- Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής - http://www.opengov.gr/ynanp -

Άρθρο 03 : Ναύλωση

1. α) Η εκτέλεση ταξιδιών αναψυχής με ολική ναύλωση πραγματοποιείται, σύμφωνα με τις διαδικασίες που καθορίζονται στον παρόντα νόμο, από πλοία αναψυχής υπό ελληνική σημαία, που έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου.

β) Το δικαίωμα εκτέλεσης των ταξιδιών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο επεκτείνεται και στα πλοία αναψυχής υπό σημαία κράτους – μέλους της Ε.Ε. ή του Ε.Ο.Χ. ή της Ε.Ζ.Ε.Σ. εκτός Ελβετίας, τα οποία ανήκουν σε:
βα) υπήκοους κρατών – μελών που είναι εγκατεστημένοι σε κράτος – μέλος σύμφωνα με τη νομοθεσία του και ασκούν ναυτιλιακές δραστηριότητες,
ββ) ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες σύμφωνα με τη νομοθεσία κράτους μέλους και των οποίων ο κύριος τόπος επαγγελματικής δραστηριότητας βρίσκεται, και ο πραγματικός έλεγχος ασκείται, σε κράτος- μέλος ή
βγ) υπήκοους κράτους – μέλους που είναι εγκατεστημένοι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ναυτιλιακές εταιρείες που είναι εγκατεστημένες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες ελέγχονται από υπηκόους κράτους – μέλους, υπό την προϋπόθεση ότι τα πλοία τους είναι νηολογημένα σε κράτος – μέλος και φέρουν τη σημαία του, σύμφωνα με τη νομοθεσία του, εφόσον τα πλοία αυτά έχουν χαρακτηριστεί επαγγελματικά σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 2 του παρόντος νόμου.

2. Η εκμετάλλευση των επαγγελματικών πλοίων αναψυχής επιτρέπεται μόνον με ολική ναύλωση διάρκειας τουλάχιστον οκτώ (8) ωρών υπολογιζομένης από την αναχώρηση του πλοίου από τον λιμένα απόπλου έως και την τελική αποβίβαση των επιβατών με τον κατάπλου του πλοίου και τη ληξη του ναυλοσυμφώνου και έχει ως αποκλειστικό σκοπό την εκτέλεση ταξιδιού αναψυχής, αποκλειομένης της ναύλωσής τους για άλλο σκοπό που ρυθμίζεται από άλλες διατάξεις του παρόντος νόμου, όπως άθληση, εκπαιδευτικά ταξίδια, συμμετοχή σε αγώνες, εκτέλεση θαλασσίων εκδρομών. Ναύλωση για μεταφορά προσώπων με εισιτήριο ή πραγμάτων με ναύλο απαγορεύεται.
Ρητά επιτρέπεται η εκτέλεση μέχρι δύο συμβάσεων ναύλωσης εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου. Στην περίπτωση αυτή οι συμβάσεις ναύλωσης εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου, θα υπολογίζονται ως μία ημέρα ναύλωσης.

3. α) Δικαίωμα εκναύλωσης έχουν οι πλοιοκτήτες για τα υπό την πλοιοκτησία τους και οι εφοπλιστές για τα υπό τον εφοπλισμό τους επαγγελματικά πλοία αναψυχής.

β) Δικαίωμα εκναύλωσης έχουν επίσης οι ναυλομεσίτες, οι ναυτικοί πράκτορες και οι κάτοχοι άδειας λειτουργίας γραφείου γενικού τουρισμού. Η άσκηση του δικαιώματος εκναύλωσης από τα πρόσωπα αυτά προϋποθέτει την έγγραφη συγκατάθεση του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, με τους οποίους καθίστανται συνυπεύθυνα εις ολόκληρον για την τήρηση των διατάξεων του παρόντος νόμου και των όρων του ναυλοσύμφωνου.

Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου καθορίζονται τα προσόντα και η διαδικασία για τη χορήγηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ναυλομεσίτη επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, οι όροι και οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας ναυλομεσιτικών γραφείων και κάθε άλλη λεπτομέρεια.

4. α) Επιβίβαση στο επαγγελματικό πλοίο αναψυχής άλλων προσώπων πέραν αυτών που αναγράφονται στη θεωρημένη από τη Λιμενική Αρχή του λιμένα αφετηρίας κατάσταση επιβαινόντων ή οριστική αποβίβαση ενός ή περισσότερων από τους επιβαίνοντες, πριν από τη ληξη του ναυλοσυμφώνου, δεν επιτρέπεται, εκτός εάν αυτό προβλέπεται ρητά από το ναυλοσύμφωνο με την αναγραφή των ονοματεπωνύμων των προσώπων που θα επιβιβαστούν ή αποβιβαστούν και του λιμένα επιβίβασής ή αποβίβασής τους ή αν πρόκειται για λόγους που οφείλονται σε ανωτέρα βία.

β) Απαγορεύεται επίσης η παραμονή του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή καθώς και των παρένθετων προσώπων αυτών στο επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ελάχιστων προβλεπομένων ημερών ναύλωσης της παρ. 6 του παρόντος άρθρου.

γ) Η παραμονή του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή στο επαγγελματικό πλοίο αναψυχής επιτρέπεται κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των ελάχιστων προβλεπομένων ημερών ναύλωσης, εφόσον αυτός είναι φυσικό πρόσωπο και κυβερνήτης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, σύμφωνα με σχετική δήλωσή του η οποία θα καταχωρίζεται στην κατάσταση επιβαινόντων, κατά τα προβλεπόμενα στην παρ. 4 του άρθρου 4 του παρόντος νόμου.

Οι κυβερνήτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, που ορίζονται από το άρθρο 5 του παρόντος νόμου και δεν είναι επιβάτες, υπάγονται για την εργασία τους αυτή στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ο.Α.Ε.Ε. και υποχρεούνται στην έκδοση κάθε νόμιμου παραστατικού σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες φορολογικές διατάξεις.

5. Εφόσον η εκναύλωση γίνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, το συνάλλαγμα που εισπράττεται, αποδίδεται από τον εκναυλωτή σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.

6. α) Το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής πρέπει να συμπληρώνει κατώτατο, ανά διετία, όριο ημερών ναύλωσης, το οποίο ορίζεται σε εβδομήντα (70) ημέρες, όταν εκναυλώνεται χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα, σε εξήντα (60) ημέρες όταν εκναυλώνεται με πλοίαρχο και πλήρωμα και σε τριάντα (30) ημέρες όταν πρόκειται για χαρακτηρισμένο ως παραδοσιακό επαγγελματικό πλοίο αναψυχής, ανεξάρτητα αν αυτό εκναυλώνεται με ή χωρίς πλοίαρχο και πλήρωμα.

β) Το έλλειμμα από τις ημέρες που αναφέρονται στην περίπτωση (α) συμπληρώνεται από τυχόν πλεόνασμα της προηγούμενης διετίας

γ) Για την συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ημερών ναύλωσης δεν προσμετρώνται οι ημέρες που το επαγγελματικό πλοίο, μετά τη λήψη άδειας απόπλου από την λιμενική αρχή του αφετήριου λιμένα παρέμεινε σε αυτόν πέραν των εικοσιτεσσάρων (24) ωρών χωρίς να εκτελέσει ταξίδι αναψυχής εφόσον δεν συντρέχουν λόγοι που αποδεδειγμένα δεν οφείλονται σε υπαιτιότητα των συμβαλλομένων μερών της ναύλωσης. Σε αυτή τη περίπτωση, εκτός από την εγγραφή των στοιχείων του ναυλοσυμφώνου στο Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α. απαιτείται και η εγγραφή στη στήλη παρατηρήσεων του ίδιου εντύπου της Λιμενικής Αρχής απόπλου για τις ημέρες που δεν πρέπει να προσμετρηθούν.

