Άρθρο 15 Διαδικασία πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών

 

1. Οι Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών είναι υπεύθυνες για τον προγραμματισμό της πρακτικής δοκιμασίας, αφού προσκομισθεί το Δ.Ε.Ε. του υποψηφίου από τον ίδιο ή από τον νόμιμο εκπρόσωπό του και εφόσον αποδεικνύεται με κάθε πρόσφορο μέσο η καταβολή του προβλεπόμενου ποσού για την πρακτική δοκιμασία.

2. Η διενέργεια της πρακτικής δοκιμασίας όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης υποψήφιων οδηγών και οδηγών γίνεται αποκλειστικά με τα οχήματα και τις μοτοσικλέτες των σχολών οδηγών, με εξαίρεση τους οδηγούς του πρώτου και του δεύτερου εδαφίου της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (A’ 101), οι οποίοι εξετάζονται με τα δικά τους οχήματα.

3. Η πρακτική δοκιμασία των υποψηφίων οδηγών και οδηγών γίνεται σε εκπαιδευτικό́ όχημα της κατηγορίας για την οποία ο εξεταζόμενος έχει ζητήσει την άδεια οδήγησης, με την υποχρεωτική́ παρουσία εκπαιδευτή που έχει την κατάλληλη άδεια για τον σκοπό́ αυτό́.

4. Η πρακτική δοκιμασία όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης διενεργείται από έναν εξεταστή. Κατά τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, παρίστανται μέσα στο όχημα ο εξεταστής, η θέση του οποίου βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και ο εκπαιδευτής του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, η θέση του οποίου βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος. Η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών και οδηγών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων πραγματοποιείται με τον υποψήφιο να επιβαίνει μόνος του επί της εκπαιδευτικής μοτοσικλέτας ή του εκπαιδευτικού μοτοποδηλάτου, ακολουθούμενος από εκπαιδευτικό όχημα.

5. Η πρακτική δοκιμασία υποψηφίου οδηγού και οδηγού, όπως και η πρακτική εκπαίδευσή του, γίνονται σε αστικές οδούς στις οποίες παρουσιάζονται βαθμοί δυσκολίας και συνθήκες παρόμοιες με αυτές που συναντά κάθε οδηγός. Επίσης, εφόσον είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται οδοί εκτός κατοικημένων περιοχών, οδοί ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομοι.
6. Πριν την έναρξη της πρακτικής δοκιμασίας, οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί έχουν το δικαίωμα ελεύθερης οδήγησης έως πέντε (5) λεπτών χωρίς να υπόκεινται σε αξιολόγηση, εφόσον το επιθυμούν. Ο χρόνος ελεύθερης οδήγησης προσμετράται στον συνολικό χρόνο διεξαγωγής της πρακτικής δοκιμασίας.
7. Οι οδηγίες και οι παρατηρήσεις του εξεταστή πρέπει να δίδονται με τρόπο ώστε να μπορούν να γίνουν κατανοητές από τους υποψήφιους οδηγούς και οδηγούς.
8. Οι υποψήφιοι οδηγοί και οδηγοί που είναι κωφοί ή βαρήκοοι κατόπιν σχετικής δήλωσής τους επιτρέπεται να χρησιμοποιούν διερμηνέα ελληνικής νοηματικής γλώσσας ή χειλεανάγνωσης, η δαπάνη του οποίου βαρύνει τον ίδιο τον εξεταζόμενο. Ο διερμηνέας που προσέρχεται στον χώρο της πρακτικής δοκιμασίας με μέριμνα του εξεταζόμενου, διαθέτει σχετική πιστοποίηση από την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδας ή το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών ή το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, την οποία και επιδεικνύει στον εξεταστή.
9. Εάν δεν είναι δυνατή η επικοινωνία του εξεταστή με τον υποψήφιο οδηγό ή οδηγό στην ελληνική γλώσσα και εφόσον ο υποψήφιος οδηγός ή οδηγός δεν έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να έχει προσέλθει μαζί του πιστοποιημένος διερμηνέας της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ο υποψήφιος δύναται να κάνει χρήση της Υπηρεσίας Εξ Αποστάσεως Διερμηνείας ή Χειλεανάγνωσης του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών μέσω βιντεοκλήσης, πριν της έναρξη της πορείας. Διαφορετικά, ο εξεταστής δεν διενεργεί την εξέταση.
10. Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση της πρακτικής δοκιμασίας χορηγούνται η προσωρινή άδεια οδήγησης σύμφωνα με τα άρθρα 42 έως 47 του ν. 4663/2020 (Α’ 30) και στη συνέχεια η άδεια οδήγησης για την κατηγορία την οποία έχει ζητήσει ο ενδιαφερόμενος.

  • η ΕΣΑμεΑ προτείνει τις ακόλουθες τροποποιήσεις και προσθήκες:
    […]
    4. Η πρακτική δοκιμασία όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης διενεργείται από έναν εξεταστή. Κατά τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, παρίστανται μέσα στο όχημα ο εξεταστής, η θέση του οποίου βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και ο εκπαιδευτής του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, η θέση του οποίου βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος. Σε περίπτωση κωφού και βαρήκοου υποψήφιου οδηγού που έχει ζητήσει παρουσία διερμηνέα της ελληνικής νοηματικής γλώσσας, ο διερμηνέας μπορεί να παραβρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος.
    Η πρακτική δοκιμασία των υποψήφιων οδηγών και οδηγών μοτοσικλετών και μοτοποδηλάτων πραγματοποιείται με τον υποψήφιο να επιβαίνει μόνος του επί της εκπαιδευτικής μοτοσικλέτας ή του εκπαιδευτικού μοτοποδηλάτου, ακολουθούμενος από εκπαιδευτικό όχημα.

  • 1 Ιουνίου 2021, 12:24 | Αναστασιος Αναγνος

    Άρθρο 15 παρ. 4:
    Η αλλαγή της θέσης εκπαιδευτή – εξεταστή ειναι ακρως προβληματική.
    Δεν μπορεί ο εξεταστής να υποκαταστήσει το ρόλο του εκπαιδευτή, ο οποίος συν τοις άλλοις γνωρίζει καλύτερα την οδηγική συμπεριφορά του εκάστοτε υποψηφίου. Θα δημιουργείται και θέμα αστικής ευθύνης του εξεταστή σε περίπτωση ατυχήματος; Επιτρέπεται αυτό από την ασφαλιστική νομοθεσία ή θα οδηγηθούμε σε χωρίς λόγο σε αύξηση της τιμής του διπλώματος, όπως συνέβη και με το ν. 4599; Θα εχει δικαιωμα επεμβασης ο εξεταστης? και πως θα διασφαλιζεται εναντι ενστασης από τον εξεταζομενο σε περιπτωση που επεμβει? πώς θα διασφαλιζεται η δυναντοτητα και εμπειρια του εξεταστει να επεμβει σε διαφορετικο οχημα καθε φορα? καθε οχημα εχει τον ογκο του και την οδικη του συμπεριφιρα

    Με την προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργούνται ανυπέρβλητα νομικά πρακτικα και ουσιαστικά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση της πρακτικής δοκιμασία.
    Μειωνονται οι δυνατοτητες αποφυγής πιθανού ατυχήματος, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή αλλά και τη σωματική ακεραιότητα ολων των επιβαινόντων στο όχημα.
    Απο το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 4 Άρθρο 15 και της παρ. 3 Άρθρο 16 καθίσταται σαφές ότι τα καθήκοντα του εξεταστή, κατά τον κρίσιμο χρόνο της πρακτικής δοκιμασίας, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα μετά και την προσθήκη αυτών του διαρκούς ελέγχου της ορθής λειτουργίας της κάμερας και της κάρτας μνήμης αλλά και της υποχρέωσης παρεμβάσεων για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, καθήκοντα τα οποία καθιστούν αδύνατη πλέον την προσήκουσα εκτέλεση των βασικών καθηκόντων του.
    Το εν λογω μετρο πρεπει να απαλειφθεί και ο δασκαλος που ξερει το αυτοκινητο και τις ικανοτητες του εκπαιδευοιμενου να καθεται μπροστα εχοντας την ευθυνη αποφυγης ατυχηματος
    Άλλωστε, εφόσον προβλέπεται η χρήση οπτικοακουστικών μέσων, δεν συντρέχει λόγος για αλλαγή της θέσης εξεταστών – εκπαιδευτών εντός του οχήματος.

  • 1 Ιουνίου 2021, 12:16 | Τζιμήκας Κωνσταντίνος

    Άρθρο 15 – Κόλαφος!

    Κύριε Υπουργέ,

    σκοπός και στόχος του εν λόγω νομοσχεδίου είναι και οφείλει να είναι η μικρότερη εμπλοκή του ανθρωπίνου παράγοντα στις εξεταστικές διαδικασίες τον υποψηφίων.

    Πως όμως δικαιολογείται η αλλαγή της θέσης του εκπαιδευτή και εξεταστή εντός των οχημάτων και από που προκύπτει ότι οι εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών είναι υπαίτιοι της δημιουργίας ενός συστήματος διαφθοράς; Διότι σύμφωνα με την παρ.4 του εν λόγω άρθρου, δίνεται η εντύπωση πως ο διεφθαρμένος και αυτός που δεν κάνει σωστά την δουλειά του είναι αποκλειστικά ο εκπαιδευτής, που αυτομάτως τιμωρείται μπαίνοντας στο πίσω κάθισμα, ανήμπορος να ενεργήσει σε περίπτωση απολύτως έκτακτης ανάγκης ώστε να σώσει τις ζωές των επιβαίνοντων και την ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ.

    Η ύπαρξη και μόνο κάμερας στο εσωτερικό των εκπαιδευτικών οχημάτων (καταγράφοντας πλήρως όλες τις κινήσεις), το οποίο να διευκρινιστεί πως δεν υπάρχει σε καμία άλλη αντίστοιχη εξέταση πανελληνίως, θα έπρεπε να αποτελεί το κύριο και μοναδικό σας μέλημα με στόχο την ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ εκπαιδευτή και εξεταστή από την πρακτική δοκιμασία, διατηρώντας τους στις φυσικές τους θέσεις, όπως έχουν εκπαιδευτεί.

    Επίσης, η μηδενική ασφαλιστική κάλυψη των επιβαίνοντων αλλά και των οχημάτων κατά την διάρκεια της πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων, δεν φαίνεται να σας επηρεάζει καθόλου ούτε να σας απασχολεί προς επίλυση ενός τέτοιου, τεραστίων διαστάσεων προβλήματος. Αντιθέτως, επαναπαύεστε στην σωστή εκπαίδευση κι επιμόρφωση των εξεταστών ώστε να αντιμετωπίσουν καταστάσεις που ούτε οι ίδιοι τους μπορούν να φανταστούν. Η προστασία της περιουσίας των εκάστοτε σχολών πρέπει να είναι ΜΟΝΟ και ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο χέρι τους.

    Τέλος, σχετικά με το Μητρώο Εξεταστών του Άρθρου 18, το οποίο κρίνεται ΑΝΑΓΚΑΙΟ την περίοδο που ζούμε λόγω υποστελέχωσης των Διευθύνσεων Μεταφορών κάθε περιφέρειας, οφείλει αποτελείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από μορφωμένους ανθρώπους του ιδιωτικού τομέα και σχετικούς με το αντικείμενο εξέτασης, ακριβώς για τους λόγους τους οποίος μάχεστε, την διαφάνεια και την πλήρη καταπολέμηση της διαφθοράς. Μόνο κατ’αυτόν τον τρόπο θα επιτευχθεί η μερική απεμπλοκή του δημοσίου τομέα, όσον αφορά τις πρακτικές εξετάσεις, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια δημιουργεί ανήκουστες καθυστερήσεις κι εμπόδια στους πολίτες ώστε να αποκτήσουν άδεια οδήγησης αλλά και στους εκπαιδευτές υποψηφίων οδηγών.

    Ευχή όλων είναι να οδηγηθείτε και πάλι στη σωστή κατεύθυνση προωθώντας πρακτικές οι οποίες θα είναι βάσιμες και όχι προσβλητικές προς ανθρώπους που τιμούν όλα αυτά τα χρόνια τον τομέα της οδικής εκπαίδευσης και κυκλοφορίας.

  • 1 Ιουνίου 2021, 11:13 | Αναστασιος Αναγνος

    Aρθρο 15 –> Η πορεία χωρις καθοδηγηση, φαινεται να ειναι εηξαιρετικα επικύνδυνη λαμβανομένων υπόψη των περιοχών που γίνονται οι εξετασεις οδηγησης (σε δρομους και γειτονιες πχ της Αθήνας, πυκνοκατοιημένων, διπλοπαρκαρισμένων δρόμων, κίνησης πεζων κλπ κλπ). Ειδικα στις περιπτωσεις μεγαλων οχηματων Φορτηγων , Νταλικας, λεωφορείων …τι θα γινει αν ο υποψήφιος μπει πχ αντιθετα σε ενα δρομο που δεν γγαζει πουθενα ? σε ενα δρομο πυ απαγορευεται , σε ενα δρομο που γινονται εργα …??? Και πώς θα επεμβει καποιος να τον σταματήσει – ειδικα αν ο δάσκαλος δεν εχει τη δυνατοτητα να επεμβει καθήμενος πίσω ??

    Κατι τετοιο να προβλεπεται μονο σε εξατσεις εντος καταλληλα διαμορφωμενων πιστών

  • Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στον κλάδο των εκπαιδευτών το νέο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Οδηγώντας με ασφάλεια:  εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών…» και συγκεκριμένα η παράγραφος 4 που αναφέρει «Η πρακτική δοκιμασία όλων των κατηγοριών αδειών οδήγησης διενεργείται από έναν εξεταστή. Κατά τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, παρίστανται μέσα στο όχημα ο εξεταστής, η θέση του οποίου βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και ο εκπαιδευτής του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, η θέση του οποίου βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος…» και βρίσκεται σε διαβούλευση και αφορά στον τρόπο της πρακτικής εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Καταρχήν να διευκρινίσουμε ότι ο κλάδος μας είναι σύμφωνος με την εφαρμογή όλων των υπολοίπων άρθρων του συγκεκριμένου Νομοσχεδίου γιατί θεωρούμε ότι βρίσκονται στην σωστή κατεύθυνση.
    Ένας παρόμοιος νόμος είχε φέρει τον κλάδο μας σε απόγνωση επί
    κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Τότε μέσω της Ομοσπονδίας μας (Π.Ο.Ε.Ο.) εισακούστηκαν οι ενστάσεις του κλάδου μας από το νυν υπουργό, και όντας αντιπολίτευση μας
    διαβεβαίωσε ότι με την αλλαγή της Κυβέρνησης θα το αλλάξει. Αυτή την υπόσχεση την τήρησε και άμεσα ανέστειλε το νόμο 4599/19 μόλις ανέλαβε τα υπουργικά του καθήκοντα.
    Το νέο νομοσχέδιο που το Υπουργείο έχει φέρει προς διαβούλευση
    τοποθετεί τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα. Αλήθεια τι εξυπηρετεί αυτό; Μπορεί να επέμβει σε περίπτωση ανάγκης από το πίσω κάθισμα;
    Θα σας θυμίσουμε ότι κατά τη διάρκεια της εφαρμογής του νόμου 4599/2019 που οι οδηγοί άνω των 74 ετών ήταν υπόχρεοι να περάσουν από πρακτική δοκιμασία για την ανανέωση των διπλωμάτων τους, παρότι οδηγοί πολλών ετών, με εκατοντάδες χιλιάδες χιλιομέτρων στο ιστορικό τους, κάτω από την βάσανο των εξετάσεων ενεπλάκησαν και δημιούργησαν ατυχήματα.
    Εδώ θα σας τονίσουμε ότι από το 1959 πού ιδρύθηκε το πρώτο σωματείο Εκπαιδευτών Οδήγησης στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα με τον εκπαιδευτή στη θέση του συνοδηγού, κατά την ώρα των εξετάσεων τα ατυχήματα είναι μηδενικά.
    Ο εκπαιδευτής πρέπει και επιβάλλεται, να είναι σε μία και μόνο θέση, στη
    θέση του συνοδηγού για τον κύριο λόγο ότι είναι ο μόνος που έχει την
    απαιτούμενη εμπειρία να ακινητοποιήσει το όχημα προς αποφυγή τροχαίου ατυχήματος, προστατεύοντας τις ζωές των επιβαινόντων στο όχημα, των λοιπών
    χρηστών της οδού, την περιουσία του και φυσικά την περιουσία τρίτων. Ο
    εκπαιδευτής είναι επίσης ο μόνος που γνωρίζει την πραγματική εικόνα και
    συμπεριφορά του υποψηφίου μαθητή του, ενώ ο εξεταστής, όπως είναι λογικό
    (βλέποντας τον για πρώτη φορά) θα είναι στην κυριολεξία με τα πόδια πάνω στο φρένο, χωρίς να διαθέτει την απαραίτητη γνώση και εμπειρία χειρισμού οχήματος από τη θέση του συνοδηγού. Η χρήση των βοηθητικών πεντάλ από μη
    επαγγελματία εκπαιδευτή μπορεί να αποβεί εξίσου επικίνδυνη.
    Εμείς εδώ και πολλά χρόνια ζητήσαμε και προτείναμε τις κάμερες καταγραφής στην καμπίνα του οχήματος για τους λόγους που όλοι γνωρίζουμε… Δική μας πρόταση είναι… Εμείς το ζητήσαμε, το προτείναμε και το θέλουμε… Θα είναι ένα σύστημα διαφάνειας που θα επιτρέψει στους σωστούς επαγγελματίες
    εκπαιδευτές να δουλέψουν και να εκπαιδεύσουν σωστούς οδηγούς συμβάλλοντας
    στη μείωση των ατυχημάτων και στη διαμόρφωση μιας καλύτερης οδικής παιδείας
    στη χώρα μας.
    Ζητάμε το αυτονόητο, να δοθεί στον εκπαιδευτή η θέση που αρμόζει στο
    λειτούργημά του και επιβάλλουν οι στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας και όχι το
    «πίσω» κάθισμα. Αυτό άλλωστε ισχύει και στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε Αυτό που πραγματικά λείπει από την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης των νέων υποψήφιων οδηγών είναι περισσότερη και καλύτερη εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Η διαφάνεια και η αυστηροποίηση της διαδικασίας εξέτασης μέσω καμερών και άλλων ελέγχων θα είναι ένα βήμα, μια αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Η απομάκρυνση του εκπαιδευτή από τη θέση του συνοδηγού θα δημιουργήσει μόνο προβλήματα και κινδύνους.
    Θεωρούμε ότι τα επιχειρήματά μας είναι τεκμηριωμένα και ουσιαστικά,
    πιστεύουμε ότι γίνεται σαφές ότι αποζητούμε τη διαφάνεια για την αναβάθμιση
    του κλάδου μας και κυρίως της οδικής παιδείας των Ελλήνων και προσβλέπουμε
    στη θετική σας ανταπόκριση. Ένα σύστημα ελέγχου και διαφάνειας, υποστηριζόμενο και από τις νέες τεχνολογίες, εφόσον εφαρμοστεί, θα καταστήσει περιττή την «ούτως ή άλλως επικίνδυνη» συζήτηση περί θέσης του εκπαιδευτή, εντός ή εκτός του οχήματος, στο εμπρός ή το πίσω κάθισμα.

