- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 01

Η παρ. 2 του άρθρου πρώτου του ν. 2932/2001 αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Για την εφαρμογή του παρόντος τίθενται οι κάτωθι ορισμοί:
α) πλοιοκτήτης: είναι το πρόσωπο που ορίζεται στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 2 του Κανονισμού (Ε.Ο.Κ.) με αριθμ. 3577/1992 του Συμβουλίου «για την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης Kυκλοφορίας των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό των Κρατών – Μελών (θαλάσσιες ενδoμεταφορές)» – L 364/7-10/12-12-92.
β) πλοίο: είναι τα επιβατηγά και οχηματαγωγά, επιβατηγά ή φορτηγά, τα οποία είναι δρομολογημένα σε τακτική γραμμή επιβατικών μεταφορών, καθώς και τα πλοία που έχουν ολική χωρητικότητα μέχρι εξακόσιες πενήντα μονάδες υπολογισμού, σύμφωνα με την παρ.1 του άρθρου αυτού. Ο τύπος του πλοίου προκύπτει από το έγγραφο εθνικότητας (certificate of registry).
γ) δρομολογιακές γραμμές: είναι εκείνες που εντάσσονται στο δίκτυο ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και διακρίνονται σε κατηγορίες ως κύριες και τοπικές. Ειδικότερα, κύρια γραμμή είναι εκείνη που συνδέει λιμένες της ηπειρωτικής χώρας με νησιωτικούς λιμένες ή λιμένες μεταξύ των νησιών που δεν ανήκουν στον ίδιο νομό και δεν είναι τοπική γραμμή. Τοπική γραμμή είναι εκείνη που συνδέει λιμένες της ηπειρωτικής χώρας με νησιωτικούς λιμένες που ανήκουν στον ίδιο νομό ή απέχουν μεταξύ τους μέχρι τρία ναυτικά μίλια ή δεν διαταράσσουν την οργάνωση του ευρύτερου εσωτερικού δικτύου θαλασσίων μεταφορών της χώρας, ανεξαρτήτως διοικητικής υπαγωγής τους.
δ) αρμόδιο Υπουργείο/ αρμόδιος Υπουργός: είναι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.»