Άρθρο 38 Εκλογή και θητεία διοικητικού συμβουλίου της Ν.Ε.Π.Α.

 

1. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, με την επιφύλαξη της παρ. 2 του άρθρου 24, εκλέγονται με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων.
2. Η θητεία του διοικητικού συμβουλίου είναι εξαετής. Το διοικητικό συμβούλιο είναι ελευθέρως ανακλητό και επανεκλέξιμο. Αν λήξει η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και για οποιονδήποτε λόγο δεν εκλεγεί νέο διοικητικό συμβούλιο, η θητεία του παλαιού παρατείνεται αυτοδικαίως μέχρι την εκλογή νέου από την αμέσως επόμενη γενική συνέλευση.
3. Αν κενωθεί η θέση ενός μόνο μέλους του διοικητικού συμβουλίου λόγω παραίτησης, θανάτου ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου εκλέγουν σύμβουλο μέχρι τη λήξη της θητείας του τρέχοντος διοικητικού συμβουλίου. Η εκλογή αυτή υποβάλλεται προς έγκριση στην αμέσως επόμενη γενική συνέλευση. Οι πράξεις του συμβούλου που εκλέγεται με αυτόν τον τρόπο είναι έγκυρες, μέχρι την έγκριση ή μη της εκλογής του από τη γενική συνέλευση. Η παρούσα δύναται να εφαρμοστεί άπαξ ανά θητεία διοικητικού συμβουλίου.
Αν, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, κενωθεί η θέση περισσοτέρων του ενός μελών του διοικητικού συμβουλίου κατά την ίδια θητεία, η γενική συνέλευση εκλέγει νέο διοικητικό συμβούλιο για νέα εξαετή θητεία.
4. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου επιτρέπεται να είναι ταυτοχρόνως μέλη διοικητικών συμβουλίων άλλων Ν.Ε.Π.Α., εφόσον αυτό δεν απαγορεύεται από το καταστατικό.
5. Η παραίτηση οποιουδήποτε μέλους του διοικητικού συμβουλίου αποκτά ισχύ και επέρχονται τα έννομα αποτελέσματά της από την κοινοποίηση της στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α., η οποία πραγματοποιείται μετά τη γνωστοποίησή της στο διοικητικό συμβούλιο της Ν.Ε.Π.Α. Οι ανωτέρω διατυπώσεις φέρουν το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, εκτός αν υπογράφονται ψηφιακά. Η γνωστοποίηση στο διοικητικό συμβούλιο της Ν.Ε.Π.Α. αποδεικνύεται με το αποδεικτικό αποστολής της ή από δικαστικό επιμελητή.