    Για την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκπαιδευτών Οδήγησης.

    ο Πρόεδρος ο Γ. Γραμματέας
    Διαμαντής Ηλιάδης Παναγιώτης Χαρμπής

  • Αγ. Δημήτριος 31/05/2021
    ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ
    ΚΑΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ,
    ΝΟΤΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
    ΚΑΠΕΤΑΝΑΚΗ 57
    Αγ. Δημήτριος 173 42
    Τηλ – fax :2109858591
    Web: http://www.seona.gr
    Email: seonant@gmail.com

    Κύριε Υπουργέ,
    Δημοσιεύτηκε για δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου που αλλάζει το απαρχαιωμένο και ξεπερασμένο προβληματικό σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης νέων οδηγών.
    Το σωματείο των εκπαιδευτών οδήγησης της Νότιας Αθήνας συμφωνεί με την αναγκαιότητα της αλλαγής του ξεπερασμένου και προβληματικού υφιστάμενου συστήματος.
    Με προσήλωση στους καταστατικούς στόχους του σωματείου μας έχουμε να καταθέσουμε τα παρακάτω:
    Άρθρο 15, 16 και 20

    Στην ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ ΡΥΘΜΙΣΗΣ που συνδέεται με το παρόν σχέδιο νόμου αναφέρεται:
    «Ως προς το Μέρος Β’ του σχεδίου νόμου σημειώνεται ότι έχουν διαπιστωθεί πολλαπλά προβλήματα στο ισχύον νομοθετικό́ πλαίσιο που ρυθμίζει τις διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών οδήγησης υποψήφιων οδηγών και οδηγών, σε καθεστώς αδιαφάνειας και αναξιοκρατίας με αποτέλεσμα τη διαβλητότητα του συστήματος. Ως κύρια προβλήματα θεωρούνται η διενέργεια των εξετάσεων από εξεταστές, που προέρχονται μόνο από υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και η παρεμβολή των εκπαιδευτών των υποψηφίων οδηγών κατά τη διενέργεια της πρακτικής δοκιμασίας.»

    Έτσι αποφασίζονται αλλαγές στα κριτήρια επιλογής των εξεταστών και αποφασίζεται η τοποθέτηση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα για να αποτραπεί σε κάθε περίπτωση η παρεμβολή στην διενέργεια της πρακτικής εξέτασης.
    Θεωρώντας ότι η αναφορά για παρεμβολές δεν είναι τιμητική ούτε απολύτως αντιπροσωπευτική για τον κλάδο και παρόλο που έχουμε κατανοήσει τον στόχο και την τεκμηρίωση της πολιτείας για την επιλογή αυτή, ΔΕΝ συμφωνούμε γιατί θεωρούμε ότι η διάταξη αυτή είναι ανεφάρμοστη όπως θα τεκμηριώσουμε παρακάτω.
    Είναι γεγονός ότι η εξέταση με τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα εφαρμόζεται κανονικά σε κάποια κράτη στην ΕΕ, άλλα και εκτός ΕΕ παγκόσμια, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
    Θεωρούμε ότι στην ελληνική πραγματικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί και θα προκαλέσει περισσότερα προβλήματα από όσα προσπαθεί να λύσει.
    Αφού δεν υπάρχουν τεκμηριωμένα στοιχεία για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου 15 του νομοσχεδίου αποφασίσαμε να προσομοιώσουμε μια παραδειγματική εξέταση σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για να διαπιστωθεί αν η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει στην πράξη, και αν καλύπτει την στοχοθεσία του παρόντος σχεδίου νόμου.
    Επειδή δεν είναι γνωστές οι νέες αλλαγές που σχεδιάζονται να υιοθετηθούν στην διαδικασία των εξετάσεων μέσω της τροποποίησης της ΥΑ50984 με τον νέο νόμο, εφόσον καταργούνται μεταβατικά τα άρθρα 18 έως και 29 της ΥΑ50984, θα προσομοιώσουμε την πορεία της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις πριν την επικείμενη αντικατάσταση – κατάργηση τους.
    Θα χρησιμοποιήσουμε για την καταγραφή μια κάμερα περίβλεπτης λήψης 360 HD plus που υπερκαλύπτει τις προδιαγραφές του σχεδίου νόμου, την οποία θα πλαισιώσουμε με πλάνα από εξωτερικές κάμερες στο εκπαιδευτικό όχημα που καταγράφουν ταυτόχρονα, έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη απεικόνιση για να μπορέσουμε να βγάλουμε χρήσιμα συμπεράσματα για το αν η διαδικασία μπορεί να διεξαχθεί όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου και αν η καταγραφή είναι επαρκής για την διαφάνεια της διαδικασίας.
    Στον ρόλο του υποψήφιου στην θέση του οδηγού θα βρίσκεται εκπαιδευτής οδήγησης.
    Η προσομοίωση της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς γίνεται σε πραγματικές συνθήκες στον ίδιο τόπο και χρόνο, σε μια από τις υφιστάμενες αφετηρίες εξετάσεων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Περιφέρειας Αττικής στην Περιφερειακή Ενότητα του Νότιου Τομέα με τον κωδικό αριθμό ΝΑΝΤ 24.
    Επιλέξαμε αντιπροσωπευτική διαδρομή με υψηλό βαθμό δυσκολίας με τις διαδρομές που θα πραγματοποιεί καθημερινά ένας μέσος οδηγός, λαμβάνοντας υπόψιν το άρθρο 15 παρ. 5. του σχεδίου νόμου:
    «Η πρακτική δοκιμασία υποψηφίου οδηγού και οδηγού, όπως και η πρακτική εκπαίδευσή του, γίνονται σε αστικές οδούς στις οποίες παρουσιάζονται βαθμοί δυσκολίας και συνθήκες παρόμοιες με αυτές που συναντά κάθε οδηγός. Επίσης, εφόσον είναι δυνατόν, χρησιμοποιούνται οδοί εκτός κατοικημένων περιοχών, οδοί ταχείας κυκλοφορίας και αυτοκινητόδρομοι.»
    Δείτε ένα αντιπροσωπευτικό απόσπασμα από το βίντεο 360 HD εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=jBjM9xMJ0pc&t=219s
    Δείτε ένα απόσπασμα από το παράλληλο βίντεο με τις εξωτερικές κάμερες εδώ:
    https://www.youtube.com/watch?v=jQXdU4S4DPk
    Τα δικά μας συμπεράσματα μετά την καταγραφή αναφορικά με την διαδικασία όπως περιγράφεται στο άρθρο 15 με τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα είναι τα παρακάτω:
    1. Το γεγονός που καθιστά ανεφάρμοστη την διάταξη «εξεταστής μπροστά και εκπαιδευτής πίσω», είναι ότι σε κάποιες περιπτώσεις η διαδικασία έφτασε σε τέλμα. Ή θα έπρεπε να διακοπεί η διαδικασία ή θα έπρεπε να διαπραχθεί σοβαρό ή απλό οδηγικό σφάλμα. Παρουσιάστηκε τουλάχιστον πάνω από μια φορά η αναγκαιότητα να διαπραχτεί παράβαση από το εκπαιδευτικό όχημα προκειμένου να μην διακοπεί η διαδικασία. Αυτό οφείλεται στην άναρχη και παραβατική συμπεριφορά των άλλων χρηστών του οδοστρώματος όχι μόνο για την κυκλοφορία αλλά και για την στάθμευση. Όπως μπορείτε να δείτε και στα δυο βίντεο ότι υπήρξε μεγάλος κίνδυνος να συμβεί ατύχημα. Το ζήτημα είναι ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για την αναπόφευκτη παράβαση. Δεν είναι δυνατόν ο υποψήφιος γιατί θα απορριφθεί. Δεν είναι δυνατόν ο εξεταστής να αναλάβει τον έλεγχο του οχήματος χρησιμοποιώντας τα πετάλια όταν αυτός βρίσκεται στην θέση του συνοδηγού γιατί δεν έχει την αρμοδιότητα και την δικαιοδοσία. Άλλωστε ελέγχεται και αυτός σύμφωνα με το νομοσχέδιο και προφανώς θα είναι υπόλογος σε περίπτωση ατυχήματος. Ο μοναδικός που δύναται να επέμβει υπό προϋποθέσεις, εφόσον το επιθυμεί, έτσι ώστε να αναλάβει την ευθύνη και να συνεχιστεί η δοκιμασία είναι ο εκπαιδευτής που εσείς τον τοποθετήσατε στο πίσω κάθισμα.
    2. Σε περίπτωση διάπραξης επικίνδυνης παράβασης από τον υποψήφιο, κατά την διάρκεια της δοκιμασίας, που συνιστά άμεση απόρριψη σύμφωνα με την σχετική ΥΑ όπως θα ισχύει, (πχ παραβίαση ερυθρού σηματοδότη), η οποία παράβαση βεβαιώνεται από αυτοματοποιημένα ηλεκτρονικά μέσα της τροχαίας, αλλά και από την καταγραφή της δοκιμασίας όπως περιγράφεται στο παρόν σχέδιο νόμου, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για το πρόστιμο, την αφαίρεση άδειας οδήγησης, την αφαίρεση των πινακίδων και τους βαθμούς ΣΕΣΟ;
    Αν ο εκπαιδευτής βρίσκεται στο πίσω κάθισμα δεν είναι δυνατόν να επέμβει να αποτρέψει την παράβαση και δεν φέρει καμία ευθύνη. Αν στην θέση του συνοδηγού βρίσκεται ο εξεταστής θα έχει αυτός τις συνέπειες;
    Μέχρι σήμερα ισχύει μια άτυπη ασυλία για τις παραβάσεις που διαπράττονται κατά την διάρκεια της δοκιμασίας εφόσον δεν καταγραφούν και δεν προκύπτει ατύχημα. Όταν υπάρξει καταγραφή τι προβλέπεται;
    Συμπερασματικά θεωρούμε ότι η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς με τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα είναι ανέφικτη στην ελληνική πραγματικότητα. Αυτό οφείλεται στην παραβατική συνήθη πρακτική κυκλοφορίας στην Ελλάδα.
    Η λύση ΕΙΝΑΙ Η ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ. ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΟΔΗΓΟΥ. Ο εκπαιδευτής είναι ο μόνος που μπορεί να εγγυηθεί την ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της δοκιμασίας απορροφώντας κάθε δυσλειτουργία και αντιμετωπίζοντας κάθε αστοχία που πιθανόν να προκύψει. Αυτός είναι ο αναντικατάστατος ρόλος που επιτελούμε ανέκαθεν. Μετά την παραπάνω τεκμηρίωση από το βίντεο, στην ελληνική πραγματικότητα με τις παρούσες κυκλοφοριακές συνθήκες, αποδεικνύεται ότι η θέση του εκπαιδευτή στην φυσική του θέση είναι απαραίτητη για την ομαλή διενέργεια των πρακτικών εξετάσεων με προϋπόθεση την ταυτόχρονη επίλυση του προβλήματος της διαφάνειας και αξιοπιστίας της διαδικασίας, ικανοποιώντας τον κοινό μας στόχο την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας.
    Επιπλέον η παραμονή του εκπαιδευτή στην φυσική του θέση σαν συνοδηγός απαλλάσσει τον εξεταστή από την ευθύνη που μπορεί να προκύψει από την υποχρέωση να αποτρέψει κάποιο ατύχημα και απαλλάσσει την πολιτεία από την εκπαίδευση των εξεταστών στην χρήση των πεταλιών. Μην ξεχνάμε ότι η διαδικασία καταγράφεται και όποια πιθανή αδράνεια αντίδρασης θα είναι ξεκάθαρη.
    Όταν ο εκπαιδευτής βρίσκεται στην θέση του συνοδηγού δεν απαιτείται ασφαλιστικό προϊόν για τα οχήματα Β C D E κατηγορίας ενώ στα δίκυκλα που κατά την διάρκεια της εκπαίδευσης ο υποψήφιος επιβαίνει μόνος του στο εκπαιδευτικό δίκυκλο κατηγορίας ΑΜ- Α1- Α2- Α, παραμένει η αναγκαιότητα να επιλυθεί το ασφαλιστικό πρόβλημα. Παρεμπιπτόντως παρακαλούμε να μεριμνήσετε έτσι ώστε δοθεί λύση σε αυτό το φλέγον ζήτημα επιτέλους.
    Τα δικά μας συμπεράσματα αναφορικά με την επάρκεια της καταγραφής για την διαφάνεια και την εποπτεία του άρθρου 20, με την επιφύλαξη της ορθής προσομοίωσης καταγραφής, είναι τα παρακάτω:
    1. Κατά την διάρκεια της δοκιμασίας δεν απεικονίζονται από την κάμερα τα πετάλια του συνοδηγού σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 7α), έτσι ώστε να είναι σαφές αν υπάρχει παρέμβαση ή όχι. Κατά την καταγραφή μπορεί ο κάθε επόπτης να διαγνώσει αν κινούνται τα πόδια του συνοδηγού εκπαιδευτή ή εξεταστή αλλά δεν μπορεί να βεβαιώσει ότι παρεμβαίνει στα πετάλια. Επίσης δεν καταγράφονται τα πετάλια του οδηγού για να διαπιστωθεί η ορθή χρήση τους. Πρέπει να υπάρχει καταγραφή των πεταλίων του συνοδηγού αλλά και του οδηγού με ανεξάρτητη κάμερα αφού φέρεται ότι δεν είναι εφικτό με την ήδη προβλεπόμενη.
    2. Δεν απεικονίζονται από την κάμερα ο πίνακας οργάνων του οχήματος για να διαπιστώνεται η ορθή χρήση του οχήματος και η συμμόρφωση με τα όρια ταχύτητας.
    3. Δεν είναι απόλυτα σαφής η απεικόνιση της σήμανσης οριζόντιας και κάθετης από την κάμερα έτσι ώστε να μπορεί να είναι ξεκάθαρη η ορθή τήρηση του ΚΟΚ κυρίως για την σωστή θέση στο οδόστρωμα και την προτεραιότητα σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 7β). Αυτό ενδέχεται σε κάποιες περιπτώσεις να δυσκολέψει ιδιαίτερα την απομακρυσμένη εποπτεία όπως περιγράφεται στο άρθρο 20 του παρόντος σχεδίου νόμου. Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι στην χώρα μας η οριζόντια και καθετή σήμανση δεν συντηρείται επαρκώς και ενίοτε δεν είναι σαφής. (Σβησμένες διαγραμμίσεις, πινακίδες μέσα σε δέντρα κλπ.)
    4. Διαπιστώνεται ότι εξωτερικά του οχήματος και για την διερχομένη κυκλοφορία, ο εξεταστής έχει καλύτερη αντίληψη ανά περίπτωση ενώ ο επόπτης ενδέχεται να μην έχει σαφή άποψη για κάποιο επερχόμενο όχημα, ειδικά αν είναι σε νεκρό σημείο της κάμερας. Η περίβλεπτη κάμερα εντός του οχήματος παρεμποδίζεται στην όπισθεν ορατότητα. Έτσι είναι πιθανόν να υπάρξουν παραπλανητικές αποφάσεις στην αξιολόγηση σύμφωνα με άρθρο 23 του σχεδίου νόμου.
    5. Ειδικά για το άρθρο 20 προτείνουμε η εποπτεία να γίνεται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό συστηματικά με στόχο τον πληρέστερο έλεγχο και την προαγωγή της διαφάνειας.
    Συμπερασματικά από την τεκμηρίωση των βίντεο, όπως προκύπτει από την προσομοίωση η χρήση μίας μόνο κάμερας είναι μάλλον ανεπαρκής και απαιτείται συνδυασμός περισσότερων καμερών.
    Όμως το αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα είναι ότι με την χρήση των καμερών και της τεχνολογίας μπορεί να εξασφαλιστεί απόλυτα η διαφάνεια και η εγκυρότητα της διαδικασίας.
    Για τον σκοπό αυτό, την απόλυτη διαφάνεια μέσω της καταγραφής, το σωματείο μας είναι στην διάθεση σας, οπότε εσείς το θελήσετε, να σας παρέχει εθελοντικά εκπαιδευτικά οχήματα με τους εκπαιδευτές, έτσι ώστε να γίνουν όσες προσομοιώσεις επιθυμείτε, για την καταγραφή της εκπαίδευσης και εξέτασης, έτσι ώστε να υπάρξει συλλογή δεδομένων. Έτσι θα έχετε την ευκαιρία να αξιολογήσετε και να επεξεργαστείτε τα δεδομένα. Ελπίζουμε να λάβετε τις αποφάσεις σας αφού διαπιστώσετε και εσείς ότι δεν γίνεται διαφορετικά από το να παραμείνει ο εκπαιδευτής στην φυσική του θέση. Η Ελληνική πραγματικότητα δεν δύναται να υποστηρίξει την εξέταση με τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα.
    Προτείνουμε να αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου στο άρθρο 15 παρ. 4 η διάταξη που τοποθετεί τον εκπαιδευτή στο οπίσθιο μέρος του οχήματος και να εξεταστεί αν θα υιοθετηθεί μετά την συλλογή, επεξεργασία και αξιολόγηση των δεδομένων με τροποποίηση σε νόμο αργότερα.

