Άρθρο 15 – Τροποποιήσεις του π.δ. 31/2018

1. Η παρ. 5 του άρθρου 2 του π.δ. 31/2018 (Α’ 61) αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Εφόσον, από τον έλεγχο των παραπάνω δικαιολογητικών, διαπιστώνεται ότι πληρούνται οι νόμιμες προϋποθέσεις, η Λιμενική Αρχή αποστέλλει στον ενδιαφερόμενο, εντός προθεσμίας πενήντα (50) ημερών από την ημερομηνία της αναγγελίας, ταχυδρομικώς ή με άλλο πρόσφορο τρόπο, με ευθύνη της Υπηρεσίας, βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Αν δεν αποσταλεί η βεβαίωση του προηγούμενου εδαφίου, η δραστηριότητα ασκείται κανονικά, εάν δεν εκδοθεί απόφαση απαγόρευσής της.»
2. Στην υποπερίπτ. 14 της περίπτ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 5 του π.δ. 31/2018 προστίθεται δεύτερο εδάφιο ως εξής:
«Καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (Μέθοδος ΚΑΡ.Π.Α.)»
3. Αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 3 του άρθρου 5 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«Οι εξετάσεις διενεργούνται από Λιμενικές Αρχές, τουλάχιστον μία φορά το μήνα, κατά τους μήνες Απρίλιο ως και Ιούνιο και κατά τους μήνες Σεπτέμβριο έως και Οκτώβριο.»
4. Αντικαθίσταται η περίπτ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 6 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«β) Έναν (1) εκπρόσωπο ειδικότητας φυσικής αγωγής της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος ορίζεται με τον αναπληρωτή του.»
5. Καταργείται η περίπτ. α’ της παρ. 2 του άρθρου 6 του π.δ. 31/2018.
6. Αντικαθίσταται το άρθρο 8 του π.δ. 31/2018 ως εξής:
«Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, πλην εκείνων των αθλητικών συναντήσεων των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με το ν. 2725/1999 (Α’ 121), ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων.»

  • 15 Νοεμβρίου 2018, 15:54 | Κωνσταντίνος

    Διάβασα με λεπτομέρεια το Π.Δ. 31/2018 και το παρόν άρθρο 17 που επιχειρεί να βελτιώσει λάθη και κενά.

    Έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω:

    1) Η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε για το ΠΔ 31/2018 ήταν ασφυκτικά περιορισμένη και δεν απέφερε όλα όσα θα έπρεπε. Τα αποτελέσματα απεικονίζονται ανάγλυφα στην πληθώρα καταιγιστικών σχολίων της παρούσας διαβούλευσης. Εάν η διαβούλευση ήταν ουσιαστική και εφόσον υπήρχε ο χρόνος υποβολής προτάσεων και σύγκρισης με άλλα συστήματα άλλων χωρών, σήμερα τα σχόλια της παρούσας διαβούλευσης δεν θα είχαν τόσο αρνητικό πρόσημο.

    2) Η εκπαίδευση πρώτων βοηθειών θα πρέπει να ανατεθεί σε Πιστοποιημένους Εκπαιδευτές Πρώτων Βοηθειών με από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης πρώτων βοηθειών και εκπαιδευτών πρώτων βοηθειών από χώρα της Ε.Ε. βάση υφιστάμενου συστήματος αξιολόγησης. Εν ανάγκη, καλό θα είναι να δημιουργηθεί μητρώο αξιολόγησης φορέων εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών.

    3) Η αναλογία εκπαιδευτικών ομοιωμάτων / μαθητευόμενους ναυαγοσώστες κατά την εκπαίδευσή τους στην παροχή πρώτων βοηθειών θα πρέπει να είναι κατ’ελάχιστο όσα προτείνονται από διεθνής οργανισμούς, αρμόδιους για τη δημιουργία ουσιαστικής εκπαιδευτικής συνθήκης. Διαφορετικά, η διδασκαλία για την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι προσχηματική και καθόλου ουσιαστική. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που ακούμε κάθε καλοκαίρι πως το θύμα «κατέληξε». Ασφαλώς και η εμπεριστατωμένη και ουσιαστική εκπαίδευση, αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

    4) Να συμπεριληφθεί με σαφήνεια, ρύθμιση οι οποία να προβλέπει την διδασκαλία ΚΑΡΠΑ σε βρέφη και παιδιά.

    5) Να καταργηθεί το ανώτατο όριο ηλικίας για την πρόσληψη ναυαγοσωστών.

    6) Ο Επόπτης Ναυαγοσωστών να υποβάλλεται σε εκπαίδευση με συγκεκριμένη διδακτέα και εξεταστέα ύλη, και εκπαιδευτικό σύγγραμμα.

    7) Θα πρέπει να απεικονίζονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εκπαιδευτών ναυαγοσωστικής,πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ με συναφή ειδικότητα ή όταν το περιεχόμενο των σπουδών τους έχει συνάφεια με την ναυαγοσωστική.
    Τα θέματα εκπαίδευσης και διδακτέας ύλης (με νέες πιστοποιήσεις) και χρήση σύγχρονου ναυαγοσωστικού εξοπλισμού κρίνονται απαραίτητα, ομοίως και η επανεκπαίδευση για την αξιολόγηση της επάρκειας των επαγγελματιών.

    8) Οι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ-ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα υγρού στίβου, πρέπει να έχουν επιπρόσθετη εκπαίδευση, είτε έχοντας παρακολουθήσει το μάθημα «ναυαγοσωστική» ή «εφαρμοσμένη ναυαγοσωστική» είτε ανάλογες πιστοποιήσεις εκτός πανεπιστημίου, για να μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ως διευθυντές και εκπαιδευτές σχολών ή απλοί ναυαγοσώστες.

    Θεωρώ σημαντικές επίσης τις προσθήκες προϋποθέσεων για την αξιοποίηση ατόμων ως Εκπαιδευτές Εκπαιδευτών και Εκπαιδευτές σε μια σχολή ναυαγοσωστικής, σύμφωνα με όσα ισχύουν σε όλους τους οργανωμένους εκπαιδευτικούς φορείς του κόσμου.

    Η ελάχιστη διδακτέα ύλη θα πρέπει να αποτελεί εθνικό κορμό.

    Με εκτίμηση,
    Κωνσταντίνος ΠαπαΙωακείμ
    Διευθυντής Εκπαίδευσης
    Rescue Training International

  • 15 Νοεμβρίου 2018, 15:15 | Αλεξανδρακης Ζαχαριας

    1.Η αλλαγη του ΠΔ που αφορα τη ναυαγοσωστικη ηταν αναγκαια και επειγουσα, για τον εναρμονισμο με τις διεθνεις πρακτικες, αλλα και τις αναγκες σε ολη την Ελληνικη επικρατεια.
    Δυστυχως κατά την συνταξη και ψηφιση του αργοτερα, δεν επικρατησε η απλη λογικη, αλλα διαφορες ιδεες και προφανως συμφεροντα.

    2.Συγκεκριμενα, οσον αφορα τη μεγιστη ηλικια που μπορει να ασκησει καποιος τη Ναυαγοσωστικη στη θαλασσα, παρεμμεινε αυτή των 45 ετων. Το ερωτημα, γιατι 45 κι όχι 50 η και 40? Το προβλημα λυνεται αν δεν υπαρχει οριο ηλικιας και η ανανεωση ανα 4ετια γινεται με εξετασεις στο Λιμεναρχειο, όπως για την αποκτηση του διπλωματος, συνοδευομενες από προσφατες καρδιολογικες εξετασεις, αν ο φοβος είναι ότι από 45 ετη και μετα είναι επιφοβο για τη φυσικη κατασταση. Ισως πανω από τα 50 οι εξετασεις να γινονται ανα 2ετια. Προταση λοιπον πολύ απλη, οσο καποιος επιτυγχανει στις εξετασεις να μπορει να ασκει το επαγγελμα. Συχνα η εμπειρια είναι πολύ πιο χρησιμη από την ταχυτητα!

    3.Τα σκαφη που προβλεπονται για τις παραλιες δεν είναι ευκολο να κινηθουν σε πολυσυχναστες παραλιες, ειδικα αυτά των 5 μετρων. Εννοειται ότι στο ΠΔ δεν αναφερονται προδιαγραφες που εχουν σχεση με διασωση και ναυαγοσωστικη, αλλα πλευσης και επικοινωνιας. Σκοπος είναι η προσφορα στους λυομενους κι όχι η υποβοηθηση του εργου του Λιμενικου, ή η νομιμοποιηση σκαφων αναψυχης υπο επαγγελματικη καλυψη!
    Η περιοχη ευθυνης ορθα κατεβηκε στα 200μ. εκατερωθεν, αλλα καποιες ωρες απαιτουνται 2 ναυαγοσωστες και διευρυνση ωραριου. Αυτό είναι πιο σημαντικο, καθως οι ευπαθεις ομαδες, όπως ηλικιωμενοι και μωρα-παιδια, όπως ολοι οι γιατροι και φορεις υγειας προτεινουν, πρεπει να πηγαινουν θαλασσα νωρις το πρωι η απογευμα μετα τις 5, που ο ηλιος είναι λιγοτερο δυνατος κι η θαλασσα συνηθως πιο ηρεμη.

    4.Αλλωστε ποιος ο λογος μια Ναυαγοσωστικη εταιρεια που για κάθε δικο της και νομιμο λογο ασχολειται ΜΟΝΟ με την εκπαιδευση ναυαγοσωστων κι όχι αναγκαστικα με διαγωνισμους για παραλιες, να εχει στην κατοχη της 2 μεγαλα ταχυπλοα σκαφη? Μηπως για να γινονται ταυτοχρονα συνδυαστικα μαθηματα οδηγησης ταχυπλοων που είναι μια τελειως διαφορετικη δραστηριοτητα?

    5.Η σεζον δεν είναι δυνατον να είναι ιδια στη Χαλκιδικη, στην Ικαρια, στην Ευβια, στην Κρητη και τη Ροδο. Να κανουν σωστα οι επιτροπες που κρινουν ποιες ειναι οι πολυσυχναστες παραλιες, τη δουλεια τους και να βγαλουν οργανογραμμα, ώστε να μη γινεται σπαταλη χρηματος.
    Γενικα πρεπει να ξαναμπει σε διαβουλευση αμεσα ανα αρθρο και να προταθει και ψηφιστει με προοπτικη κι όχι τελευταια στιγμη όπως περυσι, με αποτελεσμα οι Δημοι και φορεις να μη μπορουν να αλλαξουν τους διαγωνισμους τους. Παμπολλες παραλιες εμειναν χωρις ναυαγοσωστες η με ελλειπεις παροχες υπηρεσιων. Αλλωστε δεν είναι δυνατον να εξοπλιστουν με το νέο εξοπλισμο και σκαφη οι ενδιαφερομενοι σε λιγοτερο από μηνα, όπως κληθηκαν να κανουν περυσι…
    Να πρυτανευσει η ΛΟΓΙΚΗ

    Αλεξανδρακης Ζαχαριας
    Εκαπιδευτης και Ναυαγοσωστης Ναυαγοσωστικης Σχολης Μακεδονιας
    Προπονητης Κολυμβησης ΓΓΑ
    Διοργανωτης Αγωνων ανοιχτης θαλασσας και Μαραθωνιος Κολυμβητης
    Κτηνιατρος ΑΠΘ

  • Η διδακτέα ύλη του Π.Δ. 31/2018 είναι τραγικά ελλειματική. Οι λουόμενοι πηγαίνουν στην θάλασσα πιστεύοντας ότι ο ναυαγοσώστης είναι κατάλληλα εκπαιδευμένος για να τους σώσει σε περίπτωση που κινδυνεύσουν. Δυστυχώς, η διδακτέα ύλη του ΠΔ δεν καλύπτει ούτε τα στοιχειώδη. Η διδακτέα ύλη που πρέπει να καλύπτεται κατά το ελάχιστο στην εκπαίδευση και στο εκπαιδευτικό σύγγραμμα που (α) θα διανέμουν δωρεάν οι σχολές ναυαγοσωστικής θάλασσας στους υποψηφίους τους και (β) θα διατίθεται σε κάθε λουτρικό χώρο ως μέρος των ΓΔΛ. θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον τα παρακάτω:

    Ιστορία πνιγμού, ανάνηψης, απινίδωσης, ναυαγοσωστικής. Παθοφυσιολογία και επιδημιολογία του πνιγμού στην Ελλάδα. Επιπλοκές του πνιγμού από απόπειρα αυτοκτονίας για τον διασώστη. Μοντέλα πρόληψης και διάσωσης (Ενστικτώδης Αντίδραση Πνιγμού. Ο παράγοντας RID στην προστασία επιτήρησης λουομένων. Η 5-λεπτη στρατηγική σαρώματος. Ο κανόνας προστασίας 30/120. C-Ζώνες. Το μοντέλο 4W του πνιγμού. Ζώνες προσέγγισης του θύματος. Κατηγορίες λουομένων. Έλεγχος ναυαγοσωστών κάθε ½ ώρα. Haddon Matrix. Μοντέλο Ελβετικού Τυριού). Ατυχήματα, τραυματισμοί και μέτρα ασφαλείας για κάθε λουτρικό χώρο, θαλάσσια αθλήματα, σπορ και δραστηριότητες νερού για τυπικό πληθυσμό και άτομα με αναπηρία. Πρώτη βοήθεια. Τεχνικές διάσωσης, μέτρα ασφαλείας για αναψυχή, αθλητικές και ναυταθλητικές δραστηριότητες. Βασική υποστήριξη ζωής και αυτόματος εξωτερικός απινιδισμός. Διαχείριση σπονδυλικού τραυματισμού. Τεχνικές αυτοάμυνας ναυαγοσώστη για επιθετικό λουόμενο. Ηγεσία και διοίκηση ναυαγοσωστικής ομάδας. Τα χαρακτηριστικά του άγρυπνου ναυαγοσώστη. Ναυαγοσωστικός εξοπλισμός. Ναυαγοσωστική κάλυψη αθλητικών διοργανώσεων. Ο εθελοντισμός στη ναυαγοσωστική και στη διαχείριση κρίσεων. Η ναυαγοσωστική νομοθεσία στην Ελλάδα. Διαδικασίες εντοπισμού παιδικής κακοποίησης στους λουτρικούς χώρους. Ο ρόλος των Υπηρεσιών Άμεσης Βοήθειας στη διάσωση. Συνεργασία πυροσβέστη, διασώστη, επαγγελματία αναψυχής, ναυαγοσώστη. Μέσα επικοινωνίας. Διαφορές ναυαγοσωστών-διασωστών. Διαδικασίες έκτακτης ανάγκης για κεραυνό/αστραπή σε λουτρικούς χώρους. Προστασία του δέρματος από καρκίνο/ακτινοβολία. Χαρακτηριστικά του ναυαγοσωστικού επαγγέλματος. Η εκπαίδευση της διάσωσης και της πρόληψης των πνιγμών στο σχολείο. Προπονητική, ανατροφοδότηση, νοερή προπόνηση στη ναυαγοσωστική. Αγχώδης μετατραυματική διαταραχή, και επιπτώσεις από θάνατο ναυαγοσώστη ή λουομένου. Ο πνιγμός ως αποτέλεσμα ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς. Παροχή πρώτης βοήθειας και φροντίδας σε πάσχοντα με επιθανάτια εμπειρία. Διαχείριση του κινδύνου της κόπωσης. Μέθοδοι διδακτικής ναυαγοσωστικής για υποψηφίους εκπαιδευτές σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης. Η χρήση των τεχνικών υποκριτικής στη διδασκαλία.

    Θεωρώ λάθος από πλευράς του Υπουργείου Ναυτιλίας, της Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας και της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, να πιστεύουν ότι παρά τις παραπάνω ελλείψεις, το ΠΔ 31/2018 είναι εξαιρετικό και συνεπώς δεν πρότειναν την παραμικρή βελτίωση.

    Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
    Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
    Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
    Τιμημένος x2 από το International Swimming Hall of Fame

  • 15 Νοεμβρίου 2018, 13:09 | Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή

    Το Π.Δ. 31/2018, αναμενόταν με αγωνία από όσους αφιερώσαμε τη ζωή μας στο νερό ως μέσο αθλητισμού, βιοπορισμού ή αναψυχής. Το Υπ. Ναυτιλίας δεν έκανε δημόσια διαβούλευση, «έπνιξε» φωνές του κλάδου και τώρα πληρώνει το τίμημα, αφού καλείται να κατευνάσει το πρώτο κύμα αντιδράσεων. Αν οι πολίτες ήξεραν πόσο απροστάτευτοι είναι επειδή ο πιστοποιημένος ναυαγοσώστης είναι «γυμνός», θα επαναστατούσαν!

    Ως ιδιοκτήτρια/διευθύντρια σχολής, Πτυχιούχος Φυσικής Αγωγής, πρωταθλήτρια κολύμβησης, έχω διαπιστώσει σωρεία κενών του Π.Δ. 23/2000. Για αυτό, θεώρησα απαραίτητη τη συμμετοχή στον διάλογο για την αναθεώρησή του. Η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας (ΕΣΝΕ), θα έπαιζε τον ρόλο συνομιλητή με το Υπ. Ναυτιλίας εκ μέρους των ναυαγοσωστικών κλάδων (ιδιοκτήτες σχολών, διευθυντές, εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες). Από την αρχή αυτό ήταν ανεπαρκές. Γιατί το υπουργείο περιόρισε ασφυκτικά τους συνομιλητές του; Πολλές σχολές δεν ανήκουν στην ΕΣΝΕ. Ομοίως οι γυμναστές και οι ναυαγοσώστες. Ελάχιστα μέλη της ΕΣΝΕ από όσους συμμετείχαν στην επεξεργασία του προσχεδίου ΠΔ, έχει πανεπιστημιακό τίτλο σπουδών ΣΕΦΑΑ. Οι περισσότεροι είναι εμπειροτέχνες. Για αυτό, στις 30.10.2017, εστάλη στο Υπουργείο Ναυτιλίας η «Επιστολή των Δώδεκα» (10 ιδιοκτήτες σχολών, Δρ. Στ. Αβραμίδης, Λ. Μπισταράκης), που ζητούσε συμμετοχή στον διάλογο, επειδή δεν είχαν ενημερωθεί ούτε από την ΕΣΝΕ (που «προασπίζει» τους κλάδους), ούτε από το Υπ. Ναυτιλίας (που «ακούει» όλους μας). Το Υπουργείο κώφευσε! Το αποτέλεσμα ήταν αντάξιο της κώφωσης!

    Τα σημεία που περίμενα αναβάθμιση είναι αρκετά και δημιουργούν πρόβλημα στην βιωσιμότητα των μικρών σχολών, στην ποιότητα της εκπαίδευσης και της προετοιμασίας των ναυαγοσωστών. (1) Είναι παράλογο να έχουμε 3 σκάφη αλλά να μην προβλέπεται η διδασκαλία τους, ενώ η πιστοποίηση γίνεται από σχολές ταχυπλόων. (2) Για την εκπαίδευση, έπρεπε να απαιτείται πιστοποιητικό καρδιολόγου και δερματολόγου. Μόνο αν κάποιος εργαστεί (και έχει απολαβές), θα έπρεπε να αποκτήσει τα πιστοποιητικά υγείας που αναφέρονται στο ΠΔ 31/2018 συν του οφθαλμίατρου. (3) Η εκπαίδευση δεν αξιοποιεί την τεχνολογία (πχ διδάσκουμε λαβές/ρυμουλκήσεις αντί χρήση σωστικού εξοπλισμού και μετεωρολογία ενώ υπάρχει το weatherbug.com;) (4) Είναι αδιανόητη η ανυπαρξία κοινού εκπαιδευτικού συγγράμματος, ελεγμένου από το υπουργείο για την επιστημονική του καταλληλότητα. (5) Η εξεταστέα ύλη σε σχολές και λιμεναρχεία έπρεπε να είναι κοινή και τυποποιημένη (η προφορική εξέταση πρώτης βοήθειας προκαλεί ευθυμία!) (6) Οι σχολές έχουμε πάρει τον νόμο στα χέρια μας. Έπρεπε να πιστοποιούμε θεσμοθετημένα και όχι αυθαίρετα, απλούς πολίτες σε θέματα διάσωσης και πρώτης βοήθειας, για να συνδράμουν σε ένα περιστατικό στις μη πολυσύχναστες παραλίες που δεν έχουν ναυαγοσώστη. Έτσι θα συμβάλλαμε στην προστασία τους. Οι εμπεριστατωμένες κατατεθειμένες εισηγήσεις του Δρ. Αβραμίδη στο Υπ. Ναυτιλίας για διεύρυνση της εκπαιδευτικής πυραμίδας περιφρονήθηκαν. Σχολές, εργολάβοι και δήμοι δεν μπορούν να προσφέρουν φύλαξη σε όλες τις παραλίες. Η ακτογραμμή είναι μεγάλη. Για να μειωθούν οι πνιγμοί, χρειαζόμαστε καλύτερους ναυαγοσώστες και εκπαιδευμένους πολίτες! Ελπίζω το Υπ. Ναυτιλίας να καταλάβει την γκάφα και να φέρει νομοθετικές ρυθμίσεις για την εκπαίδευση, πραγματοποιώντας αληθινή και όχι προσχηματική διαβούλευση. Ποτέ δεν είναι αργά όταν έχουμε να κάνουμε με ζωές.

    Σοφία Κορωναίου
    Ιδιοκτήτρια/Ιδιοκτήτρια/Εκπαιδεύτρια
    Ευρωπαϊκή Ναυαγοσωστική Σχολή
    enas_rescue@yahoo.gr

  • Ως ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής LIFE SAVING ACADEMY –LSA ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ως ο ίδιος ναυαγοσώστης ποτέ δεν ρωτήθηκε η άποψη μου για το Π.Δ.31/2018 όπου γράφει μεγάλα λάθη και έχει αρκετά κενά όπως:

    Άρθρο 1.παρ.4 Δεν αναφέρει πουθενά τα καθήκοντα του επόπτη ναυαγοσωστών, όπως την ακριβή του θέση, τον εξοπλισμό του αλλά και το ωράριο του. Φέρει ίδια εφόδια με το ναυαγοσώστη και αν ναι που είναι τοποθετημένα? Σε άλλο πύργο?

    Άρθρο 2. Παρ.3 ε) Γιατί το φαρμακείο της ναυαγοσωστικής σχολής είναι διαφορετικό από του ναυαγοσώστη? Για πιο λόγο ο ναυαγοσώστης να εκπαιδευτεί σε ένα φαρμακείο όπου έχει περισσότερα πράγματα από ότι θα του δοθούν στην εργασία του? Γιατί το φαρμακείο τις σχολή να περιέχει : ενέσιμα φάρμακα / ξυλοκαινη / φουσκωτοί νάρθηκες / στηθοσκόπιο/ θερμόμετρο / θερμόμετρο υποθερμίας / σύριγγες και αυχενικό περιλαίμιο αφού τα φάρμακα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο ναυαγοσώστης οπότε και δεν διδάσκεται πάνω σε αυτά αλλά και τα υπόλοιπα που προανέφερα και να διδαχτεί δεν θα τα έχει.

    Άρθρο 2. Παρ 1 ε) Για πιο λόγο η ύπαρξης ταχυπλόου σκάφους μεγαλύτερο των 5 μέτρων στη ναυαγοσωστική σχολή? Ο ναυαγοσώστης βάση του Π.Δ. μπορεί να αποφοίτηση από τη σχολή ναυαγοσωστικής αλλά και να τελειώσει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου και μετά να λάβει το δίπλωμα ταχυπλόου. Δεν είναι παράνομο να οδηγήσει μαθητευόμενος επαγγελματικό σκάφος δίχως δίπλωμα ταχυπλόου? Επίσης πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μάθημα διάσωσης από ταχύπλοο σκάφος. Αυτό το διδάσκονται στην σχολή ταχυπλόου και εξετάζονται από το λιμεναρχείο για την άδεια ταχυπλόου σκάφους. Στην περίπτωση που το σκάφος το έχετε προσθέσει για τις σχολές ναυαγοσωστικές που είναι και εργολάβοι λουτρικών εγκαταστάσεων σας πληροφορώ ότι δεν είναι όλες οι σχολές εργολάβοι.

    Άρθρο 2 παρ 1 στ) Για τον ίδιο λόγο που προαναφέρει παραπάνω δεν υπάρχει ο λόγος ύπαρξης μικρού ταχύπλοου σκάφους. Μόνο κωπήλατου όπου πρέπει να διδαχθεί από τη σχολή ο ναυαγοσώστης.

    Άρθρο 4. Παρ 1 Τα κεφάλαια 14 έως και 19 πρέπει να διδαχτούν από ιατρό. Γιατί να μην μπορούν να διδαχτούν και από εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών αναγνωρισμένο από παγκόσμιο οργανισμό καθώς λόγο επαγγέλματος ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών είναι πιο ενημερωμένος με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές από έναν ιατρό που μπορεί να έχει διδαχτεί πρώτες βοήθειες μόνο στη σχολή του πριν από πολλά χρόνια και να μην έχει ξανά ασχοληθεί με το θέμα?

    Άρθρο 5. Παρ. 4 Γιατί η θεωρητική εξέταση των ναυαγοσωστών δεν γίνεται γραπτά με την μέθοδο της πολλαπλής επιλογής όπως γίνεται σε πολλούς φορείς ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος στις εξετάσεις και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του αποτελέσματος?

    Άρθρο 6. Παρ.15 Ποιος ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης δεν είναι ικανός να ασκεί το επάγγελμα μετά την ηλικία των 45 χρονών? Να τροποποιηθεί και να ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη ανεξαρτήτου ηλικίας εφόσον το επιτρέπουν οι ιατρικές του εξετάσεις και να μπορεί να επιτύχει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου.

    Άρθρο 7 παρ.1 Γιατί ο ναυαγοσώστης είναι υποχρεωτικό να έχει δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους εφόσον το σκάφος που του δίνεται βάση Π.Δ. έχει ιπποδύναμη 6 αλόγων και δεν θεωρείτε ταχύπλοο?

    Άρθρο 7 Παρ 1 26) Η φορητή συσκευή VHF χρειάζεται ειδική άδεια για την κατοχή της και άδεια ραδιοερασιτέχνη για την χρήση της. Ποιος έχει τέτοια άδεια για να το διαθέτει? Ποιος εκπαιδεύει τους ναυαγοσώστες στην σωστή χρήση του? Τι θα δίνει εάν χρησιμοποιούν λανθασμένα το VHF οι ναυαγοσώστες καθώς με τη συσκευή αυτοί μπορούν να επικοινωνούν με τα σώματα ασφαλείας? Οπότε θα μπορούσε να αντικατασταθεί το VHF με το UHF που δεν υπάρχει κανένα θέμα από τα παραπάνω και οι ναυαγοσώστες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τα σώματα ασφαλείας υπάρχει το κινητό τηλέφωνο που τους δίνεται στον εξοπλισμό τους.

    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Το ταχύπλοο σκάφος τουλάχιστον 5 μέτρων που θα βρίσκεται στην διάρκεια της βάρδιας του? Εάν είναι λιμενισμένο σε ετοιμότητα αλλά δεν υπάρχει πλησίον λιμένας? Εάν περιπολεί εν πλω σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας του έχετε αναλογιστεί το κόστος καυσίμων? Έχει προβλεφτεί τι γίνεται σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου λόγο άσχημων καιρικών συνθηκών και δεν υπάρχει λιμένας ή γλίστρα στην περιοχή? Το σκάφος περιπολεί ακόμα ή βγαίνει στην ακτή που είναι αδύνατον για σκάφος 5 μέτρων?

    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Πρέπει να φέρει Απινιδωτή? Σε ένα σκάφος 5 μέτρων όπου έχει διασωθεί ένας θύμα από τη θάλασσα ο χώρος όλου του σκάφους είναι βρεγμένος από το ναυαγοσώστη και το θύμα. Οπότε άκρος επικίνδυνος για να γίνει απινίδωση. Ποιος ο λόγος να υπάρχει πάνω στο σκάφος τότε? Επίσης ποιος εκπαίδευσε και πιστοποίησε τον ναυαγοσώστη σε απινίδωση?

    Άρθρο 8. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε ικανό αριθμό ναυαγοσωστών με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους. Πως ορίζεται ο ικανός αριθμός και ποιος είναι ο εξοπλισμός τους? Όλα τα εφόδια του Π.Δ. πλην του πύργου?

