Άρθρο 36 Θέματα ιδιωτικού οπλισμού προσωπικού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

 

Στο άρθρο 128 του ν. 3079/2002 «Κύρωση του Κώδικα του προσωπικού Λ.Σ.» (Α’ 311), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προστίθεται παράγραφος 13 ως ακολούθως:
«13. Η παράγραφος 8 του άρθρου 10 του ν. 2168/1993 (Α’ 147) εφαρμόζεται αναλόγως και στα στελέχη του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ που έχουν εφοδιαστεί με άδεια οπλοφορίας ιδιωτικού όπλου. Με τον Κανονισμό που εκδίδεται σύμφωνα με την περίπτωση γ) της παραγράφου 2 του άρθρου 126 του παρόντος νόμου, ρυθμίζονται ειδικότερα ζητήματα ως προς την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.».

 • 25 Φεβρουαρίου 2020, 13:56 | Φιλοκτήμων

  Αξιότιμε κύριε Υπουργέ – Αγαπητοί συνάδελφοι,
  νομίζω ότι ο Κανονισμός 68 και συγκεκριμένα περί κατοχής και οπλοφορίας ιδιωτικού πυροβόλου όπλου από το προσωπικό ΛΣ-ΕΛΑΚΤ στο σύνολο του είναι επαρκής αλλά επειδή ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο φρονώ ότι υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης.
  Ενδεικτικά αναφέρονται τα ακόλουθα:
  -όταν στέλεχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ απολέσει το έντυπο άδειας κατοχής και οπλοφορίας ιδιωτικού όπλου αποδεδειγμένα λόγο κλοπής/ληστείας να γίνεται άμεση επανέκδοση του εντύπου και να μην αφαιρείται η άδεια οπλοφορίας και ο οπλισμός του στελέχους για ένα και πλέον έτη. Έτσι επιτυγχάνεται η καλύτερη άσκηση των αστυνομικών καθηκόντων ειδικά των στελεχών που στερήθηκαν χρημάτων για να αγοράσουν ιδιωτικό πυροβόλο όπλο ,
  -τα στελέχη ΛΣ-ΕΛΑΚΤ τα οποία προτίθενται να εκδώσουν άδεια κατοχής και οπλοφορίας ιδιωτικού όπλου στο όνομα τους εκτός από τις προβλεπόμενες υγειονομικές εξετάσεις από την Ειδική Επιτροπή Καταλληλότητας για την ορθή χρήση όπλου προσωπικού ΛΣ να εξετάζονται την ίδια ημέρα γραπτά και πρακτικά από επιτροπή αποτελούμενη από πιστοποιημένους εκπαιδευτές οπλοτεχνικής ΔΕΠΙΧ Γ’ και εφόσον πετύχουν την υγειονομική γραπτή και πρακτική δοκιμασία να τους χορηγείται σχετική βεβαίωση την οποία θα χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό για την έκδοση προαναφερόμενης άδειας,
  -να προβλεφθεί να υπάρχει χρονικός περιορισμός για την έκδοση της άδειας οπλοφορίας για παράδειγμα μέχρι 20 ημέρες ως προς την τήρηση ως προς την τήρηση της διοικητικής διαδικασίας και σε περίπτωση που δεν χορηγείται άδεια να ενημερώνεται εγγράφως το στέλεχος,
  -το έντυπο της άδειας οπλοφορίας να υπογράφεται σε επίπεδο Κλαδάρχη Επιχειρήσεων.
  Θα ήθελα να ενημερώσω τους συναδέλφους ότι σε περίπτωση συνταξιοδότησης στέλεχος ΛΣ-ΕΛΑΚΤ που κατέχει ιδιωτικό οπλισμό παραδίδει υποχρεωτικά τον οπλισμό και τα πυρομαχικά του στην ΚΑΟ/ΛΣ και εφόσον αυτός επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να προβεί στην πώληση τους για χρονικό διάστημα δυο ετων ή (διαζ) να απευθυνθεί στην κατά τόπου Αστυνομική Διεύθυνση κατοικίας του προκειμένου να εκδώσει άδεια κατοχής πυροβόλου όπλου με την ίδια διαδικασία που ακολουθείται και για τα απόστρατα στελέχη της ΕΛΑΣ.

 • 24 Φεβρουαρίου 2020, 12:18 | ΚΩΣΤΑΣ

  ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κε ΥΠΟΥΡΓΕ,
  ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΔΩΣΩΤΕ ΤΙΣ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΝΤΟΛΕΣ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΜΙΑ ΑΔΕΙΑ ΟΠΛΟΦΩΡΙΑΣ ΝΑ ΜΗΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΩΣ ΕΞΙ (06) ΜΗΝΕΣ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΕΝΩ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΗΜΕΡΕΣ..

 • 19 Φεβρουαρίου 2020, 09:06 | Δημήτριος ΑΛΒΑΝΟΣ

  Αξιότιμε Κε Υπουργέ,
  Ο ισχύον κανονισμός περί κατοχής και οπλοφορίας προσωπικού Λ.Σ. σίγουρα χρήζει βελτιώσεων. Ενδεικτικά αναφέρω ότι σε περίπτωση ανάκλησης άδειας κατοχής και οπλοφορίας ο ανωτέρω κανονισμός ορίζει ως ελάχιστο χρόνο για την έκδοση νέας άδειας ή επανεξέτασης το 1 ημερολογιακό έτος. Φυσικά μετά την πάροδο ενός έτους δεν εκδίδεται η νέα άδεια και μπορεί να παρέλθουν αρκετοί μήνες μετά.
  Επίσης ένα φαινόμενο που παρατηρείται είναι η έκδοση δεύτερης άδειας , δηλαδή δεύτερου όπλου σε ορισμένα στελέχη. Δεν είναι ξεκάθαρο στο σύνολο του προσωπικού Λ.Σ. σε ποιες περιπτώσεις και κάτω από ποιες προϋποθέσεις δύναται να κατέχει και δεύτερο ιδιωτικό όπλο.
  Εκτιμώ ότι η διαρκής εκπαίδευση, η συντήρηση των στελεχών και ένας νέος αναμορφωμένος κανονισμός είναι πιο απαραίτητα από ποτέ.

 • 17 Φεβρουαρίου 2020, 18:05 | ΝΙΚΟΣ

  ΑΞΙΟΤΙΜΕ Κε ΥΠΟΥΡΓΕ ΜΟΥ
  Τα περισσοτερα εκ των στελεχων αγοραζουν απο προσωπικα τους χρηματα τον ατομικο τους οπλισμο και εξοπλισμο Τους …καλο θα ηταν με την αποστρατεια τους να μεταπιπτει η αδεια οπλοφοριας σε αδεια οπλοκατοχής και να μην χρειάζεται για να κρατησουμε το ιδιωτικο μας οπλο να εγγράφομαστε σε Σκοπευτικους Συλλογους (εξτρα χρηματα για αγωνες και εγγραφη).