    Για το ΔΣ
    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΛΑΜΠΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
    Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΑΣΟΥΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

  • 31 Μαΐου 2021, 21:26 | σωματείο Εκπαιδευτών οδήγησης και κυκλοφοριακής αγωγής Ν.Αχαΐας

    Κε Υπουργέ,
    όπως προείπαμε είμαστε υπέρ της διαφάνειας και της αξιοκρατίας καθώς και της αναβάθμισης της οδικής ασφάλειας της χώρας. Αυτός είναι πάντα ο πρωταρχικός μας στόχος και για αυτό θα μας βρείτε σύμφωνους σε όσες προσπάθειες γίνονται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αν όντως, όπως γράφετε στις εξαγγελίες σας, έχετε διαπιστώσει ζητήματα διαφθοράς, τότε καλό θα ήταν να συνειδητοποιήσετε ότι σίγουρα το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι σχολές οδηγών. Ωστόσο, συνεχίζετε την ίδια εσφαλμένη λογική της προηγούμενης κυβέρνησης, την οποία εσείς προεκλογικά κατηγορούσατε και ήσασταν αντίθετος. Δεν θεωρούμε ότι το πραγματικό πρόβλημα είναι ποιός κάθεται στο διπλανό κάθισμα και ούτε ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα λύσει κάποιο πρόβλημα. Αντιθέτως, δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας την ώρα της πρακτικής εξέτασης. Επίσης, θα θέλαμε να μας εξηγήσετε με ποιά λογική το Κράτος επιτάσσει τα οχήματά μας ώστε να κάνει την δουλεία του. Εφόσον έχετε καλύψει το θέμα της διαφάνειας τοποθετώντας κάμερες εντός του οχήματος για ποιο λόγο συνεχίζετε να εμμένετε σε κάτι επικίνδυνο και ανούσιο. Τέλος, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε: α) ποιοι θα είναι αυτοί οι σούπερ εξεταστές οι οποίοι αντικαθιστούν το δάσκαλο και τις χιλιάδες ώρες εμπειρίας που έχει, β)αν θα υπάρξει κάποια αποζημίωση χρήσης των οχημάτων μας από το Κράτος κατά την δοκιμασία της πρακτικής εξέτασης και γ)αν υπάρχει ή θα υπάρξει απόλυτη ασφαλιστική κάλυψη σε περίπτωση ατυχήματος και με ποιο τρόπο. Να σας ενημερώσουμε δε ότι προς το παρόν ασφαλιστική κάλυψη υπάρχει μόνο εφόσον το όχημα είναι εκπαιδευτικό και ο δάσκαλος βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού. Εν κατακλείδι κε Υπουργέ σκεφτείτε καλά τον κίνδυνο που δημιουργείτε. Οι εκπαιδευτές οδηγών είναι ικανοί και έμπειροι. Ποιοί είναι αυτοί οι οποίοι θα πάρουν την θέση τους στα βαρέα οχήματα που θα δίνουν εξετάσεις μέσα στους δρόμους; Αρνούμαστε η περιουσία μας να γίνεται κρατική κατά το δοκούν.

  • 31 Μαΐου 2021, 19:07 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΜΠΗΣ

    Ονομάζομαι Παναγιώτης Χαρμπής, είμαι Εκπαιδευτής Οδήγησης.
    Είχα την τύχη να εκπροσωπώ τον κλάδο των Εκπαιδευτών Οδήγησης μέσω της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης σε μία επιτροπή του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την προπαρασκευή προτάσεων για τις αλλαγές στον τρόπο εκπαίδευσης και εξέτασης των νέων οδηγών.
    Οι περισσότερες αλλαγές και καινοτομίες που βρίσκονται στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο είναι προτάσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης.
    Είναι προτάσεις που πιστεύουμε ότι όταν υλοποιηθούν θα βελτιώσουν την εκπαίδευση των νέων οδηγών στη χώρα μας και θα βοηθήσουν ώστε να μειωθεί ο ετήσιος φόρος αίματος στην άσφαλτο από τα τροχαία ατυχήματα.
    Ένα άρθρο όμως του νομοσχεδίου και συγκεκριμένα το 15 στην παράγραφο 4 αναγράφει «Κατά τη διενέργεια πρακτικής δοκιμασίας υποψήφιων οδηγών και οδηγών αυτοκινήτων, φορτηγών και λεωφορείων, παρίστανται μέσα στο όχημα ο εξεταστής, η θέση του οποίου βρίσκεται στο μπροστινό τμήμα του οχήματος, στη θέση του συνοδηγού, και ο εκπαιδευτής του εκάστοτε υποψήφιου οδηγού, η θέση του οποίου βρίσκεται στο οπίσθιο τμήμα του οχήματος.» Είναι μελανό σημείο για την οδική ασφάλεια, διότι καλούμε ένα άτομο του οποίου η εργασία του κατά την ώρα εξέτασης είναι η αξιολόγηση της ικανότητας του υποψηφίου και της επάρκειας των γνώσεων του να οδηγήσει ή όχι, στο δημόσιο οδικό δίκτυο της χώρας, να κάθεται στη θέση του συνοδηγού σε ένα αυτοκίνητο το οποίο δεν γνωρίζει, με ένα άτομο το οποίο τη συγκεκριμένη στιγμή εξετάζεται για την επάρκεια του ως προς την ικανότητα του να οδηγεί, και να προσπαθήσει να ανταπεξέλθει στην ιδιότητα του εκπαιδευτή οδήγησης την οποία δεν έχει εκ θέσεως άρα δεν γνωρίζει να επέμβει σε περίπτωση κινδύνου για την αποσόβηση αυτού.
    Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη παράγραφος του ανωτέρω άρθρου μόνο προβλήματα θα επιφέρει, δεν θα βοηθήσει στην οδική ασφάλεια και δεν θα προσφέρει τίποτα στην αρτιότερη εξέταση του υποψηφίου οδηγού.
    Ως εκπαιδευτής οδήγησης προσφέροντας στο χώρο της Οδικής Ασφάλειας 30 χρόνια από τη ζωή μου. Σας παρακαλώ επανεξετάσετε την παράγραφο 4 του άρθρου 15.

  • 31 Μαΐου 2021, 14:53 | ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

    ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΝΑ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ.ΟΠΩΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑ ΣΧΟΛΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΡΘΡΑ.ΑΥΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΛΕΕΙ ΠΟΛΛΑ.ΕΧΕΙ ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ.ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΛΩΝΑ Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ .ΚΑΤΑΡΓΩΝΤΑΣ Η ΤΡΟΠΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΤΟ ΕΠΙΜΑΧΟ ΑΡΘΡΟ ΑΛΟΙΩΝΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ.ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΔΕΙΩΝ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΗΜΑΙΝΕΙ. ΟΠΩΣ ΜΟΝΟ ΜΕ 25 ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΝΤΑΙ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ,ΚΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ 98 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΣΤΙΣ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΚΑΙ 70-75 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΣΤΑ ΜΑΓΑΛΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΑΠΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΣΑΣ).ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΙ.ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΕΝΟΧΛΗΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΑΡΤΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΜΕΝΟΥΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ.ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΚΑΙ ΚΥΡΙΟΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 15 ΣΤΕΙΛΤΑΙ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΤΑΦΕΡΤΖΗΣ.ΑΠΑΛΛΑΞΤΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΚΑΙ ΓΟΝΙΟΥΣ ΕΠΟ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ.ΔΩΣΤΕ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΗΝΥΜΑ ΟΤΙ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΤΗΝ ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΕΧΕΙ ΔΥΟ ΧΕΡΙΑΩΣ ΠΡΟΣ ΑΥΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΕ ΕΣΕΙΣ.ΟΡΙΣΤΕ ΜΕ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΤΗΝ ΑΜΟΙΒΗ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΟΠΩΣ ΕΧΕΤΕ ΟΡΙΣΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΞΕΤΑΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΙΡΟΙ ΤΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ.

  • 31 Μαΐου 2021, 01:52 | Λιούφης Κώστας

    Κανείς δεν αμφισβητεί την ευγενή πρόθεση για βελτίωση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και εξέτασης μέσα σε ένα διαφανές πλαίσιο.
    Άλλοτε ως «τομεάρχης» κ.υπουργέ είχατε μιλήσει για την «φυσική θέση» του εκπαιδευτή και εμφανιστήκατε ως λύτης του τραγικού αδιεξόδου στο οποίο περιήλθε εκπαιδευτικό/εξεταστικό γίγνεσθαι λόγω του «γονατογραφήματος Σπίρτζη»(δικά σας λόγια),με αποτέλεσμα όλη η εκπαιδευτική κοινότητα να ελπίζει και να προσδοκά το αυτονόητο από εσάς.
    Αλλά φευ…
    Προς τί η τιμωρία της θέσης εκπαιδευτή αγαπητοί;
    Ποιά διαφθορά ακριβώς θα πατάξετε με το να καταστρέφετε τα τελευταία προσχήματα του επαγγέλματος μας;
    Πυροβολείτε εκπαιδευτές όπως ο θίασος που προηγήθηκε της υπουργίας σας.
    Ξεχνάτε βέβαια ότι οι όποιοι «ταχυδρόμοι» θα είχαν εξαλειφθεί εάν είχαν εξαφανιστεί οι «παραλήπτες».
    Αλλά όχι,εκεί είναι η κοινωνία των αγγέλων.
    Ή μήπως δηλαδή πιστεύετε ότι ο άγιος εξεταστής δεν θα κάνει τα ίδια αν είναι μπροστά;
    Θα μου πείτε,ότι υπάρχουν διεφθαρμένοι εκπαιδευτές και θα συμφωνήσω.
    Προφανώς και δεν υπάρχει μόνο καπνός.
    Αν όμως δεν μπορείς να βρεις πέντε δέκα ποντικούς,δεν βάζεις φωτιά στην αποθήκη ολάκερη.
    Υπάρχουν τίμιοι εξεταστές και τίμιοι εκπαιδευτές.
    Από αυτούς θα πρέπει όλοι και εσείς προσωπικά να ζητήσετε συγγνώμη.
    Είμαστε τα χλωρά κ.Υπουργέ και είμαστε περισσότεροι από όσο φαντάζεστε.
    Για μας στις ακριτικές περιοχές(ναι,από αυτές που σας εκλέγουν)είναι θέμα τιμής.
    Κάνετε τα ίδια με τον προκάτοχο σας.
    Αφήστε πια τους δύσμοιρους επαγγελματίες να κάνουν την δουλειά τους απρόσκοπτα και χωρίς παλινωδίες.
    Κοιτάξτε να διορθώσετε το υπουργείο και τους υπαλλήλους σας πρωτίστως.
    Όπως τραγουδούν χορεύουμε άλλωστε.
    Ας μην χτυπάμε το σαμάρι γιατί φοβόμαστε το γαϊδούρι.
    Αποσύρετε την ανοησία της πίσω θέσης που δεν εξυπηρετεί τίποτα εκτός από την περαιτέρω σκύλευση του κλάδου μας.
    Εάν πραγματικά θέλετε να αλλάξετε κάτι(και μεις μαζί σας) θωρακίστε το αδιάβλητο ξεκινώντας από τους ίδιους τους εξεταστές.
    Ναι,στις κάμερες,ιδιαίτερα δε,στις αίθουσες εξέτασης.
    Θέλουμε δύσκολο δίπλωμα κ.υπουργέ και λοιποί συνεργάτες.
    Θέλουμε να κάνετε την διαφορά.
    Μαζί σας.
    Εάν εξετάσετε διεξοδικώς τις στατιστικές των ατυχημάτων θα διαπιστώσετε και οι ίδιοι,ότι μεγάλη ευθύνη για αυτά δεν έχει η ανεπάρκεια χειρισμών όπως αυτοί έχουν διδαχθεί και εξεταστεί αλλά η ΣΥΝΕΙΔΗΤΗ ροπή του εκάστοτε οδηγού/αναβάτη στην παραβατικότητα.Η αυτόβουλη ανυπακοή στους κανόνες.
    Ασφαλώς θα γνωρίζετε ότι η συμμόρφωση σε κανόνες ξεκινάει από το σπίτι και το σχολείο.
    ΕΚΕΙ πρέπει να στοχεύσουμε ομοθυμαδόν.
    Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να δείξουμε έργο και αποτελέσματα αλλά πραγματικά η βελτίωση μας σαν κοινωνία που κυκλοφορεί σε δρόμους θέλει χρόνο και συνέπεια από το σχολείο.
    Όχι με ανόητα και οριζόντια μέτρα που στοχοποιούν ιδιώτες και επαγγελματικές ομάδες επειδή δεν έχουμε την αποφασιστικότητα να κάνουμε τομές εκεί που πρέπει.
    Επίσης,είναι αστείο να θεωρείτε ότι ο «νέος εξεταστής» θα είναι εκπαιδευμένος να ανταπεξέλθει στο μπροστινό κάθισμα.
    Χρόνια,δεκαετίες βελτίωσης της κιναισθητικής αντίληψης μέσα από την τριβή με κάθε είδους μαθητές δεν μπορούν να αντικατασταθούν με ολιγοήμερα σεμινάρια.
    Αλήθεια ο «εξεταστής μπροστά» πιστεύετε ότι θα έχει την δυνατότητα να ελέγξει άρτια την συμπεριφορά του υποψήφιου(που δεν γνώρισε ποτέ εκπαιδευτικά),την ψυχολογική του φόρτιση, ενώ σημειώνει,ενώ ελέγχει την κίνηση έξω και παράλληλα όντας ανυποψίαστος για τυχόν επικίνδυνες καταστάσεις θα καλείται να κάνει χρήση των πεντάλ για να σώσει την κατάσταση;
    Ρωτώ λοιπόν
    Ο δάσκαλος ΤΙ εξυπηρετεί πίσω;

    Σε περίπτωση ατυχήματος ποιός θα έχει την ευθύνη;
    Τι θα γίνει με το ακινητοποιημένο αυτοκίνητο που αποτελεί περιουσία του ιδιώτη εκπαιδευτή και δεν του το έχετε ακριβώς χαρίσει και πώς θα συνεχίσει την εργασία του ο εκπαιδευτής τις επόμενες μέρες;
    Υπάρχει πλήρης ασφαλιστική κάλυψη;
    Ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα δεν έχει καμία εμπλοκή σε μια τέτοια περίπτωση.
    Όμως αυτός θα είναι που θα μείνει με το πρόβλημα.
    Δεν είμαστε τα ασφαλιστικά αποκούμπια.
    Ούτε βέβαια οι υποψήφιοι θα φορτωθούν το κόστος της ασφαλιστικής κάλυψης της διαδικασίας από τυχοδιωκτικές ασφαλιστικές χωρίς αντίκρυσμα.
    Ο κλάδος ψυχορραγεί,είτε λόγω πολύμηνων αποχών και ανεφάρμοστων νόμων(δεν άνοιξε ρουθούνι εκεί) είτε λόγω πανδημίας(για την οποία λόγω του ιδιότυπου λοκντάουν από τους εξεταστές το 2019 μείναμε και χωρίς οικονομική βοήθεια ξέρετε-ναι εμείς είχαμε λοκντάουν και πριν την πανδημία).
    Στην πλειονότητα του αποτελείται από τίμιους και φιλότιμους επαγγελματίες που θα σταθούν στο πλευρό σας σε όποια λογική μεταρρύθμιση θέλετε να κάνετε.
    Η ύπαρξη της κάμερας αποτελεί εγγύηση της διαδικασίας,όπως και η απειλή της αυστηρής τιμωρίας για την οποία οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να είναι βέβαιοι ότι θα έρθει.
    Η θέση όμως του εκπαιδευτή είναι ΜΠΡΟΣΤΑ όπως και σεις έχετε στο παρελθόν(σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις)αναφέρει.
    Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω για την διαβλητότητα των εξετάσεων σε άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες ο εκπαιδευτής είναι μπροστά.
    Εκεί προφανώς δεν υπάρχει διαφθορά,ε;΄H μήπως υπάρχει;
    Ακόμα και οι Ευρωπαίοι «εισηγητές» περί πίσω θέσης στην χώρα τους έχουν τον εκπαιδευτή μπροστά.
    Αγαπητοί,θα είμαστε μαζί σας σε κάθε ενέργεια που θα βελτιώσει τον κλάδο και σεβόμενοι την δημοκρατικότητα της διαδικασίας της διαβούλευσης τονίζουμε ότι θα στηρίξουμε την πλειονότητα των άρθρων με εξαίρεση την τοποθέτηση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα.
    Αυτή είναι η πρόταση μας,είναι η πρόταση επαγγελματιών,ειδικών στην εκπαιδευτική διαδικασία που με τιμή και περηφάνια σας καταθέτουμε.
    Με εκτίμηση.
    Σωματείο Εκπαιδευτών Δυτικής Μακεδονίας.

