- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 9 Έλεγχος ασφάλειας πλοίων

1. Ο Κλάδος Ελέγχου Πλοίων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ασκεί τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες για την επιθεώρηση και πιστοποίηση των υπό ελληνική σημαία πλοίων που προβλέπονται στις διατάξεις του πρώτου μέρους του ν.δ 187/73 (Α’261) καθώς και στις προβλέψεις της ισχύουσας εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ανατίθενται στους εξουσιοδοτημένους από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής οργανισμούς (νηογνώμονες), όπως καθορίζονται κάθε φορά στην προβλεπόμενη από την παρ. 1 του άρθρου 39 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261), απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
2. Μέχρι την ημερομηνία θέσης σε ισχύ του προεδρικού διατάγματος που εκδίδεται κατ’ εξουσιοδότηση του άρθρου 20 του ν. 4622/2019 (Α’133), η κατανομή των αρμοδιοτήτων του Κ.Ε.Π. καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα ελάχιστα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα που διαθέτουν οι επιθεωρητές κράτους σημαίας του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, καθώς και η διαδικασία ελέγχου και επιθεωρήσεων πλοίων από επιθεωρητές και ελεγκτές του Κ.Ε.Π.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητες των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων (Τ.Κ.Ε.Π.) , τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα, η διαδικασία εκπαίδευσης και πιστοποίησης των επιθεωρητών τους ανά τομέα επιθεώρησης και ελέγχου που διενεργούν, η διαδικασία για τη διενέργεια επιθεωρήσεων και ελέγχων πλοίων, το είδος και το εύρος της ευθύνης των επιθεωρητών και ελεγκτών πλοίων, η χρήση της τεχνολογίας για την άμεση ενημέρωση – εκπαίδευση των μελών των Τ.Κ.Ε.Π. της περιφέρειας, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα με τη λειτουργία, στελέχωση και έλεγχο του έργου των Τ.Κ.Ε.Π.
5. To άρθρο 106 του ν.4504/2017 (Α’ 184) όπως αυτό αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 1 του άρθρου 52 του ν. 4597/2019 (Α’35), καθώς και οι παράγραφοι 2 και 3 του άρθρου 52 του ν. 4597/2019 (Α’ 35) καταργούνται.
6. Τα πιστοποιητικά που έχουν εκδοθεί ή θεωρηθεί μέχρι την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος από τον Κ.Ε.Π., τα Τ.Κ.Ε.Π. ή τους εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες) εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης ή θεώρησής τους αντίστοιχα.
7. Η Τεχνική Επιτροπή του άρθρου 35 του ν.δ. 187/1973 (Α’ 261) δύναται, πέραν των αναφερομένων στο π.δ. 201/2007 (Α’227), να γνωμοδοτεί και επί θεμάτων τεχνικής φύσης περί της εφαρμογής της διεθνούς, ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας που αφορούν στην κατασκευή, στον εξοπλισμό, στα συστήματα και τις διατάξεις πλοίων και βοηθητικών ναυπηγημάτων υπό ελληνική σημαία στους τομείς ναυτικής ασφάλειας και πρόληψης ρύπανσης.
8. Ο έλεγχος για την διαπίστωση καθώς και την αποκατάσταση βλάβης ή ζημίας πλοίων υπό ελληνική σημαία αποτελεί υποχρέωση του φορέα πιστοποίησης αυτών. Σε πλοία που παρακολουθούνται από άποψη κυβερνητικής πιστοποίησης από εξουσιοδοτημένους οργανισμούς (νηογνώμονες), ο Κ.Ε.Π. ή τα Τ.Κ.Ε.Π. δύνανται να διενεργούν επιπρόσθετο έλεγχο κατόπιν αξιολόγησης του είδους και του εύρους της βλάβης ή της ζημίας, αντίστοιχα, εφόσον το κρίνουν αναγκαίο.