Υποψήφιο Οδηγό να προσπαθεί να εκτελέσει τα παραγγέλματα ενός άπειρου στην αντιμετώπιση κινδύνων εξεταστή ,που κάνει τον Εκπαιδευτή και τον Εικονολήπτη ταυτόχρονα;Ποιός θα εγγυηθεί την ασφάλεια των επιβαινόντων στο Εκπαιδευτικό όχημα;Ποιός θα αναλάβει την ευθύνη ενός ατυχήματος;Και μη μας πείτε να τους μαθαίνετε καλά για να μην γίνουν ατυχήματα!!Ρωτήστε τους Υπαλλήλους εξεταστές σας για τις εξετάσεις Οδήγησης των 74+ πόσοι απο άυτούς που καυχιόντουσαν για τις Οδηγικές τους ικανότητες και την εμπειρία δεκάδων ετών πέρναγαν τα STOP χωρίς να μειώσουν καθόλου την ταχύτητά τους λόγω άγχους!!! Αν θεωρείτε ότι για όλα φταίει ο Δάσκαλος βάλτε Κρατικά Οχήματα στις Εξετάσεις και ο Δάσκαλος να κάνει τη δουλειά του που είναι η Εκπαίδευση ,γιατί και στο πίσω κάθισμα να μας βάλετε πάλι εμας θα φωτογραφίζετε για όλα τα κακώς κείμενα!!!

  • 23 Μαΐου 2021, 19:03 | Κωνσταντίνος Καλφούντζος

    Είναι ξεκάθαρο ότι, εφόσον η εξέταση γίνεται όχημα του εκπαιδευτή, ο ίδιος πρέπει να βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού.

    Δεν βλέπω να απασχολεί κανέναν το γεγονός ότι δεν ήρθαν στο παρόν νομοσχέδιο οι νέες προϋποθέσεις για την απόκτηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος εκπαιδευτή υποψηφίων οδηγών, όπως αυτές προαναγγέλθηκαν στο Μουσείο Αυτοκινήτου. Τις έχω σαν σχόλιο στο Άρθρο 32 με επισυναπτόμενο link στο επίμαχο σημείο της ομιλίας.

  • 23 Μαΐου 2021, 18:25 | Αντωνιος Μαστορακης

    Ο νόμος 4599 του προκατόχου σας ήταν ένας νόμος ο οποιος αν δεν είχε το επίμαχο σημείο με την θέση του εκπαιδευτή ,σήμερα θα ήταν σε εφαρμογή.Με το τωρινό σχέδιο νόμου βλέπουμε πάλι τα ίδια τα οποία μάλιστα τα ονομάζεται καινοτόμα,με τις διάφορες όμως να είναι ελάχιστες.Το σύστημα έχει πε παλαιωθεί ,έχει γεράσει ,δεν λειτουργεί σε καμία φάση της διαδικασίας του υπέρ του πολίτη.Πολύ σωστά είπατε ότι ο ρόλος του εκπαιδευτή τελειώνει λίγα λεπτά πριν την εξέταση του υποψηφίου.Μπορεί λοιπόν ο μαθητής να προγραμματιστεί μόνος του κ να δώσει εξετάσεις χωρίς τον εκπαιδευτή του,ο οποιος όμως τα οχήματα του θα τα έχει μόνο για τα μαθήματα.Αφού θέλετε μοντέλο Πορτογαλιας κ όχι Γερμανίας Ιταλίας κτλ,,απεμπλέξτε μας τελείως από τις εξετάσεις κ εμάς κ τα οχήματα μας(αυτό είναι καινοτομία κύριε γενικέ).Ενισχύουμε όλο το σχέδιο νόμου κ στο επίμαχο σημείο της αλλαγής θέσης του εκπαιδευτή ,σας προτείνουμε εξετάσεις με σώμα εξεταστών αποκλειστικής απασχόλησης με οχήματα ομωσ που θα ανήκουν στον νέο φορέα εξέτασης .Απεμπλοκή μας από τις εξετάσεις τώρα .Πάρτε τον χρόνο σας να ετοιμαστείτε κ η αρωγή μας θα είναι συνεχής.
    ΥΣ1 :Ο προκάτοχος σας μας ήθελε σπίτι μας την ώρα της εξέτασης.Εσείς μας θέλετε πίσω για εκπαιδευτικούς-παιδαγωγικούς λόγους όπως είπατε.Μιας κ όμως δεν μας ρωτάτε σας το λέμε από μόνοι μας :Μην μας υποτιμάτε άλλο …
    ΥΣ2:Στην Ιταλία ρωτήσατε τον Ιταλό σύμβουλο σας που κάθεται ο εκπαιδευτής;

  • 23 Μαΐου 2021, 18:54 | Φακα Παναγιωτα

    Προφανώς κύριε Υπουργέ παρακινείστε από την θεωρια ότι με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψετε περισσότερες ψήφους από το πλήθος του λαού οι οποίοι δε γνωρίζουν τι εστί διαδικασία εξετασης παρά μονο οτι ακούν στον αέρα . Πρώτον και κυριότερο μήπως ξεχάσατε ότι κάποτε είχαμε ένα χρόνο απεργίες επί Σπίρτζη και δεν κάναμε εξετάσεις διότι δεν δέχονταν οι εξεταστές να κάτσουν μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο το εκπαιδευτικό για να κάνουν εξετάσεις και δεύτερον διότι εμείς δεν θα σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να κάνετε εξετάσεις με το κόστος των προβλημάτων όλων και των ζημιών που θα υπάρξουν να το έχουμε εμείς .Τοτε αν θυμάστε καλά είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια εμείς όμως ζητήσαμε σαν εκπαιδευτές να υπάρχει διαφάνεια ,κάμερες μέσα στα οχήματα μας μέχρι εκεί γιατί αν θέλετε να βάλετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα κάνετε το διότι αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα υπήρχε διαφθορά. Επίσης πιστεύετε ότι μπορείτε με μία εκπαίδευση να βγάλετε ικανούς εξεταστές ώστε να έχουν την εμπειρία του εκπαιδευτή και να καθίσουν δίπλα στον μαθητή και να λειτουργούν σαν εξεταστές; Αν μπορείτε τότε να βγάλετε και αυτοκίνητα κρατικά με τα οποία θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητες -το καλύτερο για όλο τον κόσμο -έτσι ώστε οι μαθητές να κάνουν πλήρη εκπαίδευση και φυσικά να καταλάβετε τότε αν υπαρχει διαφθορά!!!! Εμείς θέλουμε μόνο να εκπαιδεύουμε ικανούς οδηγούς όχι να σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να μας την φέρετε πίσω κουδουνίστρα.Παρακαλω λοιπόν να σταματήσετε την καραμέλα της διαφθοράς -με τον τροπο που την χρησιμοποιείτε -γιατι εμεις οι εκπαιδευτές δεν ειμαστε οι ΛΥΚΟΙ!!!!!
    – [x] ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!!