  • 31 Μαΐου 2021, 00:41 | Ιωάννης Αρμακόλας

    Από τη στιγμή που θα καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα η διαδικασία της εξέτασης, είναι άσκοπο, ο εκπαιδευτής να βρίσκεται σε διαφορετική θέση από αυτήν του συνοδηγού.
    Επίσης δημιουργείται κίνδυνος για την δημόσια ασφάλεια, λόγω του αυξημένου άγχους του μαθητή πλάι σε έναν άγνωστο, σε σχέση με τον εκπαιδευτή του & συγχρόνως από την αντίδραση του άπειρου εξεταστή.
    Ο εξεταστής, ναι μεν έχει μάθει να ελέγχει μόνος του το όχημά του, αλλά όχι με την ταυτόχρονα αντίθετη εντολή του εκπαιδευόμενου.
    Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω, σε περίπτωση λόγω ατυχήματος, ακινητοποίησης του εκπαιδευτικού για κάποιο χρονικό διάστημα, πώς θα αποζημιωθεί η σχολή από τυχόν διαφυγόντα κέρδη.
    Και βέβαια, δημιουργείται κι αθέμιτος ανταγωνισμός από την παραμονή του οχήματος στο συνεργείο.

  • 31 Μαΐου 2021, 00:01 | Πέτρος Β

    Κ.Υπουργε Κ.Υφυπουργέ .
    Σε γενικές γραμμές αν μπορείτε να υλοποιήσετε όσα λες στο σχέδιο νόμου είναι καλά, εκτός την θέση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα. Θα μπορούσατε να τον βγάλετε εκτός οχηματος αν χορηγουσατε κρατικά οχημάτα για τις εξετάσεις η να έρχονταν ο μαθητής με το δικό του όχημα. Παλαιότερα που δραστηριοποιουμουν μόνο στα Γιαννιτσά έμπαινα πολλές φορές στο πίσω κάθισμα για να δώσω θάρρος στον μαθητή, αλλά σε ήπιες κυκλοφοριακές συνθήκες και έδινα συνεχείς οδηγίες. Σε ένα πυκνό αστικό ιστό όπως της Θεσσαλονίκης,όπου βρίσκομαι τα τελευταία χρόνια αυτό είναι σχεδόν αδύνατο ακόμη και από μαθητές που έχουν καλή τεχνική και εμπειρία από πριν. Περισσότερο γιατί είναι σε φάση εξέτασης ( μήπως θυμάστε την δική σας εξέταση όταν δίνατε για δίπλωμα οδήγησης Και φανταστείτε να κάθονταν δίπλα σας ο εξεταστής αντί για τον εκπαιδευτή ).
    Σε περίπτωση ατυχήματος ποιος έχει την ευθύνη? Ποιος πληρώνει την ζημιά? Πως θα δουλέψει ο εκπαιδευτής την εποχή μέρα και με τι όχημα θα εξεταστούν οι υπόλοιποι μαθητές της σχολής εκείνη την ημέρα ,πιθανόν και τις επόμενες ?
    Πώς θα πάω τον παιδί στο σχολείο του την επόμενη μέρα και την μητέρα μου στο γιατρό της και γενικότερα τι θα κάνει η οικογένεια μου χωρίς όχημα?
    Δεν βρίσκω ούτε ένα λίγο να κάθετε πίσω ο εκπαιδευτής και αυτό μόνο προβλήματα και αδιέξοδα φέρνει στο σχέδιο νόμου.
    Επίσης τι αδιάβλητο πιστεύω επιτυγχάνεται με την κάμερα (πράγμα που προτείνει χρόνια τώρα τα περισσότερα σωματια εκπαιδευτών) άλλα θα πρέπει να υπάρχει και το ανάλογο δίκτυο. Πρωσοπικα πιστεύω πως μια κάμερα είναι λίγη και δεν μπορεί να καταγράψει πραγματικά πλήρως την διαδικασία προσόντων και συμπεριφοράς .
    Ακόμη είναι επιτακτική ανάγκη να αναβαθμιστούν τα θεωρητικά εγχειρίδια και τα τεστ.
    Χρόνια ακούμε το μάθημα της οδικής ασφάλειας στα σχολεία .
    Σεμινάρια σε όλους τους οδηγούς που έχουν δίπλωμα πάνω από 20 χρόνια.
    Συνεχή αναβάθμιση σηματοδότησης σε όλο το οδικό δίκτυο, ειδικότερα της οριζόντιας.
    Αυτές είναι οι απόψεις μου άλλα μερικοί πιο πάνω τα λέμε καλύτερα από μένα .

    Σας εύχομαι καλή φώτιση .

  • 30 Μαΐου 2021, 20:06 | Κιάρης Παράσχος

    Και πες ότι αφήνουμε το όχημα μας στα χέρια και στα πόδια του εξεταστή, ο εκπαιδευτής ποιος ο λόγος να είναι στο πίσω κάθισμα;;; Να αγοράσουν οι περιφέρειες δικά τους αυτοκίνητα και να βάζουν όποιον θέλει συνοδηγό!τόσα παράβολα εισπράττουν!!
    Κ όπως είπε συνάδελφος:Δώστε περισσότερο έμφαση στον τρόπο καταγραφής της εξέτασης και στην εποπτεία αυτής της καταγραφής.
    Μην προσπαθητε να κάνετε κατι καλό με ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ!!

  • 30 Μαΐου 2021, 19:26 | ΚΟΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ

    Άρθρο 15

    Κύριε υπουργέ, δυστυχώς ακούσατε και εσείς τους Γραμματείς και Φαρισαίους του υπουργείου σας όπως ο προκάτοχός σας, το δημιούργημα του οποίου κατακρίνατε ως αντιπολίτευση. Δε θα σταθώ στην προσβλητική αντιμετώπιση ενός ολόκληρου κλάδου για τον οποίο σας έπεισαν ότι είναι η πέτρα του σκανδάλου. Θα σας πω ότι περίμενα από έναν νέο, σε ηλικία, πολιτικό να μην ενστερνιστεί τόσο γρήγορα τον «ξύλινο» λόγο που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες πολιτικοί αυτής της χώρας, λέγοντάς τους ότι θα ήθελαν να ακούσουν αλλά κάνοντας άλλα στο τέλος χωρίς να ντρέπονται. Περίμενα από εσάς να βάλετε τον εκπαιδευτή οδηγών στην θέση που βρίσκονται οι συνάδελφοί μου σε πολλές χώρες του κόσμου αποτελώντας ακρογωνιαίο λίθο της οδικής ασφάλειας, κάτι που μπορεί να γίνει με απλές ενέργειες από την πλευρά του υπουργείου, (επιμόρφωση στους παλιούς εξειδικευμένα μαθήματα για τους νέους στα Ι.Ε.Κ.) φτάνει να έχετε όραμα γι’ αυτόν. Θα μπορούσα να αναφέρω εκτενώς την άποψή μου επί του θέματος όπως και για το πως μπορούμε μαζί, εκπαιδευτές και υπουργείο, να πετύχουμε το στόχο του νομοσχεδίου. Είμαι όμως σχεδόν βέβαιος ότι δεν θα λάβει κανείς υπόψιν του τις προτάσεις μας. Αν υπήρχε τέτοια πρόθεση θα τις ζητούσατε πριν αρχίσετε την εκπόνηση του νομοσχεδίου, για να τις μελετήσουν οι άνθρωποι που το επεξεργάστηκαν. Το email μου είναι στη διάθεσή σας για να μου αποδείξετε ότι κάνω λάθος και με χαρά θα σας στείλω τις προτάσεις μου αν μου απαντήσετε.

  • 30 Μαΐου 2021, 18:11 | Βεκρης Νεκταριος

    Καλησπέρα.
    Θα ήθελα και εγώ να καταθέσω απόψεις – προτάσεις και προβληματισμούς μετά από 32 χρόνια στην εκπαίδευση και κατάρτιση των οδηγών.
    Θεωρητική εκπαίδευση.
    Εάν ήμουν στην θέση σας θα εμπλούτιζα τα ερωτηματολόγια όλων των κατηγοριών με περισσότερες γλώσσες όπως Αραβικά (28 χώρες στον κόσμο μιλούν αυτήν την γλώσσα)
    Κινεζικά, Γαλλικά και πορτογαλικά.είναι τόσο εύκολο αυτό να γίνει και απορώ γιατί δεν έχει γίνει μέχρι τώρα.
    Πρακτική εκπαίδευση – εξέταση.
    Οι εκπαιδευτές Οδηγησης και κυκλοφοριακής αγωγής διδάσκουν :την οδική ασφάλεια την τεχνική της Οδηγησης,αμυντική οδήγηση οικολογική και οικονομική. Αλληλεπιδρούν με τον μαθητή συνέχεια με σκοπό να του δώσουν περισσότερες Οδηγικές γνώσεις και εμπειρίες για την μελλοντική συνύπαρξη τους στο οδικό δίκτυο με τους άλλους οδηγούς. Αυτό λοιπόν σημαίνει ότι γεννιέται μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ μαθητή και εκπαιδευτή.
    Την ώρα λοιπόν της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς εσείς προτείνετε ( θεσπίζετε;)να είναι μπροστά ο εξεταστής κ στο πίσω Καθισμα ο Εκπαιδευτης (παρατηρητής) πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει ένα επιπλέον άγχος – σύγχυση του εξεταζόμενου βλέποντας έναν άγνωστο άνθρωπο δίπλα του με πιθανό αρνητικό αποτέλεσμα της εξέτασης.
    Ο προβληματισμός μου ;
    Αντίδραση -απόδοση του εξεταζόμενου και επίσης γεννιούνται διάφορα ερωτήματα ως προς το μέλλον και την θέση του εκπαιδευτή εννοώντας ότι αυτή η κίνηση είναι η πρώτη; κ ακολούθως η δεύτερη να είναι η οριστική έξοδος του εκπαιδευτή από το αυτοκίνητο και αλλά πολλά.
    Επι της ουσίας αδιάβλητη , απρόσκοπτη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς χωρις εκπλήξεις που να θέτουν σε κίνδυνο τους άλλους χρήστες της οδού αλλά και εμάς θα γίνει μόνο με την παρουσία του εκπαιδευτή στην θέση που του αρμόζει ( συνοδηγός) και πίσω του εξεταστή όπου με την βοήθεια της κάμερας 360’ , (νομίζω την θελουμε όλοι για τους δικούς Τους λόγους ο καθένας) θα επιτευχθεί αδιάβλητη και με ασφάλεια το έργο της εξέτασης.
    Ευχαριστώ
    Βεκρης Νεκταριος.

  • 30 Μαΐου 2021, 18:27 | Νικόλαος Παπαντωνίου

    Κύριε Υπουργέ,
    με έκπληξη διαβάσαμε τη ρύθμιση της παρ.4 του άρθρου 15 του προωθούμενου νομοσχεδίου από εσάς, καθώς διαφορετική θέση και στάση είχατε κρατήσει έναντι του προηγούμενου Ν.4599/2019.
    Η κάθαρση και η διαφάνεια της διαδικασίας πρακτικής εξέτασης δεν θα επέλθει με την αλλαγή θέσης του εξεταστή στο πίσω κάθισμα. Άλλωστε η τοποθέτηση της φορητής κάμερας σε σημείο που απεικονίζονται τα χειριστήρια του οχήματος, όπως αναφέρεται στο άρθρο 16, παρ.7, εξασφαλίζει το αδιάβλητο της διαδικασίας, ανεξαρτήτως της ιδιότητας του ατόμου που κάθεται στη μπροστινή θέση. Η παρουσία όμως του εκπαιδευτή στη θέση του συνοδηγού εξασφαλίζει την οδική ασφάλεια κατά τη διάρκεια της πρακτικής εξέτασης.
    Ασκώντας το επάγγελμα του εκπαιδευτή για 30 χρόνια, θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός Σώματος Εξεταστών μετά από κατάλληλη κατάρτιση και με καταβολή ικανής αμοιβής, το οποίο θα εκτελεί τα καθήκοντά του αμερόληπτα.
    Καλό θα ήταν να αποφευχθούν κινήσεις εντυπωσιασμού χωρίς ουσία….

  • 30 Μαΐου 2021, 16:29 | Μαυρόγιαννου Θεοδώρα

    Θα ήθελα κι εγώ από την πλευρά της ιδιότητάς μου,εκπαιδεύτριας υποψήφιων οδηγών, να παραθέσω τις αντιρρήσεις και τις απόψεις μου όσον αφορά το άρθρο 15 του σχέδιου νόμου.
    1. Θα ήθελα να γνωρίζω τον πραγματικό λόγο που πρέπει να είμαστε την ώρα της πρακτικής εξέτασης στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, από τη στιγμή που θα υπάρχει οπτικοακουστική καταγραφή. Δε με πείσατε πως το κάνετε για την ψυχολογική υποστήριξη του υποψήφιου .
    2. Δηλώσατε πως από τη στιγμή που ο εκπαιδευόμενος έχει εκπαιδευτεί σωστά, μπορεί να εξεταστεί και μόνος του . Αναφέρατε παραδείγματα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
    α)Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, ο εκπαιδευτής κάθεται στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου την ώρα της εξέτασης;
    β) Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα ο εξεταζόμενος καλείται να οδηγήσει σε οδικό δίκτυο στο οποίο η πλειοψηφία των λοιπών χρηστών δεν τηρεί τον ΚΟΚ(έλλειψη αστυνόμευσης , νοοτροπία οδηγών )
    γ)Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η κάθετη αλλά κυρίως η οριζόντια σήμανση (διαγραμμίσεις) είναι εντελώς ανύπαρκτη;
    δ) Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα, όσο άρτια εκπαιδευμένος και αν είναι ο υποψήφιος , δε θα αγχωθεί την ώρα της εξέτασης;
    3. Σε καμία περίπτωση δε δέχομαι να χειριστεί το αυτοκίνητο μου , το οποίο απέκτησα με κόπο και ιδρώτα, οποιοσδήποτε άλλος/η πλην εμένα της ίδιας.
    Το να μας αναγκάσετε να το κάνουμε το θεωρώ επίταξη από πλευράς του υπουργείου.
    Επίταξη :η οριστική ή προσωρινή αφαίρεση κινητής ή ακίνητης περιουσίας καθώς και προσωπικών υπηρεσιών, που γίνεται από το κράτος για στρατιωτικούς σκοπούς σε καιρό πολέμου ή επιστράτευσης ή για δημόσια ωφέλεια
    Οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας απαγορεύεται. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της Χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών. (Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρο 22 παράγραφος 4).
    4.Αν όντως σας ενδιαφέρει η διασφάλιση της διαφάνειας στην πρακτική εξέταση, γιατί δε μας αποδεσμεύετε εντελώς από αυτό το κομμάτι; γιατί δεν αναλαμβάνουν οι περιφέρειες την διεξαγωγή των πρακτικών εξετάσεων με δικά τους οχήματα;
    Έτσι θα απαλλαγούμε κι εμείς από τη «ρετσινιά» του διεφθαρμένου κλάδου.
    5. Για να έχετε μία ολοκληρωμένη εικόνα για την πρακτική εξέταση στη χώρα που ζούμε, θα πρέπει να παρευρεθειτε σε εκπαιδευτικό όχημα την ώρα της εξέτασης, όχι μόνο μία αλλά αρκετές φορές. Ίσως τότε να κατανοήσετε τις αντιρρήσεις και την έντονη ανησυχία μας . Ίσως τότε και να καταφέρετε να τελειοποιήσετε το κατά τ’άλλα ορθό σχέδιο νόμου.
    Πως είναι δυνατόν να επιτύχετε πρακτικές εξετάσεις βασισμένες σε ευρωπαϊκά πρότυπα σε μια χώρα με τριτοκοσμικές κυκλοφοριακές συνθήκες ;
    Κάντε αυτό που σκέφτεστε, με τον σωστό τρόπο και θα είμαστε όλοι στο πλευρό σας !

