Άρθρο 08 Άλλοι φορείς υπόχρεοι παροχής ναυαγοσωστικής κάλυψης

1. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν όσοι διοργανώνουν κάθε είδους ψυχαγωγικές, πολιτιστικές, μουσικές και κοινωνικές εκδηλώσεις στον αιγιαλό ή/ και στην παραλία ή σε θαλάσσια περιοχή, καθώς και κάθε είδους ναυταθλητικούς και κολυμβητικούς αγώνες, πλην εκείνων των αθλητικών συναντήσεων, των οποίων η διεξαγωγή αδειοδοτείται σύμφωνα με τον ν. 2725/1999 (Α΄121). Σε όλες τις περιπτώσεις του προηγούμενου εδαφίου, η ύπαρξη του βάθρου που προβλέπεται στο άρθρο 9 δεν είναι υποχρεωτική. Ο υπόχρεος διοργανωτής οφείλει να αναθέτει τη ναυαγοσωστική κάλυψη σε λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των αγώνων και εκδηλώσεων του παρόντος άρθρου.
2. Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης έχουν οι φορείς (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) που έχουν άδεια λειτουργίας παιδικής κατασκήνωσης, εφόσον γίνεται χρήση θαλάσσιου χώρου. Ο υπόχρεος φορέας οφείλει να προσλαμβάνει τουλάχιστον έναν (01) ναυαγοσώστη.

 • 21 Φεβρουαρίου 2020, 18:52 | Τσιαντούκλα Βάνα

  Όπως θα διαπιστώσει κάποιος βλέποντας τα ποσά για τις ναυαγοσωστικές καλύψεις τα τελευταία 2 χρόνια θα δει οτι τα ποσά για το ναυαγοσωστικό σκάφος είναι υπέρογκα σε σχέση με τις υπόλοιπες καλύψεις, αυτό συμβαίνει γιατί ο εκάστοτε εργολάβος κοστολογεί τιμές καυσίμων λες και το σκάφος περιπολεί σε όλη την διάρκεια της βάρδιας του, στην πραγματικότητα στις περισσότερες των περιπτώσεων βλέπουμε σκάφη αραγμένα στα λιμάνια πολλές φορές και χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, καθώς είναι πολύ δύσκολο ο καθημερινός τους έλεγχος από το εκάστοτε λιμεναρχείο. Όποιος έχει ασχοληθεί πραγματικά με την ναυαγοσωστική στην Ελλάδα καταλαβαίνει για τι περιπτώσεις αισχοκερδιας μιλάμε εις βάρος των δήμων.το παρών προσχέδιο φροντίζει να εκτινάξει ακόμα περισσότερο το κόστος και τα κέρδη κάποιον βάζοντας ένα επιπλέον 5μέτρο σκάφος για κάθε συντονιστή!! Πραγματικά διερωτώμαι υπήρχε κάπου στην Ελλάδα η ανάγκη για δεύτερο, τρίτο και τέταρτο πεντάμετρο ανά δήμο; ΟΧΙ!! Τότε όλο αυτό σε τι εξυπηρετεί;; Μήπως τελικά το παρόν προσχέδιο έχει ξεφύγει από την πρόληψη των πνιγμών και τείνει σε άλλη κατεύθυνση;;;

 • 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:55 | Zenia

  Συμφωνώ με τον ΘΑΝΟ και θέλω άμεση εφαρμογή. Ειδικά σε μουσικές εκδηλώσεις κοντα στην θάλασσα η παρουσία ναυαγοσωστών είναι αναγκαία.

 • 21 Φεβρουαρίου 2020, 17:40 | Spiros

  Απαραίτητη η παρουσία ναυαγοσωστών σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που οι διοργανωτές πολλές φορές παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Μπράβο για την σκέψη σας.