  • 23 Μαΐου 2021, 18:23 | ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ

    Προς κύριο Μαρίτσα, Γενικό Διευθυντή ΥΜΕ

    Αξιότιμε κύριε Μαρίτσα, παρακολούθησα με προσοχή τις απόψεις σας, σε πρόσφατη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το σωματείο εκπαιδευτών οδήγησης Βόλου, σχετικά με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου. Είμαι εκπαιδευτής οδηγών πάνω από 20 χρόνια και ευθύς αμέσως σας λέω ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου και της Κυβέρνησης για την αναβάθμιση του πλαισίου που διέπει την διαδικασία εκπαίδευσης και εξέτασης των υποψηφίων οδηγών, με σκοπό την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων στους δρόμους, μας βρίσκει σαν κλάδο απόλυτα σύμφωνους. Το μόνο »αγκάθι» του νομοσχεδίου είναι το συγκεκριμένο άρθρο που τοποθετεί τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα κατά την διάρκεια της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς. Είπατε, πολύ σωστά, ότι η αρμοδιότητα του δασκάλου οδήγησης πρέπει να τελειώνει στην σωστή εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών και να μην εμπλέκεται στην διαδικασία των εξετάσεων. Συμφωνώ 100% με την σκέψη σας και αναρωτιέμαι γιατί θα πρέπει να βρίσκομαι εντός του οχήματος κατά την εξέταση και μάλιστα όχι στην φυσική μου θέση, δηλαδή στο δεξί μπροστινό κάθισμα. Είπατε επίσης ότι στα καθήκοντα του δασκάλου είναι η προετοιμασία του υποψηφίου και στο ψυχολογικό κομμάτι αντιμετώπισης του άγχους των εξετάσεων αλλά στο τέλος αναφέρατε ως δικαιολόγηση της ύπαρξης μας εντός του οχήματος, ότι η παρουσία μας εκεί θα κάνει τον υποψήφιο να νιώθει πιο οικεία και χαλαρά. Αν έχω προετοιμάσει ψυχολογικά σωστά τον υποψήφιο για ποιόν λόγο να βρίσκομαι εντός του οχήματος για ψυχολογικούς λόγους; Προσωπικά θα σας πω ότι όλα αυτά τα χρόνια που είμαι δάσκαλος οδήγησης το μόνο άγχος της καθημερινότητας του επαγγέλματος μου είναι η διαδικασία των εξετάσεων, με τις οποίες δεν θα ήθελα να έχω καμμιά σχέση. Το άγχος αυτό έχει να κάνει με την αυτονόητη επιθυμία μου να οδηγήσει ο μαθητής μου προσεκτικά και ψύχραιμα, υπακούοντας στον ΚΟΚ (όπως τον έχω διδάξει) και να ολοκληρώσει με επιτυχία την διαδικασία της εξέτασης. Όντας όμως δίπλα του έχω την δυνατότητα και ικανότητα να επέμβω αν χρειαστεί για να διορθώσω τυχόν δικό του λάθος ή να αποτρέψω ατύχημα που θα μπορούσε να προκληθεί και από άλλον οδηγό. Το να βρίσκομαι πίσω χωρίς να μπορώ να επέμβω, γνωρίζοντας μάλιστα ότι στην θέση μου βρίσκεται ένας πιθανώς σωστά καταρτισμένος αλλά άπειρος και μη εξοικειωμένος με την θέση εξεταστής, μόνο επιπρόσθετο άγχος και στους τρεις μας μπορεί να προσθέσει. Πάνω σ΄αυτό είπατε βέβαια ότι ο καλά εκπαιδευμένος υποψήφιος δεν θα προκαλέσει ατύχημα, άρα δεν θα χρειαστεί κανενός τρίτου η παρέμβαση, οπότε περιττή η εν λόγω διαμάχη. Ιδανικά έτσι θα ήταν δυστυχώς όμως τα τροχαία ατυχήματα, προκαλούνται από έμπειρους, διπλωματούχους οδηγούς και ΠΟΤΕ από υποψηφίους κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης και εξέτασης τους. Κι αυτό λόγω της παρουσίας του εκπαιδευτή στο δεξί κάθισμα. Τι θα γίνει άραγε στην περίπτωση ενός τροχαίου ατυχήματος που προκλήθηκε από λάθος του υποψηφίου, το οποίο δεν μπόρεσε να αποτρέψει ο εξεταστής; Και δεν αναφέρομαι μόνο στην περίπτωση υλικών ζημιών οι οποίες, αν είναι σοβαρές, μπορεί να καθηλώσουν το όχημα στο συνεργείο ακόμα και για εβδομάδες ολόκληρες, με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομική μου επιβίωση. Αναφέρομαι κυρίως σε πιθανές σωματικές βλάβες ή θάνατο, όπου θα βρεθώ εμπλεκόμενος (ίσως και κατηγορούμενος) αναγκαστικά ως ιδιοκτήτης και φυσικά παριστάμενος, παρότι δεν θα φέρω καμμιά ευθύνη. Για ποιόν λόγο να εμπλακώ σε πιθανές αγωγές αποζημίωσης και αστικά δικαστήρια; Ποιό θα είναι το επιπρόσθετο κόστος ασφάλισης και στις δύο παραπάνω περιπτώσεις; Όλα αυτά (ζημιές, σωματικές βλάβες και επασφάλιστρα) με τον εκπαιδευτή μακριά από την φυσική του θέση, δυστυχώς προλάβαμε να τα ζήσουμε για λίγο, όσο και όπου εφαρμόστηκε ο νόμος Σπίρτζη. Είμαι σίγουρος ότι κανείς μας δεν επιθυμεί τέτοιου είδους επικίνδυνα πισωγυρίσματα.
    Πρόταση; Ας προμηθευτεί η κάθε περιφέρεια ικανό αριθμό εκπαιδευτικών οχημάτων ανάλογα με τον πληθυσμό της, για την διενέργεια των εξετάσεων οδήγησης με την παρουσία μόνο των άμεσα εμπλεκομένων, δλδ του υποψηφίου οδηγού και του εξεταστή. Κάντε το και θα σας ευγνωμονούμε αιώνια.

    Με εκτίμηση, Ηρακλής Πυλαρινός εκπαιδευτής οδηγών, Ρόδος

  • 23 Μαΐου 2021, 18:59 | ΠΟΡΤΣΕΛΛΗ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

    κ Υπουργέ , συγχαρητήρια που έχετε την πολιτική βούληση να αλλάξετε τον ξεπερασμένο τρόπο εξέτασης των υποψηφίων οδηγών κάτι που δεν είχαν οι προκάτοχοι σας! Συμφωνούμε με το σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου ,τα περισσότερα άρθρα του οποίου είναι πάγιες προτάσεις του κλάδου μας . Η διαφωνία μας αφορά μόνο στο άρθρο 15 παρ.4 , όπου τοποθετείτε τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα (στα ιδιωτικά οχήματα μας) αφήνοντας τον κάθε υπηρεσιακό υπάλληλο αμφίβολης ικανότητας και εμπειρίας την έγκαιρη επέμβαση για αποφυγή τροχαίου ατυχήματος την ώρα της πρακτικής εξέτασης. Ποιο θα είναι το κόστος αυτής της επιλογής και ποιος θα επωμιστεί τις επιπτώσεις (ποινική και αστική ευθύνη) ενός σοβαρού ή μη τροχαίου κατά την ώρα της εξέτασης ; Μην ξεχνάτε ότι τα οχήματα εξέτασης είναι μέχρι στιγμής ιδιωτικά και οι ποινική και αστική ευθύνη βαρύνουν τον κάτοχο τους δηλαδή τον εκπαιδευτή. Υπολογίστε ότι σε κάθε τροχαίο όπου υπάρχει τραυματισμός ή θάνατος η Εισαγγελία αυτεπάγγελτα ασκεί ποινική δίωξη στον κάτοχο του οχήματος. Εστιάστε στην ουσία του προβλήματος για αδιάβλητες εξετάσεις , το πρόβλημα δεν είναι ο εκπαιδευτής …

  • 23 Μαΐου 2021, 17:39 | Παναγιωτα Φακα

    Προφανώς κύριε Υπουργέ παρακινείστε από την θεωρια ότι με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψετε περισσότερες ψήφους από το πλήθος του λαού οι οποίοι δε γνωρίζουν τι εστί διαδικασία εξετασης παρά μονο οτι ακούν στον αέρα . Πρώτον και κυριότερο μήπως ξεχάσατε ότι κάποτε είχαμε ένα χρόνο απεργίες επί Σπίρτζη και δεν κάναμε εξετάσεις διότι δεν δέχονταν οι εξεταστές να κάτσουν μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο το εκπαιδευτικό για να κάνουν εξετάσεις και δεύτερον διότι εμείς δεν θα σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να κάνετε εξετάσεις με το κόστος των προβλημάτων όλων και των ζημιών που θα υπάρξουν να το έχουμε εμείς .Τοτε αν θυμάστε καλά είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια εμείς όμως ζητήσαμε σαν εκπαιδευτές να υπάρχει διαφάνεια ,κάμερες μέσα στα οχήματα μας μέχρι εκεί γιατί αν θέλετε να βάλετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα κάνετε το διότι αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα υπήρχε διαφθορά. Επίσης πιστεύετε ότι μπορείτε με μία εκπαίδευση να βγάλετε ικανούς εξεταστές ώστε να έχουν την εμπειρία του εκπαιδευτή και να καθίσουν δίπλα στον μαθητή και να λειτουργούν σαν εξεταστές; Αν μπορείτε τότε να βγάλετε και αυτοκίνητα κρατικά με τα οποία θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητες -το καλύτερο για όλο τον κόσμο -έτσι ώστε οι μαθητές να κάνουν πλήρη εκπαίδευση και φυσικά να καταλάβετε τότε αν υπαρχει διαφθορά!!!! Εμείς θέλουμε μόνο να εκπαιδεύουμε ικανούς οδηγούς όχι να σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να μας την φέρετε πίσω κουδουνίστρα.Παρακαλω λοιπόν να σταματήσετε την καραμέλα της διαφθοράς -με τον τροπο που την χρησιμοποιείτε -γιατι εμεις οι εκπαιδευτές δεν ειμαστε οι ΛΥΚΟΙ!!!!!
    – [x] ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!!!

