ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄ Εταιρείες Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής Άρθρο 68 Εταιρείες Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής

1. Εταιρεία Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής (Ε.Ι.Π.Α.) είναι η μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία συστήνεταισύμφωνα με το παρόν άρθρο και διέπεται από αυτό και από τα άρθρα 741 έως 784 του Αστικού Κώδικα, στο μέτρο που δεν ορίζεται ειδικότερα στοπαρόν κεφάλαιο.
2. Η Ε.Ι.Π.Α. έχει ως αποκλειστικό σκοπό την κτήση κυριότητας πλοίων αναψυχής με ελληνική σημαία που χαρακτηρίζονται ως ιδιωτικά σύμφωνα με το Μέρος Α’.
3. Η Ε.Ι.Π.Α. δεν μπορεί να συμμετέχει σε άλλες Ε.Ι.Π.Α. ή σε άλλα ελληνικά ή αλλοδαπά νομικά πρόσωπα, ή να μετατρέπεται σε άλλης μορφής εταιρεία.
4. Το καταστατικό, με το οποίο συνιστάται η Ε.Ι.Π.Α., καταρτίζεται με ιδιωτικό έγγραφο από έναν τουλάχιστον ιδρυτή φυσικό ή νομικό πρόσωπο και περιέχει την επωνυμία, την έδρα, τον σκοπό, τη διάρκεια της Ε.Ι.Π.Α., το εταιρικό κεφάλαιο και τα εταιρικά μερίδια, τη διαχείριση και τη λύση και εκκαθάριση της εταιρείας. Το καταστατικό καταχωρίζεται στο Μητρώο Ε.Ι.Π.Α. σύμφωνα με το άρθρο 69.
5. Η Ε.Ι.Π.Α. αποκτά νομική προσωπικότητα από την καταχώριση του καταστατικού της στο Μητρώο Ε.Ι.Π.Α..
6. α. Η επωνυμία της Ε.Ι.Π.Α. περιλαμβάνει τις λέξεις «Εταιρεία Ιδιωτικών Πλοίων Αναψυχής» ή τα αρχικά γράμματα των λέξεων αυτών «Ε.Ι.Π.Α.», καθώς και διακριτικό με το οποίο αποκλείεται η πρόκληση σύγχυσης με άλλη Ε.Ι.Π.Α. ή Ν.Ε.Π.Α.. Έδρα της εταιρίας ορίζονται ρητώς διεύθυνση και δήμος της ελληνικής επικράτειας. Για τις διεθνείς συναλλαγές της Ε.Ι.Π.Α. η επωνυμία μπορεί να αποτυπώνεται με λατινικούς χαρακτήρες και να συνοδεύεται από τις λέξεις «MARITIME COMPANY FOR PRIVATE PLEASURE YACHTS» ή το ακρωνύμιο «E.I.P.A.». Η επωνυμία της Ε.Ι.Π.Α. σχηματίζεται με κεφαλαία γράμματα είτε από το όνομα ενός ή περισσοτέρων ιδρυτών ή μεριδιούχων είτε από το αντικείμενο της δραστηριότητας που ασκεί είτε από άλλες λεκτικές ενδείξεις. Η επωνυμία μπορεί να είναι και φανταστική ή να περιλαμβάνει ηλεκτρονική διεύθυνση ή άλλη ένδειξη, άμεσα και διαρκώς σχετιζόμενη με την Ε.Ι.Π.Α.. Η επωνυμία της Ε.Ι.Π.Α. αποκλείεται σε περίπτωση πρόκλησης σύγχυσης με άλλη Ν.Ε.Π.Α., άλλη Ε.Ι.Π.Α. ή άλλη εταιρεία εγγεγραμμένη στο Γ.Ε.ΜΗ..

β. Για την έδρα της Ε.Ι.Π.Α. ισχύουν αναλογικά όσα ισχύουν στη Ν.Ε.Π.Α., σύμφωνα με το άρθρο 27.