δ) Με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και Ναυτιλίας και Αιγαίου, που εκδίδεται ύστερα από γνώμη του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, μπορεί να τροποποιούνται τα κατώτατα όρια ημερών ναύλωσης της περίπτωσης α της παραγράφου αυτής.

ε) Για τη συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ημερών ναύλωσης συνυπολογίζονται οι ημέρες που πραγματοποιούνται εντός ή εκτός της ελληνικής επικράτειας, εφόσον αποδεικνύονται από το Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α. και τα αντίστοιχα ναυλοσύμφωνα και τις ονομαστικές καταστάσεις επιβατών.
Με απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου δύναται να τροποποιείται η διαδικασία και ο τρόπος πιστοποίησης των ημερών ναύλωσης που πραγματοποιούνται εκτός της ελληνικής επικράτειας και κάθε άλλο σχετικό θέμα.

στ) Οι ημέρες ναύλωσης υπολογίζονται ανά διετία –όπως ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του παρόντος- και πριν από τη συμπλήρωση δύο (2) ετών: αα) από την εγγραφή στο Μητρώο του άρθρου 6 του παρόντος ή ββ) από τον προηγούμενο υπολογισμό και τη χορήγηση της σχετικής Βεβαίωσης ή γγ) από τη λήξη της κατ’ εξαίρεση χορηγηθείσας Βεβαίωσης της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος.

7. α) Το επαγγελματικό πλοίο αναψυχής δύναται να εκναυλώνεται σε παρένθετα πρόσωπα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή –όπως αυτά ορίζονται στο άρθρο 1 του παρόντος- υπό την προϋπόθεση της κατάρτισης ναυλοσυμφώνου. Για τη θεώρηση και τη φύλαξη του ναυλοσυμφώνου ισχύουν οι διατάξεις της παρ.2 του επόμενου άρθρου. Επικυρωμένα αντίγραφα του ναυλοσυμφώνου καθώς και ονομαστική κατάσταση επιβατών κατατίθενται στην αρμόδια Λιμενική Αρχή καθώς και στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
β) Στην περίπτωση εκναύλωσης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής σε παρένθετα πρόσωπα του πλοιοκτήτη ή του εφοπλιστή, δεν παρέχεται απαλλαγή από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, τον Φ.Π.Α., οποιουσδήποτε δασμούς ή επιβαρύνσεις καυσίμων και λιπαντικών που προβλέπονται για τα επαγγελματικά πλοία αναψυχής. Τα αντίστοιχα ταξίδια αναψυχής δεν μπορούν να διαρκούν συνολικά περισσότερο από δεκαπέντε (15) ημέρες κατά την περίοδο από 15ης Ιουνίου έως και 15ης Σεπτεμβρίου.
γ) Οι ημέρες ναύλωσης της παραγράφου αυτής, δεν προσμετρώνται για την συμπλήρωση του κατώτατου ορίου ημερών ναύλωσης του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής.
Στην περίπτωση των ημερών ναύλωσης της παρούσας παραγράφου ο πλοιοκτήτης ή ο εφοπλιστής ή ο νόμιμος εκπρόσωπός τους ή ο κυβερνήτης ή ο πλοίαρχος του επαγγελματικού πλοίου αναψυχής, υποχρεούνται ευθυνόμενοι από κοινού, να δηλώσουν με Υπεύθυνη Δήλωση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής τους, στην αρμόδια Λιμενική Αρχή, κατά τη θεώρηση του ναυλοσυμφώνου και καταχώρισή του στο Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α., ότι η σχετική ναύλωση δεν συνυπολογίζεται στο κατώτατο όριο ημερών ναύλωσης, έτσι ώστε να γίνει από τη Λιμενική Αρχή η σχετική σημείωση στο Ε.Ε.Π.Σ.Ε.Π.Α.
Σχετικός όρος πρέπει να περιλαμβάνεται και στο αντίστοιχο ναυλοσύμφωνο.