Άρθρο 17 – Καθιέρωση Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών

Καθιερώνεται η 11η Μάιου ως ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών.

  • Συμφωνώ με την αλλαγή της ημέρας από 11 σε 15 Μαΐου ώστε να ταυτιστεί η Ελληνική με την Παγκόσμια Ημέρα Πνιγμού.

    Με εκτίμηση,
    ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    LIFE SAVING ACADEMY

  • Ως ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής LIFE SAVING ACADEMY –LSA ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ως ο ίδιος ναυαγοσώστης ποτέ δεν ρωτήθηκε η άποψη μου για το Π.Δ.31/2018 όπου γράφει μεγάλα λάθη και έχει αρκετά κενά όπως:
    Άρθρο 1.παρ.4 Δεν αναφέρει πουθενά τα καθήκοντα του επόπτη ναυαγοσωστών, όπως την ακριβή του θέση, τον εξοπλισμό του αλλά και το ωράριο του. Φέρει ίδια εφόδια με το ναυαγοσώστη και αν ναι που είναι τοποθετημένα? Σε άλλο πύργο?
    Άρθρο 2. Παρ.3 ε) Γιατί το φαρμακείο της ναυαγοσωστικής σχολής είναι διαφορετικό από του ναυαγοσώστη? Για πιο λόγο ο ναυαγοσώστης να εκπαιδευτεί σε ένα φαρμακείο όπου έχει περισσότερα πράγματα από ότι θα του δοθούν στην εργασία του? Γιατί το φαρμακείο τις σχολή να περιέχει : ενέσιμα φάρμακα / ξυλοκαινη / φουσκωτοί νάρθηκες / στηθοσκόπιο/ θερμόμετρο / θερμόμετρο υποθερμίας / σύριγγες και αυχενικό περιλαίμιο αφού τα φάρμακα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο ναυαγοσώστης οπότε και δεν διδάσκεται πάνω σε αυτά αλλά και τα υπόλοιπα που προανέφερα και να διδαχτεί δεν θα τα έχει.
    Άρθρο 2. Παρ 1 ε) Για πιο λόγο η ύπαρξης ταχυπλόου σκάφους μεγαλύτερο των 5 μέτρων στη ναυαγοσωστική σχολή? Ο ναυαγοσώστης βάση του Π.Δ. μπορεί να αποφοίτηση από τη σχολή ναυαγοσωστικής αλλά και να τελειώσει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου και μετά να λάβει το δίπλωμα ταχυπλόου. Δεν είναι παράνομο να οδηγήσει μαθητευόμενος επαγγελματικό σκάφος δίχως δίπλωμα ταχυπλόου? Επίσης πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μάθημα διάσωσης από ταχύπλοο σκάφος. Αυτό το διδάσκονται στην σχολή ταχυπλόου και εξετάζονται από το λιμεναρχείο για την άδεια ταχυπλόου σκάφους. Στην περίπτωση που το σκάφος το έχετε προσθέσει για τις σχολές ναυαγοσωστικές που είναι και εργολάβοι λουτρικών εγκαταστάσεων σας πληροφορώ ότι δεν είναι όλες οι σχολές εργολάβοι.
    Άρθρο 2 παρ 1 στ) Για τον ίδιο λόγο που προαναφέρει παραπάνω δεν υπάρχει ο λόγος ύπαρξης μικρού ταχύπλοου σκάφους. Μόνο κωπήλατου όπου πρέπει να διδαχθεί από τη σχολή ο ναυαγοσώστης.
    Άρθρο 4. Παρ 1 Τα κεφάλαια 14 έως και 19 πρέπει να διδαχτούν από ιατρό. Γιατί να μην μπορούν να διδαχτούν και από εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών αναγνωρισμένο από παγκόσμιο οργανισμό καθώς λόγο επαγγέλματος ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών είναι πιο ενημερωμένος με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές από έναν ιατρό που μπορεί να έχει διδαχτεί πρώτες βοήθειες μόνο στη σχολή του πριν από πολλά χρόνια και να μην έχει ξανά ασχοληθεί με το θέμα?
    Άρθρο 5. Παρ. 4 Γιατί η θεωρητική εξέταση των ναυαγοσωστών δεν γίνεται γραπτά με την μέθοδο της πολλαπλής επιλογής όπως γίνεται σε πολλούς φορείς ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος στις εξετάσεις και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του αποτελέσματος?
    Άρθρο 6. Παρ.15 Ποιος ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης δεν είναι ικανός να ασκεί το επάγγελμα μετά την ηλικία των 45 χρονών? Να τροποποιηθεί και να ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη ανεξαρτήτου ηλικίας εφόσον το επιτρέπουν οι ιατρικές του εξετάσεις και να μπορεί να επιτύχει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου.
    Άρθρο 7 παρ.1 Γιατί ο ναυαγοσώστης είναι υποχρεωτικό να έχει δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους εφόσον το σκάφος που του δίνεται βάση Π.Δ. έχει ιπποδύναμη 6 αλόγων και δεν θεωρείτε ταχύπλοο?
    Άρθρο 7 Παρ 1 26) Η φορητή συσκευή VHF χρειάζεται ειδική άδεια για την κατοχή της και άδεια ραδιοερασιτέχνη για την χρήση της. Ποιος έχει τέτοια άδεια για να το διαθέτει? Ποιος εκπαιδεύει τους ναυαγοσώστες στην σωστή χρήση του? Τι θα δίνει εάν χρησιμοποιούν λανθασμένα το VHF οι ναυαγοσώστες καθώς με τη συσκευή αυτοί μπορούν να επικοινωνούν με τα σώματα ασφαλείας? Οπότε θα μπορούσε να αντικατασταθεί το VHF με το UHF που δεν υπάρχει κανένα θέμα από τα παραπάνω και οι ναυαγοσώστες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τα σώματα ασφαλείας υπάρχει το κινητό τηλέφωνο που τους δίνεται στον εξοπλισμό τους.

