- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 6: Μητρώο και Αρχείο επαγγελματικών πλοίων αναψυχής

1. Η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου τηρεί για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής Μητρώο και Αρχείο ατομικών φακέλων τους.
α. Στο Μητρώο Επαγγελματικών Πλοίων Αναψυχής καταγράφεται το όνομα του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, αν είναι ιστιοφόρο ή μηχανοκίνητο, το ολικό μήκος, οι κόροι ολικής χωρητικότητας ή η ολική χωρητικότητα (gross tonnage), ο αριθμός νηολογίου, ο λιμένας και το κράτος νηολόγησης, το όνομα ή η επωνυμία του φυσικού ή νομικού προσώπου που αναγράφεται στο έγγραφο εθνικότητας καθώς και ο αριθμός του φορολογικού μητρώου του.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου μπορεί να ρυθμίζονται θέματα τήρησης του Μητρώου, να τροποποιούνται οι απαιτήσεις σχετικά με τα στοιχεία που καταχωρίζονται αε αυτό, τα συνυποβαλόμενα δικαιολογητικά καθώς και κάθε λεπτομέρεια σχετική με την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
Στο Μητρώο σημειώνεται οποιαδήποτε μεταβολή των στοιχείων που τηρούνται σε αυτό. Για τη σημείωση της μεταβολής κατατίθεται από τον πλοιοκτήτη ή τον εφοπλιστή ή τον νόμιμο εκπρόσωπό τους, εντός εξήντα (60) ημερών από την ημερομηνία που επήλθε η μεταβολή, σχετική αίτηση στην αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης μπορεί να παραταθεί για επιπλέον τριάντα (30) ημέρες με την καταβολή παραβόλου ισόποσου με αυτό της παρ. 1 του άρθρου 7.
Με την αίτηση κατατίθενται τα αντίστοιχα δικαιολογητικά που πιστοποιούν τη μεταβολή.

β. Αν αλλάξει η πλοιοκτησία ή ο εφοπλισμός, ο νέος πλοιοκτήτης ή εφοπλιστής υπεισέρχεται σε όλα ανεξαιρέτως τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του προηγουμένου, που απορρέουν από τις διατάξεις του παρόντος νόμου.

γ. Στον ατομικό φάκελο κάθε πλοίου φυλάσσονται τα δικαιολογητικά που είναι σχετικά με τη δραστηριοποίηση του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής και την εγγραφή του στο Μητρώο, αντίγραφα των Βεβαιώσεων του άρθρου 2 του παρόντος καθώς και κάθε άλλο έγγραφο που αφορά το πλοίο, σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος νόμου.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου ρυθμίζονται τα θέματα τήρησης του Αρχείου, χρόνου τήρησης των ατομικών φακέλων μετά από τη διαγραφή του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής από το Μητρώο καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια.

2. Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται η διαδικασία, τα στοιχεία και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την ανάρτηση στο διαδίκτυο πίνακα επαγγελματικών πλοίων αναψυχής.