    Άρθρο 12. Τι γίνεται σε περίπτωση που η ναυαγοσωστική σχολή έχει πάρει άδεια χωρίς ημερομηνία λήξης από την προηγούμενη νομοθεσία Π.Δ.23/2000?

    Για την ναυαγοσωστική σχολή
    LIFE SAVING ACADEMY
    ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    http://www.lifesavingacademy.gr

  • Ως ιδιοκτήτης και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής LIFE SAVING ACADEMY –LSA ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ και ως ο ίδιος ναυαγοσώστης ποτέ δεν ρωτήθηκε η άποψη μου για το Π.Δ.31/2018 όπου γράφει μεγάλα λάθη και έχει αρκετά κενά όπως:
    Άρθρο 1.παρ.4 Δεν αναφέρει πουθενά τα καθήκοντα του επόπτη ναυαγοσωστών, όπως την ακριβή του θέση, τον εξοπλισμό του αλλά και το ωράριο του. Φέρει ίδια εφόδια με το ναυαγοσώστη και αν ναι που είναι τοποθετημένα? Σε άλλο πύργο?
    Άρθρο 2. Παρ.3 ε) Γιατί το φαρμακείο της ναυαγοσωστικής σχολής είναι διαφορετικό από του ναυαγοσώστη? Για πιο λόγο ο ναυαγοσώστης να εκπαιδευτεί σε ένα φαρμακείο όπου έχει περισσότερα πράγματα από ότι θα του δοθούν στην εργασία του? Γιατί το φαρμακείο τις σχολή να περιέχει : ενέσιμα φάρμακα / ξυλοκαινη / φουσκωτοί νάρθηκες / στηθοσκόπιο/ θερμόμετρο / θερμόμετρο υποθερμίας / σύριγγες και αυχενικό περιλαίμιο αφού τα φάρμακα δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει ο ναυαγοσώστης οπότε και δεν διδάσκεται πάνω σε αυτά αλλά και τα υπόλοιπα που προανέφερα και να διδαχτεί δεν θα τα έχει.
    Άρθρο 2. Παρ 1 ε) Για πιο λόγο η ύπαρξης ταχυπλόου σκάφους μεγαλύτερο των 5 μέτρων στη ναυαγοσωστική σχολή? Ο ναυαγοσώστης βάση του Π.Δ. μπορεί να αποφοίτηση από τη σχολή ναυαγοσωστικής αλλά και να τελειώσει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου και μετά να λάβει το δίπλωμα ταχυπλόου. Δεν είναι παράνομο να οδηγήσει μαθητευόμενος επαγγελματικό σκάφος δίχως δίπλωμα ταχυπλόου? Επίσης πουθενά δεν αναφέρει ότι πρέπει να γίνει μάθημα διάσωσης από ταχύπλοο σκάφος. Αυτό το διδάσκονται στην σχολή ταχυπλόου και εξετάζονται από το λιμεναρχείο για την άδεια ταχυπλόου σκάφους. Στην περίπτωση που το σκάφος το έχετε προσθέσει για τις σχολές ναυαγοσωστικές που είναι και εργολάβοι λουτρικών εγκαταστάσεων σας πληροφορώ ότι δεν είναι όλες οι σχολές εργολάβοι.
    Άρθρο 2 παρ 1 στ) Για τον ίδιο λόγο που προαναφέρει παραπάνω δεν υπάρχει ο λόγος ύπαρξης μικρού ταχύπλοου σκάφους. Μόνο κωπήλατου όπου πρέπει να διδαχθεί από τη σχολή ο ναυαγοσώστης.
    Άρθρο 4. Παρ 1 Τα κεφάλαια 14 έως και 19 πρέπει να διδαχτούν από ιατρό. Γιατί να μην μπορούν να διδαχτούν και από εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών αναγνωρισμένο από παγκόσμιο οργανισμό καθώς λόγο επαγγέλματος ο εκπαιδευτής πρώτων βοηθειών είναι πιο ενημερωμένος με σύγχρονες μεθόδους και τεχνικές από έναν ιατρό που μπορεί να έχει διδαχτεί πρώτες βοήθειες μόνο στη σχολή του πριν από πολλά χρόνια και να μην έχει ξανά ασχοληθεί με το θέμα?
    Άρθρο 5. Παρ. 4 Γιατί η θεωρητική εξέταση των ναυαγοσωστών δεν γίνεται γραπτά με την μέθοδο της πολλαπλής επιλογής όπως γίνεται σε πολλούς φορείς ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος στις εξετάσεις και να διασφαλιστεί η φερεγγυότητα του αποτελέσματος?
    Άρθρο 6. Παρ.15 Ποιος ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης δεν είναι ικανός να ασκεί το επάγγελμα μετά την ηλικία των 45 χρονών? Να τροποποιηθεί και να ορίζει ότι ο ναυαγοσώστης μπορεί να ασκεί το επάγγελμα του ναυαγοσώστη ανεξαρτήτου ηλικίας εφόσον το επιτρέπουν οι ιατρικές του εξετάσεις και να μπορεί να επιτύχει τις εξετάσεις του λιμεναρχείου.
    Άρθρο 7 παρ.1 Γιατί ο ναυαγοσώστης είναι υποχρεωτικό να έχει δίπλωμα ταχυπλόου σκάφους εφόσον το σκάφος που του δίνεται βάση Π.Δ. έχει ιπποδύναμη 6 αλόγων και δεν θεωρείτε ταχύπλοο?
    Άρθρο 7 Παρ 1 26) Η φορητή συσκευή VHF χρειάζεται ειδική άδεια για την κατοχή της και άδεια ραδιοερασιτέχνη για την χρήση της. Ποιος έχει τέτοια άδεια για να το διαθέτει? Ποιος εκπαιδεύει τους ναυαγοσώστες στην σωστή χρήση του? Τι θα δίνει εάν χρησιμοποιούν λανθασμένα το VHF οι ναυαγοσώστες καθώς με τη συσκευή αυτοί μπορούν να επικοινωνούν με τα σώματα ασφαλείας? Οπότε θα μπορούσε να αντικατασταθεί το VHF με το UHF που δεν υπάρχει κανένα θέμα από τα παραπάνω και οι ναυαγοσώστες μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Για τα σώματα ασφαλείας υπάρχει το κινητό τηλέφωνο που τους δίνεται στον εξοπλισμό τους.

    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Το ταχύπλοο σκάφος τουλάχιστον 5 μέτρων που θα βρίσκεται στην διάρκεια της βάρδιας του? Εάν είναι λιμενισμένο σε ετοιμότητα αλλά δεν υπάρχει πλησίον λιμένας? Εάν περιπολεί εν πλω σε όλη τη διάρκεια της βάρδιας του έχετε αναλογιστεί το κόστος καυσίμων? Έχει προβλεφτεί τι γίνεται σε περίπτωση απαγορευτικού απόπλου λόγο άσχημων καιρικών συνθηκών και δεν υπάρχει λιμένας ή γλίστρα στην περιοχή? Το σκάφος περιπολεί ακόμα ή βγαίνει στην ακτή που είναι αδύνατον για σκάφος 5 μέτρων?
    Άρθρο 7 παρ 1 δ) Πρέπει να φέρει Απινιδωτή? Σε ένα σκάφος 5 μέτρων όπου έχει διασωθεί ένας θύμα από τη θάλασσα ο χώρος όλου του σκάφους είναι βρεγμένος από το ναυαγοσώστη και το θύμα. Οπότε άκρος επικίνδυνος για να γίνει απινίδωση. Ποιος ο λόγος να υπάρχει πάνω στο σκάφος τότε? Επίσης ποιος εκπαίδευσε και πιστοποίησε τον ναυαγοσώστη σε απινίδωση?
    Άρθρο 8. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε ικανό αριθμό ναυαγοσωστών με τον απαραίτητο εξοπλισμό τους. Πως ορίζεται ο ικανός αριθμός και ποιος είναι ο εξοπλισμός τους? Όλα τα εφόδια του Π.Δ. πλην του πύργου?
    Άρθρο 12. Τι γίνεται σε περίπτωση που η ναυαγοσωστική σχολή έχει πάρει άδεια χωρίς ημερομηνία λήξης από την προηγούμενη νομοθεσία Π.Δ.23/2000?
    Για την ναυαγοσωστική σχολή
    LIFE SAVING ACADEMY
    ΚΟΥΒΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
    http://www.lifesavingacademy.gr

  • Παρά το γεγονός ότι το κείμενο της παραγράφου 6 δεν είναι σαφές διότι η αναφορά «Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική.» δεν προσδιορίζει με σαφήνεια σε ποια περίπτωση αναφέρεται, πάντως προσδιορίζει ότι εξαιρούνται της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής κάλυψης οι κάθε είδους αθλητικές συναντήσεις των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με τον ν. 2725/1999 (Α΄121)

    Κρίνουμε σαφεστέρα τη διατύπωση:
    «Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων. Εξαιρούνται της υποχρεώσεως ναυαγοσωστικής κάλυψης οι αθλητικές συναντήσεις των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με το ν. 2725/1999 (Α΄121) όπως ισχύει σήμερον.»

    Εκ μέρους του Δ.Σ. του ΠΟΙΑΘ
    Ο Πρόεδρος
    Ι. Μαραγκουδάκης

  • Παρά το γεγονός ότι το κείμενο δεν είναι σαφές διότι η αναφορά «Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική.» δεν προσδιορίζει με σαφήνεια σε ποια περίπτωση αναφέρεται, πάντως προσδιορίζει ότι εξαιρούνται της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής κάλυψης οι κάθε είδους αθλητικές συναντήσεις των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με τον ν. 2725/1999 (Α΄121)
    Κρίνουμε σαφεστέρα τη διατύπωση:
    «Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων. Εξαιρούνται της υποχρεώσεως ναυαγοσωστικής κάλυψης οι αθλητικές συναντήσεις των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με το ν. 2725/1999 (Α΄121) όπως ισχύει σήμερον.»

  • Αφού πρωτίστως ως υπερκείμενη αρχή της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας ,ευχαριστήσουμε τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των αγώνων μας, όπως αυτό συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα προέκυπτε από την λανθασμένη διατύπωση του πδ 31/18 (ΦΕΚ Α 61/4-4-18) σας προωθούμε παρακάτω επαναδιατυπωμένο σε πιο λεπτομερή και ξεκάθαρη μορφή το οικείο άρθρο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.

    Ταυτόχρονα και ως σύντομη και αναγκαία αιτιολογική έκθεση αυτού, σας επαναδιατυπώνουμε τις εξής, απόλυτα εύλογες και δικαιολογημένες θέσεις μας, τις οποίες και στηρίζει το σύνολο της ελληνικής ιστιοπλοϊκής οικογένειας (ομόφωνη απόφαση από 115 σωματεία στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, αθλητές και προπονητές).

    Το άθλημά μας το οποίο διεξάγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στις απανταχού (ελληνικές και όχι μόνον) θάλασσες έχοντας φέρει δεκάδες ολυμπιακά, παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και διακρίσεις και έχοντας κάνει γενιές Ελλήνων υπερήφανες δεν είχε ποτέ οιοδήποτε ατύχημα παρά τις χιλιάδες ωρών ανεξάντλητων προπονήσεων και αγώνων για τους πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές του.

    Ο βασικός λόγος έγκειται στο ότι πρωτίστως οι προπονητές ιστιοπλοΐας είναι ήδη καταρτισμένοι σε θέματα ναυαγοσωστικής , αφού τυγχάνουν ακαδημαϊκά εκπαιδευμένοι και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ως βασικό και αναγκαίο μάθημα στις οικείες προπονητικές σχολές.

    Ο λόγος είναι απλούστατος : Η ναυαγοσωστική στην ιστιοπλοΐα πρέπει να ασκείται από καταρτισμένους στο άθλημα, καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση το παραμικρό λάθος (πχ μία λανθασμένη προσέγγιση πλευράς ναυαγοσώστη σε ιστιοπλοϊκό σκάφος) μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τους επιβαίνοντες, όσο και για τους διασώστες τους.

    Περαιτέρω οι τυχόν αναγκαίες ναυαγοσωστικές επεμβάσεις στο άθλημα της ιστιοπλοΐας απέχουν (μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά) <> από την ακτίνα δράσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης άλλων τινών ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αφού για την μεν πλειοψηφία των ιστιοπλοϊκών αγώνων μιλάμε για δραστηριότητα σε απόσταση μέχρι και ενός μιλίου από την ακτή,
    ειδικότερα δε για την ανοιχτή θάλασσα ομιλούμε για αποστάσεις και εγγύτητες της τάξεως των 50 ναυτικών μιλίων από ακτές ή της τάξεως των δέκα ναυτικών μιλίων από σκάφος σε σκάφος!

    Τέλος αναφορικά με τις επικρατούσες στο άθλημά μας συνθήκες (μίνιμουμ 4-7 μποφόρ άνεμοι) σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μεγέθους και ιπποδυνάμεως των ναυαγοσωστικών σκαφών (μήκος 3,30 και 6ΗΡ) καθιστούν όχι απλά, άνευ αντικειμένου την ναυαγοσωστική παρέμβαση, αλλά κυριολεκτικά ανέφικτη και λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και ασφάλεια, πρωτίστως των ιδίων των ναυαγοσωστών!

    Αντ΄ αυτών το σύνολο , όλων ανεξαιρέτως των τύπων σκαφών, αγώνων και αντιστοίχως ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων είναι εκ των <> υποχρεωμένα να τηρούν απαρέγκλιτα τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, τόσο της Παγκόσμιας Ιστ. Ομοσπονδίας (World Sailing) όσο και της ΕΙΟ, αλλά και να συμμορφώνονται στις εκάστοτε διατάξεις <>, επικοινωνίας, ασφαλείας κλπ, όπως αυτές προκύτουν από τους Κανονισμούς, αλλά και την κειμένη νομοθεσία.

    Με βάση την ανωτέρω θεμελιώδη επιχειρηματολογία προκύπτει ως ανάγλυφα και αυτοδίκαια αναγκαία η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής καλύψεως για τη διεξαγωγή των πάσης φύσεως ιστιοπλοϊκών και εν γένει ναυταθλητικών αγώνων, προς τούτο δε προτείνουμε την ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη διατύπωση της οικείας διατάξεως του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του φορέα σας, ως κατωτέρω:

    Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν -καταρχήν- όσοι διοργανώνουν ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες.

    Στις περιπτώσεις για τις οποίες η ναυαγοσωστική κάλυψη είναι υποχρεωτική , ο διοργανωτής οφείλει να την αναθέτει σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των προαναφερόμενων εκδηλώσεων.

    Εξαιρούνται της ναυαγοσωστικής κάλυψης οι ιστιοπλοϊκοί και εν γένει ναυταθλητικοί αγώνες οι οποίοι διοργανώνονται από τις αναγνωρισμένες ναυταθλητικές ομοσπονδίες ή τα έχοντα ειδική αθλητική αναγνώριση σωματεία-μέλη τους, των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με το ν. 2725/1999 (Α’ 121) όπως εκάστοτε ισχύει καθώς και οι κάθε είδους ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή στην παραλία ή σε ζώνη λιμένα ή σε θαλάσσια περιοχή.
    Στις ανωτέρω εξαιρούμενες περιπτώσεις η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική.

    Το ΔΣ και οι υπηρεσίες της ΕΙΟ, αλλά και τα στελέχη των σωματείων/μελών της με την ανάλογη εμπειρία τους είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών σας για παροχή κάθε αναγκαίας διευκρίνησης και συνεργασίας.

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 23:02 | Αυγερινός Αναστάσιος Beach Lifeguard Rlss, RNLI volunteer 2015

    Θα μπορούσα να αναφερθώ σε πολλά πάνω στην αναθεώρηση αυτή, παρολαυτά θα ήθελα να σταθώ στο απαράδεκτο όριο ηλικίας τα 45 έτη, το οποίο όχι μόνο αποκλείει έμπειρους ναυαγοσώστες με το να συνεχίσουν να ασχολούνται με αυτό που αγαπούν, αλλά και αποθαρρύνει νέους που εχούν την καλή διάθεση ή κάνουν όνειρα για μια επαγγελματική καριέρα-επένδυση πάνω σε αυτό το λειτουργημα όπως είναι η Ναυαγοσωστικη. Τουλάχιστον στο εξωτερικό αποτελεί ένα αξιοσέβαστο επάγγελμα που μέσα από την ετήσια αξιοκρατική επαναξιολογηση εγκρίνει το κατά πόσο είναι ικανός ή μη να εργαστεί καποιος ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας. Για παράδειγμα μια χώρα προτυπο όπως η Αυστραλία με μεγάλη προσφορά και ιστορία στη Ναυαγοσωστικη πώς είναι δυνατόν να κάνει λάθος; Στην αντίπερα όχθη το όριο 45 που θέτουμε από μόνο του πολλές φορές αποτελεί όχι μόνο εμπόδιο αλλά αποθαρρύνει πολλούς νέους που θα ήθελαν πραγματικά να στελεχώσουν τις Ελληνικές ακτές, μιας και η επιλογή μιας πιο ασφαλούς εργασίας όσον αφορά τη μακροχρόνια εξέλιξη φαντάζει πιο σίγουρη λύση. Το αποτέλεσμα βιώνουμε κάθε Σεζόν, και δε θα πω Καλοκαίρι μιας και η Καλοκαιρινή περίοδος διαρκεί πολύ περισσότερο από όσο εργάζεται ένας επαγγελματίας Ναυαγοσώστης ακτής, όπου εκατοντάδες παραλίες παραμένουν χωρίς στελέχωση με αποτέλεσμα να διατηρούμε από τα υψηλότερα ποσοστά πνιγμων ετησίως κτλ.
    Ένα όριο που από μόνο του θέτει σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων συνανθρώπων μας όπως και τουριστών αφού η απουσία Ναυαγοσωστικης κάλυψης αποτελεί για πολλούς ξένους επισκέπτες εξοικειωμενους με το αντικειμενο εικόνα παρακμής και αδιαφορίας!

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 23:56 | ΙΩΝΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

    ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ & ΕΦΑΡΜΟΓΗ
    ΠΡΙΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ
    Το νέο νομοθέτημα για την ναυαγοσωστική στην Ελλάδα αρχίζει με τις εξής οικονομικού τύπου φράσεις: «Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ, Έχοντας υπόψη: […] ότι από τις διατάξεις του παρόντος δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού (;).»
    Προκαλείται όμως ή δεν προκαλείται όταν:
    Α. ο αριθμός των απασχολουμένων αυξάνεται [κι εντός ταχυπλόου 5μ];
    Β. το κόστος εξοπλισμού αυξάνεται [και με το ταχύπλοο 5μ];
    Γ. Η πυκνότητα των απασχολουμένων αυξάνεται [επιτήρηση ανά 200μ αντί 300μ];
    Δ. Η διάρκεια φύλαξης / υποχρέωσης αυξάνεται (3 -> 4 μήνες);

    Άρθρο 1
    Για ακόμη μια φορά ορίζεται, όπως και στο παλαιό Π.Δ. 23./2000 το τι εστί «λουτρική εγκατάσταση». Κι όμως πέρα βρέχει, πουθενά νερό δηλαδή στην λουτρική εγκατάσταση. Τι εννοώ με αυτό;
    Κρίνοντας από το παράδειγμα της νήσου Κέρκυρας…, διαπίστωσα ιδίοις όμμασι το 2017 πως μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που εκμεταλλεύονται παραλίες πολυσύχναστες δε φαίνονται να εντάσσονται στο πλαίσιο του αστυνομικού ελέγχου. Αντιθέτως τα αστυνομικά όργανα διαρκώς ελέγχουν το δήμο ή τους δήμους.
    Με άλλα λόγια παραδίπλα (100μ) από τους δημόσιους πύργους, ξενοδοχειακές μονάδες με ναυαγοσώστες δίχως άδειες και με «σωστικές» λέμβους με πιστοποίηση «αυτοκόλλητου», δηλαδή δίχως άδεια λιμενικής αρχής, παρά μόνο με την αναγραφή «σωστική λέμβος», παριστάνουν το ελληνικό βαρύ κι άνευ ελέγχου «Baywatch».
    Αντιθέτως ο δίπλα κείμενος πύργος του δήμου υπόκεινται σε εβδομαδιαίο έλεγχο «λιμενικής περιπόλου». Σε ερώτημά μου σε αστυνομικό όργανο επί της παραλίας: «γιατί οι άλλες θέσεις επί της ίδιας παραλίας δεν ελέγχονται», η απάντησή ήταν: «αυτοί είναι ιδιώτες… ο Δήμος της Κέρκυρας…. κ.λ.π.
    Ειλικρινά δε γνωρίζω τι νόημα έχει ο ορισμός της πολυσύχναστης παραλίας, όταν επί της ίδιας ακριβώς παραλίας άλλοι έχουν υποχρέωση κι άλλοι όχι. Κι ας διαθέτουν μεσοκαλόκαιρο 800 επισκέπτες σε κλίνες ορισμένα όμορφα ξενοδοχεία. Πάρα ταύτα οι παραλίες τους δεν καθορίζονται ποτέ ως «πολυσύχναστες».

    Άρθρο 2, ίδρυση σχολής
    Παρ. 1β1δ
    Ενώ οι εφορίες αποδέχονται την δωρεάν παραχώρηση χώρου για την στέγαση εταιριών, το Π.Δ. 31/2018 εξακολουθεί να μιλά για ενοικίαση και ιδιοκτησία. Πράγμα που σημαίνει πως το υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας ή όσοι του πάσαραν τον έτοιμο, πλέον, νόμο, δεν φρόντισαν να επικαιροποιηθούν στα σχετικά με την διευκόλυνση λειτουργίας επιχειρήσεων. Προσκολλήθηκαν στην Ελλάδα του 1970.
    Παρ. 1β1ε
    Κι ενώ από το μακρινό 2010 δεν είναι πλέον οι πολεοδομίες εκείνες που πιστοποιούν την νομιμότητα κτηρίων αλλά οι ιδιώτες πολιτικού μηχανικοί, το Π.Δ. 31/2018 επαναλαμβάνει όσα λέει το Π.Δ.23/2000. Τι 2000 τι 2018. Πιστεύω πως κι αυτό το άρθρο δείχνει πως δεν υπάρχει επικαιροποίηση του νόμου, αλλά συγγραφή του από ιδιώτες με συγκεκριμένα συμφέροντα που δεν τους απασχολεί τίποτα άλλο παρά η αύξηση κερδών δια μέσω των δημοσίων έργων.
    Σαφώς από τα ανωτέρω άρθρα και την παλαιότητά τους βλέπουμε πως εκείνοι που έγραψαν τον νόμο δεν ενδιαφέρονται για επικαιροποίηση της ίδρυσης σχολής ναυαγοσωστικής. Το ερώτημα «γιατί» απαντάται σχετικά εύκολα: «γιατί ΣΧΟΛΕΣ συνέγραψαν το νόμο 31/2018. Δεν έχουν κανένα ενδιαφέρον να επανιδρυθούν. Δεν τους καίγεται ΚΑΡΦΙ στα περί ιδρύσεως σχολής. Την έχουν ήδη.» Τόσο απλή είναι η απάντηση και αυτό δείχνει και εξηγεί το προσανατολισμό του νομοσχεδίου αυτού σαφέστατα και στον πιο αδαή.
    Παρ. 1β1ι
    Σε σχέση με το παλαιό νομοσχέδιο, καταργείται η επιθεώρηση της λιμενικής αστυνομίας στα σχετικά με την λειτουργία της σχολής. Όλα βεβαιώνονται με «υπεύθυνη δήλωση» των διευθυντών της. Παρεμπιπτόντως, όταν έχουμε να κάνουμε με ναυαγοσώστες, που στον παλαιό νόμο 31/2000 με δική τους «υπεύθυνη δήλωση» βεβαίωναν κατόπιν πάροδο 4ετίας από την αρχική έκδοση άδειας, πως κατέχουν ακόμη τα προσόντα να είναι ναυαγοσώστες , διαβλέπουμε πως στον παρόντα δεν αρκεί πλέον η «υπεύθυνη δήλωση». Έγινε «ανεύθυνη»… δηλαδή χρειάζεται πλέον η πιστοποίηση εκ νέου από την σχολή τους. (άρθρο 5, παρ. 12γ). Αυτό είναι ακόμη ένα στοιχείο που δείχνει τα ζαβά και τα κουτσά του νέου νόμου καθώς και το ποιοι και με πιο σκεπτικό τον συνέγραψαν και τον πέρασαν πάσα, άγνωστο με ποιο τρόπο στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας.
    Παρ. 11
    Οι ναυαγοσωστικές σχολές μπορούν να βρίσκονται στην ίδια έδρα μαζί με άλλες σχολές ναυαγοσωστικής ή με σχολές ταχυπλόων σκαφών. Μια απορία: στο νόμο περί της ίδρυσης σχολών ταχυπλόων σκαφών δίδεται η δυνατότητα σε αυτές να βρίσκονται στην ίδια έδρα με άλλες σχολές ταχυπλόων σκαφών ή με σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης; Είναι κάτι που ειλικρινά βαριέμαι να το ψάξω, όπως δε θα έψαχνα ποτέ αν ένα φροντιστήριο ξένων γλωσσών έχει το δικαίωμα να βρίσκεται στην ίδια έδρα με έναν δικηγόρο ή έναν ιατρό ή αν κάτι τέτοιο θα πρέπει ρητά να νομοθετείται.
    Τι εννοώ με αυτό; Μας πως και πάλι ξάστερα βλέπει κανείς ποιος έφτιαξε αυτό το νόμο. Μόνο όποιος έχει ενδιαφέρον να ιδρύσει ναυαγοσωστική σχολή, μπορεί να νομοθετεί υπέρ μιας συγκατοίκησης με άλλες σχολές ναυαγοσωστικής ή με σχολή ταχυπλόων. Όχι ένας δικηγόρος, ένας ιατρός ή ένα φροντιστήριο. Και σαφώς όχι, δε λέω με αυτά πως είναι κακό να μοιράζονται εταιρίες τον ίδιο χώρο. Απλά προσπαθώ να καταδείξω τις μορφές που δημιουργούν σκιές πάνω στο θεατρικό σεντόνι.

    Άρθρο 3, Διευθυντής σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
    Ας σημειώσουμε μόνο πως απουσιάζει όριο ηλικίας για τον εκπαιδευτή. Όχι δεν παλάβωσε ξαφνικά ο νομοθέτης , που στον ναυαγοσώστη ορίζει όριο 45 έτη ή στον εκπαιδευτή σχολής ταχυπλόων σκαφών τα 55 έτη.
    Ο εκπαιδευτής σχολής ταχυπλόων που απλά οδηγεί ένα σκάφος έχει όριο ηλικίας τα 55 έτη. Ο διευθυντής ή εκπαιδευτής σχολής ναυαγοσωστικής μπορεί να πατήσει και τα 70. Δικαίωμά του. Κι όμως, υποτίθεται, θα σου δείξει λαβές απαλλαγής μέσα στο νερό (άρθρο 4.1).
    Τώρα γιατί αυτός ο σεβασμός στην ηλικία του διευθυντή της σχολής; Μα Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει.
    Άρθρο 5, λειτουργία της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης
    Στην σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης συμβαίνουν τα εξής όμορφα αλλά ουδέποτε πεπραγμένα. Ορίζεται ο διορισμός ιατρού για την διδασκαλία Α βοηθειών. Ας παραβλέψουμε προσωρινά το ότι κανείς ιατρός δε διδάσκει εντός σχολής ναυαγοσωστικής παρά τους «διορισμούς».
    Προσωπικά ουδέποτε είδα ιατρό μέσα σε σχολή. Έχουμε δει δεκάδες φώτο από «διευθυντές» σχολών, δεκάδες σεμινάρια. Είδε κανείς σε κάποια φωτογραφία σχολής ιατρό, όλα αυτά τα 18 χρόνια [2000-2018]; Μάλλον όχι.
    Ας προσέξουμε επίσης ότι οι σχολές διδάσκουν ύλη Α βοηθειών, που βασικά ως Α Βοήθειες δεν απαιτούν την παρουσία ιατρού. Άλλωστε στις σχολές ιατρικής ο χώρος των Α βοηθειών θεωρείται περιθωριακός. Αυτός είναι κι ο λόγος που οι περισσότεροι ιατροί δε γνωρίζουν Α βοήθειες άλλωστε. Μπορεί κάποιος να είναι πάρα πολύ καλός ιατρός. Αλλά όχι καλός στις Α βοήθειες.
    Η διδασκαλία Α βοηθειών θα μπορούσε να γίνει κι από άλλους, π.χ. νοσοκόμους. Με άλλα λόγια οι περισσότερες σχολές μήτε ιατρούς χρησιμοποιούν, μήτε καθηγητές αγγλικής με proficiency γιατί όλοι αυτοί κοστίζουν. Γι’ αυτό εδώ θα έπρεπε να βρεθεί άλλο μοντέλο. Το παρόν είναι απαρχαιωμένο. Άλλωστε πιστεύει κανείς πως τόσες εταιρίες πιστοποίησης Α βοηθειών χρησιμοποιούν ιατρούς;

    Άρθρο 6, Εξετάσεις υποψηφίων ναυαγοσωστών
    Οι εξεταζόμενοι δεν εξετάζονται στη χρήση αυτόματου απινιδωτή. Πάρα ταύτα αυτός, υπό την εκπαιδευτική του μορφή, ορίζεται μέρος του εξοπλισμού της σχολής (άρθρο 2, παρ. 3.ιδ) ενώ υπάρχει και στο ταχύπλοο σκάφος της σχολής που παρέχει κάλυψη σε υπόχρεους προς τούτο (Άρθρο 7,δ)
    Σκεφτείτε το καλά. Ένας εξοπλισμός κόστους 500€ με άγνωστο σκοπό ύπαρξης. Κι ας επιστρέψουμε στον ιατρό: πιστεύει κανείς πως τον απινιδωτή θα τον διδάσκει ο ιατρός; Ή απαιτείται η εκπαίδευση του από ιατρό;
    Παρ. 2β7
    Ας περάσουμε ειδικά σε κάτι εντελώς απαρχαιωμένο. Εντός της εξεταζόμενης ύλης εξετάζεται και το : «Απαλλαγή από τα ρούχα εντός του νερού». Αν είναι δυνατόν! Εργάζομαι 18 χρόνια ως ναυαγοσώστης ακτής και πισίνας. Ουδέποτε χρειάστηκε σε κάτι αυτή η γνώση. Αφορά ναυαγούς πλοίων και τίποτα άλλο! Όχι λουόμενους ακτής! Γι’ αυτό και κανείς δεν την εξετάζει ποτέ ενώ βρίσκεται στην εξεταστέα ύλη.