  • 23 Μαΐου 2021, 17:48 | Φακα Παναγιωτα

    Προφανώς κύριε Υπουργέ παρακινείστε από την θεωρια ότι με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψετε περισσότερες ψήφους από το πλήθος του λαού οι οποίοι δε γνωρίζουν τι εστί διαδικασία εξετασης παρά μονο οτι ακούν στον αέρα . Πρώτον και κυριότερο μήπως ξεχάσατε ότι κάποτε είχαμε ένα χρόνο απεργίες επί Σπίρτζη και δεν κάναμε εξετάσεις διότι δεν δέχονταν οι εξεταστές να κάτσουν μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο το εκπαιδευτικό για να κάνουν εξετάσεις και δεύτερον διότι εμείς δεν θα σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να κάνετε εξετάσεις με το κόστος των προβλημάτων όλων και των ζημιών που θα υπάρξουν να το έχουμε εμείς .Τοτε αν θυμάστε καλά είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια εμείς όμως ζητήσαμε σαν εκπαιδευτές να υπάρχει διαφάνεια ,κάμερες μέσα στα οχήματα μας μέχρι εκεί γιατί αν θέλετε να βάλετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα κάνετε το διότι αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα υπήρχε διαφθορά. Επίσης πιστεύετε ότι μπορείτε με μία εκπαίδευση να βγάλετε ικανούς εξεταστές ώστε να έχουν την εμπειρία του εκπαιδευτή και να καθίσουν δίπλα στον μαθητή και να λειτουργούν σαν εξεταστές; Αν μπορείτε τότε να βγάλετε και αυτοκίνητα κρατικά με τα οποία θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητες -το καλύτερο για όλο τον κόσμο -έτσι ώστε οι μαθητές να κάνουν πλήρη εκπαίδευση και φυσικά να καταλάβετε τότε αν υπαρχει διαφθορά!!!! Εμείς θέλουμε μόνο να εκπαιδεύουμε ικανούς οδηγούς όχι να σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να μας την φέρετε πίσω κουδουνίστρα.Παρακαλω λοιπόν να σταματήσετε την καραμέλα της διαφθοράς -με τον τροπο που την χρησιμοποιείτε -γιατι εμεις οι εκπαιδευτές δεν ειμαστε οι ΛΥΚΟΙ!!!!!
    – [x] ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!!!

  • 23 Μαΐου 2021, 17:55 | Φακα Παναγιωτα

    Προφανώς κύριε Υπουργέ παρακινείστε από την θεωρια ότι με αυτόν τον τρόπο θα μαζέψετε περισσότερες ψήφους από το πλήθος του λαού οι οποίοι δε γνωρίζουν τι εστί διαδικασία εξετασης παρά μονο οτι ακούν στον αέρα . Πρώτον και κυριότερο μήπως ξεχάσατε ότι κάποτε είχαμε ένα χρόνο απεργίες επί Σπίρτζη και δεν κάναμε εξετάσεις διότι δεν δέχονταν οι εξεταστές να κάτσουν μόνοι τους μέσα στο αυτοκίνητο το εκπαιδευτικό για να κάνουν εξετάσεις και δεύτερον διότι εμείς δεν θα σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να κάνετε εξετάσεις με το κόστος των προβλημάτων όλων και των ζημιών που θα υπάρξουν να το έχουμε εμείς .Τοτε αν θυμάστε καλά είχατε υποσχεθεί λαγούς με πετραχήλια εμείς όμως ζητήσαμε σαν εκπαιδευτές να υπάρχει διαφάνεια ,κάμερες μέσα στα οχήματα μας μέχρι εκεί γιατί αν θέλετε να βάλετε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα κάνετε το διότι αν δεν υπήρχαν οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν θα υπήρχε διαφθορά. Επίσης πιστεύετε ότι μπορείτε με μία εκπαίδευση να βγάλετε ικανούς εξεταστές ώστε να έχουν την εμπειρία του εκπαιδευτή και να καθίσουν δίπλα στον μαθητή και να λειτουργούν σαν εξεταστές; Αν μπορείτε τότε να βγάλετε και αυτοκίνητα κρατικά με τα οποία θα δίνουν εξετάσεις οι μαθητες -το καλύτερο για όλο τον κόσμο -έτσι ώστε οι μαθητές να κάνουν πλήρη εκπαίδευση και φυσικά να καταλάβετε τότε αν υπαρχει διαφθορά!!!! Εμείς θέλουμε μόνο να εκπαιδεύουμε ικανούς οδηγούς όχι να σας χαρίσουμε την περιουσία μας για να μας την φέρετε πίσω κουδουνίστρα.Παρακαλω λοιπόν να σταματήσετε την καραμέλα της διαφθοράς -με τον τροπο που την χρησιμοποιείτε -γιατι εμεις οι εκπαιδευτές δεν ειμαστε οι ΛΥΚΟΙ!!!!!
    – [x] ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ Ξ Ε Χ Α Σ Τ Ε ΤΟ!!!!!

  • 23 Μαΐου 2021, 16:48 | Χρονοπουλος Στασινος

    Άρθρο 15, η θέση του εκπαιδευτή είναι μόνο στη θέση του συνοδηγού…

  • 23 Μαΐου 2021, 16:14 | ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΣ

    Η θέση μας είναι στη θέση του συνοδηγού… Ούτε πίσω, ούτε έξω, ούτε στην οροφή… Είναι θέμα ασφάλειας, είναι θέμα ψυχολογίας μαθητή είναι θέμα της περιουσίας μας

  • 23 Μαΐου 2021, 15:13 | ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ «Ο ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ»