 • Φτάνοντας αυτή η ολιγοήμερη διαβούλευση στο τέλος της, το ΣΩΜΑΤΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ απευθύνει έκκληση προς τη νέα ηγεσία του ΥΝΠΠ :
  Μην συνεχίσετε τις αποτυχημένες πολιτικές των προκατόχων σας. Αυτό το ΠΔ που προτείνουν τα όργανα σας, είναι ξεκάθαρο ότι δεν επικεντρώνεται στο κοινωνικό συμφέρον και την ασφάλεια στις καθορισμένες από την Πολιτεία ακτές κολύμβησης, αλλά επικεντρώνεται στην ανάδειξη και καθιέρωση των εργολάβων – σχολών ναυαγοσωστικής σε αναγκαία και εκβιαστική επιλογή των παράκτιων ΟΤΑ.
  Εμείς ως επαγγελματίες ναυαγοσώστες δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δική μας ζωή, και τη ζωή συνανθρώπων μας εκβιαζόμενοι από οποιονδήποτε, σε εκτέλεση έργου εκτός των ορίων των εγκεκριμένων 1504 ακτών κολύμβησης. Τα στοιχεία και τα όρια αυτών των ακτών έχουν καθοριστεί ακριβώς από την Πολιτεία, και επαναλαμβάνουμε ότι μπορείτε να τα βρείτε στον ισότοπο http://www.bathingwaterprofels.gr του ΥΠΕΚΑ. Εντός των καθορισμένων ορίων των ακτών κολύμβησης, σας βεβαιώνουμε ότι ο καθένας από εμάς τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες, έχει τις σωματικές ικανότητες και γνώσεις, για να βοηθήσει τον οποιονδήποτε. Για αυτή τη δουλειά ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος έως 2,5 μ. είναι υπεραρκετό, και αυτό εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες.
  Η οποιαδήποτε διάσωση και αρωγή στην ανοικτή θάλασσα, εκτός των καθορισμένων ορίων των επιτηρούμενων ακτών κολύμβησης, είναι ευθύνη των κρατικών υπηρεσιών έρευνας και διάσωσης με τα δικά τους μέσα. Αποτελεί κοινωνική πρόκληση, και κανείς δεν πείθεται ότι ο οποιοσδήποτε άσχετος και ανίκανος εργολάβος με οποιαδήποτε 5μετρα φουσκωτά και τζετ σκι πρέπει να ακριβοπληρώνεται από την κοινωνία μέσω εκβιαζόμενων με πρόστιμα ΟΤΑ, για αποκλειστικές ειδικές και επικίνδυνες υπηρεσίες αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος, το οποίο ο Ελληνικός Λαός από καταβολής Κράτους πληρώνει και συντηρεί. Αλήθεια ποιο «πλήρωμα» ενός «5μετρου διασωστικού σκάφους ιδιώτη εργολάβου» και με ποια «εκπαίδευση», έχει τις ικανότητες των ανδρών και των μέσων του Λιμενικού Σώματος;

  Κύριοι εισηγητές του ΠΔ, πρέπει να κατανοήστε ότι η ασφάλεια στις ακτές κολύμβησης έχει πρωταγωνιστές τους επαγγελματίες ναυαγοσώστες και μόνον αυτούς, και αυτό με προτεραιότητα εντός των ορίων των ακτών κολύμβησης.
  Ως Επαγγελματικό Σωματείο προειδοποιούμε για την προάσπιση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας με κάθε τρόπο και σας καλούμε:
  1ον : Να λάβετε υπόψη τα σχόλια μας της 19 Φεβρουαρίου 2020, 15:29, προκειμένου να εναρμονιστείτε με την ισχύουσα νομοθεσία που αναφέρουμε.
  2ον : Να δώσετε την δυνατότητα στους ΟΤΑ να προσλαμβάνουν κατά προτεραιότητα για τις ακτές τους, επαγγελματίες ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό και για κάθε μία ακτή ξεχωριστά, και όχι με διαγωνισμούς για ανάθεση του συνόλου των ακτών σε εργολάβους.
  3ον : Να ορίσετε και να εξασφαλίσετε καθαρό ποσό 13.000 €, ως ελάχιστη ετήσια αποζημίωση του επαγγελματία ναυαγοσώστη – επιτηρητή ακτής ο οποίος με το δικό του προσωπικό εξοπλισμό θα εκτελεί μόνος του το έργο του.
  Σύμφωνα με τις δικές σας εκτιμήσεις, αυτή τη χρονιά το κόστος για κάθε εμπλεκόμενο πρόσωπο στη ναυαγοσωστική κάλυψη θα είναι περίπου 28.000 €. Από αυτά, τα 4.000 € θα καταλήγουν στο ναυαγοσώστη, και τα υπόλοιπα στους «εργολάβους».