  • 30 Μαΐου 2021, 16:15 | PATIKAS

    Σύμφωνα με το άρθρο 15 κατά την πρακτική εξέταση επιβατηγών, φορτηγών & λεωφορείων ο εξεταστής κάθεται μπροστά στη θέση του συνοδηγού.Αυτή είναι μία εγκληματική διάταξη που μεγιστοποιεί τους κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Κανείς εξεταστής δεν έχει την πείρα έγκαιρης και ορθής χρησιμοποίησης των πεντάλ στη θέση του συνοδηγού και οι κίνδυνοι σοβαρών τροχαίων ατυχημάτων είναι μεγάλοι. Με ένα επιμορφωτικό σεμινάριο που προβλέπεται στο άρθρο 33 – παρ.1 του σχεδίου νόμου δεν δύνανται οι εξεταστές να αποκτήσουν την πείρα που απαιτείται για την έγκαιρη και ορθή χρήση των πεντάλ. Οι εκπαιδευτές οδήγησης είναι καθημερινά αρκετές ώρες στους δρόμους και έχουν την απιτούμενη πείρα ορθολογικής χρήσης των πεντάλ. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αντιστοιχηθεί με ένα σεμινάριο των εξεταστών μίας ή δύο εβδομάδων. Ο εμπνευστής της παρ.1 του άρθρου 33 του σχεδίου νόμου είτε είναι άσχετος από οδική ασφάλεια είτε απλά προσπαθεί να μεταθέσει στους εξεταστές, τις ευθύνες του Υπουργείου σε περίπτωση τροχαίου. Ο εξεταστής θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες εξαιτίας των τερατουργηματικών διατάξεων του άρθρου 15 – παρ.4 & άρθρου 33 -παρ.1. Είναι οξύμωρο ότι ενώ η πλειονότητα των εξεταστών δεν έχει καν δίπλωμα για φορτηγό, λεωφορείο & νταλίκα και οι εμπνευστές του σχεδίου νόμου περιμένουν να αποτρέψουν πιθανά τροχαία ατυχήματα. Ειδικά στα βαρέα οχήματα, λόγω της αντικειμενικής δυσκολίας, ασχολείται μόλις το 30% των εκπαιδευτών και περιμένουμε ο εξεταστής να παρέμβει εγκαίρως και ορθώς με την εκπαίδευση ενός σεμιναρίου … Εφόσον οι πρακτικές εξετάσεις καταγράφονται από φορητή κάμερα 360 μοιρών, που ο έλεγχός της εξασφαλίζει το αδιάβλητο των εξετάσεων, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάθεται ο εξεταστής στη θέση του συνοδηγού. Η επιμονή του Υπουργείου ο εξεταστής να κάθεται στη θέση του συνοδηγού σε συνδιασμό με το Μητρώο Ιδιωτών Εξεταστών οδηγεί στο ανερυθρίαστο συμπέρασμα ότι σκοπός δεν είναι η διαφάνεια και η οδική ασφάλεια αλλά σταδιακά να αναγκαστούν να αποχωρήσουν από το έργο των πρακτικών εξετάσεων οι υφιστάμενοι δημόσιοι υπάλληλοι. Μετά το πρώτο ατύχημα που θα γίνει και ο εξεταστής θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινικές, αστικές και πειθαρχικές ευθύνες, οι υπόλοιποι εξεταστές θα αναγκαστούν να αποχωρήσουν από τις εξετάσεις, για να μην βρεθούν κι αυτοί υπόλογοι μετά από κάποιο τροχαίο ατύχημα.

  • ΑΡΘΡΟ 15 Συμφωνούμε με την αρχή διαφάνειας κατα τις εξετασεις των υποψηφίων οδηγών όπως επίσης και για την καταγραφή μέσω οπτικοακουστικής εφαρμογής…όμως αν δε θέλετε τον εκπαιδευτή δίπλα στον υποψήφιο, ώστε να προστατεύει την περιουσία του, που σημειωτέον δεν του τη χαρίσατε και αποτελεί και τεκμηριο φορολογικά, τότε βάλτε δικά σας αυτοκίνητα και κάντε μόνοι σας τις εξετάσεις. Δεν μπορείτε να «επιτάσσετε» τα δικά μας αυτοκίνητα…εμείς θα περιορισθούμε στο ΣΟΒΑΡΌ ΕΡΓΟ του εκπαιδευτή για το οποίο έχουμε ΚΡΑΤΙΚΗ ΑΔΕΙΑ και των μαθημάτων μας χωρίς το άγχος των εξετάσεων.

  • 30 Μαΐου 2021, 12:06 | Βασίλης Αποστόλου

    Με εκτίμηση στους νομοθέτες και το αρμόδιο υπουργείο…
    Θα ήθελα να σας θέσω τον προβληματισμό μου προς όφελος της οδικής ασφάλειας και της ασφαλής διαδικασίας των εξετάσεων…
    Θα ξεκινήσω με μία ερώτηση…Γιατί δεν θα μπορούσε να οδηγήσει κάποιος ενα δεξιοτίμονο αυτοκίνητο στην Ελλάδα? απαντω… είναι θέμα ορατότητας…σε μία προσπέραση ο συνόδηγος δεν έχει ορατότητα στο αντίθετο ρεύμα.. .
    παραθέτω ενα παράδειγμα…κατά την διάρκεια της εξέτασης ο υποψήφιος οδηγός παίρνει την απόφαση να προσπεράσει ενα ακίνητο φορτήγο… εκείνη την στιγμή ο συνοδηγός δεν έχει ορατότητα και δεν γνωρίζει ακόμη αν είναι σωστή αυτή η απόφαση… όταν το αυτοκίνητο φτάσει στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας ο συνοδηγός αποκτά ορατότητα και αντιλαμβάνεται ότι στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας έρχεται με ιλλιγγιώδη ταχύτητα ένα μηχανάκι… τότε ο συνοδηγός οφείλει σε κλάσματα δευτερολέπτων να πάρει τον πληρη έλεγχο του αυτοκινήτου(και του τιμονιού) κ να τράβήξει το αυτοκίνητο πισω στο ρεύμα κυκλοφορίας.. .όπως αντιλαμβάνεστε σαν εξεταστή θέλουμε έναν πλήρως λειτουργικό οδηγό από την θέση του συνοδηγού και όχι μόνο στη χρήση του φρένου όπως θεωρεί ο νομοθέτης…σας παρακαλώ να αναθεωρήσετε την διάταξη για την θέση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα καθώς θα υπάρξουν πολλοί ακαταλλήλοι για αυτή την διαδικασία και θα θρηνήσουμε θύματα… καθώς η δυνατότητα να οδηγείς ενα αυτοκίνητο απο τη θέση του συνοδηγού δεν είναι θέμα επιμορφωτικού σεμιναρίου.. .αλλά αυξημένων αντανακλαστικών και ιδιαίτερων δεξιοτήτων… αν συνυπολογίσουμε την αύξηση του άγχους του υποψήφιου οδηγού.. .αλλά και του άγχους του εξεταστή που δεν θα έχει ορατότητα θα έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα.. .

  • 30 Μαΐου 2021, 12:51 | Ευγενιος Τριβιζιας

    Καραμανλακο κανεις τον τσαμπα μαγκα.

    Αμα θες να κανεις καθαρση, μεχρι και ο καφετζης ξερει ποιοι τα παιρνουν.

    Αλλα δεν ακουμπατε τους δημοσιους υπαλληλους, τα χαϊδεμενα σας παιδια

  • 30 Μαΐου 2021, 11:10 | ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ

    Κυριε Υπουργε. Μετά απο 33 χρονια εμπειριας στην εκπαιδευση και της παρουσιας μου στην εξεταση χιλιαδων υποψηφιων οδηγων και οδηγων, πιστευω πως εχω τι δικαιωμα για να μην πω την υποχρεωση να σας εκφρασω τις αποψεις μου για το νομοσχεδιο που αφορα στον «Εκσυγχρονισμό του πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων» που καταθεσατε προς διαβουλευση. Πιστευω πως σε γενικες γραμμες ειναι ενα νομοσχεδιο που κινειται προς την σωστη κατευθυνση οσον αφορα την διαφανεια και την προαγωγη της οδικης ασφαλειας. Η μεγαλη μου διαφωνια ειναι για την θεση του εκπαιδευτη και του εξεταστη στο εκπαιδευτικο αυτοκινητο κατα την πρακτικη δοκιμασια (αρθρο 15). Η θεση του εκπαιδευτη ειναι διπλα στον μαθητη του οπως ηταν καθολην την διαρκεια της πρακτικης του εκπαιδευσης για λογους ασφαλειας . Η χρηση της καμερας διασφαλιζει την διαφανεια και δεν επιτρεπει ουτε στον εξεταστη ουτε στον εκπαιδευτη (δεν ειναι τυχαια η σειρα «εξεταστης, εκπαιδευτης»), να βοηθησει τον υποψηφιο κατα την διαρκεια της εξετασης. Επισης θα προτινα η παραγραφος 1 στο αρθρο 14 να διαμορφωθει ως εξης: Μετα την ολοκληρωση της θεωρητικης και πρακτικης εκπαιδευσης, ακολουθει η πρακτικη δοκιμασια για την κατηγορια οδηγησης που εχει ζητησει ο υποψηφιος οδηγος. Δηλαδη να μπορει να εξεταστει ο υποψηφιος πρωτα στην πρακτικη δοκιμασια και μετα στην θεωρητικη εξεταση η αντιστροφα.Στην παραγραφο 1 του αρθρου 6 αναφερεται αοριστα «να εχουν παρακολουθησει τα ελαχιστα απαιτουμενα μαθηματα θεωρητικης εκπαιδευσης» χωρις να προσδιοριζει τον αριθμο. Η προταση μου για τον ελαχιστο αριθμο παρακολουθησης θεωρητικων μαθηματων ανα κατηγορια ειναι η εξης: Α: 6ΘΜ, Β:12ΘΜ, Γ ,Δ ΑΡΧΙΚΟ:12, Γ,Δ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΑΠΟ Δ,Γ αντιστοιχα:6ΘΜ. Ελπιζω να ληφθουν υποψιν οι παρατηρησεις μου

  • 29 Μαΐου 2021, 23:08 | ΧΑΤΖΟΓΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κύριε υπουργέ ,
    η έναρξη της διαδικασίας σύνταξης ενός νόμου γίνεται συνήθως λόγω της επιθυμίας της πολιτικής ηγεσίας να δείξει πως παράγει έργο.
    Ο σκοπός και στόχος του νέου νόμου που αφορά τις άδειες οδήγησης είναι προς την σωστή κατεύθυνση (διαφάνεια θεωριτικων και πρακτικών εξετάσεων).
    Ωστόσο θα διαφωνήσω στο να βρίσκεται ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα διότι δεν βοηθάει και δεν συντελεί στο στόχο που έχετε θέσει (διαφάνεια εξετάσεων), παρά μόνο δημιουργεί νέα προβλήματα διότι ο «εξεταστής» δημόσιος υπάλληλος ,όχι μόνο δεν έχει την εμπειρία και ικανότητα να βρίσκεται στην θέση του συνοδηγού, αλλά ακόμη και στην πίσω θέση να εξετάσουν τον υποψήφιο,
    εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
    Δώστε λοιπόν περισσότερο έμφαση στον τρόπο καταγραφής της εξέτασης και στην εποπτεία αυτής της καταγραφής.
    Μην προσπαθητε να κάνετε κατι καλό με ΛΑΘΟΣ ΤΡΟΠΟ.

  • 29 Μαΐου 2021, 18:20 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Κε Υπουργε Μεταφορών και Υποδομών
    ————‘——-,
    Είσθε νέος πολιτικός και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ενέργειες ενος πολιτικού είναι συνυφασμενες με την πολιτική του σταδιοδρομια.
    Κράτος σημαίνει δύναμη,εξουσία, και το έργον των κρατικών υπαλλήλων είναι να παρέχουν στον πολίτη διαφανείς υπηρεσίες.
    Στο νέο σχέδιο νόμου με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι για να επιβάλλεται την διαφάνεια ιδίως στη πρακτική εξέταση των υποψηφίων οδηγών, τοποθετείτε τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα του οχήματος του,και τον κρατικό υπάλληλο σας,στη θέση του συνοδηγού.
    Παράλληλα υποχρεώνεται τους εκπαιδευτές να τοποθετησουν κάμερες στα εκπαιδευτικά οχήματα για να παρακολουθούν ποιον Κε Υπουργε ;
    τον υπάλληλο σας εξεταστή!!!!!!!!!.
    Δηλαδή αν μη τι άλλο δεν του έχετε εμπιστοσύνη.
    Κάλλιστα αυτή η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει και με τον εκπαιδευτή καθημενο στη θέση του συνοδηγού όπως γίνεται εδώ και χρόνια .
    Γιατί φέρνετε τόση αναστάτωση και προκαλείτε προβλήματα στους επαγγελματίες εκπαιδευτές.
    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά τον εκπαιδευτή κατά την ώρα της εξέτασης του υποψηφίου οδηγού τον θέλετε σιωπηλό , όταν θα διαπιστώνει με τρομο οτι προκύπτει ένας σοβαρότατες κίνδυνος από τον οποίο θα απειλείται η ζωή και των τριών επιβαινοντων , και συνάμα το περιουσιακό του στοιχείο.
    Ποις θα ευθύνεται σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου.
    Μέχρι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο έλεγε τα εξής » σε περίπτωση αξιοποινης πράξης κατά την εξέταση του υποψηφίου η ευθύνη βαρύνει τον εκπαιδευτή και ενίοτε των υποψήφιο εξεταζόμενο !!!!!!!!!!!!.
    Συνεπώς αυτή η παράγραφος,εφόσον επιμείνετε στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα πρέπει να καταργηθεί, και η μεν ποινική ευθύνη να βαρύνει τον εξεταστή, η δε αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές ,το αφήνω στην κρίση σας να αποφασίσετε ,γιατί είναι σίγουρο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ακυρώσουν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με τους εκπαιδευτές ,αφού ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου.που έχετε κατά νου να εφαρμόσετε θα είναι πολύ υψηλός.
    Θα σας παρακαλούσα
    να δώσετε μια λογική λύση σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχετε προκαλέσει σε έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιων που έχουν να εργαστούν περισσότερο από δύο χρόνια συνεχόμενα εξαιτίας Covid -19 και απεργιακων κινητοποιήσειων των υπαλλήλων εξεταστων καθώς και αυτών που προκάλεσε ο προκάτοχός σας Κος Σπιρτζης με το επαισχυντο νομοσχέδιο του.
    Με εκτίμησή
    Ν.Καλογεροπουλος.

  • 29 Μαΐου 2021, 18:09 | ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Κε Υπουργε Μεταφορών και Υποδομών
    ————‘——-,
    Είσθε νέος πολιτικός και θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ενέργειες ενος πολιτικού είναι συνυφασμενες με την πολιτική του σταδιοδρομια.
    Κράτος σημαίνει δύναμη,εξουσία, και το έργον των κρατικών υπαλλήλων είναι να παρέχουν στον πολίτη διαφανείς υπηρεσίες.
    Στο νέο σχέδιο νόμου με μεγάλη μου έκπληξη διαπίστωσα ότι για να επιβάλλεται την διαφάνεια ιδίως στη πρακτική εξέταση των υποψηφίων οδηγών, τοποθετείτε τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα του οχήματος του,και τον κρατικό υπάλληλο σας,στη θέση του συνοδηγού.
    Παράλληλα υποχρεώνεται τους εκπαιδευτές να τοποθετησουν κάμερες στα εκπαιδευτικά οχήματα για να παρακολουθούν ποιον Κε Υπουργε ;
    τον υπάλληλο σας εξεταστή!!!!!!!!!.
    Δηλαδή αν μη τι άλλο δεν του έχετε εμπιστοσύνη.
    Κάλλιστα αυτή η παρακολούθηση θα μπορούσε να γίνει και με τον εκπαιδευτή καθημενο στη θέση του συνοδηγού όπως γίνεται εδώ και χρόνια .
    Γιατί φέρνετε τόση αναστάτωση και προκαλείτε προβλήματα στους επαγγελματίες εκπαιδευτές.
    Δηλαδή αν κατάλαβα καλά τον εκπαιδευτή κατά την ώρα της εξέτασης του υποψηφίου οδηγού τον θέλετε σιωπηλό , όταν θα διαπιστώνει με τρομο οτι προκύπτει ένας σοβαρότατες κίνδυνος από τον οποίο θα απειλείται η ζωή και των τριών επιβαινοντων , και συνάμα το περιουσιακό του στοιχείο.
    Ποις θα ευθύνεται σε περίπτωση σοβαρού τροχαίου.
    Μέχρι σήμερα το θεσμικό πλαίσιο έλεγε τα εξής » σε περίπτωση αξιοποινης πράξης κατά την εξέταση του υποψηφίου η ευθύνη βαρύνει τον εκπαιδευτή και ενίοτε των υποψήφιο εξεταζόμενο !!!!!!!!!!!!.
    Συνεπώς αυτή η παράγραφος,εφόσον επιμείνετε στην εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα πρέπει να καταργηθεί, και η μεν ποινική ευθύνη να βαρύνει τον εξεταστή, η δε αστική ευθύνη για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές ,το αφήνω στην κρίση σας να αποφασίσετε ,γιατί είναι σίγουρο ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα ακυρώσουν τα συμβόλαια που έχουν συνάψει με τους εκπαιδευτές ,αφού ο κίνδυνος σοβαρών ατυχημάτων με την εφαρμογή του νέου νομοσχεδίου.που έχετε κατά νου να εφαρμόσετε θα είναι πολύ υψηλός.
    Θα σας παρακαλούσα
    να δώσετε μια λογική λύση σε όλη αυτή την αναστάτωση που έχετε προκαλέσει σε έναν ολόκληρο κλάδο επαγγελματιων που έχουν να εργαστούν περισσότερο από δύο χρόνια συνεχόμενα εξαιτίας Covid -19 και απεργιακων κινητοποιήσειων των υπαλλήλων εξεταστων καθώς και αυτών που προκάλεσε ο προκάτοχός σας Κος Σπιρτζης με το επαισχυντο νομοσχέδιο του.
    Με εκτίμησή
    Ν.Καλογεροπουλος.