    Παρ. 2β9
    Εξέταση στην «εκτίμηση ρευμάτων». Το πιο σπουδαίο τμήμα του ναυαγοσώστη ακτής. Δεν εξετάζεται ποτέ παρά την σημασία του γιατί επαιτεί εποπτικά μέσα. Σημασία που την κατανοεί κανείς μόνο με εργασιακή εμπειρία κι όχι μελετώντας στο πανεπιστήμιο ή βιβλία.
    Δυστυχώς το σπουδαιότερο τμήμα της εκπαίδευσης, είναι ανύπαρκτο εντός σχολών, αφού οι περισσότεροι απασχολούνται με υποτιθέμενα θύματα που «θα σε πιάσουν και θα πνίξουν μέσα στη θάλασσα» ενώ διαθέτουν λόγω του πνιγμού τους «διπλάσια δύναμη από σένα, τον ναυαγοσώστη».
    Ο άνωθι είναι ένας κλασσικός εκπαιδευτικός μύθος των σχολών προς εντυπωσιασμό κι άμεση έναρξη πρακτικής εκπαίδευσης με 20 ή 30 λαβές καράτε. Στον Αμερικάνικο Ερυθρό σταυρό διδάσκουν 2-4 το πολύ. Παρουσία σε πραγματικά περιστατικά σε 18 χρόνια εργασίας μου: 0%. Διασώσεις ένεκα παρουσίας ρευμάτων επί της ακτής: 99%
    Ας κάνουμε κι ένα παραλληλισμό. Τις Α βοήθειες τις διδάσκει ιατρός, την αγγλική ορολογία καθηγητής αγγλικής φιλολογίας, όχι κάτοχος λ.χ. «lower». Τα μετεωρολογικά φαινόμενα και δη τα ρεύματα, μήπως να τα διδάσκει μετεωρολόγος της ΕΜΥ;
    Παρ. 2γ6
    «Ρυμούλκηση κινδυνεύοντος». Δεν αναγράφει τον τρόπο της ρυμούλκησης. Με χρήση ή όχι σωσιβίου; Προσωπικά θεωρώ την ρυμούλκηση με γυμνά χέρια καλή για διδασκαλία, όχι όμως απαραίτητη για εξέταση. Η εξέταση πρέπει να γίνεται με σωσίβιο.
    Σε δεκαοκτώ χρόνια τέλεσα 52 διασώσεις, οι περισσότερες στην θάλασσα με τρικυμία. Ουδέποτε μου επιτέθηκε θύμα. Γι αυτό κρίνω πως η απουσία του παλαιού ΟΥΚα στις εξετάσεις είναι θετική. Είδα ένα σωρό ναυαγοσώστες να κόβονται από ΟΥΚάδες στις εξετάσεις επειδή τρόμαξαν με ορισμένες συμπεριφορές τους.
    Παρ. 2γ7.
    Εξέταση στην «Κωπηλασία». Άκαιρη εξέταση.
    Παρ. 2γστ
    Για τους ναυαγοσώστες απαιτείται άδεια χειριστή ταχυπλόου σκάφους, όχι θαλασσίου μοτοποδηλάτου (τζετ σκι). Σε μια εποχή που οι σωστικές δεν είναι ταχύπλοα, το να γνωρίζει κανείς τη νομοθεσία θαλάσσιας πλεύσης δεν είναι κακό. Καλό είναι. Όμως δε θα πρέπει να μονοπωλείται το ταχύπλοο ή η χρήση της βάρκας έναντι του τζετ σκι.
    Στο εξωτερικό τα τζετ σκι με πλεούμενο φορείο είναι επιβεβλημένο μέσο διάσωσης. Στην Ελλάδα με 5 ή 6 μποφόρ, μην περιμένει κανείς να δει σωστική λέμβο με 6άρα μηχανή να διάγει υπηρεσία search & rescue πάνω από τα κύματα.

    Παρ. 12γ
    Ο ιατρός, ο διδάσκαλος αγγλικής γλώσσας και ο διευθυντής της σχολής διατηρούν το δικαίωμα να είναι εις αεί επαγγελματίες. Ο ναυαγοσώστης ακτής όμως πρέπει κάθε 4ετία να αποδεικνύει ότι παραμένει ναυαγοσώστης στο δικό του «πανεπιστήμιο».

    Παρ. 15
    Ο ιατρός, ο διδάσκαλος αγγλικής γλώσσας και ο διευθυντής της σχολής διατηρούν το δικαίωμα να είναι εις αεί επαγγελματίες. Ο ναυαγοσώστης ακτής πάει σπίτι του χωρίς σύνταξη στα 45.
    Ερώτημα: τι χρειάζεται η παράγραφος 12γ, εφόσον δι’ ουδεμίας εξέτασης γενόμενης ο ναυαγοσώστης κρίνεται άχρηστος ούτως ή άλλως εις την παρ. 15; Θυμίζουμε τα εξής: 45 ετών στο νήμα ο ναυαγοσώστης, 55 ετών στο νήμα ο εκπαιδευτής ταχυπλόων, επ’ άπειρον ο διευθυντής σχολής.

    Άρθρο 7
    Παρ. 1α
    Ορίζεται και πάλι, όπως στο Π.Δ. 23/2000 η ελάχιστη ώρα φύλαξης ακτής: «10:30-17:30».
    Ερώτημα: σε περιοχές που υπάρχει ανάγκη για περισσότερες ώρες φύλαξης, όπως στην Κρήτη π.χ. 09:30-19:00, πότε θα έχει εργατικό διάλειμμα ο ναυαγοσώστης που έχει και την ιδιότητα του εργαζόμενου;
    Στο έντυπο πρόσληψης ΟΑΕΔ του «ελεύθερου επαγγελματία» ναυαγοσώστη ακτής, από εταιρία / σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, ορίζεται το διάλειμμά εργασίας του εργαζομένου κατά το μεσημέρι ως σύνηθες.
    Καιρός να υπάρξει μια συμπόρευση υπουργείου εργασίας και λιμενικής αρχής (άρθρο 9:4;) γύρω από ένα τυπικό διάλλειμα σε περίπτωση εργασίας πάνω από 7 ώρες συνεχόμενες.

    Παρ. 1β
    Ορίζεται η κατασκευή βάθρου. Τα περισσότερα βάθρα στην Ελλάδα είναι στέκια για πελεκάνους. Ουδέποτε έλεγχος λιμενικής αστυνομίας ασχολήθηκε με το ύψος των βάθρων ή ακόμη περισσότερο με την σκίαση (άρθρο 9). Πρόστιμα για μηχανές, σωστικές και πινακίδες πίπτουν. Για βάθρα τροπικού μαυρίσματος ποτέ.
    Ας σημειώσουμε εδώ πως δεν υπάρχει ουδεμία πρόβλεψη τυποποίησης βάθρων στην Ελλάδα, κι ουδεμία εργονομία εφόσον ο ξυλουργός δεν σκέφτεται σαν ναυαγοσώστης. Αν παρατηρήσετε δε θα δείτε πως τα περισσότερα βάθρα έχουν σκέπαστρο ίσα ίσα που εξέχει από τον κορμό του βάθρου, δηλαδή με «ικανοποιητική» σκίαση μόνο κατά τις 12:00 το μεσημέρι, κι αν είναι κανείς τυχερός. Θα πρέπει να οριστεί και να τηρηθεί δια νόμου το μέγεθος του σκέπαστρου πέρα από τον βάθρο. Είναι πρόβλημα εργασιακό 18 ετών. Πρέπει να λυθεί.
    Φέτος δέχθηκα επίπληξη από αστυνομικό όργανο επειδή απασχολούμενος σε επιχείρηση που τελώ διαχειριστής της, δεν φορούσε το καπέλο που του παρείχε η επιχείρηση. Την ίδια ώρα ο πύργος είχε την μορφή ανάποδου «χωνιού», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την σκίαση. Ουδεμία παρατήρηση περί αυτού από το αστυνομικό όργανο. ΚΙ όμως το σκέπαστρο είναι ουσιώδες τμήμα του εργασιακού χώρου. Ναυαγοσώστης άνευ καλής σκίασης δε δύναται να προσέχει.

    Παρ 1δ
    Δια νόμου η απόκτηση/ενοικίαση 5μ ταχυπλόου σκάφους με χειριστή και ναυαγοσώστη εκ μέρους των Δήμων κατά τους μήνες φύλαξης. Σκάφος πανομοιότυπο (φωτοτυπία) βλέπει κανείς στον εξοπλισμό της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης (άρθρο 2, 3ιε).
    Σκεφτείτε τώρα την Κέρκυρα. Το ταχύπλοο πού θα είναι σταθμευμένο; Στην Δυτική, στην Νότια, στην Ανατολική ή στην Βόρεια ακτή της; Για να κάνει κανείς με ταχύπλοο το γύρω του νησιού (Δύση – Ανατολή) απαιτούνται ώρες. Ας προσθέσουμε ότι με θαλασσοταραχή πνιγμών (5-6 μποφόρ) η όλη προσπάθεια θα ναυαγήσει στην κυριολεξία. Άρα τι μένει;
    Μιλάμε για απύθμενες αστοχίες. Αυτοί που συνέγραψαν τον νόμο μοιάζουν για Έλληνες «ηπειρώτες» που φαντάζονται πως οι παραλίες τους είναι η μία κατόπιν της άλλης, όλες σε σειρά. Ίδιος δήμος, ίδια χρήματα για κάποιους. Επίσης φαντάζονται μια θάλασσα «λάδι», όμορφη για βόλτες με το ταχύπλοο «ετοιμότητας».
    Είναι να απορεί κανείς με όλα αυτά. Άκυροι οι ναυαγοσώστες, άκυρες οι σωστικές! Απλά περιμένουμε όλοι να καταφτάσει το ταχύπλοο από τον «Περαία», εφόσον παράλληλα δεν υπάρχει απαγορευτικό από την λιμενική αρχή, για να κάνει την διάσωση στο χώρο μας. «Τιμές φιλικές»…
    ΘΑ ήταν προτιμότερο να υπήρχε έξτρα ασθενοφόρο παρά ταχύπλοο. Δεδομένου ότι οι σχολές δεν μπορούν να έχουν ως πάγια στοιχεία ασθενοφόρα, επέλεξαν το ταχύπλοο «άμεσης επέμβασης», που στην περίπτωση της Κέρκυρας, θα επέμβει μετά από 5-6 ώρες, τηρουμένων των αναλογιών σημείου αναχώρησης, πλεύσης κι άφιξης. Ξεχάσαμε: προσθέστε κι άλλες 5-6 ώρες επιστροφής.

    ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟΤΕΡΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΝΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΗ ΑΚΤΗΣ
    Ας επιστρέψουμε στο Άρθρο 1,3 περί ορισμών της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης:
    «Σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης: Η σχολή που πληροί τις προϋποθέσεις του παρόντος και είναι εφοδιασμένη με βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων από Λιμενική Αρχή, η οποία παρέχει εκπαίδευση (θεωρητική-πρακτική) σε όσους επιθυμούν να λάβουν πιστοποιητικό ναυαγοσώστη, καθώς και ναυαγοσωστική κάλυψη των υπόχρεων προς τούτο.»
    ΚΙ ας δούμε ξανά και το άρθρο 6, παρ. 12γ :
    «γ) Βεβαίωση που έχει εκδοθεί προσφάτως -όχι πέραν του τριμήνου – από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης με την οποία βεβαιώνεται ότι διαθέτουν τις προβλεπόμενες ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος του Ναυαγοσώστη.»
    Η σχολή παρέχει την κάλυψη, έχει το ταχύπλοο σκάφος, προσλαμβάνει και τον «πιστοποιημένο» από αυτήν ναυαγοσώστη.
    Με άλλα λόγια:
    1. Ο ναυαγοσώστης που εργάζεται για σχολή θα πρέπει να είναι υπάκουος σε αυτήν γιατί ειδάλλως δε θα μπορεί να λαμβάνει την βεβαίωση «υπακοής» ανά 4 έτη ή αν την λαμβάνει θα κοστίζει ενδεχομένως περισσότερο. Αν την λάβει από αλλού, θα πρέπει να μετακινηθεί για πιστοποίηση, πράγμα ασύμφορο (εκτός κι αν η πιστοποίηση θα γίνεται εξ αποστάσεως με το κατάλληλο φακελάκι σε τραπεζικό λογαριασμό δίχως εξέταση).
    2. Η σχολή που χρειάζεται εργαζόμενους θα επαναπιστοποιεί τόσους ώστε να τροφοδοτεί την κάλυψη των έργων κάλυψής της, ακόμη κι αν αυτοί δεν είναι ικανοί. Σημασία θα έχει η κάλυψη των έργων κι άρα το οικονομικό όφελος παρά η ικανότητα.
    Τι θέλω να πούμε με αυτά; Ό,τι έχω πει και με άλλες επιστολές στο Υπουργείο.
    Πως οι εξετάσεις υποψηφίων δεν μπορεί να γίνονται από εξεταστές που ζητούν αυτούς τους υποψήφιους προς εργασία. Είναι τόσο απλό.
    Σκεφτείτε μια σχολή οδηγών που παράλληλα έχει και αυτοκίνητα σε χρήση ταξί. ΚΙ όχι μόνο. Σκεφτείτε πως η χρήση ταξί αφορά την ενοικίαση προς τον δημόσιο τομέα δια νόμου. Αυτή είναι η θέση των σχολών ναυαγοσωστικής στο νέο νομοσχέδιο. Δε θέλει πολύ φιλοσοφία. Επιχειρείν καταντά, όχι εκπαίδευση.

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:51 | Ι.Ο.ΠΟ.Ρ

    O ΙΟΠΟΡ αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των ρυθμίσεων σαν γενική προσέγγιση. Ο Όμιλός μας όμως σημειώνει ότι:
    1. Η ναυγοσωστική σε ότι αφορά στο άθλημα της ιστιοπλοϊας (και για τους αγώνες τις ανοιχτής θάλασσας και για τις Ολυμπιακές διαδρομές) έχει ως μόνη ασφαλή λύση την ήδη εφαρμαζόμενη από την ΕΙΟ και τα σωματεία της, ήτοι την διαρκή εκπαίδευση των προπονητών της αλλά και των πληρωμάτων. Οτιδήποτε διαφορετικότερο μπορεί να αποβεί μοιραίο.
    2. Σε συνθήκες ιστιοπλοϊκού αγώνα απαιτούνται εξαιρετικές γνώσεις και δεξιότητες, έτσι για να φθάσει ένας ναυαγοσώστης στο αναγκαίο σημείο παροχής βοήθειας, πρέπει να περάσει μέ μηχανοκίνητο σκάφος ανάμεσα σε δεκάδες ή και εκατοντάδες σκάφη, που κινούνται μόνο με τον άνεμο το κύμα και το ρεύμα και βρίσκονται πολύ μακριά από την ακτή.
    3. Σε ένα αγώνα απαιτούνται πολλά και ικανά σκάφη και χειριστές με κατάλληλες γνώσεις για να ασφαλίσουν τον θαλάσσιο στίβο.
    4. Η υποχρεωτική παρουσία ναυαγωσώστη σε αυτούς τους αγώνες θα προσδώσει εφησυχασμό στον κύκλο των εμπλεκομένων με την ιστιοπλοϊα (αθλητων, προπονητών, συντελεστών) και ως προς την ενημέρωση και ως προς την ετοιμότητα.
    5. Με βάση τα προγράμματα σπουδών και ιδιαίτερα με βάση τις προδιαγραφές των σκαφών που δικαιολογούνται για τους ναυγοσώστες, είναι πιθανό οι ίδιοι να βρεθούν σε δυσχερέστατη θέση σε τέτοιους αγώνες.
    Για τον ΙΟΠΟΡ
    Γιάννης Μπέης

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:42 | Ηλίας Πασσάκος

    Το ΠΔ 31/2018, αποτελεί την τραγική επιβεβαίωση ότι κάθε φορά που το κράτος συρρικνώνει την δημοκρατία, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας (ο κ. Π. Κουρουμπλής) και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας (Π. Αλικάκος, Δ. Μάμμης), αδιαφόρησαν για πλήθος επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων που τους κατατέθηκαν από ειδικούς. Έθεσαν σε ισχύ ένα π.δ. που φανέρωσε τις ατέλειες του μέσα στις πρώτες ημέρες. Προχειρογραμμένα συντάχτηκε. Garbage in… garbage out. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι ΟΛΑ τα σχόλια της παρούσας διαβούλευσης του παρόντος άρθρου 15, εκφράζουν αρνητισμό, δυσαρέσκεια και απογοήτευση. Συντάσσομαι με τις απόψεις που υπεβλήθησαν στην παρούσα διαβούλευση από τους Δρ. Στάθη Αβραμίδη, Αλέξανδρου Γκοσιμέ, Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου, Ελένης Ψαρρά, Δρ. Γκέλης Δούκα, Ελευθερίας Αβραμίδου και Γιάννη Δημακόπουλου. Ελπίζω ο κ. Κουβέλης, να μην υποπέσει στο ατόπημα του προκατόχου του, και να «ακούσει» τον τεράστιο αριθμό χιλιάδων ανθρώπων που βοά (εκπαιδευτές ναυαγοσωστικής και πρώτης βοήθειας, ναυαγοσώστες, πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ και εκατομμύρια λουομένων). Αυτούς που δεν εκπροσωπούνται από την ισχνή μειοψηφία της ΕΣΝΕ, που δεν ενημερώνει καν τα μέλη της όταν συνομιλεί με το υπουργείο ναυτιλίας (όπως φάνηκε από την ιστορική «Επιστολή των Δώδεκα» που ενημέρωνε την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας και εκείνη έκανε ότι δεν άκουσε και δεν είδε). Αν διαβάσει κανείς τα σχόλια της παρούσας διαβούλευσης, και συνειδητοποιήσει τον κίνδυνο που διατρέχουμε ως λουόμενοι, και που αιτία για αυτή την έκθεση στον κίνδυνο είναι όσοι υποτίθεται ότι φροντίζουν για να μας προστατέψουν (η Ένωση Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας και η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας), είναι να ανατριχιάζει κανείς. Ακόμα χειρότερο, θεωρώ τεράστια υποκρισία από την πλευρά της ΕΣΝΕ, αντί να προτείνει κάποιες ελάχιστες διορθώσεις, στο σχόλιο της βαράει παλαμάκια στο υπουργείο και στον εαυτό της. Αλήθεια, είναι όλα καμωμένα τόσο τέλεια στο ΠΔ 31/2018; Ή μήπως το επίπεδο των γνώσεών τους δεν τους επιτρέπει να δουν τα τεράστια λάθη και τα νομοθετικά κενά (που έχουν εντοπιστεί τόσο εύστοχα από όσους ανέφερα παραπάνω); Ο προηγούμενος υπουργός δεν «είδε» το πρόβλημα. Ελπίζω ο τωρινός υπουργός τουλάχιστον να το «ακούσει».
    Ηλίας Πασσάκος
    Πρωταθλητής Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής
    Σαμαρείτης Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Πατρών

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 22:56 | Νίκη Γιαννακοπούλου

    Έχω διαβάσει το ΠΔ 31/2018. Είμαι τακτική αναγνώστρια του περιοδικού «Ο Αθλοσώστης». Στο τεύχος Απριλίου
    http://sportlifesaving.blogspot.com/2018/05/o-50-2018.html δεκάδες ειδικοί εκφράστηκαν με τα πιο αρνητικά σχόλια για τις δυσμενείς επιπτώσεις της «νέας» κατά τα άλλα νομοθεσίας. Ακολούθησαν επιστολές προς την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας που ζητούσαν απεγνωσμένα τροποποιήσεις και διευκρινήσεις. Η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, δείχνει να ζει στον δικό της κόσμο. Οι ειδικοί, της επισημαίνουν ότι παραβιάζει την Ελληνική νομοθεσία, το Ευρωπαϊκό δίκαιο, τις βέλτιστες πρακτικές (best practice) σε επίπεδο εκπαίδευσης και ναυαγοσωστικής φύλαξης, και εκείνη απλά απαντά χωρίς ουσιαστικά να δίνει λύσεις στα προβλήματα που δημιούργησε. Αισθάνομαι τεράστια απογοήτευση για τις υπηρεσίες της ΔΛΑ. Εξαιτίας του τρόπου που χειρίστηκε το θέμα της επεξεργασίας όσων συμπεριλήφθηκαν στο πδ 31/2018 (δεν ετέθη σε δημόσια διαβούλευση, εισακούστηκαν οι απόψεις ελάχιστων ανθρώπων της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής που προσχηματικά εκπροσωπούσαν χιλιάδες), η Ελλάδα εξακολουθεί να χάνει από πνιγμούς και άλλους τραυματισμούς εκατοντάδες ντόπιους και τουρίστες λουομένους. Συνταυτίζομαι με τις απόψεις-προτάσεις του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, που έχει καταθέσει πλήθος προτάσεων έπειτα από 12 έτη προσπαθειών και δεκαετίες εμπειρίας ως πανεπιστημιακός, επαγγελματίας, συγγραφέας διεθνούς κύρους. Συνταυτίζομαι με τις απόψεις του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου και του Αλέξανδρου Γκοσιμέ, που έχουν επίσης δώσει τεράστιο αγώνα για να βελτιωθεί η νομοθεσία. Μήπως τελικά η κοινή λογική δεν είναι τόσο κοινή;
    Νίκη Γιαννακοπούλου
    Πρωταθλήτρια Ελλάδας Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 21:12 | Σταύρος Βένος

    Με τη δυνατότατα της ελεύθερης έκφρασης και της συμμετοχής σε διαβουλεύσεις που μας δίνει η δημοκρατία που κερδήθηκε ύστερα από αιματηρούς αγώνες του ελληνικού λαού θα συμμετάσχω και εγώ στη διαβούλευση για την τροποποίηση του απαράδεκτου Π/Δ 31 που έφερε αναστάτωση στους επαγγελματίες στους ΟΤΑ και Λιμενικά Ταμεία, με αύξηση των προϋπολογισμών τους και την ελλιπή φύλαξη παραλιών ,αλλάζοντας τα δεδομένα ένα μήνα πριν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν. Ένα Π/Δ που επέβαλε αλλαγές στις σωστικές λέμβους και την απόκτηση ενός άχρηστου ταχύπλοου σκάφους χωρίς να προαπαιτείται η απαραίτητη εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Όλα αυτά σε μια Ελλάδα της κρίσης και ένα τραπεζικό σύστημα που δεν επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα.

    1: Ναυαγοσώστης με την ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρείται αρχικά ο απόφοιτος των σχολών επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση και ύστερα με ειδικότητες του υγρού στοιχείου. Στη συνέχεια , ναυαγοσώστης θα πρέπει να θεωρείται ο απόφοιτος ναυαγοσωστικών σχολών μετά από εξετάσεις που διενεργεί η Λιμενική Αστυνομία και φυσικά εκείνος που έχει καταταγεί και έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στα Ο.Υ.Κ.

    2: Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών δε θα πρέπει να είναι άλλος εκτός των αποφοίτων των ΣΕΦΑ και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση.

    3: Οι διευθυντές των σχολών θα πρέπει να είναι αυτοί που ορίζει το παρόν Π/Δ 31, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη μισθωτή εργασία μέσω του ΙΚΑ (πρόσληψη) η ιδιωτικό συμφωνητικό κατατιθέμενο στην αρμόδια ΔΟΥ (ανάθεση εργασίας) για κάθε έτος, όταν ο ιδρυτής δεν κατέχει πτυχίο από ΣΕΦΑ η αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση έτσι ώστε να αποτρέπει και να ελέγχει το κράτος τη μαύρη εργασία και το μαύρο χρήμα και την εκμετάλλευση των επιστημόνων από κακούς επαγγελματίες. Γιατί κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στη Λιμενική Αστυνομία για την ίδρυση ναυαγοσωστικής σχολής ζητείται μόνο το πτυχίο του διευθυντή ο οποίος μπορεί να είναι κάτοικος εξωτερικού η ακόμα να μην βρίσκεται στη ζωή.

    4: Επόπτης θα πρέπει να είναι και ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής .Με το παρόν Π/Δ 31 ένας διευθυντής σχολής που έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη από τον Ιούνιο του 2018 και πτυχίο από ΣΕΦΑ μπορεί να είναι εκπαιδευτής αλλά όχι επόπτης την επόμενη περίοδο, πράγμα απαράδεκτο. Για αυτούς που έχουν τρία χρόνια το δίπλωμα ναυαγοσώστη μέσω ναυαγοσωστικών σχολών και επιτρέπεται να είναι επόπτες θα πρέπει να εξετάζεται με κάποιο τρόπο η εμπειρία τους.

    5: Δύο μέτρα και δύο σταθμά :όλοι οι έλληνες έχουν το δικαίωμα από το νόμο να χειρίζονται πλεούμενο με κινητήρα έως 30 ίππους χωρίς άδεια κυβερνήτη ταχύπλοου σκάφους. Οι ναυαγοσώστες γιατί να διαφέρουν από τους υπόλοιπους; Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους.

    6: Υποχρέωση των σχολών είναι να έχουν στην κατοχή τους σκάφος τουλάχιστον 5 μ. Όταν σαν σχολή δεν έχει δικαίωμα να εκπαιδεύει με αυτό, ποιος είναι ο λόγος να το έχει; Γιατί μια σχολή μπορεί να έχει πλάνο μόνο την εκπαίδευση ναυαγοσωστών και όχι τη συμμετοχή της σε κάλυψη παραλιών, οπότε δεν το χρειάζεται.

    7:Η ανανέωση διπλωμάτων θα πρέπει να γίνεται από τη Λιμενική Αρχή με κάποιο αντίτιμο, παράβολο υπέρ του δημοσίου και όχι από τις σχολές, όπως είναι στο παρόν Π/Δ. Έτσι θεωρείται άγρα πελατών υπέρ των σχολών. Επιβάλλεται να αλλάξει.

