ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΚΤΟ ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Άρθρο 18 Ψηφιακά εργαλεία για ταεπαγγελματικά πλοία αναψυχής

 

1.α. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικήςδημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή με τον τίτλο «e- Ναυλοσύμφωνο»(“e – Charterparty”), η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184),λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) σε διασύνδεση με το «e – Μητρώο Πλοίων» και τα λοιπά πληροφοριακά συστήματα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.),με σκοπό τον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την υποβολή στις αρμόδιες ελεγκτικέςυπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και της Α.Α.Δ.Ε., μέσω της ηλεκτρονικής καταχώρισης στην εφαρμογή των στοιχείων της έγγραφης, ενυπόγραφης σύμβασης ολικής ναύλωσης ή της ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, των επιβαινόντων και των μεταβολών τους.
β. Μέσω της εφαρμογής της περ. (α), είναι δυνατή η σύναψη ναυλοσυμφώνων με ηλεκτρονικό τρόπο.
Κάθε διαλειτουργικότητα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών του «e-Ναυλοσύμφωνο» (“e – Charterparty”) με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
2.α. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή με τον τίτλο «e – CharterPermission», η οποία, σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4727/2020, λειτουργεί μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ) σε διασύνδεση με την ηλεκτρονική εφαρμογή«e -TEPADAH» και τα λοιπά πληροφοριακά συστήματα της Α.Α.Δ.Ε., εφόσον απαιτείται, με σκοπό την ηλεκτρονική έκδοση άδειαςτης παρ. 1 του άρθρου 8. Στην ίδια εφαρμογή καταχωρίζονται τα απαιτούμενα στοιχεία της ιδιοχρησιμοποίησης πλοίου που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 8 ή εκτέλεσης μεμονωμένων κινήσεων πλοίου κενού επιβατών, των επιβαινόντων του και τωνμεταβολών τους.
Κάθε διαλειτουργικότητα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών του «e – CharterPermission» με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
3.α. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δημιουργείται ηλεκτρονική εφαρμογή με τον τίτλο «e -TEPADAH» της Α.Α.Δ.Ε. που είναι προσβάσιμηστη διαδικτυακή πύλη www.aade.gr, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – Ε.Ψ.Π.). Πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν πιστοποιημένοι και μη πιστοποιημένοι χρήστες του Ο.Π.Σ.TAXISnet. Η εφαρμογή λειτουργεί σε διασύνδεση με την ηλεκτρονική εφαρμογή «e – CharterPermission», με σκοπό την απόδοση και πληρωμή του Τ.Ε.Π.Α.Δ.Α.Χ., προκειμένου να εκδοθεί η «Άδεια εκναύλωσης ορισμένης ισχύος επαγγελματικού πλοίου αναψυχής αναγνωρισμένου σύμφωνα με το δίκαιο άλλης χώρας» (“Specified Period Charter Permission”) του άρθρου 8. Τα έσοδα εγγράφονται ως πίστωση στον ειδικό φορέα του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακήςτου τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εκάστου επομένου οικονομικού έτους.
Κάθε διαλειτουργικότητα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών του «e – TEPADAH» με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέαπραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
4.α. Στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, δύναται να δημιουργηθεί Ενιαία Ψηφιακή Πύλη Πληροφόρησης και Εξυπηρέτησης (Ε.Ψ.Π.Π.Ε.) ως προς τα πλοία του Μέρους Α΄, η οποία είναι προσβάσιμημέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr -Ε.Ψ.Π.), σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν. 4727/2020.
β. Η ψηφιακή πύλη της περ. (α) διασυνδέει όλες τις ψηφιακές εφαρμογές και ταπληροφοριακά συστήματα που αφορούν στα πλοίατου παρόντος νόμου.Κάθε διαλειτουργικότητατης Ε.Ψ.Π.Π.Ε.με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
γ. Η ψηφιακή πύλη της περ. (α) λειτουργεί με ευθύνη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και τελεί υπό τον αποκλειστική εποπτεία της. Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής δύναται να αναθέτει σε ιδιώτες το σύνολο ή τμήμα της τεχνικής υλοποίησης του έργου αυτού.

  • ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΙΤΕΣΑΠ
    Άρθρο 18 προστίθεται παρ. 5 ως ακολούθως
    5.α. Στην εφαρμογή e-μητρώο δημιουργείται η δυνατότητα υποβολής όλων των απαραίτητων ναυτιλιακών εγγράφων και πιστοποιητικών του πλοίου, προς ενημέρωση και έλεγχο από τις Λιμενικές Αρχές, ως προς την ισχύ και επάρκεια.
    5.β. Την εφαρμογή δύνανται να συμβουλεύονται οι Λιμενικές Αρχές σε κάθε κίνηση ή έλεγχο του πλοίου που ισχύουν και για τις περιπτώσεις του Άρθρου 12 και των κινήσεων των Άρθρων 15, και 16 (και του νέου προστιθέντος Άρθρου μετά το 16)