- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 12 – Τροποποιήσεις του ν. 2638/1998

1. Η παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 2638/1998 (Α’ 204) αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Το πτυχίο Πλοιάρχου ή Μηχανικού που χορηγείται από τις Α.Ε.Ν. αντίστοιχα, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών, αποτελεί το απαραίτητο μοναδικό ακαδημαϊκό τυπικό προσόν εξέλιξης του κατόχου του μέχρι την απόκτηση του διπλώματος εμπορικού ναυτικού Α’ τάξης κατά την παρ. 2 του παρόντος άρθρου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.»
2. Στην περίπτ. ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 2 και στην παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2638/1998 η λέξη «Πανεπιστήμια» και η λέξη «Πανεπιστημίων» αντικαθίσταται με τη φράση «Α.Ε.Ι.».
3. Οι περιπτ. η’ και ι’ της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 2638/1998 διαγράφονται.
4. Η παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Τα όργανα διοίκησης της Σχολής είναι το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο, ο Διευθυντής της Σχολής, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Σχολής, η Συνέλευση Τομέα, οι Υπεύθυνοι των Τομέων και οι Υπεύθυνοι των Εργαστηρίων.»
5. Η περίπτ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«δ) Προΐσταται της Σχολής, του Ε.Π. και του Ε.Τ.Π. της Σχολής.»
6. Η περίπτ. η’ της παρ. 4 του άρθρου 7 του ν. 2638/1998 διαγράφεται.
7. Η παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Ο Διευθυντής της Σχολής είναι τακτικό μέλος του Ε.Π. της Σχολής και ορίζεται για τριετή θητεία, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής. Υποψηφιότητα μπορούν να θέτουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ειδικότητας πλοιάρχου για τη Σχολή Πλοιάρχων, και ειδικότητας μηχανικού για τη Σχολή Μηχανικών, και αν δεν υπάρχουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές, επίκουροι καθηγητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων. Αν δεν υπάρχουν καθηγητές των ανωτέρω ειδικοτήτων ή αναπληρωτές ή επίκουροι, υποψηφιότητα μπορούν να θέτουν καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές και ελλείψει αυτών και επίκουροι καθηγητές άλλων ειδικοτήτων. Αν δεν υπάρξουν υποψηφιότητες ή αν παρέλθει η προθεσμία που έχει θέσει ο Υπουργός, ο ορισμός του Διευθυντή γίνεται, με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Μέλη Ε.Π. που έχουν ορισθεί Διευθυντές Σχολής για δύο (2) συνεχόμενες θητείες δεν μπορούν να προτείνονται στη θέση αυτή στην αμέσως επόμενη θητεία, εκτός εάν στη Σχολή υπηρετεί μόνο ένα (1) τακτικό μέλος Ε.Π.»
8. Η παρ. 3 της Ενότητας Δ’ του άρθρου 15 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«3. Τα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν. μπορούν να απασχολούνται εκτός υπηρεσίας σε εφαρμογές του επιστημονικού τους κλάδου, συμβατές με τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα και την επιστημονική τους εξειδίκευση, ως κατωτέρω:
α) Να αμείβονται από χρηματοδοτούμενα έργα που διαχειρίζονται φορείς του Δημοσίου Τομέα.
β) Να αμείβονται από δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
γ) Να ασκούν με ή χωρίς αμοιβή, καθώς και με αποζημίωση κατ’ αποκοπήν, κάθε είδους έργο ή δραστηριότητα, πλην εκείνων που προσδίδουν την εμπορική ιδιότητα. Σε κάθε περίπτωση, μπορούν να μετέχουν με οποιαδήποτε ιδιότητα σε εταιρείες τεχνολογικής βάσης – έντασης γνώσης που προβλέπονται από το άρθρο 23 του ν. 2741/1999 (Α΄ 199).
δ) Να συμμετέχουν ως έμμισθα μέλη σε δύο (2) κατ’ ανώτατο όριο επιτροπές και επιστημονικά ή διοικητικά συμβούλια του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στις οποίες προβλέπεται υποχρεωτικώς η συμμετοχή καθηγητών.
