- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 9 : Επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια

1. Τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια εκτελούν ημερήσια θαλάσσια ταξίδια σύμφωνα με τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στο παρόντα νόμο.

2. Για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια λαμβάνουν άδεια, που εκδίδεται από τη Λιμενική Αρχή στην περιοχή αρμοδιότητας της οποίας υπάγεται ο αφετήριος λιμένας ή όρμος ή ακτή του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού, κατόπιν αίτησης του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή ή του νόμιμου εκπροσώπου τους.

Η άδεια προσδιορίζει την περιοχή άσκησης της δραστηριότητας αυτής, σύμφωνα με το ισχύον Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης (Π.Γ.Ε.) του πλοίου ή το Πιστοποιητικό Ασφαλείας (Π.Α.) του πλοίου ή την Άδεια Εκτέλεσης Πλόων όταν πρόκειται για μικρό σκάφος, εκδίδεται μετά από σύμφωνη γνώμη των Λιμενικών Αρχών στην περιοχή αρμοδιότητας των οποίων υπάγονται οι λοιποί λιμένες ή όρμοι ή ακτές, όπου θα προσεγγίσει ή θα αγκυροβολήσει το πλοίο. Η άδεια κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Η άδεια είναι αορίστου χρόνου. Στην άδεια σημειώνεται, από την αρμόδια για την έκδοσή της Λιμενική Αρχή, κάθε μεταβολή των στοιχείων της εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία που έλαβε χώρα η μεταβολή. Για τη μεταβολή των στοιχείων της άδειας απαιτείται αίτηση του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή ή του νόμιμου εκπρόσωπου τους και προσκόμιση των δικαιολογητικών που πιστοποιούν τη μεταβολή. Εκπρόθεσμη αίτηση μεταβολής των στοιχείων της άδειας έχει ως αποτέλεσμα αναστολή της ισχύος της για χρονικό διάστημα ίσο με τον αριθμό των ημερών που μεσολάβησαν από τη λήξη της προθεσμίας μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών. Κάθε μεταβολή της αδείας καθώς και τυχόν αναστολή της ισχύος της κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η άδεια ανακαλείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της επόμενης παραγράφου.

3. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ορίζονται ο τύπος της άδειας, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την έκδοσή της, οι λόγοι και η διαδικασία αναστολής της ισχύος της και ανάκλησής της. Με όμοια απόφαση ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εκτέλεση των ημερήσιων θαλάσσιων ταξιδιών, η οργανική σύνθεση του πληρώματος ως και η έκταση του πλου, ανάλογα με την κατηγορία κάθε πλοίου, το μέγεθός του, το Πρωτόκολλο Γενικής Επιθεώρησης, το Πιστοποιητικό Ασφαλείας ή την άδεια εκτέλεσης πλόων όταν πρόκειται για μικρό σκάφος και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια.

4. Τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια παραβάλλουν για αναμονή, επιβίβαση και αποβίβαση των επιβατών μόνο στους χώρους που ορίζονται με απόφαση του προϊσταμένου της οικείας Λιμενικής Αρχής του λιμένα ή όρμου ή της ακτής αφετηρίας και τερματισμού του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού και των ενδιάμεσων λιμένων ή όρμων ή ακτών προσέγγισης του πλοίου. Με όμοιες αποφάσεις καθορίζονται τα αναγκαία μέτρα που σχετίζονται με την προσέγγιση, την αγκυροβολία των πλοίων αυτών, τη θέση αναμονής, την επιβίβαση και την αποβίβαση των επιβατών – περιηγητών σε περίπτωση ανεπάρκειας των χώρων και λειτουργικής αδυναμίας εξυπηρέτησης των πλοίων αυτών.

5. α) Σε περίπτωση εκτέλεσης ημερήσιου θαλάσσιου κυκλικού ταξιδιού η παραλαβή και οριστική αποβίβαση των επιβατών – περιηγητών στους ενδιάμεσους λιμένες ή όρμους ή ακτές απαγορεύεται. Καθ’όλη τη διάρκεια του ταξιδιού ο επιβάτης – περιηγητής υποχρεούται να παρακολουθεί το πλοίο, μπορεί όμως να αποβιβάζεται από αυτό και να παραμένει στη ξηρά για όσο διάστημα διαρκεί η παραμονή του πλοίου σε κάθε λιμένα ή ακτή ή όρμο προσέγγισής του.

β) Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η παραλαβή επιβατών – περιηγητών κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης του ημερήσιου κυκλικού θαλάσσιου ταξιδιού και από ενδιάμεσους λιμένες μόνο με έγκριση της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής του ενδιάμεσου λιμένα μετά από αίτηση των ενδιαφερομένων, εφόσον:
αα) η τελική αποβίβαση τους γίνεται στον ίδιο ενδιάμεσο λιμένα από τον οποίο επιβιβάσθηκαν,
ββ) δεν αποβιβάζονται οριστικά στον ενδιάμεσο αυτό λιμένα επιβάτες – περιηγητές που βρίσκονται ήδη στο πλοίο, εκτός αν απαιτείται για λόγους ασφαλείας, καιρικών συνθηκών ή άλλων απρόβλεπτων συμβάντων.

6. Κατ’ εξαίρεση των οριζομένων στην προηγούμενη παράγραφο και μόνο για την εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης, εφόσον προκύπτει ανάγκη που δικαιολογείται από την έλλειψη ή την ανεπάρκεια και ιδιομορφία των υφιστάμενων συγκοινωνιακών εξυπηρετήσεων και συνθηκών και με τον αποκλειστικό όρο ότι παρέχεται ένα σύνολο υπηρεσιών (πακέτο) στο οποίο περιλαμβάνονται πέραν του ναύλου και υπηρεσίες έξω από το πλοίο όπως επίσκεψη αξιοθεάτων, διασκέδαση στη ξηρά και άλλες ψυχαγωγικές υπηρεσίες, μπορεί με έγκριση της αρμόδιας Διεύθυνσης του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων, να επιτραπεί σε ομάδες επιβατών – περιηγητών, η αποβίβαση σε έναν ή περισσότερους ενδιάμεσους λιμένες και η επιστροφή τους στον λιμένα επιβίβασής τους με το ίδιο πλοίο α) κατά το αυτό ταξίδι ή β) σε άλλο ταξίδι και σε διαφορετική ημερομηνία.

Σε κάθε άλλη περίπτωση που δεν συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, ο περιηγητής – επιβάτης δεν μπορεί να διακόψει την περιήγησή του, εκτός από την περίπτωση ανωτέρας βίας.

7. Κατ’ εξαίρεση, ύστερα από αίτηση των ενδιαφερομένων και τη σύμφωνη γνώμη των Λιμενικών Αρχών, μπορεί να εγκριθεί από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου η εκτέλεση ημερήσιου θαλάσσιου κυκλικού ταξιδιού που θα περιλαμβάνει και τη διανυκτέρευση των επιβατών – περιηγητών σε κατάλυμα της ξηράς υπό τους αποκλειστικούς όρους ότι α) παρέχεται ένα σύνολο υπηρεσιών (πακέτο) στο οποίο περιλαμβάνονται πέραν του ναύλου και υπηρεσίες έξω από το πλοίο όπως επίσκεψη αξιοθεάτων, διασκέδαση στη ξηρά και άλλες ψυχαγωγικές υπηρεσίες β) η χρονική διάρκεια του ημερήσιου θαλάσσιου ταξιδιού, συμπεριλαμβανομένης της διανυκτέρευσης, δεν υπερβαίνει τις τριάντα έξι (36) ώρες και γ) το πλοίο παραμένει στο λιμένα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των επιβατών – περιηγητών στην ξηρά.
Εάν το πλοίο δε διαθέτει χώρους ενδιαίτησης για το πλήρωμα κατά το χρόνο διανυκτέρευσης των επιβατών – περιηγητών στην ξηρά, με την μεταξύ του πληρώματος και πλοιοκτήτη καταρτιζόμενη σύμβαση ρητά προβλέπεται η διασφάλιση καταλύματος για το πλήρωμα από τον πλοιοκτήτη.

8. Τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια καταχωρίζονται σε Μητρώο που τηρείται από τις Λιμενικές Αρχές έκδοσης των αδειών, οι οποίες τηρούν παράλληλα και Αρχείο ατομικών φακέλων των πλοίων αυτών. Για το Μητρώο και το Αρχείο εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις του άρθρου 6 του παρόντος νόμου.

9. Οι παρ. 1, 2 και 4 του άρθρου 8 του παρόντος νόμου εφαρμόζονται και για τα επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια του παρόντος άρθρου.