    Ο εκπαιδευτής πρέπει και επιβάλλεται να είναι σε μια και μόνο θέση, στη θέση του συνοδηγού για το μόνο λόγο ότι είναι ο μόνος που έχει την απαιτούμενη εμπειρία να ακινητοποιήσει το όχημα προς αποφυγή τροχαίου ατυχήματος, προστατεύοντας τις ζωές των επιβαινόντων στο όχημα, των λοιπών χρηστών της οδού, την περιουσία του και φυσικά την περιουσία τρίτων. Ο εκπαιδευτής είναι επίσης ο μόνος που γνωρίζει την πραγματική εικόνα και συμπεριφορά του υποψηφίου μαθητή του, ενώ ο εξεταστής, όπως είναι λογικό (βλέποντας τον για πρώτη φορά) θα είναι στην κυριολεξία με τα πόδια πάνω στο φρένο, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία χειρισμού οχήματος από τη θέση του συνοδηγού.
    Η χρήση των βοηθητικών πεντάλ από μη επαγγελματία εκπαιδευτή μπορεί να αποβεί εξίσου επικίνδυνη.
    Εμείς εδώ και πολλά χρόνια ζητήσαμε και προτείναμε τις κάμερες καταγραφής στην καμπίνα του οχήματος για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε… Δική μας πρόταση είναι… Εμείς το ζητήσαμε, το προτείναμε και το θέλουμε… Θα είναι ένα σύστημα διαύγειας που θα επιτρέψει στους σωστούς επαγγελματίες εκπαιδευτές να δουλέψουν και να εκπαιδεύσουν σωστούς οδηγούς συμβάλλοντας στη μείωση των ατυχημάτων και στη διαμόρφωση μιας καλύτερης οδικής παιδείας στη χώρα μας.
    Ζητάμε το αυτονόητο, να δοθεί στον εκπαιδευτή η θέση που αρμόζει στο λειτούργημά του και επιβάλλουν οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και όχι το «πίσω» κάθισμα. Ο κλάδος μας πέρασε πολλά επί ένα χρόνο και επί υπουργίας του κ. Σπίρτζη. Ο τότε υπουργός, με άδικη και πρωτοφανή εμμονή, απαξιωτική για τον κλάδο, απαίτησε να βρίσκεται ο εκπαιδευτής έξω από το αυτοκίνητο, κάτι το οποίο ήταν εντελώς παράλογο και εξαιρετικά επικίνδυνο. Τότε μέσω των εκπροσώπων του κλάδου, μας άκουσε ο νυν υπουργός, όντας τότε αντιπολίτευση, μας διαβεβαίωσε ότι με την αλλαγή της Κυβέρνησης θα αλλάξει αυτό, όπως και άμεσα έπραξε με την αναστολή του 4599/19. Σήμερα προς μεγάλη μας έκπληξη ανακοινώνει ο ίδιος ο υπουργός ότι το νέο νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο θέλει τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα, αλήθεια ποια η διαφορά; Μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης από το πίσω κάθισμα;
    Συμφωνούμε απόλυτα με το νομοσχέδιο, άλλωστε οι κάμερες είναι πάγιο αίτημά μας, όμως διαφωνούμε κάθετα με τη θέση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα.
    Πρέπει επιτέλους να κατανοήσετε ότι:
    Ο λόγος που πρέπει ο εκπαιδευτής να είναι στη θέση του συνοδηγού είναι για να διαφυλάξει την οδική ασφάλεια, για να αποφύγει τυχόν ατύχημα και μόνο γι΄αυτό.
    Ο εξεταστής δεν γνωρίζει τον υποψήφιο, και σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να επέμβει πρόωρα ή και κατά λάθος προκαλώντας μεγαλύτερη ταραχή στον υποψήφιο, ο οποίος βρίσκεται σε έντονη ψυχολογική πίεση. Πολλές φορές άριστα εκπαιδευμένος μαθητής, από το άγχος του και μόνο δεν μπορεί να αντιδράσει σωστά. Η μεγάλη εμπειρία που έχει ο εκπαιδευτής εξαιτίας των πολλών ωρών εκπαίδευσης, του δίνει την ευχέρεια να μπορεί να προβλέπει αν ο μαθητής θα πέσει σε κάποιο σφάλμα ή όχι.
    Κάθε όχημα συμπεριφέρεται διαφορετικά (μάρκα, όγκος αυτοκινήτου, φρένα, ελαστικά κλπ). Ο εξεταστής όσο εκπαιδευμένος κι αν είναι δε θα μπορεί να προσαρμόζεται από το ένα αυτοκίνητο στο άλλο.
    Θα υπάρχουν μηνύσεις κατά του συνοδηγού εξεταστή από τις σχολές οδηγών και από τους υποψήφιους, ως υπεύθυνο για τη μη αποφυγή ενδεχόμενου ατυχήματος ή ακόμα και για την άστοχη επέμβασή του.
    Το εκπαιδευτικό αυτοκίνητο είναι το προσωπικό του αυτοκίνητο, και ίσως το μοναδικό της οικογένειάς του, οπότε και αν ακόμα υπάρξει ασφάλεια που θα καλύπτει την τυχόν ζημία, η οικογένειά του θα μείνει χωρίς αυτοκίνητο και ο ίδιος χωρίς δουλειά για μέρες.
    Δε γίνεται πάταξη της διαφθοράς αλλάζοντας τις θέσεις.
    Εν κατακλείδι, τη στιγμή που θα υπάρχουν κάμερες μέσα στο αυτοκίνητο και θα καταγράφονται τα πάντα ποιος ο λόγος αυτής της υποβάθμισης του εκπαιδευτή;;;
    Θεωρούμε ότι τα επιχειρήματά μας είναι τεκμηριωμένα και ουσιαστικά. Ένα σύστημα ελέγχου και διαφάνειας, υποστηριζόμενο και από τις νέες τεχνολογίες, εφόσον εφαρμοστεί, θα καταστήσει περιττή τη συζήτηση περί θέσης του εκπαιδευτή, εντός ή εκτός του οχήματος, στο εμπρός ή το πίσω κάθισμα.
    Η απομάκρυνση του εκπαιδευτή από τη θέση του συνοδηγού θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα και κινδύνους.

  • 23 Μαΐου 2021, 14:46 | Georgakelos Ioannis

    Σύμφωνα με την σημερινή νομοθεσία, το εκπαιδευτικό όχημα, ανήκει στην σχολή οδήγησης. Ο εκπαιδευτής είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια, του οχήματος και των επιβατών. Οπότε θα πρέπει να είναι σε τέτοια θέση που να μπορεί να επέμβει με ασφάλεια αν χρειαστεί (συνοδηγός). Αν θέλετε να κάθεται στο πίσω κάθισμα, να πάρετε οχήματα που θ ανήκουν στην κάθε περιφέρεια και όχι να επιβάλετε στους εκπαιδευτές, στην δική τους περιουσία, για το που θα βρίσκονται… Πάρτε δικά σας οχήματα και καθόμαστε, πίσω, απ έξω, όπου θέλετε.

  • 23 Μαΐου 2021, 14:40 | Κοσμας κωνσταντινος

    Με κάμερες στο όχημα ο εξεταστής δεν χρειάζεται καν μέσα στο όχημα.
    Ο μόνος που χρειάζεται είναι ο εκπαιδευτής για να αποτρέψει τυχόν ατυχήματα.
    Ότι άλλη απόφαση πάρει το υπουργείο που βάζει τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα είναι τουλάχιστον επικυνδυνη για την κυκλοφορία και για την διαδικασία των εξετάσεων.

  • 23 Μαΐου 2021, 10:00 | Εμμανουήλ Καστρινάκης

    Θα ήθελα να παραθέσω τις αρνητικές συνέπειες της παρουσίας του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα του οχήματος του κατά την διαδικασία της εξέτασης:
    α) Δεν είναι σαφές ποιον βαρύνει η ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος.
    β) Αν το παραπάνω κενό καλυφθεί με κάποιο νέο προϊόν από τον κλάδο των ασφαλειών, τότε το κόστος απόκτησης διπλώματος θα αυξηθεί σημαντικά.
    γ) Κατά της διάρκεια της εξέτασης η απόδοση των υποψηφίων οδηγών μειώνεται λόγω της ψυχολογικής πίεσης που επιφέρει η διαδικασία. Έχοντας δίπλα τους έναν άνθρωπο που βλέπουν πρώτη φορά και τους κρίνει το παραπάνω φαινόμενο θα ενταθεί με αποτέλεσμα να απορρίπτονται οι υποψήφιοι όχι λόγω έλλειψης προσόντων ή γνώσεων αλλά λόγω υπέρμετρου άγχους.
    δ) Ο νόμος αφαιρεί από τον εκπαιδευτή τη δυνατότητα παρέμβασης για να μην προκληθεί ζημιά στο βασικότερο εργαλείο της δουλειάς του τη στιγμή που το κράτος δεν εξασφαλίζει την τήρηση του ΚΟΚ από τους λοιπούς χρήστες του δρόμου. Τουναντίον οι παραβατικές και επικίνδυνες για την οδική ασφάλεια συμπεριφορές από τους λοιπούς χρήστες των οδών είναι σύνηθες φαινόμενο.
    ε) Φωτογραφίζεται ως μοναδικός υπεύθυνος ο εκπαιδευτής για τις καταγγελίες διαφθοράς στην διαδικασία της εξέτασης.
    στ) Απαξιώνονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του υπουργείου αφού με την ύπαρξη κάμερας εντός του οχήματος μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελεγχθεί η εγκυρότητα οποιασδήποτε εξέτασης.
    Καταλήγοντας χαιρετίζω την καταγραφή με κάμερα την διαδικασία της εξέτασης καθώς και την δυνατότητα που δίνεται στον υποψήφιο να οδηγήσει για 5 λεπτά χωρίς να κρίνεται, γεγονός που θα επιδράσει θετικά στην ψυχολογία του. Αλλά για να ζητηθεί από τον εκπαιδευτή να μην έχει δυνατότητα παρέμβασης θα πρέπει προηγουμένως να έχει διαμορφωθεί το κατάλληλο και ασφαλές οδικό περιβάλλον.

  • 22 Μαΐου 2021, 23:26 | Γάτος Μάνος

    Άρθρο 15..Οι φωστήρες του ελληνικού κοινοβουλίου.μ λέτε να παραχωρησω το όχημα μ σε εξεταστή π δεν γνωρίζει ο ίδιος τα βασικά της εξέτασης? Να εξετάζει, να τσεκάρει λάθη τ μαθητή κ να τρέμει ο μαθητής κ ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα?
    Σε περίπτωση π τρομάξει ο μαθητής κ αντιδράσει σπασμωδικά ποιος θα επέμβει? Α ναι.. Ο εξεταστής π θα κοιτάει την κάμερα αν καταγράφει.. Π θα βλέπει το κιν του ή θα κοιτάει το ρολόι του να πάει σπίτι του.. Κ όλα αυτά σε ξένη περιουσία π πληρώνει ο εκάστοτε εκπαιδευτής. Όχι κύριοι.. Πάρτε δικά σας οχήματα κ κάντε εξετάσεις..κ όταν έρθει το 5ο κύμα του covid ξανακλειστε μας πρώτους κ ανοίξτε τελευταίους χωρίς ίχνος αποζημίωσης.. Τουλάχιστον θα έχετε πατάξει τη διαφθορά(με το μυαλό σας) π όλοι εσείς συντηρείτε τόσα χρόνια. Καληνύχτα σας.

