- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 19: Γενικές Διατάξεις

1. Η σύμβαση σύστασης ναυτικής υποθήκης σε βάρος παντός πλοίου, είτε επαγγελματικού είτε ιδιωτικού και πλωτών ναυπηγημάτων, συντάσσεται ατελώς και χωρίς καμία επιβάρυνση σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.Δ. 4419/64.

2. Κάθε επαγγελματικό πλοίο αναψυχής το οποίο εκτελεί ταξίδια αναψυχής με ολική ναύλωση καθώς και μικρό σκάφος μπορεί να εφοδιάζεται με άδεια ερασιτεχνικής αλιείας προκειμένου οι επιβάτες να επιδίδονται στην άσκηση της ερασιτεχνικής αλιείας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχουν εφοδιασθεί οι ίδιοι με ατομική ερασιτεχνική άδεια αλιείας, το ρόλο της οποίας υπέχει το ναυλοσύμφωνο.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται:
α. οι όροι και προϋποθέσεις για την άσκηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας,
β. τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται με αίτηση για την απόδειξη της συνδρομής τους,
γ. οι ειδικές απαγορεύσεις, υποχρεώσεις και περιορισμοί άσκησης της δραστηριότητας,
δ. το ύψος των ποσών που θα καταβάλλονται και θα αποτελούν έσοδο του κρατικού προϋπολογισμού,
ε. κάθε άλλη συναφής λεπτομέρεια και σχετικό θέμα.

3. Κατά τη διάρκεια εκτέλεσης του ταξιδιού αναψυχής που διενεργείται από τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής οι επιβάτες δύνανται να πραγματοποιούν καταδύσεις ερασιτεχνικά στο πλαίσιο της αναψυχής τους και υπό την προϋπόθεση ότι δεν καταστρατηγείται ο σκοπός της εκτέλεσης ταξιδιού αναψυχής ή και περιήγησης όπως ορίζεται στην περίπτωση (α) της παρ. 1 του άρθρου 1 του παρόντος νόμου.