    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Το ταχύπλοο σκάφος τουλάχιστον 5 μέτρων που θα βρίσκεται στην διάρκεια της βάρδιας του? Εάν είναι λιμενισμένο σε ετοιμότητα αλλά δεν υπάρχει πλησίον λιμένας? Εάν περιπολεί εν πλω σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας του έχετε αναλογιστεί το κόστος καυσίμων? Έχει προβλεφτεί τι γίνεται σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου λόγο άσχημων καιρικών συνθηκών και δεν υπάρχει λιμένας ή γλίστρα στην περιοχή? Το σκάφος περιπολεί ακόμα ή βγαίνει στην ακτή που είναι αδύνατον για σκάφος 5 μέτρων?
    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Πρέπει να φέρει Απινιδωτή? Σε ένα σκάφος 5 μέτρων όπου έχει διασωθεί ένας θύμα από τη θάλασσα ο χώρος όλου του σκάφους είναι βρεγμένος από το ναυαγοσώστη και το θύμα. Οπότε άκρος επικίνδυνος για να γίνει απινίδωση. Ποιος ο λόγος να υπάρχει πάνω στο σκάφος τότε? Επίσης ποιος εκπαίδευσε και πιστοποίησε τον ναυαγοσώστη σε απινίδωση?
    Άρθρο 8. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε ικανό αριθμό ναυαγοσωστών με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους. Πως ορίζεται ο ικανός αριθμός και ποιος είναι ο εξοπλισμός τους? Όλα τα εφόδια του Π.Δ. πλην του πύργου?
    Άρθρο 12. Τι γίνεται σε περίπτωση που η ναυαγοσωστική σχολή έχει πάρει άδεια χωρίς ημερομηνία λήξης από την προηγούμενη νομοθεσία Π.Δ.23/2000?
    Για την ναυαγοσωστική σχολή
    LIFE SAVING ACADEMY
    ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    http://www.lifesavingacademy.gr

  • 15 Νοεμβρίου 2018, 11:56 | ΘΑΝΟΣ ΣΑΚΚΑΣ

    Καλημέρα σας,

    Συμφωνώ με την αλλαγή της ημέρας από 11 σε 15 Μαΐου ώστε να ταυτιστεί η Ελληνική με την Παγκόσμια Ημέρα Πνιγμού.