  • 22 Μαΐου 2021, 21:20 | Αμανατίδου Ελένη

    Θα μπορούσε να σχεδιαστεί σύστημα προγραμματισμού εξετάσεων. Ο εκπαιδευτής θα βεβαιώνει την ολοκλήρωση της πρακτικής εκπαίδευσης με αριθμό ΔΕΕ και τη διαθεσιμότητά του για εξετάσεις. Ο κάθε υποψήφιος θα μπορεί να επιλέγει από τις διαθέσιμες ημερομηνίες τον εκπαιδευτή του.
    Ως προς το μέρος της εξεταστικής διαδικασίας και αναφερόμενη ως εξετάστρια…
    θεωρώ πως κανένα σεμινάριο του ΕΚΔΔΑ δεν μπορεί να παράσχει εκπαίδευση για την ασφαλή ακινητοποίηση του οχήματος από τον εξεταστή. Και ποιος καλύπτει τον υπάλληλο εξεταστή από τις ποινικές ευθύνες σε περίπτωση ατυχήματος ή και δυστυχήματος. Δεν νομίζω πως θα υπάρξει εξεταστής να καθίσει σε θέση συνοδηγού (ειδικά σε λεωφορείο ή φορτηγό), εκτός εάν πρόκειται για πιστοποιημένο εκπαιδευτή απόφοιτο μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Εάν ο απώτερος στόχος σας είναι να λειτουργήσετε το μητρώο με πιστοποιημένους εκπαιδευτές, αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και να υπάρξει σχετική μέριμνα και στο επίπεδο εκπαίδευσης. Επίσης, και πάλι, βάση του σχεδιασμού σας, αποτελεί η αμφισβήτηση της ακεραιότητας του εκπαιδευτή. Τότε γιατί δεν τον απαλλάσσετε από τη διαδικασία και να έρχεται ο υποψήφιος με όποιο όχημα επιθυμεί. Το ίδιο είναι πρακτικά.
    Θεωρώ πως η θέση του εκπαιδευτή είναι στη θέση του συνοδηγού, για την ασφάλεια των επιβαινόντων και την προστασία της περιουσίας του. Εάν ο εξεταστής έχει τη διάθεση να ελέγξει τη διαδικασία μπορεί να το κάνει και να εφαρμόσει τις πειθαρχικές διαδικασίες σε περίπτωση παρέμβασης του εκπαιδευτή. Εάν τίθεται θέμα χρηματισμού, αυτό δεν θα περιμένουν οι εμπλεκόμενοι να το κάνουν μέσα στο αυτοκίνητο. Εάν ο εξεταστής έχει χρηματιστεί θα μπορεί να πατήσει πεντάλ ή να κάνει υποδείξεις στον εξεταζόμενο; Θεωρώ πως όχι, καθώς θα καταγράφεται. Επομένως πως θα το κάνει ο εκπαιδευτής, αναρωτιέμαι. Ας είμαστε λίγο ρεαλιστές. Να υπενθυμίσω πως με την προηγούμενη προσπάθεια «πάταξης της διαφθοράς» αφήσατε έναν εξεταστή στο όχημα και για μεγάλο χρονικό διάστημα κάνατε πειραματισμούς με τους 74+. Σε τέτοια σημεία πάταξης της διαφθοράς φτάσατε… ο εξεταστής και ο ηλικιωμένος σε πριβέ εξέταση. Και θεωρώ πως δικαίως υπήρξαν οι κινητοποιήσεις που ταλαιπώρησαν τόσο πολύ το κοινωνικό σύνολο.
    Η δική μου πρόταση είναι να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση των εξεταστών και να εφαρμοστεί η διάταξη για την κατοχή αντίστοιχη άδειας οδήγησης. Η εκπαίδευση θα πρέπει να περιλαμβάνει και θέματα διαχείρισης των υποψηφίων (άγχος), κανόνες συμπεριφοράς, θεωρητική και πρακτική επανεκπαίδευση, καθώς και εξετάσεις αξιολόγησης.
    Ο εξεταστής να παραμείνει στην πίσω θέση έως τη σταδιακή αντικατάσταση των υπαρχόντων εξεταστών με πιστοποιημένους εκπαιδευτές εγγεγραμμένους στο μητρώο εξεταστών χωρίς την παρουσία του εκπαιδευτή του υποψηφίου.
    Για τους υπάρχοντες εξεταστές να δοθούν κίνητρα για την πιστοποίησή τους σε τομείς παροχής μαθημάτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
    Επίσης, δεν θα χρειαζόταν καμία καταγραφή και καμία αλλαγή στη διαδικασία, εάν υπήρχε πρόβλεψη για δειγματοληπτική επανεξέταση υποψηφίων από την Αρχή Διαφάνειας.
    Μήπως θα πρέπει να αναζητήσετε στοιχεία εξετάσεων οδηγών που εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα ή δυστυχήματα; Θεσμοθετήστε την υποχρεωτική καταγραφή και συσχέτιση των εμπλεκομένων εκπαιδευτών/εξεταστών από οδηγούς που προκαλούν τροχαία ή παραβάσεις. Επενδύστε στην ενίσχυση της ευθύνης που φέρει ο καθένας μας.
    Δώστε κίνητρα στους εξεταστές να πραγματοποιούν ουσιαστικές εξετάσεις με σεβασμό στον εξεταζόμενο.

  • 22 Μαΐου 2021, 17:37 | ΧΑΡΙΣΙΑΔΗ ΧΑΡΟΥΛΑ

    αρθρο 15 θέση του εκπαιδευτή
    1. το εκπαιδευτικό όχημα είναι αγορασμένο και πληρωμένο χωρίς καμία ελάφρυνση οικονομική από το κράτος (βλέπε ΤΑΞΙ)
    ζητάτε να παραχωρήσω την περιουσία μου στο κράτος για να κάνει τις εξετάσεις. ΧΑΧΑ . Εσείς κυρίες και κύριοι έχετε παραχωρήσει κάτι από την περιουσία σας για διετελέσετε τα καθήκοντά σας ως βουλευτές?
    και αν η περιουσία μου πάθει ζημιά ποιος θα με αποζημιώσει για την επισκευή της αλλά και για τις ημέρες χωρίς εργασία κατά την επισκευή του?
    2. Γιατί να εμπιστευτώ τον εξεταστή για τη χρήση της δικής μου περιουσίας? Γιατί να τον εμπιστευτώ για τις αντιδράσεις του?
    Δεν μπορείτε να πατάξετε με αυτόν τον τρόπο την διαφθορά αντιθέτως τη μεγαλώνετε γιατί για να μου προσέξει την περιούσια μου θα δίνω πολλά.
    3.Άπειροι οι εξεταστές στην αντιμετώπιση ατυχημάτων, έμπειροι στις δουλειές γραφείου.
    4.θα υπάρξουν άπειρα προβλήματα γιατί ο εκπαιδευτής γνωρίζοντας τον τρόπο που έχει εκπαιδευτεί ο μαθητής δεν αντιδρά παρά μόνο σε ατύχημα(όπου μέχρι στιγμής τα ατυχήματα κατά την ώρα εξέτασης είναι απειροελάχιστα).Όμως εάν ο εξεταστής βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού και φοβηθεί και αντιδράσει αδικαιολόγητα ποιος θα κρίνει ότι η αντίδραση του δεν ήταν σωστή?
    5 συμφωνώ με τις κάμερες για να διασφαλιστεί η διαφάνεια

    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΖΗΤΑΤΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
    ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ

    ΠΑΤΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΞΕΚΙΝΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ¨ΛΑΔΩΣΟΥΜΕ» ΕΑΝ ΔΕΝ ΑΠΛΩΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΧΕΡΙ

  • 22 Μαΐου 2021, 15:06 | ΑΛΕΠΛΙΩΤΗΗΣ – ΓΑΓΟΥΛΙΔΟΥ

    O YΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΓΗ ΕΠΙΒΛΕΨΗΣ. ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ. ΧΡΟΝΙΑ ΤΑ ΛΕΜΕ ΚΑΙ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ. ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗ. ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΟΥΜΠΑΡΕΣ ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΜΟΥ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ. ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΩΘΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΩΝΤΑΙ ΜΕ ΕΝΤΙΜΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥ ΕΞΕΤΑΣΤΕΣ.ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΣΤΗΜΙΚΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΜΑΣ ΝΑ ΑΜΟΙΒΩΝΤΑΙ ΕΝΑΝΤΙ ΠΙΝΑΚΙΟΥ ΦΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΑΤ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΟΛΑ ΤΑ ΣΦΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΑΧΕΡΩΝΟΥΜΕ

