Άρθρο 32 Υποχρεώσεις επιχειρήσεων σχετικά με τον ορισμό Συμβούλου Ασφαλούς Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) – Αντικατάσταση άρθρου 61 ν. 4530/2018

To άρθρο 61 του ν. 4530/2018 (Α’ 59) αντικαθίσταται ως εξής:

«Άρθρο 61

Σύμβουλοι ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) για οδικές μεταφορές

  1. Το πιστοποιητικό κατάρτισης συμβούλων ασφαλούς μεταφοράς επικίνδυνων εμπορευμάτων (ΣΑΜΕΕ) για οδικές μεταφορές χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, αποφοίτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή ισοτίμου σχολής της αλλοδαπής, οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει κατάλληλα προγράμματα κατάρτισης και έχουν επιτύχει στις εξετάσεις σύμφωνα με το παρόν.
  2. Η κατάρτιση των ΣΑΜΕΕ για τις οδικές μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων όλων των κλάσεων πλην της Κλάσης 7 (ραδιενεργά υλικά) διενεργείται από:

α) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα οποία λειτουργούν Σχολές ή Τμήματα ή Τομείς του γνωστικού αντικειμένου των Χημικών Μηχανικών ή εργαστήρια, στην ιδρυτική πράξη των οποίων αναφέρεται επιστημονικό πεδίο οχημάτων ή μηχανών ή επιστημονικό πεδίο σχετικό με τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων, εφόσον στο ίδιο ίδρυμα δεν διενεργούνται εξετάσεις ΣΑΜΕΕ,

β) Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης Οδηγών Οχημάτων Μεταφοράς Επικίνδυνων Εμπορευμάτων. Η κατάρτιση των ΣΑΜΕΕ για τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων της Κλάσης 7 (ραδιενεργά υλικά) διενεργείται από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

  1. Οι εξετάσεις για την απόκτηση και ανανέωση του πιστοποιητικού κατάρτισης ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές όλων των κλάσεων ανατίθενται σε Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στα οποία λειτουργούν εργαστήρια Σχολών ή Τμημάτων ή Τομέων του γνωστικού αντικειμένου των Χημικών Μηχανικών ή εργαστήρια, στην ιδρυτική πράξη των οποίων αναφέρεται επιστημονικό πεδίο οχημάτων ή μηχανών ή επιστημονικό πεδίο σχετικό με τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων. Οι εξετάσεις διενεργούνται από τα εργαστήρια του πρώτου εδαφίου. Σε περίπτωση μη ορισμού εξεταστικού φορέα, οι εξετάσεις διενεργούνται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ανά πενταετία εκδίδει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την ανάθεση του έργου της εξέτασης των ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές όλων των κλάσεων. Οι φορείς κατάρτισης ΣΑΜΕΕ όλων των κλάσεων πλην της Κλάσης 7 και ο φορέας εξέτασης ΣΑΜΕΕ, οι οποίοι δραστηριοποιήθηκαν κατά το έτος 2022, εξακολουθούν να παρέχουν το έργο για το οποίο έχουν λάβει έγκριση παροχής υπηρεσιών έως την 30η.9.2023.
  2. Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναπτύσσεται πληροφοριακό σύστημα ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές στο οποίο περιλαμβάνονται οι εξής λειτουργίες:

α) Καταχώριση στοιχείων των πιστοποιημένων ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές και έκδοση των πιστοποιητικών κατάρτισης ΣΑΜΕΕ από τους φορείς εξέτασης,

β) Ανάθεση καθηκόντων ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές από τις υπόχρεες επιχειρήσεις και επιβεβαίωση ανάληψης καθηκόντων από τους ΣΑΜΕΕ.

  1. Οι επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν την αποστολή ή τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς, ή τις σχετικές εργασίες συσκευασίας, φόρτωσης, πλήρωσης ή εκφόρτωσης, κατά την αδειοδότηση ή γνωστοποίηση ή αναγγελία ή πριν την έναρξη λειτουργίας τους υποβάλλουν στην αδειοδοτούσα αρχή, υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν το ονοματεπώνυμο του ΣΑΜΕΕ τους, τον αριθμό του πιστοποιητικού του και ότι ικανοποιούν την υποχρέωση ορισμού ΣΑΜΕΕ καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους. Οι επιχειρήσεις, στις δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνονται δραστηριότητες του πρώτου εδαφίου, αλλά εξαιρούνται από την υποχρέωση ορισμού ΣΑΜΕΕ, υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν ότι εξαιρούνται από την υποχρέωση ορισμού ΣΑΜΕΕ.
  2. Οι αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 5, ελέγχουν την πλήρωση της υποχρέωσης ορισμού ΣΑΜΕΕ, στο πλαίσιο των ελεγκτικών τους αρμοδιοτήτων. Για τον έλεγχο, εφόσον απαιτείται, παρέχεται πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές.
  3. Στις επιχειρήσεις που παραβαίνουν τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τον ορισμό ΣΑΜΕΕ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ύψους έως χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, το οποίο βεβαιώνεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων [ν. 4978/2022 (Α΄ 190)] και εισπράττεται από την οικεία ΔΟΥ.
  4. Για την εφαρμογή του παρόντος:

α) Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και των κατά περίπτωση συναρμόδιων Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας και Θρησκευμάτων, καθορίζονται για τις οδικές μεταφορές, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία επιλογής και έγκρισης και οι υποχρεώσεις των φορέων κατάρτισης και εξέτασης ΣΑΜΕΕ, ο τρόπος άσκησης της εποπτείας τους, η διαδικασία κατάρτισης, εξέτασης και έκδοσης των πιστοποιητικών κατάρτισης ΣΑΜΕΕ και οι λεπτομέρειες για την λειτουργία του Πληροφοριακού Συστήματος ΣΑΜΕΕ. Με την ίδια απόφαση μπορούν να ρυθμίζονται και ειδικότερα θέματα σχετικά με τη δραστηριότητα των ΣΑΜΕΕ και τις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων περί ορισμού ΣΑΜΕΕ.

β) Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου Υπουργού μπορούν να ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα σχετικά με τη διαδικασία της παρ. 5.

γ) Με κοινή απόφαση των Υπουργών Υποδομών και Μεταφορών, Οικονομικών και του κατά περίπτωση συναρμόδιου υπουργού καθορίζονται οι παραβάσεις, η διαδικασία ελέγχου, τα διοικητικά πρόστιμα εντός των ορίων της παρ. 7, η διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης αυτών και τα όργανα ελέγχου πέραν των αρχών της παρ. 6.»

 

  • 26 Φεβρουαρίου 2023, 20:12 | ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΕΤΡΑΚΑΚΙΣ

    Στους απόφοιτους ΑΕΙ/ΤΕΙ που δύνανται να πιστοποιηθούν ως ΣΑΜΕΕ, συμπεριλαμβάνονται ηλεκτρονικοί, φιλόλογοι, θεολόγοι, νομικοί , λογιστές, νοσηλευτές κ.λ.π., με επιστημονική επάρκεια και εκ του νόμου επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας τους που δεν τους παρέχει δικαίωμα χορήγησης σχεδίων ασφαλούς φόρτωσης, ειδικών ελέγχων οχημάτων, ειδικών ελέγχων συσκευασιών και δεξαμενών/εξοπλισμού εξυπηρέτησης αυτών κ.λ.π. για την μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων οδικώς προτείνεται να αναδιατυπωθεί η παράγραφο 5 και 6 του άρθρου 61 του ν. 4530/2018 (Α’ 59) όπως αντικαθίσταται από το άρθρο 32 όπως παρακάτω:

    «…..5.α.) Οι επιχειρήσεις, οι δραστηριότητες των οποίων περιλαμβάνουν την αποστολή ή τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς χωρίς προσωρινή αποθήκευση εγκεκριμένων συσκευασιών ADR και χωρίς την αποσυσκευασία υπερσυσκευασίας κατά ADR και χωρίς ανασυσκευασία των συσκευασιών ADR πριν την έναρξη λειτουργίας τους υποβάλλουν στην αδειοδοτούσα αρχή, την γνωστοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα ΣΑΜΕΕ ADR του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του φυσικού ή νομικού προσώπου (υπό την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα, που θα παρέχουν για λογαριασμό του νομικού προσώπου τις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι πιστοποιημένοι ΣΑΜΕΕ) που παρέχει υπηρεσίες ΣΑΜΕΕ στην επιχείριση ή το φυσικό πρόσωπο και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν ότι γνωρίζουν «έχουν λάβει γνώσει» τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τα παραρτήματα του Ν 1741/87 (ΦΕΚ 225/Α/87) όπως εκάστοτε ισχύουν και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους θα λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή κινδύνων εγγενών με την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς όσον αφορά σε άτομα, ιδιοκτησίες και στο περιβάλλον. Οι ΣΑΜΕΕ εκτός των ειδικοτήτων της (β) παραγράφου του παρόντος απόφοιτοι ΑΕΙ ή ΤΕΙ ( θεολόγοι, νομικοί, λογιστές κ.λ.π.) ασχολούνται αποκλειστικά με τον έλεγχο εγγράφων που έχουν εκδόσει ΣΑΜΕΕ των επιχειρήσεων της παρακάτω (β) παραγράφου ανά περίπτωση και την συμμόρφωση τους προς τις απαιτήσεις /πρότυπα / προδιαγραφές ADR/RID/IDG/ICAO για επιλογή ομαδοποίησης φορτίων (μικτής φόρτωσης κ.λ.π.), εξαιρούμενες ποσότητες κ.λ.π., χωρίς το δικαίωμα χορήγησης σχεδίων ασφαλούς φόρτωσης, ειδικών ελέγχων οχημάτων κ.λ.π. μεταφορά επικινδύνων εμπορευμάτων οδικώς, που δεν εμπίπτουν στην επιστημονική επάρκεια τους και εκ του νόμου επαγγελματικά δικαιώματα της ειδικότητας τους

