ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ’ Εξουσιοδοτικές και μεταβατικές διατάξεις Μέρους Β’ Άρθρο 70 Εξουσιοδοτικές διατάξεις Μέρους Β΄

1. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες σχετικά με τις προϋποθέσεις διενέργειας ξενόγλωσσων καταχωρίσεων στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α..
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κατόπιν εισήγησης του Εποπτικού Συμβουλίου του Γ.Ε.ΜΗ., καθορίζονται οι προϋποθέσεις, ο τρόπος ελέγχου των ονομάτων των Ν.Ε.Π.Α. και των Ε.Ι.Π.Α. ιδίως ως προς τις καταχωρισμένες επωνυμίες με το Γ.Ε.ΜΗ. και η εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 26 και της περ. γ’ της παρ. 6 του άρθρου 68.
3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το κεφάλαιο της παρ. 2 του άρθρου 32 δύναται να αναπροσαρμόζεται.
4. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής το ύψος του διοικητικού προστίμου της παρ. 4 του άρθρου 46δύναται να αναπροσαρμόζεται.
5. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι Ν.Ε.Π.Α. στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α. για καταχώριση σχετικώς με την απόκτηση ή μεταβίβαση της κυριότητας, την ανάληψη ή την παύση εκμετάλλευσης ή διαχείρισης πλοίων αναψυχής, που χαρακτηρίζονται ως επαγγελματικά, καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής των περ. (ε), (στ) και (ζ) της παρ. 1 του άρθρου 55. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτουεδαφίου εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3342/06/2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 478).
6. Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται κατόπιν πρότασης του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση και τη λειτουργία του Μητρώου Ν.Ε.Π.Α. του άρθρου 58. Μέχρι την έκδοση του διατάγματος του πρώτουεδαφίου εφαρμόζεται το π.δ. 200/2004 (Α’175) προσαρμοζόμενο ανάλογα με τις διατάξεις του παρόντος νόμου.
7. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης ορίζονται οι ειδικές τεχνικές λεπτομέρειες ψηφιοποίησης του Μητρώου Ν.Ε.Π.Α. του άρθρου 58και λειτουργίας του ως ψηφιακής εφαρμογής.
8. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο ακριβής τύπος των βιβλίων μητρώου, των φακέλων, των μερίδων και του ευρετηρίου που προβλέπονται στο άρθρο 60, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τήρηση του Μητρώου Ν.Ε.Π.Α. καθώς και η δυνατότητα, οι λεπτομέρειες και ο τρόπος ψηφιοποίησής του. Στην απόφαση, κατά το μέρος που αφορά στη δυνατότητα, τις λεπτομέρειες και τον τρόπο ψηφιοποίησής, συμπράττει ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Με όμοια απόφαση καθορίζονται οι καταχωριστέες στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α. πράξεις της Ν.Ε.Π.Α., και πέραν ή και αφαιρούμενων όσων το παρόν Μέρος ορίζει ρητώς. Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρούσας εφαρμόζεται ηυπ’ αρ.3342/05/2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄203), όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ. 3342/11/2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄798).
9. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται η διαδικασία καταβολής και είσπραξης των τελών του άρθρου 61, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα εφαρμογής του άρθρου 61.
10. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζεται ο τρόπος καταβολής και ο τύπος της δήλωσης, καθώς και για κάθε άλλο σχετικό θέμα αναφορικά με τη δήλωση διατήρησης και την καταβολή του ετησίου τέλους που προβλέπεται στην παρ. 9 του άρθρου 68.
11. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι λεπτομέρειες σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία του Μητρώου Ε.Ι.Π.Α.. Στην ίδια απόφαση καθορίζονται ο ακριβής τύπος του βιβλίου μητρώου, των φακέλων, των μερίδων, του ευρετηρίου, η διαδικασία, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τήρηση του Μητρώου των Ε.Ι.Π.Α.. Επίσης, είναι δυνατή η τροποποίηση του άρθρου 69 με σκοπό την καλύτερη και αρτιότερη λειτουργία του Μητρώου Ε.Ι.Π.Α.. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι ειδικότερες λεπτομέρειες, οι απαιτούμενες διαλειτουργικότητες και τα τεχνικά ζητήματα για τη λειτουργία της ψηφιακής εφαρμογής του Μητρώου Ε.Ι.Π.Α..

12. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να παραταθεί το χρονικό διάστημα που αναφέρεται στην παρ. 4 του άρθρου 71 μέχρι και δύο (2) έτη.