ε) Να κατέχουν τις προβλεπόμενες από τις κείμενες διατάξεις θέσεις Ειδικού Συμβούλου ή Ειδικού Συνεργάτη ή Ειδικού επιστημονικού προσωπικού του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
στ) Να διδάσκουν σε A.E.I., σε δημόσιες σχολές, σε δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (I.E.Κ.) και Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Κ.Ε.Κ.).
η) να ασκούν ελευθέριο επάγγελμα.»
Η άδεια για την εκτός υπηρεσίας απασχόληση χορηγείται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου μέλους Ε.Π. και τη σύμφωνη γνώμη του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής στην οποία υπηρετεί.»
9. Στην Ενότητα Δ’ του άρθρου 15 του ν. 2638/1998, προστίθεται παρ.4 ως εξής:
«4. Στα μέλη Ε.Π. των Α.Ε.Ν. απαγορεύεται:
α) Να απασχολούνται ως σύμβουλοι ή με διοικητικό ή διδακτικό έργο ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση και χρονική διάρκεια σε ιδιωτικό φορέα παροχής εκπαιδευτικών υπηρεσιών, που δεν υπάγεται στο Δημόσιο τομέα.
β) Να ιδρύουν ή να συμμετέχουν με οποιαδήποτε σχέση ή ιδιότητα σε επιχειρήσεις ή εταιρείες ή κοινοπραξίες ή κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα, στα οποία ανατίθεται η εκπόνηση μελετών ή προγραμμάτων ή η εκτέλεση συγκεκριμένου έργου ή η προμήθεια υλικού ή η παροχή υπηρεσιών από την οικεία ή άλλη Α.Ε.Ν.
γ) Να κατέχουν αμειβόμενη θέση ως μέλη σε περισσότερες από δύο επιτροπές ή Δ.Σ. του Δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα.
δ) Να κατέχουν άλλη πλην της Α.Ε.Ν. μόνιμη οργανική θέση στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα. Οι κατέχοντες τέτοια θέση υποχρεούνται εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του νόμου να επιλέξουν αν θα διατηρήσουν τη θέση μέλους Ε.Π. Α.Ε.Ν. ή τη θέση του Δημοσίου.»
10. Η παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Κάθε μέλος του Ε.Π. δικαιούται να λάβει εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια, με σκοπό τον εμπλουτισμό και την ανανέωση των γνώσεων και της εμπειρίας του, που επιτυγχάνεται ιδίως:
α) με την απασχόληση σε εκπαιδευτικά ιδρύματα και χώρους εργασίας, στο εσωτερικό ή το εξωτερικό, στους οποίους γίνεται εφαρμογή μεθόδων και γνώσεων που αφορούν στη ναυτιλία,
β) με τη συμμετοχή του σε δραστηριότητες εκπαιδευτικού ιδρύματος ή άλλου σχετικού επιστημονικού φορέα της χώρας ή του εξωτερικού, με συναφή με το επιστημονικό του αντικείμενο απασχόληση,
γ) με τη συμμετοχή του σε επιστημονικά ή άλλα σχετικά με τη ναυτιλία συνέδρια, εκπαιδευτικές ή μορφωτικές ανταλλαγές ή παρουσίαση σεμιναρίων σε άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα,
δ) με τη φοίτησή του σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού για την απόκτηση μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών ή διδακτορικού διπλώματος και
ε) με τη ναυτολόγησή του σε πλοίο, όσον αφορά στα μέλη του Ε.Π. ναυτικών μαθημάτων.»
11. Η παρ. 2 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. α) Η εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια που δικαιούνται τα μέλη του Ε.Π. των Α.Ε.Ν. ανέρχεται σε ένα (1) έτος για κάθε έξι (6) έτη υπηρεσίας ή έξι (6) μήνες για κάθε τρία (3) έτη υπηρεσίας ή δύο (2) μήνες ανά έτος. Ειδικά για τα μέλη του Ε.Π. ναυτικών μαθημάτων τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής βαρύνουν το Κεφάλαιο Ναυτικής Εκπαίδευσης. Η επιλογή, εξεύρεση ιδρύματος ή φορέα ή η ναυτολόγηση σε πλοίο γίνεται με ευθύνη του ενδιαφερομένου.