    8:Κατάργηση του άρθρου περί δημοπρασιών : Στις δημοπρασίες για την κάλυψη παραλιών γιατί να συμμετέχουν μόνο ναυαγοσωστικές σχολές και να αποκλείονται οι υπόλοιποι; Εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε κοινοπραξία από απόφοιτους (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής, με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένης κολύμβησης όπου πρακτικά έχουν το δικαίωμα να είναι διευθυντές των σχολών . Είναι δυνατόν να αποκλείονται από τις δημοπρασίες μέσω του απαράδεκτου συντεχνιακού Π/Δ 31 επιστήμονες που διαθέτουν δίπλωμα ναυαγοσώστη και τον απαραίτητο εξοπλισμό; Θα πρέπει ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής να μπορεί να παίρνει μέρος σε δημοπρασίες σαν φυσικό πρόσωπο.

    9: Ο αποκλεισμός των ναυαγοσωστών από το επάγγελμα στο 45ο έτος της ηλικία τους είναι απάνθρωπος, ρατσιστικός και αναχρονιστικός, όταν το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας .Πιστεύω πως πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τους ναυαγοσώστες και να παρατείνεται η άδεια τους ύστερα από αθλητική δοκιμασία με τη μορφή εξέτασης από τη Λιμενική Αρχή.

    10:Με την τροποποίηση του Π/Δ πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στους Κ.Α.Δ. του υπουργείου οικονομικών, ώστε το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να μην υπάρχει ως μισθωτή υπηρεσία αλλά να αναγνωρίζεται και ως επάγγελμα με Κ.Α.Δ. ξεχωριστό, καθώς και για την ίδρυση ναυαγοσωστικών σχολών που δεν υπάρχει συγκεκριμένως Κ.Α.Δ.

    Με εκτίμηση

    Σταύρος Βένος
    Πτυχιούχος φυσικής Αγωγής με Ειδικότητα στην Κολύμβηση
    Εκλεγμένος στο επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας (2013-2017)
    (Πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών, βιοτεχνικών, επαγγελματικών σωματείων Νομού Θεσπρωτίας 2008-2014)
    venosoffice@gmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 21:40 | ΒΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Με τη δυνατότατα της ελεύθερης έκφρασης και της συμμετοχής σε διαβουλεύσεις που μας δίνει η δημοκρατία που κερδήθηκε ύστερα από αιματηρούς αγώνες του ελληνικού λαού θα συμμετάσχω και εγώ στη διαβούλευση για την τροποποίηση του απαράδεκτου Π/Δ 31 που έφερε αναστάτωση στους επαγγελματίες στους ΟΤΑ και Λιμενικά Ταμεία, με αύξηση των προϋπολογισμών τους και την ελλιπή φύλαξη παραλιών ,αλλάζοντας τα δεδομένα ένα μήνα πριν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν. Ένα Π/Δ που επέβαλε αλλαγές στις σωστικές λέμβους και την απόκτηση ενός άχρηστου ταχύπλοου σκάφους χωρίς να προαπαιτείται η απαραίτητη εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Όλα αυτά σε μια Ελλάδα της κρίσης και ένα τραπεζικό σύστημα που δεν επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα .
    1: Ναυαγοσώστης με την ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρείται αρχικά ο απόφοιτος των σχολών επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση και ύστερα με ειδικότητες του υγρού στοιχείου. Στη συνέχεια , ναυαγοσώστης θα πρέπει να θεωρείται ο απόφοιτος ναυαγοσωστικών σχολών μετά από εξετάσεις που διενεργεί η Λιμενική Αστυνομία και φυσικά εκείνος που έχει καταταγεί και έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στα Ο.Υ.Κ.
    2: Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών δε θα πρέπει να είναι άλλος εκτός των αποφοίτων των ΣΕΦΑ και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση .
    3: Οι διευθυντές των σχολών θα πρέπει να είναι αυτοί που ορίζει το παρόν Π/Δ 31, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη μισθωτή εργασία μέσω του ΙΚΑ (πρόσληψη) η ιδιωτικό συμφωνητικό κατατιθέμενο στην αρμόδια ΔΟΥ (ανάθεση εργασίας ) για κάθε έτος, όταν ο ιδρυτής δεν κατέχει πτυχίο από ΣΕΦΑ η αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση έτσι ώστε να αποτρέπει και να ελέγχει το κράτος τη μαύρη εργασία και το μαύρο χρήμα και την εκμετάλλευση των επιστημόνων από κακούς επαγγελματίες. Γιατί κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στη Λιμενική Αστυνομία για την ίδρυση ναυαγοσωστικής σχολής ζητείται μόνο το πτυχίο του διευθυντή ο οποίος μπορεί να είναι κάτοικος εξωτερικού η ακόμα να μην βρίσκεται στη ζωή.
    4: Επόπτης θα πρέπει να είναι και ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής .Με το παρόν Π/Δ 31 ένας διευθυντής σχολής που έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη από τον Ιούνιο του 2018 και πτυχίο από ΣΕΦΑ μπορεί να είναι εκπαιδευτής αλλά όχι επόπτης την επόμενη περίοδο, πράγμα απαράδεκτο. Για αυτούς που έχουν τρία χρόνια το δίπλωμα ναυαγοσώστη μέσω ναυαγοσωστικών σχολών και επιτρέπεται να είναι επόπτες θα πρέπει να εξετάζεται με κάποιο τρόπο η εμπειρία τους.
    5: Δύο μέτρα και δύο σταθμά :όλοι οι έλληνες έχουν το δικαίωμα από το νόμο να χειρίζονται πλεούμενο με κινητήρα έως 30 ίππους χωρίς άδεια κυβερνήτη ταχύπλοου σκάφους. Οι ναυαγοσώστες γιατί να διαφέρουν από τους υπόλοιπους; Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους.
    6: Υποχρέωση των σχολών είναι να έχουν στην κατοχή τους σκάφος τουλάχιστον 5 μ. Όταν σαν σχολή δεν έχει δικαίωμα να εκπαιδεύει με αυτό, ποιος είναι ο λόγος να το έχει; Γιατί μια σχολή μπορεί να έχει πλάνο μόνο την εκπαίδευση ναυαγοσωστών και όχι τη συμμετοχή της σε κάλυψη παραλιών, οπότε δεν το χρειάζεται.
    7:Η ανανέωση διπλωμάτων θα πρέπει να γίνεται από τη Λιμενική Αρχή με κάποιο αντίτιμο, παράβολο υπέρ του δημοσίου και όχι από τις σχολές , όπως είναι στο παρόν Π/Δ .Έτσι θεωρείται άγρα πελατών υπέρ των σχολών. Επιβάλλεται να αλλάξει .
    8:Κατάργηση του άρθρου περί δημοπρασιών : Στις δημοπρασίες για την κάλυψη παραλιών γιατί να συμμετέχουν μόνο ναυαγοσωστικές σχολές και να αποκλείονται οι υπόλοιποι; Εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε κοινοπραξία από απόφοιτους (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής ,με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένης κολύμβησης όπου πρακτικά έχουν το δικαίωμα να είναι διευθυντές των σχολών . Είναι δυνατόν να αποκλείονται από τις δημοπρασίες μέσω του απαράδεκτου συντεχνιακού Π/Δ 31 επιστήμονες που διαθέτουν δίπλωμα ναυαγοσώστη και τον απαραίτητο εξοπλισμό; Θα πρέπει ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής να μπορεί να παίρνει μέρος σε δημοπρασίες σαν φυσικό πρόσωπο.
    9: Ο αποκλεισμός των ναυαγοσωστών από το επάγγελμα στο 45ο έτος της ηλικία τους είναι απάνθρωπος, ρατσιστικός και αναχρονιστικός , όταν το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας .Πιστεύω πως πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τους ναυαγοσώστες και να παρατείνεται η άδεια τους ύστερα από αθλητική δοκιμασία με τη μορφή εξέτασης από τη Λιμενική Αρχή.
    10:Με την τροποποίηση του Π/Δ πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στους Κ.Α.Δ. του υπουργείου οικονομικών, ώστε το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να μην υπάρχει ως μισθωτή υπηρεσία αλλά να αναγνωρίζεται και ως επάγγελμα με Κ.Α.Δ. ξεχωριστό , καθώς και για την ίδρυση ναυαγοσωστικών σχολών που δεν υπάρχει συγκεκριμένως Κ.Α.Δ.

    Με εκτίμηση :
    Βένος Σταύρος ( πτυχιούχος φυσικής Αγωγής με Ειδικότητα στην Κολύμβηση ) Εκλεγμένος στο επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας (2013-2017) (Πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών , βιοτεχνικών, επαγγελματικών σωματείων Νομού Θεσπρωτίας 2006-2014)

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 21:22 | ΒΕΝΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

    Με τη δυνατότατα της ελεύθερης έκφρασης και της συμμετοχής σε διαβουλεύσεις που μας δίνει η δημοκρατία που κερδήθηκε ύστερα από αιματηρούς αγώνες του ελληνικού λαού θα συμμετάσχω και εγώ στη διαβούλευση για την τροποποίηση του απαράδεκτου Π/Δ 31 που έφερε αναστάτωση στους επαγγελματίες στους ΟΤΑ και Λιμενικά Ταμεία, με αύξηση των προϋπολογισμών τους και την ελλιπή φύλαξη παραλιών ,αλλάζοντας τα δεδομένα ένα μήνα πριν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν. Ένα Π/Δ που επέβαλε αλλαγές στις σωστικές λέμβους και την απόκτηση ενός άχρηστου ταχύπλοου σκάφους χωρίς να προαπαιτείται η απαραίτητη εκπαίδευση των ναυαγοσωστών. Όλα αυτά σε μια Ελλάδα της κρίσης και ένα τραπεζικό σύστημα που δεν επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα .
    1: Ναυαγοσώστης με την ανώτατη εκπαίδευση θα πρέπει να θεωρείται αρχικά ο απόφοιτος των σχολών επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση και ύστερα με ειδικότητες του υγρού στοιχείου. Στη συνέχεια , ναυαγοσώστης θα πρέπει να θεωρείται ο απόφοιτος ναυαγοσωστικών σχολών μετά από εξετάσεις που διενεργεί η Λιμενική Αστυνομία και φυσικά εκείνος που έχει καταταγεί και έχει εκπληρώσει τη στρατιωτική του θητεία στα Ο.Υ.Κ.
    2: Εκπαιδευτής ναυαγοσωστών δε θα πρέπει να είναι άλλος εκτός των αποφοίτων των ΣΕΦΑ και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση .
    3: Οι διευθυντές των σχολών θα πρέπει να είναι αυτοί που ορίζει το παρόν Π/Δ 31, εφόσον υπάρχει αποδεδειγμένη μισθωτή εργασία μέσω του ΙΚΑ (πρόσληψη) η ιδιωτικό συμφωνητικό κατατιθέμενο στην αρμόδια ΔΟΥ (ανάθεση εργασίας ) για κάθε έτος, όταν ο ιδρυτής δεν κατέχει πτυχίο από ΣΕΦΑ η αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση έτσι ώστε να αποτρέπει και να ελέγχει το κράτος τη μαύρη εργασία και το μαύρο χρήμα και την εκμετάλλευση των επιστημόνων από κακούς επαγγελματίες. Γιατί κατά την υποβολή των δικαιολογητικών στη Λιμενική Αστυνομία για την ίδρυση ναυαγοσωστικής σχολής ζητείται μόνο το πτυχίο του διευθυντή ο οποίος μπορεί να είναι κάτοικος εξωτερικού η ακόμα να μην βρίσκεται στη ζωή.
    4: Επόπτης θα πρέπει να είναι και ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής .Με το παρόν Π/Δ 31 ένας διευθυντής σχολής που έχει δίπλωμα ναυαγοσώστη από τον Ιούνιο του 2018 και πτυχίο από ΣΕΦΑ μπορεί να είναι εκπαιδευτής αλλά όχι επόπτης την επόμενη περίοδο, πράγμα απαράδεκτο. Για αυτούς που έχουν τρία χρόνια το δίπλωμα ναυαγοσώστη μέσω ναυαγοσωστικών σχολών και επιτρέπεται να είναι επόπτες θα πρέπει να εξετάζεται με κάποιο τρόπο η εμπειρία τους.
    5: Δύο μέτρα και δύο σταθμά :όλοι οι έλληνες έχουν το δικαίωμα από το νόμο να χειρίζονται πλεούμενο με κινητήρα έως 30 ίππους χωρίς άδεια κυβερνήτη ταχύπλοου σκάφους. Οι ναυαγοσώστες γιατί να διαφέρουν από τους υπόλοιπους; Αυτό πρέπει να ισχύει για όλους.
    6: Υποχρέωση των σχολών είναι να έχουν στην κατοχή τους σκάφος τουλάχιστον 5 μ. Όταν σαν σχολή δεν έχει δικαίωμα να εκπαιδεύει με αυτό, ποιος είναι ο λόγος να το έχει; Γιατί μια σχολή μπορεί να έχει πλάνο μόνο την εκπαίδευση ναυαγοσωστών και όχι τη συμμετοχή της σε κάλυψη παραλιών, οπότε δεν το χρειάζεται.
    7:Η ανανέωση διπλωμάτων θα πρέπει να γίνεται από τη Λιμενική Αρχή με κάποιο αντίτιμο, παράβολο υπέρ του δημοσίου και όχι από τις σχολές , όπως είναι στο παρόν Π/Δ .Έτσι θεωρείται άγρα πελατών υπέρ των σχολών. Επιβάλλεται να αλλάξει .
    8:Κατάργηση του άρθρου περί δημοπρασιών : Στις δημοπρασίες για την κάλυψη παραλιών γιατί να συμμετέχουν μόνο ναυαγοσωστικές σχολές και να αποκλείονται οι υπόλοιποι; Εδώ θα μπορούσαμε να έχουμε κοινοπραξία από απόφοιτους (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής ,με ειδικότητα στην Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένης κολύμβησης όπου πρακτικά έχουν το δικαίωμα να είναι διευθυντές των σχολών . Είναι δυνατόν να αποκλείονται από τις δημοπρασίες μέσω του απαράδεκτου συντεχνιακού Π/Δ 31 επιστήμονες που διαθέτουν δίπλωμα ναυαγοσώστη και τον απαραίτητο εξοπλισμό; Θα πρέπει ο απόφοιτος από τις σχολές επιστημών φυσικής αγωγής (ΣΕΦΑ) και αντιστοίχων αναγνωρισμένων σχολών της αλλοδαπής με ειδικότητα στη Ναυαγοσωστική – Κολύμβηση –Υδατοσφαίριση και Συγχρονισμένη Κολύμβηση από την επομένη της κτήσης του πτυχίου του και με την άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική αρχή, αφού μπορεί να είναι διευθυντής και εκπαιδευτής της ναυαγοσωστικής σχολής να μπορεί να παίρνει μέρος σε δημοπρασίες σαν φυσικό πρόσωπο.
    9: Ο αποκλεισμός των ναυαγοσωστών από το επάγγελμα στο 45ο έτος της ηλικία τους είναι απάνθρωπος, ρατσιστικός και αναχρονιστικός , όταν το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας .Πιστεύω πως πρέπει να αυξηθεί το όριο ηλικίας για τους ναυαγοσώστες και να παρατείνεται η άδεια τους ύστερα από αθλητική δοκιμασία με τη μορφή εξέτασης από τη Λιμενική Αρχή.
    10:Με την τροποποίηση του Π/Δ πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στους Κ.Α.Δ. του υπουργείου οικονομικών, ώστε το επάγγελμα του ναυαγοσώστη να μην υπάρχει ως μισθωτή υπηρεσία αλλά να αναγνωρίζεται και ως επάγγελμα με Κ.Α.Δ. ξεχωριστό , καθώς και για την ίδρυση ναυαγοσωστικών σχολών που δεν υπάρχει συγκεκριμένως Κ.Α.Δ.

    Με εκτίμηση :
    Βένος Σταύρος ( πτυχιούχος φυσικής Αγωγής με Ειδικότητα στην Κολύμβηση ) Εκλεγμένος στο επιμελητήριο Ν. Θεσπρωτίας (2013-2017) (Πρόεδρος ομοσπονδίας εμπορικών , βιοτεχνικών, επαγγελματικών σω

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 20:36 | Δημήτρης Κουκουράκης

    Το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα αναφέρει: «1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών• β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.»

    Όσον αφορά το άρθρο (306 ΠΚ), ενδιαφέρον για τον ναυαγοσώστη έχει όχι ο πρώτος τρόπος τελέσεως του εγκλήματος της εκθέσεως, σε στενή έννοια, που υπάρχει όταν με μια θετική ενέργεια (ή παράλειψη) του δράστη, το θύμα μεταφέρεται από μία σχετικώς ασφαλή θέση σε μία άλλη ανασφαλή και έτσι εκτίθεται σε κίνδυνο η ζωή ή υγεία του, αλλά ο δεύτερος τρόπος πραγματώσεως του εγκλήματος (η «άφεση του θύματος αβοηθήτου»), που συντελείται όταν ο δράστης αφήνει αβοήθητο πρόσωπο, δηλαδή δεν παύει ή δεν εξουδετερώνει τον κίνδυνο που ήδη απειλεί τη ζωή ή την υγεία του προσώπου που έχει υπό την προστασία του ή έχει την υποχρέωση διατροφής ή περίθαλψης ή μεταφοράς του.

    Η υποχρέωση αυτή δύναται να πηγάζει είτε από ρητή διάταξη νόμου ή σύμπλεγμα νομικών καθηκόντων που συνδέονται με ορισμένη έννομη σχέση του υποχρέου είτε από σύμβαση είτε από προηγούμενη συμπεριφορά του υπαιτίου, από την οποία δημιουργήθηκε ο κίνδυνος του εγκληματικού αποτελέσματος.

    Απαιτείται να συντρέχει και αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της παραλείψεως και του αποτελέσματος, η οποία θεωρείται υπάρχουσα, όταν γίνει αποδεκτό ότι, αν γινόταν η επιβεβλημένη ενέργεια, που δεν έγινε, με πιθανότητα η οποία εγγίζει τα όρια της βεβαιότητας, δεν θα επήρχετο το συγκεκριμένο εγκληματικό αποτέλεσμα. Σε αντίθεση με την έκθεση εν στενή εννοία, εδώ το θύμα βρίσκεται ήδη σε κατάσταση κινδύνου, χωρίς και πάλι να είναι πιθανή από αλλού η βοήθειά του. Για την πραγμάτωση του δεύτερου αυτού τρόπου τελέσεως του εγκλήματος της εκθέσεως δεν είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί, με την έννοια του τοπικού χωρισμού, το θύμα αβοήθητο, αλλ’ αρκεί να αφεθεί τούτο αβοήθητο.

    Προτείνω να συμπεριληφθεί σε ενδεχόμενη επικαιροποίηση του ΠΔ 31/2018 το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα, για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για να γίνει επισήμανση των υποχρεώσεων και ευθυνών του ναυαγοσώστη.

    Δημήτρης Κουκουράκης
    Δικηγόρος
    Εκπαιδευτής Αυτοδυτών PADI
    Εκπαιδευτής Πρώτη Βοήθειας EFR
    demkouk@otenet.gr

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 20:37 | Α.Κ. Νηρέας Πάτρας – Τμήμα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

    Περισσότεροι από 400 Έλληνες, κάθε χρόνο, χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι ζούμε σε νησιωτική χώρα. Τα περισσότερα θύματα, πνίγονται σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή (χρειαζόμαστε όντως πεντάμετρα ταχύπλοα;). Εκτός από τον πνιγμό, ένα πλήθος άλλων τραυματισμών συμβαίνουν μέσα και γύρω από το νερό, ενδεικτικό της αναγκαιότητας απόκτησης βασικών γνώσεων πρώτης βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν έπρεπε να κινείται το νέο ΠΔ 31/2018. Θα σχολιάσω μόνο το κομμάτι της έλλειψης γνώσεων α’ βοήθειας και δεν θα σταθώ στις διατάξεις περί προώθησης των συμφερόντων κάποιων ναυαγοσωστικών σχολών και αρκετών ελλείψεων του ΠΔ. Επίσης θα εξαιρέσω την εκπαίδευση που παρέχει στους υποψηφίους ναυαγοσώστες του, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός (ΕΕΣ), αφού η εκπαίδευση, δεν έχει καμία σχέση με όσα το Π.Δ. θέτει ως όρους για την απόκτηση άδειας ναυαγοσώστη. Ακολουθούν οι παρατηρήσεις:
    (1) Ορίζεται Συντονιστής Ναυαγοσωστών ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστης για πάνω απο 3 έτη. Δεν εξασφαλίζεται κάπως η εργασιακή εμπειρία του, αυτά τα 3 έτη. Μπορεί δηλαδή κάποιος να εργασθεί 6 μήνες, να κάνει «διάλλειμα» 2½ χρόνια και τον 3ο χρόνο να γίνει Συντονιστής;
    (2) Κάθε σχολή ναυαγοσωστικής πρέπει να διαθέτει πρόπλασμα ενηλίκου και βρέφους. Δεν γίνεται αναφορά σε πρόπλασμα παιδιού. Δεν γίνεται αναφορά για εκπαίδευση από εξειδικευμένο εκπαιδευτή ανανηπτών και στην γνώση πρωτοκόλλων του European Resuscitation Council.
    (3) Διευθυντής εκπαίδευσης, εκπαιδευτής και ναυαγοσώστης που μπορεί να λάβει άνευ εξετάσεων την άδεια ναυαγοσώστη, ορίζεται ο κάτοχος πτυχίου ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα στην κολύμβηση ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοικτού χώρου. Πώς εξασφαλίζεται οτι οι απόφοιτοι ΤΕΦΑΑ έχουν επαρκή πανεπιστημιακή παιδεία σε τεχνικές διάσωσης και πρώτης βοήθειας, προκειμένου να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις του ΠΔ;
    (4) Το ΠΔ δεν δίνει δικαίωμα σε άτομα εκτός ΤΕΦΑΑ να διδάξουν ναυαγοσωστική ενώ επιτρέπει μόνο σε γιατρούς να διδάξουν πρώτες βοήθειες. Αποκλείει άτομα που έχουν στην κατοχή τους πιστοποίηση εκπαιδευτή από έγκριτους φορείς (ΕΕΣ, ILS, διεθνείς οργανισμοί).
    (5) Η άδεια ναυαγοσώστη ανανεώνεται κάθε 4 χρόνια, προσκομίζοντας κάποια έγγραφα. Θα έπρεπε να γίνεται ανανέωση κάθε 2 έτη και αφού ο ναυαγοσώστης περάσει από εξετάσεις φυσικής κατάστασης, τεχνικών διάσωσης και πρώτης βοήθειας με επικαιροποιημένο πρωτόκολλο.
    (6) Διδασκαλία πρώτης βοήθειας. Τέλος εστιάζω το πιο σοβαρό κομμάτι του Διατάγματος, την παροχή πρώτης βοήθειας. Ο ναυαγοσώστης ο οποίος έχει ελλείψεις σε αυτό, θέτει εκτός από την ζωή του θύματος σε κίνδυνο, και την δική του. Υπάρχουν ελλιπείς ορισμοί στην διδακτέα ύλη. Απουσιάζει- η διδασκαλία ΚΑΡΠΑ παιδιών, εκπαίδευση σε τραυματισμούς από επαφή με θαλασσίους οργανισμούς (τσούχτρες, δήγματα ψαριών), επιληψία, εγκεφαλικό, μετατραυματικό σοκ και άλλα επεισόδια που συμβαίνουν συχνά στις παραλίες.

    Νηρέας Πατρών
    Α.Κ. Νηρέας Πάτρας – Τμήμα Αθλητικής Ναυαγοσωστικής

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 19:56 | Αναστάσιος Κασίμης

    Προς ΥΝΝΠ
    Παρ’ όλες τις καλές προθέσεις μερικών ατόμων στην Ελλάδα, οι οποίοι σχετίζονται με την Ναυαγοσωστική, για την αλλαγή του νομικού πλαισίου της ναυαγοσωστικής, τα αποτελέσματα δεν έχουν φτάσει στο βέλτιστο. Ακόμα και μετά την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος, υποστηρίζω ότι η Ναυαγοσωστική στον τόπο μας βρίσκεται στα “σπάργανα” κουβαλώντας αγκυλώσεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Στον αγώνα τις προόδου και της εξέλιξης στον κλάδο αυτό έχουμε μείνει αρκετά πίσω συγκριτικά με άλλα κράτη όπως οι Ηνωμένες πολιτείες, η Αυστραλία, η Νότια Αφρική γεγονός αρκετά λυπηρό αν αναλογιστεί κανείς ότι η χώρα μας κατ’ εξοχήν χαρακτηρίζεται και διαφημίζεται για τις παραθαλάσσιες περιοχές και τα νησιά της. Λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω, θα ήθελα να επισημάνω μερικές αλλαγές σχετικά με την νομοθεσία, την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό της Ναυαγοσωστικής στην Ελλάδα με βάση τα αμερικανικά πρότυπα όπου έζησα και εργάστηκα ως ναυαγοσώστης τους θερινούς μήνες στην ακτή Rockway Beach της Νέας Υόρκης (1978-1986). Οι αλλαγές σχετικά με το Προεδρικό Διάταγμα που προτείνω είναι οι εξής:

    1.Απλούστευση τον εξετάσεων για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Αναλυτικότερα, η μείωση της γραφειοκρατίας που κωλύει τις διαδικασίες πιστοποίησης και αποτρέπει πολλούς από την ενασχόληση με την ναυαγοσωστική.
    2.Κατάργηση προαπαιτούμενης άδειας ταχύπλοου σκάφους. Η κατοχή του διπλώματος αυτού λόγο κυρίως του κόστους και της χρονοτριβής αποτρέπει πολλούς από την ενασχόληση με την ναυαγοσωστική.
    3.Κατάργηση σωστικής λέμβου. Η λέμβος αποτελεί κοστοβόρο εξοπλισμό τόσο στην αγορά όσο και στην συντήρηση και κατά την άποψή μου είναι άνευ ουσίας. Ο ναυαγοσώστης εκτελεί διάσωση σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή με ναυαγοσωστικό σωσίβιο ή με ναυαγοσωστική σανίδα. Τέλος η σωστική λέμβος δεν χρησιμοποιείται ποτέ σε κακές καιρικές συνθήκες.
    4.Πιθανή αντικατάσταση της σωστικής λέμβου με Jet Ski.
    5.Βεβαίωση καλής υγείας κάθε χρόνο. Η ναυαγοσωστική είναι ένα απαιτητικό επάγγελμα που προϋποθέτει καλή κατάσταση υγείας των εργαζομένων τόσο για την ασφάλεια την ίδιων ναυαγοσωστών αλλά και των λουόμενων. Άτομα με σοβαρές ή χρόνιες παθήσεις, καθώς και άτομα με μεταδοτικές δερματικές ασθένειες δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο εργατικό δυναμικό.
    6.Πρακτικές και θεωρητικές εξετάσεις για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος τουλάχιστον κάθε δύο χρόνια. Στο συγκεκριμένο επάγγελμα είναι άκρως απαραίτητη η καλή φυσική κατάσταση η οποία πρέπει να ελέγχεται συχνά για την ασφάλεια την ίδιων ναυαγοσωστών αλλά και των λουόμενων. Επιπρόσθετα, σε ένα σχετικά καινούριο επάγγελμα όπως η ναυαγοσωστική, το θεωρητικό υπόβαθρο, οι εξοπλισμοί και οι τεχνικές αλλάζουν συνεχώς για αυτό τον λόγο πρέπει να υπάρχει και η κατάλληλη ενημέρωση.
    7.Βεβαίωση από πιστοποιημένο φορέα σχετικά με τις Πρώτες Βοήθειες ετησίως. Τα πρωτόκολλα των Πρώτων Βοηθειών αλλάζουν και βελτιώνονται συνεχώς και το εργατικό θα πρέπει να ενημερώνεται και να εκπαιδεύεται κατάλληλα.
    8.Ο εξοπλισμός του φαρμακείου θα πρέπει να ανανεώνεται με βάσει τα παγκόσμια πρωτόκολλα των πρώτων βοηθειών. Επιπλέων επιτακτική, είναι η ανάγκη στον βασικό εξοπλισμό του Ναυαγοσώστη να προστεθεί ο εξωτερικός απινιδωτής, οξύμετρο και πιεσόμετρο.
    9.Κατάργηση του ορίου ηλικίας σχετικά με την απόκτηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος άνω τον 45 ετών σε περίπτωση που εξεταζόμενος πληρή όλες τις ιατρικές, τις θεωρητικές εξετάσεις και τις δοκιμασίες καλής φυσικής κατάστασης.
    10.Απαραίτητη η παρουσία δύο Ναυαγοσωστών ανά πύργο. Λόγο των υψηλών απαιτήσεων και της μεγάλης επικινδυνότητας του επαγγέλματος, πολύ εύχρηστη θα ήταν η εναλλαγή καθηκόντων των εργαζομένων. Αναλυτικότερα, ο ένας μπορεί να επιβλέπει από τον πύργο και ο άλλος να περιπολεί την ακτή. Τα πόστα καλό θα ήταν να αλλάζουν κάθε 1 ή 2 ώρες ώστε μέσω αυτής της αλλαγής, οι εργαζόμενοι αλλάζουν παραστάσεις και μπορούν να αποδώσουν καλύτερα. Επιπλέων, η χρήση δύο ναυαγοσωστών είναι άκρος απαραίτητη για τις διασώσεις για πολλούς λόγους. Για παράδειγμα, αν χρειαστεί να γίνει μια διάσωση η παραλία θα μείνει υπό την επίβλεψη του άλλου ναυαγοσώστη. Στην περίπτωση μιας δύσκολης διάσωσης (κακές καιρικές συνθήκες, πολλαπλές διασώσεις κλπ) ο δεύτερος ναυαγοσώστης μπορεί να επέμβει για ενισχύσεις. Τέλος, σε περίπτωση διάσωσης, ο ναυαγοσώστης που δεν επενέβη γίνεται αυτόματα βοηθός σχετικά με τον εξειδικευμένο εξοπλισμό, την διαχείριση των παρατηρητών, την κλήση στο ΕΚΑΒ κλπ.
    11.Αλλαγή ωραρίου σε οκτάωρο από 10:00 έως 18:00 και δυνατότητας παράτασης του από επιτροπή του Δήμου. Η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην όσο το δυνατό καλύτερη κάλυψη των ακτών σε περιόδους μεγάλης διέλευσης λουόμενων στις παραλίες και σε κακές καιρικές συνθήκες.
    12.Καθημερινός έλεγχος Ναυαγοσωστών από υπευθύνους της Δημοτικής αρχής.
    13.Οι πύργοι σε πολυσύχναστες παραλίες θα πρέπει να είναι τοποθετημένες 100 μέτρα εκατέρωθεν της ακτής.
    14.Απλοποίηση διαδικασίας ίδρυσης Ναυαγοσωστικής Σχολής. Υπερβολικό θεωρώ το γραφειοκρατικό μέρος και τον απαιτούμενο εξοπλισμό γενικότερα.