    με εκτίμηση,
    Θάνος Σακκάς
    3Χ1ος Παγκόσμιος Πρωταθλητής Ιστιοπλοΐας/Windsurfing
    Προπονητής Ιστιοπλοΐας/Windsurfing
    Επισμηναγός Π.Α.
    Επαγγελματίας Ναυαγοσώστης & κάτοχος των διπλωμάτων του Surf Life Saving Australia

  • Συμφωνώ με την πρόταση για 15 Μαΐου, ειναι τουλαχιστον αστοχο να θεωρουμε πρωτοτυπια την καθιερωση της Ημερας Πνιγμου στην Ελλάδα σε ημερομηνια διαφορετική απο την ηδη υπαρχουσα διεθνη!
    Αλεξανδρακης Ζαχαρίας
    Κτηνιατρος ΑΠΘ
    Προπονητης κολύμβησης ΓΓΑ
    Επαγγελματιας Ναυαγοσωστης απο το 1994
    Μαθαθωνιος κολυμβητής & διοργανωτης αγωνων ανοιχτης θαλασσης

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:10 | Ηλίας Πασσάκος

    Συμφωνώ με τον Δρ. Αβραμίδη ότι η θέσπιση μιας τόσο σημαντικής ημέρας, πρέπει να αποκτήσει διεθνείς προεκτάσεις και διασυνδέσεις. Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό στις 15/5 έχει ήδη αξιολογηθεί και αξιοποιηθεί στην Ελλάδα από την Ελληνική Ομοσπονδία Υποβρύχιας Δραστηριότητας-Αθλητικής Αλιείας, τη στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, την Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας, το Princess Charlene of Monaco Foundation, τα Διεθνή Βραβείων Giuseppe Sciacca, το International Swimming Hall of Fame και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
    http://www.novasports.gr/epikairotita/article/219749/pnigmos-kai-prolipsi-ta-paidia-mathainoun-gia-tous-kindunous-tou-nerou/
    Ηλίας Πασσάκος
    Πρωταθλητής Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
    Σαμαρείτης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πατρών

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:51 | Νίκη Γιαννακοπούλου

    Συμφωνώ με την άποψη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, όπως και όλοι οι προηγούμενοι που σχολίασαν την παρούσα διάταξη, για τους ίδιους λόγους, για την αναγνώριση της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας στο Νερό στις 15/5 αντί της 11/5. Θα αποκτήσει τεράστια βαρύτητα η ημέρα με αυτό τον τρόπο.
    Νίκη Γιαννακοπούλου
    Πρωταθλήτρια Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:51 | Σταύρος Βένος

    Συμφωνώ με όσους σχολίασαν το παρόν άρθρο για την καθιέρωση ημέρας αφιερωμένης στην πρόληψη πνιγμών, με την προϋπόθεση ότι η ημέρα αυτή θα εναρμονιστεί με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό στις 15 Μαίου (αντί της προτεινόμενης από το ΥΝΝΠ 11ης Μαίου). Πιστεύω και εγώ, ότι η ταύτιση της Ελλάδας με την διεθνώς καθιερωμένη τα τελευταία χρόνια ημέρα, θα έχει πολλαπλά οφέλη (διδακτικά, επικοινωνιακά, προληπτικά) για την αντιμετώπιση του τεράστιου προβλήματος δημόσιας υγείας που προκαλούν οι πνιγμοί σε όλα τα είδη νερού και οι υπόλοιποι τραυματισμοί.

    Σταύρος Βένος
    Πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ- Ειδικότητα Κολύμβηση
    Εκλεγμένος στο επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας (2013-2017)
    Πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών, βιοτεχνικών, επαγγελματικών σωματείων Νομού Θεσπρωτίας 2008-2014
    venosoffice@gmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 20:14 | Δημήτρης Κουκουράκης

    Η σύσταση ημέρας για την ευαισθητοποίηση του κοινού γύρω από θέματα τραυματισμών στο νερό, είναι σωστή. Παρόλα αυτά, συμφωνώ με το σχόλιο του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, ώστε η καθιέρωση αυτής της ημέρας να γίνει, όχι δημιουργώντας μια νέα ημέρα, αλλά αναγνωρίζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό (International Water Safety Day – May 15). Πνιγμοί και γενικότερα ατυχήματα δεν συμβαίνουν μόνο στην θάλασσα, αλλά σε κάθε είδους υγρό. Συνεπώς, είναι σημαντικό να εκμαιεύσουμε το μεγαλύτερο δυνατό θετικό αποτέλεσμα από την καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας. Κάτι τέτοιο, σίγουρα είναι πιο εφικτό, αν ταυτίσει η Ελλάδα την δική της ημέρα με την ήδη καθιερωμένη παγκόσμια ημέρα.

