ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΜΠΤΟ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑΣ Άρθρο 54 Δικαιώματα μειοψηφίας

1. Ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του εταιρικού κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο συγκαλεί υποχρεωτικώς τη γενική συνέλευση των μετόχων μέσα σε προθεσμία είκοσι (20) ημερών από την ημέρα που υποβλήθηκε η σχετική αίτηση. Η αίτηση περιέχει το αντικείμενο της ημερήσιας διάταξης. Αν η αίτηση δεν γίνει δεκτή, η γενική συνέλευση συγκαλείται με απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της έδρας της εταιρείας, που δικάζει, ύστερα από αίτηση των παραπάνω μετόχων, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας. Η υποχρεωτική γενική συνέλευση της παρούσας βρίσκεται σε απαρτία και συνεδριάζει εγκύρως με τα θέματα που της ορίζει η απόφαση του δικαστηρίου, με οποιοδήποτε ποσοστό εταιρικού κεφαλαίου εκπροσωπείται σε αυτή.
2. Ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του εταιρικού κεφαλαίου αναβάλλεται υποχρεωτικώς, για μία μόνο φορά και για δέκα (10) το πολύ ημέρες, η λήψη απόφασης από τη γενική συνέλευση για όλα ή ορισμένα θέματα της ημερήσιας διάταξης.
3. Ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του εταιρικού κεφαλαίου, το διοικητικό συμβούλιο παρέχει στη γενική συνέλευση πληροφορίες για την πορεία των εταιρικών υποθέσεων και την περιουσιακή κατάσταση της Ν.Ε.Π.Α.. Το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αρνηθεί την παροχή των πληροφοριών για αποχρώντα ουσιώδη λόγο, ο οποίος αναγράφεται στα πρακτικά. Αν οι πληροφορίες δεν παρασχεθούν ή σε περίπτωση αμφισβήτησης ως προς το βάσιμο ή μη της αιτιολογίας της άρνησης εκ μέρους του διοικητικού συμβουλίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας, που δικάζει ύστερα από αίτηση των παραπάνω μετόχων, κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, δύναται να διατάξει την παροχή των πληροφοριών. Η απόφαση δεν προσβάλλεται με ένδικα μέσα.
4. `Ύστερα από αίτηση μετόχων που εκπροσωπούν το ένα εικοστό (1/20) του εταιρικού κεφαλαίου, το Μονομελές Πρωτοδικείο της έδρας της εταιρείας, που δικάζει σύμφωνα με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας κατά τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, μπορεί να διατάξει τον έλεγχο της εταιρείας, αν πιθανολογείται κακή διαχείριση των υποθέσεών της. Με την απόφασή του το δικαστήριο διατάσσει κάθε πρόσφορο μέτρο για τη διεξαγωγή του ελέγχου, ορίζει τους ελεγκτές, καθώς και το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο αυτοί υποχρεούνται να ολοκληρώσουν τον έλεγχο.
5. Το διοικητικό συμβούλιο, σε περίπτωση που διατάσσεται ο έλεγχος της εταιρείας, έχει υποχρέωση να συνδράμει στη διεξαγωγή του.