Άρθρο 5 Αρχές που εφαρμόζονται κατά την αξιολόγηση των προτύπων προτάσεων

1. Κατά τη διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των πρότυπων προτάσεων τα αρμόδια όργανα αντιμετωπίζουν τους προτείνοντες ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και ενεργούν με διαφάνεια, τηρώντας τις αρχές της αναλογικότητας, της αμοιβαίας αναγνώρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
2. Τα αρμόδια όργανα για την έγκριση της πρότυπης πρότασης διαθέτουν διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν την υλοποίηση ή μη των έργων υποδομών που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πρότυπης πρότασης και να επιλέγουν τη βέλτιστη μέθοδο για την εκτέλεση αυτών με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας, οικονομικότητας και αποδοτικότητας, καθώς και βιωσιμότητας του έργου.

  • η Ε.Σ.Α.μεΑ. προτείνει το άρθρο 5 να συμπληρωθεί ως εξής:

    1. Κατά τη διαδικασία εξέτασης και αξιολόγησης των πρότυπων προτάσεων τα αρμόδια όργανα αντιμετωπίζουν τους προτείνοντες ισότιμα και χωρίς διακρίσεις και ενεργούν με διαφάνεια, τηρώντας τις αρχές της αναλογικότητας, της αμοιβαίας αναγνώρισης, του ελεύθερου ανταγωνισμού, της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία και της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιώσιμης και αειφόρου ανάπτυξης.
    2. Τα αρμόδια όργανα για την έγκριση της πρότυπης πρότασης διαθέτουν διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν την υλοποίηση ή μη των έργων υποδομών που έχουν αποτελέσει αντικείμενο πρότυπης πρότασης και να επιλέγουν τη βέλτιστη μέθοδο για την εκτέλεση αυτών με σκοπό τη διασφάλιση της ποιότητας, οικονομικότητας και αποδοτικότητας, καθώς και βιωσιμότητας του έργου.

    ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ:
    Η προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία πρέπει να συμπεριληφθεί μεταξύ των αρχών που θα εφαρμόζονται κατά την αξιολόγηση των προτάσεων, δεδομένου ότι αποτελεί πλέον
    Α) υποχρέωση εκ του εθνικού θεσμικού πλαισίου, συμπεριλαμβανομένης σε αυτό και της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία (ν.4074/2012) και ιδιαίτερα του άρθρου 9 αυτής
    Β) υποχρέωση εκ του θεσμικού πλαισίου των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και ιδιαίτερα
    • του άρθρου 9 «Οριζόντιες αρχές», παρ.3 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1060, το οποίο αναφέρει ρητά ότι «3. Τα κράτη μέλη και η Επιτροπή λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψουν κάθε διάκριση λόγω φύλου, φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκείας ή πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού κατά την προετοιμασία, υλοποίηση, παρακολούθηση και αξιολόγηση των προγραμμάτων, καθώς και κατά την υποβολή των σχετικών εκθέσεων. Ειδικότερα, η προσβασιμότητα για τα άτομα με αναπηρίες λαμβάνεται υπόψη σε όλα τα στάδια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των προγραμμάτων. 4. Οι στόχοι των Ταμείων επιδιώκονται σύμφωνα με τον στόχο της προώθησης της αειφόρου ανάπτυξης, όπως ορίζεται στο άρθρο 11 ΣΛΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους» αναγνωρίζοντας την προσβασιμότητα στα άτομα με αναπηρία εξίσου σημαντική με την αειφόρο ανάπτυξη η οποία ήδη συμπεριλαμβάνεται στο παρόν ν/σ μεταξύ των αρχών.
    • του άρθρου 73 «Επιλογή πράξεων από τη διαχειριστική αρχή», του ίδιου Κανονισμού, όπου ορίζεται ότι «Για την επιλογή των πράξεων, η διαχειριστική αρχή καταρτίζει και εφαρμόζει κριτήρια και διαδικασίες που δεν εισάγουν διακρίσεις, είναι διαφανή, εξασφαλίζουν την πρόσβαση από άτομα με αναπηρίες, διασφαλίζουν την ισότητα των φύλων, και λαμβάνουν υπόψη τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, και την ενωσιακή πολιτική στον τομέα του περιβάλλοντος, σύμφωνα με το άρθρο 11 και το άρθρο 191 παράγραφος 1 ΣΛΕΕ.»

    Γ) σύσταση εκ της ευρωπαϊκής στρατηγικής «Ένωση ισότητας: στρατηγική για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία 2021-2030» όπου αναφέρεται επίσης ότι «Οι κανόνες της ΕΕ καθιστούν τις απαιτήσεις προσβασιμότητας προϋπόθεση για να μπορούν τα κράτη μέλη να επωφελούνται από τα ταμεία επιμερισμένης διαχείρισης, ενώ η αγορά προσβάσιμων αγαθών, υπηρεσιών και υποδομών είναι υποχρεωτική στο πλαίσιο των δημόσιων προμηθειών. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνονται επίσης να ενσωματώσουν τη χρηματοδότηση για την προσβασιμότητα στα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.»