Άρθρο 37 Ορισμός Υπευθύνου Λειτουργίας πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας- Αντικατάσταση παρ. 1 και 2 άρθρου 24 ν. 4439/2016

Οι παρ. 1 και 2 του άρθρου 24 του ν. 4439/2016 (Α΄ 222) αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Σε κάθε πρατήριο παροχής καυσίμων και ενέργειας ορίζεται Υπεύθυνος λειτουργίας με τις εξής αρμοδιότητες και υποχρεώσεις:

α) Τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών και ενεργειών κατά τον εφοδιασμό του πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας και των οχημάτων με, κατά περίπτωση, υγρά και αέρια καύσιμα ή οποιοδήποτε κατά περίπτωση συνδυασμό αυτών ή ηλεκτρική ενέργεια, σχετικά με την ασφαλή λειτουργία του πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος.

(β) Τήρηση των διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης και πρόληψης επικινδύνων καταστάσεων.

(γ) Καταγραφή των διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης και πρόληψης επικινδύνων καταστάσεων και συντήρησης και ορθής λειτουργίας των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού του πρατηρίου, με σκοπό την ασφαλή λειτουργία τους και την προστασία του περιβάλλοντος.

(δ)  Ενημέρωση και εκπαίδευση των υπαλλήλων του πρατηρίου παροχής καυσίμων και ενέργειας  για την εξασφάλιση της ακώλυτης άσκησης των αρμοδιοτήτων των περ. α΄ και β΄.

  1. Υπεύθυνος λειτουργίας του κάθε πρατηρίου παροχής καυσίμου και Ενέργειας, ορίζεται ο εκμεταλλευτής του, εφόσον έχει εμπειρία ενός (1) έτους στη λειτουργία αντιστοίχου πρατηρίου. Σε κάθε άλλη περίπτωση ισχύουν τα εξής:

(α) Στην περίπτωση πρατηρίου υγρών καυσίμων για το οποίο ο εκμεταλλευτής δεν διαθέτει εμπειρία ενός (1) έτους, καθήκοντα υπεύθυνου λειτουργίας πρατηρίου υγρών καυσίμων ασκεί το φυσικό πρόσωπο που ορίζεται από τον εκμεταλλευτή με ενεργή σχέση εργασίας με το πρατήριο, εφόσον είναι Πτυχιούχος Α.Ε.Ι. Μηχανολόγος Μηχανικός ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ή Χημικός Μηχανικός ή Χημικός ή Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Τμήματος Μηχανολογίας ή Τμήματος Ηλεκτρολογίας ή Τμήματος Ενεργειακής Τεχνικής ή διαθέτει εμπειρία ενός (1) έτους στη λειτουργία πρατηρίου υγρών καυσίμων.

(β) Στην περίπτωση πρατηρίου αερίων καυσίμων ή μικτού πρατηρίου, για το οποίο ο εκμεταλλευτής δεν διαθέτει εμπειρία ενός (1) έτους, το οριζόμενο από τον εκμεταλλευτή φυσικό πρόσωπο με ενεργή σχέση εργασίας με το πρατήριο, εκτός της ετήσιας εμπειρίας πρέπει να έχει παρακολουθήσει σεμινάριο για την ασφαλή λειτουργία πρατηρίου αερίων καυσίμων. Δεν απαιτείται παρακολούθηση σεμιναρίου ούτε ετήσια εμπειρία, όταν το φυσικό πρόσωπο είναι τεχνίτης αερίων καυσίμων ή Πτυχιούχος Α.Ε.Ι. Μηχανολόγος Μηχανικός ή Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ή Χημικός Μηχανικός ή Χημικός ή Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι. Τμήματος Μηχανολογίας ή Τμήματος Ηλεκτρολογίας ή Τμήματος Ενεργειακής Τεχνικής.».