  • 22 Μαΐου 2021, 11:42 | Ευστάθιος Βαδιλειαδης

    Καλημέρα.
    Αφήστε μας να δουλέψουμε όπως είμαστε.
    Ο εκπαιδευτής δεν φταίει σε τπτ όταν υπάρχουν υποκινητες του μαύρου συστήματος. Βάλτε ποινές που να ταρακουνισουν το δημόσιο τομέα και να δείτε πως τελειώνουν όλα δια μαγείας.
    Μπορείτε όμως.;;;;;;;; Πως θα ξαναβγεί τε κυβέρνηση;;;;;

  • 22 Μαΐου 2021, 10:49 | Πανος Ζωναρας

    Αν υποθεσουμε οτι το σχεδιο νομου εχει στοχο, μεταξυ αλλων, την παταξη της διαφθορας και τον περιορισμο της διαπλοκης, ποια μπορει να ειναι η σκοπιμοτητα της συνυπαρξης μεσα στο οχημα των δυο βασικων συντελεστων της διαπλοκης?
    Η μοναδικη διαφαινομενη προθεση απο πλευρας υπουργειου ειναι οτι θελει να διατηρησει την οσμη της διαπλοκης ζωντανη κατα τη διαρκεια της δοκιμασιασ για να εχει εξιλαστηριο θυμα και «του χεριου του» εναν ολοκληρο κλαδο επαγγελματιων.
    Καμια αλλη σκοπιμοτητα δεν αιτιολογει την παρουσια του εκπαιδευτη στο πισω καθισμα δεδομενου οτι θα αδυνατει να παιξει οποιονδηποτε ουσιαστικο ρολο στη διαδικασια της δοκιμασιας.
    Ο μοναδικος δρομος που θα απεκοπτε τον ομφαλιο λωρο της διαπλοκης (τπυλαχιστον στη διαρκεια της δοκιμασιας) ειναι η απεμπλοκη των εκπαιδευτων απο τη διαδικασια της εξετασης.
    Να φροντισουν οι περιφερειες να βρουν -λεφτα υπαρχουν- πορους, οχηματα και καταλληλο προσωπικο να διενεργουν εξετασεις οπως θελουν, αφηνοντας στους εκπαιδευτες το εργο της εκπαιδευσης.

  • 22 Μαΐου 2021, 07:35 | Σκιαδόπουλος Αλέξανδρος

    Συνεχίζεται το ίδιο λάθος βάζοντας στο στόχαστρο τους εκπαιδευτές .Με κάμερα μέσα στο όχημα ποιος ο λόγος να βρίσκομαι στο πίσω κάθισμα .Κανένας εξεταστής δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτή διότι δεν γνωρίζει την ιδιαιτερότητα του κάθε οχήματος την ψυχολογία του μαθητή και τις εκάστοτε συνθήκες της εξετάσεις .Η πρόταση μου είναι ότι η θέση του δασκάλου είναι σαν συνοδηγός ή διαφορετικά κάνετε εξετάσεις με δικά σας οχήματα και χωρίς εμάς .Η μεγαλύτερη καινοτομία που θα μπορούσατε να κάνετε είναι η απεμπλοκή των εξετάσεων από το δημόσιο .

  • 21 Μαΐου 2021, 21:06 | Παναγιώτα Δόντσιου

    Πως μπορεί να διασφαλιστεί η ασφάλεια όλων, εντός κι εκτός οχήματος, με τον εξεταστή στην θέση του συνοδηγού και τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα; Και μάλιστα με έναν οδηγό εντελώς αρχάριο και αγχωμένο; Μόνο ο εκπαιδευτής στην φυσική του θέση, του συνοδηγού δηλαδή, μπορεί να επέμβει καίρια, και να προβλέψει με την εμπειρία του, σε τυχόν μη κανονικής ενέργειας του εξεταζομενου.

  • 21 Μαΐου 2021, 18:32 | Σωκρατης Βερδος

    Αρθρο 15,πρακτικη εξεταση υποψηφιων.
    Λογοι που η διαδικασια θα ειναι επικινδυνη.
    Κινδυνος 1.Ο υποψηφιος,οσα μαθηματα και οση εκπαιδευση να εχει παρει,συνεχιζει να ειναι ΑΡΧΑΡΙΟΣ,νεος οδηγος.εξ ου και οι ασφαλιστικες εταιρειες,αξιωνουν επασφαλιστρο νεοτητας για την ασφαλιση του.Γι αυτο δεν μπορει να αντιμετωπιζεται σαν κανονικος οδηγος.
    Κινδυνος 2.Εκτος απο νεος οδηγος,ειναι κ αγχωμενος για τους γνωστους λογους που συνοδευουν καθε εξεταση.Ακομη χειροτερα οταν διπλα του καθεται καποιος αγνωστος και οχι το οικειο προσωπο του εκπαιδευτη του.
    Κινδυνος 3.Ο εκπαιδευτης μπορει και εγγυαται την ασφαλεια της διαδικασιας γιατι ασκει αυτη την δραστηριοτητα καθε μερα,ολη μερα,για χρονια.Αυτο του δινει την ικανοτητα να προβλεπει και να επεμβαινει με ακριβεια οταν χρειαζεται.Αποδειξη τα μηδαμινα στατιστικα σε ατυχηματα με εκπαιδευτικα οχηματα.
    Αντιθετα ο εξεταστης,υπαλληλος γραφειου,ειναι αδυνατον να αποκτησει αυτη την ικανοτητα,οσα σεμιναρια και να παρακολουθησει.Η ικανοτητα χειρισμων αποκταται απο εξασκηση και οχι με καταρτισεις.
    Ο εξεταστης δεν μπορει να γνωριζει ουτε τον εκαστοτε υποψηφιο με πιθανα ελατωματα,ουτε το εκαστοτε οχημα με πιθανο προβλημα.
    Ερωτημα 1.Αφου θα υπαρχει καμερα καταγραφης,που εγγυαται την διαφανεια της εξετασης,ποιος ο λογος να καθεται πισω ο εκπαιδευτης,που ηταν παντα ο εγγυητης της ασφαλειας ολων?
    Ερωτημα 2.Εαν η καμερα δεν εγγυαται την διαφανεια γιατι να χρησιμοποιηθει?
    Ερωτημα 3.Γιατι καποιοι να επιλεξουν το επαγγελμα του εξεταστη,να αναλαβουν μια ευθυνη που δεν τους αναλογει,ευθυνη για τρεις ζωες μεσα στο αυτοκινητο,ευθυνη για την κυκλοφορια τριγυρω,αφου γνωριζουν οτι,σε καποια εκτακτη δυσκολια θα ειναι δυσκολο να το σωσουν?
    Και ολα αυτα για 250€τον μηνα,5 τουλαχιστον μερες?
    Ερωτημα 4.Ειστε ετοιμοι εσεις να δωσετε απαντησεις για τα πρωτα ατυχηματα που ισως συμβουν?
    Ή πιστευτε οτι θα ζητησετε ευθυνες απο εναν ανθρωπο,τον εκπαιδευτη,που τον βαλατε ανημπορο στο πισω καθισμα,να παρακολουθει την εξελιξη του ατυχηματος,χωρις δυστυχως να εχει την θεση του,,ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ.

  • 21 Μαΐου 2021, 17:26 | Δημήτρης Γκουλιάμης

    Η αλλαγή θέσεων ανάμεσα σε εξεταστή και εκπαιδευτή κάθε άλλο παρά εξέλιξη στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων δείχνει… γίνεται βέβαια εύκολα αντιληπτή η ανάγκη της παρουσίασης έργου απέναντι στις σπασμωδικές κινήσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης…
    Δεδομένου ότι ο εξεταστής δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί δύσκολες συνθήκες και έκτακτες (κυρίως στην μπροστινή θέση) όπως με ασφάλεια πάντα θα έκανε ο εκπαιδευτής κάτι το οποίο τα έχει σπουδάσει και το έχει ενισχύσει με την εμπειρία του, εμπειρία που του επιτρέπει να προβλέπει και να προλαμβάνει τα λάθη των άλλων…
    Ωστόσο μη γελιόμαστε, το πρόβλημα δεν ήταν, δεν είναι και δεν θα είναι ποτέ ο εκπαιδευτής… Όλοι το ξέρουν αυτό!

  • 21 Μαΐου 2021, 00:36 | ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ

    Ως εκπαιδευτής υποψηφίων οδηγών θα πρέπει με τεράστια χαρά να υποσχεθώ, επιτέλους την καταγραφή της εξέτασης με οπτικοακουστικά μέσα! Πάγιο αίτημα χρόνων του κλάδου και τεράστιο εφόδιο κατά της διαφθοράς και των φαινομένων χρηματισμού των εξεταστών.

    Δεύτερο μεγάλο θετικό στις αλλαγές είναι η κατάργηση της οπισθογωνίας, μία τραγική, επικίνδυνη, και άχρηστη δοκιμασία που μόνο χρήσιμο χρόνο εκπαίδευσης κατανάλωνε!

    Έχω κι εγώ όμως, όπως και η πλειοψηφία των συναδέλφων, ένσταση, όσον αφορά την αλλαγή θέσεων του εκπαιδευτή με τον εξεταστή! Προκύπτουν πολλά προβλήματα από κάτι τέτοιο τα όποια σας παραθέτω.
    1. Αν από λάθος χειρισμό του μαθητή προκύψει ατύχημα-φθορά στο εκπαιδευτικό όχημα, υπεύθυνος είναι ο εκπαιδευτής. Δικό του το όχημα, δική του και η ευθύνη και το όποιο κόστος επισκευής. Τι γίνεται λοιπόν στην περίπτωση που ο εξεταστής ο οποίος καμία εμπειρία ή εκπαίδευση δεν έχει στο να αντιδρά σε πιθανά λάθη υποψηφίων για την αποφυγή σύγκρουσης δεν καταφέρει να αποφύγει την ενδεχόμενη σύγκρουση; Ποιος θα αποζημειώσει σε αυτή την περίπτωση τον εκπαιδευτή για την φθορά στο όχημά του; Ο εξεταστής; Η περιφέρεια, ή θα επιστρέψουμε πάλι στα απαράδεκτα ασφαλιστήρια του κατάπτυστου νόμου Σπίτζη;;; Έναν νόμο που και εσείς πολεμήσατε!
    2. Εφόσον γίνεται καταγραφή της εξέτασης, άρα και οι όποιες πιθανές κινήσεις του εκπαιδευτή, ποιος ο λόγος να μην κάθεται αυτός την γνώριμη θέση, ώστε να προστατέψει την ακεραιότητα όλων, καθώς και την περιουσία του;

    Άλλο ένα θέμα που θα ήθελα να θίξω είναι ο προγραμματισμός των εξετάσεων. Τουλάχιστον στην περιοχή της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούμαι και απ’όσο γνωρίζω και σε άλλες περιοχές, είναι μόνιμο πρόβλημα οι τεράστιες αναμονές των υποψηφίων για τις εξετάσεις είτε θεωρητικές, είτε πρακτικές! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ή να ξενυχτάμε έξω από τις διευθύνσεις μεταφορών προκειμένου να προλάβουμε να κλείσουμε ημερομηνίες εξέτασης για τους μαθητές μας, ή να εφαρμόζονται παρανόμως πλαφόν στον αριθμό υποψηφίων ανά σχολή, κάτι που δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού! Θα πρέπει επιτέλους οι διευθύνσεις μεταφορών να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΕΣ να προγραμματίζουν τις εξετάσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα από την αίτηση του κάθε υποψηφίου! Πχ σε 15 ημέρες μέγιστο. Αλλιώς να υπάρχουν διοικητικές και οικονομικές κυρώσεις!

    Τα επόμενα ζητήματα, είναι οικονομικά:
    1. Η εκπαίδευση στην οδήγηση και την ασφαλή συμπεριφορά, ΔΕΝ είναι είδος πολυτελείας, ούτε καταναλωτικό αγαθό! Είναι είδος πρώτης ανάγκης! Είναι η ασφάλεια των παιδιών μας! Ειδικά στη χώρα μας με τα τραγικά στατιστικά θανάτων και τροχαίων ατυχημάτων! Κατάργηση του ΦΠΑ στην εκπαίδευση υποψηφίων οδηγών! Ήδη το κράτος παίρνει 141€ παράβολα, το μεγαλύτερο ποσοστό των καυσίμων (το μεγαλύτερο κόστος στην εκπαίδευση του υποψηφίου) είναι φόροι, και με 24% ΦΠΑ το κέρδος του κράτους από την εκπαίδευση ενός οδηγού, είναι μεγαλύτερο από αυτό του εκπαιδευτή!!!!!!

    2. Φορολογικές ελαφρύνσεις για την ανανέωση του στόλου των εκπαιδευτικών οχημάτων, ανάλογες με αυτές των ΤΑΞΙ. Το εκπαιδευτικό όχημα, είναι εργαλείο δουλειάς με ήδη υπέρογκο κόστος χρήσης-συντήρησης. Είναι εντελώς άδικη η αντιμετώπιση του κλάδου σε αυτόν τον τομέα!

  • 20 Μαΐου 2021, 17:54 | Άννα Μαντζαριδου

    Άρθρο 15,η τιμωρία του εκπαιδευτή!Τον βάζετε στο πίσω κάθισμα σαν «διακοσμητικό»θεωρώντας τον μίασμα για την οδική ασφάλεια; Παίζετε με τις λέξεις με τους προκατόχους σας… Έξω από το αυτοκίνητο αυτοί, μέσα αλλά πίσω εσείς…Δεν εξυπηρετεί τίποτα η θέση του στο πίσω κάθισμα εκτός ίσως από τις ασφαλιστικές εταιρείες που μάλλον μόνο έτσι δέχονται κάποιο «τρίτο»στη θέση ενός εκπαιδευτικού οχήματος οποιασδήποτε κατηγορίας…Η χρήση καμερών (χρόνιο αίτημα πολλών εκπαιδευτών)θα ήταν υπεραρκετό! Και μόνο ότι ο εξεταζόμενος λέγεται υποψήφιος δείχνει ότι κάτω από πίεση μπορεί να λειτουργήσει απρόβλεπτα και να παρουσιάσει ανεξέλεγκτες αντιδράσεις οδηγικές (που μόνο ο εκπαιδευτής μπορεί να φανταστεί και να προβλέψει έχοντας τον ώρες δίπλα του… Παρακαλώ ξανασκεφτειτε το και μην στερήσετε από τον εκπαιδευτή των δικών μας παιδιών τη θέση που του αρμόζει.Διπλα στον μαθητή διασφαλίζοντας και προασπίζοντας την οδική ασφάλεια μαζί του και όχι απέναντι του…

  • 20 Μαΐου 2021, 16:18 | Θανάσης Μπαλάτσιος

    Δικονομικά, δεν μπορεί να ευθύνεται ένας εκπαιδευτής που κάθεται στο πίσω κάθισμα για υλικές ζημιές και σωματικές βλαβες τρίτων. Είναι βασική αρχή της δικονομίας ότι για να υφίσταται αξιόποινο, πρέπει η ζημία ή η σωμ. βλάβη να έχει προκληθεί από πράξη ή παράλειψή του. Στην εξέταση οδήγησης που περιγράφεται, η πράξη που προκαλεί το ατύχημα είναι του υποψηφίου και η παράλειψη του εξεταστή που δεν αντέδρασε ανάλογα.Το ότι ο εκπαιδευτής εκπαίδευσε τον υποψήφιο σε καμία περίπτωση δεν συνιστά τεκμήριο ευθύνης

  • 20 Μαΐου 2021, 15:52 | Κωνσταντίνος Καλφούντζος

    Ο εκπαιδευτής πρέπει να βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού και ο επιτήρησης πίσω δεξιά.
    Σε φορτηγά, λεωφορεία στη θέση των πεντάλ να είναι ο εκπαιδευτής και ο επιτηρητής στη μέση. Δεν είναι μόνο η Β κατηγορία…

    Με τον επιτηρητή στη θέση του συνοδηγού, θα απαιτείται επιπλέον ασφάλιστρο για την ημέρα της εξέτασης που θα βαραίνει τον υποψήφιο, όπως συνέβη πριν δύο χρόνια με το νόμο Σπίρτζη;

    Απαντώντας σε σχόλια για τις κάμερες και το τι μπορούν αυτές να καταγράφουν και τι όχι, ο ρόλος τους είναι κυρίως η ταυτοπροσωπία και η εξασφάλιση της τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων.

    Προφανώς, στις ειδικές δοκιμασίες δεν μπορεί να πιάσει νεκρές γωνίες του οχήματος, αλλά καταγράφει μια χαρά την πορεία.

