Άρθρο 5: Νομικός Χαρακτήρας Λιμενικού Σώματος

1. Το Λιμενικό Σώμα ανήκει στην οργανωτική δομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και συμβάλλει, κατά την ειδικότερη αποστολή του, στην αποτελεσματική άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτού.

2. Το Λιμενικό Σώμα είναι ένοπλο Σώμα, στρατιωτικώς οργανωμένο, το ένστολο προσωπικό του οποίου έχει την ιδιότητα του στρατιωτικού σύμφωνα με το Στρατιωτικό Ποινικό Κώδικα (Σ.Π.Κ.). Στο προσωπικό του εφαρμόζονται οι διατάξεις που αφορούν στα άλλα ένοπλα Σώματα, εφόσον τούτο ορίζεται ειδικά από το νόμο, καθώς και οι διατάξεις του αρ. 129 του Κώδικα Προσωπικού Λιμενικού Σώματος (Κ.Π.Λ.Σ.) που κυρώθηκε με το ν. 3079/2002 (ΦΕΚ 311 Α).

3. Στις διεθνείς σχέσεις του Λιμενικού Σώματος χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος “Hellenic Coast Guard”.

  • 27 Δεκεμβρίου 2012, 13:47 | Βασίλης

    1.Το Αρχηγείο Ελληνικής Ακτοφυλακής ανήκει στην οργανωτική δομή του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου …
    2.Η Ελληνική Ακτοφυλακή είναι ένοπλο Σώμα αστυνόμευσης, στρατιωτικώς συντεταγμένο …
    3.Στις διεθνείς σχέσεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής χρησιμοποιείται ο αγγλικός όρος “Hellenic Coast Guard”.

  • 19 Δεκεμβρίου 2012, 12:07 | ΚΙΡ

    Δείτε άρθρο 6 μιλάει για αστυνόμευση και για απλή υποστήριξη της ναυτιλίας . Είμαστε ΣΩΜΑ ασφαλείας . Τα συμφέροντα κάποιον ακόμα λαμβάνονται υπόψιν στην χρεωκοπημενη Ελλάδα του 2012. Α ναι στην Αγγλική κύριοι το Hellinic Coast Guard σημαίνει Ελληνική Ακτοφυλακή ακόμα και στην μετάφραση μηδέν παίρνουν οι φωστήρες του υπουργείου. Αποσυρετε τώρα αυτό το άρθρο που μόνο κακό θα κάνει στο ΣΩΜΑ .

  • 13 Δεκεμβρίου 2012, 22:07 | kotsos

    Η εμμονή των κυβερνήσεων να δαιτηρούν τον στρατιωτικό χαρακτήρα του σώματος στα χαρτιά μόνο είναι εντυπωσιακή.Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει μελέτες που αποδεικνύουν πως τα στελέχη του νιώθουν περισσότεροι αστυνομικοί μιας και τα (περισσότερα) καθήκοντά τους είναι αστυνομικής φύσεως παρά στρατιωτικοί.Η εμμονή στον Σ.Π.Κ είναι κάτι που μεγάλο μέρος του σώματος δεν τον αντιλαμβάνεται.
    Θα μπορούσατε να κάνετε την υπέρβαση και να αλλάξετε την νομολογλια όπως έγινε πριν μερικά χρόνια με τοην ΕΛ.ΑΣ

  • 13 Δεκεμβρίου 2012, 18:22 | ΚΩΣΤΑΣ

    ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ 6 ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΕΧΕΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΣΚΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΑΛΛΑ ΝΑ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ?
    ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΕΠΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΑΣΟΚ ΕΙΧΕ ΒΓΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΤΟΥ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΕ ΤΙΠΟΤΑ. ή Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΟΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ ή ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ !!!!ΑΣ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ!!!