- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΔΕΥΤΕΡΟ e – ΜΗΤΡΩΟ ΠΛΟΙΩΝ – ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΑΝΑΨΥΧΗΣ Άρθρο 2 Μητρώο πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων

1.α.Δημιουργείται και τηρείται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) ηλεκτρονικό Μητρώο πλοίων αναψυχής και τουριστικών ημερόπλοιων, με τίτλο «e – Μητρώο Πλοίων», που είναι προσβάσιμο μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr – ΕΨΠ), στο οποίο υποβάλλονται τα στοιχεία των πλοίων αναψυχής και των επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιων της παρ. 2, που απαιτούνται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για φορολογικούς, τελωνειακούς και ελεγκτικούς σκοπούς. Η πρόσβαση στο e – Μητρώο Πλοίων, πραγματοποιείται κατόπιν αυθεντικοποίησης με τη χρήση των κωδικών – διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (TAXISnet) και η είσοδος των χρηστών πραγματοποιείται μέσω του διαδικτυακού τόπου της Α.Α.Δ.Ε. (www.aade.gr).
β. Κάθε διαλειτουργικότητα μέσω διαδικτυακών υπηρεσιών τουe – Μητρώου Πλοίων με συστήματα τρίτων φορέων του δημοσίου τομέα, όπως αυτός ορίζεται στην παρ. 57 του άρθρου 2 του ν. 4727/2020 (Α΄ 184),πραγματοποιείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το άρθρο 84 του ν. 4727/2020.
2. Στο e – Μητρώο Πλοίωνεγγράφονται, με ευθύνη και κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, συνυποβαλλομένων των απαιτούμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών:
α. τα ιδιωτικά πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία,
β. τα υπό ελληνική σημαία πλοία αναψυχής, προκειμένου για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματικών και την εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 3,
γ. τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής των υποπερ. αβ΄ και αγ΄της περ. (α) της παρ. 3 του άρθρου 3, προκειμένου για την εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 3και
δ. τα πλοία και μικρά σκάφη της περ. (δ) της παρ. 1 του άρθρου 1, προκειμένου για τον χαρακτηρισμό τους ως επαγγελματικών τουριστικών ημερόπλοιωνκαι την εκμετάλλευσή τους, σύμφωνα με το άρθρο 10.
3. Στο e – Μητρώο Πλοίωνυποβάλλονται στοιχεία που αφορούν στην πλοιοκτησία ή στον εφοπλισμόκαι στο πλοίο ως προς: τα διακριτικά, την κατηγορία και τον τύπο, το έγγραφο εθνικότητας ή την άδεια εκτέλεσης πλόων, τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τους εγκεκριμένους πλόες, την οργανική σύνθεση πληρώματος,την κατάσταση, την ασφάλιση,τα οικονομικά στοιχεία και τα δικαιώματα εγγραφής και μεταβολής της κατηγορίαςτου πλοίου, καθώς και κάθε άλλο απαραίτητο στοιχείο.