  • 29 Μαΐου 2021, 14:31 | ΣΤΑΥΡΑΚΟΥΔΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

    Κύριε υπουργέ ο δάσκαλος οδήγησης δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι στο πίσω μέρος του οχήματος… Η θέση του είναι στην θέση του συνοδηγού ώστε να μπορεί να επέμβει αν χρειαστεί…. Ο μόνος που μπορεί να ψυχολόγησει τον μαθητή είναι ο ίδιος ο δάσκαλος του άρα γνωρίζει πως θα ενεργήσει ανά πάσα στιγμή και αν χρειαστεί να επέμβει… Τι μπορεί να προσφέρει από το πίσω κάθισμα; ποιος ο λόγος να βρίσκεται εκεί; τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος; ποιος θα έχει την ευθύνη;παρακαλώ πολύ να επανεξετασετε το θέμα αυτό…

  • 29 Μαΐου 2021, 13:44 | ΣΕΡΜΠΟΥ ΜΠΕΚΙΑΡΗ ΑΣΠΑΣΙΑ

    κ. Υπουργέ,
    είμαι υπέρ κάθε προσπάθειας αναβάθμισης των εξετάσεων και κυρίως υπέρ της διαφάνειας. Άλλωστε ο κλάδος μας εδώ και χρόνια ζητά την τοποθέτηση καμερών στο αυτοκίνητο για την ώρα της εξέτασης. Συμφωνούμε στο νομοσχέδιο εκτός από το άρθρο 15 και συγκεκριμένα για τη θέση του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα.

    Ο εκπαιδευτής πρέπει να είναι μπροστά ώστε να εγγυάται την ασφάλεια όλων, του ιδίου, του εξεταζόμενου, του εξεταστή και των περιουσιών, της δικής του και των άλλων. Αν το πρόβλημα είναι το αν παρεμβαίνει για να βοηθήσει κάποιον να περάσει τις εξετάσεις με χρήση των πεντάλ, ποιος εγγυάται ότι ο εξεταστής δεν θα κάνει ο ίδιος κάτι τέτοιο, ή ότι δεν θα του υπαγορεύσει ο εκπαιδευτής από το πίσω κάθισμα πώς να το κάνει; Εφόσον θα υπάρχει ηλεκτρονική παρακολούθηση που επιτέλους θα διασφαλίσει το αδιάβλητο των εξετάσεων, γιατί κάνετε τόσο κακό στην όλη προσπάθεια αναβάθμισης της διαδικασίας εξέτασης με το συγκεκριμένο, επικίνδυνο μέτρο της θέσης του δασκάλου;

    Ακούω από τους εισηγητές αυτού του τρόπου εξέτασης να λένε ότι η εκπαίδευσή του υποψήφιου τελειώνει όταν πάει για εξετάσεις, και παρομοιάζουν αυτήν τη δοκιμασία με όλες τις άλλες εξετάσεις που ο υποψήφιος είναι μόνος του. Πόσο λάθος έχουν, γιατί ποτέ δε βρέθηκαν στη θέση του εκπαιδευτή, δίπλα στον υποψήφιο την ώρα της εξέτασης. Το άγχος αυτής της εξέτασης είναι μεγάλο και ο κίνδυνος ενός λάθους από έλλειψη ψυχραιμίας τεράστιος. Εδώ χρειάζεται άμεση επέμβαση. Δεν έχει καμία σχέση με τις υπόλοιπες εξετάσεις.

    Ανακοινώσατε επίσης ότι θα υπάρξει ειδική εκπαίδευση των εξεταστών. Όσο και να εκπαιδευτεί ο εξεταστής, ούτε το αυτοκίνητο θα γνωρίζει, ούτε τις αντιδράσεις του υποψηφίου, κάτι που ο εκπαιδευτής του ξέρει πολύ καλά ύστερα από τις πολλές ώρες εκπαίδευσης που του έχει κάνει. Η επέμβαση του εξεταστή πολλές φορές θα γίνεται είτε καθυστερημένα με αποτέλεσμα την πρόκληση ατυχήματος, είτε πολύ νωρίς και άσκοπα με αποτέλεσμα την απόρριψη του εξεταζόμενου. Στην πρώτη περίπτωση θα ευθύνεται η απειρία γρήγορης εκτίμησης του κινδύνου, στη δεύτερη θα ευθύνεται ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος.

    Και αν δε θέλετε τόσο τον εκπαιδευτή δίπλα στον υποψήφιο, ώστε να προστατεύει την περιουσία του, που σημειωτέον δεν του τη χαρίσατε, τότε βάλτε δικά σας αυτοκίνητα και κάντε μόνοι σας τις εξετάσεις. Δεν μπορείτε να «επιτάσσετε» τα δικά μας αυτοκίνητα.

    Ειλικρινά λυπάμαι πολύ που όντας αντιπολίτευση θεωρούσατε «γονατογράφημα» το νόμο 4599/19. Συμφωνούσατε τότε μαζί μας ότι δεν μπορεί ο εκπαιδευτής να είναι εκτός του αυτοκινήτου. Σε τι διαφέρει τώρα? Ποια η διαφορά του να είμαστε εκτός αυτοκινήτου από το να είμαστε πίσω? Κανένας μας δεν μπορούσε να σκεφτεί ότι ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ θα φέρνατε έναν παρόμοιο νόμο!!!

    Έστω και τώρα μπορείτε να το διορθώσετε. Ο εκπαιδευτής στη θέση του, δίπλα στον υποψήφιο και κάμερα που θα καταγράφει τα πάντα.
    Εκτός πια αν υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που γίνεται όλο αυτό, γιατί για τη διαφάνεια που επικαλείστε δε μας πείθετε. Κάτι άλλο ίσως υπάρχει που αργά ή γρήγορα θα φανεί.

  • 28 Μαΐου 2021, 22:02 | Ανδρέας μπεσιρης

    Θεωρω ότι ο εκπαιδευτής πρέπει να βρίσκεται στην θέση του συνοδηγού κατά την διάρκεια εξετάσεις του υποψηφίου ,με σκοπό να αποτρέψει τυχόν λάθη του οδηγού όταν εξετάζεται ώστε να διασφαλιστεί η οδική ασφάλεια .
    Είμαστε οι μόνοι που γνωρίζουμε τις αντιδράσεις των μαθητών μας.
    Από την στιγμή που θα υπάρχει κάμερα ώστε να διασφαλιστεί η ορθή εξέταση χωρίς παρεμβάσεις βοήθειας τότε ποιος ο λόγος να μην βρισκόμαστε στην θέση μας .
    Θεωρείται σκόπιμο να μας βάλετε στο πίσω κάθισμα γιατί έτσι γίνετε σε αλλες ευρωπαϊκές χώρες .μην ξεχνάτε όμως ότι εκεί οι άλλοι οδηγοί των οχημάτων τηρούν τον ΚΟΚ , εδώ στην Ελλάδα ο ΚΟΚ δεν τηρείται από τους άλλους οδηγούς με αποτέλεσμα να παραβιάζουν πινακίδες , φωτεινούς σηματοδότες κα
    Μπορείτε να μου πείτε τι θα συμβεί εάν στις εξετάσεις κάποιο όχημα σε διασταύρωση σταματήσει αρκετά μετά το στοπ ποια θα είναι η αντίδραση του νέου οδηγού που εξετάζεται , και ποια η αντίδραση του εξεταστή ?εμείς τέτοιες περιπτώσεις βιώνουμε καθημερινά .
    Και ξέρουμε πως θα αντιδράσουμε γι’αυτό δεν έχουμε τροχαία ατυχήματα .
    Σκεφτείτε πολύ σοβαρά τις συνέπειες , πριν βάλετε το εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα , θα θρηνήσουμε σίγουρα θύματα , και δεν θα οφείλετε σε έλλειψη μάθησης , αλλά σε παραβίαση προτεραιότητας άλλου οδηγού .

  • 28 Μαΐου 2021, 19:11 | ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Η διαδικασία της εξέτασης υποψηφίων οδηγών όπως ορίζει το προσχέδιο του νόμου που θα τεθεί για διαβούλευση και ψήφιση ως προς την έγκριση και εφαρμογή του, ορίζει την απομάκρυνση του εκπαιδευτή απο την θέση του συνοδηγού και την τοποθέτηση του
    στο πίσω κάθισμα του οχήματος ενώ την θέση του συνοδηγού την αναλαμβάνει
    ο εξεταστής.
    Η δημόσιοι λειτουργοί εξεταστες δεν διαθέτουν την εξειδίκευση και την εμπειρία να μπορούν να παρέμβουν σε περίπτωση άμεσης και έκτακτης ανάγκης όταν απειλείται η ακεραιότητα της κυκλοφορίας και η οδική ασφάλεια της.
    Επίσης να επισημάνουμε ότι οι εξεταστες έχουν διενεργήσει ένα οχτάωρο ( εργασίας και εξαντλημένοι έρχονται να διατελέσουν ένα τόσο δύσκολο έργο με μορφή υπερωρίας (πάρεργο) .
    Η συγκεκριμένη διαδικασία δυστυχώς δεν διακρίνεται και στερείται απο την προνοητική και αποτρεπτική αντίληψη αποφυγής ατυχημάτων και δυστυχημάτων καθώς θα προκαλέσει στο οδικό δίκτυο δυσμενείς και δυσχερείς περιστατικά .
    Η οδική ασφάλεια κατά την διάρκεια της εξέτασης εξασφαλίζεται στην κυκλοφορία αποκλειστικά και μόνο
    απο την παρουσία του εκπαιδευτή στην θέση του συνοδηγού.
    Η έγκαιρη παρέμβαση του εκπαιδευτή σε περίπτωση κινδύνου είναι αναγκαία και απαραίτητη όταν οι εξετάσεις διεξάγονται στις 15:00 το μεσημέρι σε μία ώρα αιχμής και υπερβολικής κίνησης στην κυκλοφορία όπου η επικινδυνότητα είναι τεταμένη και συνεχής.
    Οι εκπαιδευτές οδηγών και το έργο τους είναι παρά πολύ δύσκολο και σημαντικό συνάμα διότι σκοπός τους είναι να διαμορφώσουν έναν νέο σε ηλικίας συνάνθρωπο τους αλλά και μεγαλύτερους σε ηλικία και να τους προσφέρουν την γνώση τους και την αυτογνωσία τους δια μέσου της εκπαίδευσης η οποία θα χρησιμεύσει σαν εφαλτήριο μέσο για την δημιουργία μίας σωστής νοοτροπίας εκ της οποίας θα διαθέτει σωστά αξιολογικά κριτήρια την ευθύνη και την πρόνοια.
    Έχουν περάσει τόσα χρόνια θυμάμαι
    που είχαν διατεθεί απο την ευρωπαϊκή ένωση ευρωπαϊκά κονδύλια για την δημιουργία κυκλοφοριακών πάρκων εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών τα οποία η πολιτεία δεν αξιοποίησε με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται οι δοκιμασίες των εξετάσεων μέσα στο κυκλοφοριακό χάος που επικρατεί στην ελληνική κυκλοφορία.
    Οι εκπαιδευτές οδηγών εδώ εμμένουν στις απόψεις τους οι οποίες έχουν κατατεθεί στο παρελθόν για την ύπαρξη εποπτικού μέσου καταγραφής της εξέτασης και πιστεύω ότι είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος διασφάλισης της διαφάνειας και των αξιολογικών κριτηρίων της.

  • 28 Μαΐου 2021, 09:11 | ΣΧΟΛΗ ΟΔΗΓΩΝ ΚΟΥΚΟΥΛΗ

    ΒΓΑΛΤΕ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΑΥΤΟΥΣ (ΕΞΕΤΑΣΤΕΣ) ΠΟΥ ΑΣΕΛΓΟΥΝ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΟΔΗΓΩΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ.ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ.ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΑΣ ΠΩΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.Ο ΡΟΛΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΝΗΚΕΙ-ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΨΗΦΙΟ ΟΔΗΓΟ.ΣΕ ΚΑΘΑΡΟ ΚΑΘΙΣΜΑ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΤΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΒΡΩΜΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΑΚΟΣ.ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΒΡΩΜΙΑ ΑΦΗΝΕΙ.ΔΕΝ ΧΑΡΙΖΩ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ.
    ..Μην Διυλίζεται τον κώνωπα και καταπίνετε την κάμηλον ΚΥΡΙΟΙ..

  • 28 Μαΐου 2021, 07:36 | Σωκράτης Αντωνιάδης

    300.000 . Θυμηθείτε το νούμερο κ.Υπουργέ. Τόση ήταν η διαφορά ψήφων υπέρ της
    Ν. Δημοκρατίας έναντι του Σύριζα. Ψήφοι οι οποίοι ανήκαν επί το πλείστον σε εκπαιδευτές
    Οδήγησης και στις οικογένειές τους μετά από εκείνο το περίφημο Γονατογράφημα , όπως
    Εσείς ο ίδιος αποκαλέσατε τον περιβόητο νόμο Σπίρτζη που πετούσε έξω από τα αυτοκίνητά τους, τους εκπαιδευτές κατά την διάρκεια της πρακτικής εξέτασης.
    Φέρνετε λοιπόν σήμερα ένα νόμο Αγκωνογράφημα θα το ονομάσω εγώ με τον οποίο πετάτε στο πίσω κάθισμα….. τον εκπαιδευτή και τοποθετείτε στο μπροστινό τον ανεκπαίδευτο εξεταστή, ο οποίος δεν θα μπορέσει να αντιδράσει έγκαιρα , όση εκπαίδευση και να του παράσχετε στο μέλλον σε μια κατάσταση πανικού σε μια κατάσταση ανάγκης. Κάνετε επίσης κατάσχεση ιδιωτικής περιουσίας, του αυτοκινήτου μου δηλαδή, χωρίς εγώ να μπορέσω να αντιδράσω εάν ο υποψήφιος πανικοβληθεί κατά την διάρκεια της εξέτασης. Θεωρώ ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτών θέλει να απαγκιστρωθεί από την διαδικασία των εξετάσεων . Μπορείτε κάλλιστα βα εφοδιάσετε κάθε περιφερειακή ενότητα ανάλογα με τις ανάγκες που έχει με αυτοκίνητα να τα εξοπλίσετε κατάλληλα και να γίνονται οι πρακτικές εξετάσεις . Δεν μπορώ επίσης να καταλαβω γιατί εφόσον θα υπάρχει καταγραφικό 360 μοιρών , το λόγο του εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα. 300,000 ψήφοι. Με φιλικούς χαιρετισμούς

  • 28 Μαΐου 2021, 06:11 | ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Καλημέρα,
    Αυτό το νομοσχέδιο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ξέχωρίσει η ήρα απο το σιτάρι και αναφέρομαι και στους εκπαιδευτές αλλά και στους εξεταστές. Μέχρι σήμερα η οδική ασφάλεια η εκπαίδευση και η εξέταση των παιδιών μας επαφίεται στο φιλότιμο και στην συνείδηση ελάχιστων εκπαιδευτών και εξεταστών ανά την επικράτεια των «Γραφικών» όπως λένε. Σταματήστε επιτέλους αυτήν την τεράστια και πολύχρονη διαπλοκή. Τρέξ’τε το νέο νομοσχέδιο όσο ποιο γρήγορα γίνεται. Μην φτάσουμε στην λήξη της θητείας σας και ασχολούμαστε και την νέα τετραετία με τα ίδια θέματα. Το σημαντικότερο είναι η εποπτία. Το τελειότερο σύστημα εξέτασης είναι αυτό που εποπτέυεται σωστα! Έχετε όραμα, έχετε και την θέληση! Μακάρι να σας γράψει η ιστορία οτι καθαρίσατε τον χώρο μετά απο τόσες δεκαετίες! Είμαστε μαζί σας!

  • 27 Μαΐου 2021, 19:28 | ΑΛΕΚΟΣ

    Αναλάβετε σαν Υπουργείο όλες τις ευθύνες απο ενα πιθανό ατύχημα ,αποζημιώστε τον Εκπαιδευτή για όλες τις υλικές ζημιές που πιθανά θα προκύψουν ,αποζημιώστε την ψυχική οδύνη του Εκπαιδευτή απο ατύχημα που μπορεί να συμβεί απο κακούς χειρισμούς του υποψηφίου λόγω άγχους ,είτε λογω ανεπάρκειας του εξεταστή (λανθασμένο παράγγελμα,λανθασμένη παρέμβαση κ.λ.π) .Ομως να ξέρετε ο Εκπαιδευτής μάγος που μπροστά στην κάμερα μπορεί να βοηθήσει τον υποψήφιο απο το μπροστινό κάθισμα,και απο το πίσω κάθισμα μπορεί να κάνει νοήματα μέσω του καθρέπτη στον Υποψήφιο!!!Αδύνατο να εφαρμοστεί ο νόμος σας,ο ένας θα ρίχνει τις ευθύνες στον άλλον και με τα δύο -τρία ατυχήματα θα το πάρετε πίσω γιατί η κατακραυγή θα είναι μεγάλη και απο τους πολίτες.

