- Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών - http://www.opengov.gr/yme -

Άρθρο 16 – Περιοδικοί έλεγχοι

1.       Για να παραμείνει έγκυρη η άδεια, ο κάτοχός της υποχρεούται να υποβάλλεται σε περιοδικές εξετάσεις ή/και δοκιμασίες προκειμένου να διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις των διατάξεων των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 11 τηρώντας τη κατώτατη συχνότητα που προβλέπεται στο Παράρτημα Ι σημείο 3.1 του άρθρου 31. Οι ιατρικές εξετάσεις διενεργούνται από ιατρούς αναγνωρισμένους από την Αρχή σύμφωνα με το άρθρο 20. Όσον αφορά στις γενικές επαγγελματικές γνώσεις εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 23 παράγραφος 8.

Ο κάτοχος της άδειας υποβάλλει στην Αρχή τα δικαιολογητικά που προβλέπονται από την απόφαση που αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 11.

Όταν ανανεώνει την άδεια, η Αρχή ελέγχει στο μητρώο του άρθρου 22 παράγραφος 1 στοιχείο α), αν ο μηχανοδηγός πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.

2.       Προκειμένου να διατηρήσει το πιστοποιητικό την ισχύ του, ο κάτοχος υποβάλλεται σε περιοδικές εξετάσεις ή/και δοκιμασίες από τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις ή το διαχειριστή υποδομής που αφορούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 12 και 13. Η συχνότητα των εν λόγω εξετάσεων/δοκιμασιών καθορίζεται από τη σιδηροδρομική επιχείρηση ή το διαχειριστή υποδομής που απασχολεί αμέσως ή εμμέσως το μηχανοδηγό, σύμφωνα με το οικείο σύστημα διαχείρισης της ασφάλειας που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 9 του π.δ./τος 160/2007 τηρώντας τις κατώτατες συχνότητες που καθορίζονται με το παράρτημα VI του άρθρου 31.

Για καθέναν από τους ελέγχους που προβλέπονται παραπάνω, η σιδηροδρομική επιχείρηση ή ο διαχειριστής υποδομής που εκδίδει το πιστοποιητικό βεβαιώνει, με μνεία επί του πιστοποιητικού και στο μητρώο του άρθρου 22 παράγραφος 2 στοιχείο α), ότι ο μηχανοδηγός πληροί τις απαιτήσεις της παρούσας παραγράφου.

3.       Σε περίπτωση μη προσέλευσης του μηχανοδηγού σε περιοδικό έλεγχο ή σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος από τις προβλεπόμενες εξετάσεις ή δοκιμασίες, εφαρμόζεται η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 18.