    Δημήτρης Κουκουράκης
    Δικηγόρος
    Εκπαιδευτής Αυτοδυτών PADI
    Εκπαιδευτής Πρώτη Βοήθειας EFR
    demkouk@otenet.gr

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 20:24 | Α.Κ. Νηρέας Πάτρας – Τμήμα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

    Το άρθρο 17 αποτελεί φωτεινή εξαίρεση ορθής διάταξης σε ό,τι έχει σχέση με τους πνιγμούς και την πρόληψη τους. Σε αντίθεση με τις διατάξεις του ΠΔ 31/2018 και του άρθρου 15 του παρόντος νομοσχεδίου, το άρθρο 17 κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους είχαν την ιδέα θέσπισής του. Παρόλα αυτά, εναρμονίζομαι με τις απόψεις του Δρ. Στάθη Αβραμίδη και των υπολοίπων που εισηγούνται στο υπουργείο σας η Ελλάδα να εγκρίνει το International Water Safety Day – May 15 αντί να δημιουργήσουμε δική μας μεμονωμένη ημέρα 4 ημέρες νωρίτερα. Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών είναι παγκόσμιος θεσμός και αφορά όλα τα είδη νερού (και όχι μόνο τη θάλασσα, όπως προβλέπει το άρθρο 17). Ελπίζω να κατανοήσετε την σημασία του θέματος και να αντικαταστήσετε την φράση ως εξής: «Καθιερώνεται η Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό στις 15 Μαίου, ως ημέρα πανελλήνιας ευαισθητοποίησης γύρω από την πρόληψη πνιγμών και άλλων τραυματισμών μέσα και γύρω από το νερό.»

    Νηρέας Πατρών
    Α.Κ. Νηρέας Πάτρας – Τμήμα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 20:55 | Κασίμης Αναστάσιος

    Το άρθρο 17, κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Η καθιέρωση μιας τέτοιας ημέρας είναι σημαντική για αν προκαλέσει ευαισθητοποίηση της κοινωνίας εκ μέρους όσων έχουν αυτό το καθήκον (υπουργεία υγείας, παιδείας, ναυτιλίας και αθλητισμού, ΜΚΟ, σχολές ναυαγοσωστικής, σύλλογοι αθλητικής ναυαγοσωστικής κτλ).

    Συμφωνώ με την γνώμη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, όπως όλοι οι υπόλοιποι, ότι η «Ελληνική» ημέρα πρέπει να ταυτιστεί με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό στις 15/5 κάθε έτος. Αυτό θα μας βοηθήσει να ταυτιστούμε με παρόμοιες δράσεις που διεξάγονται στο εξωτερικό και η παρέμβαση μας στην κοινωνία να είναι πιο ηχηρή.

    Κασίμης Αναστάσιος
    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
    Πρώην Ναυαγοσώστης
    tasoskas@hotmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 16:28 | Αγγελική Δούκα

    Θεωρώ σημαντική την πρωτοβουλία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής να προβεί στην καθιέρωση ημέρας πρόληψης θαλασσίων ατυχημάτων και πνιγμών. Όμως, εναρμονίζομαι με την άποψη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, που όπως βλέπω υιοθετήθηκε από όλους όσους διατύπωσαν κάποιο σχόλιο μέχρι στιγμής στο άρθρο 17. Η καθιέρωση μιας ημέρας ξεχωριστά από την παγκόσμια κοινότητα, θα ωφελήσει λίγο την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, ο περιορισμός του είδους του νερού μόνο στη θάλασσα, μειώνει την εμβέλεια της καμπάνιας ενημέρωσης που δυνητικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε. Για αυτό, συμφωνώ με την προτεινόμενη από όλους μετάθεση της ημέρας στην 15η Μαίου και με την επίσημη αναγνώριση από πλευράς Ελλάδας της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας στο Νερό. Θα διευκολύνει εκπαιδευτικούς, πανεπιστημιακούς, επαγγελματίες πρόληψης και διάσωσης αλλά και το κράτος, να εναρμονιστεί με μια διεθνή πρακτική και να πραγματοποιήσει περισσότερο επιτυχημένες καμπάνιες. Επίσης, θα βοηθήσει το Υπουργείο Ναυτιλίας να συνεργαστεί με τα Υπουργεία Παιδείας και Υγείας που έχουν ήδη πραγματοποιήσει δράσεις στις 15 Μαίου.