  • 27 Μαΐου 2021, 13:35 | ΣΑΒΙΝΑ ΦΟΥΝΑΡΟΥ

    Κύριε Υπουργέ είμαστε ένας κλάδος χιλιοταλαιπωρημένος,πού από το 2017 έως καί σήμερα έχει πληγεί καί από απεργίες των εξεταστών και από του προκατόχου σας Υπουργού με τον νόμο 4599/2019 καί τώρα από την πανδημία.
    Ολη αυτή η κατάσταση μας έχει οδηγήσει σε οικονομική εξαθλίωση και κατ’επέκταση μας έχει καταστήσει ανίκανους να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στά άκρως απαραίτητα και αναγκαία της διαβίωσης μας.
    Ο νόμος πού έχετε φτιάξει είναι άριστος όσον αφορά στην διαφάνεια και την εκσυγχρόνιση του συστήματος.
    Ομως τό άρθρο 15 στο οποίο προβλέπεται να κάθεται ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα την ώρα της εξέτασης, πριν ακόμα μπει σε εφαρμογή,έχει αρχίσει και αφήνει στον κλάδο μας τα σημάδια δυσαρέσκειας από τούς πολίτες οι οποίοι έχουν ξεκινήσει την διαδικασία απόκτησης αδείας οδήγησης. Παραπονούνται και διαμαρτύρονται για ποιον λόγο θα πρέπει να περάσουν μία επιπρόσθετη ψυχολογική επιβάρυνση της προσωπικότητας τους,την στιγμή που ήδη θα καταγράφονται τα πάντα καθ’όλη την διάρκεια της εξέτασης τους,γεγονός που από μόνο του είναι αγχωτικό.
    Ακούμε ερωτήματα που από μόνα τους μας κάνουν και νοιώθουμε υποδεέστεροι των περιστάσεων.
    Αφήστε μας στην φυσική μας θέση
    Δεν αποτελούμε το μίασμα της κοινωνίας για να μας υποβαθμίζετε από εκπαιδευτές σε συνεπιβάτες.
    Ευχαριστώ

  • 26 Μαΐου 2021, 22:49 | Στούμπος Λεωνιδας

    Κύριε Υπουργέ,
    Μετά από 38 χρόνια εμπειρίας στο επάγγελμα του εκπαιδευτής οδηγών, έχω να σας πω τα εξής:
    Το ισχύον σύστημα πιστοποίησης δεξιοτήτων οδήγησης έχει αποδειχθεί από την εφαρμογή του στην πράξη διαβλητό και ανεπαρκέστατο. Η διαδικασία εξέτασης στην οδήγηση με την ανοχή των εξεταστών η παρέμβαση των εκπαιδευτών είναι εύκολη. Το αποτέλεσμα είναι να έχουμε οδηγούς ανεπαρκώς εκπαιδευμένους, άρα επικίνδυνους για την δημόσια ασφάλεια. Το διαβλητό σύστημα εξετάσεων στην οδήγηση διευκολύνει την εμπορευματοποίηση των αδειών οδήγησης και τον παράνομο πλουτισμό όλων των εμπλεκομένων. Όσα όμως εξαγγέλθηκαν από το Υπουργείο για τον νέο τρόπο πιστοποίησης δεξιοτήτων είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Η χρήση της τεχνολογίας, η καταγραφή της διαδικασίας εξέτασης και με το να κάθεται ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα θα έχει ως αποτέλεσμα την άρτια εκπαίδευση των υποψηφίων οδηγών και θα αποτρέψει την εμπορία των αδειών οδήγησης. Όσοι επιθυμούν να μην αλλάξει το σύστημα δεν ενδιαφέρονται για την βελτίωση της διαδικασίας, αλλά απλά έχουν συμφέροντα από την εμπορευματοποίηση των αδειών οδήγησης.
    Σας παρακαλώ μην κάνετε πίσω. Προχωρήστε επιτέλους στις αλλαγές που εξαγγείλατε.

  • 26 Μαΐου 2021, 18:52 | Χρήστος Αλεξίου

    Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στην παράγραφο 4.
    Δεν μπορεί ο εξεταστής να υποκαταστήσει το ρόλο του εκπαιδευτή, ο οποίος συν τοις άλλοις γνωρίζει καλύτερα την οδηγική συμπεριφορά του εκάστοτε υποψηφίου. Θα δημιουργείται και θέμα αστικής ευθύνης του εξεταστή σε περίπτωση ατυχήματος; Επιτρέπεται αυτό από την ασφαλιστική νομοθεσία ή θα οδηγηθούμε σε χωρίς λόγο σε αύξηση της τιμής του διπλώματος, όπως συνέβη και με το ν. 4599; Επίσης γεννιέται το εξής ερώτημα: Από την ώρα που ο εξεταστής τοποθετείται μπροστά, ποιος ο λόγος να επιβαίνει ο εκπαιδευτής στο όχημα αφού δεν θα μπορεί να επέμβει;
    Οπότε τα θέματα που εγείρονται έχουν ως εξής:
    1. Με την προτεινόμενη ρύθμιση δημιουργούνται ανυπέρβλητα νομικά και ουσιαστικά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση της πρακτικής δοκιμασία. Ειδικότερα, η τοποθέτηση του εξεταστή στη θέση του συνοδηγού εγείρει ζητήματα αστικής ευθύνης και ασφάλισης του ΙΧ από πιθανό ατύχημα καθώς το ΙΧΕ είναι ιδιοκτησίας του εκπαιδευτή.
    2. Επιπλέον, ως γνωστόν, ο εξεταστής δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία για την άμεση συνδρομή του υποψηφίου οδηγού προς αποφυγή πιθανού ατυχήματος, γεγονός που θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή αλλά και τη σωματική ακεραιότητα τόσο του ιδίου όσο και των λοιπών επιβαινόντων στο όχημα.
    3. Τέλος, από το συνδυασμό των διατάξεων της παρ. 4 Άρθρο 15 και της παρ. 3 Άρθρο 16 καθίσταται σαφές ότι τα καθήκοντα του εξεταστή, κατά τον κρίσιμο χρόνο της πρακτικής δοκιμασίας, έχουν αυξηθεί υπέρμετρα μετά και την προσθήκη αυτών του διαρκούς ελέγχου της ορθής λειτουργίας της κάμερας και της κάρτας μνήμης αλλά και της υποχρέωσης παρεμβάσεων για την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων, καθήκοντα τα οποία καθιστούν αδύνατη πλέον την προσήκουσα εκτέλεση των βασικών καθηκόντων του.

  • 26 Μαΐου 2021, 17:41 | ΚΑΡΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

    Είμαι καινούργιος δάσκαλος συμφωνώ με το νομοσχέδιο στα περισσότερα αλλά όχι με το να με βαζεται να κάθομαι πισω. Είναι ντροπή σας.

  • 26 Μαΐου 2021, 13:13 | ΠΟΛΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

    Κύριε Υπουργέ,πριν από δύο χρόνια,που ο κλάδος που ανήκω περνούσε ταλαιπωρία με τον Ν.4599/19 του τότε υπουργού Μεταφορών,σας περιμέναμε ως σωτήρα μας,να ακυρώσετε τον νόμο,πράγμα που το κάνατε όταν αναλάβατε το αξίωμα του Υπουργού.
    Και σας ευχαριστούμε.
    Τώρα μετά από την καταπόνηση του κλάδου μας και από την πανδημία του covid-19 και αφου μπορέσαμε μετά από τόσο καιρό να μπούμε σιγά σιγά στην κανονικότητά μας, έρχεστε και με το συγκεκριμένο άρθρο του νομοσχεδίου,να μας βάλετε στο πίσω κάθισμα .
    Αφού τοποθετείτε την κάμερα και το ζηούμενό σας είναι να παρακολουθείτε με την καταγραφή την εξέλιξη της εξέτασης και τις τυχόν παρεμβάσεις που θα γίνονται.
    Για ποιό λόγο μας αλλάζετε την θέση μας.
    Μας ακυρώνετε και μειώνετε τον Κλάδο????
    Δώστε μας , μία πραγματική απάντηση επί της ουσίας και όχι ρητορική.

  • 26 Μαΐου 2021, 13:18 | ΤΟΠΠΟΣ ΝΙΚΟΣ

    Είναι απαράδεκτο να κάθεται ο εκπαιδευτής πείσω. Σας πιστέψαμε και σας ψηφίσαμε. Είστε απαράδεκτοι.

  • 26 Μαΐου 2021, 13:10 | ΚΑΤΕΡΙΝΑ

    Κύριε Υπουργέ είμαι μία κοπέλα που εκπαιδεύεται για να αποκτήσω ‘αδεια οδήγησης αυτοκινήτου. Στο πρώτο μου μάθημα είχα αρκετό τράκ που ο εκπαιδευτης μου ,με διαβεβαίωσε ότι θα μού εξαληφθεί περώντας ο χρόνος και γνωρίζοντας καλύτερα πως να χειρίζομαι το αυτοκίνητο.
    Επίσης μου εξήγησε ότι από μία Σχολή Οδήγησης ο υποψήφιος όταν τελειώσει και πάρει το δίπλωμά του,βγαίνει ΓΝΩΣΤΗΣ και όχι έμπειρος. Γεγονός που το κατανοώ ,διότι η εμπειρία αποκτάται αθροιστικά με την π’αροδο του χρόνου και την επαναλαμβανόμενη καθημερινή χρήση του αυτοκινήτου που θα έχω.
    Από την ημέρα που έχω ακούσει από τα ΜΜΕ για αυτήν την αλλαγή που σκοπεύετε να εφαρμόσετε, έχω αγχωθεί πάρα πολύ, και μόνο με την ιδέα ότι την ημέρα που θα εξετάζομαι, δεν θα βρίσκεται δίπλα μου ο δάσκαλός μου,αλλά κάποιο τρίτο άτομο που δεν το έχω ξαναδεί,και θα είναι αυτός που θα με κρίνει για την απόκτηση του διπλώματος μου.
    Εχω σταματήσει την εκπαίδευσή μου,γιατί με έχει κυριεύσει η αγωνία για εκείνη την ημέρα.
    Περιμένω να δω πως θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση,δεδομένου ότι ο εκπαιδευτής μου με ενημέρωσε πως και οι ίδιοι οι δάσκαλοι είναι αντίθετοι με το συγκεκριμένο άρθρο.
    Να σας τονίσω ότι δίπλωμα ήθελα να βγάλω πριν από δύο χρόνια και επειδή και τότε υπήρχε ανάλογο πρόβλημα,περίμενα να γίνει η αλλαγή που άκουγα ότι θα ακυρώσετε τον τότε νόμο του πρώην Υπουργού, όταν αναλάβετε την διακύβερνηση της χώρας.
    Και τώρα πάλι βρίσκομαι σε στάση αναμονής.
    Η ψυχολογία την ώρα της παρουσίασης των ικανοτήτων στην οδήγηση για την απόκτηση διπλώματος είναι από μόνη της επιβαρυμένη.
    Καλούμαστε μέσα σε 30 λεπτά να παρουσιάσουμε σωστά ότι έχουμε εισπράξει από την εκπαίδευσή μας, σε δίαστημα 25 τουλάχιστον ωρών πού κάνουμε.
    Κύριε Υπουργέ δεν είμαι μονάδα που σας παραθέτω την άποψή μου και τις ανησυχίες μου. Είμαστε αριθμητικά πάρα πολλοί πού βλέπουμε αρνητικά και από το ίδιο πρίσμα,αυτήν την απόφασή σας.
    Αφού θα βάλετε κάμερες πού θα καταγράφουν όλες τις κινήσεις και ομιλίες μέσα στο αυυτοκίνητο από όλους μας,αφήστε δίπλα μας τον ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ μας
    Ευχαριστώ

  • 26 Μαΐου 2021, 12:51 | PROKOPI LOUKIA

    Πολύ καλό το νομοσχέδιο στο 99% των άρθρων του.
    Ενα άρθρο το συγκεκριμένο επηρεάζει όλο τον κλάδο των εκπαιδευτών και σίγουρα την εύρυθμη λειτουργία της οδικής ασφάλειας και των υπολοίπων χρηστών του οδικού δικτύου.
    Ποιά η σκοπιμότητα της μετακίνησης του εκπαιδευτή από το κάθισμα του συνοδηγού στο πίσω κάθισμα???
    Η εξασφάλιση της διαφάνειας κατά την ώρα της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς πραγματοποιείται με την τοποθέτηση καμερών καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού καθ’όλη την διάρκεια αυτής.
    Ο υποψήφιος την ώρα της εξέτασής του είναι εκ των προτέρων αγχωμένος, παρ’ότι γνωρίζει ότι δίπλα του θα κάθεται ο δάσκαλός του,που τον έχει συνηθίσει σε όλη την διάρκεια της εκπαιδευσης του.
    Εχετε σκεφτεί τι θα ακολουθήσει την στιγμή που θα κάνει κάποια λάθος κίνηση και ο εξετασυής που θα κάθεται δίπλα του,μην έχοντας την απαραίτητη εμπειρία και τα σωστά αντανακλαστικά,ενεργήσει σπασμοδικά και δικαιολογημένα να κάνει και αυτός κάποιο λάθος?????
    Κύριε Υπουργέ την θέληση σας γιά ασφαλείς εξετάσεις ως προς την διαφάνεια,την έχετε καλύψει πλήρως με την τοποθέτηση καμερών εντός του εκπαιδευτικού οχήματος

  • 26 Μαΐου 2021, 12:49 | ΕΛΕΝΗ ΠΙΤΣΗ

    Κυριε Υπουργέ το νομοσχέδιο σας είναι πολύ καλό.
    Από τη στιγμή ομοσ που θα υπάρχει κάμερα και θα υπάρχει οπτικοακουστικό υλικό γιατί ο εκπαιδευτής θα πρέπει να είναι στο πίσω κάθισμα. Αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος τι θα γίνει… Μπορείτε να μας απαντήσετε….

  • 26 Μαΐου 2021, 10:40 | ΨΥΧΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

    Κε Υπουργέ, ως νέος εκπαιδευτής πιστεύω πως η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και του κλάδου εν γένει είναι απαραίτητα. Προφανώς αυτό δεν επιτυγχάνεται μέσα σε ένα βράδυ περνώντας ένα μαζικό νομοσχέδιο αλλά είναι μια δυναμική διαδικασία δοκιμών και χρειάζεται διαρκή αναπληροφόρηση από τους συμμετέχοντες υποψήφιους, εκπαιδευτές και εξεταστές. Το άρθρο 15 φαίνεται πως συντάχθηκε χωρίς να λάβει υπ’όψην τα δεδομένα που οι εκπαιδευτές παρέχουν στο Υπουργείο, πράγμα που φαίνεται στα σχόλια. Ο εκπαιδευτής ΠΡΕΠΕΙ να μείνει στη θέση του συνοδηγού, και είναι θέμα ασφάλειας! Έχει την εμπειρία διαχείρισης κάθε απροόπτου περιστατικού που θα θέσει σε κίνδυνο τόσο τους επιβαίνοντες όσο και του περιβάλλοντος χώρου, καθώς και μπορεί να διασφαλίσει την ακεραιότητα του αυτοκινήτου που αποτελεί περιουσία του. Έχει περάσει ώρες στο δρόμο με κάθε υποψήφιο ξεχωριστά, γνωρίζει τον τρόπο που λειτουργεί και τη ψυχοσύνθεση του και έχει κρίνει την ετοιμότητα του και αυτός είναι που στη στρεσογόνα διαδικασία των εξετάσεων απο τη ΦΥΣΙΚΗ του και συνήθης θέση θα τον βοηθήσει.
    Η διαφάνεια δεν θα επιτευχθεί αντιμετωπίζοντας τους εκπαιδευτές ως τους ραδιούργους του συστήματος και χρειάζεται συνεννόηση και σχέσεις καλής πίστεως.