7. Το κεφάλαιο της Ε.Ι.Π.Α. καταβάλλεται από τους ιδρυτές κατά τη σύσταση της εταιρείας και ορίζεται κατ’ ελάχιστον σε πέντε χιλιάδες (5.000)ευρώ. Η απόκτηση πλοίου αναψυχής από την Ε.Ι.Π.Α. γίνεται στο όνομα της εταιρίας, χωρίς το απαιτούμενο ποσό να συμπεριλαμβάνεται και να εγγράφεται υποχρεωτικά στο κεφάλαιο της εταιρείας. Ο ιδρυτής ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της Εταιρείας ή ο χρήστης του σκάφους ή και κάθε εταίρος είναι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον υπεύθυνοι έναντι των αρμοδίων αρχών για την τήρηση των φορολογικών και λοιπών διατάξεων που διέπουν την αγορά και κατοχή ιδιωτικού σκάφους αναψυχής στην Ελλάδα.
8. Τα πρόσωπα που ασκούν τη διαχείριση της Ε.Ι.Π.Α. εκπροσωπούν την εταιρεία και ενεργούν στο όνομά της κάθε πράξη που καλύπτεται από τον σκοπό της εταιρείας. Οι διαχειριστές της Ε.Ι.Π.Α. δεν υπάγονται σε κοινωνική ασφάλιση από μόνη τη διαχειριστική τους ιδιότητα. Η διαχείριση που έχει ανατεθεί σε έναν ή περισσότερους εταίρους ή μη μπορεί να ανακληθεί οποτεδήποτε, με απόφαση των εταίρων που λαμβάνεται κατά πλειοψηφία.
9. Η εταιρική χρήση είναι διάρκειας δώδεκα (12) μηνών και λήγει στις 31 Δεκεμβρίου κάθε έτους. Η πρώτη εταιρική χρήση μπορεί να οριστεί για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα (12) μήνες.
Οι Ε.Ι.Π.Α. υποχρεούνται σε τήρηση λογιστικών αρχείων με το απλογραφικό σύστημα, υποβάλλουν δε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. της έδρας τους, τον Δεκέμβριο κάθε έτους δήλωση διατήρησης και ετήσιο τέλος οκτακοσίων (800)ευρώ. Αν εντός δύο (2) μηνών δεν υποβληθεί η δήλωση και δεν καταβληθεί το τέλος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., επιβάλλεται από την τελευταία πρόστιμο ίσο με το δεκαπλάσιο του οφειλόμενου τέλους.
10. Οι εταίροι δεν δικαιούνται μέρισμα και δεν ευθύνονται με την προσωπική τους περιουσία για τις δημιουργούμενες υποχρεώσεις και τα χρέη της εταιρείας εκτός οφειλών προς το Ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς. Πόρο της εταιρείας δύναται να αποτελούν οι κατά έτος εισφορές σε μετρητά των εταίρων. Η πτώχευση της εταιρείας δεν συνεπάγεται και την πτώχευση των εταίρων της εταιρείας.
11. α. Η εισαγωγή και η αγορά ιδιωτικού σκάφους αναψυχής από Ε.Ι.Π.Α. δεν απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του φόρου προστιθέμενης αξίας ή εισαγωγικού δασμού, που τυχόν του αναλογεί, ο οποίος δεν επιτρέπεται να συμψηφισθεί ή να επιστραφεί. Η ανωτέρω υποχρέωση παραλείπεται σε περίπτωση, κατά την οποία ο αναλογών Φ.Π.Α. έχει νομίμως καταβληθεί σε άλλο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο οποίος δεν έχει συμψηφισθεί ή επιστραφεί.
β. Σε περίπτωση μεταβίβασης ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, νομίμως εισαχθέντος ή νομίμως ευρισκόμενου στην Ελλάδα από φυσικό ή νομικό πρόσωπο σε Ε.Ι.Π.Α. της οποίας ιδρυτής και αποκλειστικός μέτοχος είναι το μεταβιβάζον, το ιδιωτικό πλοίο αναψυχής, φυσικό πρόσωπο ή ο μοναδικός εταίρος ή μέτοχος του μεταβιβάζοντος νομικού προσώπου, η μεταβίβαση αυτή απαλλάσσεται από κάθε φόρο, δασμό ή τέλος.