- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 43: Ίδρυση της εταιρίας «Πλοηγική Α.Ε.»

1. Ιδρύεται Ανώνυμη Εταιρία με την επωνυμία «Ανώνυμη Εταιρία Παροχής Πλοηγικών Υπηρεσιών» και διακριτικό τίτλο «Πλοηγική Α.Ε.», με σκοπό την παροχή του συνόλου των πλοηγικών υπηρεσιών στους εμπορικούς λιμένες της χώρας, τις οποίες σήμερα παρέχει η Πλοηγική Υπηρεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.
2. Στην εταιρία το Ελληνικό Δημόσιο αναθέτει αποκλειστικά για διάρκεια μιας δεκαετίας, δυνάμενη να παραταθεί με νόμο, την εκτέλεση των πλοηγικών υπηρεσιών σύμφωνα με το εγκριθέν Επιχειρησιακό Σχέδιο, όπως αυτό μπορεί να τροποποιηθεί και εγκριθεί με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου.
3. Στην ως άνω εταιρία εισφέρεται από το Ελληνικό Δημόσιο ως μετοχικό κεφάλαιο το σύνολο του εξοπλισμού της και μέρος του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας του άρθρου 19 του ν. 3142/1955 (ΦΕΚ Α΄43) που δεν δύναται να υπερβαίνει το ένα εκατομμύριο ευρώ (1.000.000 €). Κατά την κατάργηση της Πλοηγικής Υπηρεσίας σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παρ. 2 του επόμενου άρθρου εισφέρεται από το Ελληνικό Δημόσιο το υπόλοιπο ποσό του Κεφαλαίου Πλοηγικής Υπηρεσίας ως αυτό θα έχει διαμορφωθεί έως τότε. Το σύνολο των μετοχών περιέρχεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
4. Το καταστατικό της εταιρίας συντάσσεται με συμβολαιογραφικό έγγραφο που υπογράφει ο Υπουργός Ναυτιλίας και δημοσιεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του κ.ν. 2190/ 1920 (ΦΕΚ 37 Α’).