    Οι προτάσεις που αφορούν τις αλλαγές τις οποίες πρέπει να προβούν οι Δήμοι είναι οι ακόλουθες:
    1.Απλούστευση του νομικού πλαισίου προκήρυξης διαγωνισμών των Δήμων για την Ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών είτε για φυσικά πρόσωπα είτε από εταιρίες. Παρατηρείται μεγάλη γραφειοκρατία με αποτέλεσμα οι παραλίες να μένουν τελικά ακάλυπτες. Από εμπειρία μου αναφέρω ότι οι διαγωνισμοί ξεκινούν τον Μάιο και δεν έχουν τελειώσει ακόμα μέχρι τον Ιούλιο.
    2.Καλύτερες υποδομές εκ μέρους των Δήμων σχετικά με την δομή των Ναυαγοσωστικών πύργων και τους χώρους φύλαξης του Ναυαγοσωστικού εξοπλισμού. Οι πύργοι θα πρέπει να είναι τοποθετημένοι σε περίοπτη θέση, υπερυψωμένοι, με άριστη ορατότητα και επαρκή διάδρομο προσέλευσης στην θάλασσα. Πρέπει να είναι ευρύχωροι, σταθεροί και το σκέπαστρο για τον ήλιο να είναι λειτουργικό. Καλό θα ήταν αντί για σκάλα να υπάρχει ράμπα για την πιο άμεση και ασφαλή άνοδο και κάθοδο. Αν και τα πιο πολλά χαρακτηριστικά των πύργων αναγράφονται στο προεδρικό διάταγμα, παρατηρούμε ότι τις περισσότερες φορές οι Ναυαγοσωστικοί πύργοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Σχετικά με τούς χώρους φύλαξης, θα πρέπει να είναι σε λειτουργικοί/ θέση και να προστατεύουν τον εξοπλισμό από τις καιρικές συνθήκες ώστε να μην παρατηρείται αλλοίωσή του.
    3.Κτηριακή εγκατάσταση με τουαλέτες, αποδυτήρια, λουτρά και χώρους ξεκούρασης των Ναυαγοσωστών για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους.
    4.Μια ξύλινη μη μόνιμη εγκατάσταση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως χώρος πρώτων βοηθειών και αναμονής του ΕΚΑΒ ώστε οι πάσχοντες να μην είναι εκτεθειμένοι.

    Προτάσεις που αφορούν την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
    1.Το επάγγελμα του Ναυαγοσώστη θα πρέπει να ενταχθεί στην συλλογική σύμβαση εργασίας όχι με το μισθολόγιο του κατώτερου μισθού αφού ο εργαζόμενος κατέχει εξειδικευμένες γνώσεις και θέτει σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα.

    Σχέσεις μεταξύ Ναυαγοσωστών- Προώθηση επαγγέλματος
    1. Πανελλήνιοι Ναυαγοσωστικοί αγώνες κατά το πέρας της σεζόν κάθε 1 ή 2 χρόνια σε διαφορετική πόλη. Η εκδήλωση θα μπορούσε να περιλαμβάνει αγώνες κολύμβησης, σκυταλοδρομίες, επιδείξεις διάσωσης, σεμινάρια πρώτων βοηθειών, διάσωσής από σκάφος κλπ.

    Χαρακτηριστικά Ναυαγοσώστη
    1. Από την εμπειρία μου, ο ναυαγοσώστης θα πρέπει να είναι ένα υπεύθυνο και ψύχραιμο άτομο με εξαιρετική φυσική κατάσταση που να κατέχει ένα αξιοπρεπές επίπεδο κολύμβησης και να είναι άριστος γνώστης Πρώτων Βοηθειών. Έτσι, μπορεί να ανταπεξέλθει με επιτυχία στην εκτέλεση των καθηκόντων του.

    Ευχαριστώ,
    Κασίμης Αναστάσιος
    Καθηγητής Φυσικής Αγωγής
    Πρώην Ναυαγοσώστης
    tasoskas@hotmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 16:08 | Αγγελική Δούκα

    Διάβασα τα σχόλια με τις προτάσεις διατάξεων του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, στην παρούσα διαβούλευση του «άρθρου 15 Τροποποιήσεις του π.δ. 31/2018».

    1.θεωρώ ότι είναι εξαιρετικά σημαντικές και αναγκαίες προκειμένου να αναμορφωθεί πλήρως το νομικό οπλοστάσιο για την ναυαγοσωστική ακτής. Η πολυετής μου ενασχόληση με θέματα υγρού στίβου σε επίπεδο αθλητισμού αλλά και ως διδάσκουσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, μου επιτρέπει να κατανοήσω την σημαντικότητα και αναγκαιότητά τους τόσο για τον επαγγελματία ναυαγοσώστη, όσο και για τον λουόμενο που θα απολαύσει το αγαθό της ασφάλειας στο νερό.

    2.Θεωρώ σημαντική και σωστή την πρόβλεψη ικανοποιητικού αριθμού τεμαχίων στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό. Είναι αδύνατον να επιτευχθεί άρτιο παιδαγωγικό αποτέλεσμα λχ χάρη με αριθμό προπλασμάτων ανάνηψης λιγότερο ακόμα και από αυτόν που προβλέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης για την εκπαίδευση απλών πολιτών. Επίσης είναι σημαντικό να προστεθούν προπλάσματα παιδιών που στο ΠΔ 31/2018. Όλοι οι οργανισμοί διάσωσης και ναυαγοσωστικής στον κόσμο (πχ Royal Life Saving Society Commonwealth και τα μέλη του, Surf Life Saving Association και τα μέλη του, European Resuscitation Council κτλ), προβλέπουν την ύπαρξη περισσοτέρων τεμαχίων σε όλα τα είδη του εξοπλισμού από αυτά που ορίζει το ισχύον ΠΔ 31/2018. Με σκοπό λοιπόν την ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης είναι σημαντική αυτή η πρόβλεψη σε μια επικείμενη επικαιροποίηση του ΠΔ.

    3.Η ασφάλεια μέσα και γύρω από το νερό είναι σημαντική και θέμα πρώτης προτεραιότητας για όλα τα ναυταθλητικά και τα αθλήματα υγρού στίβου. Ο προπονητής των αθλητών που είναι πιστοποιημένος ναυαγοσώστης ή πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ που έχει διδαχθεί ναυαγοσωστική, μπορεί να προσφέρει την απαραίτητη προστασία στους ασκούμενους αθλητές του.

    4.Είναι πολύ σημαντική η πρόβλεψη επαγγελματικού περιγράμματος για όλες τις παραπάνω ειδικότητες που απασχολούνται επαγγελματικά με την πρόληψη, διάσωση και φροντίδα των λουομένων. Είναι ο «οδικός χάρτης» βάση του οποίου κάθε επαγγελματίας θα γνωρίζει τα καθήκοντα και τις υποχρεώσεις του. Αυτό προστατεύει τόσο τον ίδιο, όσο και τον εργοδότη του από ποινικές κυρώσεις. Ομοίως, προστατεύει τον λουόμενο και ναυαγοσώστη.

    5.Οι λοιπές διατάξεις που εισηγείται ο Δρ. Αβραμίδης, διαμορφώνουν ένα καλό πλαίσιο που θωρακίζει τους επαγγελματίες (ιδιοκτήτες σχολών, εκπαιδευτές, ναυαγοσώστες, πτυχιούχους ΣΕΦΑΑ). Επιπλέον, δίνει την ευκαιρία στις σχολές να διδάσκουν πέραν του ενός γνωστικού αντικειμένου και σε υποψηφίους που δεν ενδιαφέρονται να γίνουν ναυαγοσώστες. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η γνώση αφού ακόμα και οι απλοί πολίτες μπορούν να εκπαιδευτούν. Σχετικά με το εδάφιο 12 που προβλέπει την συμμετοχή σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής, συμφωνώ. Πρόκειται για ένα αναδυόμενο άθλημα με έντονη συνάφεια με την επαγγελματική ναυαγοσωστική δεδομένου ότι προσφέρει προσομοίωση σε επείγουσες καταστάσεις που μπορεί να συναντήσει ένας ναυαγοσώστης. Άλλωστε, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες στο πλαίσιο διδασκαλίας του μαθήματος της κολύμβησης στα δημοτικά σχολεία, όπου από τα 10 προτεινόμενα μαθήματα (εκμάθησης, προσαρμογής στο υδάτινο στοιχείο και ψυχαγωγίας) τα δύο τελευταία, αφορούν στην ασφάλεια στο νερό. Θα πρόσθετα σε αυτή την διάταξη την δυνατότητα προσκόμισης αποτελεσμάτων συμμετοχής σε αγώνες κολύμβησης ανεξαρτήτου επιπέδου ως απόδειξη επάρκειας της φυσικής κατάστασης του ναυαγοσώστη που επιθυμεί να ανανεώσει την άδεια του (πχ συμμετοχή σε αγώνες βερεράνων-μάστερς σε αγώνες κολύμβησης). Το εκπαιδευτικό σύγγραμμα είναι άκρως απαραίτητο. Σταματάει την αυθαίρετη διδασκαλία κατά το δοκούν που υπάρχει μέχρι σήμερα.

    Συνολικά, συμμετέχοντας ενεργά στην διδασκαλία της ειδικότητας και των μαθημάτων υγρού στίβου προσυπογράφω τις εισηγήσεις για επικαιροποίηση του εν λόγω άρθρου στο Π.Δ. 31/2018 που κάνει στα σχόλια του ο Δρ. Στάθης Αβραμίδης.

    Αγγελική Δούκα, BEd, MA, PhD
    Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό
    Τομέας Υγρού Στίβου
    ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
    geldouka@phed.uoa.gr

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 14:25 | Water Salvation

    To ΠΔ 31/2018, περιέχει τεράστια κενά που αποτελούν αιτία θανάτων, επαγγελματικών δυσλειτουργιών σε σχολές, εκπαιδευτές και ναυαγοσώστες. Ως εκ τούτου, απαιτούν την άμεση και ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργού Ναυτιλίας. Η Water Salvation, μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστήθηκε με σκοπό την μείωση των κρουσμάτων πνιγμού στην πατρίδα μας, επισημαίνει ορισμένα από αυτά:

    1. Καθιέρωση κοινής διδακτέας ύλης μέσα από εθνικά ενιαίο εκπαιδευτικό σύγγραμμα, ώστε όλοι οι ναυαγοσώστες να διδάσκονται τις ίδιες τεχνικές διάσωσης

    2. Κατάργηση του ανώτατου ορίου ηλικίας των 45 ετών για την πρόσληψη ναυαγοσωστών θαλάσσης.

    3. Ρύθμιση που να επιτρέπει στους Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής και Εκπαιδευτές Πρώτης Βοήθειας που έχουν πιστοποιηθεί από εγκεκριμένους οργανισμούς, να ασκούν τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα στις σχολές ναυαγοσωστικής.

    4. Εμπλουτισμός της διδακτέας και εξεταστέας ύλης για την λήψη πιστοποιητικού ναυαγοσώστη θάλασσας.

    5. Ρύθμιση που να επιτρέπει στις σχολές να παρέχουν πληθώρα εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε επαγγελματίες και λουομένους, γύρω από θέματα ναυαγοσωστικής, διάσωσης, επιβίωσης, πρώτης βοήθειας, απινιδισμού, ασφάλειας στο νερό.

    6. Διευκρίνηση για την αξιοποίηση πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ με ανώτερους τίτλους σπουδών (μεταπτυχιακό, διδακτορικό) συναφών με την ναυαγοσωστική, ως διευθυντές σχολών.

    7. Ρύθμιση για την σωστή σήμανση της λουτρικής εγκατάστασης με κατάλληλες ταμπέλες.

    8. Συμπερίληψη παραρτημάτων που αφορούν τον τρόπο εξέτασης, διδασκαλίας, προστασίας των παιδιών,

    9. Μέριμνα για την ορθή επιτήρηση Ατόμων με Αναπηρία

    10. Αύξηση του αριθμού του εκπαιδευτικού εξοπλισμού.

    11. Κατάργηση των 3 σκαφών (2 μηχανοκίνητων, 1 κωπήλατου) ως προϋπόθεση για την ίδρυση σχολής ναυαγοσωστικής, αφού οι μαθητευόμενοι δεν πιστοποιούνται στην χρήση τους από αυτές τις σχολές αλλά από σχολές ταχυπλόων.

    12. Κατάργηση του καθηγητή Αγγλικών από το διδακτικό προσωπικό.

    13. Ρύθμιση που να προβλέπει το εξής: «Προβλέπεται η σύσταση διατομεακής επιτροπής που θα απαρτίζεται από επιστήμονες δημόσιας υγείας, ναυαγοσωστικής, φυσικής αγωγής και αθλητισμού, πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας. Σε αυτήν δύνανται να συνδράμουν εκπρόσωποι της Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδας, Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Υπουργείου Υγείας, Σχολές Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Εποπτευόμενη από τον εκάστοτε Υπουργό Ναυτιλίας, θα συνεδριάζει κάθε έτος με σκοπό την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας της τρέχουσας νομοθεσίας, και θα εισηγείται βελτιώσεις σύμφωνα με τις αναδυόμενες ανάγκες ή τις αλλαγές στα πρωτόκολλα της εκπαίδευσης, διάσωσης και την εξέλιξη της τεχνολογίας. Τα αποτελέσματα της επιτροπής, θα κυρώνονται και τίθενται σε ισχύ με υπουργική απόφαση».

    Σωτήρης Μπουζιάνης
    Πρόεδρος Water Salvation
    watersalvation@gmail.com

  • ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ. ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΜΙΣΟ

    Αφού πρωτίστως ως υπερκείμενη αρχή της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας ,ευχαριστήσουμε τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των αγώνων μας, όπως αυτό συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα προέκυπτε από την λανθασμένη διατύπωση του πδ 31/18 (ΦΕΚ Α 61/4-4-18) σας προωθούμε παρακάτω επαναδιατυπωμένο σε πιο λεπτομερή και ξεκάθαρη μορφή το οικείο άρθρο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.

    Ταυτόχρονα και ως σύντομη και αναγκαία αιτιολογική έκθεση αυτού, σας επαναδιατυπώνουμε τις εξής, απόλυτα εύλογες και δικαιολογημένες θέσεις μας, τις οποίες και στηρίζει το σύνολο της ελληνικής ιστιοπλοϊκής οικογένειας (ομόφωνη απόφαση από 115 σωματεία στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, αθλητές και προπονητές).

    Το άθλημά μας το οποίο διεξάγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στις απανταχού (ελληνικές και όχι μόνον) θάλασσες έχοντας φέρει δεκάδες ολυμπιακά, παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και διακρίσεις και έχοντας κάνει γενιές Ελλήνων υπερήφανες δεν είχε ποτέ οιοδήποτε ατύχημα παρά τις χιλιάδες ωρών ανεξάντλητων προπονήσεων και αγώνων για τους πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές του.

    Ο βασικός λόγος έγκειται στο ότι πρωτίστως οι προπονητές ιστιοπλοΐας είναι ήδη καταρτισμένοι σε θέματα ναυαγοσωστικής , αφού τυγχάνουν ακαδημαϊκά εκπαιδευμένοι και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ως βασικό και αναγκαίο μάθημα στις οικείες προπονητικές σχολές.

    Ο λόγος είναι απλούστατος : Η ναυαγοσωστική στην ιστιοπλοΐα πρέπει να ασκείται από καταρτισμένους στο άθλημα, καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση το παραμικρό λάθος (πχ μία λανθασμένη προσέγγιση πλευράς ναυαγοσώστη σε ιστιοπλοϊκό σκάφος) μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τους επιβαίνοντες, όσο και για τους διασώστες τους.

    Περαιτέρω οι τυχόν αναγκαίες ναυαγοσωστικές επεμβάσεις στο άθλημα της ιστιοπλοΐας απέχουν (μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά) <> από την ακτίνα δράσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης άλλων τινών ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αφού για την μεν πλειοψηφία των ιστιοπλοϊκών αγώνων μιλάμε για δραστηριότητα σε απόσταση μέχρι και ενός μιλίου από την ακτή,
    ειδικότερα δε για την ανοιχτή θάλασσα ομιλούμε για αποστάσεις και εγγύτητες της τάξεως των 50 ναυτικών μιλίων από ακτές ή της τάξεως των δέκα ναυτικών μιλίων από σκάφος σε σκάφος!

    Τέλος αναφορικά με τις επικρατούσες στο άθλημά μας συνθήκες (μίνιμουμ 4-7 μποφόρ άνεμοι) σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μεγέθους και ιπποδυνάμεως των ναυαγοσωστικών σκαφών (μήκος 3,30 και 6ΗΡ) καθιστούν όχι απλά, άνευ αντικειμένου την ναυαγοσωστική παρέμβαση, αλλά κυριολεκτικά ανέφικτη και λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και ασφάλεια, πρωτίστως των ιδίων των ναυαγοσωστών!

    Αντ΄ αυτών το σύνολο , όλων ανεξαιρέτως των τύπων σκαφών, αγώνων και αντιστοίχως ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων είναι εκ των <> υποχρεωμένα να τηρούν απαρέγκλιτα τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, τόσο της Παγκόσμιας Ιστ. Ομοσπονδίας (World Sailing) όσο και της ΕΙΟ, αλλά και να συμμορφώνονται στις εκάστοτε διατάξεις <>, επικοινωνίας, ασφαλείας κλπ, όπως αυτές προκύτουν από τους Κανονισμούς, αλλά και την κειμένη νομοθεσία.

    Με βάση την ανωτέρω θεμελιώδη επιχειρηματολογία προκύπτει ως ανάγλυφα και αυτοδίκαια αναγκαία η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής καλύψεως για τη διεξαγωγή των πάσης φύσεως ιστιοπλοϊκών και εν γένει ναυταθλητικών αγώνων, προς τούτο δε προτείνουμε την ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη διατύπωση της οικείας διατάξεως του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του φορέα σας, ως κατωτέρω:

    <>.

    Το ΔΣ και οι υπηρεσίες της ΕΙΟ, αλλά και τα στελέχη των σωματείων/μελών της με την ανάλογη εμπειρία τους είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών σας για παροχή κάθε αναγκαίας διευκρίνησης και συνεργασίας.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

  • ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΑΝΑΡΤΗΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΜΑΣ. ΤΟ ΑΝΑΡΤΗΣΑΤΕ ΜΙΣΟ.

    Αφού πρωτίστως ως υπερκείμενη αρχή της Ελληνικής Ιστιοπλοΐας ,ευχαριστήσουμε τον αρμόδιο Υπουργό Ναυτιλίας και τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου καθώς και τον Υφυπουργό Πολιτισμού, αρμόδιο για θέματα αθλητισμού για την ανταπόκρισή σας στο δίκαιο αίτημά μας προκειμένου να ξεκαθαρίσει το πρόβλημα με την ανάγκη ναυαγοσωστικής κάλυψης των αγώνων μας, όπως αυτό συχνά-πυκνά το τελευταίο διάστημα προέκυπτε από την λανθασμένη διατύπωση του πδ 31/18 (ΦΕΚ Α 61/4-4-18) σας προωθούμε παρακάτω επαναδιατυπωμένο σε πιο λεπτομερή και ξεκάθαρη μορφή το οικείο άρθρο του προς διαβούλευση νομοσχεδίου.

    Ταυτόχρονα και ως σύντομη και αναγκαία αιτιολογική έκθεση αυτού, σας επαναδιατυπώνουμε τις εξής, απόλυτα εύλογες και δικαιολογημένες θέσεις μας, τις οποίες και στηρίζει το σύνολο της ελληνικής ιστιοπλοϊκής οικογένειας (ομόφωνη απόφαση από 115 σωματεία στην τελευταία Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας, αθλητές και προπονητές).

    Το άθλημά μας το οποίο διεξάγεται εδώ και πολλές δεκαετίες στις απανταχού (ελληνικές και όχι μόνον) θάλασσες έχοντας φέρει δεκάδες ολυμπιακά, παγκόσμια και ευρωπαϊκά μετάλλια και διακρίσεις και έχοντας κάνει γενιές Ελλήνων υπερήφανες δεν είχε ποτέ οιοδήποτε ατύχημα παρά τις χιλιάδες ωρών ανεξάντλητων προπονήσεων και αγώνων για τους πρωταγωνιστές, αθλητές και προπονητές του.

    Ο βασικός λόγος έγκειται στο ότι πρωτίστως οι προπονητές ιστιοπλοΐας είναι ήδη καταρτισμένοι σε θέματα ναυαγοσωστικής , αφού τυγχάνουν ακαδημαϊκά εκπαιδευμένοι και στο συγκεκριμένο αντικείμενο, ως βασικό και αναγκαίο μάθημα στις οικείες προπονητικές σχολές.

    Ο λόγος είναι απλούστατος : Η ναυαγοσωστική στην ιστιοπλοΐα πρέπει να ασκείται από καταρτισμένους στο άθλημα, καθόσον, σε διαφορετική περίπτωση το παραμικρό λάθος (πχ μία λανθασμένη προσέγγιση πλευράς ναυαγοσώστη σε ιστιοπλοϊκό σκάφος) μπορεί να αποβεί μοιραία, τόσο για τους επιβαίνοντες, όσο και για τους διασώστες τους.

    Περαιτέρω οι τυχόν αναγκαίες ναυαγοσωστικές επεμβάσεις στο άθλημα της ιστιοπλοΐας απέχουν (μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά) <> από την ακτίνα δράσης της ναυαγοσωστικής κάλυψης άλλων τινών ναυταθλητικών δραστηριοτήτων, αφού για την μεν πλειοψηφία των ιστιοπλοϊκών αγώνων μιλάμε για δραστηριότητα σε απόσταση μέχρι και ενός μιλίου από την ακτή,
    ειδικότερα δε για την ανοιχτή θάλασσα ομιλούμε για αποστάσεις και εγγύτητες της τάξεως των 50 ναυτικών μιλίων από ακτές ή της τάξεως των δέκα ναυτικών μιλίων από σκάφος σε σκάφος!

    Τέλος αναφορικά με τις επικρατούσες στο άθλημά μας συνθήκες (μίνιμουμ 4-7 μποφόρ άνεμοι) σε συνδυασμό με τις απαιτήσεις μεγέθους και ιπποδυνάμεως των ναυαγοσωστικών σκαφών (μήκος 3,30 και 6ΗΡ) καθιστούν όχι απλά, άνευ αντικειμένου την ναυαγοσωστική παρέμβαση, αλλά κυριολεκτικά ανέφικτη και λίαν επικίνδυνη για τη ζωή και ασφάλεια, πρωτίστως των ιδίων των ναυαγοσωστών!

    Αντ΄ αυτών το σύνολο , όλων ανεξαιρέτως των τύπων σκαφών, αγώνων και αντιστοίχως ιστιοπλοϊκών πληρωμάτων είναι εκ των <> υποχρεωμένα να τηρούν απαρέγκλιτα τους αυστηρούς κανονισμούς ασφαλείας, τόσο της Παγκόσμιας Ιστ. Ομοσπονδίας (World Sailing) όσο και της ΕΙΟ, αλλά και να συμμορφώνονται στις εκάστοτε διατάξεις <>, επικοινωνίας, ασφαλείας κλπ, όπως αυτές προκύτουν από τους Κανονισμούς, αλλά και την κειμένη νομοθεσία.

    Με βάση την ανωτέρω θεμελιώδη επιχειρηματολογία προκύπτει ως ανάγλυφα και αυτοδίκαια αναγκαία η ΕΞΑΙΡΕΣΗ της υποχρεωτικής ναυαγοσωστικής καλύψεως για τη διεξαγωγή των πάσης φύσεως ιστιοπλοϊκών και εν γένει ναυταθλητικών αγώνων, προς τούτο δε προτείνουμε την ακόμα πιο ρητή και ξεκάθαρη διατύπωση της οικείας διατάξεως του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του φορέα σας, ως κατωτέρω:

    <>.

    Το ΔΣ και οι υπηρεσίες της ΕΙΟ, αλλά και τα στελέχη των σωματείων/μελών της με την ανάλογη εμπειρία τους είμαστε στη διάθεση των υπηρεσιών σας για παροχή κάθε αναγκαίας διευκρίνησης και συνεργασίας.

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

  • To ΠΔ 31/2018, αμέσως μετά την ημέρα που τέθηκε σε ισχύ, εμφάνισε τεράστια προβλήματα. Αυτά διατυπώθηκαν μέσα από παρεμβάσεις δήμων, αθλητικών ομοσπονδιών, Ελλήνων βουλευτών, του Συνηγόρου του πολίτη, επιστημόνων και επαγγελματιών του χώρου (ιδιοκτητών σχολών ναυαγοσωστικής, εκπαιδευτών, ναυαγοσωστών). Στις πλείστες περιπτώσεις, οι κραυγές αγωνίας τους αγνοήθηκαν από την Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας. Παρακάτω, παραθέτω 100 κρίσιμα ερωτήματα που έστειλα μέσω εμέιλ και για τα οποία ουδέποτε έλαβα απάντηση. Ο λόγος που τα καταθέτω, είναι (1) για να φανούν τα τεράστια κενά της νομοθεσίας, (2) για να υπάρχει επίσημη καταγραφή του προβλήματος, (3) για να ενημερωθούν για αυτά όλοι οι Έλληνες που θα συμμετάσχουν στην διαβούλευση, (4) για να αποτελέσουν αιτία μιας εκ θεμελίων επικαιροποίησης του τραγικά αναχρονιστικού Π.Δ. 31/2018 και (5) για να φανερώσουν ότι το περιεχόμενο των τροποποιήσεων που εισηγείται το άρθρο 15 του παρόντος νομοσχεδίου, είναι σταγόνα στον ωκεανό για όσα πρέπει να γίνουν ώστε να έχουμε μια ουσιαστική βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου. Με την υποβολή του σχολίου, δεν θα έχει κανείς το δικαίωμα πια να πει ότι δεν ήξερε.

