- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 73 Ηλεκτρονική δήλωση αργίας επαγγελματικών πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων

1. α.Η θέση σε ή η άρση απότην κατάσταση αργίας επαγγελματικούπλοίουαναψυχής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 3 και επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου του άρθρου 10,δηλώνονται, ηλεκτρονικά, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σε ειδική εφαρμογή, που λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) σε διασύνδεση με το «e – Μητρώο Πλοίων» και τα λοιπά πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή του. Η δήλωση, εκ της οποίας προκύπτει το ακριβές συνολικό χρονικό διάστημα αργίας, ανά έτος, περιλαμβάνει τα στοιχεία του πλοίου, της πλοιοκτησίας και του σημείου ακινητοποίησής του. Η Άδεια Εκτέλεσης Πλόων ή το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης ή το αντίστοιχο πιστοποιητικό όσον αφορά σε πλοίο υπό ξένη σημαία, φυλάσσονται με μέριμνα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή. Η έννοια της αργίας συνίσταται στην ακινησία του πλοίου για συνεχές χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών. Η αργία βεβαιώνεται ηλεκτρονικά, εκ μέρους της κατά τόπο αρμόδιας Λιμενικής Αρχής, μέσω διασταύρωσης στοιχείων από τις εγγραφές στο ημερολόγιο του πλοίου ή στο ναυτολόγιο του πλοίου, κατά περίπτωση και εφόσον διαθέτουν,από το Βιβλίο απόπλου –κατάπλου που τηρείται από τη Λιμενική Αρχή, στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας παρέμεινε αργούν ή από την ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 11 του άρθρου 20, ή από την ηλεκτρονική εφαρμογή«e- ναυλοσύμφωνο» της παρ. 1 του άρθρου 18 ή από το Ειδικό Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.),κατά περίπτωση. Μέσω της εφαρμογής και εφόσον βεβαιώνεται η αργία του πλοίου, σύμφωνα με το πέμπτο εδάφιο, παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης πιστοποιητικού περί της χρονικής περιόδου για την οποία δηλώθηκε υπεύθυνα από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ότι το πλοίο παρέμεινε αργούν.
β. Κάθε διαλειτουργικότητα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών της εφαρμογής της περ. (α) με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α΄184),πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
2.α.Το πλοίο θεωρείται ότι βρίσκεται σε αργία, εφόσον παραμένει ακινητούν για το χρονικό διάστημα πουορίζεται στην παρ. 1, έχοντας διακόψει τους πλόες του, ενώ οι μετακινήσεις σε άλλο αγκυροβόλιο με εντολή ή άδεια της οικείας λιμενικής αρχής δεν διακόπτουν την αργία του. Με την επιφύλαξη του πρώτουεδαφίου, πλοίο για το οποίο υποβλήθηκε δήλωση ακινησίας με σκοπό την αργία, απαγορεύεταινα διενεργεί πλόες ή να μετακινείται, καθ’ οιονδήποτε τρόποή, να μην εντοπιστεί στο σημείο που έχει δηλωθεί ως ακινητούν ή να εντοπιστεί ακινητούν σε διαφορετικό σημείο από αυτό το οποίο έχει δηλωθεί. Η μη τήρηση των υποχρεώσεων του προηγούμενου εδαφίου, συνεπάγονται την αυτοδίκαιη άρση της ακινησίας και ως εκ τούτου και της αργίας του πλοίου και την επιβολή,από τις αρμόδιες αρχές ελέγχου, διοικητικού πρόστιμου, κατά του πλοιοκτήτη ή εφοπλιστή, ως εξής:
i. δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, για πλοίο έως είκοσι τέσσερα (24) μέτρα και
ii. είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, για πλοία από είκοσι τέσσερα (24) μέτρα και άνω.
β. Για κάθε περίπτωση υποτροπής εντός του ίδιου έτους, τοδιοικητικόπρόστιμο, διαμορφώνεται ως εξής:
i. είκοσι χιλιάδες (20.000) ευρώ, για πλοίο έως είκοσι τέσσερα (24) μέτρα και
ii. σαράντα χιλιάδες (40.000) ευρώ, για πλοία από είκοσι τέσσερα (24) μέτρα και άνω,
και επιβάλλεται, ως παρεπόμενη ποινή, η απαγόρευση απόπλου του για χρονικό διάστημα τριάντα (30) ημερών.
3.α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται:(α) οι όροι της λειτουργίας και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή της παρ. 1 και η διαλειτουργικότητα με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, (β) οι όροι και οι προϋποθέσεις για την διαδικασία και τον τύπο της δήλωσης σε θέση σε ή άρση από κατάσταση ακινησίας, με σκοπό την αργία,επαγγελματικού πλοίου αναψυχής της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 3 και επαγγελματικού τουριστικού ημερόπλοιου του άρθρου 10, (γ) οι διαδικασίες πιστοποίησης της αργίας και ο τύπος της βεβαίωσης αργίας μικρού σκάφους ή πλοίου αναψυχής ιδιωτικής χρήσης, (δ) τα όργανα και η διαδικασία ελέγχου για τη διαπίστωση των παραβάσεων της παρ. 2 και οι διαδικασίες είσπραξης και απόδοσης του διοικητικού προστίμου της ίδιας παραγράφου, και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.
β. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,δύναται να ορίζονται περιπτώσεις για τις οποίες η κατάθεση της δήλωσης για τη θέση σε ή την άρση απόκατάσταση ακινησίας πλοίου με σκοπό την αργία και η αίτηση για χορήγηση πιστοποιητικού αργίας, υποβάλλονται στην κατά τόπο αρμόδια Λιμενική Αρχή.