ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΓΔΟΟ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΙΚΕΣ ΚΑΙΜΕΤΑΒΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ Άρθρο 21 Εξουσιοδοτικές διατάξεις

1.α. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα κριτήρια και οι ειδικότερες προδιαγραφές της περ. (ε) του άρθρου 1, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, οι διαδικασίες ελέγχου και εξέτασης των στοιχείων τεκμηρίωσης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με τον χαρακτηρισμό επαγγελματικού ή ιδιωτικού πλοίου αναψυχής, ως παραδοσιακού. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 4200/08/20.1.2015 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (Β΄ 92).
β. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής καθορίζονται τα κριτήρια και οι ειδικότερες προδιαγραφές της περ. (η) του άρθρου 1, οι διαδικασίες ελέγχου και κάθε άλλο θέμα σχετικά μετον χαρακτηρισμό επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, ως ιστιοφόρου.Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 4113.147/30.4.2001 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 615).
γ. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ναυτικού Επιμελητήριου Ελλάδος, καθορίζονται τα πάσης φύσεως αποδεικτικά ικανότητας, για τη διακυβέρνηση πλοίου αναψυχής, για το οποίο δεν υφίσταται υποχρέωση τήρησης οργανικής σύνθεσης πληρώματος, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την τεκμηρίωση των προσόντων του, ημεδαπού ή αλλοδαπού, κυβερνήτη του. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3342/02/21.1.2004 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 478).
2. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., ρυθμίζεται η τήρηση και λειτουργία του ηλεκτρονικού Μητρώου πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων του άρθρου 2 και εξειδικεύονται οι βασικές αρχές εφαρμογής του, ως εξής:
Καθορίζονται: (α) οι όροι της λειτουργίας και της πρόσβασης στην εφαρμογή, η διαλειτουργικότητα με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, (β) οι διαδικασίες διαβίβασης των απαιτούμενων πληροφοριών για την εφαρμογή του Μητρώου και οι αρμόδιες υπηρεσίες έγκρισής τους, (γ) οι διαδικασίες, τα δικαιολογητικά, οι προθεσμίες και τα υπόχρεα πρόσωπα για την υποβολή των στοιχείων της παρ. 3του άρθρου 2 και τη μεταβολή τους, (δ) οι διαδικασίες για την απενεργοποίηση καταχωρισμένου πλοίου και την εκ νέου ενεργοποίησή του, καθώς και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εγγραφή πλοίου στο Μητρώο και την ανάπτυξη της εφαρμογής.
Μέχρι την έκδοση της απόφασης της παρούσας, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 1209/14.11.2018 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄5092).
3.α. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι προϋποθέσεις για την έκδοση, το υπόδειγμα του τύπου και των αναγραφόμενων πεδίων και στοιχείων του Πιστοποιητικού Ελέγχου Ξένου Επαγγελματικού Πλοίου Αναψυχής (Π.Ε.Ξ.Ε.Π.Α.), της περ. (γ) της παρ. 2 του άρθρου 3και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3133.1-2/17721/14.3.2018 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 883).
β. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικήςκαι Τουρισμού, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την ίδρυσηκαι λειτουργία των ναυλομεσιτικών γραφείων της παρ. 5 του άρθρου 3.Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 798/13.1.2012 κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Πολιτισμού και Τουρισμού (Β΄ 19).
4.α. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται ο τύπος, τα στοιχεία, η ισχύς και κάθε λεπτομέρεια σχετική με το Ειδικό Έντυπο Πληροφοριακών Στοιχείων Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής (Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.) της παρ. 2 του άρθρου 4.Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3342/03/16.7.2003 απόφαση του Υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας (Β΄ 1111).
β. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε αναγκαία διαδικασία και λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρ. 4 του άρθρου 4.
5. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,εξειδικεύεται ο τρόπος προσδιορισμού της παύσης ισχύος της επαγγελματικής δραστηριότητας, επαγγελματικού πλοίου αναψυχής που δεν εκπληρώνει την υποχρέωση εκτέλεσης του ελάχιστου αριθμού ημερών ναύλωσης, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο θέμα σχετικό με την πράξη της παρ. 1 του άρθρου 7.Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3133.1/01/4.5.2015 απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού(Β΄ 775).
6.α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης,μετά από εισήγησητου Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται: (α) οι όροι της λειτουργίας και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή «e – CharterPermission», η διαλειτουργικότητα με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, (β) τα απαιτούμενα στοιχεία και οι διαδικασίες: για την έκδοση – διακοπή – ακύρωση – τροποποίηση της άδειας της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 8 ή για την καταχώριση της ιδιοχρησιμοποίησης του πλοίου ή της εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων του πλοίου κενού επιβατών, καθώς και των επιβαινόντων του, (γ) οι υπόχρεοι για την καταχώριση των απαιτούμενων στοιχείων και οι αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου των καταχωρισμένων στοιχείων και έγκρισης της άδειας, (γ) το υπόδειγμα της άδειας στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα και ο τρόπος υπολογισμούτης χρονικής διάρκειάς της, (δ) ο χρόνος διατήρησης των καταχωρισμένων στοιχείων, η επεξεργασία και διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε άλλο θέμα, αναγκαίο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 8, σε συνδυασμό με την παρ. 2 του άρθρου 18.
βα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,μετά από εισήγησητου Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται: (α) οι όροι της λειτουργίας και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή «e -TEPADAH», η διαλειτουργικότητα με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, (β) ο τρόπος, η διαδικασία και ο χρόνος απόδοσης του Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ., καθώς και κάθε άλλο θέμα, αναγκαίο για τη λειτουργία και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 9, σε συνδυασμό με την παρ. 3 του άρθρου 18.
