Άρθρο 21: Μεταβατικές διατάξεις

1. Άδειες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής οι οποίες έχουν εκδοθεί σύμφωνα με τις καταργούμενες διατάξεις του Ν. 2743/1999 και είναι σε ισχύ μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, αντικαθίστανται από την εγγραφή του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής στο Μητρώο του άρθρου 6 του παρόντος νόμου σε διάστημα οκτώ (8) μηνών από τη δημοσιέυσή του χωρίς να ερευνάται η εκπλήρωση της υποχρέωσης της συμπλήρωσης του κατώτατου ορίου ημερών ναύλωσης.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί. Το παράβολο που θα καταβάλλεται για την εγγραφή στο Μητρώο θα είναι, κατ’ εξαίρεση, αυτό της παραγράφου 2 του άρθρου 7.

2. Για την εγγραφή των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής στο Μητρώο, δε θα λαμβάνονται υπόψη οι ημέρες ναύλωσης που θα έχουν πραγματοποιηθεί έως την ημερομηνία δημοσίευσης του παρόντος η οποία θα χρησιμεύει ως αφετηρία για τον υπολογισμό του αριθμού των ελάχιστων ημερών ναύλωσης σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3.

3. Όπου στον παρόντα νόμο προβλέπεται η έκδοση Υπουργικών Αποφάσεων, εφαρμόζονται οι εκδοθείσες για τα ίδια θέματα, κατ΄ εξουσιοδότηση του προϊσχύσαντος νόμου μέχρι να εκδοθούν νέες με βάση τις εξουσιοδοτικές διατάξεις του παρόντος.

 • Αθήνα, 13 Μαΐου 2013
  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
  Του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας
  Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση προς διαβούλευση του Νομοσχεδίου “ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑ ΠΛΟΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ” του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, η Ένωση Μαρινών Ελλάδας, εκφράζει την έντονη ανησυχία και διαμαρτυρία της, σχετικά με την προτεινόμενη εφαρμογή του «Τέλους Παραμονής και Πλόων (ΤΠΠ) ιδιωτικών σκαφών αναψυχής» η οποία εάν και εφόσον τελικώς εγκριθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο, είναι βέβαιο ότι θα έχει άκρως δυσμενείς επιπτώσεις στο ήδη βεβαρυμμένο περιβάλλον του Θαλάσσιου Τουρισμού της χώρας μας.
  Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη της χώρας για εισροή εσόδων και σε ένα περιβάλλον όπου:
  • το ΤΑΙΠΕΔ ανακοινώνει ιδιωτικοποιήσεις μαρινών και καταφυγίων τουριστικών σκαφών με σκοπό την αξιοποίησή τους,
  • οι περισσότερες μαρίνες της χώρας παρουσιάζουν τις χαμηλότερες πληρότητες της τελευταίας 10ετίας και αγωνιούν για τη βιωσιμότητά τους προσπαθώντας να αναχαιτίσουν τη φυγή των τουριστικών σκαφών,
  • η ανεργία μαστίζει τους επαγγελματίες του yachting όσο ποτέ άλλοτε,
  η Ένωση Μαρινών Ελλάδας θεωρεί εξαιρετικά άστοχη την ενέργεια του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου να προωθήσει το απαράδεκτο «Τέλος Παραμονής και Πλόων», ενέργεια, που αποτρέπει την έλευση ξένων σκαφών στην Ελλάδα και διώχνει και αυτά που επιλέγουν ακόμη τη χώρα μας ως τόπο μόνιμου ελλιμενισμού.

  Το αρμόδιο Υπουργείο, με το εν λόγω Νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνει εκτός από το ΤΠΠ, πλήθος αναποτελεσματικών και γραφειοκρατικών διατάξεων που θα προκαλέσουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα σε Έλληνες και αλλοδαπούς ιδιοκτήτες σκαφών.

  Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας προτείνει, αντί για την πρόσκαιρη εισπρακτική πολιτική μερικών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα που θα προσελκύσουν σκάφη στη χώρα μας και στις ελληνικές μαρίνες, όπως:
  – τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ελλιμενισμού και παροχών (στην Τουρκία είναι μηδενικός),
  – την απελευθέρωση της δραστηριοποίησης του επαγγελματικού σκάφους ανεξαρτήτως σημαίας στους ελληνικούς λιμένες, και
  – τον εξορθολογισμό του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίστανται οι μαρίνες από τα Λιμενικά Ταμεία,
  Καλούμε το Υπουργείο Τουρισμού καθώς και όλους τους αρμόδιους φορείς δημόσιου ή ιδιωτικού χαρακτήρα που πασχίζουν για την τουριστική ανάταση της χώρας και την αναβάθμιση του Θαλάσσιου Τουρισμού στον τόπο μας, να πάρουν θέση και να συμβάλλουν ενεργά στην ανάκληση των σχετικών διατάξεων του Νομοσχεδίου, έτσι ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή τους.

  ΕΜΑΕ
  Η Ένωση Μαρινών Ελλάδας η οποία αποτελείται σήμερα από 20 οργανωμένους τουριστικούς λιμένες με συνολικά 8.500 θέσεις ελλιμενισμού, ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό την εκπροσώπηση των τουριστικών λιμένων της ελληνικής επικράτειας, την αναβάθμιση, ανάπτυξη και προβολή τους στην Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και τη μελέτη και επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην εκμετάλλευση των τουριστικών λιμένων.

  Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με:
  Κα Ελένη Ηλιοπούλου, Ένωση Μαρινών Ελλάδας
  Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο
  Τ: 210 9871000 e-mail: eiliopoulou@flisvosmarina.com

 • Ειμαι ιδιοκτητης δυο επαγγελματικων σκαφων ενο ιστιοπλοικου 11 μετρων
  και ενο μηχανικινητου 14 μετρων. Το επαγγελμα μου ειναι πλοιαρχος του εμπορικου ναυτικου. Καθε δυο χρονια κατα την διαρκεια των Ποσειδονιων ναυλωνω το ιστιοπλοικο σκαφος σε ναυτιλιακες εταιριες που
  συμμετεχουν στον ιστιοπλοικο αγωνα που διεξαγεται συμφωνα με το νεο
  σχεδιο νομου αυτο ειναι αδυνατον πλεον. Επισης το σκαφος αυτο το εχω ναυλωσει επανειλλημενα σε Σουηδους αλλα και σε Ελληνες που συμμετεχουν σε ιστιοπλοικους αγωνες.

  Ειμαστε ναυτικη χωρα και ο ιστιοπλοικος αγωνιστικος τουρισμος ειναι
  απαραιτητος για την χωρα.

  Παρακαλω οπως επιτραπει τα επαγγελματικα σκαφη να ναυλωνονται και
  για αγωνες με ολες τις διαταξεις οπως καταρτηση ναυλωσυμφωνου και
  λιστα επιβαινωντων.

  Σχετικα με την διασικασια αποπλου θα ηθελα να επισημανω οτι παρατηρουνται μεγαλες ουρες και καθυστερησεις λογω ελλειψης
  προσωπικου . Λογω επαγγελματος εχω ταξιδεψει σε πολλες χωρες
  οι στις οποιες δεν χρειαζςται αποπλου. Οι περισσοτεροι κατοχοι
  σκαφων εχουν τακτοποιησει ολα τα εγγραφα και πιστοποιητικα πριν την εναρξη της περιοδου θα μπορουσαμε απλως να τα καταθετουμε μια φορα
  αρχες Μαιου και κατοπιν απλως με μια καταθεση των ναυλωσυμφωνων και
  λιστας επιβατων να αναχωρουσαμε απλουστευοντας την διαδικασια.

  Επισης πρεπει να λαβεται υπ΄’ οψη οτι πολλοι πελατες για ευνοητους
  λογους δεν θελουν να αναφερονται στις καταστασεις επιβαινωντων και
  συνηθως ναυλωνουν τα σκαφη σε ονοματα εταιριων. Με το νεο σχεδιο αυτο
  ειναι αδυνατον και πρεπει να ληφθει μεριμνα γιατι θα χαθουν πελατες που δεν ειναι ευκολο να τους ξαναφερουμε εαν τους κανουμε τα πραγματα δυσκολα με διαβατηρια και ταυτοπροσωπιες. Οι πελατες αυτοι ουτως η αλλως περναμε απο ελεχγο στα αεροδρομια και ασφαλως τα ταξιδιωτικα τους εγγραφα θα ειναι διαθεσιμα επι του πλοιου σε καθε ελεγχο.

  Ευχαριστω