Άρθρο 06 Ασφαλιστήρια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων εταιρειών του Ομίλου ΟΑΣΑ

Οι εταιρείες του Ομίλου ΟΑΣΑ δύνανται να συνάπτουν, κατά τη νομοθεσία περί δημοσίων συμβάσεων, ασφαλιστήρια προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης για τους εργαζομένους τους.

  • 28 Φεβρουαρίου 2023, 03:55 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΛΙΑΤΟΣ

    Το άρθρο είναι αόριστο και δεν έχει κανένα δεσμευτικό χαρακτήρα «παρέχεται η δυνατότητα», ασαφές χωρίς καμία προοπτική υλοποίησης ώστε να καλύψει άμεσα την παραδεκτή επιβάρυνση που υφίστανται οι εργαζόμενοι.
    Θα πρέπει να υπάρξει βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα, να προσδιοριστεί με σαφήνεια η μεθοδολογία υλοποίησης, να εξειδικευτεί το πρόγραμμα κάλυψης «προγράμματα ιατροφαρμακευτικής κάλυψης».
    Ως γνωστών μεγάλο πλήθος εργαζομένων είναι ήδη ασφαλισμένοι σε προγράμματα ομαδικής ιδιωτικής ασφάλισης με δίκες τους δαπάνες, ως αποτέλεσμα πρωτοβουλιών και ενεργειών των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων που υπήρξε τα προηγούμενα χρόνια. Συμμετοχή στα υφιστάμενα ομαδικά ασφαλιστήρια συμβόλαια έχουν βέβαια όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα.
    Προτείνουμε λοιπόν για το διάστημα μέχρι και την ολοκλήρωση της όποιας διαγωνιστικής διαδικασίας, να υπάρξει δεσμευτική διάταξη από την οποία να προκύπτει ξεκάθαρα η δέσμευση κάλυψης των υφιστάμενων ομαδικών ασφαλιστηρίων συμβολαίων που υφίστανται και η μέριμνα για την ένταξη σε αυτά και των εργαζομένων που παραμένουν χωρίς κάλυψη.
    Πάγιο επίσης αίτημα των εργαζομένων είναι και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού αλλά και η επαναφορά στο μισθολόγιο πριν την εφαρμογή των μνημονίων και των περικοπών που υπέστησαν στο μέγιστο βαθμό. Η επαναφορά στα προ μνημονίων μισθολογικά κλιμάκια θα δώσει την δυνατότητα βραχυπρόθεσμα στους εργαζόμενους να διαχειριστούν οι ίδιοι το όποιο πραγματικό εισόδημα σταθμίζοντας και προτεραιοποιώντας τα οικογενειακά βάρη και υποχρεώσεις τους, αλλά και μακροπρόθεσμα θα έχει ανταποδοτικό όφελος στη διαμόρφωση ενός σταθερού και αξιοπρεπούς εισοδήματος και στη διαμόρφωση μακροπρόθεσμα της σύνταξης.
    Επιπλέον η επαναφορά στην πρότερη κατάσταση του 13ου και 14ου μισθού κατά μια ευρύτερη ανάγνωση ως επί το πλείστον θα ενισχύσει την εγχώρια οικονομία. Ας αναρωτηθεί κάποιος που κατέληγε ο 13ος και 14ος μισθός, μήπως στην πληρωμή υποχρεώσεων, όπως τέλη κυκλοφορίας, φόρους, ασφάλιστρα, πληρωμή δανείων, διακοπές στο εσωτερικό της χώρας, σίγουρα όμως δεν κατέληγε σε επενδύσεις στο εξωτερικό.
    Χρειαζόμαστε μια πολιτική ευθύνης, ανάπτυξης και προοπτικής με στόχο ένα καλύτερο μέλλον και όχι πολιτικές θεραπειών και διορθώσεων με pass και καλάθια. Πολιτική από την οποία θα έχουν όλοι αναλογικά οφέλη, ο πολίτης – εργαζόμενος, το κράτος – δημόσια ταμεία, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι επιχειρήσεις.
    Ευχαριστώ.