    ΔΕΔΟΜΕΝΑ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΤΟΥ Π.Δ. 31/2018

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 1: Λουτρική εγκατάσταση ορίζεται ο οργανωμένος χώρος του αιγιαλού, παραλίας, λιμένα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    1.Ο κάτοχος τίτλου σπουδών (ναυαγοσώστη) που έχει χορηγηθεί από σχολή ιδρυμένη βάση του Π.Δ. 31/2018, διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις για εργασία σε ενδοχώρια ύδατα (λχ διάσωση σε ορμητικά νερά ποταμού, χρήση νεροτσουληθρών κτλ);
    2.Νομιμοποιούνται οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που έχουν ιδρυθεί βάση του Π.Δ. 31/2018 να χορηγούν τίτλους σπουδών ναυαγοσώστη πισίνας ή waterpark (γνωστό ως «επόπτη ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών») ή πρέπει να αδειοδοτηθούν από αλλού;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 1, παρ. γ: Δεν θεωρείται λουτρική εγκατάσταση ο χώρος του αιγιαλού ή του αιγιαλού και της παραλίας ή ζώνης λιμένα, για τον οποίο (χώρο) συντρέχουν οι προϋποθέσεις της προηγούμενης περίπτωσης, αλλά δεν είναι πολυσύχναστος, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 11 του παρόντος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    3.Στις παραλίες που δεν είναι πολυσύχναστες αλλά η ασφάλεια των λουομένων επιβάλλει την ύπαρξη ναυαγοσώστη (ολιγομελείς κατασκηνώσεις κτλ), είναι υποχρεωτική η τήρηση των διατάξεων του Π.Δ. (ναυαγοσωστικός εξοπλισμός, είδος τίτλου σπουδών, προέλευσή του, βάρδιες, κτλ);

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 1: «Ο επόπτης ναυαγοσωστών, είναι υπεύθυνος να εποπτεύει και συντονίζει επιτοπίως τους ναυαγοσώστες. Ορίζεται ως συντονιστής ναυαγοσωστών, ο κάτοχος άδειας ναυαγοσώστη επί 3 χρόνια.» Η βιβλιογραφία ορίζει την ναυαγοσωστική ηγεσία, ως τεράστιο αυτόνομο εκπαιδευτικό κομμάτι, που δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στην ναυαγοσωστική εμπειρία [Avramidis, 2009]. Στο εξωτερικό, ο επικεφαλής είναι υπεύθυνος για την τήρηση Γραπτών Διαδικασιών Λειτουργίας που περιλαμβάνουν Διαδικασίες Καθημερινής Λειτουργίας (πρόληψη, προπόνηση προσωπικού, φυσική κατάσταση, εικονικά σενάρια, καθοδήγηση) και Σχέδιο Επείγουσας Δράσης (διάσωση, φροντίδα). Το Π.Δ. βαπτίζει ως επόπτη ένα άτομο χωρίς συγκεκριμένη εξειδικευμένη εκπαίδευση. Η επανάληψη (τριετής εμπειρία) δημιουργεί μονιμότητα (γνώσης) και όχι ικανότητα (διοίκησης).

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    4.Απαιτείται εκπαίδευση και απόκτηση σχετικού πιστοποιητικού, για να εργαστεί ως συντονιστής-επόπτης;
    5.Πώς θα ασκήσει διοίκηση ο επόπτης αν δεν την έχει διδαχθεί;
    6.Προτίθεστε να διασαφηνίσετε με νέα νομοθετική παρέμβαση την «εποπτεία» και τον «συντονισμό» ή θα του επιτρέπετε να εργάζεται κατά το δοκούν (χωρίς επαγγελματικό περίγραμμα), αφού (πλην της 3ετούς εμπειρίας) δεν ορίζεται πιστοποιημένη επιμόρφωση που να ενισχύει ουσιαστικά τον ρόλο του;
    7.Νομιμοποιούνται οι σχολές ναυαγοσωστικής με άδεια λειτουργίας βάση του ΠΔ 31/2018, να χορηγούν τέτοιο τίτλο σπουδών για συντονιστή ναυαγοσωστών;
    8.Εάν ναι, με ποια διδακτέα και εξεταστέα ύλη;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Η ελάχιστη προτεινόμενη αναλογία μαθητών: προπλασμάτων για την διδασκαλία καρδιο-πνευμονικής ανάνηψης (ΚΑΡΠΑ) σε απλό πληθυσμό είναι 6:1 [European Resuscitation Council, 2014]. Όταν εκπαιδεύεται ανανήπτης με επαγγελματικό καθήκον να σώζει ζωές (πχ ναυαγοσώστης), έχει πρόσθετη νομική ευθύνη, και για αυτό η αναλογία πρέπει να είναι τουλάχιστον ίδια αν όχι ευνοϊκότερη. Το άρθρο 4, προβλέπει μέγιστο αριθμό 15 υποψηφίων/ τμήμα και 1 πρόπλασμα ενηλίκου/βρέφους. Στα μάτια του νομοθέτη, η εκπαίδευση του ναυαγοσώστη δείχνει λιγότερο σημαντική και από του απλού πολίτη.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    9.Βάση ποιας αιτιολογικής έκθεσης ορίστηκε η αναλογία 15:1;
    10.Κρίνετε επαρκή την χρήση 1 προπλάσματος από 15 υποψήφιους ναυαγοσώστες ώστε η διδασκαλία να βασίζεται σε ουσιαστική εξάσκηση και όχι σε οπτική παρακολούθηση 1 υποψηφίου από τους άλλους 14 σαν να παρακολουθούν θεατρικό μονόπρακτο, στο σημαντικότερο είδος παροχής πρώτης βοήθειας που πρέπει να γνωρίζει ο ναυαγοσώστης τέλεια;
    11.Κατά τη γνώμη της υπηρεσίας σας είναι ελάσσονος βαρύτητας η διδασκαλία ανάνηψης σε σχέση με της κολύμβησης και της διάσωσης, αφού ο εξοπλισμός της είναι συντριπτικά λιγότερος;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 2: Ορίζεται η ύπαρξη εξοπλισμού κολύμβησης (10 σετ), διάσωσης (10 rescue cans και 5 rescue tubes), 1 πλωτό φορείο, 1 ναυαγοσωστική σανίδα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    12.Με βάση την τήρηση ποιας παιδαγωγικής αρχής θα εκπαιδευτούν έως 15 υποψήφιοι ώστε να επαρκούν οι κατά ελάχιστο προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, όταν ο εξοπλισμός είναι ανισομερής;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 2: Δεν προβλέπει την ύπαρξη προπλάσματος παιδιού για εκπαίδευση. Δελτίο τύπου αναφέρει ότι οι φορείς που διαβουλεύτηκαν για τον εκσυγχρονισμό και την εφαρμογή του νέου Π.Δ., είναι οι παρακάτω: Υπουργείο Ναυτιλίας, Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ), Ένωσης Σχολών Ναυαγοσωστικής Ελλάδος, Υπουργείου Υγείας, Υπουργείου Εσωτερικών, Επιμελητηρίων [ΕΣΝΕ, 2018].
    Το International Life Saving Federation (ILS) και ΟΛΟΙ οι διεθνείς και εθνικοί οργανισμοί ναυαγοσωστικής, προβλέπουν την εκπαίδευση των ναυαγοσωστών σε τεχνικές ανάνηψης 3 ηλικιακών ομάδων (ενήλικος, παιδί, βρέφος). Μάλιστα, κατά τον World Health Organization (2014), ο επιπολασμός του θανατηφόρου πνιγμού, κατατάσσει την Ελλάδα σε μεσαία θέση στις ηλικίες 1-16 σε σύνολο 116 χωρών [βλ. ΚΕΕΛΠΝΟ, 2016].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    13.Η υπηρεσία σας κρίνει ότι η παιδική ηλικία είναι 100% ασφαλής στην Ελλάδα και συνεπώς (α) ούτε οι σχολές πρέπει να είναι εφοδιασμένες με προπλάσματα παιδιού, (β) ούτε πρέπει να διδάσκεται η ανάνηψη παιδιών στους υποψήφιους ναυαγοσώστες, και (γ) ούτε να εξετάζεται πρακτικά με πρόπλασμα η επάρκεια των ναυαγοσωστών από την λιμενική αρχή;
    14.Πόσο ασφαλής πρέπει να νιώθει ο γονέας που θα επισκεφτεί την παραλία με τα παιδιά του;
    15.Ποιος από τους ανωτέρω φορείς που διαβουλεύτηκαν με το υπουργείο και βάση ποιας τεκμηρίωσης εισηγήθηκε ότι ο ναυαγοσώστης δεν πρέπει να εκπαιδεύετε στην ανάνηψη παιδιών;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Με το Ν. 3919/2011 του Υπουργείου Εσωτερικών, απελευθερώθηκε μεταξύ άλλων, το επάγγελμα του ναυαγοσώστη, από την υποχρέωση απόκτησης διοικητικής αδείας για την έναρξη του επιτηδεύματος. Στη συνέχεια με τον Ν. 4152/2013, άρθρο 1, παρ. Ε.13 («Επαγγελματικές Δραστηριότητες Αρμοδιότητας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής»), «επαναφέρεται η υποχρέωση προηγούμενης έκδοσης διοικητικής άδειας για την άσκηση των ακόλουθων επαγγελμάτων αρμοδιότητας του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής: α. Ναυαγοσώστη [παρ. 1 του άρθρου 5 του π.δ. 23/2000 (Α’ 18). […]». Σχετική αναφορά υπάρχει και στην εγκύκλιο ΥΝΝΠ υπ/ αρ. 2131.3/34369/12-5-17 (ΑΔΑ: ΩΚ1Σ4653ΠΩ-ΨΩΒ), «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολογήτων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων», παρ. ε.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    16.Βάση ποιας αιτιολογημένης πρότασης και ποιου φορέα (αρμόδιας αρχής, επιτροπής, οργανισμού κτλ), στηρίχθηκε η ψήφιση εξαίρεσης του επαγγέλματος του ναυαγοσώστη ανάμεσα σε όλα τα υπόλοιπα επαγγέλματα;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 2: Ανάμεσα στον εκπαιδευτικό εξοπλισμό, προβλέπεται η ύπαρξη εκπαιδευτικού απινιδωτή. Στο άρθρο 5, δεν προβλέπεται η διδασκαλία του. Στο άρθρο 7, δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στον εξοπλισμό των λουτρικών εγκαταστάσεων.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    17.Πρόκειται για αυτόματο ή χειροκίνητο εκπαιδευτικό εξωτερικό απινιδωτή;
    18.Γιατί δεν προβλέπεται ούτε η διδασκαλία του, ούτε τo ποιος θα διδάξει το χειρισμό του σε κανένα εδάφιο του Π.Δ.;
    19.ιατί υποχρεούται η σχολή ναυαγοσωστικής να αγοράσει/διαθέτει ακριβό εξοπλισμό που δεν προβλέπεται η διδασκαλία, το ποιος θα τον διδάξει αλλά ούτε η χρήση του;
    20.Ο απόφοιτος σχολής με τίτλο σπουδών ναυαγοσώστη, θεωρείται εκπαιδευμένος στην χρήση αυτόματου απινιδωτή ως ισότιμος χειριστής όσων έχουν παρακολουθήσει μαθήματα Basic Life Support/ Automated External Defibrillation;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Το άρθρο 2, ορίζει μεταξύ άλλων, ως μέρος του εξοπλισμού της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, την κατοχή 1 κωπήλατου και 2 μηχανοκίνητων σκαφών μήκος 5μ και 3,30μ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    21.Με ποιο τεκμηριωμένο κριτήριο και ποια αιτιολογική έκθεση ορίστηκαν αυτές οι διαστάσεις και όχι μικρότερες ή μεγαλύτερες (πχ απόσταση που καλούνται να διανύσουν για διάσωση, ικανότητα ταχείας και ασφαλούς διέλευσης ανάμεσα σε λουομένους, συνθήκες κυματισμού Ελληνικών θαλασσών κτλ);
    22.ώς εξυπηρετεί την εκπαιδευτική διαδικασία η κατοχή 2 μηχανοκίνητων σκαφών από τη σχολή ναυαγοσωστικής, αφού δεν προβλέπεται η χρήση τους στην διδακτέα ύλη αλλά και ο υποψήφιος υποχρεούται να πιστοποιηθεί για τον χειρισμό τους από σχολή ταχυπλόων;
    23.Τι εξυπηρετεί η κατοχή 2 μηχανοκίνητων σκαφών ανόμοιου μεγέθους και 1 κωπήλατου;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρα 3, 4 και Παράρτημα Α: Ορίζονται οι τίτλοι σπουδών που απαιτούνται για την απασχόληση φυσικών προσώπων ως διευθυντής εκπαίδευσης και εκπαιδευτικό προσωπικό (εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής θεωρίας και πράξης, ιατρός, καθηγητής Αγγλικής γλώσσας). Δεν γίνεται αναφορά σε αποδεικτικό έγγραφο μισθωτής εργασίας ή σύμβασης έργου, που να βεβαιώνει ότι όσοι δηλωθούν ως διδακτικό προσωπικό προσκομίζοντας το πτυχίο τους, έχουν σχέση εργασίας και δεν «δάνεισαν» απλώς το πτυχίο τους, με σκοπό την λήψη αδείας λειτουργίας της σχολής.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    24.Πως βεβαιώνεται η λιμενική αρχή κατά την επιθεώρηση για την ίδρυση ή ανανέωση αδείας της σχολής, ότι το δηλωθέν διδακτικό προσωπικό πράγματι απασχολείται και διδάσκει;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Προβλέπεται ΚΕΚ της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του Πολεμικού Ναυτικού.
    Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (ΕΟΠΠΕΠ) έχει συμπεριλάβει στους καταλόγους του το επαγγελματικό περίγραμμα του ναυαγοσώστη [ΕΟΠΠΕΠ, 2010]. Το 2014, ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κ. Γκιουλέκας, εισήγαγε στα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης νέες ειδικότητες μεταξύ των οποίων και του ναυαγοσώστη [Υπουργείο Παιδείας, 2014]. Το Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2 Κ.Ε ΠΑΛΑΣΚΑΣ ιδρύθηκε το 2010 και πιστοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) με την ονομασία Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ) Κ.Ε ΠΑΛΑΣΚΑΣ. Πιστοποιήθηκε η κεντρική δομή που εδρεύει στο Διοικητήριο της ΝΒ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ και το Παράρτημα αυτού στη Σ.Υ.Κ. Έλαβε την πιστοποίηση να διεξαγάγει πιστοποιημένη εκπαίδευση στις ειδικότητες Ναυαγοσωστών/Αυτοδυτών (Παράρτημα Σ.Υ.Κ). [Πολεμικό Ναυτικό, 2018].
    Ομοίως, άλλο Εργαστήριο Ελευθέρων Σπουδών χορηγεί τίτλο ναυαγοσώστη θάλασσας χωρίς να αναγράφει άδεια ίδρυσης του Υπ. Ναυτιλίας [βλ. Didaktika 2018].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    25.Το ΚΕΚ του Πολεμικού Ναυτικού, οφείλει ή όχι να πληροί τις διατάξεις ίδρυσης και λειτουργίας του Π.Δ. 31/2018 ως σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης (εγκαταστάσεις, διδακτικό προσωπικό, εξοπλισμός κτλ);
    26.Αν ναι, τότε ποιος είναι ο λόγος της αναφοράς του και ταυτόχρονα της μη αναφοράς της Didaktika και άλλων ΚΕΚ που ενδεχομένως υπάρχουν, αφού για να λειτουργήσουν, οφείλουν να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του Π.Δ. 31.2018;
    27.Αν όχι, τότε δύνανται κάθε ΚΕΚ αναγνωρισμένο από το Εθνικό Κέντρο Πιστοποίησης (ΕΚΕΠΙΣ) και τον ΕΟΠΠΕΠ (όπως του Πολεμικού Ναυτικού και της Didaktika), να χορηγούν τίτλο σπουδών ναυαγοσώστη θάλασσας, κατά παρέκκλιση μεν των διατάξεων του Π.Δ. 31/2018, αλλά ισότιμου δε όσων χορηγούν οι σχολές ναυαγοσωστικής βάση νομολογίας (νομικού προηγούμενου);

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Στην Ελλάδα, υπάρχουν περίπου 20 σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, που εδρεύουν σε αντίστοιχο αριθμό πόλεων. Έτσι, είτε οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να επισκεφτούν πόλεις που έχουν σχολές, είτε οι εκπαιδευτές των σχολών να επισκεφτούν τις περιοχές των υποψηφίων για να γίνει η εκπαίδευση.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    28.Νομιμοποιείται ο εκπαιδευτής σχολής να διδάξει σε υποψηφίους εκτός της δηλωθείσας από τη σχολή του έδρας (αίθουσα, κολυμβητήριο, θάλασσα);
    29.Αν όχι, και παρόλα αυτά πραγματοποιηθεί εκπαίδευση, ποιες είναι οι κυρώσεις;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Οι διεθνείς οργανισμοί ναυαγοσωστικής ορίζουν ως ανώτατο όριο υποψηφίων ανά ομάδα εκπαίδευσης τους 12 (ώστε να μπορούν να χωρίζονται εύκολα σε ομάδες των 2, 4, 6, 8) που παιδαγωγικά διευκολύνει τον εκπαιδευτή στην επιτήρηση και χορήγηση ανατροφοδότησής τους [πχ RLSS UK].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    30.Βάση ποιας κατευθυντήριας γραμμής ορίσθηκε ο αριθμός υποψηφίων σε 15;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5, παρ. 2(1): «Πιστοποιητικό σπουδών … εκδοθέν από το ΚΕΚ της Σχολής Υποβρυχίων Καταστροφών του ΠΝ, ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης αυτού». Έρευνα έχει δείξει ότι μόνο 7% των ανανηπτών εκτελούν ποιοτική ΚΑΡΠΑ μετά την παρέλευση 6 μηνών από την εκπαίδευση. Ακόμα χειρότερα, το 5% των ανανηπτών πραγματοποίησε ενέργειες επικίνδυνες για το θύμα [Morgan et al, 1996]. Για αυτό το λόγο, οι πιστοποιήσεις των παρόχων ανάνηψης (ως τέτοιος θεωρείται και ο επαγγελματίας ναυαγοσώστης), απαιτούν ανανέωση και επανεκπαίδευση κάθε 6 μήνες [βλ. σελ. 19, παρ. 10.1-10.4, European Resuscitation Council, 2017]. Ομοίως, έρευνες δείχνουν ότι οι βιολογικές προσαρμογές που αποκτήθηκαν μέσω εξάσκησης, χάνονται μετά την παρέλευση του 1/3 του διαστήματος κατά το οποίο αποκτήθηκαν. Συγκεκριμένα, η μέγιστη πρόσληψη οξυγόνου μειώνεται 10% κατόπιν απραξίας 12 ημερών και 20% μετά από 80 ημέρες [Bergdahl, 2015]. Δηλαδή, ακόμα και στο τέλος της θερινής σεζόν, αν ο ναυαγοσώστης δεν είναι υποχρεωμένος να πραγματοποιεί προπόνηση προσωπικού, θα έχει βιολογικά μειωμένη απόδοση σε σύγκριση με την ημέρα που εξετάστηκε για να λάβει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    31.Βάση ποιας επιστημονικά τεκμηριωμένης έκθεσης, αποδεικνύεται ότι ο κάτοχος πιστοποιητικού σπουδών ειδικότητας ναυαγοσώστη, μπορεί «ανεξαρτήτως χρόνου έκδοσης αυτού» να διατηρεί το επίπεδο του υψηλό για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της ανάνηψης και ομοίως της διάσωσης;
    32.Γιατί οι απόφοιτοι σχολών ναυαγοσωστικής απαιτείται να ανανεώνουν την άδεια κάθε 4ετία ενώ οι απόφοιτοι του ΚΕΚ όχι;
    33.Βάση ποιας επιστημονικής μελέτης κρίνετε επαρκή την αξιολόγηση του ναυαγοσώστη (που έχει πιστοποιηθεί από ναυαγοσωστική σχολή εκπαίδευσης) κάθε 4 χρόνια;
    34.Γιατί δεν θεσμοθέτησε το Π.Δ. 31/2018 την προπόνηση προσωπικού και τη συμμετοχή τους σε αγώνες αθλητικής ναυαγοσωστικής ως τεκμήριο φυσικής κατάστασης;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Θέτει ως όριο για εργασία τα 45 έτη, στερώντας το δικαίωμα εργασίας σε όσους το υπερβούν. Αυτό προξενεί (α) πρόβλημα στελέχωσης των λουτρικών εγκαταστάσεων, (β) συρρικνώνει τον επαγγελματικό κλάδο γιατί συμβάλει στην αριθμητική «θνησιμότητα» αντί στην «αναζωογόνησή» του και (γ) συμπαρασύρει λανθασμένα τα κριτήρια του ΑΣΕΠ για πρόσληψη ναυαγοσώστη πισίνας, παρόλο που οι δεξαμενές διέπονται από νομοθετικές διατάξεις του Υπουργείου Υγείας. Ο περιορισμός είναι αυθαίρετος (επιστημονικά ατεκμηρίωτος) και παράνομος (βάση Ελληνικής και Ευρωπαϊκής νομοθεσίας) Αυτό προκύπτει από τα παρακάτω:
    (1) Ως μέλος, ομιλητής, ερευνητής, εκπαιδευτής και εκπαιδευτής εκπαιδευτών οργανισμών ναυαγοσωστικής που δραστηριοποιούνται σε 3 ηπείρους (Αμερική, Ευρώπη, Ασία), γνωρίζω ότι σε καμία χώρα δεν τίθεται ανώτατο όριο ηλικίας για την πρόσληψη ναυαγοσωστών.
    (2) Στην Αμερική, «ανεξάρτητα από το αν κάποιος είναι άνω των 40 ετών, όσο μπορεί να περνάει τις εξετάσεις, να διατηρείται σε φυσική κατάσταση και να κάνει τη δουλειά, πρέπει να του επιτρέπεται να εργάζεται.» [West Bend 2010]. Παρόμοια είναι η άποψη του Νομικού Συμβούλου του International Life Saving Federation – Europe που θα εκδοθεί στο τέλος Μαΐου.
    (3) Η υπηρεσία σας έχει ενημερωθεί πως «ο αυτοδίκαιος αποκλεισμός δεν είναι νόμιμος. […] Η θέσπιση ηλικιακού ορίου για την χορήγηση της οικείας άδειας συνιστά κατ’ αρχήν αθέμιτο απρόσφορο περιορισμό στην άσκηση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας, καθώς ο θεμιτός στόχος διαπίστωσης της πραγματικής ικανότητας του υποψηφίου εξυπηρετείται με την ad hoc ειδική ουσιαστική αξιολόγηση των ικανοτήτων του στις δοκιμασίες.» [Συνήγορος του Πολίτη, 2017, αρ. πρωτ. 221992/7234/2017].
    (4) Η υπηρεσία σας πρόσφατα έλαβε εκ επιστολή με αυτό το περιεχόμενο: «Η υπηρεσία Υγειονομικού του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής αιτιολογεί, στο υπ. αρ. πρωτ. 2530.1/47363/17/28-6-2017 φύλλο εγγράφου συνεργασίας (που συνοδεύει τις παραπάνω σχετικές αρ. 4 και 6 απαντήσεις της ΔΛα του ΥΠΝΑΝΠ), την αύξηση του ανώτατου ορίου ηλικίας των ναυαγοσωστών από τα 45 έτη στα 50 έτη, κατόπιν προσκόμισης συγκεκριμένων ιατρικών πιστοποιητικών που προαναφέρθηκαν, επικαλούμενη την αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης. Δεδομένου όμως ότι, το προσδόκιμο επιβίωσης έχει ανέλθει στην χώρα μας στα 81 έτη, δεν αιτιολογείται αυτοδικαίως και πάντως όχι επαρκώς, από την προαναφερθείσα υπηρεσία και, ως εκ τούτου από τη ΔΛΑ του ΥΠΝΑΝΠ, το προτεινόμενο ανώτατο όριο των 50 ετών,» [Συνήγορος του Πολίτη, 2018, αρ. πρωτ. 221992/10370/2018].
    (4) Η ίση μεταχείριση αποτελεί ένα θεμελιώδες δικαίωμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι παράνομο να γίνεται διάκριση στο πρόσωπου κάποιου λόγο ηλικίας [Ευρωπαϊκή Επιτροπή].
    (5) Η «εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας, ηλικίας ή γενετήσιου προσανατολισμού» προασπίζει την αρχής της ισότητας και την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας στην Ελλάδα [Ν. 3304/2005].
    (6) Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο εξέδωσε Οδηγία «για τη διαμόρφωση γενικού πλαισίου για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία», Συγκεκριμένα αναφέρει: «Οι διακρίσεις λόγω […] ηλικίας μπορούν να υπονομεύσουν την επίτευξη των στόχων της συνθήκης ΕΚ, ειδικότερα δε την επίτευξη υψηλού επιπέδου απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας, την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και της ποιότητας ζωής, την οικονομική και κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. […] Προς τούτο, πρέπει να απαγορεύεται σε όλη την Κοινότητα κάθε άμεση ή έμμεση διάκριση λόγω […] ηλικίας στους τομείς που καλύπτονται από την παρούσα οδηγία. […] Τα άτομα που έχουν υποστεί διακριτική μεταχείριση λόγω […] ηλικίας πρέπει να διαθέτουν κατάλληλα μέσα έννομης προστασίας […] οι ενώσεις ή τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει επίσης να δύνανται να κινήσουν διαδικασίες, όπως ορίζουν κατ’ ιδίαν τα κράτη μέλη, είτε εξ ονόματος κάποιου θύματος είτε προς υπεράσπισή του, χωρίς να θίγονται εθνικοί δικονομικοί κανόνες όσον αφορά την εκπροσώπηση και την υπεράσπιση ενώπιον των δικαστηρίων.» [Οδηγία 2000/78/ΕΚ].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    35.Σε ποια επιστημονικά τεκμηριωμένη γνωμοδότηση (που εξηγεί γιατί το όριο είναι 45 και όχι λχ 46, αλλιώς είναι αυθαίρετη, αντιδεοντολογική και πρόχειρη) και σε ποια νομοθεσία βασίστηκε η ΔΛΑ για να θέσει το όριο ηλικίας;
    36.Γιατί η ΔΛΑ ενώ έχει ενημερωθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη από το 2017 ότι το όριο ηλικίας δεν συνάδει με την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το διατήρησε ως είχε;
    37.Γιατί, παρά τις επανειλημμένες επικοινωνίες μου με την υπηρεσία σας, δεν ζητήθηκε η γνωμοδότηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, που είναι η αρμόδια αρχή για την προστασία της δημόσιας υγείας μέσω ελέγχου και πρόληψης ατυχημάτων και των μη λοιμωδών νοσημάτων (όπως ο πνιγμός) [Ν. 3370/2005, άρθρο 20, Υπουργείο Υγείας 2009];
    38.Σε ποια αιτιολογική έκθεση και στρατηγική στηρίζεται η πεποίθηση ότι αυξάνοντας τον αριθμό ναυαγοσωστών ανά παραλία και ταυτόχρονα θέτοντας ηλικιακό φραγμό, θα καταφέρετε να αυξήσετε και όχι να μειώσετε την στελέχωση των παράκτιων λουτρικών εγκαταστάσεων από ναυαγοσώστες;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Βάση ερευνών και μακροχρόνιας εμπειρίας, διεθνώς άλλες τεχνικές διάσωσης προτιμούνται και άλλες έχουν καταργηθεί. Σε κάθε χώρα, οι οργανισμοί που είναι αρμόδιοι από το κράτος για να ρυθμίζουν θέματα διάσωσης, χρησιμοποιούν κοινό εκπαιδευτικό σύγγραμμα για την εκπαίδευση, ώστε να εξασφαλίζεται τυποποίηση. Το άρθρο 5, προβλέπει την διδασκαλία τεχνικών διάσωσης στο νερό χωρίς να τις κατονομάζει, ούτε αναφέρει το που μπορεί να τις μελετήσει ο υποψήφιος ναυαγοσώστης. Έτσι, αν σε ένα λουτρικό χώρο εργάζονται ναυαγοσώστες πιστοποιημένοι από διαφορετικές σχολές, όταν κληθούν να αντιμετωπίσουν ένα επείγον περιστατικό που απαιτεί τη συνεργασία τους, (πχ ακινητοποίηση τραυματισμένης σπονδυλικής στήλης έπειτα από βουτιά στα ρηχά και πρόσκρουση του αυχένα με τον πυθμένα), ενδεχομένως θα υπάρξει σύγχυση και αποτυχία στην διάσωση επειδή θα είναι εκπαιδευμένοι σε διαφορετικές τεχνικές διάσωσης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    39.Πόσες (αριθμητικά) τεχνικές διάσωσης κρίνει η υπηρεσία σας ότι πρέπει να διδάσκονται;
    40.Ποιες συγκεκριμένες τεχνικές διάσωσης (ονομαστικά) κρίνετε ότι πρέπει να διδάσκονται για να βελτιστοποιηθεί η διάσωση και να εξασφαλιστεί η ακεραιότητα του ναυαγοσώστη;
    41.Προτείνετε κάποιο σύγγραμμα που πρέπει να χρησιμοποιείται ως ενιαία εθνική γραμμή ή επιτρέπετε σιωπηρά στους διευθυντές/ εκπαιδευτές να διδάσκουν ό,τι νομίζουν κατά το δοκούν;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Ορίζεται ορθά η διδασκαλία τεχνικών διάσωσης σε άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ). Καμία ειδικότητα από αυτές που ορίζει το ΠΔ 31/2018 για τον διευθυντή και εκπαιδευτή (κολύμβηση, ναυαγοσωστική, δραστηριότητες νερού ανοιχτού ή κλειστού τύπου) δεν απαιτεί γνώση αντιμετώπισης ΑμεΑ. Εξαίρεση αποτελεί η ειδικότητα «Ειδική Φυσική Αγωγή» (μετονομάστηκε σε «Προσαρμοσμένη Φυσική Αγωγή») που περιλαμβάνει εξάμηνη διδασκαλία κολύμβησης, και συνεπώς πρέπει να θεωρηθεί «δραστηριότητα νερού κλειστού τύπου». Επίσης, δεν προτείνατε λεπτομερή διδακτέα ύλη και εκπαιδευτικό σύγγραμμα, μέσα από το οποίο θα μπορούσε ο υποψήφιος να αποκτήσει γνώσεις και συναφή εκπαίδευση. Νομοθέτηση τύπου «αποφασίζω και ορίζω ότι πρέπει να διδάξεις», χωρίς να προσδιορίζεται το αντικείμενο της διδασκαλίας, δημιουργεί έντονο σκεπτικισμό για τον νομοθέτη και δεν προστατεύει κανέναν. Ήλπιζα ότι ο κ. Κουρουμπλής, θα προστάτευε ουσιαστικά τα ΑμεΑ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    42.Ποιες τεχνικές διάσωσης κρίνει η υπηρεσία σας ότι πρέπει να διδάσκονται οι ναυαγοσώστες για την διάσωση των λουομένων ΑμεΑ;
    43.Πως τεκμαίρει ο Διευθυντής Σπουδών και ο Εκπαιδευτής, τη γνώση τεχνικών διάσωσης ΑμεΑ για να τις διδάξει, προκειμένου να ωφελήσει και όχι να βλάψει τα άτομα που θα επιδιώξει να σώσει;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Ο κατάλογος των θεωρητικών εξετάσεων, υστερεί επικίνδυνα σε μια σειρά επειγουσών καταστάσεων που οι διεθνείς οργανισμοί περιλαμβάνουν στην διδακτέα και εξεταστέα ύλη τους επειδή συμβαίνουν στους λουτρικούς χώρους (θέση ανάνηψης, πρωτοβάθμιος έλεγχος, διάνοιξη αεραγωγού και ακινητοποίηση ατόμου με σπονδυλικό τραυματισμό, εγκεφαλικό, επιληψία, κάταγμα, πνιγμονή, διαβήτης, αντικείμενο χωμένο στο σώμα, τσίμπημα από θαλάσσια ζωή, πχ αχινοί, τσούχτρες κτλ); (βλ. Royal Life Saving Society, Surf Life Saving Association κτλ).

