- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 17: Φορολογικές Διατάξεις

1. Οι απαλλαγές από το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που προβλέπονται από τις ισχύουσες κάθε φορά Κοινοτικές και Εθνικές περί Φ.Π.Α. διατάξεις, ισχύουν και για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής και επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια του παρόντος νόμου. Επίσης οι τελωνειακές διατάξεις, οι σχετικές με φορολογικές απαλλαγές και επιστροφές φόρων, που έχουν θεσπιστεί για τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία του Ν. 2743/99, εφαρμόζονται και για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής του παρόντος νόμου.

2. Σχετικά με τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής για τα οποία έχει καταβληθεί νόμιμα ο αναλογών ΦΠΑ στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος – μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να έχει τύχει έκπτωσης ή επιστροφής του φόρου, πριν αυτά λάβουν άδεια επαγγελματικού πλοίου αναψυχής ή κατά τη διάρκεια της ισχύος της, ο πλοιοκτήτης τους δεν υποχρεούται εκ νέου στην καταβολή ΦΠΑ, κατά τη λήξη ισχύος της επαγγελματικής άδειας του πλοίου.

3. Επιτρέπεται ο εφοδιασμός των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής του παρόντος νόμου με καύσιμα απαλλαγμένα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και του δασμού των καυσίμων που χρησιμοποιούνται για τη ναυσιπλοϊα στα ύδατα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προ του απόπλου του πλοίου προς το λιμένα παραλαβής των επιβατών και έναρξης του ναύλου ή αν επιστρέψει στο λιμένα του μόνιμου ελλιμενισμού του, μετά την οριστική αποβίβαση των επιβατών, σύμφωνα με τις διατάξεις του 4 παρ. 2γ του παρόντος νόμου.

Ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης του πλοίου υποχρεούται να προσκομίζει κατά τον εφοδιασμό του πλοίου με τα παραπάνω καύσιμα, πέραν των δικαιολογητικών που απαιτεί η Τελωνειακή Αρχή, αντίγραφο του σχετικού ναυλοσυμφώνου καθώς και υπεύθυνη δήλωση του στην οποία θα αναφέρεται ο τόπος και χρόνος επιβίβασης των επιβατών σύμφωνα με τα οριζόμενα στο ναυλοσύμφωνο.

Για το λόγο αυτό ο πλοίαρχος ή ο κυβερνήτης ή ο πλοιοκτήτης, υποχρεούνται να προσκομίσουν στην αρμόδια τελωνειακή Αρχή, εντός προθεσμίας δέκα πέντε (15) ημερών από τον εφοδιασμό του πλοίου με τα παραπάνω καύσιμα, επικυρωμένα αντίγραφα κατάστασης επιβαινόντων, θεωρημένης από την αρμόδια λιμενική αρχή καθώς και του Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α του πλοίου από το οποίο θα προκύπτει η διενέργεια του σχετικού ναύλου καθώς και η επιβίβαση των επιβατών αυτού.

4. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών ή με κοινές αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου κατά περίπτωση, καθορίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.