    Αγγελική Δούκα, BEd, MA, PhD
    Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
    Τομέας Υγρού Στίβου
    ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
    geldouka@phed.uoa.gr

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 14:33 | Water Salvation

    Συγχαίρω την νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την συμπερίληψη του άρθρου 17: «Καθιέρωση Ημέρας Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών». H Water Salvation συμφωνεί με τα σχόλια της παρούσας διαβούλευσης που υπαγορεύουν την αντικατάσταση της 11ης Μαίου με την 15η Μαίου, ώστε να αναγνωριστεί από το Ελληνικό κράτος επίσημα η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών αντί να δημιουργήσουμε μια νέα «Ελληνική» ημέρα. Είναι σημαντικό να υιοθετούμε «βέλτιστες πρακτικές» (best practice) του εξωτερικού. Επίσης, η διατύπωση του Υπουργείου Ναυτιλίας, περιορίζει την ημέρα μόνο στα ατυχήματα της θάλασσας. Πνιγμός συμβαίνει σε κάθε υγρό (λουτρικό περιβάλλον ή μη, ακόμα και σε μια μπανιέρα). Συνεπώς, είναι αδόκιμο να περιοριστεί η προσπάθεια ευαισθητοποιήσης του Ελληνικού λαού μόνο στα θαλάσσια ατυχήματα.

    Σωτήρης Μπουζιάνης
    Πρόεδρος Water Salvation
    watersalvation@gmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 11:40 | Εριέττα Παϊδούση

    Συμφωνώ με όλα τα σχόλια που εισηγούνται η Ελλάδα να εγκρίνει το International Water Safety Day – May 15 αντί να δημιουργήσουμε δική μας μεμονωμένη ημέρα 4 ημέρες νωρίτερα. Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών είναι σημαντικότερο να εγκριθεί και από την χώρα μας από το να δημιουργήσουμε δική μας «Ελληνική» ημέρα.
    Εριέττα Παϊδούση
    Ναυαγοσώστρια Θάλασσας -Αθλοσώστρια

    erietta@hotmail.com 

  • Συμφωνώ κι εγώ με την άποψη του Δρ. Στάθη Αβραμίδη. Θα πρέπει να αντί της προτεινόμενης Πανελλήνιας Ημέρας Πνιγμού στις 11 Μαΐου να αναγνωριστεί επίσημα από το Ελληνικό κράτος η ήδη υπάρχουσα Παγκόσμια Ημέρα Πνιγμού στις 15 Μαΐου. Τα αποτελέσματα θα είναι πολλά περισσότερα τόσο για τη χώρα μας στο εσωτερικό με διοργάνωση αντίστοιχων εκδηλώσεων αλλά και στο εξωτερικό εναρμονιζόμενη με τις διεθνείς τάσεις. Επίσης, είναι δυνατό να προκύψουν διακρατικές συνεργασίες με πολλαπλά οφέλη για όλους. Χρειάζεται από κοινού προσπάθειες σε όλο τον πλανήτη για την αντιμετώπιση αυτής της «μάστιγας». Είναι φαινόμενο παγκόσμιας εμβέλειας και επιπτώσεων.

    Ταξιάρχης Ρέλλιας, MSc
    Απόφοιτος ΤΕΦΑΑ
    Εκπαιδευτής Ναυαγοσωστικής

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 11:42 | Andy Anastasios Pappas

    I agree with the previously posted comments that an effort to promote water safety in Greece should correspond and be in alignment with the International Water Safety Day – May 15. Drowning is a huge public health issue and only if all nations join forces, we may be able to decrease it substantially.

    Andy Anastasios Pappas
    Life Member Australian Physiotherapy Association
    Bronze Medallion Surf Lifesaving, Pambula S.L.S.C

