- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 12 Μεταβατικές διατάξεις

1. Άδειες ίδρυσης και λειτουργίας σχολών ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης που έχουν εκδοθεί από τις Λιμενικές Αρχές, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν μέχρι την ημερομηνία λήξης τους και πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος Διατάγματος, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του. Μετά την ημερομηνία λήξης της ισχύος των ανωτέρω αδειών και εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος, το επάγγελμα συνεχίζει να ασκείται και εκδίδεται, δίχως κατάθεση παραβόλων, η βεβαίωση της παραγράφου 5 του άρθρου 2. Οι σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, των οποίων οι ιδρυτές είναι εφοδιασμένοι με βεβαίωση συνδρομής νομίμων προϋποθέσεων για την ίδρυση και λειτουργία σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, πρέπει να πληρούν τις προϋποθέσεις του παρόντος, εντός δύο (2) μηνών από την ημερομηνία δημοσίευσής του.
2. Άδειες ναυαγοσωστών, που έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, εξακολουθούν να ισχύουν, μέχρι την ημερομηνία λήξης της ισχύος τους, εφόσον δεν έχει εκλείψει καμία από τις προϋποθέσεις χορήγησής τους και ανανεώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 12 και 15 του άρθρου 5, κατά το υπόδειγμα του Παραρτήματος «Κ».
3. Άδειες ναυαγοσωστών, που έληξαν πριν την έναρξη ισχύος του παρόντος, λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας των 45 ετών, σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις και ανακλήθηκαν από τη Λιμενική Αρχή, μπορούν να αποδοθούν στους δικαιούχους, με αίτησή τους, εφόσον δεν έχει εκλείψει καμία από τις προϋποθέσεις χορήγησής τους και στο πρόσωπο των ενδιαφερομένων πληρούνται οι προϋποθέσεις του παρόντος για τους άνω των σαράντα πέντε (45) ετών ναυαγοσώστες.