- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 16 : Μέθοδος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών – Καταβολή ΦΠΑ

1. Η φορολογητέα αξία όλων ανεξαιρέτως των πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών του παρόντος νόμου, για τα οποία ανακύπτει για οποιαδήποτε αιτία η υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ, είτε λόγω εισαγωγής σε περίπτωση αμφισβήτησης της συναλλακτικής αξίας τους ή λόγω ενδοκοινοτικής απόκτησης καινούργιου ή μεταχειρισμένου πλοίου αναψυχής ή μικρού σκάφους είτε λόγω αγοράς τους στο εσωτερικό της χώρας ως καινούργια ή μεταχειρισμένα, διαμορφώνεται με βάση την αρχική τιμή πώλησης του εν λόγω πλοίου αναψυχής ή μικρού σκάφους στον πρώτο αγοραστή, κατόπιν της ολοκλήρωσης της ναυπήγησης ή κατασκευής του.

2. Η προκύπτουσα κατά τα ανωτέρω αξία μειώνεται λόγω παλαιότητας ως εξής:
1ο έτος 20%
2ο έτος 15%
3ο έτος 10%
4ο έτος 10%
5ο έτος 5%
6ο έτος 5%
7ο έτος 5% με ανώτατο όριο έως το 15ο έτος 70%.
από το 15ο έτος έως το 20ο έτος 85%
από το 20ο έτος και άνω 90%

Οι παραπάνω μειώσεις της αξίας λόγω παλαιότητας θα υπολογίζονται ανά ημερολογιακό έτος από την ημεροχρονολογία έκδοσης του αρχικού τιμολογίου του ναυπηγείου ή της επιχείρησης η οποία κατασκεύασε το πλοίο αναψυχής ή το μικρό σκάφος αντίστοιχα, σε περίπτωση δε κατά την οποία δεν προκύπτει τέτοια ακριβής ημερομηνία από την 1η Ιουνίου του έτους ναυπήγησης ή κατασκευής του πλοίου αναψυχής ή του μικρού σκάφους, όπως αυτό θα προκύπτει από οποιοδήποτε σχετικό ναυτιλιακό έγγραφο ή έγγραφο εκδοθέν από το ναυπηγείο.

Σε περίπτωση κατά την οποία δεν υφίσταται κανένα αποδεικτικό ή παραστατικό, από το οποίο προκύπτει η αρχική αξία του πλοίου αναψυχής ή του μικρού σκάφους, η σχετική αρχική ή η τρέχουσα εμπορική αξία αυτού, θα καθορίζεται και αποδεικνύεται από έγγραφη σχετική εκτίμηση του ΝΕΕ, η οποία θα αποτελεί μη μαχητό τεκμήριο.

Λαμβάνονται επίσης υπόψη για τη διαμόρφωση της φορολογητέας αξίας των παραπάνω πλοίων αναψυχής και μικρών σκαφών τυχόν σοβαρές και δαπανηρές ανακαινίσεις αυτών.

Σε περίπτωση παύσης της ισχύος της επαγγελματικής άδειας ενός πλοίου αναψυχής για οποιοδήποτε λόγο, για το οποίο θα ανακύψει υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ, ο φόρος αυτός, θα υπολογίζεται κατά την ημερομηνία, η οποία προσδιορίζεται από την σχετική διοικητική πράξη του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ως ημέρα παύσης της ισχύος της επαγγελματικής άδειας του πλοίου αναψυχής.

Σε περίπτωση επίσης μη συμπλήρωσης του κατώτατου ορίου ημερών ναύλωσης, τυχόν δασμοί και φόροι (ΦΠΑ, ΕΦΚ), οι οποίοι αποφεύχθηκαν, κατόπιν της ημερομηνίας κατά την οποία έπαυσε να ισχύει η επαγγελματική άδεια και οι οποίοι προκύπτουν εκ της ατελούς προμήθειας υλικών, αντικειμένων και καυσίμων, θα καταβάλλονται με τις σχετικές προσαυξήσεις, υπολογιζόμενες από την ημερομηνία, η οποία προσδιορίζεται από την σχετική διοικητική πράξη του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, ως ημέρα παύσης της ισχύος της επαγγελματικής άδειας του πλοίου αναψυχής.

Ο τρόπος υπολογισμού της φορολογητέας αξίας της παρ. 1 του παρόντος άρθρου ισχύει και για τις περιπτώσεις της παρούσας παραγράφου.

3. Με κοινή απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζεται κάθε λεπτομέρεια για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.