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    44.Η εξεταστέα ύλη των λιμενικών αρχών, ταυτίζεται με την διδακτέα ύλη των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης;
    45.Εάν ναι, πώς θα αντιμετωπίσει ένας ναυαγοσώστης συχνών περιστατικών αν δεν προβλέπεται η εκπαίδευσή του σε αυτά;
    46.Εάν όχι, ποια είναι η διδακτέα ύλη των σχολών;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Με επιστολή μου στις 4/12/2017, κατατέθηκε στην υπηρεσία σας κατάλογος με προτεινόμενη διδακτέα ύλη που η βιβλιογραφία ανέδειξε τις τελευταίες δεκαετίες ως χρήσιμη αλλά δεν συμπεριλάβατε στο Π.Δ [Αβραμίδης, 2017]. Συγκεκριμένα: (1) Έρευνες δείχνουν ότι το 20% όσων επιβίωσαν από θανατηφόρο περιστατικό (πνιγμό, ανακοπή κτλ), είχε επιθανάτια εμπειρία (ΕΘΕ) [Holden & Avramidis, 2016]. (2) Όσοι αντιμετώπισαν απειλητική κατάσταση, ίσως βιώσουν αγχώδη μετατραυματική διαταραχή που διαταράσσει την επαγγελματική, κοινωνική και προσωπική συμπεριφορά [Grosse, 2001].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    47.Πώς θα αντιμετωπίσει ο ναυαγοσώστης 1 στα 5 θύματα που επιβίωσαν με ΕΘΕ, αν δεν περιλαμβάνεται στην διδακτέα ύλη;
    48.Πως θα διαχειριστεί ο ναυαγοσώστης και ο επικεφαλής την αγχώδη μετατραυματική διαταραχή, αν δεν την έχουν διδαχθεί;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Ο κατάλογος πρακτικών δοκιμασιών είναι παρωχημένος. Τέτοιες δοκιμασίες, χρησιμοποιούνταν από διεθνείς οργανισμούς την δεκαετία του 1980. Έκτοτε, έχουν αντικατασταθεί από άλλες που εξετάζουν πιο κρίσιμες δεξιότητες. Συγκεκριμένα:
    (1) Γίνεται πρόβλεψη για την εξέταση σε τεχνικές προσέγγισης, λαβές αποφυγής και ρυμούλκηση κινδυνεύοντος με άμεση σωματική επαφή, που θέτει την ασφάλεια στου ναυαγοσώστη σε κίνδυνο και δυσκολεύει την διάσωση. Δεν προβλέπει την εξέταση των τεχνικών διάσωσης με σωσίβιο παρόλο που υποχρεώνει τις σχολές ναυαγοσωστικής να το διαθέτουν. Αυτές οι τεχνικές σήμερα ονομάζονται διάσωση (lifesaving) και όχι ναυαγοσωστική (lifeguarding) και απευθύνονται κυρίως σε μη πιστοποιημένους ναυαγοσώστες, που επιθυμούν να μάθουν τρόπους διάσωσης όταν βρίσκονται στον τόπο του συμβάντος και πρέπει να σώσουν χωρίς ναυαγοσωστικό εξοπλισμό και νομική υποχρέωση για την τήρηση μέτρων πρόληψης. Το σωσίβιο υπάρχει για να προστατεύει και το θύμα και τον ναυαγοσώστη, και όχι για να είναι διακοσμητικό αξεσουάρ της σχολής και της λουτρικής εγκατάστασης [Avramidis, 2008].
    (2) Προβλέπεται η εξέταση στην ανέλκυση αντικειμένου βάρους 3 kg από βάθος 6μ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    49.Στην αιτιολογική έκθεση ποιου φορέα (από αυτούς με τους οποίους διαβουλευτήκατε ή του εξωτερικού) βασιστήκατε για να αφήσετε ανέγγιχτο το θεματολόγιο;
    50.H εξεταστέα ύλη της λιμενικής αρχής για την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ναυαγοσώστη θάλασσας είναι ίδια με αυτή των σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης;
    51.Αν όχι, σε τι δοκιμασίες θα πρέπει να υποβάλλουν οι σχολές τους υποψηφίους τους;
    52.Προτίθεστε να προβείτε σε επικαιροποίηση των διατάξεων, και εάν ναι, στο πρωτόκολλο ποιων διεθνών οργανισμών προτίθεστε να βασιστείτε;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5: Η άδεια ναυαγοσώστη χορηγείται σε όσους κριθούν ικανοί από την επιτροπή σε αθλητικές επιδόσεις, συμπεριλαμβανομένης της κωπηλασίας. Στο ίδιο άρθρο, παρακάτω ορίζεται ότι οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε πισίνα ή θαλάσσιο χώρο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    53.Η λιμενική αρχή θα εξετάζει τους υποψηφίους στην κωπηλασία ακόμα και όταν οι εξετάσεις διενεργούνται σε κολυμβητήριο;
    54.Αν όχι, κρίνετε τα κριτήρια εξέτασης ως ενιαία και τυποποιημένα ή ότι χωρούν ερμηνείας από την εκάστοτε εξεταστική επιτροπή που πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες αυτοβούλως για να απαντήσει σε θέματα που δεν προβλέπονται με σαφήνεια;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Ως τεκμήριο επαρκούς φυσικής κατάστασης και ετοιμότητας του ναυαγοσώστη στις απαιτήσεις της διάσωσης, το άρθρο 5, θέτει τα 400μ των 10′ και τα 100μ σε 2′. Διεθνείς οργανισμοί και η έρευνα έχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις για την πιστοποίηση του ναυαγοσώστη. Συγκεκριμένα, το ILS θέτει την κολύμβηση 100μ σε 1.40′ [link]. Το RLSS UK και οργανισμοί της Κοινοπολιτείας Διάσωσης τα 400μ σε 8′ [link], και οι Tipton et al 2006 σε 7.5′ [link].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    55.Βάση ποιας επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνατε επαρκή την διάνυση του λουτρικού χώρου μέσω κολύμβησης 400μ σε 10′ και των 100μ σε 2′, ώστε όταν προσεγγιστεί το αναίσθητο θύμα, να μην έχει παρέλθει τόσος χρόνος που θα έχει οδηγήσει σε νέκρωση των εγκεφαλικών του κυττάρων και μόνιμη νευρολογική βλάβη;
    56.Πόσο περήφανοι μπορεί να αισθανόμαστε για την ναυτική χώρα μας και τι μήνυμα περνάμε στον τουρισμό μας, όταν διαθέτουμε τους πιο αργούς (κολυμβητικά) ναυαγοσώστες στον κόσμο;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Κατά τον Κανόνα Προστασίας 30/120 (Fenner et al., 1999), κάθε ναυαγοσώστης πρέπει να είναι σε θέση να εντοπίζει το θύμα εντός 30» και να φτάνει στο σημείο του για να τον σώσει εντός 120», με σκοπό να μην προκληθούν μη αναστρέψιμες εγκεφαλικές βλάβες και να είναι αποτελεσματική η διάσωση. Το άρθρο 7, ορίζει την παρουσία ναυαγοσώστη 200μ εκατέρωθεν του ναυαγοσωστικού πύργου (δηλαδή σε μήκος παραλίας 400μ), αλλά δεν αναφέρει την ακτίνα ζώνης του θαλασσίου χώρου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    57.Ποια είναι η μέγιστη ζώνη του εποπτευόμενου θαλασσίου χώρου από κάθε ναυαγοσώστη (μήκος, πλάτος); Μπορεί λχ να εκτείνεται σε απόσταση 1km από την ακτή;
    58.Ποιος ευθύνεται για τον καθορισμό της απόστασης (ναυαγοσώστης, επόπτης, υπεύθυνος λουτρικού χώρου, λιμενική αστυνομία, ΔΛΑ) και με ποιο κριτήριο θα ορίζεται, για να είναι ασφαλής και όχι αυθαίρετη;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Το 2014, ο 10-χρονος Μιχαήλ Πασχαλάκης, έχασε τη ζωή του στη θάλασσα από πρόσκρουση με ταχύπλοο σκάφος. Ο άδικος χαμός του έγινε μοχλός πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της ασφάλειας στο νερό μέσω της σύστασης του Safe Water Sports. Ανέδειξε με τον πιο δραματικό τρόπο, μεταξύ άλλων, την επιτακτική ανάγκη διαχωρισμού του θαλασσίου χώρου, σε περιοχή λουομένων και χώρο δραστηριοποίησης των μηχανοκίνητων σκαφών. Το άρθρο 7 δεν κάνει ίχνος αναφοράς στην ανάγκη και τον τρόπο οριοθέτησης.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    59.Μπορούν μηχανοκίνητα πλωτά σκάφη να αναμιγνύονται με τους λουομένους και εάν όχι, πώς οριοθετείται ο θαλάσσιος χώρος;
    60.Με ποιο τρόπο θα διανύει το τεραστίων διαστάσεων (5μ) ταχύπλοο σκάφος του ναυαγοσώστη την θαλάσσια περιοχή των λουομένων ώστε να φτάσει στο θύμα χωρίς να συγκρουστεί καθ’ οδόν με λουόμενους, ελλείψει ορίων και διαδρόμου που δεν προβλέπονται σε καμία διάταξη του Π.Δ.;
    61.Με ποιο τρόπο και υλικά (σημαδούρες, σχοινιά) θα γίνεται η οριοθέτηση;
    62.Ποιος είναι υπεύθυνος για την οριοθέτηση (ναυαγοσώστης, επόπτης ναυαγοσωστών, εκμεταλλευόμενος λουτρικών εγκαταστάσεων);

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 7: Ορίζει ωράριο παροχής ναυαγοσωστικής φύλαξης 10:30-5:30 τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβριο. Η σεζόν που επιτρέπει την κολύμβηση, εκτείνεται εκατέρωθεν αυτών των μηνών, λόγω τουρισμού και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    63.Πώς θα φυλάσσονται οι λουόμενοι πριν και μετά αυτό το ωράριο;
    64.Πώς θα ρυθμίζεται η ναυαγοσωστική κάλυψη στις περιοχές που παρέχουν υπηρεσίες (τουρισμού, αναψυχής) πριν και μετά αυτούς τους μήνες;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 7, παρ. 20ε: «Τοποθετούν σε εμφανή σημεία πρόσβασης στο χώρο των λουτρικών εγκαταστάσεων, ειδικές καλαίσθητες πινακίδες […] οι τυχόν υπάρχοντες περιορισμοί ή απαγορεύσεις». Η διάταξη αγνοεί τρεις βασικές πηγές:
    (1) Το ISO 20712 που τυποποιεί τις σημάνσεις ασφάλειας στο νερό [International Organization for Standardization, 2014].
    (2) Το Π.Δ. 105/95 (ΦΕΚ 67/Α/10-4-1995), με τίτλο «Ελάχιστες προδιαγραφές για την σήμανση ασφάλειας ή/και υγείας στην εργασία σε συμμόρφωση με την Οδηγία 92/58/ΕΟΚ», που εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με στόχο την σήμανση της ασφάλειας και υγείας στους χώρους εργασίας [Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 2001].
    (3) Το παράρτημα «Σήματα σε Ταμπέλες» (σελ. 27) που καθορίζει με σαφήνεια και καλαισθησία τα είδη των σημάνσεων που χρησιμοποιούνται για την πρόληψη τραυματισμών στο νερό [Αβραμίδης 2017].
    Κάθε νομοθέτημα πρέπει να είναι κρυστάλλινα σαφές. Η διάταξη είναι τόσο αόριστη, όσο θα ήταν αν ζητούνταν από κάποιον να τοποθετήσει σήμανση στο δρόμο, αγνοώντας όσα είναι εθνικά και διεθνώς καθιερωμένα από τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ωθώντας όσους κληθούν να την εφαρμόσουν να γίνουν «μαθητευόμενοι μάγοι».

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    65.Θα επικαιροποιήσετε την διάταξη ή θα επιτρέπετε την ερμηνεία των εννοιών «καλαισθησία», «περιορισμός», «απαγόρευση» κατά το δοκούν;
    66.Δεδομένης της απουσίας σαφούς και εμπεριστατωμένου επαγγελματικού περιγράμματος (job description) για το ναυαγοσώστη, τον επόπτη ναυαγοσωστών και τον εκμεταλλευόμενο λουτρικών εγκαταστάσεων, καθώς και της μη μέριμνας για τη καθιέρωση τεχνικού ασφαλείας λουτρικών εγκαταστάσεων, ποιος είναι υπεύθυνος για τον εντοπισμό των κινδύνων και την τοποθέτηση των ανάλογων πινακίδων;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Ο ναυαγοσώστης, μπορεί να αντιληφθεί μόνο οπτικά τον πνιγμό επειδή είναι «σιωπηλός» [Farmakakis, Spyridopoulos, Petridou, 2005], αφού το θύμα δεν έχει τη δύναμη να φωνάξει την στιγμή της εμβάπτισης [Pia, 1974]. Για αυτό, ο ναυαγοσώστης πρέπει να έχει οπτική οξύτητα τουλάχιστον 6/7 [Tipton et al, 2007]. Το άρθρο 4, δεν προβλέπει καν πιστοποιητικό οφθαλμιάτρου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    67.Κρίνεται επιστημονικά ορθή την απουσία πιστοποιητικού από οφθαλμίατρο που να βεβαιώνει ότι ο ναυαγοσώστης έχει επαρκή οπτική οξύτητα ή ότι επιτρέπετε ακόμα και σε άτομα με μερική όραση να εργαστούν ως ναυαγοσώστες;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρα 2 και 7: Ορίζουν ότι οι σχολές ναυαγοσωστικής και οι εκμεταλλευόμενοι λουτρικών εγκαταστάσεων πρέπει να διαθέτουν ταχύπλοο σκάφος.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    68.Βάση ποιας αιτιολογικής έκθεσης ορίσατε το ταχύπλοο ως το μόνο μηχανοκίνητο αποκλείοντας το jet ski που χρησιμοποιείται διεθνώς εκτεταμένα και προσφέρει ευελιξία στον ναυαγοσώστη;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Το σωσίβιο rescue can, αν και επαναστατικό για την εποχή του, θεωρείται πρόγονος του rescue tube. Είναι σκληρό, βαρύ και μπορεί να τραυματίσει θύμα και ναυαγοσώστη, ενώ το δεύτερο κουμπώνει γύρω από το θύμα, βοηθά στην πραγματοποίηση τεχνητής αναπνοής εντός νερού και επιτρέπει στον ναυαγοσώστη να κολυμπήσει ελεύθερα ακόμα και όταν το θύμα είναι αναίσθητο. Το άρθρο 7, ορίζει ως υποχρεωτικό το πρώτο και προαιρετικό το δεύτερο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    69.Που στηρίχτηκε η απόφαση πριμοδότησης της παρωχημένης και όχι της σύγχρονης τεχνολογίας και επίσης ποιος από τους διαβουλευόμενους φορείς την εισηγήθηκε;
    70.Προτίθεστε να καθιερώσετε την αποκλειστική χρήση του rescue tube ή τουλάχιστον να αντιστρέψετε την αναλογία, εναρμονίζοντας την Ελλάδα με την πάγια διεθνή πρακτική;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Το άρθρο 18 του ΠΔ περιέχει εξαιρετικά χρήσιμα παραρτήματα που διευκολύνουν τον εκπρόσωπο της Λιμενικής Αστυνομίας. Δυστυχώς αφήνει αβοήθητο το εκπαιδευτικό προσωπικό της σχολής, μη προσφέροντας ανάλογη τυποποίηση των διαδικασιών της εκπαιδευτικής και εξεταστικής διαδικασίας, καθώς και τον καθορισμό εξοπλισμού και συνθηκών λειτουργίας του λουτρικού χώρου. Με επιστολή μου στις 4/12/2/107, είχα προτείνει 32 παραρτήματα που έδιναν λύσεις σε πλήθος προβλημάτων [Αβραμίδης 2017]. Για παράδειγμα, για τη διαδικασία χαρακτηρισμού των παραλιών ως πολυσύχναστων, προβλέπετε ότι «η επιτροπή αποφαίνεται λαμβάνοντας, ενδεικτικά, υπόψη […] τυχόν επισυμβάντα κατά το παρελθόν ατυχήματα» (άρθρο 11, παρ. 4).

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    71.Σε ποια δεδομένα θα στηριχτεί η επιτροπή για να διαπιστώσει τον αριθμό και το είδος των ατυχημάτων αν δεν υπάρχει βιβλίο συμβάντων από την προηγούμενη σεζόν;
    72.Ελλείψει καταγραφής των περιστατικών παροχής πρώτης βοήθειας και διάσωσης εντός του λουτρικού χώρου σε ένα βιβλίο συμβάντων με εθνικά ενιαίο τρόπο, πως θα συμβάλλει το Π.Δ. στην δημιουργία εθνικού αρχείου επιδημιολογικής επιτήρησης τραυματισμών για να εντοπίσει/ διορθώσει παθογένειες σε κάθε λουτρικό χώρο και στη χάραξη εθνικής πολιτικής μέσα από μια διαδικασία ανατροφοδότησης;
    73.Κρίνεται άσκοπη την συμπερίληψη παραρτήματος που θα περιλαμβάνει το έντυπο αξιολόγησης του υποψηφίου ναυαγοσώστη;
    74.Κρίνεται άσκοπη την συμπερίληψη παραρτήματος με την Αγγλική ορολογία που γνωρίζει ο ναυαγοσώστης;
    75.Πώς θα αποτρέψετε το ενδεχόμενο κρούσματος παιδικής κακοποίησης στον λουτρικό χώρο;
    76.Κρίνεται ουσιαστική την σύνταξη Διαδικασιών Καθημερινής Λειτουργίας και Σχεδίου Επείγουσας Δράσης στους λουτρικούς χώρους, και αν ναι, γιατί δεν συμπεριλήφθηκε κάποια διάταξη που να ορίζει την ύπαρξή τους;
    77.Αν ναι, πώς και από ποιούς θα συντάσσονται;
    78.Αν όχι, με ποιο τρόπο θα προστατέψετε τον ναυαγοσώστη για την άσκηση των καθηκόντων του και τον λουόμενο για την απόλαυση του αγαθού της ασφάλειας στο νερό με τυποποιημένο τρόπο;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Οι εξετάσεις των σχολών για την πιστοποίηση και των λιμενικών αρχών για την χορήγηση άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, γίνονται προφορικά. Είναι σαν εξέταση υποψηφίου για άδεια οδήγησης χωρίς να οδηγήσει αυτοκίνητο. Ανέκαθεν η εξέταση σε όλους τους οργανισμούς του αναπτυγμένου κόσμου, περιλαμβάνει πρακτική δοκιμασία («Η στερνή, η πιο ιερή μορφή θεωρίας είναι η πράξη», Ν. Καζαντζάκης). Αντίθετα, τα τελευταία έτη η τεχνολογία επιτρέπει την παροχή άρτιων οδηγιών κατά την εκπαίδευση και ποιοτική εξέταση της ανάνηψης μέσω της χρήσης του QCPR. Χάρη σε αυτό, εκπαιδευτής και εξεταστής μπορούν να είναι ακόμα πιο αποδοτικοί απέναντι στον μαθητή.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    79.Στις προδιαγραφές ποιου διεθνούς οργανισμού ή στην εισήγηση ποιου φορέα από αυτούς που προσκαλέσατε να συμμετάσχουν στον σχεδιασμό του Π.Δ. 31/2018, βασιστήκατε για να αφήσετε ανέγγιχτο το λανθασμένο πρωτόκολλο εξέτασης ανάνηψης του Π.Δ. 23/2000;
    80.Πως μπορεί ο γιατρός-μέλος της εξεταστικής επιτροπής της λιμενικής αρχής να βεβαιώσει επάρκεια στην ΚΑΡΠΑ εξετάζοντας μόνο με προφορικές ερωτήσεις;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 8. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ναυταθλητικούς αγώνες, κολυμβητικούς αγώνες καθώς και ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή την παραλία ή σε ζώνη λιμένος ή σε θαλάσσια περιοχή. Στην περίπτωση αυτή, η ύπαρξη του βάθρου, που προβλέπεται στο επόμενο άρθρο, δεν είναι υποχρεωτική. Ο διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε ικανό αριθμό ναυαγοσώστων, μετά του απαραίτητου εξοπλισμού των.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    81.Ποιο κριτήριο θα χρησιμοποιήσει ο διοργανωτής για να ορίσει την αναλογία λουομένων : ναυαγοσωστών που θα εξασφαλιστεί επαρκής πρόληψη, διάσωση και φροντίδα;
    82.Ποια μέτρα ασφαλείας πρέπει να ληφθούν στις συγκεκριμένες εκδηλώσεις;
    83.Ποιος εξοπλισμός από αυτόν που προβλέπεται στο Π.Δ. πρέπει να διατίθεται;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 9: Οι προδιαγραφές του βάθρου παραπέμπουν σε προηγούμενες δεκαετίες αφού αφήνουν τον ναυαγοσώστη εκτεθειμένο στις καιρικές συνθήκες. Στον χώρο ελέγχου των αεροδρομίων, ο παρατηρητής οθόνης που σαρώνει τις χειραποσκευές, εναλλάσσεται με συναδέλφους του κάθε 30′ και βρίσκεται σε χώρο με κλιματιζόμενη θερμοκρασία για να διατηρείται σε εγρήγορση, γιατί η ικανότητα προσοχής και αντίληψής μειώνεται μετά από αυτό το διάστημα. Ο ναυαγοσώστης που είναι υπεύθυνος να επιτηρήσει 400μ παραλίας x (απροσδιόριστου μήκους θαλασσίου χώρου) για 8 ώρες (χωρίς ευχέρεια αντικατάστασης), ενώ ο ήλιος κάνει την επιφάνεια του νερού να γυαλίζει «τυφλώνοντας» τον, δεν έχει αυτή τη δυνατότητα. Επίσης ένα βάθρο χωρίς φιμέ παράθυρα, δεν μπορεί να προσφέρει προστασία από τον ήλιο όταν για αρκετές ώρες είναι υπό γωνία. Οι διατάξεις του Π.Δ. φανερώνουν ότι ο ναυαγοσώστης είναι υποεκτιμημένος συγκριτικά με επαγγελματίες επείγουσας ανάγκης που απολαμβάνουν μεγαλύτερης προστασίας (πυροσβέστης, αστυνόμος, διασώστης ΕΚΑΒ) και εκτεθειμένος σε εργατικό κίνδυνο [Brewster, 1997].
    Εργατικό ατύχημα είναι εκείνο που συμβαίνει κατά την εκτέλεση της εργασίας ως άμεση συνέπεια αυτής και εκείνα που οφείλονται σε επαγγελματική ασθένεια, εξαιτίας επιδράσεων από τις συνθήκες εργασίας. Oι εργαζόμενοι, εφόσον υποστούν εργατικό ατύχημα που οφείλεται σε δόλο ή αμέλεια του εργοδότη ή των προσώπων του ή αν υπάρχει παράβαση των διατάξεων για τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, δικαιούνται χρηματική αποζημίωση για ηθική βλάβη βάσει του άρθρου 932 ΑΚ. Σε περίπτωση θανάτου η αποζημίωση επιδικάζεται στα μέλη της οικογένειας (ψυχική οδύνη). Το ποσό της αποζημίωσης εξαρτάται από το βαθμό της βλάβης και ρυθμίζεται από το δικαστήριο [Safety Engineer, 2018].
    Σύμφωνα με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής για την Αναμόρφωση του Πίνακα Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, ένα από τα κριτήρια προστασίας των εργαζομένων, είναι η έκθεση σε αναγνωρισμένους παράγοντες κινδύνου όπως η ιδιαίτερα χαμηλή ή υψηλή θερμοκρασία [Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, 2008].
    Για αυτό, πρέπει οι προδιαγραφές του πύργου να περιλαμβάνουν και τα παρακάτω: «Η κατασκευή του βάθρου γίνεται από κατάλληλα υλικά ώστε να αντέχει σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες και φέρει απαραίτητα κλίμακα ανόδου με μέτωπο στο νερό, μπαλκόνι και από τις 4 πλευρές του, κάθισμα, ιστό σημαίας, φιμέ τζάμια, κλιματισμό και σκέπαστρο για προφύλαξη από τις ακραίες θερμοκρασίες.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    84.Προτίθεστε να προσθέσετε την παρακάτω διευκρίνηση ή θα αφήσετε τον ναυαγοσώστη απροστάτευτο, καθιστώντας ευάλωτη: (α) την προσωπική του υγεία σε εργατικό ατύχημα, (β) την ασφάλεια των λουομένων (αφού ο ναυαγοσώστης δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε υποχρεώσεις που αντιτίθενται στη βιολογία του σώματός του), (γ) την οικονομική κατάσταση του εκμεταλλευόμενου τον λουτρικό χώρο μέσω καταβολής αποζημίωσης για ηθική βλάβη (κατά την έννοια του άρθρου 932 ΑΚ);

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 7: Η ενδυμασία του ναυαγοσώστη περιλαμβάνει μόνο καπέλο, γυαλιά και μαγιό. Ο ναυαγοσώστης είναι εκτεθειμένος στον ήλιο με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου δέρματος [Brewster, 1997] ή τη βροχή σε σπάνιες περιπτώσεις. Καμία πρόβλεψη δεν έχει γίνει για την χορήγηση αντηλιακού, κοντομάνικης και μακρυμάνικης μπλούζας με κουκούλα που θα καλύπτει μεγάλο μέρος του σώματος από τον ήλιο και τη βροχή. Είναι σαν να ζητάμε από ένα αστυνομικό να βγει για περιπολία χωρίς αλεξίσφαιρο γιλέκο, στον αυτοδύτη να καταδυθεί χωρίς συσκευή ελέγχου πλευστότητας, και στον δικυκλιστή να μην φοράει κράνος. Η πολιτεία νομοθετικά αφήνει τον ναυαγοσώστη έκθετο σε περιβαλλοντικούς κινδύνους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    85.Προτίθεστε να προστατέψετε την υγεία του τον ναυαγοσώστη με επιπρόσθετο ρουχισμό για να αποφευχθεί η δημιουργία ενός επαγγελματικού κλάδου εν δυνάμει καρκινοπαθών, από τους οποίους κάποιοι θα αποσυρθούν πρόωρα λόγω υγείας, επιφορτίζοντας οικονομικά το σύστημα υγείας για την φροντίδα του;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 4. Ορίζει ότι οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που έχουν λάβει άδεια λειτουργίας βάση αυτού, δύνανται να χορηγούν μόνο ένα «πιστοποιητικό σπουδών».
    Ο όρος «σπουδών» είναι λανθασμένος γιατί παραπέμπει στην φοίτηση σε ανώτερα ιδρύματα (πανεπιστήμια, κολλέγια κτλ).
    Βάση του ILS και διεθνών οργανισμών, κάθε σχολή εκπαιδεύει/ πιστοποιεί υποψηφίους σε πλήθος γνωστικών αντικειμένων ασφάλειας και διάσωσης. Η εκπαίδευση και πιστοποίηση ναυαγοσωστών, προστατεύει μόνο τους λουομένους οργανωμένων λουτρικών χώρων. Για όσους κολυμπούν σε μη φυλασσόμενους χώρους, είναι απαραίτητη η απόκτηση γνώσεων διάσωσης και πρώτης βοήθειας. Δεν χρειάζεται να πρέπει να γίνει κάποιος ναυαγοσώστης για να μάθει πως μπορεί να προσφέρει βοήθεια εντός/εκτός νερού στον συνάνθρωπο. Η ύπαρξη τέτοιων εκπαιδευτικών προγραμμάτων για απλούς πολίτες, βοηθά στο χτίσιμο τείχους ανοσίας απέναντι στο πρόβλημα με εθνικά ενιαίο τρόπο (κοινό σύγγραμμα, διδακτέα και εξεταστέα ύλη).