    andy_physio@yahoo.com.au

  • 13 Νοεμβρίου 2018, 23:31 | Ιωσηφίνα Χρυσοχοου

    Με μεγάλη μου λύπη διαπιστώνω μια συνεχή αύξηση των θανάτων από πνιγμό σε νερό τα τελευταία χρόνια στην Ελλαδα. Παρα το γεγονός ότι γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια από διάφορους φορείς για ενημέρωση και πρόληψη ατυχημάτων στο νερό,η αρνητική πρωτιά της χώρας μας υπαγορεύει την επιτακτική ανάγκη συνεχούς και μαζικής εκπαίδευσης των πολιτών για ασφαλή κολύμβηση.
    Θα συμφωνήσω με την πρόταση του Δρ.Αβραμιδη η εκστρατεία ενημέρωσης ασφαλούς κολύμβησης να διεξάγεται στις 15 Μάιου κάθε έτους έτσι ώστε να συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμων.Πιστευω οτι έτσι δίνεται η δυνατότητα να συμπράξουμε με διεθνείς φορείς σε διάφορες δράσεις οι οποίες θα μπορούν να λάβουν χώρα είτε στην Ελλάδα η στο εξωτερικο.Επισης ως μητέρα και εκπαιδευτικός θεωρώ ότι πλέον οι μαθητές ενδιαφέρονται για τις Παγκόσμιες ήμερες που έχουν θεσπιστεί διεθνώς και σταδιακά συνδέουν αρκετές από αυτές με αντίστοιχες δράσεις τις οποίες θυμούνται.
    Θα ήταν λογικό λοιπόν να υπάρξει μια συμφωνία της χώρας μας με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα ως προς την ημερομηνία διεξαγωγής δράσεων και ενημέρωσης κοινού διότι έτσι θα επιφέρουμε καλύτερα αποτελέσματα στα οποία άλλωστε αποσκοπούμε.

  • 13 Νοεμβρίου 2018, 22:55 | Λεανδρος Στεφανακης

    Θεωρώ οτι είναι ιστορική στιγμή η απόφαση να καθιερωθεί ημέρα πρόληψης θαλάσσιων ατυχημάτων ,άλλα θα ήτανε ορθότερο να γίνει στις 15 Μαΐου,όπως άλλωστε επισημαίνει και ο Κύριος Αβραμιδής.
    Εδώ και μια πενταετία γίνεται μεγάλη προσπάθεια για ενημέρωση των πολιτών και ιδιαίτερα σε μαθητές σχολείων όλων των βαθμίδων για την ασφάλεια στο νερό.
    Αρκετοί καθηγητές,δασκάλοι,νηπιαγωγοί ενημερώνουν τους μαθητες τους στις 15 Μαιου.Προσωπικά σαν Καθηγητής Φυσικής Αγωγής ενημερώνω κάθε χρόνο την συγκεκριμενή ημερομηνία πανω απο 500 μαθητες.Είναι μια δράση που έχει δρομολογηθεί-εδραιωθεί στις 15 Μαΐου σε συνεργασία με το ΚΕΛΠΝΟ άλλα και με το υπουργείο παιδείας και έχει αρκετή απήχηση σε όλους.Θα ηταν ενα βήμα πίσω λοιπόν να αλλάξουμε την ημερομηνία ,αφου άλλωστε και η παγκόσμια ημέρα πρόληψης πνιγμών ειναί η 15η Μαίου.
    Λέανδρος Στεφανάκης BEd, MSc
    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
    Πρωταθλητής Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

  • 13 Νοεμβρίου 2018, 21:54 | ΚΩΝ/ΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ

    Συμφωνώ με την πρόταση καθιέρωσης και επίσημης αναγνώρισης αντί Πανελλήνιας Ημέρας Πρόληψης Πνιγμού στις 11 Μαίου να αναγνωριστεί η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού στις 15 Μαίου. Είναι σημαντικό να εναρμονιστούμε με την παγκόσμια προσπάθεια ευαισθητοποίησης γύρω από τον πνιγμό που επιδιώκεται εδώ και μερικά χρόνια από την διεθνή κοινότητα.
    Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών https://www.internationalwatersafetyday.org/
    Κώστας Νικολαντωνάκης, B.Ed.
    Απόφοιτος Αστυνομικής Ακαδημίας
    Εθελοντής Ναυαγοσώστης

  • 13 Νοεμβρίου 2018, 21:27 | ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Συμφωνώ με την πρόταση εναρμόνισης της «Ελληνικής» Ημέρας Πρόληψης Πνιγμού με την Παγκόσμια (δηλαδή αντί να την γιορτάζουμε στις 11 Μαίου να γίνει στις 15 Μαίου). Επιτέλους είναι μια καλή ευκαιρία η Ελλάδα να συνεργαστεί σε κάτι με το εξωτερικό. Θα δώσει το κίνητρο και σε εμάς τους εκπαιδευτικούς να εισαγάγουμε τα παιδιά του δημοτικού σχολείου σε μια ευρύτερη δράση.
    Ιωάννης Δημακόπουλος
    Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής – Θεολόγος ΜΑ
    gianisdimako@gmail.com