  • 25 Μαΐου 2021, 22:55 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΟΜΠΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

    ΑΡΘΡΟ 15.
    Ελπίζω οι παρατηρήσεις, σχόλια, σκέψεις και προτάσεις των πολιτών που ανεβαίνουν σ’ αυτό το «βήμα» της δημόσιας διαβούλευσης να ληφθούν σοβαρά υπόψη από το υπουργείο.
    Επιτρέψτε μου να κάνω μερικές παρατηρήσεις στο άρθρο 15 από τη θέση του εξεταστή.
    1. Η πρακτική εξέταση των υποψηφίων είναι μια ζωντανή διαδικασία κατά τη διάρκεια της οποίας ο εξεταζόμενος βρίσκεται σε μέγιστη αγχωτική κατάσταση, προσπαθώντας ταυτόχρονα να θέσει σε πλήρη λειτουργία, το μυαλό του, τα χέρια του, τα μάτια του, τα πόδια του. ‘Eνας παλιός αυτοκινητιστής μου είπε κάποτε ότι, όταν οδηγείς πρέπει να λειτουργούν σωστά όλες οι αισθήσεις σου. Σκεφτείτε το λίγο.
    2. Καμία άλλη εξέταση δεν είναι τόσο αγχωτική όσο η εξέταση για την απόκτηση άδειας οδήγησης.
    3. Ο υποψήφιος με τον εκπαιδευτή του έχουν ήδη «δεθεί» κατά τη διάρκεια των μαθημάτων και είναι προφανές ότι αισθάνεται οικεία με αυτόν κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
    4. Είναι αδιανόητο ο εκπαιδευτής να βρίσκεται στο πίσω κάθισμα ως απλός θεατής που κάνει τη βόλτα του. Η θέση του είναι στη θέση του συνοδηγού προκειμένου να έχει τον έλεγχο του οχήματος σε περίπτωση κινδύνου και για την αποφυγή ατυχήματος. Ποια είναι αλήθεια η διαφορά στο σημείο αυτό από το νόμο Σπίρτζη; Μεταφέρετε τον εκπαιδευτή στο πίσω κάθισμα για να μην βοηθάει τον εξεταζόμενο; Μα θα υπάρχει κάμερα που θα καταγράφει κάθε τι γενόμενο στο χώρο του οχήματος. Δεν έχει λοιπόν καμιά λογική αυτή η διάταξη.
    5. Ο εξεταστής (ο ένας και μοναδικός πλέον εξεταστής) θα πρέπει να τοποθετεί την κάμερα στο εκπαιδευτικό όχημα, να διενεργεί τον έλεγχο των δικαιολογητικών εκπαιδευτή, οχήματος, εξεταζόμενου, να διενεργεί την εξέταση, θα πρέπει να έχει την προσοχή του τεταμένη για να αποτρέψει τυχόν ατύχημα, θα συμπληρώνει το ΔΕΕ και όλα αυτά με το καταπληκτικό οικονομικό κίνητρο των 250 € (182 € καθαρά) ακόμη κι αν λόγω του πλήθους των υποψηφίων απαιτηθεί να συμμετάσχει σε 6, 7, 8 ή και 9 επιτροπές το μήνα και ένα μέρος αυτού του ποσού, δηλ. 20 € το μήνα θα καταναλώνεται ως έξοδο μετακίνησης του εξεταστή στις αφετηρίες έναρξης των εξετάσεων και ένα άλλο ποσό 38 € ως φορολογία. Κάνετε εξετάσεις λοιπόν εσείς με 124 € το μήνα.
    6. Ο εξεταστής πρέπει να «παίζει κορώνα γράμματα» τη σωματική του ακεραιότητα ή και τη ζωή του και συνακόλουθα τη ζωή των άλλων επιβαινόντων στο εκπαιδευτικό όχημα επειδή με το νομοσχέδιο θέτετε τον καθόλα αρμόδιο εκπαιδευτή για την τήρηση της ασφάλειας των επιβαινόντων προσώπων αλλά και της περιουσίας του στο πίσω κάθισμα.
    7. Οι εξεταστές, με εξαίρεση τους πιστοποιημένους εκπαιδευτές αποφοίτους μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στους οποίους όμως δεν δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής τους στο Μητρώο Εξεταστών επειδή είναι κατηγορίας ΔΕ, δεν είναι εκπαιδευμένοι να αποτρέπουν τυχόν ατυχήματα κατά τη διάρκεια της εξέτασης.
    8. Θέλετε να πατάξετε τη διαφθορά θέτοντας τον εκπαιδευτή σε ρόλο ανενεργό; Έγινε και δοκιμάστηκε με την εξέταση των οδηγών ηλικίας άνω των 74 για την ανανέωση της άδειας οδήγησης. Τότε πατάχθηκε η διαφθορά σε μια prive εξέταση; Το ίδιο κάνετε και τώρα; ; Ένας επίορκος με ελαστική συνείδηση εξεταστής ο οποίος έχει χρηματιστεί, θα πατήσει το φρένο για να αποτρέψει ατύχημα και να απορριφθεί ο υποψήφιος; Όχι βέβαια. Απλά ο εκπαιδευτής θα κλαίει την περιουσία του. Θέλετε κι άλλο; Υποψήφιος αρνείται να δώσει «φακελάκι» σε επίορκο εξεταστή και ο εξεταστής κατά τη διάρκεια της εξέτασης πατάει φρένο για να αποτρέψει τυχόν «ατύχημα» με αποτέλεσμα ο υποψήφιος να απορριφθεί. Πως σας φαίνεται;

    Το νομοσχέδιο έχει πολλά θετικά αλλά και πολλά αρνητικά στοιχεία και αυτό γιατί για άλλη μια φορά δεν ρωτήθηκαν οι εμπλεκόμενοι στη διαδικασία.

    ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ:
    1. Η διαδικασία της πρακτικής εξέτασης όπως και των μαθημάτων πρέπει να καταγράφεται με οπτικοακουστικά μέσα. Σωστότατη η διάταξη.
    2. Δημιουργήστε σώμα ή μητρώο εξεταστών, όπως θέλετε ονομάστε το. Στο σώμα αυτό θα μπορούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συμμετοχής οι ήδη υπάρχοντες εξεταστές των Περιφερειών της χώρας, άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδιώτες επαγγελματίες γνώστες του ΚΟΚ, και εκπαιδευτές των σχολών οδήγησης.
    3. Εκπαιδεύσετε τους μελλοντικούς εξεταστές. Θεωρητικά, πρακτικά,. Διδάξετε τους ψυχολογία υποψηφίου εξεταζόμενου, τρόπους συμπεριφοράς προς τον υποψήφιο. Ο εξεταστής την ώρα της εξέτασης πρέπει να λαμβάνει το μέγιστο της γνώσης του υποψήφιου.
    4. Ορίσετε ως αποζημίωση των εξεταστών ένα σημαντικό ποσό και μην απαξιώνετε τη διαδικασία. Ορίσετε για τους υπαλλήλους του δημοσίου ότι οι εξετάσεις από αυτούς θα διενεργούνται αποκλειστικά μετά το πέρας του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών ενώ οι υπόλοιποι εξεταστές μπορούν να διενεργούν τις εξετάσεις οποιαδήποτε ώρα, μετά από επιλογή του υποψήφιου και του εκπαιδευτή.
    5. Ορίσετε μεταβατικό στάδιο για την ολοκληρωτική εφαρμογή του νομοσχεδίου και μέχρι τότε ας διενεργούνται οι εξετάσεις με το υπάρχον προσωπικό των Περιφερειών.
    6. Εισάγετε επιτέλους τη διδασκαλία του ΚΟΚ στις βαθμίδες εκπαίδευσης, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο. Το προβλέπει άλλωστε ο ΚΟΚ. Δώστε στα παιδιά μας τη σωστή αγωγή μέσω του σχολείου.
    7. Εμπιστευτείτε τους εκπαιδευτές οδηγών και υποψηφίων οδηγών και δώστε τους το ρόλο που τους αρμόζει στη διαδικασία των εξετάσεων. Εμπιστευτείτε τους υπαλλήλους του δημοσίου και των Περιφερειών που πασχίζουν να ορθοποδήσει αυτός ο τόπος.
    8. Επειδή έχει ήδη νομοθετηθεί αλλά ουδέποτε εφαρμοστεί η εξέταση των υποψηφίων κατά τη νύκτα, ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες , ας γίνει επιτέλους πράξη η αρμοδιότητα των Εποπτών να εξετάζει δειγματοληπτικά υποψήφιους που πέτυχαν στις εξετάσεις οδήγησης σε άλλες συνθήκες απ’ αυτές της επιτυχίας τους.
    9. Νομοθετείστε αυστηρά διοικητικά μέτρα σε περιπτώσεις παραβάσεων της νομοθεσίας που αφορά την διαδικασία εκπαίδευση-εξέταση οδηγών. Ανάλογα με το παράπτωμα, αφαίρεση της άδειας λειτουργίας της σχολής οδηγών, αποπομπή εξεταστή από το έργο των εξετάσεων μέχρι και απόλυση από το δημόσιο αν είναι δημόσιος υπάλληλος.
    10. Δώστε στην Αρχή Διαφάνειας την δειγματοληπτική εξέταση των οδηγών που επιτυγχάνουν στις εξετάσεις και σε περίπτωση διαπίστωσης σοβαρών ανακολουθιών ως προς τις γνώσεις του εξεταζόμενου νομοθετείστε αυστηρές κυρώσεις.

  • 25 Μαΐου 2021, 21:11 | Απόστολος Παπαοικονόμου

    Είναι εκτός πραγματικότητας ο εξεταστής να κάθεται ως συνοδηγός σε υποψήφιους οδηγούς (ΥΟ) που συναντά για πρώτη φορά και σε ξένο (εκπαιδευτικό) αυτοκίνητο. Δηλαδή να καλείται να παρέμβει μέσα στη διαδικασία των πρακτικών εξετάσεων αν διαπιστώνει κίνδυνο και να απορρίψει έτσι τον υποψήφιο λαμβάνοντας και τη σχετική ευθύνη ή να μη παρέμβει και να κινδυνέψει η ζωή του υποψήφιου, των λοιπών επιβαινόντων και της ξένης περιουσίας. Αφού ξεκινάει μια διαδικασία οπτικοακουστικής παρακολούθησης της εξέτασης είναι προτιμότερο να υπάρξει δεύτερη κάμερα που να παρακολουθεί τον δάσκαλο ΥΟ στραμμένη προς τον ίδιο που να αποτελεί δεύτερο τεκμήριο ορθής εξέτασης, αλλά ο δάσκαλος ΥΟ να κάθεται στη θέση του συνοδηγού.

  • 25 Μαΐου 2021, 20:01 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ

    Κε Υπουργέ, είμαστε υπέρ οποιασδήποτε προσπάθειας γίνεται για την εξυγίανση του επαγγέλματος καθώς και την εξέλιξή του. Θέλουμε και εμείς όπως και εσείς να προσαρμοστούμε στα νέα τεχνολογικά δεδομένα. Άλλωστε είμαστε ένα επάγγελμα, το οποίο προήλθε μέσω της εξέλιξης. Σε γενικές γραμμές το νομοσχέδιο είναι καλό και δείχνει να στοχεύει στην διαφάνεια και την αξιοκρατία της εξέτασης οδηγών. Ως εδώ καλά. ΟΜΩΣ τόσο εσείς όσο και η προηγούμενη Κυβέρνηση, της οποίας το συγκεκριμένο άρθρο αποτελεί επανάληψη του ίδιου σφάλματος, φαίνεται να λειτουργείτε σε μια λογική επίταξης ιδιωτικών οχημάτων ιδιωτών επαγγελματιών για να κάνει το Κράτος την δουλειά του. Τα οχήματά μας δεν μπορούν να αποτελούν με το ζόρι κρατική περιουσία κατά το δοκούν. Εφόσον προτίθεστε να χρησιμοποιείτε τα οχήματά μας για την εξέταση των υποψηφίων οδηγών προφανώς και απαιτούμε να έχουμε τον έλεγχο καθώς και την ευθύνη για την οδική ασφάλεια της εξέτασης. Δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να αντικαταστήσει έναν εκπαιδευτή οδηγών στο συγκεκριμένο έργο, καθώς δεν διαθέτει ούτε την εμπειρία του ούτε τις χιλιάδες ώρες εκπαίδευσης στο ρόλο του συνοδηγού. Δεν είναι δυνατόν η οδική ασφάλεια που διατείνεστε ότι θέλετε να προασπίζεστε να περνάει σε ανεκπαίδευτους. ΠΡΟΤΑΣΗ μας: Είμαστε εκπαιδευτές οδηγών και το δικό μας έργο είναι η εκπαίδευση. Εφόσον δεν μας θέλετε στην εξέταση, και δικαίωμά σας, δεν θα έχετε ούτε τα οχήματά μας. Είναι απλά το λογικό. Αλλιώς, μιλάμε για λογικές άλλων καθεστώτων. Επίταξη ιδιωτικών οχημάτων για να κάνει το Κράτος την δουλεία του.

  • 25 Μαΐου 2021, 19:56 | ΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ

    Κύριε Υπουργέ, όλο το νομοσχέδιο είναι άριστο.
    Αγγίζει την διαφάνεια, αναβαθμίζει το επίπεδο του μορφωτικού επιπέδου των εκπαιδευτών,εκσυγχρονίζει την κατάρτιση των εξεταστών, βοηθάει την ομάδα ΑΜΕΑ.
    Γιά ποιό λόγο εφόσον μετά την καινοτομία πού τίθεται σε εφαρμογή η οποία αφορά στην τοποθέτηση κάμερας καταγραφής οπτικοακουστικού υλικού κατά την ώρα της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς, μετακινείτε εμάς τούς εκπαιδευτές στο πίσω κάθισμα??
    Αφήστε μας στην φυσική μας θέση,και αφού υπάρχει ο τρόπος να αποδεικνύεται η συμπεριφορά μας κατά την διάρκεια της εξέτασης,δώστε μας την δυνατότητα να μας διατηρησετε στην θέση μας.
    Κύριε Υπουργέ είμαστε ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΣ.
    Ο κύριος από την Ιταλία που διαμόρφωσε αυτό τον τρόπο εξέτασης, γιατί δεν πήρε ως παράδειγμα την χώρα του??? Στην Ιταλία ο εκπαιδευτής κάθεται στην φυσική του θέση.
    ΕΛΛΗΝΑΣ είστε και Νομοθετειται για τους Πολίτες της Χώρας Σας.

  • 25 Μαΐου 2021, 14:10 | ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΜΗΤΡΟΓΙΑΝΝΗ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΕΧΕΤΕ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΕΙ ΤΙ ΕΠΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ ΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ ΤΡΟΧΑΙΟ???? ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΕΙ ΓΙΑ 25 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΩΡΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΕΧΟΝΤΑΣ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΘΡΩΠΟ ΤΟΝ ΒΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ ΜΕ ΕΝΑ ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΓΝΩΣΤΟ ΑΤΟΜΟ ?????
    ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΗΔΗ ΓΝΩΣΤΟ ΠΩΣ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ Ο ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΕΧΕΙ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΚ ΠΡΙΝ ΑΚΟΜΑ ΕΡΘΕΙ Η ΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΞΕΤΑΣΘΕΙ .
    ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΥ ΛΑΘΟΥΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΕΠΕΜΒΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΑΤΥΧΗΜΑ?? Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΩΡΕΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΣΤΑ ΑΝΤΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΧΑΙΤΗΣΕΙ ΤΟ ΤΡΟΧΑΙΟ?? Η Ο ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΣΑΣ ΘΑ ΕΧΕΙ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΜΙΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ???
    ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΥΛΙΚΗΣ ΖΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΗΔΑΜΙΝΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΒΛΑΒΗΣ ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΜΑΛΛΟΝ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΚΑΙ ΑΠΩΛΕΙΑ ΖΩΗΣ.
    ΠΟΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΘΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΨΕΙ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΖΗΜΙΕΣ ΜΕ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΟΔΗΓΟΥ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥ ΑΤΥΧΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΟΧΟΣ ΑΔΕΙΑΣ ΟΔΗΓΗΣΗΣ ΕΝ ΙΣΧΥ??

  • 25 Μαΐου 2021, 13:07 | ΚΩΣΤΕΤΣΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

    ΚΥΡΙΕ ΥΠΟΥΡΓΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ ΒΑΖΕΤΕ ΚΑΜΕΡΕΣ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΟΧΗΜΑ ΚΑΙ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΛΕΓΧΘΟΥΝ ΟΛΩΝ ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΒΓΑΖΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟΘΕΤΕΙΤΕ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΚΑΘΙΣΜΑ ???
    ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ????
    ΔΕΝ ΞΕΡΕΤΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΕΝΟΣ ΕΞΕΤΑΖΟΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ??????
    ΓΙΑΤΙ ΜΕΙΩΝΕΤΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΤΕ ΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΜΑΣ ????
    ΕΧΟΥΜΕ ΤΑΛΑΙΠΩΡΗΘΕΙ ΑΡΚΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ??????
    ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΚΑΙ ΕΠΑΝΑΤΟΠΟΘΕΤΗΘΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ
    ΜΗΝ ΕΠΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΣΕΙΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΑΤΕ ΠΩΣ Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΦΥΣΙΚΗ ΤΟΥ ΘΕΣΗ

  • ΑΡΘΡΟ 15 ΘΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗ.Η φυσική θέση του εκπαιδευτή είναι στη θέση του συνοδηγού και εκεί πρέπει να παραμείνει!!!!λυπάμαι για τους προκατόχους σας γιατί έπραξαν παράλογα όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα (γι’ αυτό δεν είναι στην κεφαλή της χώρας)και το έδειξε η ιστορία. Χαίρομαι που βάλατε το νομοσχέδιο σε ανοιχτή διαβούλευση για να μπορούν να σχολιάσουν επιτέλους και να διορθωθούν τα παράλογα από τους καθ’ ύλην αρμόδιους όπως είναι οι εκπαιδευτές! Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να διασφαλίσουμε το πιο πολύτιμο πράγμα στον κόσμο την ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΖΩΗ!!! του υποψηφίου οδηγού, του εξεταστή, την δική μας και όλων των υπόλοιπων χρηστών της οδού, καθώς και την περιουσία μας που είναι το ίδιο το εκπαιδευτικό όχημα. Λόγω της εμπειρίας μας γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η εξέταση είναι μια στρεσογόνα κατάσταση και μπορεί να συμβεί το οτιδήποτε. Ο εξεταστής δεν γνωρίζει το εν λόγω εκπαιδευτικό όχημα και δεν είναι ούτε προετοιμασμένος, ούτε εκπαιδευμένος, ούτε και αρμόδιος για να επιληφθεί μιας κατάστασης κινδύνου. Επιπροσθέτως, η αλλαγή αυτή των θέσεων επιβαρύνει ψυχολογικά τον εξεταζόμενο, καθώς δίπλα του δεν θα βρει ένα γνώριμο πρόσωπο που μπορεί να τον καθησυχάσει, αλλά έναν εξεταστή που βλέπει για πρώτη φορά. Η επίγνωση ότι σε περίπτωση πιθανού ατυχήματος, ο εκπαιδευτής που βρίσκεται στη θέση του συνοδηγού μπορεί να επέμβει, λειτουργεί σαν κατασταλτικός παράγοντας για την ψυχολογία και το άγχος του εξεταζόμενου. Με τις κάμερες που εμείς προτείναμε διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η διαφάνεια που όλοι ζητάμε. Περιμένω με αγωνία τις ενέργειές σας.