  • 20 Μαΐου 2021, 14:21 | Νίκος Ν

    Σε περίπτωση ατυχήματος θα υπάρχει συνυπαιτιότητα του εξεταστή?

    Πως διασφαλίζεται με την κάμερα που προφανώς τοποθετείται μπροστά οι αποστάσεις του πίσω τροχού στις δοκιμασίες της οπισθογωνίας και του παρκαρίσματος?

  • 20 Μαΐου 2021, 13:55 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

    Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙ Η ΑΔΕΙΑ ΤΟΥ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΣ.ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΥΣΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ.ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ Η ΤΟ ΑΝΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΤΟ.ΤΕΚΜΗΡΙΟΝΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΓΝΩΡΙΣΤΑΙ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΥΚΛΩΝ ΟΠΟΥ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ Ο ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ ΔΙΝΕΙ ΤΑ ΠΑΡΑΓΓΕΛΜΑΤΑ.ΧΩΡΙΣ ΕΩΣ ΤΩΡΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΠΕΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΜΟΥ ΚΑΠΟΙΟ ΤΡΟΧΑΙΟ ΣΥΜΒΑΝ.ΓΝΩΡΙΣΤΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΜΕΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΟΧΗΜΑΤΑ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΑΙΔΕΥΤΗ ΤΟΥΣ.ΓΝΩΡΙΣΘΑΙ ΕΠΙΣΗΣ ΟΤΙ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΣΥΝΟΔΕΥΕΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ.Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΕΚΠΙΠΤΕΙ ΑΠΟ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΕΥΚΟΛΑ Ο ΑΞΙΛΟΓΗΤΗΣ ΜΕ ΜΙΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΝΑ ΣΥΝΟΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΟΔΗΓΟ

  • 20 Μαΐου 2021, 12:26 | ΠΑΡΡΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Οι εξεταστές πρέπει να είναι δύο όπως και παλαιότερα και να συνεχίσει να γίνεται με κλήρωση δεν μπορεί ένας εξεταστής να δίνει εντολές να συμπληρώνει το Δ.Ε.Ε (γράφει )να έχει την κάμερα και να είναι έτοιμος και για τα πεταλ να μην γίνει ατύχημα.Η κάμερα δεν μπορεί να καταγράφει την καμπίνα του οχήματος και ταυτόχρονα να δείχνει τα πεταλ και να καταγράφει την οπισθωπορεια και την απόσταση από το πεζοδρόμιο θέλει και άλλες κάμερες που θα πρέπει να ανήκουν στο όχημα του εκπαιδευτή το αρχείο θα το στέλνει στο Υπουργείο μεταφορών.
    Στα δε μηχανάκια που ακολουθεί εκπαιδευτικό όχημα από πίσω τι θα καταγράφει επί μισή ώρα ένα κόκκινο φωτάκι σε απόσταση κυρίως το χειμώνα που νυχτώνει από τις 17:00 μ.μ. Το νομοσχέδιο του προηγούμενου Υπουργού είναι στην ουσία αυτό τίποτε άλλο.

  • 20 Μαΐου 2021, 10:58 | Βασίλης

    Τέλειο και εμείς τα ΑΜΕΑ πρέπει να έχουμε ίσες ευκαιρίες στην ζωλή

  • 19 Μαΐου 2021, 23:56 | Κριτόπουλος Στέλιος

    Η υποβάθμιση του θεσμού του ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ δεν έχει όρια.Ο προηγούμενος υπουργός τον εξοστρακίζει από τη θέση του,ο τωρινός τον υποβαθμίζει στο πίσω κάθισμα.Αυτό που κάνουμε κύριοι πρέπει να καταλάβετε ότι είναι λειτούργημα και πρέπει να το βλέπουμε όλοι έτσι.Η εκπαίδευση του υποψηφίου είναι μια πολύπλοκη διαδικασία,που απαρτίζεται από πολλές παράμετρους και κυρίως από την ψυχολογική κατάσταση.Μόνο ο εκπαιδευτής γνωρίζει την ψυχοσύνθεση του μαθητή του με βάση τα βιώματα των μαθημάτων και είναι σε θέση να προλάβει σφάλματα που μπορούν να αποβούν μοιραία για όλους τους χρήστες της οδού,άρα πρέπει να κάθεται μπροστά παρέχοντας την ασφάλεια.Επιπλέον το εκπαιδευτικό όχημα είναι ιδιωτικής χρήσης και ως εκ τούτου υπεύθυνος είναι ο κύριος κάτοχος του.Ή λοιπόν αφήστε μας στην φυσική μας θέση και με την χρήση καμερών ,που προβλέπεται από το νομοσχέδιο,διασφαλείστε την διαφάνεια των εξετάσεων ή διαχωρείστε την εκπαίδευση από την εξέταση.Μην χτυπάτε το σαμάρι…..

  • 19 Μαΐου 2021, 19:23 | ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΜΑΥΡΟΕΙΔΗΣ

    Ο προορισμός των σχολών οδηγήσεως είναι η εκπαίδευση και εκμάθηση της τεχνικής οδηγήσεως των υποψηφίων οδηγών.
    Η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς είναι αρμοδιότητα της κατά τόπους Περιφερειακής Ενότητας τόσο για τον προγραμματισμό όσο και για τη διεξαγωγή της. Οι σχολές οδηγών και οι εκπαιδευτές οδηγήσεως δεν πρέπει να εμπλέκονται στην εξέταση της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς και δεν πρέπει να παραβρίσκονται καθόλου εκεί ούτε οι ίδιοι, ούτε όμως και τα εκπαιδευτικά οχήματά τους. Η εκάστοτε περιφερειακή ενότητα χρειάζεται να διαθέτει έναν επαρκή αριθμό οχημάτων όλων των κατηγοριών, τα οποία θα διαθέτουν τον εξοπλισμό που προβλέπει η νομοθεσία, θα είναι ασφαλισμένα όπως προβλέπεται και θα αυτά θα χρησιμοποιούνται στην εξέταση δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς από τους υποψηφίους με την παρουσία αυτών και του εξεταστή.
    Οι σχολές οδηγών να μην παρίστανται στη δοκιμασία προσόντων και το κράτος να μην αξιώνει για να πραγματοποιεί τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς να χρησιμοποιεί τα ιδιόκτητα εκπαιδευτικά οχήματα των σχολών οδηγών.
    Να διαχωριστεί οριστικά και ολοκληρωτικά η εκπαίδευση των υποψηφίων από την εξέταση αυτών και κάθε φορέας να χρησιμοποιεί τα δικά του ιδιόκτητα οχήματα και υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Δηλαδή οι σχολές οδηγών τα δικά τους εκπαιδευτικά οχήματα για την εκπαίδευση των υποψηφίων καιοι περιφερειακές ενότητες τα δικά τους οχήματα για τις εξετάσεις.

  • 19 Μαΐου 2021, 17:22 | ΚΟΤΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ,ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ;
    ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ , ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΦΑΛΕΙΑΣ;

  • 19 Μαΐου 2021, 17:14 | Λεντζιου Εφη

    Αρθρο 15 θέση εκπαιδευτή .Δεν γίνετε πάταξη της διαφθοράς αλλάζοντας τις θέσεις. Είναι λάθος που εξακολουθείτε να το υποστηρίζετε όπως ο προκάτοχος σας. Η θέση του εκπαιδευτή είναι δίπλα στον οδηγό και αυτό γιατί είναι ο μόνος που γνωρίζει πολύ καλά την απόδοση του υποψηφίου και είναι ο μόνος που έχει την εμπειρία και την ευχέρεια να ακινητοποιήσει το όχημα σε περίπτωση κινδύνου προστατεύοντας τόσο τους επιβαίνοντες ,την περιουσία του καθώς και τους λοιπούς χρήστες της οδού διαφυλάσσοντας έτσι την οδική ασφάλεια …Μην αλλάζετε απλά «Πόδια» υποβαθμίζοντας τον εκπαιδευτή θεωρώντας τον μαύρο πρόβατο και αίτιο της διαφθοράς όπως ο προκάτοχος σας. ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΕΜΕΙΣ ΖΗΤΗΣΑΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΙΝΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ…..4χρονια συνεχόμενα έχει πέσει «κατάρα» στην δουλειά μας 1 χρόνος απεργία εξεταστών 2 χρόνος ο νόμος Σπίρτζη (αυτός μας ήθελε εξω από το όχημα), και στη συνέχεια επιδημία. Ευχόμαστε βέβαια να μην ξαναδούμε το ίδιο έργο όπως επί υπουργίας Σπίρτζη ….