  • 13 Νοεμβρίου 2018, 19:41 | ΔΗΜΗΤΡΑ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

    Το άρθρο 17 του παρόντος Ν/Σ αποτελεί λαμπρή εξαίρεση στην ασχήμια που εκπροσωπούν οι διατάξεις του ΠΔ 31/2018 σχετικά με την πρόληψη πνιγμών. Συγχαρητήρια σε όσους είχαν την ιδέα να καθιερωθεί «Ημέρα Πρόληψης Θαλασσίων Ατυχημάτων και Πνιγμών». Παρόλα αυτά, συμφωνώ με την εισήγηση του Δρ. Στάθη Αβραμίδη που προτείνει την εναρμόνιση της Ελλάδας με την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού στις 15 Μαίου. Αυτές οι 4 ημέρες θα μας εντάξουν στο club των χωρών που ένωσαν ήδη της δυνάμεις τους προκειμένου το μήνυμα ότι ο πνιγμός αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας, πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Όσο περισσότερες φωνές ακουστούν στις 15 Μαίου τόσο πιο δυνατό θα είναι το μήνυμα. Ελπίζω οι διαχειριστές των σχολίων να κατανοήσουν την σημασία και να εναρμονιστούμε ως χώρα με την παγκόσμια ναυαγοσωστική κοινότητα.

    Δήμητρα Αναστασίου
    Πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ ΤΕΦΑΑ
    Ειδικότητα Κολύμβηση & Ναυαγοσωστική
    Διευθύντρια Ναυαγοσωστικής Σχολής LIFEGUARD VOLOS
    Emai: anastasiou.d@hotmail.com

  • 9 Νοεμβρίου 2018, 16:29 | Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος

    Συμφωνώ με το σχόλιο του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, για την ταύτιση της Πανελλήνιας με την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας στο Νερό στις 15 Μαίου. Η ευθυγράμμιση της Ελλάδας με πρωτοβουλίες του εξωτερικού, θα μας βάλει στον «χάρτη» των εξελίξεων και θα ενδυναμώσει το κίνημα κατά της πρόληψης των πνιγμών. Είναι σημαντικό να εκπονούνται δράσεις (σεμινάρια, εκπαιδεύσεις πρόληψης πνιγμών) στην Ελλάδα την ίδια ημέρα που όλες οι χώρες του πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους. Είναι σαν την πρωτοβουλία «Ώρα Γης» όπου όλες οι χώρες του πλανήτη, σβήνουν το φως για μια ώρα. Αν η Ελλάδα έσβηνε το φως της 4 ημέρες νωρίτερα από τις υπόλοιπες χώρες, ούτε θα παρακινούσε τους πολίτες ούτε θα πετύχαινε το ίδιο αποτέλεσμα. Η συλλογικότητα έχει σημασία για την ενίσχυση του σκοπού.

    Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος
    τ. Ναυαγοσώστης (λόγω ΠΔ 31/2018)

  • Η πρωτοβουλία καθιέρωσης μιας τέτοιας ημέρας είναι σωστή και εξαιρετικά χρήσιμη. Όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών έχει ορισθεί από διεθνείς οργανισμούς ως η 15η Μαίου. Είναι εύστοχο να εναρμονίσουμε την Ελληνική ημέρα με την διεθνή, ώστε να αποκτηθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση. Αφενός θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην Ελλάδα, αφετέρου θα μπορέσουμε να δείξουμε στο εξωτερικό ότι η χώρα μας είναι παρούσα στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης των πνιγμών. Στο παρελθόν, ως σύμβουλος ατυχημάτων-αγωγής υγείας του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήσαμε δράσεις πρόληψης πνιγμών στις 15η Μαίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και άλλους φορείς. Περισσότερα:
    Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμών https://www.internationalwatersafetyday.org/
    Δράση Ελληνικών Υπουργείων Παιδείας και Υγείας: http://www.zougla.gr/greece/article/asfalis-elada-sto-nero

    Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
    Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
    Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
    Τιμημένος x2 από το International Swimming Hall of Fame