Άρθρο 65 Φορολογικά θέματα Ν.Ε.Π.Α.

1. Τα άρθρα 1 και 2 του ν. 27/1975 (A’ 77) εφαρμόζονται και για τη Ν.Ε.Π.Α., εφόσον είναι πλοιοκτήτρια, καθώς και για τους μετόχους αυτής.
2. Απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος και οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, εκτός τελών χαρτοσήμου και Φόρου Συγκέντρωσης Κεφαλαίων:
α. η διανομή κερδών και το καθαρό προϊόν εκκαθάρισης αυτής, με εξαίρεση τις αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου, που υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται η περ. (δ) της παρ. 2 του άρθρου 12 του ν. 4172/2013 (Α’167).
β. η ανάληψη κεφαλαίου και οι σχετικές εξοφλητικές αποδείξεις,
γ. οι εγγραφές στα τηρούμενα από την εταιρεία λογιστικά αρχεία, τα εισερχόμενα στην Ελλάδα δικαιολογητικά και άλλα έγγραφα που αφορούν σε πράξεις της εταιρείας στην αλλοδαπή,
δ. οι καταθέσεις και τα προς την εταιρεία δάνεια των μετόχων. Η απαλλαγή δεν καταλαμβάνει τον φόρο εισοδήματος για τους τόκους καταθέσεων της εταιρείας, καθώς και τους τόκους που προκύπτουν από δάνεια που χορηγούν οι μέτοχοι στην εταιρεία,
ε. η κεφαλαιοποίηση των κερδών, και
στ. η μη ανάληψη από τους μετόχους των κερδών.

3. Η παρ. 2 δεν εφαρμόζεται για Ν.Ε.Π.Α., οι οποίες διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται επαγγελματικά πλοία αναψυχής κατάτο Μέρος Α’, τα οποία ανήκουν σε τρίτους, αναφορικώς με τις υποχρεώσεις τους σχετικά με τον φόρο εισοδήματος.

4. Οι Ν.Ε.Π.Α. που διαχειρίζονται ή εκμεταλλεύονται επαγγελματικά πλοία αναψυχής που ανήκουν σε τρίτους, τηρούν λογιστικά αρχεία με διπλογραφικό σύστημα και έχουν όλες τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον ν. 4308/2014 (Α΄251). Οι Ν.Ε.Π.Α. που είναι πλοιοκτήτριες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής έχουν υποχρέωση να τηρούν στην ελληνική γλώσσα απλογραφικό λογιστικό σύστημα, να εκδίδουν, να λαμβάνουν και να φυλάσσουν τα προβλεπόμενα από τον νόμο αυτό παραστατικά των συναλλαγών τους, καθώς και να υποβάλλουν στον Προϊστάμενο της αρμόδιας Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας (Δ.Ο.Υ.) τις προβλεπόμενες δηλώσεις και φορολογικά στοιχεία. Ειδικά στην περίπτωση εκμετάλλευσης πλοίων δεύτερης κατηγορίας του άρθρου 3 του ν. 27/1975 οι Ν.Ε.Π.Α. έχουν απλοποιημένες υποχρεώσεις σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 13 του άρθρου 30 του ν.4308/2014.
5. Οι Ν.Ε.Π.Α. που έχουν στην κυριότητά τους πλοία των οποίων η χορηγούμενη, κατά το Μέρος Α’ , άδεια επαγγελματικού σκάφους έπαυσε να ισχύει, έχουν τις ίδιες φορολογικές υποχρεώσεις που ισχύουν και για τα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
6.Για την απαλλαγή από τον Φ.Π.Α., τις δασμοφορολογικές και λοιπές συνεισπραττόμενες επιβαρύνσεις των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής των οποίων Ν.Ε.Π.Α. έχει την κυριότητα, την εκμετάλλευση ή τη διαχείριση, καθώς και για τη φορολογική μεταχείριση αυτών κατά την παύση της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, εφαρμογής τυγχάνει το Μέρος Α΄, καθώς και η εθνική και ενωσιακήφορολογική και τελωνειακή νομοθεσία.
7. Κατά τον χρόνο που εκδίδεται η διοικητική πράξη με την οποία παύει η ισχύς της επαγγελματικής άδειας, οι Ν.Ε.Π.Α. υποχρεούνται να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν στα καύσιμα και λιπαντικά, για τους οποίους έτυχαν απαλλαγής για τον προαναφερόμενο λόγο, από τον χρόνο που έπαυσε να ισχύει η άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, όπως αυτός ορίζεται στον παρόντα νόμο.