ββ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών,, δύναται να τροποποιούνται οι τιμές των παραμέτρων «Β» και «ο.χ.» του τύπου προσδιορισμού του Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ. των περ. (β) και (γ) της παρ. 2 του άρθρου 9.
βγ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται εντός του μηνός Ιανουαρίου εκάστου έτους, ορίζονται: (α)η μέγιστη διάρκεια της «Άδειας εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας» της περ. (γ) της παρ. 1 του άρθρου 8 και (β) η τιμή της παραμέτρου «μ» του τύπου προσδιορισμού του Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ. της περ. (γ) της παρ. 2 του άρθρου 9, η οποία ισχύει από την 1η Ιανουαρίου του ίδιου έτους.
γ. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την τήρηση των υποχρεώσεων των πλοίων του άρθρου 8, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική φορολογική και τελωνειακή νομοθεσία και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
7.α. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να ρυθμίζεται η έκδοση εισιτηρίων της παρ. 2 του άρθρου 10, με ηλεκτρονικό τρόπο.
β. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την προσβασιμότητα τωνεπαγγελματικών τουριστικώνημερόπλοιων, σε άτομα με αναπηρία, τησχετική εκπαίδευση του πληρώματος και κάθε άλλο σχετικό θέμα.
8.Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής,καθορίζονται η οργανική σύνθεση πληρώματος των πλοίων αναψυχής για τα οποία υφίσταται υποχρέωση τήρησης οργανικής σύνθεσης, σύμφωνα με το άρθρο 11 και κάθε άλλο σχετικό θέμα. Μέχρι την έκδοση της απόφασης του πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’ αρ. 3511.1/17/17.11.2014 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου (Β΄ 3088).
9. α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, καθορίζονται, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα,(i) υπόδειγμα του ναυλοσυμφώνου του άρθρου 12, το οποίο αφορά στα πλοία της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 3, (ii) οι βασικοί όροι αυτού και (iii) κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια. Μέχρι την έκδοση της απόφασηςτου πρώτου εδαφίου, εφαρμόζεται η υπ’αρ. 3133.1 – 10229/4.2.2016 απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Β΄ 364).
β.Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Οικονομικών, Ψηφιακής Διακυβέρνησης,κι μετά από εισήγηση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε.:
βα.Kαθορίζονται: (i) οι όροι της λειτουργίας και της πρόσβασης στην ηλεκτρονική εφαρμογή «e- Ναυλοσύμφωνο»(“e–Charterparty”), η διαλειτουργικότηταμε συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, (ii) οι διαδικασίες και οι υπόχρεοι για την καταχώριση καιαποδοχή των απαιτούμενων στοιχείων του ναυλοσυμφώνου ή της ιδιοχρησιμοποίησης και των επιβαινόντων επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, ο τρόπος υπολογισμού του συνόλου των ωρών ναύλωσης, (iii) το υπόδειγμα της κατάστασης επιβαινόντων στην ελληνική και στην αγγλική γλώσσα, (iv) ο χρόνος διατήρησης των καταχωρισμένων στοιχείων, η επεξεργασία και διασφάλιση της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και κάθε άλλο θέμα, αναγκαίο για τη λειτουργία και την ανάπτυξητης ηλεκτρονικής εφαρμογής της περ. (α) της παρ. 1 του άρθρου 18,
β.β.καθορίζονται οι λεπτομέρειες υλοποίησης της σύναψης σύμβασης ολικής ναύλωσης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής με ηλεκτρονικό τρόπο.
10. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να μεταβάλλονται τα επιτρεπόμενα ποσοστά οριστικής αποβίβασης επιβατώντης περ. (β) της παρ. 2 του άρθρου 13.
11.α. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την λήψη άδειας απόπλου και δήλωσης κατάπλου του άρθρου 14, με ηλεκτρονικό τρόποκαι κάθε άλλο σχετικό θέμα.
β. Με όμοια απόφαση, δύναται να καθορίζονταιη ηλεκτρονική έγκριση θέσης ελλιμενισμού, με ηλεκτρονικό τρόπο, και η ηλεκτρονική υποβολή τελών για τα πλοία που υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.
12. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να αναπροσαρμόζεται το ύψος των ασφαλιστικών ποσών της παρ. 3 του άρθρου 17, να καθορίζονται ασφαλιστικά ποσά αναλόγως της μεταφορικής ικανότητας του πλοίου και να ρυθμίζεται κάθε άλλο αναγκαίο θέμα σχετικό με την ασφάλιση πλοίων αναψυχής και επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων.
13. Μεκοινή απόφαση των Υπουργών Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Ψηφιακής Διακυβέρνησης,καθορίζονται: (α) ο τρόπος χρηματοδότησης της σύστασης και της λειτουργίας της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης της παρ. 4 του άρθρου 18, (β) τα δεδομένα που καταχωρίζονται, (γ)ο χρόνος υποβολής τους, οι ευθύνες των υπόχρεων, (δ) οι όροι και οι προϋποθέσεις, και (ε) κάθε τεχνική ή άλλη λεπτομέρεια που σχετίζεται με την ηλεκτρονική διασύνδεση και διαλειτουργικότητα των συστημάτων των εμπλεκόμενων φορέων και την εν γένει λειτουργία της.
14. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να τροποποιούνται τα όρια των προστίμων του άρθρου 19.