Άρθρο 31 Κήρυξη της ακυρότητας της Ν.Ε.Π.Α.

 

1. Η Ν.Ε.Π.Α. κηρύσσεται άκυρη με δικαστική απόφαση μόνο αν:
α. Η Ν.Ε.Π.Α. και το καταστατικό της δεν πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 23, 24, 25, 26, 27 και 32.
β. Ο μοναδικός ιδρυτής ή όλοι οι ιδρυτές δεν είχαν την ικανότητα για δικαιοπραξία κατά την υπογραφή της εταιρικής σύμβασης.
2. Η αγωγή ασκείται από κάθε πρόσωπο που έχει έννομο συμφέρον και απευθύνεται κατά της εταιρείας. Το δικαστήριο που απαγγέλλει την ακυρότητα διορίζει με την ίδια απόφαση και τους εκκαθαριστές της Ν.Ε.Π.Α..
3. Η δικαστική απόφαση που κηρύσσει την ακυρότητα της εταιρείας αντιτάσσεται στους τρίτους. Τριτανακοπή μπορεί να ασκηθεί μέσα σε προθεσμία ενός (1) μηνός από την υποβολή της απόφασης σε δημοσιότητα.
4. Μόνη ηακυρότητα δεν επηρεάζει την εγκυρότητα των υποχρεώσεων ή των απαιτήσεων της Ν.Ε.Π.Α., χωρίς να βλάπτονται τα αποτελέσματα της κατάστασης εκκαθάρισής της.
5. Οι μέτοχοι της άκυρης Ν.Ε.Π.Α. υποχρεούνται να καταβάλουν το κεφάλαιο που κάλυψαν και δεν έχουν ακόμη καταβάλει, έως του ποσού που αυτό είναι αναγκαίο για την εκπλήρωση του σκοπού της εκκαθάρισης.
6. Η αγωγή για κήρυξη της ακυρότητας ασκείται μέσα σε ένα (1) έτος από τη σύσταση της Ν.Ε.Π.Α..
7. Οι λόγοι ακυρότητας της περ. (α) της παρ. 1 θεραπεύονται αν, μέχρι την κατάθεση των προτάσεων της παρ. 1 του άρθρου 237 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, το καταστατικό τροποποιηθεί, ώστε να μην υφίσταται πλέον ο λόγος ακυρότητας που αναφέρεται στην αγωγή. Το δικαστήριο που εκδικάζει αγωγή για κήρυξη ακυρότητας της Ν.Ε.Π.Α., μπορεί να χορηγήσει στην εταιρεία εύλογη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των τριών (3) μηνών, με σκοπό να ληφθεί η απόφαση τροποποίησης του καταστατικού και να υποβληθεί στο Μητρώο Ν.Ε.Π.Α.. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί από το δικαστήριο για έναν (1) ακόμη μήνα. Για το διάστημα που μεσολαβεί το δικαστήριο μπορεί να διατάξει ασφαλιστικά μέτρα.