    5.β.) Οι επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που με βάση τις διατάξεις του Ν 3982/11 παρέχουν σχετικές υπηρεσίες/εργασίες συσκευασίας, φόρτωσης, πλήρωσης ή εκφόρτωσης, κατά την αδειοδότηση ή γνωστοποίηση ή αναγγελία ή πριν την έναρξη λειτουργίας τους υποβάλλουν στην αδειοδοτούσα αρχή, την γνωστοποίηση στο πληροφοριακό σύστημα ΣΑΜΕΕ ADR του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών του φυσικού ή νομικού προσώπου (υπό την προϋπόθεση ότι τα φυσικά πρόσωπα, που θα παρέχουν ατομικά ή για λογαριασμό του νομικού προσώπου τις αντίστοιχες υπηρεσίες είναι πιστοποιημένοι ΣΑΜΕΕ με ειδικότητα Μηχανολόγου, Ηλεκτρολόγου, Ναυπηγού (Β.Δ. 24-11/17-12-53 και ΠΔ 99/18) και Χημικού για Λιμενικές εγκαταστάσεις (ΠΔ 405/96) ή άλλη ειδικότητα που προβλέπει ο Ν 3982/11 για την λειτουργία των εγκαταστάσεων ή τον χειρισμό μηχανημάτων /εξοπλισμού της επιχείρησης ) που παρέχει υπηρεσίες ΣΑΜΕΕ στην επιχείριση ή το φυσικό πρόσωπο και υπεύθυνη δήλωση, στην οποία δηλώνουν ότι γνωρίζουν «έχουν λάβει γνώσει» τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τα παραρτήματα του Ν 1741/87 (ΦΕΚ 225/Α/87) όπως εκάστοτε ισχύουν και ότι καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας τους θα λαμβάνουν μέτρα για την αποφυγή κινδύνων εγγενών με την οδική μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων οδικώς όσον αφορά σε άτομα, ιδιοκτησίες και στο περιβάλλον.
    5.γ.) Οι επιχειρήσεις που περιγράφονται από πράξη της αρμόδιας εθνικής αρχής των παραρτημάτων του Ν 1741/87 όπως εκάστοτε ισχύουν , ότι οι δραστηριότητες τους εμπίπτουν στο υποτμήμα 1.8.3.2 του κεφαλαίου 1 του ADR όπως εκάστοτε ισχύει, γνωστοποιούν την ατομική ή γενική πράξη της αρμόδιας εθνικής αρχής και σε περίπτωση που δεν περιγράφεται στις ισχύουσες πράξεις της αρμόδιας αρχής η συγκεκριμένη δραστηριότητα, τότε γνωστοποιείται γνωμοδότηση του ΣΑΜΕΕ ότι οι συγκεκριμένες δραστηριότητες εμπίπτουν στις εξαιρέσεις του υποτμήματος 1.8.3.2 του κεφαλαίου 1 του ADR όπως εκάστοτε ισχύει και τεκμηριώνεται απο τα σχετικά αρχεία της εκπαίδευσης που ελήφθησαν σύμφωνα με τα οριζόμενα στο κεφάλαιο 1.3 του ADR όπως εκάστοτε ισχύει…..
    …..6. Οι αρχές, οι οποίες είναι αρμόδιες για τους καθ’ οδόν ελέγχους που διενεργούνται για την τήρηση των απαιτήσεων που προβλέπονται στα τεχνικά Παραρτήματα της Ευρωπαϊκής Συμφωνίας για τη Διεθνή Μεταφορά Επικίνδυνων Εμπορευμάτων Οδικώς (ADR) και τον έλεγχο της νόμιμης λειτουργίας των επιχειρήσεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 5, ελέγχουν την πλήρωση της υποχρέωσης ορισμού ΣΑΜΕΕ, στο πλαίσιο των ελεγκτικών τους αρμοδιοτήτων. Για τον έλεγχο, εφόσον απαιτείται, παρέχεται πρόσβαση στο Πληροφοριακό Σύστημα ΣΑΜΕΕ για οδικές μεταφορές…..»

    Με τις καλύτερες ευχές από το όμορφο Ρέθυμνο

    ΓΕΩΡΓΙΟΣ Κ. ΠΕΤΡΑΚΑΚΙΣ
    Πτυχιούχος Μηχανικός Οχημάτων (ΤΕ)
    ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΥΧΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ Ε.Μ.Π.
    Αριθμός μητρώου ΤΕΕ: 140370
    Αριθμός Άδειας ΥΑ Ρεθύμνου: 84
    ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΑΣ ADR – ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ
    ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ – ΣΑΜΕΕ – ΑΞΙΟΛΟΓΗΤΗΣ Ε.ΣΥ.Δ.
    ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΣ ΕΚΔΟΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
    ΒΟΗΘΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥΣ ΟΔΗΓΟΥΣ & ΟΔΗΓΟΥΣ
    Εμμ. Καλαϊτζάκη 9
    ΤΘ: ΒΟΧ 548
    74133 ΡΕΘΥΜΝΟ
    Ηλεκτρονική διεύθυνση: gpetrak@e-driving.gr
    Τηλέφωνο: 28310-26740
    Κινητό: 6976615346