  Η ΤΕΛΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ:

  Αναθέσετε απευθείας σε εμάς, τους κατά κύριο επάγγελμα ναυαγοσώστες την ασφάλεια των ακτών κολύμβησης. Ως επαγγελματίες έχουμε ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΤΟΧΥΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ έναντι οποιουδήποτε «εργολάβου».
  Με τα 20.000.000 € που εκτιμήσατε ότι είναι διατεθειμένη να δαπανήσει η πολιτεία εφέτος, οι παράκτιοι ΟΤΑ θα μπορέσουν να προσλάβουν 1.500 δίκαια αμειβόμενους ναυαγοσώστες με τον δικό τους εξοπλισμό, και για όλη τη διάρκεια της δεσμευτικής για τη χώρα μας κολυμβητικής περιόδου των 5 μηνών (1η Ιουνίου έως 31 Οκτωβρίου).
  Θα επιτρέψετε έτσι σε 1.500 νέους ανθρώπους να ζήσουν αξιοπρεπώς, και θα μπορέσει ο καθένας τους να κάνει όνειρα για τη ζωή του συμμετέχοντας ενεργά και υπεύθυνα στη τοπική του κοινωνία.
  Αναλογιστείτε το κοινωνικό όφελος με την δημιουργία 1.500 θέσεων εργασίας σε μια Πατρίδα που τόσο δοκιμάζεται.
  Αναλογιστείτε το όφελος στον τουρισμό μας κατά το μήνα Οκτώβριο με επιτηρούμενες και ασφαλείς ακτές.

  Εκτός και αν με το ίδιο κόστος των 20.000.000€ θεωρούνται από κάποιους προτιμότεροι η ίσως και αποτελεσματικότεροι 711 «εποχικοί δούλοι» κάποιων «εργολάβων» για 4 μήνες.

  ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ κάθε επαγγελματία ναυαγοσώστη σε αποχή εργασίας, χωρίς να ευτελίζεται δεχόμενος όρους δουλικότητας από κανένα «εργολάβο» μέχρι να ικανοποιηθεί το δίκαιο αίτημα μας.

  ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ να αγωνιστούμε για το δίκαιο και για τη Πατρίδα μας.

  ΠΡΟΣΔΟΚΟΥΜΕ στην πολιτική σωφροσύνη και κοινωνική ευαισθησία της νέας ηγεσίας του ΥΝΑΝΠ, την οποία σεβόμαστε και εκτιμούμε.

 • 20 Φεβρουαρίου 2020, 23:56 | Antonis

  Καλησπερα μιλώντας σας ως άνθρωπος του χώρου πίστευε ότι είναι πολύ κακή ιδέα να αλλάζει το ΠΔ κάθε 2 χρόνια !

 • 20 Φεβρουαρίου 2020, 15:47 | Κωνσταντίνος

  Μήπως όλο αυτό γίνεται για τα τα συμφέροντα κάποιον συγκεκριμένων ναυαγοσωστικων σχολών?? γνωρίζεται πως κάποιοι ναυαγοσώστες είναι ακόμα απλήρωτοι από το περασμένο καλοκαίρι ενώ ήταν συνεπής στα καθήκοντά τούς καθόλη την διάρκεια της σεζόν..? θέλουμε ξαφνικά να γίνουμε Αυστραλία χωρίς να υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό,με άρτια ψυχική και σωματική ακεραιότητα.

 • 18 Φεβρουαρίου 2020, 14:37 | ΘΑΝΟΣ

  Συμφωνώ με ολόκληρο το ΠΔ και εστιάζοντας στο συγκεκριμένο άρθρο θεωρώ πως είναι απαραίτητη η εφαρμογή του, καθώς θα οδηγήσει στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων οποιουδήποτε χαρακτήρα. Διασφαλίζει την ανθρώπινη ζωή.

 • 17 Φεβρουαρίου 2020, 09:13 | βασίλης

  Υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης…. Ο υπόχρεος διοργανωτής οφείλει να αναθέτει την ναυαγοσωστική κάλυψη σε λειτουργούσα σχολή ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης επαγγελματική η εθελοντική, η οποία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την πλήρη ναυαγοσωστική κάλυψη των αγώνων και εκδηλώσεων του παρόντος άρθρου.