- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 13: Επιθεώρηση πλοίων

1. Στο άρθρο 2 του π.δ. 345/2000 (298 Α’) προστίθεται παρ. 9 ως εξής:
«9. Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στα Τοπικά Κλιμάκια Επιθεώρησης Πλοίων (ΤΚΕΠ) ιδιωτών, των οποίων η επιχειρηματική ή εμπορική δραστηριότητα των ιδίων, των μελών της οικογένειας τους και των συγγενών τους μέχρι και 2ου βαθμού, σχετίζεται με την κατηγορία στην οποία εκτελούν ελέγχους ή επιθεωρήσεις».

2. α) Στην παρ. 1.2 του άρθρου 3 του ΠΔ 345/2000 προστίθεται στοιχείο 1.2.5. ως εξής:
«1.2.5. Για αρχικές και περιοδικές επιθεωρήσεις του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) του πλοίου, επιθεωρητής τηλεπικοινωνιακού τομέα σύμφωνα με την παράγραφο 1.2.4, ο οποίος έχει γνώση των σχετικών κανονισμών, των τεχνικών χαρακτηριστικών, των σχετικών κανόνων και κανονισμών εγκατάστασης και χειρισμού του συστήματος AIS, μετά από σύμφωνη γνώμη και οδηγίες του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (Κ.Ε.Ε.Π.)».
β) Τα στοιχεία 1.2.5 έως 1.2.11 αναριθμούνται σε 1.2.6 έως 1.2.12 αντιστοίχως.

3. Στο τέλος του στοιχείου i της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 4 του πρώτου άρθρου του π.δ. 38/2011 (ΦΕΚ 96 Α’) προστίθενται οι λέξεις :
«καθώς και στα πλοία που υπάγονται στις διατάξεις του ΒΔ 36/67 (Α΄9/67), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει».

4. Οι αρχικές και περιοδικές επιθεωρήσεις του συστήματος αυτόματης αναγνώρισης (AIS) των πλοίων δύνανται να διενεργούνται και από επιθεωρητές τηλεπικοινωνιακού τομέα-μέλη των Τοπικών Κλιμακίων Επιθεώρησης Πλοίων.

5. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καταρτίζεται πρόγραμμα εκπαίδευσης στελεχών του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου για την πιστοποίησή τους ως ελεγκτών για τη διενέργεια ελέγχων πλοίων στο πλαίσιο της Διεθνούς Σύμβασης για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα (SOLAS 74, ΚΕΦ ΙΧ και ΧΙ-2), του Διεθνούς Κώδικα ασφαλούς διαχείρισης (Κώδικας ISM) και του Διεθνούς Κώδικα για την ασφάλεια των πλοίων και των λιμενικών εγκαταστάσεων (Κώδικας ISPS).
Με όμοια απόφαση συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εκπόνηση εγχειριδίου επιθεώρησης σύμφωνα με τους Κώδικες ISM και ISPS.

6. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου δύνανται να ρυθμίζονται θέματα ελαχίστων κριτηρίων προσόντων επιθεωρητών και ελεγκτών σχεδίων ή/και μελετών των Διευθύνσεων Επιθεώρησης Εμπορικών Πλοίων (ΔΕΠ) και Μελετών – Κατασκευών (ΔΜΚ) του Κλάδου Ελέγχου Εμπορικών Πλοίων (Κ.Ε.Ε.Π) του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, καθώς και διαδικασίες συνεχούς εκπαίδευσης των ανωτέρω προσώπων.