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    86.Πως ονομάζεται το «πιστοποιητικό σπουδών» που αποκτά ο υποψήφιος κατόπιν επιτυχούς παρακολούθησης;
    87.Προτίθεστε να αντικαταστήσετε τον όρο «Πιστοποιητικό Σπουδών» με τον πιο δόκιμο «Δίπλωμα Ναυαγοσώστη Θάλασσας» ή «Πιστοποιητικό Ναυαγοσώστη Θάλασσας»;
    88.Περιλαμβάνει η διδακτέα ύλη του ανωτέρω τίτλου σπουδών γνώσεις για εργασία σε κολυμβητικές δεξαμενές/waterpark;
    89.Αν κάποιος φορέας (ομοσπονδία, ΚΕΚ) επιθυμεί να χορηγήσει πιστοποιήσεις που δεν προβλέπονται σε κανένα εδάφιο του Π.Δ. 31/2018 (λχ αντιμετώπιση σπονδυλικού τραυματισμού, διασώστης νερού, πρώτη βοήθεια, αρχηγός ναυαγοσωστών, ασφάλεια στο νερό, επιβίωση σε ναυάγιο, και τα αντίστοιχα γνωστικά αντικείμενα σε επίπεδο εκπαιδευτή), υποχρεούται να λάβει άδεια λειτουργίας σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης από την Λιμενική Αρχή;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Το ILS και διεθνείς οργανισμοί ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, πιστοποιούν Εκπαιδευτές Ναυαγοσωστικής και Πρώτης Βοήθειας. Το ΠΔ 31/2018, ορίζει ως εκπαιδευτή τον Πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ναυαγοσωστική, κολύμβηση ή δραστηριοτήτων νερού ανοιχτού ή κλειστού τύπου.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    90.Δύνανται ο πιστοποιημένος από αλλοδαπούς οργανισμός κάτοχος διπλώματος Εκπαιδευτή Ναυαγοσωστικής Θάλασσας (Beach Lifeguard Instructor) (που δεν είναι πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα ό,τι προβλέπει το ΠΔ 31/2018) να εργαστεί ως εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής αν το δίπλωμά του προέρχεται από αναγνωρισμένο οργανισμό ναυαγοσωστικής της αλλοδαπής χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
    91.Δύναται ο κάτοχος διπλώματος Προπονητή Κολύμβησης ή αθλημάτων υγρού στίβου ανοιχτού ή κλειστού τύπου της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να εργαστεί ως εκπαιδευτής ναυαγοσωστικής θάλασσας ως ισότιμος των πτυχιούχων ΣΕΦΑΑ; Εάν ναι, με ποιο τρόπο θα διασφαλίσετε ότι έχει λάβει εκπαίδευση σε θέματα ναυαγοσωστικής;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 7, παρ. 3: Εφόσον η ναυαγοσωστική κάλυψη λουτρικής εγκατάστασης ανατίθεται, από τους υπόχρεους της παραγράφου 1, σε νομίμως λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, για την τήρηση των υποχρεώσεων των περιπτώσεων (α), (β), (γ), (δ) και (ε) της παραγράφου 1, υπεύθυνη είναι αποκλειστικά η σχολή αυτή.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    92.Επιτρέπετε η ανάθεση ναυαγοσωστικής κάλυψης της λουτρικής εγκατάστασης εκτός από τους δήμους, τους φορείς διαχείρισης χώρων και τις σχολές ναυαγοσωστικής, σε άλλους ενδιαφερόμενους (πχ ΚοινΣΕΠ, συνεταιρισμοί πτυχιούχων ΤΕΦΑΑ ή ναυαγοσωστών, μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα) ή τους αποκλείει μονοπωλιακά;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 3, παρ. 1: Διευθυντής της σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης ορίζεται πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοιχτού τύπου.
    Άρθρο 4, παρ. 1: Η πρακτική διδασκαλία και η θεωρητική για συγκεκριμένα αντικείμενα γίνεται από πτυχιούχο ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοιχτού τύπου.
    Άρθρο 5, παρ. 10: Άδεια ναυαγοσώστη χορηγείται, χωρίς εξετάσεις, στους πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ναυαγοσωστικής ή κολύμβησης ή δραστηριοτήτων νερού κλειστού και ανοιχτού τύπου.
    Με την κύρωση της Διακήρυξης της Bologne το 1999, συστήθηκε το European Qualification Framework (EQF) για να ορίσει ένα ενιαίο πλαίσιο συγκρισιμότητας των τίτλων σπουδών που θα διευκόλυνε τους κατόχους και τους εργοδότες τους [Quieroga, Abraldes & Avramidis, 2013]. Με βάση, αυτό, το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης και ο Διδακτορικός Τίτλος Σπουδών, καταλαμβάνουν τις ανώτερες θέσεις στην πυραμίδα της εκπαίδευσης [Wilkens & Brons, 2013]. Το πλαίσιο αυτό, κατατέθηκε από το ILS-Europe στo EU/Directorate-General for Education and Culture και πέρασε τις εξετάσεις [Wilkens, 2011]. Το περιεχόμενο του πλαισίου δίνει ηγετικό ρόλο σε θέματα διοίκησης στους κατόχους Μεταπτυχιακού (επίπεδο 7) και Διδακτορικού (επίπεδο 8) που έχουν σχέση με την ασφάλεια στο νερό [ILSF, 2012].

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    93.Δύνανται ο κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης με διατριβή στη ναυαγοσωστική από τη ΣΕΦΑΑ ή ισότιμο ίδρυμα της αλλοδαπής να εργαστεί ως Διευθυντής Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης;
    94.Δύνανται ο κάτοχος Διδακτορικού Τίτλου Σπουδών με διατριβή στη ναυαγοσωστική από τη ΣΕΦΑΑ ή ισότιμο ίδρυμα της αλλοδαπής να εργαστεί ως Διευθυντής Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης;
    95.Δύνανται ο πτυχιούχος ΣΕΦΑΑ ή ισότιμου ιδρύματος της αλλοδαπής με ειδικότητα «Ειδική Φυσική Αγωγή» (που η διδάσκουσα και πρόεδρος του ΤΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ, ορίζει ως δραστηριότητα νερού κλειστού τύπου, επειδή περιλαμβάνει 6μηνη διδασκαλία κολύμβησης σε ΑμεΑ), να πάρει άδεια ναυαγοσώστη και να εργαστεί ως Διευθυντής και Εκπαιδευτής Σχολής Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 16: Αναφέρεται στο άρθρο 307 «Παράλειψη Λύτρωσης από Κίνδυνο Ζωής». Το άρθρο 306 του Ποινικού Κώδικα κάνει αναφορά στην έκθεση σε κίνδυνο: «1. Όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που το έχει στην προστασία του ή που έχει υποχρέωση να το διατρέφει και να το περιθάλπει ή να το μεταφέρει, ή ένα πρόσωπο που ο ίδιος το τραυμάτισε υπαίτια, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι μηνών. 2. Αν η πράξη προκάλεσε στον παθόντα: α) βαριά βλάβη στην υγεία του, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών• β) το θάνατό του, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον έξι ετών.» [Ποινικός Κώδικας, άρθρο 306]. Το άρθρο μπορεί να έχει εφαρμογή στο καθήκον του ναυαγοσώστη να προστατεύει τον λουόμενο.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    96.Κρίνεται χρήσιμη την συμπερίληψή του άρθρου 306 Π.Κ. στο άρθρο 16 του Π.Δ. 31/2018;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 5, παρ. 12γ: «Οι Άδειες Ναυαγοσώστη είναι τετραετούς διάρκειας και ανανεώνονται εντός του τελευταίου, πριν την λήξη της ισχύος τους, εξαμήνου, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου στην οποία επισυνάπτονται τα κάτωθι δικαιολογητικά: […] Βεβαίωση που έχει εκδοθεί προσφάτως -όχι πέραν του τριμήνου – από σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης με την οποία βεβαιώνεται ότι διαθέτουν τις προβλεπόμενες ικανότητες για την άσκηση του επαγγέλματος του Ναυαγοσώστη.»

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    97.Για τη χορήγηση της βεβαίωσης, απαιτείται εκ νέου εκπαίδευση ή μόνο εξέταση;
    98.Αν απαιτείται εκπαίδευση, περιλαμβάνει όλο ή μέρος της πρακτικής και θεωρητικής εκπαίδευσης;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Άρθρο 19: Το παρόν αρχίζει να ισχύει ένα μήνα μετά τη δημοσίευσή του. Επειδή το μεταβατικό διάστημα είναι εξαιρετικά μικρό, είναι αδύνατον να εναρμονιστούν με τις διατάξεις του οι λουτρικοί χώροι και όσοι αναλάβουν να προσφέρουν ναυαγοσωστική κάλυψη υπογράφοντας σύμβαση έργου με τους δήμους (λχ σκάφος μήκους 5μ). Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν ήδη υπογεγραμμένες συμβάσεις έργου ή να αδυνατούν να υπογραφούν νέες. Θα έπρεπε να υπάρχει μεταβατικό διάστημα 1 έτους για τις ήδη υπάρχουσες συμβάσεις.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    99.Πώς προτίθεστε να προστατέψετε το αγαθό της δημόσιας υγείας από τραυματισμούς στο νερό, αν αρχίσετε να λαμβάνετε εκκλήσεις αδυναμίας από δήμους να προσφέρουν ναυαγοσωστική φύλαξη, έπειτα από άγονες προκηρύξεις ανάθεσης έργου ναυαγοσωστικής φύλαξης;

    ΔΕΔΟΜΕΝΟ
    Ως επιστήμονας, δεν είμαι υποχρεωμένος μόνο να εντοπίζω το πρόβλημα (αλλιώς δεν θα διέφερα από κάποιον λαϊκιστή), αλλά και να εισηγούμαι προτάσεις για την ίασή του (με επιστολές μου προς την υπηρεσία σας, έχω ήδη εισηγηθεί διατάξεις που αγνοήθηκαν). Στην παρούσα επιστολή μου, αναλύθηκε ένας μεγάλος αριθμός προβλημάτων σε επίπεδο εκπαίδευσης. Αν η διδακτέα ύλη και ο τρόπος διδασκαλίας δεν αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα (λόγο αστοχιών του ΠΔ ή των συνθηκών που υπάρχουν στην Ελλάδα σε επίπεδο κράτους, σχολών κτλ), θα αφήσει τον εκπαιδευτή να προσφέρει χαμηλής ποιότητας εκπαίδευση στον ναυαγοσώστη, ο οποίος με τη σειρά του θα προσφέρει ανάλογης ποιότητας υπηρεσίες πρόληψης, διάσωσης και φροντίδας στους λουομένους. Αυτό φανερώνει την ανάγκη αρτιότερης επιμόρφωσης του διδακτικού προσωπικού των σχολών ναυαγοσωστικής. Με άλλα λόγια, είναι επιτακτικής σημασίας η θωράκιση των εκπαιδευτών από έναν πάροχο συνεχιζόμενης εκπαιδευτικής κατάρτισης, υπερκείμενο των ιδιωτικών σχολών ναυαγοσωστικής, που θα παρέχει γνώσεις που απουσιάζουν από το Π.Δ. και απέδειξαν ότι αγνοούν οι διαβουλευόμενοι με το Υπουργείο Ναυτιλίας φορείς που εισηγήθηκαν το περιεχόμενό του.

    ΕΡΩΤΗΣΗ
    100.Προτίθεται το Υπουργείο Ναυτιλίας να θεσπίσει την ετήσια διεξαγωγή «Σεμιναρίου Επιμόρφωσης Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής Θάλασσας», σε συνδιοργάνωση με κρατικούς φορείς υπεύθυνους για τα ατυχήματα και την ασφάλεια (πχ ΚΕΕΛΠΝΟ, ΣΕΦΑΑ, Υπουργείο Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΥΔΑ), στην οποία καταξιωμένοι επιστήμονες/διδάσκοντες των ανωτέρω φορέων θα καλύπτουν τρέχοντα κενά και όσα ανακύψουν μέσα από την έρευνα και την ανακάλυψη νέων μεθόδων διάσωσης, πρώτης βοήθειας και εκπαίδευσης;

    Στάθης Αβραμίδης DipEd, BEd, MSc, MPH, PhD
    Τιμημένος x2 από το International Swimmming Hall of Fame
    Διδάσκων Εφαρμοσμένης και Αθλητικής Ναυαγοσωστικής ΣΕΦΑΑ-ΕΚΠΑ
    Στέλεχος ΚΕΕΛΠΝΟ
    elagreece@gmail.com

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 11:07 | Εριέττα Παϊδούση

     Είμαι πιστοποιημένη ναυαγοσώστρια της Ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας και αθλοσώστρια με συμμετοχή στους παγκόσμιους αγώνες ναυαγοσωστικής του 2000 στην Αυστραλία. Είμαι επίσης μητέρα ανήλικου παιδιού. Βάση των ανωτέρω, τις τελευταίες δεκαετίες επιθυμούσα όπως όλοι όσοι ασχοληθήκαμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με την ναυαγοσωστική, να αξιωθούμε να δούμε να αναμορφώνεται προς το καλύτερο το νομοθετικό πλαίσιο της ναυαγοσωστικής. Η περιορισμένη εμπειρία μου από το εξωτερικό και η λίγο μεγαλύτερη από την Ελλάδα, με έκαναν να κατανοώ ότι το επίπεδό μας είναι τραγικά χαμηλό. Το αποτέλεσμα είναι να χάνονται άδικα ζωές από πνιγμό και άλλους τραυματισμούς στο νερό αλλά και να εργάζονται υπό άσχημες και άδικες συνθήκες όσοι καλούνται να προστατέψουν τις ζωές των λουομένων. Με ενδιαφέρον είδα την πρωτοβουλία της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας, να κατανοεί αυτή την ανάγκη και να δείχνει την πολιτική βούληση να λύσει τα προβλήματα. Δυστυχώς, από την ανάγνωση του ΠΔ 31/2018 και τα σχόλια που είδαν το φως της δημοσιότητας αλλά και της παρούσας διαβούλευσης του άρθρου 15, καθώς και από τα σχόλια πλήθους συναδέλφων, είναι φανερό ότι έγιναν ΠΟΛΛΑ λάθη. Είναι τυχαίο ότι κανείς δεν έχει γράψει ένα θετικό σχόλιο, παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως η νομοθεσία είναι νέα και συνεπώς «σύγχρονη»; Αμφιβάλω. Το πιο πιθανό είναι ότι και όσοι συμμετείχαν στην νομοθέτηση του ΠΔ 31/2018, δεν θα πρέπει να αισθάνονται καθόλου περήφανοι. Γιατί εάν είναι περήφανοι, τότε θα πρέπει να είναι άσχετοι με την ναυαγοσωστική.

    Πως είναι δυνατόν να είναι περήφανοι με την τεράστια έλλειψη γνώσεων που απαιτούνται κατά την εκπαίδευση του ναυαγοσώστη (δεν γνωρίζει να αντιμετωπίζει ανακοπή παιδιού, επιληψία, αγχώδη μετατραυματική διαταραχή, και πολλά άλλα). Πως είναι είναι δυνατόν να είναι περήφανοι με τον τρόπο που γίνεται η εκπαίδευση και εξέταση των υποψηφίων (οι προφορικές ερωτήσεις για την εξέταση της πρώτης βοήθειας και ανάνηψης είναι ξεκαρδιστικό αστείο). Πως είναι δυνατόν να θέλει το εκπαιδευτικό προσωπικό των σχολών να εξακολουθεί να εργάζεται παράνομα; (Ο νόμος επιτρέπει μόνο στους Πτυχιούχους ΤΕΦΑΑ να εργάζονται ως εκπαιδευτές. Όλοι γνωρίζουμε ότι στις ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ σχολές υπάρχουν άξιοι συνάδελφοι που διδάσκουν αναγκαστικά παράνομα, αφού έχουν γνώσεις αλλά δεν είναι πτυχιούχοι ΤΕΦΑΑ). Το Υπουργείο Ναυτιλίας προσποιείται ότι έφτιαξε καινούργιο νόμο και οι σχολές προσποιούνται ότι τον εφαρμόζουν (λχ υπάρχει σχολή που διδάσκει τεχνικές διάσωσης για ΑμεΑ όπως ορίζει ο νόμος; Αποκλείεται).

    Διαβάζοντας τα σχόλια που αναρτήθηκαν στην παρούσα διαβούλευση, θλίβομαι και απογοητεύομαι. Αν επρόκειτο για οτιδήποτε άλλο, δεν θα είχε τόση σημασία. Αλλά αν σε κάθε λάθος αντιστοιχεί λόγου χάρη ένα περιστατικό, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας είναι υπεύθυνη για θανάτους ή πρόκληση βαριάς βλάβης υγείας σε 100 συνανθρώπους μας! Σκέφτηκαν οι αρμόδιοι της Δ.Λ.Α. ότι είναι τα παιδιά μας και εμείς οι ίδιοι (αυτοί και εμείς) που κινδυνεύουμε από όσα τόσο επιπόλαια έβαλαν τον Π. Κουρουμπλή να υπογράψει;

    Ευελπιστώ ότι όταν κατατεθούν τα συγκεντρωτικά σχόλια της παρούσας διαβούλευσης, ιδίως όσων καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις για επικαιροποίηση, να ληφθούν υπ’ όψιν και να αλλάξει σύντομα το τοξικό ΠΔ 31/2018, που βελτίωσε ελάχιστα σε σύγκριση με όσα διατήρησε λανθασμένα. Απευθυνόμενη δε στην Διεύθυνση Λιμενικής Αστυνομίας, θα συμβούλευα το εξής: Να είστε περισσότεροι δημοκρατικοί και πρόθυμοι να αξιοποιήσετε όσες τεκμηριωμένες προτάσεις σας κατατίθενται από Έλληνες που χαίρουν διεθνής αναγνώρισης και έχουν την διάθεση να προσφέρουν στην πατρίδα. Δεδομένου ότι κανείς σας δεν έχει την παραμικρή γνώση ναυαγοσωστικής, οφείλετε να ακούτε ΟΛΟΥΣ όσους σας καταθέτουν τον απόσταγμα της γνώσης τους (κάτι που προσποιείστε ότι κάνατε, επικαλούμενη την διαβούλευση με την ΕΣΝΕ, αλλά που στην πραγματικότητα όλοι ξέρουμε ότι δεν κάνατε. Και το χειρότερο είναι ότι το ξέρετε και εσείς, αφού έχετε ενημερωθεί γραπτά με την «Επιστολή των Δώδεκα»!)

    Εριέττα Παϊδούση
    Ναυαγοσώστρια Θάλασσας -Αθλοσώστρια

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 10:50 | Andy Anastasios Pappas

    It is a sad day when you realise that 18 years have passed since that inaugural trip to Manly Beach,Sydney Australia for the Rescue 2000 competition ,where the first ever Greek Lifesaving Team took pride and place amongst all the other nations of the world. Sad because back then we had to ask permission from the Red Cross of Greece, to allow us to compete and still after all these years we still dont have a independant Greek Lifesaving Association!! Shame!! We in Australia have become so used to the fact that if the beach is patrolled by our vounteer Australian Lifesavers, we know that its safe to swim and these heroes are there to help us if need be. Hopefully the government of Greece can come up to the times, we are in the year 2018 for God’s sake! They have Taxis-net, but we are still in the dark ages when it comes to regular Greek lifesavers partrolling the lovely world acclaimed Greek beaches. I recommend to the Ministry and the Directorate of Port Police to make a substantial revision of the Decree Law 31/2018 that seems to have huge gaps and mistakes in the teaching and lifeguarding requirements of beach lifeguarding.
    Andy Anastasios Pappas
    Life Member Australian Physiotherapy Association
    Bronze Medallion Surf Lifesaving, Pambula S.L.S.C

    andy_physio@yahoo.com.au

  • 14 Νοεμβρίου 2018, 09:56 | Τελμησσός Μαραθονοδρόμων

    Ο Τελμησσός Μαραθωνοδρόμων, είναι αθλητικός σύλλογος με 350 εγγεγραμμένα ενεργά μέλη. Σκοπός του είναι η προαγωγή της υγείας του ανθρώπου μέσα από τον αθλητισμό. Ως μέρος των δραστηριοτήτων του έχει διεξάγει δράσεις αθλητικής ναυαγοσωστικής. Μέσα από αυτές, είχε την ευκαιρία να συνειδητοποιήσει την αξία της ναυαγοσωστικής ως μέσο προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Με αφορμή την πυρκαγιά στο Μάτι, πλησίον στην φυσική μας έδρα, βιώσαμε έντονα την τραγωδία της απώλειας της ζωής και την απόγνωση που είχαν οι συντοπίτες μας πέφτοντας στην θάλασσα για να σωθούν. Τα παραπάνω γεγονότα, μας βοήθησαν να κατανοήσουμε ότι μια ναυαγοσωστική νομοθεσία που έχει ως σκοπό της την προστασία των πολιτών, δεν θα πρέπει να βασίζεται μόνο στην εκπαίδευση των ναυαγοσωστών αν θέλει να είναι ποιοτική. Με μεγάλη μας λύπη, διαπιστώσαμε από την ανάγνωση δημοσιευμάτων, σχολίων στο παρόν άρθρο από άλλους και των σχολίων του Δρ. Στάθη Αβραμίδη, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας, δεν έχει συμπεριλάβει στις διατάξεις του ΠΔ 31/2018, ρυθμίσεις για την εκπαίδευση των πολιτών σε επείγοντα θέματα. Επίσης, παρατηρήσαμε ότι πλήθος άλλων ελλείψεων, αφήνουν εντελώς απροστάτευτους τους λουομένους (λχ ανυπαρξία ποιοτικής εκπαίδευσης-εξέτασης των ναυαγοσωστών, φτωχή διδακτέα ύλη, ανυπαρξία εκπαιδευτικού συγγράμματος, παρωχημένος εξοπλισμός κτλ). Εκ μέρους του Δ.Σ. του Τελμησσού, που εκπροσωπεί συνολικά 350 μέλη, εισηγούμαστε την πλήρη επικαιροποίηση του ΠΔ 31/2018″, σε μια μελλοντική αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

    Εκ μέρους του ΔΣ
    Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
    Βλάσης Καραβασίλης Γιάννης Μόσχος
    info@telmissos.gr

  • Ο Ελλθνικόσ Ερυκρόσ Σταυρόσ λειτουργεί στην Πάτρα Σχολή Ναυαγοσωστικής Εκπαίδευσης βάση των προδιαγραφών της νομοθεσίας ΠΔ31/2018 αλλά και στα Εθελοντίκά πλαίσια που ορίζει ο ΕΕΣ, όπως επίσης είναι το επίσημο μέλος της Διεθνούς Ναυαγοσωστικής Ομοσπονδίας ILS για την χώρα μας.
    Θα θέλαμε και εμείς με την σειρά μας να σας προωθήσουμε μερικές απο τις σκέψεις μας για την τροποποίηση της νομοθεσίας:
    1. Η κάθε ναυαγοσωστική Σχολή λειτουργεί με Άδεια Λειτουργίας. Θα ήταν σωστό να μπορεί να εκπαιδεύει και εκτός της έδρας της που αναγράφεται στην άδεια για το κοινό όφελος τουλάχιστον όσο αφορά το Εθελοντικό κομμάτι.
    2.Να προστεθούν πιστοποιήσεις πρακτική και θεωρητική στις Σχολές όπως στην εκπαίδευση του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή όπως ορίζει και η νομοθεσία απο πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ευρωπαικού Συμβουλίου Αναζωογόνησης ERC η πιστοποιημένου φορέα στο αντιστοιχο αντικείμενο.
    3. Να αυξηθεί το όριο ηληκίας στα 55 έτη για τους επαγγελματίες όπως είναι σε όλη την Ευρώπη βάση ιατρικών πιστοποιητικών και βεβαίωση σχολών ναυαγοσωστικής για το αξιόλογο στην διάσωση στο υγρό στοιχείο.
    4.Το καινούργιο Π.Δ.αναφέρει οτι την ναυαγοσωστική κάλυψη μπορεί να γίνει μόνο απο ναυαγοσωστικές σχολές οι οποίες αναλαμβάνουν την ευθύνη. Θα θέλαμε να εξεραιθεί η Σχολή Ναυαγοσωστικής τους ΕΕΣ και να μπορεί να κάνει κάλυψη με Εθελοντές Ναυαγοσώστες λόγο ότι δεν υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος από τις καλύψεις παρά μόνο προσφορά στο κοινωικό σύνολο.
    5.Επίσης οι Εθελοντές Εκπαίδευτές Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ να μπορούν να εκπαιδεύουν στην Ναυαγοσωστική (θεωρητικά και πρακτικά) χωρίς να υπάρχει ο περιορισμός του απόφοιτου ΤΕΦΑΑ μόνο για την Σχολή Ναυγοσωστικής του ΕΕΣ και μόνο.
    6. Να διαφινιστεί ο ρόλος του Συντονιστή-Επόπτη και ο ρόλος του.
    7. Σε ότι αφορά το φαρμακείο του Επαγγελματία ναυαγοσώστη να αξιολογηθούν καποια υλικά διότι κάποια απο τα αναγραφόμενα ανήκουν στις ιατρικές πράξεις όπως π.χ. τα ενέσιμα.
    Για την
    Σχολή Ναυαγοσωστικής του ΕΕΣ
    Βασίλειος Χαντζόπουλος
    Εκπρόσωπος Σχολής Ναυγοσωστικής ΕΕΣ