β) Κατ’ εξαίρεση, η διάρκεια της εκπαιδευτικής άδειας για φοίτηση σε A.E.I. για απόκτηση τίτλων μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών ισούται με τη διάρκεια του μεταπτυχιακού ή διδακτορικού προγράμματος σπουδών και μπορεί να παραταθεί μέχρι το μισό της αρχικής διάρκειας.
γ) Μετά τη λήξη της εκπαιδευτικής ή επιστημονικής άδειας των προηγούμενων παραγράφων, ο εκπαιδευτικός υποχρεούται να υπηρετήσει στη Σχολή για διπλάσιο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, ο εκπαιδευτικός καταβάλλει στο Δημόσιο, κατά τις διατάξεις του δημόσιου λογιστικού, ποσό ίσο με τις αποδοχές του χρόνου που υποχρεούται να υπηρετήσει.»
12. Οι παρ. 3 και 4 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 και η περίπτ. α’ της παρ. 5 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 διαγράφονται.
13. Η παρ. 8 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«8. Αυτός που τελεί σε εκπαιδευτική ή επιστημονική άδεια υποχρεούται σε τακτά χρονικά διαστήματα, οριζόμενα από την απόφαση με την οποία χορηγείται η άδεια, να υποβάλλει αναφορά προς το Εκπαιδευτικό Συμβούλιο της Σχολής που υπηρετεί σχετικά με την αξιοποίησή της, με στοιχεία της πορείας των σπουδών ή της απασχόλησής του. Αν δεν υποβάλει αναφορά ή αν δεν προκύπτει πρόοδος, η άδεια ανακαλείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, μετά από εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής που υπηρετεί.»
14. Η παρ. 12 του άρθρου 16 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«12. Η εκπαιδευτική άδεια χορηγείται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου και εισήγηση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της Σχολής στην οποία υπηρετεί.»
15. Η παρ. 1 του άρθρου 20 του ν. 2638/1998 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Οι σπουδές περιλαμβάνουν έξι (6) διδακτικά εξάμηνα, δύο (2) εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί πλοίου και την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Κάθε διδακτικό εξάμηνο περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες που αντιστοιχούν σε εξήντα (60) πιστωτικές μονάδες. Οι πιστωτικές μονάδες που αντιστοιχούν σε κάθε μάθημα ορίζονται, με κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Κάθε εξάμηνο πρακτικής άσκησης επί πλοίου αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες. Η πτυχιακή εργασία αντιστοιχεί σε είκοσι (20) πιστωτικές μονάδες.»
16. Στην παρ. 2 του άρθρου 22 του ν. 2638/1998:
α) στο δεύτερο εδάφιο, η ημερομηνία «5η Ιουλίου» αντικαθίσταται από την ημερομηνία «9η Ιουλίου» και
β) το τρίτο εδάφιο αντικαθίσταται ως εξής: «Τα εξάμηνα πρακτικής άσκησης επί του πλοίου πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους.»
17. Στην περίπτ. β’ της παρ. 2 του άρθρου 23 του ν. 2638/1998 η φράση «εισηγείται στο Σ.Ν.Ε. το συμβούλιο της Α.Ε.Ν., ύστερα από πρόταση της οικείας Σχολής ή Σχολών» αντικαθίσταται από τη φράση «αποφασίζει το Συμβούλιο της Α.Ε.Ν., ύστερα από πρόταση του Εκπαιδευτικού Συμβουλίου της οικείας Σχολής ή Σχολών».
18. Στην παρ. 3 του άρθρου 23 του ν. 2638/1998:
α) στο πρώτο εδάφιο η φράση «με απόφαση του Υπουργού» αντικαθίσταται με τη φράση «με απόφαση του Συμβουλίου Α.Ε.Ν., κατόπιν έγκρισης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».
β) στο δεύτερο εδάφιο, η φράση «με έγκριση του Υπουργού» αντικαθίσταται με τη φράση «με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής».